Bonn 1770 –Wenen 1827 Duits componist, behoort tot de meest bewonderde componisten uit de westerse muziekgeschiedenis.Uitgaande van de Weense klassieke traditie ontwikkelde hij geleidelijk een individuele stijl, waarmee hij de voorbode werd van de romantiek. Hij heeft in de 19de eeuw een zeer grote invloed uitgeoefend.
____________________________
Mozart
Salzburg 1756 – Wenen 1791
Oostenrijks componist, geldt als een van de grootste fenomenen uit de muziekgeschiedenis. Zoon van Leopold Mozart en Anna Maria Pertl (1720–1778), toonde al zeer vroeg een grote muzikale aanleg, die vanaf 1760 door zijn vader werd ontwikkeld.
____________________________
Chopin
Frédéric François (Pools: Fryderyk Franciszek) Zelazowa Wola, bij Warschau, 1810 – Parijs 1849
Pools componist en pianist Chopin was de zoon van een Franse vader en een Poolse moeder.
Schreef vrijwel uitsluitend pianomuziek, waarin elegante, expressieve melodieën. Experimentele harmonieën en vrije vormen worden gecombineerd met een briljante pianotechniek. Zijn werk vormt het hoogtepunt van de romantische pianomuziek en is excellent voor het instrument geschreven. Het vormt een persoonlijke synthese van Pools-traditionele en West-Europese klassieke elementen. Aanvankelijk trad hij op als concertpianist. Later echter trok hij zich steeds meer uit de openbaarheid terug en concentreerde hij zich op het lesgeven.
____________________________
Mensen kun je vergelijken met muzieknoten . Als ze eenmaal op elkaar zijn afgestemd , vormen ze een prachtig orkest. Deze mooie tekst schreef Amouretje in mijn gastenboek.
Hondenliefhebbers zullen niet verbaasd zijn: onderzoek heeft nu aangetoond dat honden écht verstaan wat hun baasjes zeggen. Wat je zegt is daarbij even belangrijk als het oogcontact dat je met de hond maakt. Die pikt de 'wens tot communiceren' op, net zoals een kleuter van twee jaar dat kan.
"De manier waarop hinden signalen oppikken lijkt op dat van kinderen tussen zes maanden en twee jaar in veel opzichten. Mensen en honden delen dus bepaalde sociale vaardigheden", verklaart de Hongaar Jszsef Topal van de Hungarian Academy of Sciences in het vakblad Current Biology. Oogcontact is cruciaal in die communicatie.
Lichaamstaal "Honden kijken naar onze ogen om beter te begrijpen wat we bedoelen en waarom we het zeggen. Net als kleuters zijn ze dus gevoelig voor onze lichaamstaal, voor signalen die onze bedoeling verraden."
Testen Topal kwam tot die conclusie na enkele testen met honden, die een video te zien kregen van een persoon die 'Hallo hond' zei in verschillende toonaarden en verschillende manieren van oogcontact. De reactie van de honden werd in de gaten gehouden via eyetrackter-technologie.
Oogcontact van belang Als de hond rechtstreeks werd aangesproken met een hoge stem, dan bleek de hond meer geneigd om de handelingen van de spreker te volgen (in dit geval: het kijken naar een van twee identitieke potten). Als de hond werd aangesproken in een lage stem, zonder oogcontact, had de hond minder interesse voor wat de persoon deed.
Of dat betekent dat hondenhersenen op dezelfde manier informatie verwerken als bij mensen is nog niet duidelijk. Topal belooft alvast meer onderzoek in die richting.
Bij de africhting van honden was al duidelijk dat bevelen het best aangeleerd worden door vocale boodschappen te koppelen aan handbewegingen (dus lichaamstaal). (edp)
Wat te doen om beste vriendjes te worden met een kat?
Met honden is het gemakkelijk vriendjes worden: ze komen vanzelf naar mensen, smeken om aandacht en na een beetje spelen zijn ze al heel content. Katten... zijn iets ingewikkelder. Ze draaien al eens hun kont, steken zich weg of halen hun gevreesde klauwen boven. Nochtans willen katten graag evenveel aandacht van mensen dan honden, alleen duurt het wat langer voor ze dat toestaan. Het toverwoord bij katten is dan ook... geduld.
Ze zijn onafhankelijk, een tikje arrogant, doen hun eigen goesting en zijn echte muizen- en vogelmoordenaars. Zo worden katten vaak beschreven. Kattenliefhebbers weten dat er onder dat schild ook vaak een kat schuilgaat die wel affectie wil, dat de katten vaak meer gehecht zijn aan hun baasjes gedacht wordt en dat ze, hoe onafhankelijk ook, toch komen opdagen voor het eten als ze dat op enigszins vaste uren krijgen.
Maar de band met een kat is er niet onmiddellijk. Daar moet tijd overgaan, energie in gestoken worden en is vooral afhankelijk van de persoonlijkheid van de kat. Sommige zouden liefst de hele dag op je schoot liggen spinnen ('de schootkat'), anderen willen liever spelen, komen altijd naast maar nooit op je liggen of blijven zelfs liever aan de andere kant van de kamer.
1) Laat de katten tot mij komen Naar de kat toe lopen, zeker met zware schoenen, tikkende hakken of kinderlijk enthousiasme, jaagt zelfs de meest sociale kat weg. Een kat moet aan je wennen, ongeacht haar persoonlijkheid. Door kalm aanwezig te zijn in dezelfde ruimte als de kat terwijl je je met je eigen zaken bemoeit, heb je veel kans dat ze uit zichzelf naar je toe komt. Na vijf minuten bij sociale katten, na uren, dagen of zelfs weken bij schuwe katten.
2) Traag maar zeker Geef de kat die je te vriend wil maken telkens een beetje aandacht. Een aai is de test bij uitstek: vraagt de kat om meer of is ze alweer weg? Hou je een beetje in: te veel aandacht zal de kat meestal ook wegjagen of doen klauwen. 3) Angstige kittens Geef kittens, vooral de angstige, eerst een kleine kamer om aan te wennen. Bij voorkeur is dit een kamer waar ze later ook mogen komen. Sluit de kamer af en ga in de buurt van de kat zitten, zonder deze aandacht te geven. Probeer ze te lokken met wat snoepjes, een speeltje aan een touw (niets dat lawaai maakt of te veel snelheid maakt) of een laserpen. Vermijd 'overknuffelen' en te veel spelen: dat is intimiderend voor een kleine kitten.
4) Geredde of geadopteerde katten Wie een kat redt van de hongerdood, een zwerfkat opneemt in huis of een asielkat adopteert, heeft soms nog iets meer geduld nodig. Deze katten hebben net ondervonden wat het is om in de steek gelaten te worden en hun vertrouwen is soms zoek. Zeker bij mishandelde katten kan het even duren voor de kat zijn draai heeft gevonden.
Geef deze katten ruimte, voldoende zorg, positieve maar gelimiteerde aandacht zodat de kat niet overgestimuleerd raakt en zijn of haar plekje in het gezin kan zoeken. Let daarbij op de signalen van de kat: slaan met de staart, de kop wegtrekken, in elkaar duiken of verwijde pupillen duiden erop dat de kat er genoeg van heeft. Ze forceren doet meer kwaad dan goed.
5) Een nieuwe partij Katten zijn over het algemeen niet dol op veranderingen, en sommigen reageren er ronduit agressief op. Een verhuis, bij iemand intrekken of een nieuwe partner of kamergenoot kan voor een kat reden zijn tot abnormaal gedrag: de kat steekt zich weg, wil niet meer eten, gaat meer drinken of gaat uit protest naast de kattenbak.
Ook hier geldt: laat de kat wennen aan de nieuwe omgeving. Verhuis de kat samen met zijn vertrouwde dingen en laat de kat wennen aan de persoon die intrekt of waar je naartoe verhuist. Laat hem of haar al spelen met de kat of eten geven.
Oude gewoontes zal je maar moeilijk kunnen afleren: mocht de kat van jou op bed slapen, maar van de partner niet, dan zal de kat meestal niet begrijpen waarom het verboden wordt. Bespreek dit op voorhand met je (nieuwe) partner. 6) Wilde katten Een kat die geen of weinig menselijk contact gewend is, is moeilijk te temmen. De meeste zullen zich nooit echt volledig kunnen ontspannen of je volledig kunnen vertrouwen. Geduld is hier nog crucialer dan elders. Doseer je aandacht voor de kat, forceer niets, hou je stem laag, vermijd harde geluiden of bruuske bewegingen en respecteer de grenzen die de kat aangeeft.
Om contact te krijgen op een basisniveau kan je de kat imiteren. Ligt de kat, ga dan in de buurt (maar niet te dichtbij) liggen. Kijk de kat in de ogen, knipper nadrukkelijk en bekijk of de kat dit gebaar imiteert. Indien wel, dan komt het wel goed, indien niet, dan is de weg nog lang en misschien wel onmogelijk. 7) De keuze van de kat Katten kiezen vaak een of enkele personen uit waar ze aan gehecht zijn. Ze zullen niet even dol zijn op iedereen in huis en daar kan je zo ook niet toe dwingen. Dat ligt niet altijd aan de persoon zelf, maar soms gewoonweg aan de kat.
8) Vergeet straffen Hoewel katten niet bepaald een slecht geheugen hebben, is een kat straffen redelijk zinloos: ze begrijpen simpelweg niet wat die tik op de rug te maken heeft met het omstoten van de bloempot. Een luide 'nee' of een sisgeluid in combinatie met een sterke handbeweging of knippende vingers is efficiënter. Of de plantenspuit: die vergeten katten nooit.
9) De liefde van de kat gaat door de maag Als jij de voedingsbron bent van de kat, dan is het cruciaal dat de kat niet de hele dag aan het eten kan. Hij moet zich aan jou binden, en de beste manier daarvoor is de kat op vaste tijdstippen eten te geven. Wedden dat hij binnen de kortste keren een half uur voor etenstijd rond je benen komt draaien?
10) Sterilisatie/castratie Door een kat te steriliseren of te castreren, maak je ook de band tussen baasje en kat beter. Hoe? Omdat de kat niet meer geregeerd wordt door hormonen, maar op het gemak thuis blijft zitten. Tot er een interessante vogel voor het raam passeert natuurlijk... (edp)
Het echte winterweer laat hier nog op zich wachten, maar een gewaarschuwd hondenbaasje is er twee waard zoals ze zeggen. Daarom enkele veilige en gevaarlijke winteractiviteiten voor je geliefde viervoeter op een rijtje gezet.
1) Wandelen Je kan er moeilijk onderuit: de hond moet uitgelaten worden, tenzij hij de kattenbak wil gebruiken. De wandelingen zijn meestal korter: niet alleen omdat het glad is, maar ook omdat de hond niet onderkoeld mag raken. Vooral kleine honden lopen hier risico.
Hou de hond altijd aan de leiband: sneeuw en ijs kunnen zijn geurvermogen verstoren waarop de hond gedesoriënteerd raakt en de weg niet terug vindt. Dit geldt vooral tijdens een sneeuwbui of winterstorm.
Met grote honden kan je ook alle winterse varianten op wandelen proberen, zoals raketlopen of langlaufen. 2) Sleeën Met de hond op de slee: leuk! Of niet? Stilzitten tijdens koud weer is gevaarlijk voor honden en de meesten kunnen ook niet lang genoeg stilzitten voor een sleetochtje, laat staan dat ze het leuk vinden. Opgelet als je je hond niet aan de leiband draagt en je een sleegebied passeert: dat prikkelt bij sommige honden het jachtinstinct, waarop ze de sleerijder proberen pakken. Gevaarlijk voor hond en medemens dus. 3) Sneeuwbal happen Een winterse variant op stokken gooien: sneeuwballen gooien. De hilarische verwarde uitdrukking bij de hond die niet begrijpt waarom de sneeuwbal verdwenen is, is een extraatje voor veel hondeneigenaars. Maak de ballen niet te hard en mik nooit op de hond zelf.
4) Samen op de scooter De sneeuwscooter is niet overal ingeburgerd, maar een gevaar zijn ze wel. Ken je er in je buurt, hou je hond dan zeker kortbij. Met de snelheid die ze halen en een gladde ondergrond zijn ongevallen snel gebeurd. Ook de hond op de sneeuwscooter is een slecht idee, net zoals bij de slee: stilzitten in kou weer is slecht voor het beest, als hij al kan stilzitten en niet verschiet van de motor of de wind. 5) Schaatsen Laat je hond geen 'ijsplekken' verkennen, zeker niet als het ijs niet is getest. Voor je het weet zakt de hond door het ijs en zelfs voor hen is het niet gemakkelijk om uit zo'n wak te raken. 6) Skijöring Deze Noorse wintersport is enkel voor getrainde baasjes en honden, maar daarom niet minder leuk. Skijöring is een sport waarbij de skiër wordt voortgetrokken door hond, paard of een gemotoriseerd voertuig.
Hoewel je hond jammer genoeg niet in woorden kan vertellen hoeveel hij van je houdt, kan hij dat wel op zijn eigen manier laten zien. De volgende signalen wijzen erop dat hij verzot is op jou ... net zoals jij op hem!
1. Kwispelen Zijn wiebelende staart laat weten dat hij blij is om bij jou te zijn! Meestal beweegt ook de rest van zijn lichaam mee, omdat hij met zijn vreugde geen blijf weet.
2. Volgen Je hond is zeker gek op jou als hij je de hele tijd volgt om te kijken wat je aan het doen bent. Natuurlijk is hij zeker in de buurt als je in de keuken aan de slag bent, maar een liefhebbende hond houdt je ook graag gezelschap tijdens het strijken.
3. Kusjes geven Sommige puppy's tonen hun affectie door natte kusjes of likjes te geven met hun tong, terwijl anderen liever geknuffeld worden.
4. Begroeten Na een lange dag is het geweldig om bij je thuiskomst begroet te worden door een enthousiaste hond. Wees er maar zeker van hij jou ook gemist heeft!
5. Spelen Zelfs al amuseert hij zich ook op zijn eentje met zijn speelgoed, lijkt hij het toch altijd leuker te vinden als jij meespeelt. Gooi die bal dus maar snel weg! (lbs)
Geef geen restjes van feestmaaltijd aan je huisdier
Dierenartsen raden baasjes aan om voorzichtig om te springen met het geven van restjes van feestmaaltijden aan huisdieren. Artsen merken dan namelijk een stijging op van honden en katten die door voeding met hun gezondheid sukkelen.
Dierenarts Rod Straw zegt dat baasjes hun huisdieren in gevaar brengen door hen restjes te geven. "Heel wat normale voeding voor mensen kan dodelijke gevolgen hebben voor je huisdier, dit kan lijden tot braken en complicaties voor de organen." Ook is het belangrijk te letten op de kerstversiering, veel katten en honden die van de boom eten, krijgen te maken met ernstige darmproblemen.
Deze voeding is gevaarlijk voor dieren: Avocado's: deze bevatten een gevaarlijke stof die het hart, longen en andere weefsels bij heel wat dieren kunnen schaden. Chocolade: dit kan giftig of dodelijk zijn voor honden en andere huisdieren, zelfs in een kleine hoeveelheid. Huid van kalkoen, spek en ander vet vlees: dit kan de pancreas schaden door de hoeveelheid vet.
Ui en look: kunnen de darmen irriteren en zelfs bloedarmoede veroorzaken. Rozijnen en druiven: deze kunnen zorgen voor nierfalen.
Het beste wat je je dier kunt geven is aangepaste voeding, deze bevatten de stoffen die ze nodig hebben. Als je vermoedt dat je favoriete viervoeter iets giftig heeft gegeten, breng je het dier best zo snel mogelijk naar de dierenarts
Als baasje wil je enkel het beste voor je huisdier. Toch gaan we ook nog heel vaak in de fout, meestal zonder dat we het beseffen. Wij zetten de 25 meest voorkomende fouten op een rij, zodat je je huisdier nog beter kunt verzorgen!
1. Je hond laten wandelen met jou Een slecht afgerichte hond kan tijdens een wandeling volledig de controle overnemen. Volgens onderzoek eindigen jaarlijks tienduizenden mensen op de spoedafdeling na een val die veroorzaakt werd door hun huisdier. Volgens experten is gehoorzaamheidstraining de beste manier om ervoor te zorgen dat je hond je niet doet struikelen.
2. Niet controleren op teken Na een wandeling in het bos, controleer je meestal of je zelf geen teken hebt, toch? Vergeet zeker ook niet om je hond of kat te checken, want tekenbeten kunnen hen ernstig ziek maken. Bovendien is er ook een risico voor je eigen gezondheid! Als je een teek vindt, verwijder hem dan voorzichtig met een pincet en vraag je dierenarts om een anti-tekenmiddel.
3. Ringworm negeren Als je huisdier een ronde kale plek heeft, dan kan dat de schuld van ringworm (een soort schimmel) zijn. Als je deze schimmelinfectie onbehandeld laat, dan zet je ook je eigen gezondheid op het spel. Mensen kunnen namelijk ook ringwormen krijgen als ze de huid of vacht van een kat of hond aanraken. Als je vermoedt dat je huisdier ringworm heeft, ga dan onmiddellijk naar je dierenarts! 4. Niet ontwormen Rondwormen zijn parasieten die zowel bij honden als katten vaak voorkomen. Ze veroorzaken diarree en overgeven en kunnen leiden tot ernstige ziektes. Ook voor mensen vormen deze wormen een grote bedreiging, met onder andere risico op blindheid en beschadiging van het weefsel. Doe navraag bij je dierenarts over regelmatige ontworming. 5. Een vlooienbehandeling overslaan Als je de vlooienbehandeling van je huisdier overslaat, dan zal hij niet de enige zijn die daarvoor een hoge prijs betaalt. Vlooien vinden snel hun weg naar onbehandelde huisdieren, vooral in de zomer en de herfst. Vlooien worden ook makkelijk overgedragen op de mens, soms met ernstige ziektes als gevolg. Vraag je dierenarts om een maandelijks vlooienmiddel en zet een herinnering op je kalender! 6. Je huisdier niet laten steriliseren of castreren Miljoenen katten en honden leven op straat of krijgen een spuitje omdat ze ongewenst zwanger zijn, en toch zijn er nog steeds mensen die hun huisdier niet laten steriliseren of castreren. Nochtans is dit een erg gezonde keuze voor je huisdier, want het verlaagt de kans op borstkanker en teelbalkanker. Bovendien lopen gecastreerde mannetjes minder vaak weg van huis en tonen ze minder agressief gedrag.
7. De etensbak constant bijvullen Hoewel je het ongetwijfeld met goede intenties doet, is het erg ongezond om de etensbak van je huisdier altijd vol te houdoen. Het probleem is dat katten en honden vaak meer eten dan ze eigenlijk nodig hebben. Als er voortdurend eten beschikbaar is, zullen ze te veel calorieën opnemen en zal hun gewicht snel toenemen. Je kan dit vermijden door de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking te volgen en/of door contact op te nemen met je dierenarts. 8. Je kat dwingen om vegetarisch te eten Vegetariërs willen soms dat hun huisdieren hun levensstijl delen. Het probleem is dat katten eigenlijk 'verplichte carnivoren' zijn. Dat wil zeggen dat ze bepaalde voedingsstoffen nodig hebben die enkel in vlees te vinden zijn. Voor honden is het wel mogelijk om een goed gebalanceerd vegetarisch dieet te volgen, maar ook dat vraag je beter eens na bij je dierenarts.
9. Te weinig beweging geven Net zoals mensen hebben huisdieren beweging nodig om gezond te blijven. De juiste hoeveelheid beweging voor je hond hangt af van zijn ras en grootte, maar het absolute minimum is een half uur per dag. En het is natuurlijk mooi meegenomen dat het ook jou helpt om in vorm te blijven! 10. Lichaamstaal verkeerd interpreteren Natuurlijk hou je van je hond, maar begrijp je hem ook echt? Als je denkt dat een kwispelende staart altijd een goed teken is, dan kan je wel eens onaangenaam verrast worden! Als een hond iemand wil bedreigen, zal hij namelijk ook zijn staart hoog houden en hem heen en weer zwaaien. Verwar deze waarschuwing met een teken dat hij wil spelen, en je kan flink gebeten worden! Om misverstanden te vermijden, is het goed dat je je hond écht leert kennen.
11. Te weinig aandacht geven Net zoals kinderen zullen huisdieren zich vervelen als je niet met hen speelt. Bij honden kan dat moeilijk gedrag veroorzaken, zoals kauwen, graven, blaffen en janken. Verveelde katten zoeken hun toevlucht in krabben en overmatig miauwen. Ga de verveling tegen door lekkere hapjes te verstoppen in je huis of door speelgoed te voorzien.
12. Slechts één kattenbak geven aan meerdere katten Eén kattenbak voorzien voor meerdere katten is vragen om problemen. Katten zijn namelijk erg kieskeurig en zullen weigeren om een kattenbak te gebruiken die ruikt naar een andere kat. Experten raden daarom aan om één kattenbak te voorzien per kat, plus één extra. Anders is het niet ondenkbaar dat je katten zijn behoefte gewoon op je vloer zal doen.
13. Niet spelen met jonge huisdieren Het is erg belangrijk om puppy's en kittens tijdens de eerste zeven weken van hun leven veel met mensen in contact te brengen. Speel met de jonge dieren, zodat ze vertrouwen krijgen in mensen. Als je een sterke band wil creëren, moet je zeker elke dag bezig zijn met je nieuwe huisdier!
14. Een hond te lang alleen laten Acht tot tien uur alleen doorbrengen in een mand, of zelfs buiten, is te veel voor een hond. Het kan leiden tot verlatingsangst en destructief gedrag, zoals kauwen, graven en non-stop blaffen of huilen. Zorg er daarom voor dat je hond nooit zo'n lange tijd alleen is. Vraag aan een vriend of buur om je hond overdag een bezoekje te brengen, breng hem naar een hondendagverblijf of zorg voor een speelkameraadje.
15. Geen regels maken Sommige mensen verwachten dat hun huisdieren uit zichzelf het verschil tussen goed en kwaad kennen, maar dat is natuurlijk niet het geval. Je moet je hond of kat duidelijk maken dat iemand bespringen, krassen op meubels of plassen op het tapijt totaal onaanvaardbaar zijn! Wees consequent met deze huisregels en beloon je huisdier voor goed gedrag. Als je raad nodig hebt, raadpleeg dan een honden-of kattentrainer.
16. Je hond bestraffen voor 'ongelukjes' Als je thuiskomt en een plasje water op de grond aantreft, heb je wellicht te neiging om te roepen op je huisdier. Volgens gedragsexperten is dat echter een slecht idee. Omdat de 'overtreding' al een tijdje geleden plaatsvond, zal je huisdier niet weten waarom je roept. Een betere strategie is het belonen van je huisdier als hij zijn behoefte wél op de juiste plaats doet.
17. Kleine kinderen zonder toezicht laten spelen met je huisdier De meeste kinderen zijn gek op dieren, maar hun enthousiasme kan soms ook te ver gaan. Jonge kinderen zijn vaak te wild, waardoor een kat of hond het gevoel heeft dat hij zichzelf moet verdedigen. Let dus ezker goed op als je een nieuw huisdier in je familie opneemt en maak goede afspraken met je kinderen. Leer hen de tekens herkennen die een hond of kat geeft als hij alleen gelaten wil worden.
18. Melk geven aan katten Het idee dat katten melk nodig hebben, is een mythe! Vaak is zelfs het tegengestelde waar, want de meeste katten zijn lactose-intolerant. Dat wil zeggen dat ze de suikers in melk niet goed kunnen verteren, waardoor ze diarree krijgen en moeten overgeven. En zelfs als je kat de melk wel kan verteren, raden de meeste dierenartsen toch af om het te geven.
19. Bedorven voedsel aan je hond geven Het is niet onwaarschijnlijk dat je hond op zoek gaat naar eten in de vuilnisbak, maar dat mag je absoluut niet toelaten! Bedorven voedsel is even slecht voor honden als voor mensen. Honden die vuilnis eten hebben een groot risico op bacteriële voedselvergiftiging of op irritaties van de alvleesklier.
20. Botten geven aan honden We denken al jaren dat een lekker bot een geweldig hapje is voor onze hond, maar volgens het voedselagentschap is dat niet het geval. Kauwen op botten kan namelijk de tanden, tong en mond van je hond beschadigen. Bovendien kunnen er ook stukjes bot in de luchtpijp of het spijsverteringskanaal van je hond terechtkomen, waardoor ademhalings- en andere problemen optreden. Als je hond graag kauwt, vraag dan aan je dierenarts een veilig alternatief.
21. Tafelrestjes geven aan je hond We weten dat het ontzettend moeilijk is om een bedelende hond te weerstaan. En toch moet je die grote, smekende ogen proberen te weerstaan. Toegeven aan het janken of blaffen van je hond zal er namelijk voor zorgen dat je hond ook in de toekomst zal blijven bedelen. Als je je hond af en toe toch eens wat restjes wil geven, doe het dan niet aan tafel en gebruik het eten als een beloning voor goed gedrag.
22. Enkel droge voeding geven aan je kat Aangezien katten van nature niet veel dorst hebben, is het mogelijk dat ze niet genoeg drinken om gehydrateerd te blijven. Door hen enkel droge voeding te geven, werk je dat probleem in de hand en verhoog je het risico op urineweginfecties. Om de blaas gezond te houden, raden de meeste dierenartsen blikvoer aan, omdat dat bestaat uit 78 procent water.
23. Je kat negeren tijdens je zwangerschap Sommige vrouwen krijgen het advies om het contact met hun kat te beperken tijdens hun zwangerschap, maar is dat wel nodig? De bezorgdheid komt voort uit het risico op toxoplasmose, een parasiet die aangetroffen wordt in de ontlasting van katachtigen. Als een zwangere vrouwe geïnfecteerd raakt, dan kan dat schadelijke gevolgen hebben voor haar foetus. De meeste mensen met katten, hebben echter al voldoende antilichamen tegen de ziekte ontwikkeld. Het is wel verstandig om het legen van de kattenbak aan iemand anders over te laten.
24. Geen rampenplan hebben Als je door een noodgeval je huis moet evacueren, wat doe je dan met je huisdieren? Hen achterlaten is natuurlijk geen optie als je huis bedreigd wordt door een brand of wateroverlast. Vaak is je huisdier niet toegelaten in de lokale opvangplaats, dus ga je best op voorhand op zoek naar een alternatief. Zoek bijvoorbeeld een huisdiervriendelijk hotel, zodat je je dieren bij jou kan houden in geval van nood.
25. Een huisdier adopteren zonder erover na te denken Als één van je vrienden puppy's weggeeft of een lokaal asiel haar capaciteit overschrijdt, is het verleidelijk om een nieuw dier mee naar huis te brengen. Nochtans mag je dit nooit zo snel beslissen, want het zorgen voor een huisdier is een belofte op lange termijn. Doe vooraf wat onderzoek om na te gaan welk huisdier het best bij jouw familie past. (lbs)
Hygiëne is niet alleen belangrijk voor mensen, ook dieren moeten hun lichaam verzorgen. Aangezien ze dat natuurlijk niet zelf kunnen, moet jij je trouwe vriend daar een handje mee helpen. Met volgende tips onderhoud je de oren, ogen en tanden van je huisdier!
1. De oren Het schoonmaken van de oren is zeer belangrijk, zeker als je een huisdier met lange of rechtopstaande oren hebt. Denk bijvoorbeeld aan konijnen of hondenrassen zoals spaniëls en beagles.
In je lokale dierenwinkel zal je ongetwijfeld een product vinden waarmee je de oren van je hond kunt reinigen. Die breng je als volgt aan:
1. Hou de oren van je hond omhoog en naar achteren. Vergeet niet om ondertussen met een zachte stem tegen je lieveling te praten, want voor hem is het schoonmaken een stresserende ervaring. 2. Breng de vloeistof met een wattenstaafje aan in het oor van je hond of spuit de oplossing er rechtstreeks in, naargelang de instructies op de verpakking. 3. Masseer je hond vlak onder zijn oren gedurende 30 seconden. Zo kan de oplossing goed inwerken. 4. Sta je hond toe om de overtollige vloeistof uit te schudden. Zorg er wel voor dat je zijn hoofd pas loslaat als het product ingetrokken is. 5. Veeg het eventuele oorsmeer of vuil weg met een zacht doekje. 6. Hou het oor van je huisdier naar achteren tot het product opgedroogd is. Gebruik eventueel een crème of poeder om het droogproces te versnellen.
2. De ogen 99 procent van de honden krijgt minstens één keer in zijn leven af te rekenen met traanvlekken onder de ogen. Veel mensen denken dat dit alleen voorkomt bij witte of lichtgekleurde honden, maar dat is niet waar. Ook honden met een donkere vacht hebben er last van, maar bij hen is de verkleuring minder goed zichtbaar.
Hoewel de vlekken niet echt gevaarlijk zijn voor de gezondheid van je hond, is het toch belangrijk om er iets aan te doen. Vergeet niet dat je zowel de ogen als de vlekken zelf moet behandelen.
Zo behandel je de ogen: 1. Los één theelepel koude slappe thee op in een kopje warm water. 2. Hou het oog open met je duim en wijsvinger. 3. Sop een doekje (geen katoen!) in de oplossing. 4. Wring het doekje langzaam uit boven de ogen van je hand. 5. Laat met behulp van een pipet een druppel levertraan vallen in het oog van je hond en masseer daarna langzaam zijn oogleden.
Daarna behandel je de traanvlekken door boorzuurpoeder aan te brengen op de natte traanvlekken. Afhankelijk van de ernst van de vlekken, mag je het poeder één tot drie keer per dag aanbrengen. Ook als de vlekken verdwenen zijn, mag je niet vergeten om de ogen elke dag te wassen met de oplossing van slappe thee in warm water.
3. De tanden Net zoals mensen kunnen ook honden tandplak ontwikkelen, waardoor hun gebit sterk van kan afzien. Om dat te voorkomen, moet je de tanden van je hond dagelijks poetsen.
Enkele tips om daarmee te beginnen: 1. Breng de tandpasta de eerste keer aan met je vingers, want een borstel zou je hond kunnen afschrikken. Als je hond niet meer tegenpruttelt, kan je overschakelen op een tandenborstel. 2. Laat je hond eerst ruiken aan en proeven van de tandpasta. Die zijn beschikbaar in verschillende smaken (munt, kip, ...), dus je kan hem zelf zijn favoriet laten kiezen! 3. Nog een bijkomende tip: geef je hond rauwe wortels! Die zorgen ervoor dat het tandplak zich op een natuurlijke manier verwijdert.
We zouden maar al te graag weten hoe onze hond zich voelt, maar helaas kan hij dat niet vertellen. Toch kan je uit het gedrag van je hond meestal afleiden wat hij bedoelt. Met andere woorden: dit zou je hond zeggen als hij kon praten.
"Ik wil je beschermen"
Jij bent misschien het baasje van je hond, maar op één of andere manier is hij ook jouw baasje. Dat wil zeggen dat hij er alles aan zal doen om jou te beschermen, maar ook om je voor zichzelf op te eisen.
"Als een hond op je voeten gaat zitten, wil hij eigenlijk zeggen: jij bent van mij, want jij ruikt naar mij, niemand anders mag in jouw buurt komen", zegt dierenexperte Jennifer Brent. Daarvoor heeft een hond drie redenen: hij wil zeker zijn dat hij een belangrijke plaats heeft in jouw leven, hij wil andere honden laten zien dat je bezet bent én hij wil je beschermen. Dat is overigens ook de reden waarom een hond blaft naar vreemde bezoekers of gromt naar zijn soortgenoten.
"Ik weet dat je slechtgezind bent"
Of je nu een stresserende dag had op het werk of ruzie maakte met je partner, je hond zal aanvoelen dat er iets mis is. Meer nog: hij zal jouw gevoelens overnemen.
"Het spreekt voor zich dat je huisdier gestresseerd is als jij dat ook bent. Ze stellen hun stemming af op die van jou", zegt huisdierexpert Marty Becker. "Vergeet niet dat jij ook degene bent die je hond kan doen relaxen. Streel hem waar hij dat het liefst heeft. Waarschijnlijk zal ook jij daardoor kalmeren."
"Ik heb meer beweging nodig"
Als je hond zijn behoefte doet op je vloer, aan de meubelen knabbelt of rond de keukentafel loopt, dan wil hij je wellicht vertellen dat hij een actiever leven wil.
"Verveling is één van de voornaamste oorzaken voor gedragsproblemen bij een hond", zegt Brent. "Per dag heeft een hond zo'n 45 tot 60 minuten fysieke beweging nodig en 15 minuten gedragstraining", vult dr. Becker aan.
"Ik ben bang dat je niet terug zult komen"
De meeste honden zullen een paar keer blaffen als je het huis verlaat, om aan te geven dat je hen vergeet mee te nemen. "Maar sommige honden reageren nog veel heviger", zegt dr. Becker. "Ze worden gek, omdat ze denken dat je niet terug zult komen. Daarom vallen ze de deur aan die je gebruikte om naar buiten te gaan. Ze zijn agressief en destructief."
Als je dit gedrag herkent bij jouw hond, raadt dr. Becker aan om hulp te zoeken bij een een gedragsspecialist. Het kan ook al helpen om je hond iets lekkers te geven voor je weggaat, dat zal hem afleiden.
"Ik ben geen mens"
Het lijdt geen twijfel dat je hond deel uitmaakt van je familie, maar dat wil niet zeggen dat je hem daarom moet behandelen als een echte mens. "Het is een groot probleem dat baasjes geloven dat hun hond denkt als een echte mens", weet columniste Gina Spadafori.
"Als je hond in huis plast of kauwt op de afstandsbediening, wil dat echt niet zeggen dat hij wraak probeert te nemen", zegt de experte. "Een hond reageert nooit op een emotionele of rationele manier. Als hij zulke dingen doet, gaat het veeleer om een gebrek aan opvoeding. Ofwel toont het aan dat je hond ziek is of stress heeft. Het is dus erg belangrijk dat je de oorzaak voor zijn gedrag vindt", aldus Spadafori.
Herfst is niet alleen pompoenen en witloof, maar ook massa's verse noten. Vol proteïnen en andere voedingsstoffen... maar welke noten doen wat voor je gezondheid? Dit is het nut van noten:
1) Walnoten verlagen de cholesterol Een voedingspatroon rijk aan walnoten kan de cholesterol met gemiddelde 0,3 doen dalen. Dat bleek na een analyse van 13 studies bij in het totaal 365 mensen. 30 gram per dag geven al goede resultaten na één maand.
2) Cashewnoten verdrijven vermoeidheid Cashewnoten bevatten dubbel zoveel ijzer als gehakt rundsvlees. IJzer is nodig om zuurstof door het lichaam te transporteren, een tekort geeft een vermoeid gevoel en slechte concentratie. Het bevat ook veel proteïnen en zink.
3) Pecannoten bevechten verkoudheid en de griep 30 pecannoten leveren het aantal zink nodig per dag en helpt zo de witte bloedcellen met het bevechten van virussen en bacteriën. 4) Pindanoten helpen gewicht verliezen Het vet, de proteïnen en de vezels in pinda's geven een verzadigd gevoel en doen je minder naar snacks grijpen. Een eetpatroon dat gematigd vet is en veel pinda's bevat bleek ook gemakkelijker te volgen dan een eetpatroon met weinig vet en evenveel calorieën. 5) Pistachenoten verlagen de bloeddruk Een handjevol pistachenoten bevatten meer kalium dan een banaan. Omdat het de slechte effecten van zout tegengaat, heeft dat meteen een goede invloed op de bloeddruk.
6) Paranoten voorkomen kanker In paranoten (brazil nuts) bevindt zich veel selenium, een voedingsstof die cellen beschermt en de kans op bepaalde kankers verlaagt, zoals blaas- en prostaatkanker. Twee noten per dag volstaan.
7) Amandelnoten helpen diabetici Amandelen bevatten veel vezels, maar geen koolhydraten waardoor ze de glycemische index verlagen van de maaltijd waar ze toe behoren. Dat betekent dat de suikers minder snel worden losgelaten in de bloedsomloop. Bovendien zitten amandelen vol magnesium, wat helpt om de bloedsuikerspiegel te reguleren.
8) Hazelnoten: goed voor alles Goed voor het hart, vol vitamine E, vezels, calcium, magnesium, zink, foliumzuur en biotine: hazelnoten zijn goed voor het hele lichaam. (edp)
Het is niet altijd eenvoudig om te weerstaan aan de lieve ogen van je huisdier, die smeken om een snoepje. Toch mag je niet vergeten dat die kleine verwennerijen op lange termijn tot overgewicht leiden, met ernstige gevolgen voor de gezondheid. Afvallen is dus de boodschap! Daarbij is beweging heel belangrijk, maar ook de juiste voedingsmethode. Wij geven je enkele tips.
1. Zorg ervoor dat iedereen meedoet Het is bijzonder frustrerend als jij probeert om iets te doen aan het gewicht van je viervoeter, terwijl je huisgenoten hem blijven volstoppen met allerlei lekkere dingen. Maak daarom goede afspraken met de rest van de familie: wat mag hij eten, wanneer, hoeveel, enzovoort. Alleen zo kan je ook echt resultaten bereiken.
2. De keuken: verboden terrein Als je aan het koken bent, dan is de keuken verboden terrein voor je hond of kat. Het is bijna onmogelijk om te weerstaan aan een bedelend huisdier met je handen vol eten of om ze voortdurend in het oog te houden, zodat ze niks kunnen 'stelen'. Laat hem daarom liever even buiten, zodat jullie allebei niet in de verleiding komen.
3. Lees de voedseletiketten Geef nooit zomaar de volledige inhoud van een pakje aan je huisdier, zonder het etiket te lezen. Je hond of kat zal uiteindelijk alles opeten wat je hem geeft, dus verwacht niet dat ze zelf weten hoe ver ze kunnen gaan. Als er op het etiket aanwijzingen staan, dan moét je die volgen. Als je niet goed weet hoe veel calorieën je viervoeter per dag mag opnemen, vraag dan raad aan je dierenarts.
4. Geef meer, maar beperkte porties Door het eten te verdelen over meerdere porties per dag, zal je huisdier minder behoefte hebben aan een tussendoortje. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je hem elke keer de aanbevolen hoeveelheid mag voorschotelen.
5. Let op met tussendoortjes Het kan natuurlijk geen kwaad om je lieveling af en toe te verwennen met een snack. Zorg er wel voor dat je huisgenoten weten dat je een extraatje gegeven hebt. Maak bijvoorbeeld elke avond een potje klaar met de tussendoortjes voor de volgende dag. Als dat leeg is, dan weet iedereen dat jullie viervoeter genoeg verwend is. Kies ook voor 'veilige' snacks, met weinig koolhydraten.
6. Denk aan de gezonde alternatieven Vergeet niet dat er ook een aantal gezonde tussendoortjes zijn, waar je huisdier ongetwijfeld van zal smullen. Denk bijvoorbeeld aan stukjes wortel of eetbare plantjes. Als je niet goed weet wat je huisdier wel of niet mag eten, vraag dan raad aan je dierenarts.
Dit fout gedrag van je hond moet je in de kiem smoren
Honden houden van regels en willen graag hun baasje plezieren, maar soms doen ze dingen die dat helemaal tegenspreken. Dit kan komen doordat het verwarrend is voor hen. We behandelen probleemgedrag bij onze favoriete viervoeters en geven tips om dit te corrigeren.
Graven Dit is een natuurlijke activiteit voor honden en moeilijk te veranderen, maar het kan je tuin ruïneren. Je moet je hond op heterdaad betrappen, een kordate nee en afleiding zouden genoeg moeten zijn. Sleep je hond achteraf niet mee naar een gegraven put, dat helpt namelijk niet. Je kunt je huisdier ook een zandbak geven om in te graven. Verstop zijn favoriete speeltjes hierin en laat hem hiernaar graven.
Kauwen Honden en zeker puppy's, verkennen de wereld met hun mond. Maar dit kan nefast voor je spullen zijn en zijn gezondheid in gevaar brengen. Leer deze gewoonte al snel af. Geef hem gepast speelgoed om op te kauwen, en corrigeer hem wanneer hij je favoriete spullen vernielt.
Niet komen Het is niet alleen vervelend wanneer je hond niet komt wanneer je hem roept, het is ook gevaarlijk. Beloon dit gedrag met snoepjes of aaitjes. Je kunt het juiste gedrag ook promoten door weg te gaan wanneer hij niet kom. Ga je hond nooit achterna, want dan wint hij. Herhaal het bevel met een vriendelijke stem. Als hij nog altijd niet komt, vraag hem dan om te zitten of te liggen en ga kalm naar hem. Lukt het dan nog niet, kun je opnieuw proberen weg te wandelen. Door enkel 'kom' te zeggen, verwar je het dier omdat het niet duidelijk is wat je wil.
Scheidingsangst Honden kunnen niet goed alleen zijn, sommigen ervaren dan zelfs stress. Het is belangrijk je hond te leren dat je altijd terugkomt wanneer je weggaat. Bouw de eenzame periodes op door hem eerst vijf à tien minuten alleen te laten, vervolgens maak je deze periodes langer. Laat hem achter met een speeltje of een spelende radio als gezelschap.
Smeken om aandacht Sommige honden huilen om aadacht, door hem dan te strelen of oogcontact te maken, ga je hem hierin aanmoedigen. Hem negeren werkt beter, je maakt dan je huisdier duidelijk dat hij een andere, stillere strategie moet proberen. Je kunt stimuleren door hem veel aandacht te geven wanneer hij niet jankt.
Blaffen Als je hond blaft wanneer er iemand aanbelt, kan dit als alarm of begroeting dienen. Leer je hond een nieuwe routine aan om dit te stoppen. Beveel hem aan te gaan liggen wanneer hij blaft. Dit helpt je hond te kalmeren voor je de deur opent. Geef het dier een snoepje wanneer hij stil blijft als de deur open gaat.
Bijten Elke hond kan bijten als hij zich bedreigd of angstig voelt. Door je huisdier al op jonge leeftijd op zijn gemak te stellen bij mensen kan hem helpen. Kijk ook naar tekenen dat je hond zich niet goed voelt, wat je kan doen om zijn stressniveau te beperken. Veel bijtincidenten doen zich voor bij kinderen of eten, wees dus op deze tijdstippen voorzichtig.
Agressie Er zijn meerdere redenen waarom honden agressief zijn, dit varieert van dominantie, tot bezitterigheid en angst. De beste manier om dit aan te pakken is door een professionele trainer in te schakelen. Laat nooit een agressieve hond alleen met kinderen of onbekenden. Moest het nodig zijn, trek je huisdier dan een muilkorf aan op openbare plaatsen.
De kleinste dagelijkse pleziertjes, als het vinden van 10 euro in je broekzak, maken ons het gelukkigst, dat blijkt uit een recent Brits onderzoek.
10 euro ontdekken in een oude broek en een compliment krijgen over je gewichtsverlies blijken de beste geluksmakers te zijn, zo blijkt uit een rondvraag bij 3000 Britse volwassenen. Maar ook slapen in pas gewassen lakens of het zien van een oud koppeltje dat hand in hand wandelt, kunnen je dag goed maken. Zaterdag Dit onderzoek toont aan dat geluk voor iedereen bereikbaar is en dat het schuilt in dagelijkse, kleine dingen. Ook blijkt dat 38 procent van de mensen gelukkiger is op zaterdag dan op elke andere weekdag, zeker wanneer we wakker werden en beseften dat het weekend is.
Generositeit In de top tien stonden ook nog zonneschijn, een rustig moment voor je zelf hebben, het horen van een babylach, de geur van vers gemaaid gras, verandert je humeur in de positieve zin. Ook wordt generositeit van anderen geapprecieerd en worden we warm vanbinnen wanneer iemand zijn plaats afstaat in de bus of trein. Als laatste bleek wel dat we drie dagen van de week niet helemaal gelukkig zijn. (ep)
Het overlijden van een huisdier kan een erg diepe indruk op baasjes nalaten. Veel mensen onderschatten dit, wat het verwerkingsproces kan vertragen. Daarom enkele tips om het verdriet toe te laten en uiteindelijk verder te gaan met je leven.
Psycholoog Wallace Sife specialiseert zich in het rouwen om huisdieren. Het verlies van je geliefde viervoeter is volgens hem niet veel anders dan wanneer een persoon in je omgeving overlijdt.
"Je krijgt eerst te maken met shock en ontkenning, dan moet woede en afstand, vervolgens met schuld en depressie. Leer te rouwen maar ook verder te gaan met je leven. Iedereen gaat ook op een andere manier met het verlies om. Het verdriet kan groter zijn wanneer je huisdier een spuitje kreeg, door het schuldgevoel.
Het huis kan na een overlijden stil en leeg lijken. Dan kan soms de komst van een nieuw huisdier helpen, maar enkel wanneer je het verdriet van het vorige hebt verwerkt. Niet iedereen is meteen klaar om een nieuwe hond of kat in zijn hart te sluiten."
Enkele tips: - Geef jezelf de toestemming om te rouwen, neem er ook je tijd voor. Het kan kwetsen wanneer mensen zeggen dat je je moet herpakken omdat het maar een kat of hond was. Wanneer je niet gesteund wordt, kunnen de schuldgevoelens of eenzaamheid toenemen. Veel partners weten ook niet hoe ze hun geliefde kunnen steunen in hun verdriet. In het geval van veel onbegrip is het belangrijk om te communiceren. Leg je gevoelens duidelijk uit.
- Schuldgevoelens verlengen het verwerkingsproces, maar zijn niet abnormaal. Om verder te kunnen gaan, kan het helpen een brief te schrijven naar je huisdier waarin je de situatie uitlegt.
- Als je kinderen het ook moeilijk hebben, moet je er ook voor hen zijn. Als ze regelmatig vragen waar hun hond of kat is, zeg dan dat het lichaam van het dier niet meer werkte, dat het dood is en dat ze nooit meer terug komen. Zorg dat je uitleg afgestemd is op hun leeftijd. Kinderen rouwen namelijk anders, ze kunnen de ene moment erg overstuur zijn en vijf minuten later opnieuw met vriendjes spelen. Laat hen de aanpak bepalen.
- Doe iets dat je niet met je huisdier zou kunnen doen, verander bijvoorbeeld je interieur zonder rekening te houden met harige huisgenoten of ga op een vakantie naar een plek waar je hond niet naartoe kon. (ep)
Een bijzonder hotel voor viervoeters en hun baasjes
Foto Brunopress
Een hotel waar zowel baasjes als hun viervoeters in de watten worden gelegd, daarvoor moet je in het Verenigd Koninkrijk zijn. Het Riverside Hotel in Evesham biedt vijfsterrenluxe voor mens en dier.
Naast gewone kamers beschikt deze niet alledaagse accomodatie over drie bijzondere suites met privétuin voor honden. Een speciaal menu voor viervoeters wordt bereid door chef Rico Pecho. Het diner kan door de hond genuttigd worden in het restaurant of op de kamer. Allerlei activiteiten zoals foto- en zwemessies zorgen ervoor dat niemand zich verveelt. (kve)
In het afgelopen decennium is het internet enorm veranderd. Wat ooit enkel voor 'nerds' en 'geeks' was, is geëvolueerd naar een onmisbaar medium dat een steeds belangrijkere rol speelt in ons dagelijks leven. We lezen er onze krant, luisteren er naar de radio, maar bovenal is het de ultieme vorm van communicatie.
Hoe het internet sociaal werd
Naast e-mail en chat kreeg het web, met de komst van zogenaamde social networking sites als Facebook, Myspace en het Belgische Netlog, er nog een sociale dimensie bij. Het concept is simpel: het delen van zowel persoonlijke als professionele gegevens met idem contacten.
Deze sites komen in verschillende vormen voor naargelang de doelgroep. Facebook richt zich bijvoorbeeld meer op volwassenen om hen met zowel oude als nieuwe vrienden te verbinden. Netlog richt zich dan weer eerder tot een tienerpubliek om te communiceren met leeftijdsgenoten.
Poken Hontas
Hoe neem je die sociale netwerken nu met je mee in het echte leven? 'Poken', een soort van digitaal visitekaartje, lijkt daar het antwoord op te zijn. 'Poken' is een sleutelhanger in de vorm van een panda of een alien die je door middel van z'n interne USB-geheugen voorziet van persoonlijke gegevens en links naar je accounts bij sociale netwerken.
Kom je een interessant iemand tegen die ook een 'Poken' heeft, volstaat het om de handen van de twee sleutelhangers even tegen elkaar te houden om gegevens uit te wisselen.
Twitter
Twitter is een beetje een rare vogel onder de sociale netwerken. Aan de hand van 140 karakters geef je via deze dienst de hele wereld, of alleen een select groepje vrienden, een antwoord op de vraag: "What are you doing ?" De toepassingen hiervan zijn zeer uiteenlopend. Dat kan gaan van wat iemand voor ontbijt had tot een live verslag van een uit de hand gelopen manifestatie.
Dat de makers voor 140 karakters kozen (de lengte van een sms) is niet toevallig. Twitteren doe je immers niet alleen achter je bureau maar overal waar je gaat en staat. Op een Twunch bijvoorbeeld, een lunch waar 'Twitteraars' die voortdurend online met elkaar in contact staan, even in het echte leven afspreken.
Door de komst van draadloos internet of Wifi en hoge datasnelheden op het mobiele netwerk zijn we immers altijd en overal verbonden. Het internet beperkt zich niet langer tot de vaste computer of laptop thuis, maar gaat overal met je mee in de vorm van 'smartphones' als de iPhone of 'netbooks', ultracompacte laptops met beperkt geheugen die enkel en alleen dienen om het internet te raadplegen.
The internet of things
Ook binnenshuis is er verandering op til. Enkele jaren geleden lanceerde het Franse Violet 'Nabaztag': een schattig robotkonijn dat via Wifi online gaat. Door spraakcommando's te geven of een "Ztamp" zegel voor de sensor in z'n navel te houden, kun je hem allerhande acties laten uitvoeren: van het voorlezen van e-mail en weersvoorspellingen geven tot het afspelen van online radiostations.
Onlangs bracht Violet ook een USB-spiegel op de markt die gebaseerd is op dezelfde technologie als Nabaztags navel. Zo kan bijvoorbeeld dochterlief bij haar thuiskomst even haar "Ztamp"-sleutelhanger boven de spiegel houden om zo moeder automatisch via e-mail gerust te stellen. En dat is maar een van de ontelbare toepassingen van deze technologie.
De toekomst
Hoe we het internet in de toekomst gaan consumeren is nog niet echt duidelijk. Feit is dat het web mettertijd nog belangrijker gaat worden in onze dagelijkse gang van zaken en in de communicatie met elkaar. Hoewel er ruimte is voor verbetering, zijn uitvindingen als 'Nabaztag', 'Poken' en de technologie die ze bevatten alvast een eerste stap naar onze toekomstige digitale levensstijl.
Ik ga op reis...en neem 26 extra kledingstukken mee
Vrouwen zijn een kei in inpakken... of misschien juist niet. De gemiddelde vrouw neemt op vakantie maar liefst 26 extra kledingstukken mee, en dat voor het geval ze 'zonder outfit' zouden vallen.
Een uitgebreid onderzoek waar meer dan 2000 vrouwen aan deelnamen, toont aan dat de doorsnee vrouw (die een weekje op vakantie gaat) tijdens het inpakken zo'n 34 kledingstukken in haar koffer propt. Tijdens het inpakproces voegt ze daar maar liefst 26 'reservestukken' aan toe, goed voor maar liefst 60 exemplaren.
Onaangeroerd Wat we zien verbaast ons maar weinig: bijna de helft van onze reisgarderobe blijft tijdens de vakantie onaangeroerd in de koffer liggen. Nog minder verrassend: 6 op de 10 vrouwen komt er op de luchthaven achter dat hun bagage boven de opgelegde limiet zit.
Als we weten dat we onnodig met extra kilo's lopen te zeulen, waarom brengen we in de eerste plaats dan zo veel mee? Bijna 8 op de 10 vrouwen zegt dat ze extraatjes in hun koffer stoppen voor het geval dat ze op reis niet weten welke outfit aan te trekken. Kwestie van wat meer keuze te hebben, 'just in case'. Slechte beslissers "Vrouwen zijn geen goede beslissers. Er zijn maar weinig vrouwen die 's morgens precies weten welke kleren ze die dag willen dragen, laat staan dat ze op voorhand weten wat ze de komende 7 dagen zullen aantrekken", vertelt Jeremy Cryer, hoofd van Gocompare.com die de studie op poten zette.
"Ze zijn graag op alles voorbereid. Dat wil zeggen dat ze kleren meenemen voor elk weertype, daguitstapjes, wanneer ze 's avonds uitgaan, wanneer ze gaan sporten en wanneer ze een of andere activiteit hebben gepland, noem maar op."
"Bij mannen is dat helemaal anders, die nemen niet meer dan een paar hemden, t-shirten en shorts mee. Zij zijn met één outfit per dag gesteld terwijl vrouwen meermaals per dag van kledij wisselen." (kgm)
Chocomousse eten en toch afvallen? Het klinkt als muziek in onze oren!
De Britse keten Tesco komt op de proppen met een chocomousse van slechts 60 calorieën. Dat is minder dan een appel, maar daar stopt het plezier niet. In het goedje zit namelijk het mineraal Chromium, dat ervoor zorgt dat je drang naar suikers beperkt blijft tot het absolute minimum. Je gaat dus minder vette, gesuikerde dingen eten, waardoor de kans op gewichtsafname toeneemt.
Sangria is het zomerdrankje bij uitstek en is heel makkelijk klaar te maken. Organiseer jij binnenkort een tuinfeest of barbecue, laat je dan zeker inspireren door deze vier originele sangriarecepten. Wedden dat je gasten deze smakelijke verrassing op prijs zullen stellen?
Sangria Barcelona
- 1 citroen, in schijfjes gesneden - 1 sinaasappel, in schijfjes gesneden - 3 eetlepels bruine suiker - 45 ml wodka - 45 ml cointreau of triple sec - 45 ml jenever - 60 ml limonade (met prik, zoals Fanta) - 60 ml fruitsap (zoals Minute Maid) - 180 ml ananassap - 180 ml vers sinaasappelsap - 1 schep ijsklontjes - 1 fles droge rode wijn
Bereiding 1. Doe de schijfjes citroen en sinaasappel samen met de bruine suiker in een grote serveerkom. 2. Giet de wodka, cointreau, jenever, limonade, fruitsap, ananassap en het sinaasappelsap erbij. 3. Voeg ijsklontjes en de rode wijn toe. 4. Roer goed om tot alle suiker is opgelost en je een smakelijk mengsel bekomt.
Rosé sangria
- ½ fles rosé tequila - ½ fles witte wijn - 30 ml sinaasappelsap - 60 ml veenbessensap - 125 gr suiker - 2 sinaasappels, in schijfjes gesneden - 1 citroen, in schijfjes gesneden - 1 limoen, in schijfjes gesneden - een paar druiven, doormidden gesneden - ½ appel, in stukjes gesneden - ½ liter spuitwater
Bereiding 1. Meng alle ingrediënten in een grote serveerkom. 2. Leg enkele stukjes fruit niet te veel in het glas net voor je opdient.
Originele Spaanse sangria
- 2 sinaasappels - 1 appel - 1 citroen, in dunne schijfjes gesneden - 100 gr verse aardbeien - 1 stokje kaneel - 1 fles rode Spaanse wijn - 1 dl cognac of Grand Marnier - 3 eetlepels suiker - spuitwater (naar eigen smaak)
Bereiding 1. Was de vruchten en snijd ze in schijfjes of kleine stukjes. 2. Doe de vruchten en het stokje kaneel in een kan en strooi er de suiker over. 3. Giet vervolgens de wijn, cognac en een beetje spuitwater erover. 3. Plaats de kan gedurende minstens een uur in de koelkast en serveer de zomerse drank fris bij het eten.
Peersangria
- 2 peren, in stukjes gesneden - 10 schijfjes citroen - 1 fles pinot gris - 250 ml triple sec - 250 ml brandewijn - flinke scheut ginger ale
Bereiding 1. Doe alle ingrediënten in een grote kom en plaats deze vervolgens enkele uren in de koelkast. 2. Schenk de drank in glazen, gevuld met enkele ijsblokjes. 3. Garneer met een muntblaadje of twijgje rozemarijn en dien op.
* alle recepten zijn berekend op vier tot zes personen.