In het afgelopen decennium is het internet enorm veranderd. Wat ooit enkel voor 'nerds' en 'geeks' was, is geëvolueerd naar een onmisbaar medium dat een steeds belangrijkere rol speelt in ons dagelijks leven. We lezen er onze krant, luisteren er naar de radio, maar bovenal is het de ultieme vorm van communicatie.
Hoe het internet sociaal werd
Naast e-mail en chat kreeg het web, met de komst van zogenaamde social networking sites als Facebook, Myspace en het Belgische Netlog, er nog een sociale dimensie bij. Het concept is simpel: het delen van zowel persoonlijke als professionele gegevens met idem contacten.
Deze sites komen in verschillende vormen voor naargelang de doelgroep. Facebook richt zich bijvoorbeeld meer op volwassenen om hen met zowel oude als nieuwe vrienden te verbinden. Netlog richt zich dan weer eerder tot een tienerpubliek om te communiceren met leeftijdsgenoten.
Poken Hontas
Hoe neem je die sociale netwerken nu met je mee in het echte leven? 'Poken', een soort van digitaal visitekaartje, lijkt daar het antwoord op te zijn. 'Poken' is een sleutelhanger in de vorm van een panda of een alien die je door middel van z'n interne USB-geheugen voorziet van persoonlijke gegevens en links naar je accounts bij sociale netwerken.
Kom je een interessant iemand tegen die ook een 'Poken' heeft, volstaat het om de handen van de twee sleutelhangers even tegen elkaar te houden om gegevens uit te wisselen.
Twitter
Twitter is een beetje een rare vogel onder de sociale netwerken. Aan de hand van 140 karakters geef je via deze dienst de hele wereld, of alleen een select groepje vrienden, een antwoord op de vraag: "What are you doing ?" De toepassingen hiervan zijn zeer uiteenlopend. Dat kan gaan van wat iemand voor ontbijt had tot een live verslag van een uit de hand gelopen manifestatie.
Dat de makers voor 140 karakters kozen (de lengte van een sms) is niet toevallig. Twitteren doe je immers niet alleen achter je bureau maar overal waar je gaat en staat. Op een Twunch bijvoorbeeld, een lunch waar 'Twitteraars' die voortdurend online met elkaar in contact staan, even in het echte leven afspreken.
Door de komst van draadloos internet of Wifi en hoge datasnelheden op het mobiele netwerk zijn we immers altijd en overal verbonden. Het internet beperkt zich niet langer tot de vaste computer of laptop thuis, maar gaat overal met je mee in de vorm van 'smartphones' als de iPhone of 'netbooks', ultracompacte laptops met beperkt geheugen die enkel en alleen dienen om het internet te raadplegen.
The internet of things
Ook binnenshuis is er verandering op til. Enkele jaren geleden lanceerde het Franse Violet 'Nabaztag': een schattig robotkonijn dat via Wifi online gaat. Door spraakcommando's te geven of een "Ztamp" zegel voor de sensor in z'n navel te houden, kun je hem allerhande acties laten uitvoeren: van het voorlezen van e-mail en weersvoorspellingen geven tot het afspelen van online radiostations.
Onlangs bracht Violet ook een USB-spiegel op de markt die gebaseerd is op dezelfde technologie als Nabaztags navel. Zo kan bijvoorbeeld dochterlief bij haar thuiskomst even haar "Ztamp"-sleutelhanger boven de spiegel houden om zo moeder automatisch via e-mail gerust te stellen. En dat is maar een van de ontelbare toepassingen van deze technologie.
De toekomst
Hoe we het internet in de toekomst gaan consumeren is nog niet echt duidelijk. Feit is dat het web mettertijd nog belangrijker gaat worden in onze dagelijkse gang van zaken en in de communicatie met elkaar. Hoewel er ruimte is voor verbetering, zijn uitvindingen als 'Nabaztag', 'Poken' en de technologie die ze bevatten alvast een eerste stap naar onze toekomstige digitale levensstijl.
© 2009 StampMedia Gil Plaquet
**********
|