Te Puurs moesten de renners 140km afleggen, Karel Rottiers deed dat in 3.38. Als tweede kwam Theo Dockx over de streep gevolgd door Franky Franssen, Johan Hendrickx, André Verbraecken, Louis Verreydt, Georges Bortels, Marc Steels, Dieudonné Depireux en Jos De Keersmaecker.
In Vrasene was de zege voor Victor De Valckeneer hij had 45 voorsprong op Jan Kieftenburg uit Nederland en was plaats drie voor Daniël Pauwels.
De tourorganisatoren hebben gisteravond na de aankomst van de negende rit in een communiqué bekendgemaakt dat de cineast van de O.R.T.F.-2 welk bij de aankomst zichtbaar in overtreding was met alle veiligheidsrgels en bijna oorzaak was van een valpartij uit de wedstrijd werd gezet. Zijn tourlicentie wordt ingetrokken en aan de O.R.T.F.-2 zal gevraagd worden een andere cameraman te sturen.
Cees Koeken die in de 7de rit de Ronde van Frankrijk heeft verlaten was vandaag de beste te Vlijmen in Nederland, waar hij zijn medevluchter Piet de Wit versloeg. Op 34 was Leo Duyndam, nog een opgever in de Tour, derde voor Harm Ottenbros, Eddy Peelman,Tony Gakens, Jan Serpenti, Jos Van Beers, Cees Stam en Herman Vanspringel maakt de toptien volledig.
De negende rit, tevens de derde Pyreneeënrit, brengt de renners van Luchon naar Colomiers over een afstand van 179km. Onderweg moest men over de Col des Ares (796m.-4e cat.) na 27,5km, Portet dAspet (1070m-2ecat.) kwam na 49km en de Cap Blanc (520m.-3e cat.) na 83km. Eerste aanvaller was Christian Raymond die met 1 voorsprong als eerste doorkwam op de Col des Ares. Ook op de Portet dAspet kwam hij eerst door met 55 voorsprong op Ocana van de 255 die hij had bij het begin van de klim. De leider wil niet begeven en neemt ook de derde beklimming voor zijn rekening, maar moet zich na 134km toch gewonnen geven. Op 20km van het einde valt de beslissing, 10 renners geraken voorop en zullen voor de zege spurten. Een spijtige val van Spruyt heeft de spurt ontregeld, waarschijnlijk is hij zelf uit evenwicht geraakt bij het aanzetten van de spurt. Winst ging naar Jos Huysmans voor Michaël Wright, Jean-Pierre Danguillaume, Rolf Wolfshohl, Jacques Cadiou, Gérard Vianen, Tony Houbrechts, Walter Ricci, Gert Harings en de ongelukkige Jos Spruyt die zijn sleutelbeen brak. Merckx blijft leider. Na de aankomst werd vernomen dat Eddy Merckx werd bekogeld met keien.
Kwamen te laat binnen: Jan Van Katwijk en Wim Schepers. Hebben de strijd gestaakt, Yves Ravaleu en Louis Le Bourhis. Zijn niet vertrokken Roger Pingeon en Jean-Jacques Sanquer. Wat betreft deze laatste hangt er een gans verhaal aan. Hij was gisteravond bij het eten zo verbolgen over het feit dat hij voor 205 Franse frank boete kreeg, wegens ongevraagd duwen in de bergen en een straftijd van 215. De renner verliet de eetzaal, schreef een cheque voor het bedrag van de boete uit, en zei dat hij naar huis ging. Nam zijn koffers en vertrok.
In Oost-Duitsland was er te Cottbus een ploegentijdrit over 100km dit met het oog op de Olympische Spelen op 29/8 te München. Zweden won in een tijd van 2.956 met volgend viertal, Tord Filipsson, Leif Hansson, Lennart Fagerlund en Sven-Ake Nilsson. Op 31 werd Denemarken tweede met Emil Hansen, Junker Jörgensen, Jorn Lund en Jorgen Marcussen. Derde ploeg op het podium was het thuisland met Dieter Gonschorek, Karl-Heinz Oberfranz, Wolfgang Wesemann en Horst Tischoff, hun achterstand was 52. Plaats vier was voor Hongarije op 115. Vijfde werd SC Dynamo Berlin op 146. Polen eindigde 6de op 151. Nederland met Fedor Den Herog, Frits Schur, Cees Priem en Hennie Kuiper op 7 hadden 156 achterstand. Verder volgden Polen, DDR 2 en Zwitserland.
Van de 44 renners aan de start te Celles won Roger Verschaeve na 110km met 40 voorsprong. Voor plaats twee was Georges Windels de rapste voor Michel Pollentier, Rudy Bauwens, Henri Gekiere en Johny Verhaegen. Op 110 voor plaats zeven was Jean-Claude Donckers de snelste.
In Ternat moest men 116km afleggen en was het Karel Sels die het haalde voor de nochtans rappe Jos Gijsemans, derde werd José De Cauwer voor Louis Verreydt, Staf Van Cauter, Raymond Vanstraelen, Staf Hermans, Willy Vande Wouwer, H. Denijs en Pierre Buslot als tiende.
En in Zandvliet waar 49 renners aan de start kwamen behaalde Roger De Beuckelaer zijn zesde overwinning. Verder volgden, Marc Michiels, Victor De Valckeneer, Jos Jacobs, Albert Segers, Frans Van Beek e.a.
. Voor het eerst in de geschiedenis is een wielerwedstrijd voor professionals op het eiland Schiermonnikoog gehouden. Er wamen maar liefst 10.000 toeschouwers naar het spektakel kijken. De zege was voor onze landgenoot Theo Verschueren, na 100km versloeg hij de Nederlanders Matthijs de Koning en Jan Serpenti. Op 100 meter werd Harm Ottenbros vierde voor Cees Stam. Op 150meter werd Leo Duyndam 6de voor Peter Kisner, Jules Bruessing, Jan Janssen en sluit Jean Ronsmans de top10 af.
Freddy Maertens, nationaal kampioen bij de liefhebbers, is vandaag te Koksijde, op de hoek van de Zeelaan en de Koninklijke weg, aangerden door een vrachtwagen. Maertens op training met het oog op de aanstaande titelstrijd, kwam zwaar ten val. Hij werd in allerijl naar het Elizabethinstituut overgebracht, waar een schedelbarst en kneuzingen aan de hals en knieën werden vastgesteld.
Maurice Eyers heeft de eerste verjaardag van zijn huwelijk met een eerste overwinning dit seizoen gevierd. Het is zowat traditie dat de renner uit Kerkom elk seizoen met slechts één overwinning afsluit. Dat was de twee voorbije jaren alleszins het geval. En tot gisteren moest hij wachten om dit seizoen zijn nieuwe werkgevers een eerste overwinning te bezorgen. Maurice Eyers heeft de zege zeker, niet gestolen. In een bikkelhard gevecht, samen met Ogenae en Van Rijmenant, slaagde hij erin de gereputeerde kermisspurters te verschalken. Het drietal bleef niet samen tot aan de meet. Tijdens de laatste helling, voor de daling naar de aankomst rukte Eyers zich van zijn twee medevluchters los. Ook Flory Ongenae slaagde er nog in een tweede plaats veilig te stellen door Van Rijmenant uit het wiel te rijden. Drie verdienstelijken kregen loon naar werken in een wedstrijd die over een eerder klein aantal kilometers (131) werd verreden. Een wedstrijd echter ook die van bij de start tot de finish een vrij levendig verloop heeft gekregen. De uitslag was: 1. Maurice Eyers-2.Flory Ongenae op 10, 3.Ferdinand Van Rijmenant, 4.Gilbert Wuytack op 35-, 5.Jean-Pierre Berckmans , 6.Arthur Van de Vijver, 7.Pierre Bellemans, 8.Jos van Olmen op 45, 9.Raymond Steegmans en 10.Georges Vanconingsloo.
Te Sleidinge werd de beslissing al in de eerste ronde uitgelokt. Aanstokers waren Bruggeman en Zwaenepoel, na drie ronden hadden zij al anderhalve minuut vooorsprong. Een vijftal, Holst (Ned), Ebo, De Groote, Van Landeghem en Demeyer waren hen wel komen vervoegen, en in de vierde ronde kwamen nog eens zeven renners aansluiten, Maes, Coene, Vantyghem, Christiaens, Baert en de Nederlanders Hinneman en Vanden Berg. In de finale lieten Baert en Demeyer hun metgezellen achter en was het Dirk die het gemakkelijk haalde van Marc. Op 30 was Rudy De Groote de snelste voor plaats drie.
Cyclo Stal kreeg slechts 32 renners aan de start voor hun jaarlijkse wedstrijd te Stal-Koersel. Een uitlopertje van Tony Gakens was het enige feit tijdens de vijf grote ronden over Beringen. In de zeven kleinere ronden was er enkel een uitval van Van Beers, Brands, Hellemans, Martens en opnieuw Gakens. Een gesloten groep begon aan de tien kleine ronden. In de vijfde ronde is Abelshausen ten aanval getrokken, kon nooit meer dan 20 a 25 bonus vergaren. De groepviel in twee en het eerste gedeelte kwam tot bij de vluchter. In de spurt was Fonske Debal de snelste voor Jos Van Olmen, Louis Dierckx een verrassende Jos Abelshausen, Fons Scheys, Lucien Willekens, Tony Gakens, Jos Van Beers (Ned), Ludo VanderLinden, Ferdinand Van Rijmenant, Raf Hooyberghs, Viktor Peeters en Raymond Steegmans. Van de tweede groep op 15 was Jos Roosen de snelste voor plaats 14.
Te Zele kregen de inrichters 56 renners aan de start. Vermote en Whetters (Aus) namen een blitzstart en hadden na 2 ronden reeds meer dan 2 voorsprong. Voor Whetters ging het te snel en moest halfkoers ook Vermote zich gewonnen geven. Onmiddellijk kwam er een nieuwe ontsnapping op gang met Stevens en Van Bruwaene, maar moesten na de tiende ronde zich gewonnen geven. De beslissing viel 1 ronde van het einde twaalf renners gingen aan de haal en zouden nog tot 140 uitlopen. In de spurt was Eddy Peelman een halve lengte sneller dan Christian Callens, Guido Van sweevelt,Flory Ongenae, Noël Vantyghem, Jos Schoeters, Fernand Hermie, Arthur Van De Vijver, Frans Maes, Julien Stevens, Aimé Delaere en Eddy Goossens. Voor plaats 13 was Albert Van Vlierberghe de snelste.
. Karel Rottiers Enkele dagen voor het BK betwist werd, is men met 46 afgezakt naar Adegem. De renners maakten er op een moeilijk parcours een genietbare wedstrijd van. Een kopgroep van 12 trok naar de meet waar de Westvlaming Daniel De Schrooder het haalde voor Antoon Bauwens, Daniël Pauwels, Daniël Heyns, Antoon Van Bunder e.a.
Te Desselgem kwamen 43 renners aan de start en was Eric Serlet in de spurt de snelste van vijf. Jacky Declercq kreeg 1 lengte aan de broek, in zijn spoor volgden Ghislain Cael, Eric Rosseel en Willy Baert. Voor plaats zes op 20 was Ronald Rosseel sneller dan Johny Soenens. Grègoire Van Moer als 8e had 30 achterstand.
Naar Elouges kwamen 52 renners afgezakt, zij moesten 108km afleggen. Het werd een voorsprongzege van Marc Keiser hij had 20 voorsprong op Jean-Pierre Sterckx, Raymond Vanstraelen en Marcel Louyet.
Te Frasnes-lez-Buissenal waar 35 renners aan de start stonden reed Antoine Demeyer naar de zege. Verder volgden Wilfried Wesemael, Luc DHont, R.Declercq, Jean-Pierre Baert e.a.
Te Parike waar 32 renners waren vertrokken, reed Karel Rottiers de tweede José De Cauwer op 45. In diens spoor volgden, Eddy Moreels, J. Marijsse, Theo Dockx, marc Steels, Luc DHoekers, Jean Lauwereyns, Jofan Van Nuffel en als 10e Luc de Wilde.
In Puurs werd het criterium van 70km waaraan 34 renners deelnamen gewonnen door Freddy Koeck. Voor August Van Laethem was er plaats twee en werd de Nederlander Hans Hellemons derde.
Meeste deelnemers 67 had men te Wortel,waar na 100km Roger Verwimp zijn medevluchter Frans Tilburgs versloeg. Frans Van Looy volgde op 20 voor Eric Van Lent en Marc Verbeeck e.a.
Met nog 118 renners is men vertrokken voor rit 8, Pau-Luchon 163,5km en drie cols, de Tourmalet, Aspin en Peyresourde. Onmiddellijk na de start rijden Roger Swerts,Tino Tabak, Alain Vasseur en Giacinto Santambrogio weg en beginnen met een voorsprong van 810 aan de Tourmalet (2113m-1e cat.). Swerts komt als eerste door met 220 op de Fransman , 310 op de Italiaan en 350 op de Nederlander. Een groep met Merckx volgt op 355. Aan de voet van de Col DAspin (1480m-2ecat) na 103km heeft Roger nog slechts 145 voorsprong, maar bereikt de top nog met 1 voorsprong op Van Impe en 105 op Merckx en Ocana. In de afdaling wordt Swerts ingelopen. Op de Peyresourde (1563m-2e cat.) na 147km komt Van Impe eerst door met 20 op Merckx en 28 op Ocana. Merckx komt tot bij Lucien en rijden samen naar de aankomst. Eddy wint met 1 op Van Impe en komt 8 later Ocana over de streep, en volgt Zoetemelk op 215 met in zijn spoor Mariano Martinez en Raymond Poulidor. Felice Gimondi als zevende op 244 heeft het gezelschap van Cyrille Guimard en Bernard Thévenet. Voor de 10de plaats op 331 is Joaquim Agostinho sneller dan Ward Janssen. Eddy neemt met 233 de trui over van Guimard. Drie Belgen komen te laat binnen: André Dierickx, Herman Vander Slagmolen en Englebert Opdebeeck.
Voor Alain Santy is het wielerseizoen definitief afgelopen. Volgens de laatste berichten zou hij drie weken in het ziekenhuis van Pau moeten blijven, en nadien nog 3 maanden het bed moeten houden. Volgens de Tourdokter is Santy bij mirakel aan het ergste ontsnapt. Gelukkig heeft men de Nordist laten liggen tot hulp kwam opdagen. In het ziekenhuis, waar een breuk van een halswervel en van het kaaksbeen werd vastgesteld, werden ook nog eens 20 draadjes in het gelaat en het hoofd van Santy genaaid.
. Ritwinnaar Yves Hézard Na een dagje rust stond vandaag de eerste Alpenrit op het programma in de 7e rit Bayonne-Pau over 220,5km. Na 6,5km had men al de Côte de Lhoste (4e cat) waar de plaatsen 1t/m 3 worden ingenomen door Nederlanders. Pustjens komt als eerste boven voor Zoetemelk en Wagtmans met in hun spoor de Fransen Bouloux en Vasseur. Het peloton volgt op 20 en komt aan km 8 onder druk van Merckx en zijn ploegmaats opnieuw aansluiten. Rond km40 zijn het Wilfried David en Alain Santy die uit de groep wegrijden. Na 82km komt men aan de Côte de Barcus (4e cat) waar David voor zijn metgezel Santy doorkomt, Zoetemelk als derde volgt op 225. Onze landgenoot liet Santy achter en heeft op de Aubisque (1710m-1e cat) een voorsprong van 3 op Santy en volgt een groepje onder aanvoering van Merckx op 330. Wilfried rijd bij de afdaling van de Souler lek en moet minuten wachten eer zijn sportbestuurder bij hem is. Een groepje achtervolgers met Merckx rijden een wachtende Wilfried voorbij.Ocana mee vooraan rijd lek, in zijn achtervolging komt hij ten val en met hem ook Van Impe, Thevenet en is Santy het grootste slachtoffer hij wordt met een helikopter naar een ziekenhuis overgevlogen. Met zes rijden men naar het autocircuit van Pau en doet Poulidor een laatste poging maar is het Merckx die er voor zorgt dat de zes samenblijven. In de spurt haalt Yves Hézard het voor Cyrille Guimard, Felice Gimondi, Joop Zoetemelk, Eddy Merckx en Raymond Poulidor. Op 149 wordt Luis Ocana zevende. Voor Wilfried David was er een 29ste plaats op 959. Leider blijft Cyrille Guimard. Kwamen na sluiting van de kontrole binnen: de Belgen Roger Kindt, Walter Planckaert, André Poppe en de Nederlander Cees Koeken. Zijn onderweg afgestapt de Nederlander Leo Duyndam en de Duitser Bernd Rasing. Hebben opgegeven, Daniel Vanryckeghem, de reeds vernoemde Santy en de Italiaan Ercole Gualazzini eveneens gevallen.
. Cees Van Dongen Laatste dag in de Ronde van Joegoslavië waar de renners twee ritten moesten afwerken. Rit 8a van Trsta naar Pula over 121km werd gewonnen door de Joegoslaaf Eugen Plesko voor de leider Jurij Lavruskin en de oegoslaaf H. Kibicek.
Rit 8b een tijdrit over 21km van Pula-Medulin-Pula werd gewonnen door de Rus Renat Sarafulin in een tijd van 2835. Plaats 2&3 waren voor Joegoslaven, Rados Cubric en Joze Valencic.
In de eindstand heeft de Rus Jurij Lavruskin 137 voorsprong op zijn landgenoot Renat Sarafulin en is de Pool Sten Labocha op 202 derde. Voor de Nederlander Cees Van Dongen is er op 347 een zesde plaats.
In Nederland werd er gekoerst te Siebengewald en was de zege voor Jo van Pol, voor Herman Ponsteen, 3. Wiel de Ruyter, 4. Wil de Vlam, 5. Hub Geilenkirchen, 6. Henk Smits, 7. Piet Kruis, 8. Rudie Liebrechts, 9. Mat van de Heuvel, 10. J. van Berkel.
Te Gent bedroeg de afstand slechts 98km, maar wel hoofdzakelijk kasseien! Van zodra de startvlag gehesen was, brak de wedstrijd open. Door het lastige parcours en het slechte weer waren de deelnemers verspreid in verschillende kleine groepjes. Het waren hoofdzakelijk de Gentse thuisrenners die de koers domineerden. Er kwam een kopgroep van 4 tot stand met daarbij André De Mol, Abel Holvoet, Martin De Clercq en Roland Boulard. Na 1/3 koers reed De Clercq lek, verloor bijna 2 minuten, en na het nemen van een ander wiel, kwam hij opnieuw vooraan aansluiten. In de eindspurt werd hij niet beloond voor zijn inspanningen, kwam samen met Boulard ten val op de gladde kasseien. Hierdoor hoefde André De Mol enkel maar Abel Holvoet achter zich houden om de bloemen in de wacht te slepen. Martin De Clercq werd 3e en Roand Boulard vierde. Rudi Bauwens kwam afgescheiden als vijfde over de streep.
Dat Lucien De Brauwere klaar is voor het BK volgende week te Ronse bewijst hij door na gisteren ook vandaag te winnen. Te Appels heeft hij zijn 55 tegenstrevers op 1 minuut gereden. Plaats twee was voor Roger De Beuckelaer en werd Alex Robberecht derde.
In Bavikhove werd Freddy Maertens kampioen van West-Vlaanderen. Na 132km versloeg hij in een spurt met 4, Gerry Catteeuw, Roger Verschaeve en Rino Vandromme. Op 35 werd Ghislain Cael vijfde.
In Denderwindeke waar 35 renners de start namen was na 105km Rudy Heyns de snelste. Dichtste ereplaatsen waren voor Arthur Van De Neucker en P. Deneef.
De Brit Grant Thomas kwam in Destelbergen solo over de meet. Plaats twee op 10 was voor Victor De Valckeneer en werd op 20 Joseph Meynzer derde.
In Neerijse reed Paul Collaer solo over de meet op 15 volgde Rik Van Hoorenbeke en werd Jacques Martin op 45 derde.
Te Neerlinter waar 12 ronden dienden afgelegd was provinciaal kampioen Gustaaf Van Gossum van de partij. Er werden verschillende pogingen ondernomen maar de favorieten hadden enkel oog voor elkander. Daarvan profiteerde Dijlespurter Eddy Nijs in de achtste ronde, kreeg op het einde nog het gezelschap van Verschueren. In de spurt won Nijs voor Willy Verschueren. Op 15 won Romain Bellis de groepsspurt voor Willy Vande Wouwer, Jean-Marie Coenen, Gustaaf Van Gossum, Luc Van Uytsel, André Coppers, Florent Vos, André Verbraecken e.a.
Te Opheylissem was er winst voor Jean Swinnen voor Paul Laeremans en Maurice Van Elderen.
Van de 38 renners aan de start te Retie kwam na 100km Willy Govaerts solo over de meet. Op 40 was Karel Sels de snelste van de groep voor Marc Verbeeck.
In Schakkebroek kwamen 42 renners afgezakt waarbij de twee plaatselijke renners, Raymond Vanstraelen en Benny Paulissen die allebei door bandenpech werden uitgeschakeld. Vanstraelen die een ander fiets had genomen is nog in de actervolging gegaan maar moest uiteindelijk afhaken. En Paulissen die reed mee op kop toen hij pech had. De laatste ronde werd met 29 ingegaan, een poging van Jan Boonen leverde niets op en zouden de 29 strijden voor de zege. Het was Robert Reekmans die het met 5cm haalde voor Staf Verboven, Frans Lemmens, Leonard Engelen, Ludo Noels Pedro Pardo, en werd de rest zevende gelijk geplaatst.
Naar Thisnes waren 75 renners afgezakt en werd het een 4de zege voor Freddy Libouton die zijn medevluchter Jean-Marie Flohimont versloeg. Op 1 was Bernard Bourguignon de snelste van de groep.
In Groot-Brittannië was er de Grote Prijs Davies&Jeggo een autodealer te Newport. De zege was na 212,5km voor Sid Barras voor Brian Jolly, Leslie West, Collin Lewis, Tony Gowland en op plaats zes Geoffrey Dutton.
In Portugal werd Lisboa-Grandola in ritten verreden. Eerst was er 112km om de afstand tussen de twee steden te overbruggen, daarna werd er nog 55km gekoerst op het plaatselijk ciruit. Het eerste gedeelte werd gewonnen door Ant. Graça voor Leonel Miranda en Manuel Correia. Het tweede gedeelte werd gewonnen door Venceslau Fernandès met 328 voor Emiliano Dionisio en werd Manuel Correia opnieuw derde. Eindwinst is voor Venceslau Fernandès, en Benfica de beste ploeg.
Ook te Porto werd er gekoerst en was na 195km Celestino De Oliveira de beste voor Cosme Oliveira en de Spanjaard José-Luis Galdamez.
Te Schinnen in Nederland heeft Roger De Vlaeminck na 100km met 25 voorsprong gewonnen. Voor plaats twee was nog een landgenoot Hendrik Mariën sneller dan Harm Ottenbros, Eric De Vlaeminck, Georges Pintens, Jan Serpenti (Ned) en Ferdinand Bracke. Op 36 werd Raymond Steegmans achtste. Voor plaats negen op 38 was Willy Planckaert sneller dan Georges Claes.
De inrichters van het criterium te Hombeek hadden dubbele pech, de weersomstandigheden waren zeer slecht, en weinig volk op de omloop van circa 900 meter dat 100 maal moest worden afgelegd. Pas in de 65ste ronde kwam de eerste ernstige ontsnapping tot stand. Van Roosbroeck en Ronny Vande Vijver die het enkele ronden alleen volhielden. Daarna kregen zij in de 88ste ronde het gezelschap van Vanspringel, Wuytack, Debal en Scheers. Verwarring ontstond toen de zes leiders de groep bijbeende, en de B.W.B.-leiders de groep lieten spurten om de weg vrij te maken voor de zes. Op 1 ronde van het liet Herman zijn gezellen terplaatse en won met 50meter voorsprong. Staf Van Roosbroeck werd tweede voor, Alfons Debal, Gilbert Wuytack, Ronny Vande Vijver en Willy Scheers. De spurt van de groep was gewonnen door Eddy Reyniers voor Julien Stevens e.a.
Sint-Martens-Lierde kreeg 52 renners aan de start. Pa na 70km wedstrijd kwam er een ernstige ontsnapping op gang. Ronny Christiaens, Romain Maes, Victor Peeters en de Australiër William Bilsland liepen half wedstrijd tot 3 uit. Dat was het moment van Maes om zijn medevluchters achter te laten. Toen de groep reageerde werden de drie en even later ook Maes opnieuw ingelopen. Op 10km van het einde heeft de Colombiaan Giovanni Jimenez iedereen verrast en won met 30 voorsprong. Voor plaats twee was Etienne Sonck de snelste van zes achtervolgers, voor Leon Thomas, Jos Schoeters, Willy De Geest, André Peirsman, Fernand Hermie. Voor plaats 8 op 120 won Daniel Verplancke de spurt van de groep voor Maurice Dury, Georges Vandenberghe e.a.
Te Jambes is men bij de vrouwen met 32 gestart voor 55km , en reden de elite en nieuwelingen samen. Op het einde van de vijfde van de vijftien ronden is Mariette Laenen weggereden van Nicole Vanden Broeck en won met 215 voorsprong, haar tijd was 1.44. Plaats drie op 420 was voor Francine Verlot, Margerite Daems volgde op 453, Christiane Geerts op 623, Christiane Goeminne als 6de had 1 ronde achterstand, in haar spoor volgden Johanna Bosmans, Marie-José Fontaine, Jeanne-Mare Mil en als 10de Christiane Sergeys.
Bij de nieuwelingen was de zege voor Olga Janssens die 1.56 deed over de 55km en ook zij is op 1 ronde gereden door Mariette Laenen. Tweede werd Mireille Van Steenkiste dan volgden Maria Defays, Carine Filez en Sylviane Michel.
Te Jambes mochten 100 nieuwelingen voor de nationale titel strijden. Jean-Philippe Vandenbrande uit Dworp was de torenhoge favoriet. Reeds in de derde van de twaalf af te leggen ronden ging hij aan de haal, kreeg eerst het gezelschap van De Haes. Nadien reed hij met Urbain voorop. Na een hergroepering half koers reageerde hij op een uitval van Reniers, De Bie, Luyckx, De Wolf en Daniëls. Toen is Hendrik Devos met opnieuw Urbain, Verheyen, Desmet en Ooms komen aansluiten. Vooral door toedoen van Beyens werden de elf even voor het einde van de tiende ronde ingelopen. Dat was het moment dat Hendrik Devos wegreed op de helling van ruim 1km naar de finish. In de voorlaatste ronde was zijn voorsprong miniem, maar verdapperde nogmaals op de plaats waar hij zijn eerste jump had geplaatst, en brak plots het verweer. Hendrik Devos won met 17 op Jean-Philippe Vandenbrande, Christian Dumont, Dirk Vermeersch, zijn broer Patrick Devos, Eric Petit, Eddy Schepers, Jacky Urbain, Guido Beyens, Walter De Feyter, Guido Van Calster, Rik De Smet, Paul Vandenabeele, Rudi Vermassen, op 15 Johny Vrancken en de rest van het peloton. Aan de streep stond een dolblije vader, Boudewijn Devos in 1951 zelf Belgisch kampioen geworden te Tiegem bij de onafhankelijken.