Mijn blog is gestart op 31/1/2007 en bestaat vandaag 6548 dagen!
TRUIEN 1973
4O JAREN TERUG
23-03-2013
In de rand
.
Op 26/3 start de Katalaanse week te Malgraten en eindigt op 30/3 te Hospitalet. Tot op heden hebben slechts twee landgenoten deze rittenwedstrijd gewonnen. In 1958 Richard Van Genechten en zorgde tien jaar later Eddy Merckx voor de tweede. Het record van de Spanjaard Mariano Cañardo Lacasta zal nog niet te snel verbeterd worden, hij won zevenmaal. Zijn eerste zege was in 1928 en won ononderbroken t/m 1930. Was ook de beste in 1932-35-36. Dan werd er twee jaar niet ingericht en was bij de volgende editie in 1939 opnieuw primus.
Rit 5 van de Ronde van Algerije is net als gisteren gewonnen door een Nederlander. In de rit Djelfa-Bou Saada over een afstand van 110km was nu Bas Hordijk de beste, zijn tijd was 2.3705. Stonden mee op het podium, De Zweed Lennart Fagerlund en de Yougoslaaf Milivoi Pocrnja.
In de Ronde van Algerije heeft de Nederlander Gerrie Knetemann de 4e rit Aflou-Laghouat gewonnen. Hij legde de 110km af in 3.0636 en had 2 voorsprong op de Pool Ryszard Szurkowski met in zijn wiel Cees van Dongen (Ned).
Brussel-Dampremy werd gewonnen door Michel Pollentier. Hij legde de 112km af in 2.40 en had 10 voorsprong op René Dillen. Voor plaats drie op 20 was Bernard Bourguignon de snelste en werden Bernard Draux en de Oost-Duitser Thomas Huschke 4&5.
Te Doornik kwamen 108 renners een rugnummer afhalen, waaronder een pak Fransen. Ook Gérard Besnard uitblinker gisteren in Luik-Tongrinne was van de partij en speelde ook weer een rol van betekenis. Nadat het eerste wedstrijdgedeelte werd gekenmerkt door een ontsnapping van elf renners, viel de beslissing half koers. Het waren Verstraeten en Fierens die ten aanval trokken, en ging Besnard tijdens de laatste plaatselijke ronde op zoek naar de leiders. Hij was zijn tegenreactie evenwel wat te laat begonnen en sneuvelde in het wiel van de twee leiders. Eddy Verstraeten won voor Theo Fierens en Gérard Besnard (Fr). Op 12 won Willy Teirlinck de spurt voor plaats 4 voor Dirk Baert, Regis Ovion (Fr), Yves Hezard (Fr), Jos Deschoenmaecker, Alain Santy (Fr), Johan Demuynck, Eddy Cael, Eddy Moreels, Claude Magni (Fr), Jean-Claude Meunier (Fr) en sluit Roger Loysch de top15 af.
Rit 3 in de Ronde van Algerije werd verreden tussen Saida en Tiaret over een afstand van 174km. Ritwinnaar werd de Rus Alexander Gusiatnikov voor zijn landgenoot V. Loudin en was plaats drie voor de Pool Stanislas Szozda
Niet minder dan 176 renners kwamen te Gooik een rugnummer afhalen, waaronder heel wat Nederlanders en Duitsers. En zoals dikwijls Nederlanders aan de start, komt de winnaar ook vandaar. Na 110km mocht een groepje van tien voor de zege spurten. Winnaar werd Wim De Waal voor zijn landgenoot Cees Priem en stond ook Michel Pollentier op het podium. Verder in de top10: op 4. Willu Van Den Ouwelandt, 5. Dieter Leitner (Duit), Edmond Verbruggen, Paul Vanhoudt, Henk Botterhuis (Ned), X en Walter Dingemans. Op 15 voor plaats 11 was Karel Sels sneller dan Bernard Bourguignon, Roger Verschaeve, Luc DHont, Freddy Libouton, Charles Palmans, Rino Vandromme, André Coppers e.a.
In Luik-Tongrinne met start te Seraing is na 20km tijdens de beklimming van de Stockay Van Impe ten aanval getrokken. Voorbij de top kreeg hij het gezelschap van, Verbeeck, Vanneste, Doyen, Dierickx, Antheunis Vanspringel, Berckmans en de Fransman Hezard. Vijf km verder sloten ook Houbrechts, Pintens, Cambré, Delcroix, Van Sweevelt en de drie Fransen, Botherel, Palka en Guillemot aan. Een groep van 20 renners volgde op 20, en kwam 30km na de eerste ontsnapping een hergroepering. Een nieuwe uitval van Besnard (Fr), Coulon en de Zwitser Wehrli hield stand tot km75. Een poging van Verbeeck, en even later van Fussien (Fr) ging niet door. Dan was het de beurt aan Dury en Collaer zij kregen even later het gezelschap gezelschap van Catteeuw en Vanconingsloo en zouden ook Besnard (Fr) en Van Vlierberghe komen aansluiten. Het was deze laatste die bleef beuken en enkel Besnard kon aanklampen. Albert die de resterende 100km praktisch altijd op kop heeft gereden heeft het in de spurt bergop ook afgemaakt. Albert Van Vlierberghe legde de 200km af in 5.10 en volgde Gérard Besnard (Fr) op 2 lengten. Voor plaats drie op 115 was Walter Godefroot de snelste voor Cyrille Guimard (Fra), Frans Verbeeck, Raymond Poulidor (Fr), Ronny Vande Vijver, Daniël Vanryckeghem, Freddy Maertens, Alain vasseur e.a.
Te Knokke kwamen 87 renners hun rugnummer afhalen. In de eerste twee van de 17 af te leggen ronden reed Dirk Baert aan de leiding, ook Omloop en de voor Flandria uitkomende Fransman Jean-Claude Misac hebben even voorop gereden. De beslissing viel na 65km toen van der Vleuten (Ned), Reybrouck, Van Rijmenant en opnieuw Omloop wegreden. In de groep stopten de ploegmaats van Reybrouck zoveel mogelijk af ten einde de vlucht van hun kopman te beschermen. Elf renners zijn nog in de achtervolging gegaan maar kwamen 150 meters te kort. Guido Reybrouck heeft de spurt niet afgewacht en reed met de streep in zicht solo naar de overwinning. Op 50meter werd Marcel Omloop tweede voor Jos van der Vleuten (Ned) en Fernand van Rijmenant. Op 150meter was Jos van Beers (Ned) sneller dan Robert Van Lancker, Klaas Balk (Ned)Dirk Baert, Eddy Peelman, Julien Stevens, Daniël Verplancke, Robert Mintkiewicz (Fr), Lucien Willekens, Jos Abelshausen en Herman Vrijders. De groep mocht voor plaats 16 spurten en Marc Lievens was daarvan de snelste.
De op 22/7/1911in Aalst geboren Theo Herckenrath is vandaag in Hoogstraten overleden. In 1931 werd hij nationaal kampioen bij de militairen voor Jules Kneepkens en Jean Minsart. In 1933 werd hij 3e op het nationaal kampioenschap voor onafhankelijken te Dison, na Gustave Danneels en Robert Monty. En zou dan als individueel bij de profs gereden hebben. In 1934 reed hij voor La Francçaise-Dunlop (Fr). Hij won dat jaar o.a.Luik-Bastenaken-Luik en Paris-Lille. In 1935 kwam hij uit voor Alcyon-Dunlop (Fr), 1936 werd er als individueel gereden en in 1937 had hij opnieuw onderdak nu bij La Perle-Hutchinson (Fr).
Rit twee in de Ronde van Algerije werd verreden tussen Sidi-bel-Abbès en Saida over een afstand van 95km. Winst was voor de Hongaar Tibor Debreceni die er 2.4015 over deed. Plaats 2&3 waren voor de Rus Valeri Likhatchev en de Pool Lucjan Lis.
. Bernard Kreczynski Vandaag is met de rit van Oran naar Sidi-bel-Abbès over een afstand van 75km de Ronde van Algerije van start gegaan. De zege was voor de Duitser Jürgen Kraft voor de Oost-Duitser Peter Weibel en de Pool Bernard Kreczynski.
In Italië won Orfeo Pizzoferrato te Vigevano de Giro Lomellina over een afstand van 131km waar hij 2.57 over deed. Stonden mee op het podium Roberto Cerutti en Gaëtan Salvaderi.
Twee Britten, Phil Bayton en Dave Lloyd zijn vlak na de start weggereden en hebben een voorsprong van 6 gekregen, en werden pas ingelopen toen de Turchino al was overwonnen. Het is pas na 167km dat de eerste ernstige aanval er kwam, Luis Ocana demarreerde in het gezelschap van Giacinto Santambrogio. De ploegmaats van de spurters zorgden er wel voor dat zij nooit meer dan 45 voorsprong hadden. Na 50km voorop rijden was het ook voor hen over. Even later op de Capo Cervo, vierde beklimming van de dag, werden zij afgelost door Ole Ritter en Tony Houbrechts. Aanvankelijk spanden beiden zich voor de wagen, maar toen Houbrechts op de Capo Berta de Deen niet uit het wiel kreeg, wou Tony niet meer meewerken en was het voor beiden over. Bij de beklimming van de Poggio was het Frans Verbeeck die ten aanval trok met Ovion, De Vlaeminck en Mortensen, maar kwamen ook nog enkele anderen aansluiten. In de afdaling is Roger gegaan en kon enkel Francioni mee. De zege was voor Roger De Vlaeminck met 2 voorsprong op Wilmo Francioni (It) en volgde Felice Gimondi (It) op 4. Rik van Linden won de spurt voor plaats 4 voor Patrick Sercu, Frans Verbeeck, Aldo Parecchini (It), Franco Ongarato (It), Cyrille Guimard (Fr) en sluit Walter Godefroot de top10 af. Eddy Merckx met een keelontsteking opgelopen in Parijs-Nice is niet gestart.
. Jean-Claude Meunier In de Omloop van het Waasland met start te Sint-Niklaas en aankomst te Kemzeke over een afstand van 210km is er de eerste 170km niet zo heel veel gebeurd. De 181 renners die van start gingen, bleven de eerste 80km samen. Pogingen van onze landgenoten Robert Fontaine, Roger Volckaert en de Nederlander Bal mislukten. Enkele jachten deden de groep wel in stukken vallen maar na 100km kwam praktisch alles weer samen. Het begin van de beslissing viel na 125km toen een groep van 22 wegreed. Bij het ingaan van de drie plaatselijke ronden was het Christiaens die zijn kans waagde, echter zonder succes. De Fransman Meunier die op het einde van de eerste kleine ronde wegreed nam op slag 300meter. Slechts 1 renner is er nog bij en er zelfs over geraakt, de Nederlander Gerben Karstens die met 15 voorsprong won op Jean-Claude Meunier. Voor plaats drie op 30 was Gustaaf Van Gossum de snelste voor Ronny Vande Vijver, Guido Reybrouck, Herman Vrijders dan drie Nederlanders, Cees Koeken, Cor Bal,Ben Janbroers, en is met Léon Thomas de top10 volledig.
Te Kemzeke waren de liefhebber uitgenodigd om een criterium te rijden in afwachting van de beroepsrenners. Het was de Nederlander Jan Raas die na 75km afgelegd in 2.03 in een spurt met twee drie lengten sneller was dan Marc Steels. Op 20 volgde de groep waarvan Jozef Kerkhofs de snelste was.
Alfred Strom was een heel goed baanrenner wanneer hij Australië in 1946 verliet om zijn geluk in Groot-Brittannië en in Europa met zijn compagnon Reginald Arnold te zoeken.
De toewijding en vastberadenheid van het duo op de piste was een groot voordeel op anderen
In de 6 daagse. Wanneer Georges Speicher voor de eerste maal Strom en zijn ploegmaat Arnold zag deelnemen aan een ronde van 100 km te Vie dHiv in 1947 was hij overtuigd dat Strom de beste sprinters kon onttronen zoals: Lapébie, Prat, Ignat, Bruneel en Queugnet. Het was een sterke renner en een tactisch en intelligente man.
Jack Hoobin heeft zijn zege op het wereldkampioenschap op de weg te Moorslede in 1950 aan Strom opgedragen. Dank zij zijn raadgevingen , programma en instructies die hij had gegeven. Strom was verzorger en coach tot aan zijn dood op de ouderdom van 56 jaar.
Zijn loopbaan begon hij in 1940 en werd 1958 zijn laatste seizoen.
In 1948 won hij de Grote CPC Prijs te Sas van Gent (Nederland) voor Maurice Blomme.
In totaal won hij 9 zesdaagsen waarvan 6 met Reginald Arnold.
René Dillen won Gent-Ieper over een afstand van 155km die werden afgelegd in 3.49. Op 2 volgden, Eric Van Lent, Marcel Laurens, Flory Van Hooydonck, Karel Sels, Michel Pollentier e.a. De wisselbekerbeker Pol Beddelem was voor de Dijlespurters uit Mechelen met 34 punten. WSC Torhout werd Tweede met 43p. en werden De Stoempers uit Leuven met 50p. derde.
Te Heusden(Limb) was er een wedstrijd voor de Schaal Frans Theelen, onder de 84 renners aan de bevonden zich 29 Nederlanders en 2 Duitsers. De wedstrijd zelf kwam maar moeilijk los. Het duurde tot de 13e ronde vooraleer er een eerste ontsnapping op gang kwam, het waren Albert Segers en de Nederlander Ad Schippers, maar meer dan 15 kregen zij niet. In de 15e ronde was er opnieuw een poging met daarbij de latere winnaar, maar ook zij geraakten niet uit de greep van het peloton. Op vijf ronden van het einde had men een kopgroep van 30, opnieuw kwam er een demarrage van Schippers en kreeg men 13 leiders. Op 3km van het einde was het de Nederlander Johannes Koot die zijn medevluchters verraste en 200 meter nam waarvan hij er 30 overhield op Raymond Vanstraelen. Op 100 meter volgden, Gustaaf Verboven,Marc Verbeek,Guy Duchamps, Georges Bortels, e.a.
Kortrijk-Dutsel had met 122 renners zeker niet te klagen en kreeg Jean-Claude Van Hoof uit Bierbeek als winnaar. Plaats twee was voor Gustaaf Wens en op drie eindigde Willy Verschueren. Op 110meter werd Karel Rottiers vierde voor Van Avondt. Op 200meter volgde Willy Govaerts als zesde voor Jos Van Nijlen e.a.
In Luik-Trognée of Truielingen deelgemeente van Hannut, werd gestart met 80 renners en werd er door zes voor de zege gespurt. Tony Daenen haalde het voor Luc Van Ouytsel, Jacques Mean, Cor Boersma (Ned), Joseph Civatone (It)en Joseph Borguet. Op 1 was Benny Schepmans voor plaats 7 sneller dan Omer Meeuws, Jean Weber, leonard Engelen, Pierre Sonnet en werd een groep van 30 renners als twaalfde geplaatst.
Clermont een deelgemeente van Walcourt mocht 79 renners een rugnummer geven. Na 100km won Freddy Libouton de spurt met zes voor Yvan Raveyts, Raf Constant, Lucien Pratte, Roger Vaderavero en Bernard Draux.
Leeuwergem een deelgemeente van Zottegem had de eer de eerste Sterrit te mogen inrichten, waarvan de finale plaats vind op 17/6 te Aartselaar, en de winnaar met een auto mag naar huis rijden. Er kwamen 117 renners aan de start. Na 140km afgelegd in 3.07 was Bernard Bourguignon de snelste voor André Coppers, Roger De Beuckelaer, Ludo Noels, L. Tavernier, Alex Robberecht, Aad van den Hoek (Ned), Jean-Luc Yansenne e.a.
In Groot-Brittannië was er de Parker Memorial over een afstand van 88,5km. Winnaar werd Sid Barras die er 2.0448 over deed. Plaats 2&3 waren voor Jock Kerr en Robert Jones.
Koers in Portugal dan is er Lisboa bij vandaag is het al voor de vijfde maal. Nu was de zege voor Fernando Mendes voor Emiliano Dionisio en Firmino Bernardino.
In Porto waren de renners voor de derde maal aan de slag, Joaquim Andrade won er met 5 voor Custodio Gomes en Guilherme Rocha.
In Nederland werd de 28e Ronde van Noord-Holland over een afstand van 180,7km verreden. In de beginfase waren er nogal wat valpartijen en moesten o.a.Sjaak Schuitemaker, Jans Vlot, Co Hoogedoorn en Gerrie van Gerwen de wedstrijd verlaten. Te Castricum konden Roy Schuiten, Henk Poppe en Tonny Huyzen gebruik maken van de chaos om wat voorsprong te nemen, die ontstaan was toen men daar de drukke winkelstraat door moest. Vergeefs probeerden Gerrit Mohlman en Ron Smit aansluiting te vinden maar was te Egmond-Binnen alles opnieuw samen. Uiteindelijk reed men met 22 naar Zaandam en was het Piet van Katwijk die van ver uit het wiel kwam van Wim de Waal en vlot won. Op drie eindigde Henk Poppe gevolgd door Roy Schuiten, Jan Raas, Piet van der Kruys, Cees Priem, Ad Dekkers, W. Nooren en sluit Louis Westrus de top10 af.
Te Deerlijk kwamen 137 renners aan de start en mochten er 103km afleggen en werd er met 100 renners gespurt voor de zege. Het was de waal Michel Dagrain uit Pommeroeul die zich de snelste toonde. Dan volgden twee Nederlanders Toine van den Bunder op 1 lengte en Co Blok . Verder volgden Berthil Cael, Willy Jonckheere, Patrick Geldhof e.a.
Te Gellik kwamen 84 liefhebbers het wedstrijdblad tekenen, zij moesten 25 rondjes van iets meer dan 4km afleggen. Echt strijd is er nooit geweest, om beurt reden enkele renners voorop. Zeven ronden van het einde reed een achttal weg en namen tot 30 voorsprong. In de laatste ronde kwam er nog een tegenreactie van een viertal maar wel te laat. In de spurt was het Bernard Bourguignon die het haalde voor Jozef Swinnen, Leonard Engelen, Jan Zuydweg (Ned), Cor Boersma (Ned), André Verbraecken, Hubert Janssen en was het peloton zo kort genaderd dat Mathieu Maessen (Ned) op de lijn nog voorbij Jan Van Hove ging en werd Frits Slüper (Ned) tiende.
Sint-Maria-Oudenhove kreeg niet minder dan 134 renners aan de start, eerste aanvaller was José De Cauwer na 25km koers, en kreeg het gezelschap van tweemaal twee renners. Het waren vooral Verplancke en Maes die er voor zorgden dat de 5 leiders werden ingelopen. Daarna staken Mariën en Pingeon even de neus aan het venster. Ernstig werd het met Van Marcke, Cael en opnieuw Verplancke, zij kregen even later het gezelschap van Cambré en Van Rijmenant, konden tot 45 uitlopen maar een ernstige tegenreactie volstond om alles opnieuw samen te brengen. Her bleef echter nooit lang stil en de pogingen van verschillende renners waren talrijk. In de slotfase toonden Maertens, Pingeon zich zeer actief, en ontstond er een kopgroep van een 20tal renners en bleek de beslissing gevallen. Het was echter de Nederlander Schepers die er anders over dacht maar werd bijgehaald door Maertens. Bij een tweede poging van de Nederlander was het wel raak, Vande Vijver ging mee en kwamen ook Bal en Maertens aansluiten. In de eindspurt was het Freddy Maertens die won voor de Nederlanders Wim Schepers en Cees Bal en was plaats vier voor Ronny Vande Vijver. Op 20 werd de groepsspurt gewonnen door Daniel Vanryckeghem voor Dirk Baert, Adolf Huysmans, Lucien De Brauwere, Eddy Verstraeten, André Peirsman e.a.