Bonn 1770 –Wenen 1827 Duits componist, behoort tot de meest bewonderde componisten uit de westerse muziekgeschiedenis.Uitgaande van de Weense klassieke traditie ontwikkelde hij geleidelijk een individuele stijl, waarmee hij de voorbode werd van de romantiek. Hij heeft in de 19de eeuw een zeer grote invloed uitgeoefend.
____________________________
Mozart
Salzburg 1756 – Wenen 1791
Oostenrijks componist, geldt als een van de grootste fenomenen uit de muziekgeschiedenis. Zoon van Leopold Mozart en Anna Maria Pertl (1720–1778), toonde al zeer vroeg een grote muzikale aanleg, die vanaf 1760 door zijn vader werd ontwikkeld.
____________________________
Chopin
Frédéric François (Pools: Fryderyk Franciszek) Zelazowa Wola, bij Warschau, 1810 – Parijs 1849
Pools componist en pianist Chopin was de zoon van een Franse vader en een Poolse moeder.
Schreef vrijwel uitsluitend pianomuziek, waarin elegante, expressieve melodieën. Experimentele harmonieën en vrije vormen worden gecombineerd met een briljante pianotechniek. Zijn werk vormt het hoogtepunt van de romantische pianomuziek en is excellent voor het instrument geschreven. Het vormt een persoonlijke synthese van Pools-traditionele en West-Europese klassieke elementen. Aanvankelijk trad hij op als concertpianist. Later echter trok hij zich steeds meer uit de openbaarheid terug en concentreerde hij zich op het lesgeven.
____________________________
Mensen kun je vergelijken met muzieknoten . Als ze eenmaal op elkaar zijn afgestemd , vormen ze een prachtig orkest. Deze mooie tekst schreef Amouretje in mijn gastenboek.
Tweehonderd jaar geleden werd de Poolse componist Frédéric Chopin geboren. Dat wordt dit jaar in heel Polen gevierd. Het grootste deel van zijn jeugd bracht Chopin in Warschau door. Daarna trok de componist naar Frankrijk, maar tussen hem en zijn geboorteland bleef een grote wederzijdse liefde bestaan.
Chopinmuseum In de Poolse hoofdstad werd onlangs het gloednieuwe Chopinmuseum geopend. Wie de stad bezoekt, kan dat doen in het spoor van Chopin met een audiogids die je kan downloaden.
Bankjes Op plaatsen die met zijn leven te maken hebben, staan overal bankjes, zodat je flanerend het circuit kan afwandelen. In de zomermaanden vaart het grote zeilschip Fryderyk Chopin op de Europese wateren. Begin augustus legt het aan in Antwerpen en Oostende.
Voor degenen die niet kunnen slapen door het warme weer is de verlossing nabij. Matrassenspecialist Eastborne heeft namelijk een aircobed ontwikkeld.
Het Evening Breeze bed heeft een airco-luifel die ervoor zorgt dat het in bed lekker koel blijft. Hierdoor zal je tijdens zwoele zomernachten niet langer zwetend wakker liggen. Bovendien houdt de luifel ook vervelende muggen weg. Die houden namelijk niet van de koelte.
De geluidsarme airco-luifel kan naar believen worden aangepast. Er zijn 4 koelstanden en ook de luchtstroom kan makkelijk worden ingesteld. Bovendien verbruikt het aircobed 60 tot 80 procent minder energie dan traditionele aircosystemen.
Voor je interieur hoef je ook niet te vrezen. Er is een ruime keuze aan stoffen en kleuren waardoor het bed perfect kan worden aangepast aan jouw slaapkamer.
Hun staart is een onmisbaar onderdeel van het kat-zijn. Geen wonder dat je er uit kunt afleiden hoe goed je kat gezind is...
1) Traag zwaaien Een kat die traag de staart van de ene naar de andere kant zwaait, is niet helemaal gelukkig. Misschien is hij een beetje geïrriteerd, maar in elk geval is er iets niet in de haak.
2) Snel zwaaien Een kat die snel over en weer zwaait met de kat, is zeer malcontent en geïrirteerd. Elke handeling die hem extra irriteert, zal bestraft worden. Een niet te negeren waarschuwing dus. 3) Drum Je kat slaat ritmisch met zijn staart op de grond. Opgelet, hij is niet blij en zoekt problemen.
4) In de lucht Loopt je kat met de staart recht in de lucht, dan groet hij jou en is hij blij jou te zien. Dit signaal wordt ook gebruikt voor het groeten van andere katten die jouw kat leuk vindt.
5) Dikke staart Een kat met een dikke staart is net enorm verschoten of is in paniek. Hij doet zichzelf groter lijken om beangstigend over te komen op de vijand. Laat je kat tot rust komen, want de kans dat hij zich op een agressieve manier zal verdedigen is groot. 6) Puntje Het puntje van de staart beweegt? Dan heeft je kat iets interssant gezien. Een vogel of een vlieg ofzo.
7) Tussen de benen De staart tussen de benen is een teken van overgave. Sommige katten doen het nadat ze gestraft worden, maar meestal geven ze zich enkel over aan de stoute kat uit de buurt.
8) Gekruld rond hun lichaam Een kat waarbij de staart netjes rond het lichaam gekruld ligt, is perfect gelukkig. (edp)
Vergeet al die lightproducten en diëten. Wanneer je voorgoed wilt afvallen en gezond door het leven wilt stappen, moet je het houden bij echt authentiek eten.
Steeds meer vrouwen proberen allerlei crashdiëten uit om de nodige kilootjes te verliezen. Wat ze echter vergeten is dat al die lightproducten hen niet alleen ongezonder doen leven, maar stiekem ook meer doen eten. Daarom trekken voedingsdeskundigen aan de alarmbel. Hun advies? Een terugkeer naar het echte eten, zoals onze grootmoeder dat kende.
Pakjes
Probeer zoveel mogelijk eten uit pakjes te vermijden. De kans is namelijk bijzonder groot, dat er allerlei voedingstoffen en bewaarmiddelen aan zijn toegevoegd. En laat het nu net deze stoffen zijn, die ons lichaam in verwarring brengen. Ze herkennen het voedsel niet meer als 'gezond', en gaan het afvoeren als ongezond voedsel. Kies daarom voor verse producten. Die zitten boordevol enzymen, bio-actieve stoffen en vitaminen en zijn daarom een pak beter voor je lichaam.
Vergeet al die lightproducten snel. Vetten bepalen net de smaak van voedingsmiddelen, wanneer je deze weghaalt heb je dus een boel chemische stoffen nodig om het goedje alsnog te laten smaken. En ook hier geldt weer: wat je lichaam niet herkent, zal het sneller afvoeren, waardoor jij met een groter hongergevoel achterblijft.
Snacken
Ga je voor een snack? Kies dan steeds een gezond tussendoortje en zorg ervoor dat er eiwitten in je snacks zitten. Deze zorgen ervoor dat je minder snel trek krijgt in eten en dat komt je dieet dan weer ten goede.
Japanners behoren tot het magerste volk ter wereld. Dat komt omdat ze erg bewust omspringen met hun maaltijden. Hun regel: stop wanneer je voor drie vierde vol denkt te zitten. Stiekem is je maag dan reeds gevuld. Je hersenen hebben namelijk gemiddeld 20 minuten nodig om de eetsignalen te verwerken. Wanneer zij dus aangeven dat je vol zit, heb je je eigenlijk al overeten.
De prijs die je als single moet betalen is hoog: vrijgezellen geven namelijk 295.361 euro meer uit aan essentiële basisbehoeften dan mensen die samen met een partner leven. Daarnaast zijn ze heel wat minder gelukkig. Dat blijkt uit een recent Brits onderzoek.
Essentiële spullen Ongeveer drie op de tien huishoudens in het Verenigd Koninkrijk bestaat uit een single, dat aantal zou alleen maar stijgen in de komende tien jaar. Omdat singles geen partner hebben waarmee ze de rekeningen kunnen delen, geven ze jaarlijks gemiddeld 14.174 euro aan woonkost en eten, zo blijkt uit onderzoek bij 2000 volwassenen. Dat bedrag is ongeveer de helft van het gemiddelde jaarlijkse inkomen. Mensen die als koppel samenleven spenderen jaarlijks gemiddeld 5.906,41 euro minder aan dit soort uitgaven.
Steeds moeilijker Uit deze cijfers blijkt dat het steeds moeilijker wordt om een goede levenskwaliteit te onderhouden als je alleen door het leven gaat. Onderzoekster Ann Robinson: "De enorme stijging van het aantal huishoudens met singles heeft een grote impact op levensstijl en uitgaven."
Gelukkiger Verder toonde het onderzoek aan dat mensen die een partner hebben gelukkiger zijn. Ongeveer twee derde van degenen die deel van een koppel zijn, zegt dat ze beter af zijn als koppel, slechts één op de vijf singles is van mening dat zij hier beter uitkomen. (ep)
"Geen enkel dieet kan slagen, als we onze met schuld, boete en schaamte beladen relatie met voeding volhouden. Voedsel lijkt je vriend in moeilijke tijden, maar in realiteit is het je vijand: door emotioneel eten val je niet af of kom je zelfs bij en je voelt je continu slecht over jezelf", aldus psychologen.
De meerderheid van de vrouwen is dan ook continu, met wisselend succes, op dieet. Van het moment we de link leggen tussen wat we eten en hoe we er uit zien, wordt voeding meer dan een noodzakelijkheid om ons in leven te houden.
Het wordt onze vriend, en tegelijk onze vijand. Onze houding tegenover voeding verraadt veel van ons wereldbeeld, waarden en zelfbeeld. Als gulden regel geldt: hoe gezonder je zelfbeeld, hoe gezonder je relatie met voeding.
Beloning en troost Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. De meeste culturen draaien rond voeding. Je krijgt een snoepje als je braaf bent, een kopje koffie om je te troosten en je wordt aangemoedigd tot 'troosteten' na een relatiebreuk of sterfgeval. Op zich is dat niet zo problematisch, behalve dat velen zich om deze emotionele drijfveren overeten. Dat is te verklaren doordat we onszelf ook vaak voeding ontzeggen, iets waar we ook trots op zijn.
Rebellie Een schizofrene relatie met voeding dus, en dus is 'gewoon minder eten', voor velen onmogelijk tot we echt begrijpen wat ons eetgedrag drijft. Voor velen is het iets dat hen toekomt. Ze werken al hard, voeden de kinderen op, zorgen voor ouders, man en vriendinnen... en op het eind van de dag, willen ze graag die muffin of dat ijsje. Iets dat ze verdiend hebben, iets waar ze liever niet over nadenken of voor strijden want de energie gaat al naar zoveel andere terreinen.
Niet dat er lang van dit cadeautje genoten wordt. Niet lang daarna komen gevoelens van schuld, mislukking en zelfs depressie bovendrijven.. wat op zijn beurt troosteten aanmoedigt. De zelfdiscipline die vereist is om op tijd te stoppen met eten, wordt vaak niet gehaald omdat veel overeters al vaak nee moeten zeggen tegen eten. Toch (verder) eten is dan bijna een daad van rebellie.
Hopeloos en verloren Is het dan hopeloos en verloren? Gelukkig niet. Deze zeven tips kunnen helpen om je hersenen en je lichaam op één en dezelfde lijn te krijgen als het gaat over eten.
1) Waarom wil je af vallen? Gewicht verliezen is voor veel mensen de eerste stap naar een beter leven: een strakker lijf, meer zelfvertrouwen, een nieuwe job, een nieuwe relatie. Maar is afvallen echt noodzakelijk om die doelen te bereiken? Door ze te linken hoop je gemotiveerder te zijn om af te vallen, maar de waarheid is dat je gedesillusioneerd geraakt als je niet (snel) genoeg afvalt.
Als gewicht verliezen 'puur' wordt bekeken voor wat het waard is (gezonder worden), dan is je gewicht minder verbonden met je zelfvertrouwen. Je algemeen welbevinden stijgt, en wie weet wordt het wel gemakkelijker. Tegelijk kan je je andere doelen wél bereiken door je te focussen op andere wegen. 2) Voor wie wil je afvallen? Als je alleen maar gewicht wil verliezen omdat je partner je dan liever ziet, omdat je moeder het zegt of omdat je collega's je uitlachen, dan ben je verkeerd bezig. Er is maar één persoon voor wie je het moet doen, en dat is: jezelf. Afvallen draait om jezelf beter voelen, en zelf gezonder worden. Als je dieet mislukt en het is met iemand anders gelinkt, dan bestaat de kans dat je negatieve gevoelens ten opzichte van die persoon/personen zal ontwikkelen. 3) Maak het niet te moeilijk De meeste diëten zijn geboren om te mislukken. Dit terwijl een mislukt dieet een verwoestend effect kan hebben op hoe we ons voelen en over onszelf denken. Wie op dieet wil, moet alle factoren die te maken hebben met gewichtsverlies incalculeren: lichaamsbouw, lengte, metabolisme, levensstijl, stressfactoren enzovoort. Elke factor moet aangepakt worden, voor het dieet effectief kan zijn. 4) Haast en spoed Het is een ziekte van deze tijd: we willen alles onmiddellijk, ook tien kilo afvallen. Maar afvallen en je levensstijl aanpassen is een werk van lange adem, met trage en soms haperende resultaten, met voor- en achterwaartse stappen. Je moet moeite blijven doen, de draad steeds opnieuw oppikken, en volhouden. Geen drastische maatregelen voor één week en dan weer 'normaal' gaan doen. Blijvende veranderingen, dat is nodig. 5) Reality check Met een nieuw gewicht, komt een nieuw lichaam en daarbij hoort een nieuw leven. Sommigen gaan daarvan zo aan het dromen dat ze alvast kleren in de 'juiste' maat kopen, en reisplannen maken. Ze kunnen niet wachten om die nieuwe versie van zichzelf tegen te komen.
Het probleem is dat de toekomstdromen het heden in de weg staan. Het verschil met de realiteit is groot, vaak te groot, en dat werkt ontmoedigend. Diëten is een verandering van levensstijl, maar het verandert daarom niet je hele leven - of toch niet vanzelf. Als je een ander leven wil, zal je het zelf moeten veranderen, in plaats van te wachten op je nieuwe gewicht en lichaam.
6) Sluit vrede met voeding Voeding is niet je vijand, noch een goddelijke ervaring. Eten om jezelf te troosten of op te peppen, is niet te vermijden. Slip je dus eens, en eet je een zak chips of een reep chocolade, voel je dan niet schuldig. Erken dat je dat nodig had, en denk er niet te veel over na. Eén keer heeft geen onherstelbaar effect op je dieet. Hoe meer je de emotie uit voeding kan halen, hoe beter.
7) Je bent het waard We hoeven er geen doekjes om te winden: veel mensen die worstel met hun gewicht, worstelen ook met hun zelfbeeld. Ze zijn niet goed genoeg, niet mooi genoeg, niet strak genoeg... wat leidt tot negatieve gevoelens en emotioneel eten.
Denk eens goed na over wat je verdient. Na een stresserende dag, kan een pot ijs een goed idee lijken, maar lost het ook het echte probleem op, namelijk dat je eerder een stressmanagementplan nodig hebt? Neen. Door je zelfbeeld te linken aan je voeding, versterk je enkel de negatieve gedachten.
We moeten onszelf onvoorwaardelijk graag zien, niet op basis van het aantal calorieën dat je hebt ingenomen. Alleen dan schat je jezelf genoeg naar waarde om een gezonder leven te gaan leiden. (edp)
We werken teveel, lopen onszelf voorbij en vergeten te genieten van de mooie momenten in het leven. Luilekkeren is iets wat niet in ons woordenboek staat, en eventjes niets doen lijkt stiekem een aartsmoeilijke opdracht. Toch kan je luilekkeren leren. Wij geven je alvast een duwtje richting die siësta.
Ons jachtige leventje heeft het ons door de jaren heen erg moeilijk gemaakt om te ontspannen. Heel wat vrouwen zien ontspanning dan ook als wat tijd voor zichzelf, tijd om een boek te lezen of te sporten. Maar echt niets doen is toch saai en onmogelijk, niet? Niet als we de filosoof René Descartes of zelfs de rocker Jim Morisson mogen geloven. Zij geloofden heilig in het zitten, liggen, en het daarbij horende niets doen. Maar hoe doe je dat nu best, alles loslaten en gewoon luilekkeren?
Onmogelijk?
Koppel het luieren aan iets wat je fijn vindt. Hou je van de natuur? Neem je luchtmatras, en nestel je in je tuin of in een nabijgelegen weide. Ben je verzot op muziek? Leg je op de zetel, terwijl je een rustgevende jazzcd op zet. Sluit je ogen en geniet van de hemelse muziek van een cd of van de omliggende natuur.
Het is niet de bedoeling dat je meteen een hele week niets meer doet, dat is ook onmogelijk. Start met kleine stapjes, en voor je het weet neem je grote sprongen richting dat luilekkerleven. Gun jezelf een korte siësta na het werk, dat zonuurtje tijdens het weekend of verander dat tv-moment in een rustpauze op de zetel, weliswaar zonder de tv aan te zetten.
Luieren doe je best alleen, anders word je toch maar afgeleid door die andere. Voel je je schuldig over je luilekkeruurtje? Vraag jezelf dan eventjes af waarom dat zo is. Je kan je zeker wel iemand voor de geest halen, die je aanraadde om het allemaal wat rustiger aan te doen? Meestal zijn dergelijke raadgevingen reeds genoeg om dat kleine stemmetje in je hoofd te bedwingen.
Zie uitslapen niet als iets slechts, maar als iets noodzakelijks. Wanneer je heerlijk uitgeslapen bent, is je concentratievermogen veel hoger en zal je beter presteren op je werk. Eigenlijk bewijs je je baas een dienst door dat half uurtje langer in bed te blijven liggen.
Vergeet die wekker, die zorgt er alleen maar voor dat je met een schok wakker wordt en je meteen zenuwachtig aan de dag begint. Doe de gordijnen daarentegen niet helemaal dicht, zodat je de dag erna wakker wordt van het ochtendlicht. Werkt dit voor jou niet? Er zijn ook wekkers op de markt, die rustgevende geluidjes maken of een zacht licht beginnen uitstralen. Hierdoor word je langzaam uit je slaappatroon gehaald en vermindert de schok en de daarbij horende zenuwachtigheid aanzienlijk.
Honden die grommen en bijten zijn niet noodzakelijk agressief van aard. Ze zouden simpelweg depressief kunnen zijn.
Honden die grommen en bijten, hebben een lagere dosis van de chemische "geluksstof" serotonine dan hun kalmere en bravere soortgenoten, zo wijst een studie aan de Universiteit van Zaragoza, in Spanje, uit. Bij mensen wordt een tekort aan serotonine eveneens gelinkt aan depressie, angst en stemmingswisselingen.
De onderzoekers testten 80 bloedstalen van agressieve honden. De stalen werden vergeleken met die van honden met een normaal gedrag. De agressieve honden bleken lagere hoeveelheden serotonine te bezitten. De meest agressieve dieren hadden ook hogere hoeveelheden van het stresshormoon cortisol.
Depressie bij honden kan met anti-depressiva verholpen worden. Dierenartsen raden aan preventief in te grijpen; zo zijn honden die niet voldoende uitgelaten worden of elke dag uren en uren alleen worden gelaten, het kwetsbaarst.
Wie een A-merk als wasmiddel gebruikt, is alleen maar duurder af dan wie goedkope merken kiest. Het wasresultaat is even goed, zo meldt de Nederlandse Consumentenbond.
De onderzoekers maakten 2100 verse vlekken en draaiden 1145 wasjes. Daarbij werden in totaal 25 wasmiddelen getest, zowel vloeibare als in poedervorm.
Derde keer De goedkope merken van Aldi en Lidl leveren een schone was op en zijn ook nog eens 2,5 keer goedkoper dan de A-merken. In 2000 en 2004 deed de Consumentenbond soortgelijke tests. Ook toen kwam de bond tot dezelfde conclusies.
Vraagtekens Voedingsmiddelenconcern Unilever, producent van A-merken zoals Robijn en Sunil, plaatst vraagtekens bij het onderzoek. Volgens Unilever houdt het onderzoek geen rekening met belangrijke aspecten zoals het vinden van de perfecte balans tussen "vlekverwijdering en de zorg voor kleuren en stoffen en geur". De wasmiddelenfabrikant liet verder weten zelf dagelijks vergelijkingstesten uit te voeren. (belga/edp
De zomer staat synoniem voor hete avonden maar helaas ook voor storende muggen en hun jeukende beten. Muggenmelk op basis van DEET kan niet alleen gevaarlijk, maar is ook slecht voor het milieu. Daarom enkele tips om op een natuurlijke manier beten te voorkomen.
1. Bedek je huid met lichte stoffen, kies dus voor een top met lange mouwen, een lange broek en sokken. Insecten kunnen aangetrokken worden door bloemenprints, kies daarom voor lichte kleuren en effen kledingstukken.
2. Muggen zijn het actiefst 's ochtends en net voor zonsondergang. Probeer op deze momenten zo weinig mogelijk buiten te komen.
3. Zet voor elk raam een vliegenraam en onderhoud deze goed.
4. Wanneer je buiten eet, zet dan een ventilator naast je om de muggen weg te blazen.
5. om te voorkomen dat muggen zich voortplanten dicht bij je huis, kun je geurende geraniums, citroenthijm, goudsbloem, boerenwormkruid en zoete basilicum in de tuin planten.
6. Verwijder broedplaatsen voor muggen uit de tuin als stilstaand water in vijvertjes, emmers, bloempotten of vuilbakken. En ververs het water in vogelbaden om de dag.
7. Zorg dat je tuin natuurlijke roofdieren aantrekt als lieveheersbeestjes, vleermuizen, libellen, spinnen en vogels. Zet goudvissen in je vijver.
8. Gebruik geel licht voor buitenlampen.
9. Parfums trekken insecten aan, vermijd geparfumeerde producten als zeep en shampoo. (ep)
Bij een zomers gerecht denken we meteen aan de Provence. Heerlijk geurende tijm, basilicum, paprika's en dagverse tomaten. Maar wist je dat al deze groenten en fruit naast hun smaak ook nog heel wat positieve eigenschappen voor je lichaam bezitten?
Op fruitgebied zijn watermeloen, bessen, vijgen en perziken de absolute top tijdens de zomermaanden. In watermeloen zit er naast een ton water ook heel wat vitamine A, B6, C en antioxidanten. Deze stoffen zorgen ervoor dat je bloedvaten minder onder stress komen te staan en je libido wordt opgekrikt. Perziken zitten dan weer boordevol vitamine C, A, vezels, luteïne en zeaxantine. Vooral de laatste twee stoffen zijn weldoend voor de ogen en het netvlies.
In tomaten zit naast vitamine C en betacaroteen ook lycopeen, wat het product een enorme voedingswaarde geeft. Paprika's en pepers bevatten dan weer vitamine A, C, B6 en voedingsvezels waardoor ze inwerken op een te hoge cholesterol. Zomerpompoenen, zoals courgettes en flespompoenen, zijn een bron aan mangaan en vitamine A, B en C. Deze groenten zijn niet alleen bijzonder vriendelijk voor de lijn, maar bevatten ook heel wat vocht, waardoor de interne vochtbalans bewaard blijft.
Wie graag wat pittigs eet, kan zijn gerechten afwerken met enkele blaadjes basilicum. Dit kruid is rijk aan vitamine K en werkt daardoor ontstekingsremmend.
Er wordt vaak gelachen met de midlifecrisis. Het is een cliché, iets belachelijk, iets voor mannen, die plots afvallen, een moto kopen en een popje van 22 versieren. Of niet? Neen dus, argumenteert journaliste Lorna Martin, ook vrouwen kunnen een midlifecrisis hebben.
"Een vrouwelijke midlifecrisis is niet zo dramatisch als het klinkt. Veel vrouwen vervelen zich, voelen zich weinig waard, zijn eenzaam, ervaren weinig zin in hun leven, zijn depressief of krijgen angstaanvallen. Als gevolg daarvan gaan ze meer drinken, jobhoppen, obsessief shoppen of een boel sekspartners verslijten. Tegelijk vinden ze nooit de bevrediging die ze zoeken."
Hoe ontstaat zo'n midlifecrisis? Volgens Martin kan vanalles aan de basis liggen: scheiding, een zware ziekte, ontslag, een leeg nest of het verlies van een ouder. Of niets, en dan ontstaat het uit het niets. Maar waarom? Waarom moeten we door een lange transformatie die ons leeg, doelloos, en stuurloos doet voelen?
Dromen zijn bedrog Psycho-analyticus James Hollis meent dat een midlifecrisis ontstaat op het moment het besef ons raakt dat alle dromen uit onze jeugd niet gaan uitkomen. De harde realiteit van de volwassenheid dringen door, en dat is best confronterend.
Hollis schreef in zijn boek 'The middel passage: from misery to meaning in midlife' dat de eerste rimpels daarvan al kunnen gevoeld worden op het einde van de twintiger jaren. Dat is het moment waarop je je eerste volwassenheid binnenstapt, en je het 'magische denken' uit je kindertijd ('als ik groot ben, word ik astronaut') en het heroïsche denken uit de adolescentie ('Ik ga het anders doen dan mijn ouders') achter je laat.
Iedereen hetzelfde "Want hoe erg je ook je best doet, en wat je ook probeert, de waarheid is dat iedereen hetzelfde moet ondergaan en dat we niet kunnen controleren. Vooral niet omdat we allemaal op hetzelfde doel afstevenen, en dat we niet terugkunnen. Het grootste besef van de midlifecrisis is dat het niet is omdat je alle regeltjes braaf volgt, je ook uitstel van executie krijgt. Zo simpel is het leven nu eenmaal niet, en eerlijk is het ook al niet. Slechte dingen gebeuren bij goede mensen, en omgekeerd."
Bevrijdend Deprimerend? "Misschien, maar het is ook bevrijdend. Het dwingt ons te stoppen met te zwalpen, na te denken en enkele keuzes te maken over wie we willen zijn en wat we willen doen voor de tijd die nog rest. Over het algemeen leven we in een snelle draaimolen, en een midlifecrisis is een beetje zoals van de draaimolen vallen. Pijnlijk, en het kan ook dingen kapot maken, maar tegelijkertijd kan het je ook belangrijke dingen leren."
Crisis? Uitdaging! Ook, en misschien vooral, voor vrouwen. Vrouwen van middelbare leeftijd zijn twee keer zo optimistisch over de toekomst dan mannen. Eens ze begonnen zijn met herstellen van de crisis, behandelen vrouwen deze eerder als een uitdaging en een kans.
Ze laten de façade vallen, nemen vaker risico's en vinden anderen plezieren niet meer zo nodig. Ze vinden zichzelf, en gaan dingen doen die hen gelukkig maken, die hun interesses en noden bevredigen.
"Het kan dan niet altijd zo lijken, maar een midlifecrisis kan een onverwacht geschenk lijken te zijn." (edp)
Heel wat vrouwen zeggen jaloers te zijn op de handtas of de slanke lijn van een goede vriendin. Maar wat is dat eigenlijk, jaloezie?
Volgens psychologisch onderzoek is afgunst een gevoel van verlangen jegens een object of een persoon. Wanneer je de nieuwe tas van een vriendin dus wel erg intens bewondert en ernaar verlangt ben je afgunstig.
Jaloersheid komt pas opzetten wanneer er meerdere personen in het spel zijn. Je kan bijvoorbeeld jaloers zijn op de aandacht die je broer of zus krijgt van je ouders, of de speciale band tussen je andere vriendinnen. Uit datzelfde psychologische onderzoek blijkt bovendien dat enkel afgunst erg nefast voor ons zelfvertrouwen kan zijn. Zo voelen we ons minderwaardig, ontevreden en schamen we ons wanneer we afgunst voelen. Bij jaloezie is het primaire gevoel echter boosheid.
Een mens knapt op van de lente, zou je denken, maar dat is niet bij iedereen het geval. De komst van het nieuwe voorjaar kan zelfs tot depressie leiden. Na de winter neigen sommigen heel wat last te ondervinden van de overgang naar het nieuwe seizoen.
Lange winter Volgens het Nederlandse Fonds Psychische Gezondheid kampen meer mensen na een lange en donkere winter met een lentedip. Klachten zijn neerslachtigheid, vermoeidheid, veel slapen en de neiging zich in zichzelf terug te trekken. "Vooral na een lange en donkere winter, zien we de verschijnselen", stelt een woordvoerder van het Fonds."Voor velen is de accu leef en is de koek echt op. Je hebt ook mensen die anderen vrolijk zien worden en zich dan afvragen: waarom ik niet?"
Moe Het begrip 'voorjaarsmoeheid' is een oud gegeven. Mensen waren op het eind van de winter echt moe omdat ze tijdens die periode onvoldoende voedingsstoffen binnenkregen. Tientallen jaren geleden was er een geringer aanbod van verse groenten en vooral gepekelde en geconserveerd voedsel werd tijdens de winter gegeten. Cijfers Over de huidige lentedip is voorlopig weinig bekend. Meer dan 1 miljoen Nederlanders zouden kampen met een winterdepressie, cijfers over een voorjaarsdip zijn er niet voorhanden. (lvl)
Heel wat mensen geloven dat het leven hen een gelukkig gevoel moet bezorgen. Is dat niet het geval, vragen ze zich alleen maar af waar het verkeerd gelopen is. Geluk komt echter niet uit de lucht gevallen, daar zorg je zelf voor. Met deze evidente tips, die helaas vaak vergeten worden, komt de lente als vanzelf in je hoofd.
1. Blijf gezond Wie gezond is, krijgt voldoende endorfines binnen om zich gelukkig te voelen. Hou rekening met wat je eet, beweeg voldoende en je goed-gevoel-niveau stijgt meteen.
2. Stop met zorgen maken Wie altijd bezorgd rondloopt, kampt alleen maar met stress. Doe iets om je probleem op te lossen of vergeet het. Over sommige dingen heb je geen controle, dat accepteren maakt een stuk gelukkiger.
3. Complimenteer Ziet die collega er mooi uit, heeft je vriendin een leuke jas aan? Zeg het, geef complimentjes. Niet alleen doe je een ander veel plezier, het bezorgt jezelf een supergevoel.
4. Zing Zet je favoriete deuntjes op en brul, zing of neurie mee. Zingen bezorgt je hersenen een opkikker en doet zelfs calorieën verbranden.
5. Haal een hond Een huisdier maakt dat je je minder eenzaam voelt. Zo is er altijd iemand in huis om tegen te babbelen. Bovendien trek je er vaker op uit, het beestje moet immers op wandel.
6. Leef nu Het verleden is geweest en laat je maar beter voor wat het is. Je leeft nu, focus je op de goede tijden die nog moeten komen.
7. Wees assertiever Leer nee te zeggen tegen dingen die je niet wil doen. Een echte reden heb je niet nodig, je zal alleen maar opluchting voelen als je geen 1001 dingen moet doen die je niet wil.
8. Neem foto's Trek een kiekje van alles wat mooi, leuk of plezierig is. Blader regelmatig in je fotoalbum, gelukkige beelden geven een boost aan je hersenen. 9. Verwen jezelf Koop regelmatig een cadeau voor jezelf. Een bloemetje in huis, een lekker geurende badolie... je verdient het om af en toe aan jezelf te denken. Koop daarbij iets voor iemand die je dierbaar is, zo voel je dubbel geluk. 10. Kijk naar een grappige film Het klinkt banaal, maar werkt echt om je humeur een boost te geven. (lvl)
IJstherapie vernietigt borstkankercellen zonder operatie
Als je borstkankercellen omringt met ijs, dan worden deze vernietigd. Dat doet de hoop leven dat borstkanker ook op een niet-chirurgische manier kan behandeld worden. De therapie, cryotherapie genaamd, wordt al gebruikt om prostaatkanker te behandelen.
De theraptie bestaat uit het inbrengen van naaldachtige 'cryoprobes' in de tumor. Door deze wordt een ijskoud gas gestuurd. Rond elke site worden dan een soort ijsballetjes gevormd, die gevaarlijke kankercellen vermoordt.
5 jaar kankervrij In de laatste studie werden 13 vrouwen ermee behandeld. Ze bleven tot vijf jaar kankervrij en er werden geen belangrijke neveneffecten vastgesteld. "Cryotherapie is veilig en effectief als manier om borstkanker te controleren en te behandelen. Het behoudt de borsten en bezorgt de vrouwen maar weinig discomfort", aldus hoofdonderzoeker Peter Littrup van het kankerinstituut in Detroit.
Jaren Het is niet de eerste keer dat vriestherapie wordt geprobeerd op borstkanker, maar het is wel de eerste keer dat er zo weinig ingrepen bij komen kijken en dat de techniek de kanker volledig behandelde. Het slechte nieuws is dat het nog jaren kan duren voor de techniek toepasbaar is op grote schaal, ook al omdat hij nog veel getest moet worden.
Neveneffecten Op dit moment wordt borstkanker vooral behandeld door operaties, waarbij meestal een of meerdere borsten worden geamputeerd om het aangetaste weefsel iot het lichaam te hebben. Deze techniek geeft de beste kansen op overleven, maar de patiëntes betalen een zware psychologische prijs. Het gemis van een of beide borsten is niet iets waar velen zich snel mee verzoenen. Ook chemotherapie en radiotherapie worden vaak toegepast, met als belangrijkste nadelen complicaties en neveneffecten.
Zachte therapieën Daarom weigeren sommige vrouwen behandeling omdat ze geen zin hebben in agressieve behandelingen of de vele neveneffecten. Om hen toch te bereiken wordt steeds vaker gedacht aan 'zachte' therapieën, die de kankercellen wel doden maar voor de rest weinig ingrepen vragen. (edp)
Slaapproblemen nemen toe met de leeftijd, 1 oudere op de 3 ligt zelfs 's nachts wakker. Dat blijkt uit een studie van de 'Belgian Association for Sleep Research and Sleep Medicine' (BASS) bij 1.000 Belgen.
Nachtelijk ontwaken "Slapeloosheid treft ongeveer 1 persoon op de 5 jonger dan 35 jaar en 1 persoon op de 3 ouder dan 35", aldus de BASS. Volgens de associatie is slapeloosheid de belangrijkste slaapstoornis. Het gaat over problemen om in slaap te raken of moeilijkheden om in een ruk door te slapen. "Nachtelijk ontwaken kwam duidelijk meer voor bij de deelnemers ouder dan 65 jaar (35 procent) dan bij personen van 65 en jonger (18 procent)."
Pillen Heel weinig mensen jonger dan 35 jaar nemen geneesmiddelen tegen hun slaapproblemen (2 procent). Dat cijfer neemt toe in de groep 35-44 jaar (6 procent) en stijgt verder in de groep vanaf 45 (10 procent). Op korte termijn kunnen geneesmiddelen een oplossing bieden voor slaapstoornissen, zegt de BASS, bijvoorbeeld als iemand een moeilijke periode doormaakt. Op lange termijn zouden gedragsmatige behandelingen, zoals cognitieve gedragstherapie, voordeliger zijn.
De website ikwilslapen.be geeft overigens tips en nuttige informatie voor slaapjes van goede kwaliteit. (belga/ep)
Het zijn de verborgen calorieën die je dikker maken dan je zou willen. Deze lekkernijen kunnen lijken als een zoete zonde of een eenmalige uitspatting, maar ze hebben verstrekkende gevolgen. Deze voeding kan je maar beter niet in je mond stoppen!
1) Taart Taart hoort bij tal van gelegenheden: verjaardagen, huwelijken, pensioneringen en communiefeesten. De ene taart is de andere niet, maar over het algemeen bevatten ze veel vet en suikers. Neem het kleinste stukje, en neem niet bij. Of beter nog: Kies een dessert met minder vet en meer voedingsstoffen. 2) 'Italiaans festijn' Italiaans, Mexicaans of Grieks eetfestijn in de lokale Italiaan/Mexicaan/Griek: iets om naar uit te kijken? Niet echt: je eet per definitie te veel, maar weet je ook hoeveel te veel? Lasagne gecombineerd met romige pasta's en kip met veel kaas jagen het aantal calorieën en de hoeveelheid vet de hoogte in. Ook al neem je een slaatje, je moet ook het brood én de wijn tellen. Ai ai ai... 3) Soep Onlangs nog bleek dat soep gezonder was dan altijd gedacht werd. Het zit echt barstensvol vitamines, voedingsstoffen en vezels. Wat staat het dan in deze lijst te doen? Veel soepen bevatten veel te veel zout. Ook de broodkorstjes, balletjes en kaas die er bij wordt geserveerd tikken aan. Let op met roomsoepen: zij bevatten niet zoveel groenten als 'gewone' soepen. 4) IJs Een ijsje, op een lekkere zomerdag of als afsluiter van een maaltijd: het wordt vaak gedaan. Helaas: ijs bevat veel vet, en zelfs één bol levert al bijna alle verzadigde vet voor een dag. Alleen als je zeker weet dat je met één bol genoeg hebt dus, en je de rest van de dag braaf salade eet... maar wie houdt dat vol?
5) Kaastaart Het klinkt gezonder dan chocoladetaart, maar dat is niet zo. Zelfs een kleine taartpunt kan meer dan duizend calorieën bevatten en tientallen grammen of suiker.
6) Oliebollen Niemand zal ooit denken dat oliebollen gezond zijn, en gelukkig maar. Al zijn er ook maar weinigen die ze weerstaan bij een bezoekje aan de kermis. Vol vetten is dit alleen maar een extra belasting voor je hart en vaten! 7) Popcorn Popcorn valt al bij al nog mee als snack, maar toch kunnen ze te veel zout en/of suikers bevatten. De beboterde Amerikaanse versie, die hier niet verkocht wordt, is natuurlijk nog slechter voor de gezondheid.
8) Starbucks Zo'n meeneemkoffie, wat is daar mis mee? Wel veel, als je de pure versie laat links liggen ten minste. Alle koffies met leuke namen bevatten verraderlijk veel vet en suiker. Zonder room of melk 'win' je al veel calorieën, maar het blijft een caloriebom voor iets dat nog geen 30 centiliter bevat. Sommige koffies bevatten evenveel calorieën als twee of drie cola's! 9) Broodjes Ook een broodje bevat veel verborgen calorieën. De sausjes, het vlees, de 'salades' die er op liggen bevatten vaak veel vet en zout. De schijfjes tomaat en sla geven de illusie dat je gezond bezig bent, maar dat is niet helemaal waar. Kies slim, en eet waar mogelijk gewoon boterhammen. 10) Chips Een zakje chips voor de tv, dat is algauw een gewoonte. Maar ook hier geldt het aloude verhaal: te veel vet, te veel zout. Een klein handjevol is het absolute maximum. (edp)