In Italië won te Fogliano Alessio Peccolo met 14 voorsprong op Dorino Vanzo en was plaats drie voor Fl. Merenti.
Te Ponsacco eveneens in Italië werd er een rit in lijn en een tijdrit verreden. De rit in lijn over 125km werd gewonnen door Gianpolo Flamini voor Br. Ruggerini en Aldo Paracchini zij volgden op 5. In de tijdrit moest men 35km afleggen en was de zege voor Francesco Moser die er 4317 over deed, op 43 volgde Gianfranco Foresti en werd Stefano Tamberi op 135 derde.
. Wiel de Ruyter Voor de liefhebbers waren er nog twee wedstrijden, Heist-Goor en Lommel. Voor Ludo Delcroix werd het te Heist waar 64 renners aan de start stonden zijn elfde overwinning. Achter hem volgden José De Cauwer, Roger De Beukelaer, Jos Jacobs, Eric Van Lent, Marc Verbeeck, de Nederlanders Piet Maas en Bas Hordijk, Frans Tilburgs en sluit Theo Dockx de top10. Te Lommel waar 49 renners de start namen, werd de top10 verdeeld onder 5 Nederlanders en 5 Belgen. Winnaar werd Henk Poppe (Ned) voor Winoc Flebus, Albert Segers, Gustaaf Put, de Nederlanders Wiel de Ruyter, Herman Nak, Piet van Katwijk en Cor Tuit. 9 & 10 werden Leonard Engelen en André Verbraecken
In Frankrijk ging te Rennes de tweede editie van de rittenwedstrijd Etoile des Espoirs met een proloog over 1,250km van start. De Fransen Gérard Moneyron en Charly Grosskost reden er 132 over en kwamen samen op plaats één. Onze landgenoot Willy Teirlinck als derde deed er 1321 over, vierde werd Bernard Croyet (Fr) met 1327 en vijfde Alain Nogues (Fr) met 1327.
Saint Leger kreeg de Nederlander Wim de Waal als winnaar en zijn tiende zege in België behaalde en ook achtmaal in Nederland de beste was. Nog een Nederlander Robert Kroep volgde op 10 en werd Frans Assez derde.
In Spanje werd de Vuelta a la Cerdana na 116km gewonnen door Santiago Segu die in een spurt met twee Carlos Ocana versloeg. Op 952 werd Jorgen Ferrer derde voor F. Millet en werd Castillo Mazuela vijfde op 1113.
. Bij een massa toeschouwers en 44 deelnemers kreeg de 33e grote prijs van Boom, vooral dan op de helling van de Bosstraat, een spervuur van korte demarrages en ontsnappingen. Eerste aanvaller was de Nederlander Jos van der Vleuten en hield het met lichte voorsprong enkele ronden vol. Ook de individueel Jan Goots heeft het even alleen volgehouden. De definitieve beslissing viel in de 13e ronde toen een negental voorop ging rijden. Aanvankelijk bleef hun voorsprong rond de 30, maar werd dit na 16 ronden al 205 op Knockaert en 225 op de groep. Twee ronden later had het peloton al 330 achterstand en daartussen nog steeds Knockaert, die in de voorlaatste ronde bij de lurven werd gevat door een verbrokkelde groep die in de laatste ronde nog totaal aan flarden ging. Vooraan had in die laatste ronde Van Roosbroeck nog last van een leeglopende band. Huysmans en Opdebeeck trachten nog weg te geraken evenwel tevergeefs. Dan ging Jos Deschoenmaecker en was het nogmaals den Engel die mee was. Het werd een adembenemende spurt en moest de fotofinish het uitmaken wie won. Voor Engelbert Opdebeeck werd het zijn eerste overwinning. Op 30 werd Alfons Scheys derde voor August Herrijgers, Leon Thomas, Marcel Omloop, Jos Huysmans en Ludo Van Staeyen. De ongelukkige Staf Van Roosbroeck kwam 15 later binnen. De groepsspurt voor plaats 10 op 240 werd gewonnen door Ronny Vande Vijver voor Vic Van Schil, Arthur Vande Vijver, André Poppe, Louis Verreydt, Lucien Willekens e.a.
Petegem-Deinze kreeg 62 renners aan de start, waarvan het duo Verplancke en Brands onmidellijk op premie jacht gingen, kregen 2 voorsprong maar werden in de achtste ronde zonder te veel moeite ingelopen. Dan hebben de Nederlander Van Midden en Vander Slagmolen het enkele ronden volgehouden. Het is Wyckaert die de beslissing uitlokte, nam 40 en werd dan bijgehaald en achtergelaten door een zestal. In de laatste ronde kon Willy Scheers nog 100meter voorsprong nemen en werd Ernest Bens tweede voor Daniël Verplancke, Eddy Cael, Roger Loysch en Jaak Zwaenepoel die nog 5 prijsgaf.
Eenentwintig uren na zijn overwinning in de Ronde van Lombardije won Eddy Merckx in Zwitserland de klimkoers Dwars door Lausanne, wedstrijd die hij ook in 1968 en 1970 won. Deze wedstrijd bestaat uit twee delen van telkens 5,150km. In het eerste gedeelte, de rit in lijn, verbeterde hij zijn wedstrijdrekord van 1968 met 26 en bracht het op 1059. Plaats 2 was voor Joop Zoetemelk (Ned) dan volgden Miguel-Maria Lasa (Sp) en werd Lucien Van Impe vierde. In de tijdrit reed hij met 1111 een iets mindere tijd maar nog 21 sneller dan Bernard Thevenet (Fr). Joop Zoetemelk werd vierde en Lucien Van Impe zesde. In de eindstand heeft Merckx 34 voorsprong op Thevenet, 38 op Zoetemelk en moet Lucien Van Impe op plaats zes 50 toegeven. Tien renners namen deel aan deze wedstrijd. Dan werd de verplaatsing naar Sallanches gemaakt waar Eddy het criterium over 75km won voor Roger Swerts en Yves Hézard.
Bij de liefhebbers te Lausanne reed de Oostenrijker Wolfgang Steinmayr 1118 over de 5,150km. Verder bestond de top5 uit Zwitsers, 2. Ivan Schmid op 38, 3. Fausto Stitz op 44, 4. Ueli Sutter op 48 en 5.René Ravasi op 54.
In Duitsland te Wolbeck won Wilfried Peffgen 12p. het criterium voor Dieter Kempen 11p. en Rolf Wolfshohl 8punten.
In Italië won Fabrizio Fabbri (It) met 9 voorsprong een wedstrijd over 100km, voor zijn landgenoot Wilmo Francioni en de Deen Ole Ritter.
In het Gentse sporpaleis werd het BK ploegkoers gereden. Deze titelstrijd is volledig beheerst door de ploeg Sercu-Stevens. Zij wonnen met 1 ronde voorsprong. Dank zij Bracke-Van Lancker en Baert-Barras werd het een spannend begin maar na 50 minuten namen Patrick en Julien een winstronde, en slaagden erin deze te behouden. Patrick Sercu-Julien Stevens legden de 100km af in 2.0616. Op 1 ronde volgden, Norbert Seeuws-Walter Godefroot, Dirk Baert-Georges Barras, Theo Verschueren Rik Van Linden en Ferdinand Bracke- Robert Van Lancker. Als zesde op 2ronde de ploeg Roger Kindt-Staf Van Roosbroeck. Op 3 ronden Eddy Peelman die alleen eindigde en op 8. Eddy Reyniers-Robert De Guchtenaere. Op 4 ronden eindigden Frans Kerremans-Ronald De Witte. Als 10e op 5ronden Willy De Geest-Willy De Bosscher. Op 7ronden eindigden twee ploegen, als 11e Julien Vermote-Eddy Demedts en op 12. Paul Crapez- Jaak De Boever.
. Lode Van Den Bosch In de B-cross van Vurste was de zege voor Julien De Clercq die na 25km 20 voorsprong had op Robert Vande Sompel en 115 op Willy Vermaercke.
In Wetteren waren de A- en C-crossers aan het werk. Voor de A-cross had men 40 vertrekkers en won na 25km Albert Van Damme met 35 voorsprong op Julien Vanden Haesevelde, René De Clercq, Jan Teugels, Gilbert Pynaert, Fritz Scharer, Gust Badts, Flory Ongenae, Michael Vanderhaegen, Daniel Van Eetvelde, Lucien Goossens, Arsene De Craemer, Jozef Van Eetvelde, Benjamin Van Waeyenberge, Marc Sierens e.a.
Bij de Cs kwamen liefst 61 vertrekkers en werd het weer een overwinning voor Freddy De Schacht voor Willem Aelbrecht, Jan Knors, Martin De Cock, Luc Naudts, Ronny De Vos, Rik VandenBrande, Jos Schepers, André Van De Voorde, Gérard De Vos e.a.
De B-cross van Wiekevorst werd gewonnen door Leo Arnouts voor de Nederlander Gert Wildeboer die op 100 meter volgde. Plaats drie was voor Hendrik Arnouts, dan volgden Leon Scheirs, Frans Mertens, de Nederlander Chris Looyen, Ward Lievens, Ben Meyer (Ned), Lode Van Den Bosch en Herman Arnouts
De A-cross van Zevekote werd gewonnen door André Geirland, hij had 25 voorsprong op Norbert Dedeckere en 52 op Robert Vermeire. Plaats 4 op 125 was voor Eric Desruelle voor Libert Mahieu, op 155 werd Freddy Naert zesde, Germain Dekeyser als zevende had 230 achterstand, Gerard David volgde als 8e op 310, Lionel Dekeyser op 340 werd 9e, Raymond Talloen op 355 werd tiende.
Te Granchamp werd de G.P.France een tijdrit over 46,5km verreden. Het was de Brit Phil Bayton die er 1.03289 over deed had 10 voorsprong op Henri- Paul Fin, 21 op Marcel Duchemain, 25 op Patrick Perret en 117 op Patrick Chardon allen Fransen.
In Italië won Giuliano Dominoni de Piccolo Giro di Lombardia te Novate Milanese, na 184km was hij sneller dan, Pierino Gavazzi, Claudio Guarnieri, Maurizio Mantovani en Alfiero Di Lorenzo.
Voor Walter Riccomi was er winst te Pelago waar hij na 151km sneller was dan Alessio Peccolo. Op 15 werd Francesco Moser derde.
. Harry Beurskens Te Boechout kwam de Nederlander Cees Priem met 3 voorsprong winnen. Plaats twee was voor José De Cauwer en werd Van Rompaey derde.
In Deerlijk had men 34 renners aan de start die 100km mochten afleggen. Eddy Vantieghem deed het in 2.18 en had 15 voorsprong op Luc DHont en won Yvan Devriendt op 30de groepsspurt voor Albert Decuyper, Eric Serlet, Jean-Pierre Baert, Willy Baert, Gerrit De Clercq, Hovaere Ignace, Hilaire De Cocker, Roger Verschaeve, Ghislain Cael, Daniel De Schrooder e.a.
Naar Donk (Herk-de-Stad) kwamen 28 renners afgezakt zij moesten slechts 83km koersen. Reeds vroeg in de wedstrijd reden Benaets en Hendrickx voor de anderen uit, na 3 ronden reed Yvan Benaets lek en drong ook Jean Hendrickx niet meer aan. Vanaf dan was het thuisrijder Vanstraelen die de wedstrijd controleerde en elke wegloper tot de orde riep. In de laatste ronde glipte Willy Verschueren weg, Vanstraelen die met Gijsemans, Maris en Verbraecken in de achtervolging ging kreeg geen steun van de drie en kon Verschueren met 100meter voorsprong winnen. Plaats twee was voor Raymond Vanstraelen voor Jos Gijsemans, André Verbraecken en Jean Maris. Op 30 was voor plaats 6 Eddy Cools sneller dan André Coppers, Gustaaf Verboven, Johan Embrechts, Paul Wellens, Leo Coeck en Robert Mellaerts. Op 130 won Guy Hodeige de groepsspurt voor plaats 13. Eerste aanvaller Jean Hendrickx werd met vijf anderen 18de gelijk geplaatst.
Voor eigen volk te Keiem won Michel Pollentier met 130 voorsprong op Willy Detemmerman en volgde Ronan De Meyer als derde op 4.
Van de 38 deelnemers te Les Fosses-Assenois stonden drie Nederlanders op het podium. Harry Beurskens won voor Sommy en Theo van der Leeuw. Dan volgden Jos Hensen, Frans Assez, Willy Day e.a.
Ludo Delcroix was de beste te Merksplas waar hij 20 voorsprong had op Roger De Backer en werd de Nederlander Bas Hordijk derde.
Daar de 41 renners die te St. Lambrechts-Herk gestart waren in het eerste uur 43,5km hadden afgelegd was er ook geen ontsnapping geweest. Toen het tempo zakte was het Zelck die wegreed en kon enkel Engelen die uitval beantwoorden. Na 15 van de 20 ronden die men moest afleggen was hun voorsprong tot 40 opgelopen. In de laatste drie ronden heeft de groep het tempo opgedreven in zoverre dat de vluchters slechts 5 voorsprong de eindmeet bereikten. Lucien Zelck behaalde vrij vlot zijn 13 zege voor Leonard Engelen. Ludo Bruylandts was de snelste van de groep voor Eric Van Dormael, Mark Van Ouytsel, Paul Vanelderen, Albert Segers, Jacques Mean, Benny Paulissen, Van Hove Jean e.a.
Gastheer Adolf Huysmans en zijn collegas hebben er te Tisselt een saaie wedstrijd van gemaakt. Reeds vrij vroeg reed het Nederlands duo Henk Benjamins en Cees Bal uit de groep weg, namen tot 230 voorsprong en werden pas 2 ronden voor het eind opnieuw ingelopen. Tot 7km van het einde bleef de groep samen, dan is Ernest Bens ten aanval getrokken en kwam enkel Pieter Nassen nog aansluiten. Deze laatste versloeg zijn kompaan en werd Noël Vantyghem die nog het peloton vooraf ging op 10 derde. Op 25 mocht Adolf Huysmans voor plaats 4 de groepsspurt winnen voor Fonske Debal, Raymond Steegmans, Etienne Sonck, Ad Duycker (Ned), Frans Verhaegen, Gerben Karstens (Ned) e.a.
In de B-cross van Diksmuide was Robert Vermeire na 25km 32 sneller dan Norbert Dedeckere en op 210 volgde als derde Robert Van de Sompel.
Voor de C-cross van Diksmuide kwamen er 38 opdagen zij moesten 15km afleggen. Met 15 voorsprong won Freddy De Schacht voor Jos Schepers. Dan volgden op 35 Luc Naudts, Wim Aelbrecht en Martin De Cock. Plaats 6 op 1 ging naar Ronny De Vos en werd Jan Knors op 120 zevende.
In Geel werd de B-cross gewonnen door Theo Verlinden voor Leon Scheirs. Op 20 volgde Frans Mertens als derde voor Edward Lievens de Nederlander Gerrit Scheffer e.a.
Marc De Block won de A-cross van Schelderode, hij had 7 voorsprong op Eric Desruelle en volgde Julien Vanden Haesevelde op 15 als derde.
Te Walem waren er voor de A-cross 30 deelnemers. De 25km werden door Albert Van damme afgelegd in 1.01. Jan Teugels als tweede volgde op 205 en werd 17 later Leo Arnouts derde. Plaats 4 op 3 was voor André Geirland die August Badts 45 voorbleef.
Net als verleden week (30/9) werd er te Antoing een tijdrit en een rit in lijn gereden. In de tijdrit was Raf Constant ook nu de beste en was plaats twee opnieuw voor Albert Delrue en werd Christian Despierre derde. De rit in lijn was voor Albert Decuyper voor Lucien Zelck en Frans Assez.
Kieldrecht kreeg na 105km de Nederlander Frank Ouwerkerk als winnaar die in een spurt met twee Yvan De Vriendt versloeg. Nog een Nederlander Wim de Waal werd 25 derde.
Ook te Rijkevorsel waar 78 renners aan de start stonden was het Oranje boven. Hier was her Antoon Ton Damen die onze landgenoot Willy Govaerts naar plaats twee verwees. Op 13 volgden Jos Jacobs, Marc Verbeeck, Robert Maveau, Winnoc Flebus, Flory Van Hooydonck, Alfons van Katwijk (Ned), André Coppers en maakt Eric Van Lent de top10 vol.
Zijn achtste zege behaalde Raf Coene te Westende waar hij 10 voorsprong had op Willy Tanghe en werd Daniël Moenaert derde.
Wilrijk kreeg na 108km Gustaaf Verboven als winnaar voor Edmond Verbruggen en Roger De Beukelaer
Met 92 werd er te Baasrode gestart om 125km te koersen. Vander Slagmolen was de eerste die aan de haal ging en het 2 ronden volhield. Dan was het de beurt aan Omloop en Dyundam (Ned), zij kregen even later het gezelschap van Van Landeghem en konden tot 135 uitlopen. Na de hergroepering was het thuisrijder Peelman die een poging ondernam. Hij kreeg het gezelschap van Hermie en kwam in laatste instantie Van Looy aansluiten. Deze drie hebben met 20 meter voorsprong het peloton 55 man sterk achter zich gehouden. Fran Van Looy prof sinds 19/9 behaalde zijn eerste profzege voor Fernand Hermie en Eddy Peelman. Voor plaats vier was Jos Van Beers (Ned) sneller dan Fonske Debal, twee Nederlanders, Leo Duyndam en Cees Koeken. Plaats acht was voor Tony Daelemans met in zijn spoor de Nederlanders Richard Bukacki en Jan van Katwijk die de top10 volledig maakt. Voor de eerste aanvaller Herman Vander Slagmolen was er plaats 24.
Dino Zandegu heeft op een speciale manier afscheid genomen als renner. Hij had aangekondigd dat de Ronde van Lombardije zijn laatste officiële wedstrijd zou zijn. Om deze gebeurtenis niet ongemerkt te laten voorbij gaan ontsnapte hij kort na de start. Nam 3 voorsprong toen iedereen dit had gekonstateerd en de fotografen hun werk hadden gedaan, trok hij de remmen dicht en liet de groep passeren. Hij nam plaats in een auto en reed naar huis.
Wereldkampioen Marino Basso is niet aan de start gekomen, vrijdag heeft hij zich zo erg bezeerd aan de hand, bij het verplaatsen van een loodzware valies dat hij er een spierscheur aan overhield. De gekwetste linkerhand diende in een licht plaasterverband te worden gelegd.
In de Ronde van Lombardije werd er in een werkelijk zomers weertje gestart. Evenmin als in Parijs-Tours kwam de wedstrijd echt op gang, en toen het toch scheen te gebeuren stuurde een toevallige verkeersopstopping alles in de war. Omtrent km 170 in de omgeving van Dongo, toen iets tevoren 27 renners waren ontsnapt, kwamen in een steile afzink twee autocars met toeristen tegenover mekaar te staan en hielden het hele verkeer tegen. De wedstrijd werd daardoor volledig geblokkeerd en in een helse chaos kwamen een 70tal renners opnieuw samen. Het hele koersgebeuren viel stil en was er nog enkel de Passo dIntelvi waar Eddy zou kunnen toeslaan. Tot driemaal toe heeft Eddy het geprobeerd echter zonder veel succes, het is pas in het lastigste stuk van de Schignano zon 46km van het einde dat het lukte. Op de top hadden de Spanjaard Lazcano en de Deen Ritter een halve minuut achterstand en nog 20 later volgden een tiental renners met ondermeer Gimondi, Poulidor, De Vlaeminck en Zoetemelk. Op 155 volgden nog 5 renners waarbij Vanspringel en Pintens en dat was alles wat overbleef van de 158 die waren gestart. Eddy won uiteindelijk met 127 op Cyrille Guimard, Felice Gimondi, Frans Verbeeck, Tony Houbrechts en Joop Zoetemelk. Op 130 volgde Raymond Delisle, 9 later kwam Willy de Geest over de streep met in zijn spoor, Franco Bitossi, Michele Dancelli, Gösta Pettersson, Ole Ritter, Wladimir Panizza, Santiago Lazcano en Raymond Poulidor. Twee landgenoten volgden op 1545 als 16e Louis Verreydt en als 17e en laatste Herman Beysens.
. Eddy Merckx Dat Eddy Merckx het uurrecord gaat aanvallen staat vast. Waarschijnlijk vertrekt hij op 20/10 naar Mexico. Morgen start Eddy in de Ronde van Lombardije en op 11/10 zal hij met Roger Swerts nog de Baracchi rijden. Maandag keert hij terug naar België om er op 17/10 de sluitingsprijs te Putte-Kapellen te rijden.
De liefhebber Pedro Pardo die op 24/9 tijdens de eindspurt te Kuringen zeer zwaar ten val kwam en met Bourguignon naar het ziekenhuis werd overgebracht ligt nog steeds in de coma. Pedro Pardo die een dubbele schedelbreik opliep, werd ingevolge de ernst van zijn verwondingen van het ziekenhuis te Hasselt naar Bavière overgebracht. Hij is nog steeds niet tot het bewustzijn teruggekeerd. Vorige week werd hij geopereerd om een klontertje bloed uit zijn hoofd te verwijderen. Bernard Bourguignon die van het ziekenhuis te Hasselt naar dat van Hoei werd overgebracht, is aan de beterhand en mag eerstdaags naar huis.
In Oost-Duitsland won de Pool Longin Nadolny te Berlijn een wedstrijd over 46km. Na 1.10 versloeg hij de Oost-Duitsers Ronald Spliesgardt en Klaus Olsohn.
Bornem kreeg 82 renners aan de start en werd na 110km Alex Van Linden winnaar. Op de dichtste ereplaatsen twee Nederlanders, Bas Hordijk en Cees Priem. Plaats 4 was voor Marc Van De Putte, dan volgden Marc Steels, Jozef De Keersmaecker, de Nederlander Fred van lachterop, Jos Jacobs, X, Marc verbeeck, Roger De Beuckelaer, Piet De Jong (Ned), Raymond Van Straelen, Frans Fierens en is de top15 compleet met de Nederlander Piet Maas.
Dat de laatsten de eerste zullen zijn werd nog eens bewaarheid in de 23ste prijs van Zwevezele. Freddy Maertens die zondag in Parijs-Tours zijn eerste wedstrijd bij de profs reed, en nu voor zijn vierde wedstrijd kwam hij als allerlaatste aan de inschrijvingstafel. Ruim 3 uur later was hij wel eerst aan de aankomstlijn. Van de 113 renners die vertrokken reden in de eerste van de 22 ronden De Bosschere, Bruggeman en van Leeuwen (Ned) weg. De Bosschere reed lek en de twee anderen kregen het gezelschap van de Nederlander Tabak en de Duitser Muddemann liepen tot 50 uit maar een korte hevige reaktie volstond om alles opnieuw samen te brengen. Dan was het de beurt aan Jimenez, Wyckaert en Omloop om tot 125 voorsprong te nemen. Toen de groep opnieuw korter kwam lieten Jimenez en Wyckaert zich inlopen, Omloop deed alleen verder en kreeg even later het gezelschap van Callens, dan katapulteerde Freddy zich naar de twee en konden tot 50 uitlopen. Het peloton reageerde nog heftig in de laatste ronde, Omloop moest vooraan de rol lossen, Christian Callens kreeg last van een ontredderd achterwiel, moest nog 9 prijs geven aan Freddy maar bleef nog net uit de greep van het peloton. Op 18 van de winnaar won Fernand Hermie de groepsspurt voor Alfons Debal, Etienne Sonck, Daniël Vanryckeghem, Lucien Willekens, Jos Schoeters, Willy Van Neste en is met Emiel Lambrechts de top10 volledig.