Nederlandse zege in Yonne-Nivernais-Morvan, waar Wim Prinsen de vijfde rit wint.
In Groot-Brittannië wint Pete Matthews de G.P.Golden Wonder, na 132km heeft hij 2 voorsprong op Dick Proudfoot en 56 op Ken Hill.
In Italië wint Francesco Moser te Pescia, in een spurt met twee verslaat hij Rocco Gatta, op 30 werd Uriano Goffetti derde.
Tweede rit in de G.P. François Faber werd gewonnen door de in België wonende Italiaan Joseph Civatone. In de eindstand heeft de Nederlander Willie Wilms na 269,5km, 233 voorsprong op Joseph Civatone (It) en werd Ben Koken (Ned) derde op 333.
Te Brasschaat-Bethanie mocht Ernie Blommaert, na een zege in Nederland (7/5) nu voor de tweede maal juichen. Tweede werd August Van Looy en derde J. Van Hove.
Te Cul-des-Sarts gelegen in de provincie Namen was de zege voor François Lamoline voor Phil. Gerson en Jacques Martin.
Een zesde zege behaalde Lieven Malfait te Egem, op 20 versloeg Daniël De Schrooder voor plaats twee Ronald Rosseel.
Van de 69 deelnemers zijn er in de drukke hitte amper 20 geweest die de nogal vrij zware omloop hebben kunnen verteren. Het werd een echte afvallingswedstrijd. Reeds in de derde van de vijfentwintig af te leggen ronden gingen zes renners aan de haal. Hiervan moest enkel Lepers de rol lossen. Op 1km van de streep heeft Luc Pels zijn kompanen verschalkt en won met 5 voor de Nederlander Jo van Pol en Benny Paulissen. Op 8 werd Ludo Noels vierde, vijfde op 10 werd Henri Hamers. Voor de zesde renner Alain Buckinx was het 320 wachten. Marc Lepers die vooraan had moeten lossen werd 14de op 520.
Te Gelrode kwamen 40 renners aan de start, na 104km won Marc Van Ouytsel voor Hugo Gevers, Robert Van Engeland, José Clabots, Alex Stroobants, de Nederlander Fred van Lachterop, Constant Rommens, André De Wolf, Leo Arnouts en als 10de Karel Van Den Broeck.
De Nederlander Bas Hordijk kwam in Hemiksem de Belgen verslaan. Tweede werd Frankie Franssen, 3de Willy Vande Wouwer, 4. Eric Van Lent en 5. Martin Bierrebeek.
Zijn achtste overwinning behaalde André Coppers te Neerlinter, waar hij 140 voorsprong had op Luc Van Ouytsel en Louis Van Rompeay. Plaats vier op 230 was voor Yvan Benaets voor Jean Swinnen, Gomaar Van Calster, Willem Peeters, Guido Verheyden, Pedro Pardo e.a.
In Brussegem won José De cauwer voor Louis Marivoet, Joseph Henikenne, François Moyson, Henri Michiels, August Van Laethem, Gustaaf De Proft e.a.
Liefst 93 renners aan de start te Petit-Enghien waar na 130km Daniël Pauwels zijn zevende overwinning behaalde. Hij had 55 voorsprong op Yvan Ronsse. De derde Albert De Cuyper volgde op 220 en ging Luc DHont vooraf. Vijf seconden later mocht Yvan Devriendt voor plaats vijf spurten, in zijn spoor volgden, Luc DHoekers, Freddy Adam, Eddy Moreels, Jacques Coppieters e.a.
Op de tweede dag van de Ronde van de Kempen werd er te Herentals een rit in lijn en een tijdrit verreden. In de voormiddag was Jos Saenen na 107km sneller dan zijn medevluchter Gustaaf Van Gossum, zij hadden 31 voorsprong op de leider Karel Sels. Twee seconden later won Theo Dockx de spurt voor plaats vier voor, Corneel Vermeire (Ned), Jos Jacobs, Marc Verbeeck, René Dillen, Piet Maas (Ned), met Edmond Verbruggen is de top10 rond.
De tijdrit over 10km werd gewonnen door Etienne DHollander zijn tijd 1341 is 6 beter dan die van Walter Bellemans, Frans Van Beek had al 26 achterstand, de vierde Johan Hendrickx volgde op 44 en was plaats vijf voor de Nederlander Martin Venix op 45. Karel Sels blijft leider.
De beroepsrenners koers te Lede, waarin Frans Melckenbeeck, de plaatselijke renner, na zijn zege van de voorbije week natuurlijk als uitgesproken favoriet vertrok, schoot slechts na een 25tal kilometers op gang. De eerste ontsnapping werd ingeluid door Hervé Vermeeren, kreeg het gezelschap van Julien Van Den Haesevelde en Ronny Christiaens. Dit drietal nam tot 130 voorsprong, toen in de 5de van de 10 af te leggen ronden Vermeeren wegviel door pech, werden de twee anderen de volgende ronde opnieuw gegrepen. Een ronde verder reden Van De Wiele en Ebo weg, Van Malderghem, Verplancke en Leman kwamen aansluiten, en zouden ook Vanclooster, De Bal en Zoons (Ned), dit vijftal aandikken, maar te Schoonaarde kwam ook de groep aansluiten. Onmiddellijk ging Van Malderghem opnieuw in den aanval en reed 125 bonus bijeen, maar moest zich in de laatste kilometers gewonnen geven. Dat was het moment voor Rudy De Groote om zijn kans te wagen, Vander Slagmolen reageerde, doch iets te laat om Rudy van de zege te houden. Herman werd op 10 tweede, op 130 werd Etienne Sonck derde voor Frans Melckenbeeck. De groepsspurt voor plaats vijf op 145 werd gewonnen door Dirk Baert, voor Ferdinand Hermie, Julien Van Lint, Frans Kerremans, Martin Vanden Bossche, Paul Laeremans, Raf Van Bruwaene e.a.
Te St.Kathelijne-Waver is de beslissende ontsnapping pas op gang gekomen, nadat de renners met veel belangstelling, via de volgwagens de finale van het WK hadden gevolgd. Eens de kommentaren achter de rug dacht men opnieuw aan koersen. Men had op dat moment al 165km gekoerst, Van Roosbroeck, Aerts en Ongenae reden uit de groep weg. Een groep van 15 ging in de achtervolging, kwamen zeer dicht bij de leiders maar konden de aansluiting niet bewerken. Op 5km van het einde keek Van Roosbroeck maar sip, zijn achtertube begon langzaam leeg te lopen. Op 500meter van de finish demarreerde Staf op die leeglopende tube vanuit derde stelling en won met geringe voorsprong op Flory Ongenae en Paul Aerts. De spurt van de achtervolgers werd gewonnen door Léon Thomas voor Ferdinand Van Rijmenant, Herman Vanspringel, Jan van Katwijk (Ned), Daan Holst (Ned), Adolf Huysmans, Ludo Van Staeyen, Frans Staes, Lucien Willekens, Englebert Opdebeeck e.a.
In Frankrijk won Georges Chappe het criterium van Vailly, hij had 107 voorsprong op Serge Guillaume en werd Bernard Guyot derde.
Meer dan 40.000 toeschouwers hebben onder een brandende zon het WK te Gap gevolgd. In dertien van de achttien af te leggen ronden is er niets gebeurd en maalde een gesloten peloton de kilometers af. In de ronde nadien deed zich plots een scheuring voor in de groep, juist bij het nemen van de laatste bocht naar de aankomstlijn. Vooraan fietsten aldus 10 renners, die evenveel merkenploegen vertegenwoordigden en de afgevaardigden van vijf landen waren. Twee kilometer verder stond het vast dat in de groep niemand meer zou bereid zijn iets te ondernemen tegen de koplopers. Gimondi was de grote geklopte, ging nog in de achtervolging, maar door gebrek aan steun moest hij toezien hoe vier landgenoten mee vooraan waren en verder wegreden. Eén keer heeft Merckx zijn kans gewaagd in het gezelschap van Bitossi en Zoetemelk, maar kwamen de anderen vlot terug. In de laatste ronde moesten Verbeeck en De Vlaeminck lossen en stond Eddy er alleen voor. Op het einde is Franco Bitossi nog ten aanval getrokken maar kwam een spurtende Marino Basso hem enkele meters voor de streep voorbij. Cyrille Guimard nam het brons en moest Eddy zich tevreden stellen met plaats vier. De Nederlander Joop Zoetemelk werd vijfde, Michele Dancelli (It) zesde, en de Deen Leif Mortensen zevende. Op 107 werd Frans Verbeeck achtste. Roger de Vlaeminck als 12de verloor nog 114. Onze derde landgenoot die de wedstrijd uitreed Lucien Van Impe werd 38ste op 1001. Voor Nederland werden Wim Prinsen 21ste en Rinus Wagtmans 23ste met dezelfde tijd als Van Impe.
In Aarsele mocht men 47 rugnummers uitdelen en moesten de renners 105km afleggen. In een spurt met twee was Ghislain De Clercq sneller dan Johan DHooghe. Voor plaats drie op 20 was Dirk Vanden Bergh de snelste voor Antoine Bauwens, Eric Serlet, Albert Decuyper, Frans Ligneel, Jean-Pierre Baert, Paul Van Loo, Noël Pottier, Marc Meersman, Eddy Ronquetti e.a.
In Beringen verschenen 47 renners aan de start om 20 plaatselijke ronden af te leggen. Van meet af hield Engelen er een snedige vaart op na, meerdere deelnemers gingen aan dit tempo ten onder. Drie ronden voor het einde kozen Noels en Nelissen de vrije ruimte, konden slechts 100meter nemen en kwam alles opnieuw samen. Dit was het moment vande plaatselijke favoriet Wellens die Flebus in het wiel kreeg. In de spurt haalde Winnoc Flebus van Paul Wellens. Op 13 won Frans Lemmens de groepsspurt voor Gustaaf Verboven, Robert Reeckmans e.a.
Met 36 namen ze de start te Drieslinter waar na 109km Yvan Benaets zijn 12de overwinning liet optekenen. Gomaar Van Calster werd tweede voor Jean Swinnen, Eddy Nijs, Luc Van Ouytsel e.a.
Te Gentbrugge was de zege voor Robert Van Oostende hij had 10 voorsprong op Willy De Temmerman en werd op 35 Claude Sennesael derde.
Yvan De Vriendt kreeg 67 tegenstanders aan de start te Hekelgem, waar hij na 114km 30 voorsprong had op André Coppers, Frankie Franssen, Jean-Pierre Nicolas en werd Ernie Blommaert vijfde.
De Nederlander Jan Spetgens kwam te Herstal winnen, waar men met 48 was vertrokken. André Van Braekel werd tweede voor de Nederlander Louis Meyers, Luc Pels en was Willem Koot de derde Nederlander in de top5.
Met 50 deelnemers was men in Keerbergen tevreden, zij moesten 104km afleggen. Martin Bierebeeck was er sneller dan Ernie Roskam en was Ludo Bruylandts de derde man op het podium.
Marc Steels had te Lebbeke waar 42 de start namen 15 voorsprong op de plaatselijke favoriet Pierre Buslot, Willy Michiels, de Nederlander Hennie Gijsel, Geert De Cock e.a.
Bij de 56 deelnemers te Pepinster heel wat Nederlanders, zij hebben het ganse podium bevolkt. 1. Henk Smits, 2. Jacques Rommermans en 3. Willem Meys. Met Alain Kaye op plaats vier hebben we de enige Belg in de top10.
Te Ramegnies-Chin was de zege voor Raf Coene, na 109km had hij 20 voorsprong op Albert Delrue en Luc DHont.
Slechts 20 renners te St.Baafsvijve waar Johny Soenens zijn vijfde zege behaalde, hij had 50 voorsprong op Raoul Lecluse, Alain Depuydt, August Van Looy e.a.
Ook wat Nederlanders onder de 48 renners te St.Georges-sur-Meuse. Maurice Van Elderen kwam met 20 voorsprong op de Nederlander Mat Buckx over de meet. Plaats drie op 25 was voor Henri Van Horenbeke.
Ook Freddy Maertens deed er nog een zege bij, te Torhout had hij 100 meter voorsprong op Frans Van Looy, Louis Vereydt, Daniël Moenaert, Georges Rogiers, Marc Renier, Gerry Bouttry e.a.
Te Zelzate had men 50 deelnemers voor de kermiswedstrijd. de omloop liep op o.a. op een deel van de latere expresswag Knokke-Antwerpen, die nog niet volledig opengesteld was. Gentenaar Roland Boulard had 20 voorsprong op Patrick Van Renterghem die ook solo over de meet kwam. De spurt voor plaats drie was een kolfje naar de hand van Willy Jonckheere, hij liet Yvan Van Der Steene, Jan Raas, Eddy Moreels,Martin De Clercq en 23 anderen achter zich.
De hardheid van de omloop heeft er voor gezorgd dat meerdere rensters op 15 werden gefietst. Reeds in de eerste ronde reden de besten al voorop, het waren twee Britse meisjes, twee Franse, een Amerikaanse en twee Russische. De Belgische deelneemsters kwamen er niet aan te pas. Op 200meter van de streep is de 21jarige (30/6/51) Geneviève Gambillon aan de spurt begonnen en had aan de meet 1 op de Russinnen Lubov Zadorojnaia en Anna Konkina, Audrey Mc Elmury (Vs), Beryl Burton (Gb) en Annick Chapron (Fr). De Britse Carol Barton die de rol had moeten lossen volgde als zevende op 224. Wat betreft België hebben enkel Nicole Vanden Broeck 9de op 417 en Marguerita Dams als 31ste op 738 de wedstrijd uitgereden. Voor Nederland werd Mini Brinkhoff 11de, Willy Kwantes 16de, Cornelia Keetie Hage 18de allen in dezelfde tijd als Vanden Broeck. Truus Vander Plaat als 26ste had 1538 achterstand. De beide Russische meisjes hebben geen medaille ontvangen door het feit de de internationale wielerunie, die voor plaats 2 & 3 was vergeten te bestellen.
Voor de liefhebbers is er een nieuwe rittenwedstrijd. De Ronde van de Kempen is onder een gunstig gesternte van start gegaan, met mooi weer en veel volk. Men is te Herenthout begonnen met een ploegentijdrit en daarna een rit in lijn. De Dijlespurters uit Mechelen hadden na 20km een tijd van 261742, de tweede Lierse reed 262369 en derde werd Deurne hun tijd was 262428. In de rit in lijn eveneens te Herenthout, over 112km, hadden 5 renners een voorsprong van 150. Alex Robberecht won met 1 lengte van Frans Tilburgs, Karel Sels die leider werd, Gerry Catteeuw en Marc Van De Putte. Voor plaats zes was Gustaaf Van Gossum de snelste van de groep.
Tussen de 93 deelnemers te Bazel-Waas waren, Marcel Omloop, Bruggeman Coene en Van Leeuwen de eerste onruststokers, Goossens kwam snel aansluiten maar reeds in de tweede van de achttien af te leggen ronden kwam alles opnieuw samen. Nog in dezelfde ronde werd een nieuwe kopgroep van vijf gevormd waarbij ook Henri Omloop, en waren ook Marcel Omloop en Bruggeman opnieuw mee. Wanneer nog eens negen en iets later acht renners kwamen aansluiten was het peloton uitgeteld. Vooraan lieten Scheers, Holst (Ned) en Arthur Vande Vijver de anderen achter en zou enkel Aerts nog komen aansluiten. In de spurt was Arthur Vande Vijver een lengte sneller dan Paul Aerts, Willy Scheers en Daan Holst (Ned). Op 40 mocht Rik Van Linden zijn snelle benen tonen voor plaats vijf met in zijn spoor Roger Jochmans, Frans Verhaegen, Willy De Bosscher, Georges Barras, Maurice Dury, Marcel Omloop e.a.
In Frankrijk te Lamballe won Yves Ravaleu met 30 een wedstrijd over 100km. Hij had 30 voorsprong op Loïc Le Bourhis en Jean-Claude Daunat.
In Ninove kwamen 61 renners aan de start en ging de zege naar Frans Melckenbeeck sinds 1962 prof en aan zijn laatste seizoen bezig. Hij had na 176km 20 voorsprong op Pieter Nassen, Willy De Geest en Ferdinand Van Rijmenant. Herman Vander Slagmolen als vijfde volgde op 510. Het peloton op 535 mocht voor plaats zes spurten, Jos Abelshausen haalde het voor Maurice Eyers, Roger Kindt, Willy Abbeloos, Leon Thomas e.a.
Onze landgenoot Bernard Bourguignon won in Frankrijk de derde rit in Yonne-Nivernais-Morvan een rittenwedstrijd voor liefhebbers
. Gisterenmorgen is de belgische ploeg voor het WK te Gap naar Frankrijk vertrokken. Op uitzondering van Roger De Vlaeminck die nog altijd in Italië verblijft. De renners verzamelden te Kraainem, waar sportbestuurder Lelangue, samen met Merckx, Deschoemaecker en Huysmans nog even de fietsen inspekteren.
Georges Barras,de renner die bijna in alle ontsnappingspogingen betrokken was en als de meest verdienstelijke uit deze Omloop van Schelde en Durme te Hamme mag beschouwd worden, liet zich in de laatste ronde verrassen wanneer de beslissing viel. In die laatste ronde gingen Antheunis, Kerremans en De Bisschop aan de haal. Tijdens de laatste kilometers kregen Gakens en Wright aansluiting. Het was Tony Gakens die gemakkelijk de spurt won voor Frans Kerremans. Laatstgenoemde legde echter onmiddellijk na de wedstrijd klacht neer omdat Gakens hem bij de inzet van de spurt zou gehinderd hebben. Voorlopig blijft Gakens winnaar en werd Michaël Wright (Gb) op 1 lengte derde voor Ronny De Bisschop en Etienne Antheunis. Op 50 kwam als vijfde Arthur Vande Vijver over de meet. Voor plaats 7 op 110 won Michel Van Vlierden de spurt voor Richard Bukacki (Ned), André Peirsman, Raymond Steegmans, Jos Van Olmen, Alfons Scheys e.a.
Te Deerlijk kwamen 53 renners aan de start, waaronde de plaatselijke renner Dirk Baert, die zopas de wereldtitel achtervolging had verspeeld. Na enkele ronde heeft Baert de wedstrijd verlaten. De wedstrijd was van bij het begin een snelle vluchtkoers met vooral Vanspringel als bijzonder aktief. Na twee van de vijftien ronden reden tien renners weg. Een achttal ging nog in de achtervolging, echter zonder sukses. Op 6km van de streep heeft Roger Loysch enkele honderden meters voorsprong genomen en hield er nog 100 over op Patrick Sercu, Noël Vantyghem, Marcel Omloop, Frans Verhaegen, Julien Vermote, Jacky Coene, Daan Holst (Ned), Herman Vanspringel en Marcel Maes. Op 630 mocht de groep voor plaats 11 spurten, Hervé Vermeeren haalde het voor Aimé Delaere, Raf Van Bruwaene e.a.
Bij de liefhebbers te Oud-Heverlee kwam de Nederlander Fedor Den Hertog onze landgenoten fietsles geven. Na 120km had hij 132 voorsprong op Theo Dockx. Plaats 3 t/m 6 werd opnieuw ingenomen door Nederlanders. 3. Wim De Waal op 135, 4. Henk Poppe op 207, 5. Aad van den Hoek en 6 Cees Priem. Verder in de top10 opnieuw Belgen. 7. Henri Michiels, 8. Willem Peeters, 9. René Dillen en 10 Luc De Croock, allen in de zelfde tijd als Poppe.
De tweede rit in de Yonne-Nivernais-Morvan werd gewonnen door de Fransman Michel Coroller.
In Frankrijk te Cosne-sur-Loire werd de tweede editie van de Route Nivernaise verreden. Na 260km versloeg Jacky Mourioux zijn twee medevluchters Michel Perin en Georges Chappe. Op 18 was voor plaats vier Régis Delépine sneller dan Raymond Riotte. Als 7de op 148 was het Jean-Pierre Danguillaume, die Yves Hézard en André Mollet achter zich liet. De groep mocht voor plaats 10 spurten en was Cyrille Guimard de snelste, als laatste op plaats 28 kwam Raymond Poulidor over de streep.
In Nederland mochten te Klaaswaal de beroepsrenners en de liefhebbers samen aantreden. Na 65km was Jan Janssen de snelste voor de liefhebber Cor Schuuring, Jos van der Vleuten, Matthijs de Koning, Wim van Steenis, Harry Jansen, Marian Polansky (Vaderlandsloze), Evert Dolman en als tiende Jan Vos.
. Porter en Bracke De eerste wereldtitel op de baan 1972 was voor de Duitser Horst Gras (Walrave) die zijn titel in de 1/2 fond bij de liefhebbers verlengde. Op 20 meter volgde zijn landgenoot Johan Breuer (Koch). De Nederlander Gabriel Minneboo achter Stakenburg behaalde brons, zijn achterstand was 860 meter. Voor onze landgenoot Raymond Persyn achter Laval was er een vijfde plaats op 1530m.
Bij de profs hebben Verschueren en Stam een heruitgave gegeven van de strijd in de eerste reeks. Theo Verschueren (Koch) leidde de ganse wedstrijd en liet zich ditmaal in de spurt niet verrassen. De Nederlander Cees Stam achter Stakenburg op 100m. behaalde zilver. Brons was er voor de Duitser Dieter Kempen (Meuleman) hij had 215m. achterstand. Op 1190 meter werd de Nederlander Jaap Oudkerk (De Graaf) vierde. Onze tweede landgenoot Leo Proost achter Laval verliet de wedstrijd.
In de finale snelheid versloeg onze landgenoot Robert Van Lancker tweemaal de Australier Gordon Johnson. Voor brons heeft de Italiaan Giordano Turrini ook tweemaal de Nederlander Leijn Loevesijn verslagen.
Bij de vrouwen snelheid werd Galina Ermolaeva (Urss) reeds vijfmaal werdelkampioen, vijfmaal tweede en tweemaal derde opnieuw wereldkampioene. Zij won tweemaal vrij vlot van de Nederlandse Wilhelmina Brinkhoff. Voor brons was de Amerikaanse Sheila Young ook tweemaal te sterk voor Iva Zajickova.
Bij de achtervolging heren voor plaats drie won Dirk Baert 62867 van de Italiaan Pietro Guerra.
In de finale moest Ferdinand Bracke 60974 het afleggen tegen de Brit Hugh Porter 60812.
Weinig toeschouwers tijdens de namiddaguren voor de halve finales dames en heren snelheid en achtervolging. Bij de spurters was er gisteren tijdens de rustdag heel wat gepraat. Loevesijn was niet akkoord met de samenstelling van de halve finale. Men had de Nederlander gepaard aan onze landgenoot Robert Van Lancker. Volgens het reglement moet de titelverdediger de zwakste winnaar van de kwartfinales als tegenstander krijgen. Leijn zal nu uitkomen tegen Johnson (Aus) die gisteren 26 jaar werd.
Voor Loevesijn heeft het niet veel geholpen hij werd tweemaal verslagen door Johnson. Van Lancker heeft driemaal moeten spurten om Turrini te verslaan.
Bij de vrouwen won de Russin Ermolaeva tweemaal van Young (Vs). De Nederlandse Brinkhoff was ook tweemaal de betere van Zajickova (Tsjch).
Bij de achtervolging heeft men ook nog een wijziging aangebracht. Hier had men wel rekening gehouden met de verwezenlijkte tijden. Toeval wou dat Bracke en Baert tegen elkaar zouden moeten rijden. Het werd uiteindelijk Bracke tegen Guerra en won onze landgenoot. Voor Baert werd het een nederlaag tegen Porter.
Bij de vrouwen won Gorkoushkina (Rus) van Burton (Gb) en de Nederlandse Hage was de betere van Zadorojnaia.
De plaatselijke toeschouwers, die ondanks een druilige regen het einde van de koers aandachtig volgden, waren lange tijd in de waan kunnen verkeren dat hun streekrenner José Van Ackere (prof sinds 14/6) deze wedstrijd niet meer zou kunnen verliezen. José had op enkele ronden van het einde het goede moment gekozen om samen met Noël Vanclooster het hazepad te kiezen, en bereikten zij weldra een zo grote voorsprong dat van een hergroepering geen sprake meer was. In de spurt werd hij echter met 1 lengte geklopt. Op 10 werd Willy Scheers derde. Van een eerste achtervolgend groepje van vier op 20 was Daniël Verplancke sneller dan, Theo Fierens, Fernand Hermie en Rudy De Groote. Voor plaats acht op 35 werd met 4 gespurt, Ferdinand Van Rijmenant haalde het voor Georges Vandenberghe, Jos Schoeters en Frans Melckenbeeck. De groepsspurt op 42 werd gewonnen door Louis Dierckx.
In Nederland was er de Hoek van Holland een wedstrijd van 100km, die door Jan Zoons werden afgelegd in 2.2123. Verder volgden, Harry Steevens, Jos van der Vleuten, Henk Benjamins, Peter Kisner, Jan Janssen, dan volgden onze landgenoten Willy De Bosscher en Jean Ronsmans,negende plaats was voor Ben Janbroers en sluit Jan Serpenti de top10.
Voor veelwinnaar Eddy Ronquetti is er een tiende seizoenszege te Veurne waar hij na 108km 50 voorsprong heeft op Willy Jonckheere en volgt Michel Pollentier op 1.
In Frankrijk ging de rittenwedstrijd Yonne-Nivernals-Morvan van start en werd de eerste rit gewonnen door Bernard Masson.
Onze landgenoot Jean Swinnen ging te Vlissingen de Nederlanders aftroeven, na 95km was hij sneller dan Wim van Steenis, Peter Godde, Cees Bal,Ko Tolhoek e.a.
De Nederlander Bennie Ceulen kwam te Evergem onze landgenoten aftroeven en behaalde zijn tweede zege op Belgische bodem. Hij had 20" voorsprong op Roger Vanden Eede en Eddy Nijs.
In Ledegem behaalde Gerry Catteeuw zijn achtste overwinning door zijn medevluchter Ghislain Cael te verslaan. Op 50" werd Fernand De Keyser derde.
Nog een Nederlandse zege was er te Messancy waar Theo vander Leeuw Ludo Noels en Willem Peeters naar plaats 2 en 3 verwees.
Te Kapellen zorgde Victor De Valckeneer er voor dat er geen derde Nederlandse overwinning kwam. Petrus Maas moest zich tevreden stellen met plaats twee en werd Jos Jacobs derde.