Bonn 1770 –Wenen 1827 Duits componist, behoort tot de meest bewonderde componisten uit de westerse muziekgeschiedenis.Uitgaande van de Weense klassieke traditie ontwikkelde hij geleidelijk een individuele stijl, waarmee hij de voorbode werd van de romantiek. Hij heeft in de 19de eeuw een zeer grote invloed uitgeoefend.
____________________________
Mozart
Salzburg 1756 – Wenen 1791
Oostenrijks componist, geldt als een van de grootste fenomenen uit de muziekgeschiedenis. Zoon van Leopold Mozart en Anna Maria Pertl (1720–1778), toonde al zeer vroeg een grote muzikale aanleg, die vanaf 1760 door zijn vader werd ontwikkeld.
____________________________
Chopin
Frédéric François (Pools: Fryderyk Franciszek) Zelazowa Wola, bij Warschau, 1810 – Parijs 1849
Pools componist en pianist Chopin was de zoon van een Franse vader en een Poolse moeder.
Schreef vrijwel uitsluitend pianomuziek, waarin elegante, expressieve melodieën. Experimentele harmonieën en vrije vormen worden gecombineerd met een briljante pianotechniek. Zijn werk vormt het hoogtepunt van de romantische pianomuziek en is excellent voor het instrument geschreven. Het vormt een persoonlijke synthese van Pools-traditionele en West-Europese klassieke elementen. Aanvankelijk trad hij op als concertpianist. Later echter trok hij zich steeds meer uit de openbaarheid terug en concentreerde hij zich op het lesgeven.
____________________________
Mensen kun je vergelijken met muzieknoten . Als ze eenmaal op elkaar zijn afgestemd , vormen ze een prachtig orkest. Deze mooie tekst schreef Amouretje in mijn gastenboek.
Vrouwen hebben altijd het laatste woord!!! (en zo hoort het ook!!)
Een koppel zit in de wagen. Er wordt haast geen woord gezegd. Wanneer ze voorbij een weide rijden met ezels en varkens, zegt de man : "Zie daar, familie van jou ?" Zijn vrouw antwoordt droogjes : "Ja, aangetrouwd !"
**********
Een man leest de krant en zegt tegen zijn vrouw : 'Wist je dat vrouwen 30.000 woorden per dag gebruiken en mannen slechts 15.000 ?' Zijn vrouw antwoordt : 'Dat is gemakkelijk te verklaren. Wij moeten altijd alles twee keer zeggen voordat jullie iets begrijpen !'
**********
Een man zegt tegen zijn vrouw : 'Hoe heeft Onze Lieve Heer je toch zo mooi en tegelijk zo dom kunnen maken ? Zij antwoordt : ' God heeft mij mooi gemaakt om je aan te trekken. En hij heeft me zo dom gemaakt om je te houden.. '
**********
Na een ruzie tussen man en vrouw wordt er niet meer gesproken. Ze zijn allebei koppig en geen van beiden wil het eerste woord zeggen. Plots herinnert de man zich dat hij de volgende dag om 5 uur op moet voor een heel belangrijke zaken-meeting, die hij in geen geval mag missen. Hij neemt een stukje papier en schrijft: 'Maak me morgen wakker om 5 uur. Heb belangrijke vergadering'. Hij legt het goed zichtbaar op haar nachtkastje. De volgende dag wordt hij wakker om 9 uur. Hij is razend. Op zijn nachtkastje vind hij een briefje : ' Het is 5 uur. Opstaan ' ....
BV-kapper Glenn Gemeiner is na een maandenlange strijd bezweken aan de vleesetende bacterie. Hoe gevaarlijk is die bacterie?
De vleesetende bacterie heet officieel stretptococcus pyogenes. Als je geïnfecteerd bent met de bacterie lijd je aan de infectie fasciitis necrotans. Infectie gebeurt doorgaans via een kleine wonde. Besmetting kan veroorzaakt worden doordat je zelf drager bent van de bacterie, maar ook door direct contact met een drager.
Zo kan het gebeuren dat een gezonde persoon de bacterie in zijn keel draagt. Door hoesten kan die bacterie vrijkomen. Als iemand anders dan een klein wondje heeft, bijvoorbeeld op zijn handen, kan die persoon besmet raken.
Ter hoogte van die wonde krijgt de patiënt last van een verschrikkelijke, onverklaarbare pijn, die niet in verhouding staat tot die wonde. Vandaar de naam vleesetende bacterie: patiënten hebben het gevoel dat ze binnenin opgegeten worden. Dit gaat al snel gepaard met overgeven en diarree.
Op enkele uren tijd zorgt de infectie ervoor dat weefsel gaat afsterven. Dit kan erg snel gaan. Als de patiënt niet wordt behandeld, kan hij eraan sterven. De infectie kan binnen de 48 uur een dodelijke afloop hebben. Amputatie van het geïnfecteerde lichaamsdeel is vaak de enige redding.
Zeldzaam Belangrijk om weten is dat de ziekte zeldzaam is. Slechts in uitzonderlijke gevallen ontwikkelt de bacterie zich tot een vleeseter. In de meeste gevallen krijgen patiënten gewoon een keelontsteking. De bacterie wordt pas gevaarlijk als ze in de bloedbaan terechtkomt.
Het aantal gevallen is dit jaar wel gestegen in vergelijking met vorig jaar.
De verspreiding van de bacterie zou afgeremd kunnen worden door de handen te wassen, zeker na hoesten of niezen en ook voor je eten klaarmaakt.
Veel mensen zijn te gehaast om alle dagelijkse indrukken te verwerken voor ze gaan slapen. Het gevolg hiervan? Je gaat liggen piekeren en kunt de slaap niet vatten. Wil je jezelf hiervoor behoeden? De volgende oefeningen helpen je om helemaal in balans te komen.
Ga op je rug liggen, strek je armen boven je hoofd. Leg je voeten naast elkaar en draai langzaam je knieën naar rechts. Blijf liggen en let goed op je ademhaling. Adem rustig en diep. Ontspan je lichaam helemaal. Draai je knieën naar links en laat ze daar enkele tellen liggen en doe hetzelfde naar rechts. Herhaal dit vijf keer.
Breng je knieën naar je borst en sla je armen er omheen. Wieg drie minuten van links naar rechts.
Leg je handen op je benen en maak rondjes met je knieën, elk een andere kant op. Begin met kleine cirkels en maak ze steeds groter. Blijf met je knieën rondjes maken, maar verander van richting en maak de cirkels steeds kleiner.
Leg je handen op je knieën. Schommel zachtjes met je bovenlichaam van voor naar achter en maak de bewegingen groter. Houd dit twee minuten vol.
Ga uitgestrekt op je bed liggen: je benen losjes uit elkaar, armen naast je lichaam, handpalmen naar boven. Sluit je ogen. Luister naar je ademhaling en laat in gedachten je lichaam steeds dieper in de grond zakken. Voel de ontspanning opkomen en blijf liggen zolang je wil. Je zult merken dat je bijna meteen in slaap valt.
Je geheugen werkt lang niet altijd zoals je het zou willen. Je onthoudt de meest vervelende reclamedeuntjes, maar vergeet de naam van je pasgeboren buurmeisje. Gelukkig zijn er trucjes om beter te onthouden.
Je hersenen slaan niet alles klakkeloos op. Gelukkig maar, want op één dag zie, hoor en voel je enorm veel. Om iets goed te onthouden moet je informatie eerst bewerken. Dat kan op verschillende manieren.
Herhalen, herhalen 'Le chien, de hond, le chien, de hond.' In je schooltijd doe je veel van dit stampwerk, maar veel zin heeft dat niet. Zolang je niets met de informatie doet, komt ze niet in je langetermijngeheugen terecht.
Wel kun je op deze manier voor korte tijd iets onthouden, zoals een telefoonnummer. Als je dat maar lang genoeg in gedachten herhaalt, heb je genoeg tijd om het nummer vanuit je hoofd in te toetsen.
Werk met informatie Nieuwe informatie heeft vaak iets te maken met informatie die al in je langetermijngeheugen zit. Je combineert het met iets anders. De nieuwe baby van je buren heet Liza en dat is toevallig ook de naam van een oud schoolvriendinnetje. Ook de aloude ezelsbruggetjes zorgen dat je iets met de nieuwe informatie doet.
Hoe interessanter, hoe makkelijker Waarom moet je altijd weer praktische zaken als je bankrekeningnummer of wachtwoorden opzoeken? Terwijl je precies weet wanneer welke voetballer scoorde in het WK. Of de naam kent van de filmster die een affaire had met dat bekende fotomodel. Het antwoord is simpelweg interesse. Zo gauw je informatie interessant, belangrijk of noodzakelijk vindt, blijft het gewoon beter hangen. Herinner de omgeving Je geheugen slaat een compleet beeld op. Dus niet alleen droge informatie, maar ook wat je ziet, hoort, ruikt, voelt: de hele context. Als je denkt aan deze context, de gebeurtenis met alles wat je dacht en voelde, komt vaak ook weer de informatie die je zoekt bovendrijven.
Voor een examen zou het dus ideaal zijn als je het mocht afleggen in de ruimte waar je de examenstof geleerd hebt. Maar ook het denken aan foto's die op dezelfde pagina stonden, kan vaak helpen. Deze contextuele informatie zorgt er bijvoorbeeld voor dat je weet waar je je sleutels hebt gelegd als je even nagaat hoe je je huis bent binnengekomen.
Neem de tijd Als je leert, worden er in je hersenen nieuwe verbindingen gemaakt. Dit kost tijd. Zorg dus dat je niet te veel tegelijkertijd moet onthouden. Je blijkt per keer zeven dingen goed te onthouden. Als je een rijtje woorden wilt leren, doe er dan zeven en neem daarna een korte pauze. Ook slapen is belangrijk. Als je overdag veel hebt meegemaakt, ben je 's nachts drukker bezig met het verwerken ervan. Het is dan ook moeilijker om te onthouden als je slaapgebrek hebt.
14 scheten per dag, en andere interessante weetjes over het lichaam
Ons lichaam is een wonderbaarlijke machine... maar weet je ook hoe wonderlijk? Lees volgende 15 weetjes, en kom heel wat interessants te weten over je eigen lichaam!
1) Aspirine Ons lichaam is in staat om zelf aspirine aan te maken. Wie de stof 'benzoëzuur' binnenkrijgt, een natuurlijke stof te vinden in fruit en groenten, kan eigen salicylzuur aanmaken. Dat is het sleutelelement in aspirine door zijn infectiewerende en pijnstillende werking.
2) Dutje Wie een dutje van ongeveer 20 minuten doet, wordt alerter, beter gehumeurd en productiever. Een dutje op het werk is dus niet om je baas te pesten, maar om hem (en jezelf) een plezier te doen. Wie minstens drie keer per week een dutje doet, heeft ook 37 procent minder kans om te sterven aan hartgerelateerde ziekten, zo blijkt uit Grieks onderzoek.
3) Niezen Als het gevolg van een ejaculatie, krijgen sommige mannen pijn of hoofdpijn. Anderen moeten gewoonweg niezen. De extra activiteit in het zenuwstelsel kan de hoofdpijnen opwekken, maar voor niezen geldt een andere verklaring. Het hersencentrum dat niezen (en geeuwen) stuurt ligt dicht bij het centrum voor orgasmes. De activiteit in het ene hersencentrum heeft duidelijk een invloed op het andere.
4) Tongprint Iedereen heeft gehoord over de unieke vingerprints, maar ook je tongprint en helemaal uniek. Eigenlijk is deze tong ook geschikt voor verificatie-applicaties omdat zowel de vorm als de textuur unieke info bevat.
5) Huidskleur In den beginne was iedereen... zwart. Dat is niet wat we geleerd hebben op school, of wat duidelijk werd door geschiedenisboeken of godsdienstprentjes, maar evolutionair wel de waarheid. De blanke huid is pas ontstaan door verder van de evenaar te gaan wonen. Huid zonder kleur zit er altijd crèmekleurig uit. Het zijn de vloedvaten, de pigmenten en het melatonine die je een rozige, gelige of bruine tint geven. Deze vier factoren zorgen bij iedereen voor zijn of haar huidskleur, al verschilt die wel volgens de proporties; 6) Dikke laag Onze hielen bevatten de dikste huidlaag van het hele lichaam. Ook onze voetzolen en handpalmen doen het niet slecht met 4 millimeter huid. Deze gebieden bevatten ook het meest zweetklieren dan elk andere deel van de huid.
7) Nutteloos De appendix is niét nutteloos. Zo is het een 'veilige plaats' voor de goede bacteriën in de darmen, die de darmen ontvluchten bij een aanval van diarree om daarna de darmen weer te bezetten en te helpen bij de vertering.
8) Groter Je bent groter 's ochtends dan 's avonds. Het gaat over een centimeter, of maximaal twee, en het verschil is te wijten aan de vloeistoffen tussen de ruggengraatwervels. Door recht te staan, oefen je druk uit op de ruggengraat en verdwijnt de vloeistof geleidelijk aan, waardoor je weer krimpt. 's Nachts wordt het vocht terug aangevuld. 9) Gloeien in het donker Dit klinkt ongelofelijk, maar het is waar: mensen gloeien in het donker. Dat bleek uit data verzameld door ultragevoelige camera's. Lichamen sturen in het donker kleine lichtdeeltjes uit. Ze zijn echter te zwak om met het menselijke ook te kunnen detecteren.
Het was al jaren gekend dat elk levend wezen een kleine hoeveelheid licht uitstraalt door de chemische processen in de cellen, maar het was pas onlangs dat het fenomeen, 'bioluminiscence' genaamd, kon worden vastgelegd. De hoeveelheid licht die werd uitgestuurd had geen enkele relatie met de warmte die het lichaam uitstuurt. De meest 'verlichte' gebieden zijn dus niet de meeste warme. 10) Maag Elke drie dagen krijgt je maag een nieuwe laag. De reden is dat zonder de nieuwe laag de maag zelf zou worden weggevreten door hydrochloorzuur dat helpt bij de vertering. Het kan staal aantasten, maar je maag blijft intact.
11) Geheugen De positie waar je lichaam zich in bevindt, heeft een invloed op je geheugen. Net zoals geuren en geluiden verre herinneringen kunnen oproepen, kan ook je lichaamshouding dat.
12) Wijsheidstanden Wijsheidstanden hadden lang geleden de functie om vlees mee te helpen vermalen. Maar ons brein groeide, de kaaklijn veranderde en nu hebben we die tanden niet meer nodig. Waarom ze er dan nog doorkomen? Omdat evolutie verre van perfect is: soms blijven nutteloze dingen zitten, gewoon omdat ze geen schade veroorzaken.
13) Blondines hebben meer haar Blondjes hebben meer plezier én meer haar. Je haarkleur bepaalt hoeveel haar je hebt. Gemiddeld hebben mensen zo'n 100.000 haarfollikels, die elk 20 haren produceren in je leven. Blondjes hebben er echter zo'n 146.000, zwartharigen 110.000. Bruinharigen zitten exact op het gemiddelde met 100.000 haarfollikels. Roodharigen hebben pech: zij hebben maar 86.000 follikels.
14) Winden laten De gemiddelde persoon laat 14 windjes per dag, als gevolg van de vertering. Ze inhouden is geen goed idee: dat kan zeer pijnlijke darmen veroorzaken.
15) Orgasmes tegen prostaatkanker Mannen die minstens vier orgasmes per week hadden, hebben een derde minder kans op prostaatkanker. Waarom is nog niet gekend, maar vermoed wordt dat via ejaculatie vele cancerogenen het lichaam verlaten. (edp)
Een slaatje (zonder vette sauzen) is een gezonde keuze, maar weet je ook hoe gezond? Deze vier redenen geven je extra zin om wél te kiezen voor dat slaatje. 1) Vezels Groenten bevatten veel vezels, die allerlei positieve effecten hebben: minder constipatie, minder cholesterol en het geeft je een verzadigd gevoel, waardoor je minder eet én uiteindelijk afvalt. 2) Tegen kanker (Donker) groene en oranje groenten hebben extra veel gezondheidsvoordelen: anitoxidanten, vitamines, foliumzuur, alfa- en betacarotenen. Zeker als je ze rauw eet, zoals in een salade. Samen verminderen ze de kans op kanker.
3) Minder calorieën, meer tevreden Uit studies blijkt dat een slaatje van maximaal 150 calorieën rapper een verzadigd gevoel geeft, wat het aantal calorieën opgenomen tijdens de maaltijd vermindert. Hoe groter het slaatje in volume, hoe beter: het wijst meestal op meer groenten en minder vette, calorierijke sausjes en dressings.
4) Goede vetten Vetvrij eten is niét gezond, maar je moet wel de foute vetten schrappen en de goede overhouden. Die goede vetten vind je onder meer in olijfolie, avocado en noten en zij helpen je lichaam beschermde chemicaliën opnemen, zoals lycopene uit tomaten en luteïne uit groene groenten. 5) Dagelijkse portie Door van een begeleidend slaatje een dagelijkse gewoonte te maken, verorber je zeker je portie groenten per dag waardoor je optimaal geniet van de voordelen van deze gezonde voedingsstoffen. Je lichaam bouwt geen tekorten op en beschermt je optimaal tegen ziektes.
Vuistregels voor een lekkere salade:
- kies een salsoort die je lekker vindt. Een krop geniet de voorkeur over voorverpakte porties
- speel met kleuren en smaken: gooi er al eens fruit of noten door, of gebruik groenten die je bijna niet eet.
- opgelet met sauzen en dressings: deze caloriebommen doen het slaatje naar binnen glijden, maar dat is niet de bedoeling. Op een salade moet je kauwen. Moet je na elke hap je mond afvegen, dan is er zéker te veel dressing. Probeer te werken met een beetje olijfolie en versie kruiden in plaats van mayonnaisesauzen.
- Beperk ook de porties kaas en vlees die je er bij gooit: een lekker extraatje, maar ook daar schuilt gevaar in. Kies voor mager vlees als ham of kip en beperk zeker de portie kaas.(edp)
Normaal vernieuwt onze huid zich na 25 tot 30 dagen. Bij mensen met psoriasis is dat niet het geval. Daar vernieuwt de huid zichzelf al om de vier tot zes dagen. Omdat er voortdurend te veel nieuwe huidcellen komen, stapelen de oude cellen zich op en ontstaan er ontstekingen. De huid begint daardoor extreem te schilferen en te jeuken. De pijnlijke en rode plekken komen meestal voor op de hoofdhuid, de ellebogen, de knieën en de onderrug.
Oorzaak Psoriasis is genetisch bepaald. Bij 30 tot 50 procent van de patiënten zit de huidaandoening in de familie. Toch krijgt niet iedereen met die erfelijke aanleg psoriasis. Soms krijgt men de ziekte pas op latere leeftijd. Vaak wordt het uitgelokt door bepaalde factoren, zoals roken, alcohol, zonnebrand of een beschadigde huid. Het verloop van de ziekte heeft ook te maken met de mentale toestand van de patiënt en met hormonale invloeden.
Kans op besmetting? Rond psoriasis hangt nog steeds een taboe, omdat mensen er van uit gaan dat de ziekte besmettelijk is. Nochtans is psoriasis helemaal niet besmettelijk. Dus moet je geen schrik hebben om psoriasispatiënten aan te raken.
Behandeling Op dit moment is psoriasis nog een ongeneeslijke ziekte. Gelukkig kunnen de symptomen wel behandeld worden. Zo heeft de zon vaak een heilzame werking. Medicijnen kunnen de ziekte ook onder controle houden. Deze zijn vaak ontstekingsremmend en ze zorgen voor een betere huidvorming. Welke oplossing voor welke patiënt geschikt is, hangt af van hoe erg de huidaandoening gevorderd is. Bij kleine plekken die nog gemakkelijk behandelbaar zijn, zal de dokter meestal een zalf of huidcrème voorschrijven. Als de letsels te erg worden en insmeren niet meer gaat, stappen patiënten beter over naar lichttherapie.
Verschillende vormen Er zijn verschillende soorten psoriasis. De meest voorkomende vorm is psoriasis vulgaris. Die wordt gekenmerkt door dieprode plekken die zich meestal op de behaarde hoofdhuid, de knieën en ellebogen bevinden en die vaak gepaard gaan met een jeukend gevoel. Een van de ergste vormen is psoriasis erythrodermie, waarbij het hele huidoppervlak aangetast is en de patiënt een opname in het ziekenhuis kan nodig hebben.
Daarnaast zijn er nog andere vormen:
Nagelpsoriasis: beschadigt de nagel
Omgekeerde psoriasis: meestal zonder schilfers, vaak in de lichaamsplooien of onder de oksels
Psoriasis palmo-plantaris: komt voor op handpalmen en de voetzolen
Druppelpsoriasis: de patiënt vertoont roodroze ronde vlekjes op de romp en ledematen
Psoriasis pustulosa: zeldzame vorm met puistjes
Psoriasisartritis: psoriasis in combinatie met artritis
Ooit leek het simpel: als je calorieën telt en niet boven een bepaald aantal uitkomt, dan verdik je niet. In combinatie met sport en een beetje minder eten dat je normaal moet, val je af. Gemakkelijk, toch? Over- of onderschat Maar het werkt niet (altijd) en dit is waarom: omdat het aantal calorieën vaak tot een kwart wordt over- of onderschat. Dat meldt het wetenschappelijke blad The New Scientist. De reden is dat voedingsproducenten gebruik maken van verouderde technologie om de voedingstabellen samen te stellen.
Verouderde techniek De calorieën van een product wordt nog altijd bepaald op basis van een theorie ontwikkeld in de late 19de eeuw door de chemicus Wilbur Olin Atwater. Op basis van calorimetrie, de hoeveelheid warmte die vrijkomt bij de verbranding, schatte hij dat koolhydraten en proteïnen gemiddeld 4 calorieën per gram tellen, en vet 9. Na een paar aanpassingen, werden zijn metingen algemeen voor waar aangenomen.
Vertering Maar dit zijn benaderde waarden. Ons lichaam gebruikt voedsel niet zomaar, het verteert het. Dit proces vergt energie, en de hoeveelheid verschilt per stof. Afhankelijk van wat je verteert kan je lichaam 5 tot 25 procent minder calorieën opnemen dan op het label staat.
Minimaal verschil, maximaal effect Voedingsvezels bijvoorbeeld, die zoveel energie kosten om te verteren dat een kwart van de kilocalorieën niet door het lichaam wordt opgenomen. In plaats van 2 calorieën per gram, tellen zulke vezels maar 1,5 calorieën per gram.
Dat lijkt een klein verschil, maar een kleine rekenfout van 20 kilocalorieën te veel per dag kan je op een jaar tijd een kilo extra vet opleveren. En als je bedenkt dat de rekenfout op véél voedingsstoffen van toepassing is, dan is het effect nog dramatischer.
Zacht versus hard Van zacht voedsel zal je dus sneller dikker worden. Je moet minder kauwen en het vergt minder energie om te verteren. Dat bleek ook al uit eerder Japans onderzoek bij 450 jonge vrouwen. Wie hard voedsel at, dat moeilijk was om te kauwen, had een slankere taille dan wie gemakkelijk voedsel had.
Ook de manier waarop voedsel wordt klaargemaakt, heeft zo een invloed op de calorieën die het bevat. Hoe zachter gekookt, hoe gemakkelijker te eten én te verteren, en hoe gemakkelijker het je doet bijkomen. De calorieën die je niet verbruikt, door vertering of verbranding via dagelijkse activiteiten of sport, worden immers opgeslaan als vet.
Opgenomen calorieën De zaken worden enigszins bemoeilijkt door het feit dat sommige calorieën gemakkelijker in het lichaam worden opgenomen dan andere. Bewerkt voedsel, zoals geraffineerde bloem, leveren meer calorieën én ons lichaam haalt er ook meer calorieën uit, omdat het gemakkelijker opgenomen wordt. Ongeveer tien procent blijft in de darmen achter als onverteerd, wat bij volle granen oploopt tot 30 procent.
Netto-calorieën Er gaan dan ook stemmen op om de voedingslabels aan te passen en het aantal 'netto calorieën' te vermelden ofwel het aantal dat overblijft na vertering. Ook zouden mensen kookadvies moeten krijgen, zodat ze de voedingsstoffen op een calorievoordelige manier naar binnen werken. (edp)
De Daily Mail herberekende enkele (Britse) favorieten met het nieuwe caloriesystee. Dit was het resultaat:
Sherlock Holmes en zijn assistent dr.Watson zitten op een camping.
Zegt sherlock ineens: "Kijk eens naar boven en zeg me wat je ziet. Redeneer, formuleer en concludeer!".
Dr.Watson kijkt omhoog en zegt: "Het is een donkere nacht met miljarden sterren op miljoenen kilometers afstand. Er zijn miljoenen planeten. Dus ik concludeer hieruit dat er ergens nog een planeet is zoals die van ons, met mensen!"
Heel Vlaanderen twittert, facebookt en kletst er over: zumba, de nieuwste fitness-sensatie. Maar wat is dat nu eigenlijk, en is het echt zo leuk als ze zeggen? Wij trokken naar het dichtstbijzijnde fitnesscentrum om het uit te zoeken.
Wat is zumba? Zumba is een soort aerobics op opzwepende, zuiderse salsa- en meringuemuziek. Afhankelijk van de instructeur is het vooral verschillende oefeningen, van traag naar snel of van basis tot moeilijker, tot heuse dansen die de oefeningen combineren. Daarom wordt het ook wel een soort dans genoemd.
Plezant bewegen De bedoeling is dat je door de zwoele ritmes en de zuiderse muziek 'vergeet' dat je aan het sporten bent en plezier maakt, terwijl je jezelf toch traint. Dat is ook de betekenis van de naam 'zumba': snel bewegen en lol hebben.
Hype Het werd door de fitnesstrainer Alberto Perez in het midden van de jaren '90 bedacht in Colombia. In 1999 verhuisde Perez naar de Verenigde Staten en hij nam zumba mee. Na een trage start begon zumba in 2005 te boomen, tot het uiteindelijk internationale faam bereikte. In juli 2009 werd zumba beoefend op 40.000 plaatsen in 57 landen. Een hype dus, en wij smijten er ons in.
Zweten Wat we moeten verwachten, is een vraagteken maar zuiderse feestjes zijn ons niet vreemd dus de getuigenissen die 'zweten' en 'uitputtend' vermelden, geloven we zonder meer. En er bleek geen woord van gelogen, al kan het zwoele weer er ook voor iets tussen hebben gezeten.
Stappen De dansinstructrice laat er geen gras over groeien en laat ons meteen in een aardig tempo stappen. We zullen tijdens dat uur veel, in elke richting en in een behoorlijk tempo stappen zetten, met bijhorende armbewegingen. Door de herhaling pik je de routines snel op en door de ritmes heb je er nog plezier in ook. Dat is wellicht het meest onderschatte effect van Zumba: de positieve energie en zonnestralen die zich in je hoofd vestigen.
Niet uit de boot Je voelt je op geen enkel moment erg uit de boot vallen: je hebt geen speciale lenigheid nodig, de pasjes zijn meestal niet van die aard dat je er weken op moet studeren en de rest is zo druk bezig met zich amuseren dat ze er helemaal niet op letten dat je eens een pasje mist.
Het tempo De salsa- en meringuemuziekjes zwepen het tempo ongemerkt op en doen je behoorlijk werken, maar dat merk je vooral op het moment je tien seconden stilstaat om iets te drinken of omdat de muziek gewisseld wordt.
Al is dat eigenlijk niet de bedoeling: de hele zumbales door zou je moeten blijven bewegen, ook al is het met kleine stapjes. De bedoeling daarvan is niet helemaal duidelijk, maar het heeft vast iets te maken met het in stand houden van het ritme én je metabolisme.
Vet verbranden? Zumba wordt aangeprezen als vetverbrandend en 'sporten zonder dat je het doorhebt'. Het lijdt geen twijfel dat je behoorlijk zweet en je hartslag stijgt bij een zumbales. In combinatie met de doorlopende bewegingen in een redelijk tempo, zal dus wel wat vet verband worden. Maar de vraag is hoeveel?
Op het internet staat het waanzinnige cijfer van '1000 calorieën per uur', wat erg veel is. Ter vergelijking: een gezonde vrouw zonder overgewicht moet daarvoor 1,5 uur op fitnesstoestellen (loopband, fietsen, langlauftoestel) kruipen met een behoorlijke weerstand. De vraag is dus ook of dit cijfer klopt.
Wie? Niet iedereen verbrandt evenveel bij een les: wie overgewicht heeft, zal bijvoorbeeld meer verbranden dan wie geen overgewicht heeft. Bovendien zou het betekenen dat je in één uur twee derde van wat je mag eten per dag (1600 à 1800 calorieën) verbrandt. Kan dat? Volgens aanhangers wel.
Ritmeprogressie Het geheim is de trainingstechniek genaamd 'ritmeprogressie'. Met elke swingende zumba-workout beweging werkt u aan uw onderlichaam, buikspieren, middel en bovenlichaam en wordt er vet verbrand in alle gebieden tegelijk.
Juich niet te snel, want om een kilo vet te verbranden moet je zo'n 7500 calorieën verbranden. Panikeer ook niet als je de kilo's er niet ziet afvliegen: spieren zijn zwaarder dan vet, dus in eerste instantie zal je op de weegschaal wellicht niet veel merken van je intensieve work-out.
Strandfeestjes Maar als we eerlijk zijn, geef je daar weinig om tijdens de zumbales. De zuiderse muziekjes kruipen in je hoofd en dat is wat zumba echt leuk maakt. Opzwepend, zuiders en zomers roept het onbewust beelden op van wilde strandfeestjes, bloemenkransen en verfrissende cocktails.
De bewegingen zelf hadden niet bijzonder veel om het lijf, zeker niet als je wel eens een les pilates, yoga of jazz dance hebt gevolgd. Alleen in combinatie met kronkelende heupbewegingen wilden de pasjes nog wel eens mislopen. Maar dat geeft niet: bij zumba kan alles. (edp)
Veel vrouwen hebben geen goed gevoel over hun lichaam. Dat gaat van af en toe zeuren over wat ze zouden veranderen tot regelrechte monologen over waarom zij de lelijkste en meest misvormde vrouw ter wereld zijn. De meeste mannen vinden de problemen waar vrouwen zo zwaar aan tillen niet zo erg. Straffer, ze zouden ze zelfs niet zien als hun vrouwen ze er niet op zouden wijzen.
Maar waarom blijven sommige vrouwen hun lichaam haten, ondanks de steun van hun partner? Waarom zien ze alleen maar 'lelijke benen', 'dikke enkels', 'slappe borsten', waar anderen een fitte, slanke vrouw zien? "Ik haat dat mijn vrouw haar lichaam haat", zo vatte iemand het probleem samen.
Pam Spurr, relatietherapeute, heeft tips over hoe je met deze irrationele haat tegenover het eigen lichaam kan omgaan.
1) Stel grenzen Je kan niet hulpeloos toekijken hoe je geliefde zichzelf kwelt met die irrationele gedachtes. Het slechte nieuws is dat je haar niet kan dwingen haar lichaam anders te zien. Dat zal stap voor stap moeten gebeuren. Eerste stap: stel grenzen. Maak duidelijk dat je een haatcampagne tegenover zichzelf niet accepteert, en onderbreek haar telkens ze erover begint.
2) Negeren Negeer haar wanneer ze toch blijft doorgaan over alle slechte punten aan haar lichaam. Dit veroorzaakt waarschijnlijk een groor emotioneel drama, omdat ze de gewoonlijke tegenwind ('nee, dat is niet waar, je bent prachtig') niet meer te horen krijgt, wat haar onzeker zal maken. Vreemd genoeg is dit de bedoeling: door de onzekerheid moet ze beginnen nadenken over wat ze zegt en wat ze jullie als koppel aandoet.
3) Weggaan Als bovenstaande tips te subtiel zijn, moet worden overgeschakeld naar de grove middelen: de kamer/het pashokje/de auto verlaten als ze zichzelf toch blijft bekritiseren.
De bedoeling is om uiteindelijk de realiteitszin terug aan te wakkeren. Niet tevreden zijn met je lichaam en daar iets aan doen, is één ding. De sfeer in de relatie totaal verzuren en zichzelf de dieperik in praten is onaanvaardbaar. (edp)
Professor Rik Roelandts, huidarts van de Universitaire Ziekenhuizen Leuven, wijst erop dat een verbrande huid onherstelbaar beschadigd is. Als je huid verbrand is, ben je te laat. De schade die dan ontstaan is en die op termijn kan bijdragen tot huidkanker kan niet meer hersteld worden.
Maar als je toch verbrand bent, en je wil van de pijn af, dan kan je een aantal natuurlijke middeltjes uitproberen. Schijfjes komkommer op de verbrande plekken zorgen voor verfrissing, net als een moesje van rauwe appels. Doordat je huid verfrist wordt, heb je wat minder last van het verbrande gevoel. Maar schade herstellen doen ze niet.
Ook aftersuncrèmes helpen niet om de zonneschade ongedaan te maken. Ze zijn alleen bestemd om de huid die door de zonnewarmte wat uitgedroogd is, weer te hydrateren.
Roelandts wijst er ook op dat je met een verbrande huid best uit de zon blijft tot hij weer volledig genezen is. Zelfs een kleine extra dosis zonlicht leidt immers tot nog meer verbranding en schade aan de huidcellen.
De zichtbare en pijnlijke verbranding is daarbij slechts één aspect van de schade die toegebracht wordt. De ware schade die op termijn tot huidkanker kan bijdragen, zit dieper en is onzichtbaar. Ze blijft, ook wanneer de schroeiende roodheid en de pijnlijke blaren al lang verdwenen zijn.
"Facebook misbruikt profielfoto's in datingadvertenties"
Netwerksite Facebook zou een nieuwe, enigzins dubieuze manier gevonden hebben om geld in het laatje te brengen. De makers zetten willekeurige profielfoto's bij datingadvertenties met de vermelding 'Local singles are waiting for you'.
"Het leeghoofd bij Facebook dat bedacht heeft om foto's van leden zo te gebruiken moet leren dat 'transparantie' in onze levens niet betekent dat je ons hele levensverhaal kan kneden en veranderen voor commerciële doeleinden", vertelt Mitch Radcliffe, correspondent bij ZDNet, die het misbruik ontdekt heeft.
Gratis
"Dit is eigenlijk smaad, aangezien mijn naam nu wordt geassocieerd met overspel." Facebook negeert immers de 'relatiestatus' van zijn leden en zet de foto's zelfs op datingadvertenties wanneer iemand op zijn of haar profiel heeft aangegeven 'getrouwd' te zijn.
Volgens Ratcliffe begint het misbruik van persoonlijke gegevens nu pas echt. Als een bedrijf zoals Facebook een dienst gratis aanbiedt, wordt er volgens de correspondent indirect wel betaald in de vorm van informatie, afbeeldingen en privégegevens.
Begin je dag met knuffelen, dat houdt een mens fit en gezond. Volgens een Amerikaanse professor is elkaar aanraken de ideale ochtendgymnastiek. Op voorwaarde dat er een knuffelaar in de buurt is, natuurlijk.
Geen stress Geen ochtendmens en geen zin om de eerste uren enige lichamelijke inspanning te doen? Wie energie wil, begint beter meteen te knuffelen bij het ontwaken. Door elkaar te omhelzen, wordt de bloedsomloop geactiveerd, waardoor stress en nerveuze gedachten als sneeuw voor de zon verdwijnen.
Hart- en ademhaling Niet alleen doet knuffelen wat met onze emoties, ook ons lichaam vaart er wel bij. Het hart en de ademhalingsorganen worden aangezet tot extra arbeid, zelfs de lever krijgt een extra impuls.
Beter presteren De prof deed onderzoek bij vijftig paren. Wie het knuffelen als ochtendgym beoefende, bleek over betere cholesterol- en bloeddrukwaarden te beschikken. Ook het prestatievermogen bleek een stuk beter. Nog volgens het onderzoek komen zij sneller op gang en verhoogt het concentratievermogen tijdens het autorijden en op de werkplek. (lvl)
Een koppel dat het lang uitzingt, heeft meer gemeen dan alleen liefde tussen hen beiden. Dezelfde houding tegenover alcohol, de leeftijd van het koppel bij hun huwelijk, hun opleidingsniveau en het feit of ze roken, spelen een grotere rol in het voortbestaan van de relatie. Een Australische studie bevestigt daarmee officieel wat de meesten van ons al langer aanvoelden of vermoedden.
Roken & drinken Koppels die ongeveer evenveel drinken hebben meer kans om bij elkaar te blijven dan een koppel waarvan een partij meer drinkt dan de andere. Hetzelfde geldt voor roken: als de twee wel of niet roken, hebben ze meer kans om bij elkaar te blijven dan wanneer de ene rookt en de andere niet.
Te jong, te oud Koppels die op jonge leeftijd in het huwelijksbootje duiken hebben dan weer meer kans om uit elkaar te gaan "omdat ze niet weten wat bij hen past of wat ze willen in het leven". Hetzelfde geldt voor wie laat trouwt, omdat het aanbod geschikte kandidaten dan kleiner is, net als de kans om er de liefde van je leven uit te pikken.
Mannen met jongere vrouwen mogen dan langer leven, maar hun huwelijk niet. Een leeftijdsverschil van negen of meer jaren, verhoogt de kans op een echtscheiding aanzienlijk. Zowel een significant jongere vrouw als een significant jongere man doen de relatie sneller eindigen.
Kinderen vs opleiding Kinderen uit een vorige relatie doen de liefde ook snel bekoelen, net als werkloosheid en economische crisissen. Hoogopgeleide koppels kunnen de liefdesvlam langer laaiende houden dan laagopgeleide koppels.
Dat alles bleek uit een onderzoek bij 2.500 koppels die 6 jaar lang gevolgd warden. Tegen het einde van het onderzoek was een kwart van de koppels uit elkaar, wat de onderzoekers deed besluiten dat de helft van de koppels na 25 jaar niet meer zou bestaan. (edp)
Officieel is het allemaal niet, maar dit kan wel eens de kleinste hond ter wereld zijn. Scooter, een zes maanden oude Maltezer uit Nieuw-Zeeland, is zo klein dat hij in een theekopje past. Het hondje is amper 8 centimeter hoog, meet zo'n 20 centimeter van kop tot staart en weegt een schamele 400 gram.
Volgens baasje Cheryl McKnight is Scooter gestopt met groeien en is hij dus kleiner dan de huidige recordhouder Boo Boo, een Amerikaanse chihuahua van iets meer dan 10 cm. Scooter is zo klein dat hij uit een eierdopje eet en in een schoenendoos slaapt. Het hondje uitlaten lukt niet, want geen enkele riem is klein genoeg. Om ongelukken te voorkomen heeft McKnight een truitje voor Scooter gemaakt uit een paarse sok. (sps)
Wie loopt het meest risico: vleeseter of vegetariër?
Er wordt vaak de nadruk gelegd op de gezondheidsaspecten van een evenwichtig vegetarisch dieet: minder kans op kanker, bijvoorbeeld. Maar is vegetarisch eten altijd de gezondste oplossing? De Daily Mail zet veel voorkomende gezondheidsproblemen op een rijtje.
1) Artritis Hebben het meeste kans: vleeseters Reumatische artritis is een gevolg van het immuunsysteem dat gewrichten aanvalt, wat pijn en stijfheid veroorzaakt. Vijf of meer keer per week rood vlees eten verhoogt het risico op artritis. Wie elke dag vlees eet, heeft zelfs dubbel zoveel kans dan wie slechts twee keer per week rood vlees at.
De reden ligt bij de stoffen in het vlees zelf. Collagenen zetten het immuunsysteem in werking, het vele ijzer hecht zich dan weer aan de gewrichten, wat schade veroorzaakt. 2) Onvruchtbaarheid Hebben het meeste kans: vegetariërs Bij ongeveer één op zes koppels verloopt de bevruchting moeizaam. De zaken worden bemoeilijkt door een vegetarisch dieet, en dan vooral door het populaire vervangproduct soja. Een onderdeel van soja, genistein, saboteert het sperma terwijl het naar de eicel zwemt. Vegetarische vrouwen die zwanger willen raken, vermijden best soja voor een bepaalde tijd. 3) Galstenen Hebben het meeste kans: vleeseters Galstenen worden gevormd als de gal in de galblaas stenen vormt, in plaats van vloeibaar te blijven. Een pijnlijke aandoening die ertoe kan leiden dat de galblaas moet verwijderd worden, als dit onbehandeld blijft.
Een mogelijke oorzaak is het verzadigde vet in het vlees. Uit onderzoek bij 45.000 mannen bleek dat mannen die veel vlees aten 18 procent meer risico liepen op galstenen dan wie meer groenten en onverzadigde vetten at. Die laatste houden de insuline op peil, wat de vorming van galstenen tegengaat. 4) Tanderosie Hebben het meeste kans: vegetariërs Groenten als courgettes, paprika's, uien en aubergines veroorzaken tanderosie doordat de aanwezige zuren in aanraking komen met de tanden. Ook fruit is redelijk zuur en kan de tanden aantasten.
Geroosterde groenten zijn slechter omdat de hoge temperaturen een chemische reactie op gang brengen die de zuurtegraad nog verhoogt.
5) Alzheimer Hebben het meeste kans: vleeseters Alzheimer staat in verband met 'hoopjes' proteïnen die gevormd worden in het brein. Antioxidanten, vitamines en polyfenolen (een stof in planten) zou beschermen tegen die hoopjes.
Wie 'mediterraans' eet (relatief weinig vlees) heeft 48 procent minder kans om geheugenproblemen te ontwikkelen. Wie zijn vleesconsumptie vermindert en meer groenten, fruit en granen eet, ziet de kans op milde geheugenproblemen met een derde dalen.
6) Osteoporose Hebben het meeste kans: vleeseters Osteoporose treft ongeveer een op drie vrouwen en een op twaalf mannen. Dierlijke proteïnen, vooral van rood vlees, hebben een slechte invloed op de botten door de zuurresten die ontstaan bij de vertering ervan. Die zuren moeten gecompenseerd worden met mineralen als calcium, zoals in groene bladgroenten.
7) Depressie Hebben het meeste kans: vegetariërs Het tekort aan vitamine B12, gevonden in vlees en zuivel, kan milde neurologische problemen veroorzaken, zoals mood swings en depressie. B12 is nodig voor celgroei en zenuwfuncties. Slechts enkele sneetjes vlees per dag is voldoende om je (kleine) noodzakelijke portie binnen te krijgen. Maar wie niet aan die portie per dag komt, riskeert depressieve buien, vermoeidheid en geheugenstoornissen. 8) Spieratrofie Hebben het meeste kans: vegetariërs Afname van spierweefsel is een neveneffect van een dieet arm aan proteïnen. Zij helpen immers mee de spieren opbouwen en in standhouden. Goede bronnen van proteïnen zijn vleesvervangers als quorn, tofu en seitan en groenten als bonen en broccoli. Ook rijst en pindakaas bevatten veel proteïnen. 9) Voedselvergiftiging: Hebben het meeste kans: vleeseters De meeste gevallen van voedselvergiftiging zijn gelinkt aan zuivel, schaaldieren, ongewassen salade, rood vlees en gevogelte. Vooral rauw rood vlees is een bron van gevaarlijke organismen als E.coli, salmonella en campylobacter.
Het vlees in een afgesloten bak onderaan de koelkast bewaren zodat er geen ander voedsel of vocht aankan, is een goed begin. De handen wassen voor je met rauw vlees in aanraking komt ook. (edp)
Verscholen achter videospelletjes en televisie, verliezen kinderen alle contact met de natuur. "Dat is een ware tragedie", zo stelt een Amerikaanse auteur op Timesonline.
Kindertijd Hebben wij een leukere kindertijd gehad dan de huidige kinderen, vraagt de auteur van het boek 'Last Child in the Woods' zich af? Urenlang ravotten in de bossen, spelen in het park of op rustige plekjes: het lijkt er tegenwoordig niet meer bij. Zelfs in de meest stedelijke gebieden lijkt het erop dat kinderen vroeger meer van de natuur proefden in een park of ander plekje. Spontaan buiten spelen, met of zonder vriendjes uit de buurt: kan het nog?
Huidige kinderen weten alles over het milieu en zijn gevaren, maar verliezen wel elk fysiek en psychisch contact met de natuur. Elke kind kan vertellen over het regenwoud in de Amazone, maar niet over die keer dat ze in het veld luisteren naar de wind of kijken naar de wolken.
Natuurstoornis "Ik wil liever binnen spelen, want daar zijn al mijn spelletjes", vertelde een tienjarige onlangs. De high-tech maatschappij geeft aan jongeren nieuwe kansen, allicht, maar tot welke prijs?", stelt de auteur terecht. De auteur heeft het over een nieuwe term, een 'natuurstoornis', een vervreemding van de natuur, dat bij de meeste jongeren flink tiert. Favoriete herinnering Onderzoekers in Engeland, America, Scandinavië en Australië onderschrijven het bestaan van dergelijke trend en waarschuwen voor de gevolgen ervan. Een rondvraag aan 3.000 parents leert dat spelen in het park of tuin tot hun meest favoriete herinnering behoort van de kindertijd, gevolgd door het bouwen van kampen en de fauna en flora ontdekken in het bos. Vandaag spenderen slechts 38 procent van alle kinderen meer dan een uur buiten. 13 procent van de kinderen speelt nog op 'natuurrijke plaatsen', vroeger was dat 40 procent. 75 procent van de volwassenen beweerde in de buurt een eigen plekje te hebben waar het leuk vertoeven was, meer dan de helft verbleef er enkele keren per week.
Geen voeling Een onderzoek door BBC Wildlife Magazine, rapporteerde dat nog weinig kinderen enige voeling hebben met diersoorten als libellen of kikkers. Spelen op het platteland stond als minst populaire bezigheid aangestipt. Het rapport doet de wenkbrauwen fronsen, ook die van Sir Attenborough: "niemand kan de natuur beschermen zolang we ze niet verstaan".
Onveilig Waarom spelen ze niet meer buiten? Amerikaans onderzoek legt tal van redenen bloot. Gaande van minder natuurgebieden, meer tv- en computerconcurrentie tot gevaarlijker verkeer, meer huiswerk en drukke tijdschema's. Bovenaan prijkt de vrees van ouders voor ontvoeringen. Onveiligheid is de belangrijkste reden, terwijl onderzoek uitwijst dat de kans op een daadwerkelijke misdaad zoveel kleiner is dan media doet geloven.
Emotioneel welzijn Een spijtige zaak, want de natuur doet heel wat goeds voor een jongere. Zet kinderen in een kamer met natuuruitzicht en stress verdwijnt, vooral bij kinderen die daar gevoelig voor zijn. Een wandeling in park bant eveneens depressieve gevoelens.
De natuur pakt leerstoornissen aan, activeert de creativiteit, verhoogt het leer- , ervarings- en testvermogen. Volgens Zweeds onderzoek zijn kinderen die minstens zes uur per week buiten spelen, minder ziek en lijden ze minder aan obesitas. Tips Kan je als ouder helpen om je kind naar buiten te krijgen? Jawel, stelt de auteur. Vertel waarom die plek zo speciaal was tijdens je kindertijd, help hen een eigen plekje te vinden.
-Laat hen buiten kamperen. Koop een tent of maak een tipi. Laat deze de hele zomer buiten staan.
-Ga op insectenonderzoek, leg af en toe een 'groen uurtje' vast met de hele familie. Klim met hen in de bomen, kijk naar de bloemen of ga wandelen.
-Leer kinderen hun zintuigen gebruiken. Gebruik een blinddoek en leer hen ruiken, voelen en proeven.
-Leg een moestuin aan. Gebruik zaadjes die snel resultaat geven zoals radijsjes of laat kruiden groeien in potten. (lvl)