. José Van Ackere-Martin De Clercq-Freddy Maertens De West- Vlaamse trofee werd gewonnen door Freddy Maertens. Hij ging naar huis met de som van 20.000 frank en een koersfiets Novy er bovenop. In de eindstand ging Freddy volgende renners vooraf, Rino Van Dromme, Roger Verschaeve, Patrick Geldhof en Daniël Moenaert. Eerste niet West - Vlaming werd Martin De Clercq die beslag legde op plaats 6, wat voor iemand met een voltijdse job zeker niet slecht is. José Van Ackere, ook aanwezig op de uitreiking, die op 14/6 een profcontract ondertekende en alzo niet meer deelnam aan de laatste wedstrijden, liet een mogelijke eindwinst aan zich voorbijgaan.
. Een vijfde plaats te Berchem voor Thielemans na bandbreuk
Onder de 31 crossers te Helchteren bevond zich ook de plaatselijke prof Roger Loysch. Reeds in de eerste ronde kwam er afscheiding toen Mertens, Engelen, Van Hove, Schepers wegreden en even later Lemmens kwam aansluiten, maar door een val opnieuw verachterde. Frans Mertens die in een zeer goede form is liet zijn kompanen achter en won 40 voorsprong op Frans Lemmens. Plaats drie op 120 was voor Roger Van Hove met in zijn spoor, Gilbert Billen, Jos Schepers, Jean-Pierre Cuypers, Roger Loysch e.a.
Oeselgem kreeg 29 crossers aan de start en was na 25km de zege voor Eric Desruelle die 35 voorsprong had op Norbert Dedeckere en volgde op 1 Michel Pollentier, voor Freddy Naert op 130 was er plaats vier. Op 2 werd Eric De Bruyne vijfde voor Gilbert Peynaert, Willy De Vos, Libert Mahieu en had nr 9 Kamiel Dedeckere al 1 ronde achterstand
Rieme-Ertvelde kreeg Alfons Van Parijs als winnaar hij had 30 voorsprong op Julien De Clercq en 45 op Willy Vermaercke.
De Nederlander Chris Looyen kwam te Schelle met 15 voorsprong winnen. Plaats twee was voor Theo Verlinden die Lode van Den Bosch, Hendrik Arnouts, Gilbert Cattoir e.a.
Sint- Agatha- Berchem waar 39 crossers aan de start stonden werd Jefke Thielemans al bij de start door een bandbreuk geremd en zou nog een mooie vijfde plaats behalen op 355. Winst was er andermaal voor Albert Van Damme die 110 voorsprong had op het trio August Badts, Leon Scheirs en August Aernaudts. Na Thielemans werd op 440 Jan Teugels 6e en volgde als 7e op 430 Raymond Talloen met in zijn spoor Edward Lievens e.a.
In Waasmunster was er een cross voor de A & C categorie. Bij de As stond men met 37 aan de start en won na 25km René De Clercq die in de spurt een half wiel sneller was dan Julien Vanden Haesevelde. Plaats drie was voor Marc De Block die op 150 volgde. De Nederlander Gertie Wildeboer op 4 had 210 achterstand. Voor plaats vijf op 230 was Willy De Clercq de snelste.
Bij de Cs te Waasmunster kwamen men met 32 aan de start. En werd Wim Aelbrecht winnaar voor Freddy De Schacht, Jan Knors, Ronny De Vos, Martin De Cock, Luc Naudts e.a.
. Vertrek naar Mexico Onder grote belangstelling is Eddy Merckx van op de luchthaven van Zaventem naar Mexico vertrokken. Op het balkon buiten de hal, en vlak bij de Boeing 707, die het gezelschap zou vervoeren, stond een groepje mensen onder een grote spandoek, met het opschrift: Leve onze kampioen. Merckx werd van alle kanten toegeroepen en aangemoedigd, hij deed er wat onwennig bij. Wat heb ik weer over mijn hoofd getrokken, liet hij zich ontvallen, was ik al maar terug. Hij kreeg ook bloemen in de handen gestopt, en tientallen mensen, die niet van de reis waren, volgden hem tot de exit 56, waar 126 passagiers zouden instappen, na een strenge controle, waaraan ook Eddy niet ontsnapte. Met het gevolg, dat het vliegtuig met een half uur vertraging opsteeg. Het trio Molteni, Merckx en Albani namen plaats op de eerste rij.
In Montreal zijn de renners aan de laatste avond van de 6daagse begonnen.
. 1 en 3 samen op het podium Vandaag deed Albert Van Damme er nog een overwinning bij, te Wetzikon in Zwitserland had hij na 21,7km die werden afgelegd in 5414 een voorsprong van 13 op nog een landgenoot Norbert Dedeckere. Achttien seconden later werd Albert zijn ploegmaat de Duitser Rolf Wolfshohl derde en werd op 42 Albert Zweifel als vierde de eerste Zwitser, zijn landgenoot Hermann Gretener volgde als vijfde op 115.
Te Ardooie trok men voor de Kermiscross met 37 het veld in, na 25km afgelegd in 1.02 won Albert Van Damme met 6 voorsprong op Eric De Vlaeminck. Plaats drie op 135 was voor Bertje Vermeire, op 2 werd André Geirland vierde. Plaats vijf was voor René De Clercq met 230 achterstand. Dan volgde op 320 het peloton aangevoerd door Gust Badts met in zijn zog, Freddy Naert, Eric Desruelle, Jos Thielemans, Michel Pollentier, Libert Mahieu e.a.
De Nederlanders René Pijnen-Leo Duyndam 538 punten hebben gisternacht de 6daagse van Berlijn gewonnen. Patrick Sercu werd in de vroege avonduren van een bijna zekere overwinning gehouden doordat zijn Franse ploegmaat Alain Van Lancker een viertal uren voor het einde de strijd diende te staken ingevolge een pijnlijke maagzweer. Onze landgenoot heeft dan ploeg gevormd met de Duitser Dieter Kemper, die even voordien zijn partner Horst Oldenburg had verloren. Zij zouden zevende met 461p. eindigen op 6 ronden. Voor Theo Verschueren die met de Nederlander Gerben Karstens 200p.reed was er plaats zes op 5 ronden en werd alzo eerste landgenoot. Verschueren won nog de leeuwenpremie van 10.000 mark. Op plaats twee eindigden de Duitsers Sigi Renz-Wilfgang Schulze met 315p. en op 1 ronde. Ook Albert Fritz (D) en Wilfried Peffgen (D) als derde met 309p eindigden op 1 ronde.
Bij de liefhebbers ging de zege naar de Duitsers Feuerbach- Dietrich Thurau zij hadden 2 ronden voorsprong op de Duits-Nederlandse ploeg Jean Breuer-van Tol en volgde de Duitsers Peter Vonhof-Bernd Jaroszewicz op 5 ronden.
In de 6daagse van Montreal hebben de Nederlanders Jan Janssen-Gérard Koel 256p.de leiding genomen. Het Italiaanse koppel Gianni Motta-Cipriano Chemello 141p. staan tweede en onze landgenoten Norbert Seeuws-Julien Stevens eveneens 141p. zijn van plaats 1 naar 3 gezakt.
Vandaag staat de ploeg Patrick Sercu en de Fransman Alain Van Lancker aan de start van de 6daagse van Dortmund. Een tweede Belgische ploeg bestaat uit Walter Godefroot-Theo Verschueren. Van Nederlandse zijde komen aan de start: Léo Duyndam-René Pijnen, Gerben Karstens- Cees Stam en vormt Piet De Wit ploeg met de Duitser Karl-Heinz Küster.
. Ole Ritter na het behalen van het uurrecord in 1968 Jean Van Buggenhout, manager en Lucien Acou schoonvader van Eddy Merckx, en de Italiaan Luigi Casola, directeur van de olympsche wielerbaan van Mexico, zijn begonnen de laatste hand te leggen aan de voorbereiding van de aanval op het werelduurrecord van de Deen Ole Ritter, dat volgende week door Merckx zal worden gedaan. Volgens Acou is de taak van zijn schoonzoon niet zo gemakkelijk als sommigen wel denken. Niettegenstaande de wielerbaan slechts vier jaar oud is zal alles overschilderd worden. Eddy zelf wordt zaterdagnacht in de Mexicaanse hoofdstad verwacht.
In Berlijn zijn de renners aan de laatste avond van de 6daagse bezig, en heeft tot op heden geen enkele ploeg een winstronde kunnen nemen.
In de sluitingsprijs van Putte-Kapellen heeft Eddy Merckx er alles aan gedaan om te winnen. Reeds bij aanvang van de eerste van de dertien omlopen is de strijd in volle geweld losgebroken. Na een ontsnapping van Marcel Omloop en Romain Maes die niet ver droeg, ging plots Swerts en kreeg opnieuw Omloop mee toen zij enkele tientallen meters hadden plaatste Merckx een geweldige jump en waren ook Pol Vanden Neste en de Nederlanders Daan Holst, Wout van den Berg mee en kreeg men vooraan zes leiders. Aangezien Merckx en Swerts vooraan waren was er grote beroering in de groep en gingen Godefroot, Brands, In't Ven, Herrijgers, Willekens en Bal (Ned) op zoek naar de zes. Terwijl van den Berg vooraan werd gelost kwamen de zes even na het ingaan van de 2e ronde vooraan aansluiten. Bij de leiders waren het vooral Godefroot, Merckx en Swerts die er voor zorgden dat de groep al op 40" werd gefietst. Toen kwam er een onbegrijpelijke tegenactie van Eddy's ploegmaats, Huysmans en Van Schil die meebrachten, Hill (Gb), Van Beers (Ned), Zwaenepoel, Antheunis, Frans Van Looy, Lambrechts, Van Roosbroeck en de Nederlanders Janbroers en opnieuw van den Berg. Halfweg de vijfde ronde kwam deze groep vooraan aansluiten en reed juist op dat moment Hill lek. In de laatste twee ronden heeft Eddy (met een slepend achterwiel) nog zevenmaal een demarrage geplaatst en leek zijn laatste in het zicht van de meet te lukken, maar was het Staf Van Roosbroeck die hem net voor de streep voorbij reed. Op 10" werd Walter Godefroot derde voor, Frans Van Looy, Lucien Willekens, Emiel Lambrecht, Leopold Vanden Neste, Marcel Omloop, Cees Bal (Ned), Vic Van Schil, Jos Van Beers (Ned), Daan Holst (Ned), Frans Brands, Etienne Antheunis, Ben Janbroers (Ned), Jos Huysmans, Willy In't Ven, Wout van den Berg (Ned) en Jacques Zwaenepoel. . Winst voor Staf
Het wielerseizoen zit er op. Met Putte-Kapellen viel eens temeer het doek en ongemerkt wordt de aandacht gevestigd op de cyclocross waarvan het hoog aantal beoefenaars en de dito belangstelling zoetjesaan de vraag moet rijzen of het veldrijden niet druk op weg is om de baansport te definitieve titel te verdringen. De Belgische wielerbanen boeren steeds verder achteruit, een verschijnsel dat niet alleen tot ons land beperkt. Op uitzondering van Duitsland, waar eigenaardig genoeg de baanbedrijvigheid sterker ontwikkeld wordt dan de wegrensport, is het overal maar een mager beestje. Treffend voorbeeld was het jongste wereldkampioenschap op de baan te Marseille, waar niet alleen het deelnemersveld bijzonder laag lag, maar tevens en vooral de publieke belangstelling. Ook op de openingsmeeting te Gent kwamen slechts 1500 toeschouwers opdagen voor het Belgisch kampioenschap ploegkoers. De monteerbare wielerbaan die een drietal jaren gebruikt werd te Brussel en Charleroi, maar een grote fiasco werd, ligt nu ergens in de kelders van het Schaarbeekse gemeentehuis. Enkel Antwerpen daar doet vooral de 6daagse het goed, maar met de meetings die bomvolle zalen trok vlot het ook niet meer. Er zullen slecht 7 meetings zijn, en begint men pas half december.
Roger Swerts wil zondag in de Landenprijs weerwraak nemen voor de nederlaag tegen Gimondi te Lugano. Roger vind het abnormaal dat Felice in de laatste ronde 41 zou sneller gereden hebben dan hij. Een verklaring volgens Roger is dat op het gedeelte van het parcours waar geen volk stond Gimondi steun zou gekregen hebben van een mechanische gangmaking.
Wat betreft de recordpoging van Eddy Merckx, heeft dokter Ceretelli het licht op groen gezet en de verzekering gegeven dat Eddy te Mexico zijn beste krachten zal kunnen aanspreken in zijn stormloop tegen het uurrecord van Ole Ritter. De afreis zal normaal gezien gebeuren op 21/10 en moet tegen de 26ste alles afgewerkt zijn.
. De Fransman Jules Leclercq In de A-cross van Assenede had Daniël Van Damme na 23km, 20 voorsprong op René De Clercq en 25 op Guido Paridaens, Alfons van Parijs, Willy De Vos, Chris Looyen (Ned) e.a.
De B-cross van Astene-Deinze kreeg Julien De Clercq uit Munte als winnaar voor Willy Vermaercke en wegrenner Luc DHont.
In de B-cross van Beerst werd er met 40 gestart. Na 25km afgelegd in 57 had Norbert Dedeckere 1 voorsprong op Eric Desruelle en werd Bertje Vermeire derde op 130. De Nederlander Gertie Wildeboer als vierde volgde op 215 met in zijn spoor de Fransman Jules Leclercq. Op 255 werd Libert Mahieu zesde, als 7e bolde Michel Pollentier met 310 achterstand over de meet.
Na het P.K. van Antwerpen te Berlaar-Lier mocht Jan Teugels die met 3 voorsprong won de kampioenentrui aantrekken. Staf Aernouts en Leon Scheirs zonden mee op het podium.
Te Gooik werd er voor de Brabantse titel bij de Cs gestreden. Hendrik Vandenbrande haalde het voor Bruno Vrancken en John Vrancken.
. Albert Van Damme - Jos Thielemans en Marc De Block Eric De Vlaeminck baas te Overijse. Er waren 38 deelnemers om 10 ronden af te leggen. Van de tweestrijd De Vlaeminck-Van Damme kwam echter niets in huis. Laatstgenoemde kwam tweemaal ten val en staakte de strijd in de tweede ronde. Voor plaats twee was er een felle strijd tussen Marc De Block, Julien Vanden Haesevelde, André Geirland en Jos Thielemans. Een paar ronden voor het einde gooide Thielemans zijn 3 metgezellen los, toch De Block kwam opnieuw aansluiten. Eric De Vlaeminck won met 25 voorsprong op Marc De Block en 30 op de derde Jos Thielemans, Julien Vanden Haesevelde, André Geirland, August Badts, de Nederlander Johan Stekkers, Lucien Goossens, August Van Rijmenant en op 10 de Nederlander Max Devries.
In Tessenderlo waar 33 crossers aan de start stonden om 10 ronden af te leggen, stond er net als gisteren te Zonhoven geen maat op Frans Mertens. In feite geleek het meer op een wegwedstrijd, want slechts 50meter moesten de deelnemers er een loopnummertje uithalen, en voor de rest moesten zij niet van de fiets. Frans Mertens won met 15 voorsprong op Leonard Engelen en 25 op Gilbert Billen. Plaats vier op 55 was voor Jos Schepers en vijfde werd Frans Lemmens op 105.
Terwijl de 6daagse van Berlijn bezig is begint men nu aan die van Montreal, waar twee Belgische en één Nederlandse ploeg van start gaan. Julien Stevens vormt er ploeg met Norbert Seeuws en zijn Georges Barras en Robert Van Lancker ook van de partij. Voor Nederland rijden Jan Janssen en Gérard Koel.
. Laatste wedstrijd voor de liefhebbers in België vond plaats te Vosselaar en kwamen nog 57 renners aan de start. Voor Marc Steels werd het zijn achtste overwinning. De top10 bestond verder uit Ferdinand Peersman, Lucien Zelck, Roger De Beukelaer, Eric Van Lent, Winoc Flebus, Leo Van Thielen, Marc Verbeeck en Jos Jacobs.
In Duitsland te Wiesbaden was er een derde plaats voor de Nederlander Hennie Kuiper die in de spurt met drie de Fransman Jean Misac als winnaar en de Oostenrijker Rom. Hummenberger als tweede moest voorlaten.
In Italië waren er maar liefst zes wedstrijden.
Marino Fusarpoli won Milano-Bologna een wedstrijd over 200km die werden afgelegd in 4.4724
Te Madonna del Ghisallo was na 154km Giuseppe Bonalanza de beste.
Te Mezzana Rabattone won Emilio Garanzini hij deed 3.32 over de 148km.
Triuggio kreeg Aldo Parecchini na 155km als winnaar.
Te Trieste waar men 154km moest koersen kreeg Alessio Peccolo de zegebloemen.
En te Montecatini werd na 195km Renato Marchetti winnaar met 230 voorsprong.
Te Jumet kwamen 17 renners aan de start en stond er 400 man langs de omloop van 4,8km die 25 maal moest worden afgelegd. Eerste aanvaller was de Nederlander van Leeuwen, maar werd spoedig opnieuw ingelopen. Ook Vantyghem ging solo maar ook hij moest even voor half koers de duimen leggen. De derde aanvaller Dirk Baert mislukte in zijn eerste aanval, maar toen hij op 5 ronden van het einde 200meter voorsprong nam was de zaak gewonnen voor hem. Op 25 werd Emile Bodart die in het tegenoffesief was gegaan tweede. Voor plaats drie op 35 was Noël Vantyghem sneller dan, Georges Vanconingsloo, Tony Daelemans, August Herrijgers, Eddy Cael, Harry van Leeuwen (Ned), André Hendryckx, de Australiër Hilton Clarcke en de Brit Norman Hill. Op 1 ronde volgden de Amerikaan Ray Matthews, José Serste en Guido Van Damme.
De tweede wedstrijd vond plaats te Boutersem waar een ronde van 18km, zeven van 12km en 10 van 5km dienen afgelegd. Aanvankelijk bleef de wedstrijd vrij mak en alleen Frans Leenen zette zich in de eerste kms in om een voorsprong te nemen die tot 1 zou reiken. Daarna bleef het bij schermutselingen, tot Antheunis 15km van het einde wegsprong en enkel Willekens kwam aansluiten. Zij weerstonden met hun twee het tegenoffensief van de groep en van Jos van Beers. Het was Lucien Willekens die won voor Etienne Antheunis en werd op enkele meters Jos Van Beers (Ned) derde. De groepsspurt op 25 werd gewonnen door Roger Loysch voor Staf Van Roosbroeck, Roger Jochmans (van t Jagershof uit Boutersem), Jean Ronsmans, Alfons Debal, Leon Thomas, Alfons Scheys e.a.
Laatste rit in Etoile des Espoirs, Le Gacilly-Chateaulin over 215km werd gewonnen door onze landgenoot Ferdinand Bracke die in een spurt met drie de Fransen Charly Grosskost en Bernard Croyet versloeg. Het peloton volgde op 25 en was Régis Delépine (Fr) sneller dan onze landgenoot Willy Teirlinck, Gérard Moneyron (Fr), Guy Sibille (Fr), Robert Mintkiewicz (Fr), Jacques Botherel (Fr), Cees Bal (Ned) en het ganse peloton behalve Jean-Pierre Paranteau (Fr).De Fransen Serge Lapébie en Jean-Claude Daunat hebben de strijd gestaakt. Eindwinnaar werd de Fransman Bernard Labourdette voor zijn landgenoten, André Mollet op 7, Gérard Moneyron op 19, Claude Aigueparses (Fr) op 24 en op 5 Sylvain Vasseur (Fr) op 42. Onze landgenoot Willy Teirlinck werd achtste op 150, de Nederlander Cees Bal eindigde op plaats 10 met 208 achterstand. Voor Ferdinand Bracke was er plaats 16 met 411 achterstand. Ook Jaak De Boever als 24e op 722 en Lucien Van Impe als 26e op 8 reden de wedstrijd uit.
In Zwitserland werd voor 15.000 toeschouwers de Grote Prijs van Lugano een tijdrit over 77,5km. die in vijf ronden moest worden overbrugd verreden. Onze landgenoot Roger Swerts die ronde 1&2 voor zijn rekening nam moest in de 3e Gimondi met 6 voorlaten. In Ronde 4 nam Roger opnieuw de leiding met 4 over van Felice. In de laatste ronde heeft Roger Swerts moeten buigen voor Felice Gimondi die met 371 voorsprong won. De Italiaan met een gemiddelde van 44,825 verbeterde met bijna 400 meter het in 1968 gevestigde record van Eddy Merckx. Ook verbeterde Gimondi de beste rondetijd, door de vijfde ronde af te leggen in 20148 wat 45,933 is. Op plaats drie eindigde de Deen Ole Ritter die 2073 achterstand had.
Marino Basso won het criterium van Cittadella (Italië) voor onze landgenoot Roger De Vlaeminck en Dino Zandegu (It) die al in de Ronde van Lombardije afscheid had genomen.
In Hooglede won Albert Van Damme de A-cross, hij had 150meter voorsprong op Robert Vermeire en 20 op Marc De Block. Op 125 werd Agust Badts vierde, plaats vijf op 135 was voor André Geirland gevolgd door Jan Teugels, Julien Vanden Haesevelde, Freddy Naert, Emiel Vergote en sluit Jef Thielemans de top10.
Bij de C was de zege voor Wim Albrecht hij had 50 voorsprong op Wim Mijngheer en 150 op P. Verstraete.
Eric De Vlaeminck won te Hove met 130 voorsprong op René De Clercq en de Nederlander Geert Wildeboer. Op 240 volgde Alfons Van Parijs, Theo Verlinden, Leo Arnouts, Flory Ongenae, Leon Scheirs, Hans Haegemans en werd de Nederlander Chris Looyen tiende.
De C-cross te Hove werd gewonnen door Jan Knors die 20 voorsprong had op Jos Lievens en 45 op Martin De Cock.
Voor Norbert Dedeckere was er winst te Flobecq waar hij 105 voorsprong had op Eric Desruelle en 135 op Jozef Van Eetvelde, Willy Vermaercke e.a.
Te Nazareth werd de B-cross gewonnen door Julien De Clercq voor Gabriel Vindevogel en Gilbert Pynaert.
Te Zonhoven was de overwinning voor Frans Mertens die 205 voorsprong had op André Verbraecken de eerste aanvaller, 30 later werd Roger Van Hove derde voor Gilbert Billen. Voor Leonard Engelen was er op 310 plaats vijf, 30 later werd Frans Lemmens zesde, plaats 7 op 407 was voor Jos Poelmans. Dan volgden op 435 Lucien Vanderaerden, Viktor Maes e.a.
. Roland Van Den Berghe Nummer dertien is binnen voor Ludo Delcroix, te Malonne had hij liefst 735 voorsprong op José De Cauwer en werd Ferdinand Peersman derde.
Eén overwinning meer behaalde Lucien Zelck door in Ohain de beste te zijn van maar liefst 147 vertrekkers. Plaats twee was voor Jean-Pierre Van Lancker en op drie Roland Van Den Berghe.
Rit 4 in Etoile des Espoirs van Carnac naar Le Gacilly over een afstand van 190km werd gewonnen door Alain Vasseur (Fr) in een tijd van 5.1620 hij had 1 voorsprong op zijn landgenoot Pierre Martelozzo en de Nederlander Cees Bal. Op 24 werd Maurice Le Guilloux (Fr) vierde en was op 110 plaats vijf voor onze landgenoot Willy Teirlinck. Bernard Labourdette begint morgen als leider aan de afsluitende rit.
In Italië werd de Monte Campione verreden, een klimkoers met een rit in lijn en een tijdrit. Men begon met Boario-Monte Campione over 34km en werd Bernard Thevenet (Fr) met 13 winnaar voor zijn landgenoot Cyrille Guimard, Wladimir Panizza (It), Jean-Pierre Danguillaume (Fr), Michele Dancelli (It) en op 6 Felice Gimondi (It). Ook de klimtijdrit over 8,8km werd door Bernard Thevenet gewonnen en werd op 109 Wladimiro Panizza tweede, op 3. Cyrille Guimard 224, op 4. Pietro Guerra (It) 233, op 5. Michele Dancelli 237 en op 6. Pierfranco Vianelli (It) 249. In de eindstand heeft Bernard Thevenet 112 voorsprong op Wladimiro Panizza, 227 op Cyrille Guimard, 240 op Michele Dancelli, 252 op Pietro Di Caterina (It), 257 op Jean-Pierre Danguillaume, 310 op Ugo Colombo (It), 313 op Pierfranco Vianelli, 355 op Enrico Maggioni (It) en op plaats 10 Marcello Bergamo (It) met 407 achterstand.
Overmorgen is er in Zwitserland de Grote Prijs van Lugano een tijdrit over 77,5km, waaraan 10 renners zullen deelnemen, die om de 2 starten. Eerste starter is om 14.30 Jean-Pierre Danguillaume (Fr) dan volgen Yves Hézard (Fr), Joseph Fuchs (Zwit), Bernard Thevenet (Fr), onze landgenoot Roger Swerts, Davide Boifava (It), Ole Ritter (Den), Felice Gimondi (It), Göste Pettersson (Zw) en als laatste om 14.48 de Fransman Cyrille Guimard. Verleden jaar was de overwinning voor Luis Ocana (Sp) voor Gösta Pettersson (Zw) en onze landgenoot Herman Vanspringel.
In Etoile des Espoirs moesten twee ritten worden afgewerkt, in de voormiddag een rit in lijn van 57,5km en na de middag een tijdrit. De rit in lijn van Lorient naar Carnac werd gewonnen door de Fransman Francis Campaner die 1 voorsprong had op zijn landgenoot René Grelin en 3 op Jean-Pierre Parenteau (Fr). De spurt voor de vierde plaats op 116 werd gewonnen door onze landgenoot Daniël Vanryckeghem voor Jacques Botherel (Fr) e.a. Te Belle Ile en Mer was het Charly Grosskost (Fr) die de tijdrit won met een tijd van 2719 over de 20km. Onze landgenoot Ferdinand Bracke moest als tweede 40 prijsgeven, plaats drie was voor Bernard Labourdette (Fra) die de nieuwe leider werd hij volgde op 50. Op vier met 59 achterstand André Mollet (Fr) en werd onze landgenoot Willy Teirlinck op 110 vijfde.