In de B-cross van Diksmuide was Robert Vermeire na 25km 32 sneller dan Norbert Dedeckere en op 210 volgde als derde Robert Van de Sompel.
Voor de C-cross van Diksmuide kwamen er 38 opdagen zij moesten 15km afleggen. Met 15 voorsprong won Freddy De Schacht voor Jos Schepers. Dan volgden op 35 Luc Naudts, Wim Aelbrecht en Martin De Cock. Plaats 6 op 1 ging naar Ronny De Vos en werd Jan Knors op 120 zevende.
In Geel werd de B-cross gewonnen door Theo Verlinden voor Leon Scheirs. Op 20 volgde Frans Mertens als derde voor Edward Lievens de Nederlander Gerrit Scheffer e.a.
Marc De Block won de A-cross van Schelderode, hij had 7 voorsprong op Eric Desruelle en volgde Julien Vanden Haesevelde op 15 als derde.
Te Walem waren er voor de A-cross 30 deelnemers. De 25km werden door Albert Van damme afgelegd in 1.01. Jan Teugels als tweede volgde op 205 en werd 17 later Leo Arnouts derde. Plaats 4 op 3 was voor André Geirland die August Badts 45 voorbleef.
Net als verleden week (30/9) werd er te Antoing een tijdrit en een rit in lijn gereden. In de tijdrit was Raf Constant ook nu de beste en was plaats twee opnieuw voor Albert Delrue en werd Christian Despierre derde. De rit in lijn was voor Albert Decuyper voor Lucien Zelck en Frans Assez.
Kieldrecht kreeg na 105km de Nederlander Frank Ouwerkerk als winnaar die in een spurt met twee Yvan De Vriendt versloeg. Nog een Nederlander Wim de Waal werd 25 derde.
Ook te Rijkevorsel waar 78 renners aan de start stonden was het Oranje boven. Hier was her Antoon Ton Damen die onze landgenoot Willy Govaerts naar plaats twee verwees. Op 13 volgden Jos Jacobs, Marc Verbeeck, Robert Maveau, Winnoc Flebus, Flory Van Hooydonck, Alfons van Katwijk (Ned), André Coppers en maakt Eric Van Lent de top10 vol.
Zijn achtste zege behaalde Raf Coene te Westende waar hij 10 voorsprong had op Willy Tanghe en werd Daniël Moenaert derde.
Wilrijk kreeg na 108km Gustaaf Verboven als winnaar voor Edmond Verbruggen en Roger De Beukelaer
Met 92 werd er te Baasrode gestart om 125km te koersen. Vander Slagmolen was de eerste die aan de haal ging en het 2 ronden volhield. Dan was het de beurt aan Omloop en Dyundam (Ned), zij kregen even later het gezelschap van Van Landeghem en konden tot 135 uitlopen. Na de hergroepering was het thuisrijder Peelman die een poging ondernam. Hij kreeg het gezelschap van Hermie en kwam in laatste instantie Van Looy aansluiten. Deze drie hebben met 20 meter voorsprong het peloton 55 man sterk achter zich gehouden. Fran Van Looy prof sinds 19/9 behaalde zijn eerste profzege voor Fernand Hermie en Eddy Peelman. Voor plaats vier was Jos Van Beers (Ned) sneller dan Fonske Debal, twee Nederlanders, Leo Duyndam en Cees Koeken. Plaats acht was voor Tony Daelemans met in zijn spoor de Nederlanders Richard Bukacki en Jan van Katwijk die de top10 volledig maakt. Voor de eerste aanvaller Herman Vander Slagmolen was er plaats 24.
Dino Zandegu heeft op een speciale manier afscheid genomen als renner. Hij had aangekondigd dat de Ronde van Lombardije zijn laatste officiële wedstrijd zou zijn. Om deze gebeurtenis niet ongemerkt te laten voorbij gaan ontsnapte hij kort na de start. Nam 3 voorsprong toen iedereen dit had gekonstateerd en de fotografen hun werk hadden gedaan, trok hij de remmen dicht en liet de groep passeren. Hij nam plaats in een auto en reed naar huis.
Wereldkampioen Marino Basso is niet aan de start gekomen, vrijdag heeft hij zich zo erg bezeerd aan de hand, bij het verplaatsen van een loodzware valies dat hij er een spierscheur aan overhield. De gekwetste linkerhand diende in een licht plaasterverband te worden gelegd.
In de Ronde van Lombardije werd er in een werkelijk zomers weertje gestart. Evenmin als in Parijs-Tours kwam de wedstrijd echt op gang, en toen het toch scheen te gebeuren stuurde een toevallige verkeersopstopping alles in de war. Omtrent km 170 in de omgeving van Dongo, toen iets tevoren 27 renners waren ontsnapt, kwamen in een steile afzink twee autocars met toeristen tegenover mekaar te staan en hielden het hele verkeer tegen. De wedstrijd werd daardoor volledig geblokkeerd en in een helse chaos kwamen een 70tal renners opnieuw samen. Het hele koersgebeuren viel stil en was er nog enkel de Passo dIntelvi waar Eddy zou kunnen toeslaan. Tot driemaal toe heeft Eddy het geprobeerd echter zonder veel succes, het is pas in het lastigste stuk van de Schignano zon 46km van het einde dat het lukte. Op de top hadden de Spanjaard Lazcano en de Deen Ritter een halve minuut achterstand en nog 20 later volgden een tiental renners met ondermeer Gimondi, Poulidor, De Vlaeminck en Zoetemelk. Op 155 volgden nog 5 renners waarbij Vanspringel en Pintens en dat was alles wat overbleef van de 158 die waren gestart. Eddy won uiteindelijk met 127 op Cyrille Guimard, Felice Gimondi, Frans Verbeeck, Tony Houbrechts en Joop Zoetemelk. Op 130 volgde Raymond Delisle, 9 later kwam Willy de Geest over de streep met in zijn spoor, Franco Bitossi, Michele Dancelli, Gösta Pettersson, Ole Ritter, Wladimir Panizza, Santiago Lazcano en Raymond Poulidor. Twee landgenoten volgden op 1545 als 16e Louis Verreydt en als 17e en laatste Herman Beysens.
. Eddy Merckx Dat Eddy Merckx het uurrecord gaat aanvallen staat vast. Waarschijnlijk vertrekt hij op 20/10 naar Mexico. Morgen start Eddy in de Ronde van Lombardije en op 11/10 zal hij met Roger Swerts nog de Baracchi rijden. Maandag keert hij terug naar België om er op 17/10 de sluitingsprijs te Putte-Kapellen te rijden.
De liefhebber Pedro Pardo die op 24/9 tijdens de eindspurt te Kuringen zeer zwaar ten val kwam en met Bourguignon naar het ziekenhuis werd overgebracht ligt nog steeds in de coma. Pedro Pardo die een dubbele schedelbreik opliep, werd ingevolge de ernst van zijn verwondingen van het ziekenhuis te Hasselt naar Bavière overgebracht. Hij is nog steeds niet tot het bewustzijn teruggekeerd. Vorige week werd hij geopereerd om een klontertje bloed uit zijn hoofd te verwijderen. Bernard Bourguignon die van het ziekenhuis te Hasselt naar dat van Hoei werd overgebracht, is aan de beterhand en mag eerstdaags naar huis.
In Oost-Duitsland won de Pool Longin Nadolny te Berlijn een wedstrijd over 46km. Na 1.10 versloeg hij de Oost-Duitsers Ronald Spliesgardt en Klaus Olsohn.
Bornem kreeg 82 renners aan de start en werd na 110km Alex Van Linden winnaar. Op de dichtste ereplaatsen twee Nederlanders, Bas Hordijk en Cees Priem. Plaats 4 was voor Marc Van De Putte, dan volgden Marc Steels, Jozef De Keersmaecker, de Nederlander Fred van lachterop, Jos Jacobs, X, Marc verbeeck, Roger De Beuckelaer, Piet De Jong (Ned), Raymond Van Straelen, Frans Fierens en is de top15 compleet met de Nederlander Piet Maas.
Dat de laatsten de eerste zullen zijn werd nog eens bewaarheid in de 23ste prijs van Zwevezele. Freddy Maertens die zondag in Parijs-Tours zijn eerste wedstrijd bij de profs reed, en nu voor zijn vierde wedstrijd kwam hij als allerlaatste aan de inschrijvingstafel. Ruim 3 uur later was hij wel eerst aan de aankomstlijn. Van de 113 renners die vertrokken reden in de eerste van de 22 ronden De Bosschere, Bruggeman en van Leeuwen (Ned) weg. De Bosschere reed lek en de twee anderen kregen het gezelschap van de Nederlander Tabak en de Duitser Muddemann liepen tot 50 uit maar een korte hevige reaktie volstond om alles opnieuw samen te brengen. Dan was het de beurt aan Jimenez, Wyckaert en Omloop om tot 125 voorsprong te nemen. Toen de groep opnieuw korter kwam lieten Jimenez en Wyckaert zich inlopen, Omloop deed alleen verder en kreeg even later het gezelschap van Callens, dan katapulteerde Freddy zich naar de twee en konden tot 50 uitlopen. Het peloton reageerde nog heftig in de laatste ronde, Omloop moest vooraan de rol lossen, Christian Callens kreeg last van een ontredderd achterwiel, moest nog 9 prijs geven aan Freddy maar bleef nog net uit de greep van het peloton. Op 18 van de winnaar won Fernand Hermie de groepsspurt voor Alfons Debal, Etienne Sonck, Daniël Vanryckeghem, Lucien Willekens, Jos Schoeters, Willy Van Neste en is met Emiel Lambrechts de top10 volledig.
Ferdinand Bracke Met een stralend zomerweertje kwamen liefst 101 renners een rugnummer afhalen te Zele. Reeds tijdens de eerste ronde ontsnapten 7 renners die tot 145 uitliepen en het 45km volhielden. Lang duurde de rust niet want in de vijfde ronde reden, Abelshausen, Soenens, Jochmans, Kerremans en Opdebeeck weg maar werden in de laatste ronde ingerekend. Toch gebeurde er in die laatste ronde nog heelwat. Eerst reden vier Nederlanders op kop, van Leeuwen, Zoetemelk, Bal en Hinneman. Onder druk van Verbeeck werden zij ingelopen en ging Frans door met in zijn wiel Bracke en Bal. Door een lekke band moest Verbeeck afhaken en mochten de twee Bs het onder elkaar uitvechten. Ferdinand Bracke haalde het voor Cees Bal (Ned) prof sinds 25/9 bij Gan-Mercier-Hutchinson. Ook voor plaats drie op 15 was het een Belgisch-Nederlands duel, Roger Jochmans haalde het van Gerben Karstens (Ned) verder volgden, Fernand Hermie, Tony Daelemans, Eddy Peelman, Alfons Scheys, Raf Hooyberghs, Emile Bodart, Ernest Bens e.a.
Bij de liefhebbers behaalde Willy Govaerts te Ichtegem zijn zesde overwinning voor José De Cauwer en Michel Pollentier.
Voor het eerst sinds zijn ontstaan in 1909 is de Giro dell Emilia gewonnen door een buitenlander. Hiervoor zorgde niemand minder dan Eddy Merckx, die de 219km aflegde in 5.1544. Op 50km van het einde is Eddy weggereden en kon enkel de Spanjaard Santiago Lazcano mee. Op 106 hebben elf achtervolgers voor plaats drie mogen spurten, hiervan was Felice Gimondi de snelste voor Franco Bitossi, Miguel Maria Lasa (Sp), Wladimiro Panniza, onze landgenoot Tony Houbrechts, Ole Ritter (den), Gösta Pettersson (Zwed), Marcello Bergamo, Francisco Galdos (Sp), Davide Boifava en Enrico Maggioni. Het peloton nog 24 man sterk volgde op 341 en mocht voor plaats 14 spurten en daarvan was onze landgenoot Willy De Geest de snelste. Nog vijf landgenoten wisten zich te plaatsen, 23.Willy Int Ven, 24. Jos Spruyt, 28. Herman Beysens, 33. Julien Van Lint en 36. Ludo Vander Linden.
Vandaag overleed te Gent op 64 jarige leeftijd Oscar Houtman geboren te Erembodegem op 19-06-1908. Prof van 1928 t/m 1934.
Wat betreft ploegen heb ik 1928- Christophe (Fr) 1929 en 1932-Thompson Cycles (Bel)- 1930 en 31 Génial Lucifer (Fr)- 1933 Dilecta-Wolber (Fr) en reed in 1934 als individueel.
In 1927 won hij als junior de Schaal Sels voor Leon Van Aken en Jules Deschepper.
Een derde plaats was er in 1928 te Aalter achter Alexander Maes en Aimé Deolet.
Op het BK van 1930 te Antwerpen werd hij 10e gelijk met 22 anderen, en werd te Hekelgem tweede achter Romain Gijssels en voor Frans Bonduel.
In 1932 werd hij te Ninove derde achter Constant Dyzers en Sylvère Maes.
Er is lang twijfel geweest of de wedstrijd van Templeuve-België naar Baisieux-Frankrijk zou verreden worden. Ook werd het parkoers gewijzigd van de vier rondjes van 20km op Belgisch grondgebied werden er slechts twee behouden. Er kwamen zich 61 renners inschrijven, waarvan er 60 zijn gestart, de Deen Leif Mortensen had zijn koersschoenen thuis vergeten en moest zijn maats zonder hem laten vertrekken. Van de 40km op Belgische bodem heeft enkel Christian De Buysschere een 10tal km met enkele seconden voorsprong door zijn geboortestreek gereden. Nadien hebben Santy en Teirlinck gaan aanvallen en ook Vantyghem en Zwaenepoel hebben een tijd voorop gereden. De beslissing viel op 10km van het einde toen nogmaals Vantyghem uit de groep wegreed en enkel Aerts nog kon aansluiten. In de spurt was Noël drie lengten sneller dan Paul. Op 45 werd Gérard Hendrickx derde voor Freddy Maertens, Fernand Bruggeman, Alain Vasseur (Fr), Daniël Verplancke, Roger Kindt, Daan Holst (Ned), Julien Van Geebergen, Sylvain Vasseur (Fr), Rudy De Groote, Marcel Omloop, Marcel Maes en met André Mollet is de top15 kompleet.
. Martin De Cock In Laarne werd er een B en C cross ingericht. Voor de de B-cross kwamen 47 veldrijders opdagen. Na 25km had André Geirland 145 voorsprong op Norbert Dedeckere en 215 op Julien De Clercq. Voor Robert Van De Sompel was er op 250 plaats vier en wist Leo Arnouts op 320 zich als vijfde te plaatsen voor Robert Vermeire, Lionel Dekeyser, Willy Vermaercke, de Zwitser Carlo Lafranchi e.a.
Bij de Cs won Freddy De Schacht met 25 voorsprong op Gérard De Vos en werd op 1 thuisrijder Martin De Cock derde.
In Dortmund werd er door de liefhebbers en profs een wedstrijd halve fond betwist. Bij de liefhebbers werd de wedstrijd over 30km verreden en was het de Duitse wereldkampioen Horst Gnas die won in een tijd van 29058. Hij had 70meter voorsprong op zijn landgenoot Reiner Podlesch en volgde de Nederlander Gaby Minneboo op 190meter. Onze landgenoot Raymond Persyn werd zesde.
De profs moesten 1 uur rijden en was de zege voor de Duitser Dieter Kempen die onze landgenoot Theo Verschueren 3 meter achter zich liet. Op 25 meter werd de Nederlander Cees Stam derde.
Opnieuw winst voor Lieven Malfait die door zijn zege te Kuurne zijn totaal op twaalf brengt. De dichtse ereplaatsen waren voor Michel Pollentier en Eddy Ronquetti.
Ook Staf Hermans doet er nog eentje bij en brengt zijn totaal op 10. Te Wiers liet hij Noël De Backer en Paul Vanelderen achter zich.
Het 28e herfstcriterium te Oostrozebeke heeft weinig geschiedenis gehad. Want kende men wel bestendig ontsnappingspogingen dan was er geen enkele die voldoende inhoud had om het peloton te doen scheuren. Het gevolg was dat 39 van de 49 renners gestarte renners zich aanboden om voor de zegebloemen te spurten. Enkel Staf Van Roosbroeck toonde zich daarbij een bedreiging voor Patrick Sercu, die nog niets van zijn spurterstaleneten heeft ingeboet en de zegebloemen mocht in ontvangst nemen. Na Patrick en Staf werd Raf Van Bruwaene knap derde voor Robert De Guchtenaere, Frans Van Looy, Alfons Debal, Freddy Maertens, Tony Daelemans, Christian Callens en sluit Roger De Vlaeminck de top10 af.
Voor de Grote Prijs Dries-Sport te Wolvertem kwamen 34 veldrijders aan de start. Na 25km afgelegd in 5456 won Albert Van Damme met 26 voorsprong op André Geirland en volgde Marc De Block op 101. Plaats vier op 114 was voor August Badts die Theo Verlinden en de plaatstelijke renner Jos Thielemans vooraf reed.
Bij de Cs was na 17,5km de zege voor Willy Aelbrecht die Jan Knors achter zich liet. Op 115 werd Gustaaf Van Steenwinckel derde voor André Vandevoorde e.a.
Eric De Vlaeminck won de A-cross van Moerbeke-Waas waar 33 veldrijders de start namen. Hij had 20 voorsprong op René De Clercq en 30 op Robert Vermeire. Dan volgde op 110 het peloton met Eric Desruelle op kop voor Alfons Van Parijs, Hendrik Arnouts e.a. De B-cross werd gewonnen door Guido Paridaen voor Robert Vande Sompel en Julien Declercq. Bij de Cs was Ronny De Vos de beste hij liet Freddy De Schacht en Fernand De Vos achter zich.
Oostende kreeg voor zijn B-cross 27 veldrijders aan de start en kreeg na de 25km die werden afgelegd in 56 Freddy Naert als winnaar. Op 50 volgde Libert Mahieu en had Lionel Dekeyser 210 achterstand, in zijn spoor volgden Kamiel Dedeckere en Germain Dekeyser.
Norbert Dedeckere won de A-cross van Tongrinne waar hij Julien Vanden Haesevelde 130 achter zich liet en volgde Leo Arnouts op 145. Bij de Cs eindigde Jos Lievens 150 voor Hendrik Vandenbrande en Denis Ertveldt.
De ploegentijdrit Ziveren Molentoernooi van Wijdewormer in Noord-Holland werd gewonnen door WV Alcmaria Victrix uit Alkmaar. Nanno Bakker, Ger Kamper, Dick Groen en Jos de Kind legden de 63,4km af in 1.2743. Op 2 AWV De Zwaluwen uit Almelo met Henk Poppe, Henk Ponsteen, Wim Albersen en Henk Boom zij deden er 1.29155 over. Als derde eindigde HRTC Hoornse Ren- en Tourclub uit Hoorn hun tijd was 1.2923 deze tijd werd gereden door Sjaak Schuitemaker, Jos Kieftenburg, Co Giling en Jaap Tol.
In Italië mocht Francesco Moser de kampioenentrui aantrekken. Te Romito Magra was hij na 190km sneller dan, Tullio Rossi, Gianbattista Baronchelli, Walter Riccomi, Giovanni Battaglin, Alessio Peccolo en Cesare Sartini. Op 18 werd Franco Ongarato achtste voor Marcello Osler en werd Aldo Parecchini tiende.
In Luxemburg moest onze landgenoot Jos Gijsemans te Esch twee Fransen voorlaten. Winnaar werd Joël Mattens en 26 later vloerde Max Mongeard onze landgenoot.
Op de zomerbaan van Zurich won de Nederlander Gaby Minneboo de 50km achter motoren voor de Duitser Horst Gnas die op 60meter volgde, de Duitser Jean Breuer werd derde met 100 meter achterstand.