Bonn 1770 –Wenen 1827 Duits componist, behoort tot de meest bewonderde componisten uit de westerse muziekgeschiedenis.Uitgaande van de Weense klassieke traditie ontwikkelde hij geleidelijk een individuele stijl, waarmee hij de voorbode werd van de romantiek. Hij heeft in de 19de eeuw een zeer grote invloed uitgeoefend.
____________________________
Mozart
Salzburg 1756 – Wenen 1791
Oostenrijks componist, geldt als een van de grootste fenomenen uit de muziekgeschiedenis. Zoon van Leopold Mozart en Anna Maria Pertl (1720–1778), toonde al zeer vroeg een grote muzikale aanleg, die vanaf 1760 door zijn vader werd ontwikkeld.
____________________________
Chopin
Frédéric François (Pools: Fryderyk Franciszek) Zelazowa Wola, bij Warschau, 1810 – Parijs 1849
Pools componist en pianist Chopin was de zoon van een Franse vader en een Poolse moeder.
Schreef vrijwel uitsluitend pianomuziek, waarin elegante, expressieve melodieën. Experimentele harmonieën en vrije vormen worden gecombineerd met een briljante pianotechniek. Zijn werk vormt het hoogtepunt van de romantische pianomuziek en is excellent voor het instrument geschreven. Het vormt een persoonlijke synthese van Pools-traditionele en West-Europese klassieke elementen. Aanvankelijk trad hij op als concertpianist. Later echter trok hij zich steeds meer uit de openbaarheid terug en concentreerde hij zich op het lesgeven.
____________________________
Mensen kun je vergelijken met muzieknoten . Als ze eenmaal op elkaar zijn afgestemd , vormen ze een prachtig orkest. Deze mooie tekst schreef Amouretje in mijn gastenboek.
Ook genoeg van een overvolle spoelbak en geen zin om na iedere kleine maaltijd de afwas te doen of de afwasmachine in te laden? Nu kan je je vaat op magische wijze in je spoelbak laten verdwijnen.
De In-Sink van Kitchenaid is wellicht een van de leukste designs van het afgelopen jaar. Wat op het eerste zicht als een normaal aanrecht lijkt, is in werkelijkheid een spoelbak, aanrecht en minivaatwasser. Je kan namelijk het aanrecht optillen om al je borden, kopjes en bestek in kwijt te raken. Even simpel als je spullen in de spoelbak plaatsen en veel hygiënischer!
Voor een In-Sink van Kitchenaid betaal je gemiddeld 2.599 euro.
Panty's zijn onmisbaar onder een mooie feesttenue. In combinatie met hoge hakken, geven ze een elegante en slankere uitstraling aan je benen. Wie ze goed weet te behandelen, beleeft er bovendien nog maanden plezier aan.
Laddervrij Grootste probleem bij panty's zijn de ladders. Heb je een klein gaatje, vernevel er dan meteen wat haarspray over of breng er transparante nagellak over. Laat even drogen om vlekken te vermijden. Wassen Panty's was je met de hand of in de wasmachine op 40 graden in een waszak. Zo beschadig je ze niet. Ook een handwasje met wat shampoo is een ideale manier om ze mooi in vorm te houden.
Slazwierder Kousen kan je drogen met de slacentrifuge. Ook tussen handdoeken kan het overtollige water makkelijk opgeslorpt worden. Wil je ze uitwringen, ga je maar beter voorzichtig aan de slag om geen ladders te veroorzaken.
Nuttige hulpjes Hoe voorzichtig je ook bent, een ongelukje met een panty kan altijd. Kapotte kousen hoef je echter niet meteen weg te gooien. Zo kunnen ze dienen om het leer van je schoenen op te blinken na de schoenpoets. Wil je geen pluisjes achter laten, zijn ze ideaal om spiegels, ramen, kookplaten of autoramen te doen blinken. Een kapotte panty kan je ook gebruiken om haren en pluisjes mee van je kleren te halen: steek er een kleerborstel in en borstelen maar, alle haartjes en pluisjes blijven op de panty plakken. (lvl)
Een pastoor, die een wandeling maakt in de vrije natuur, sukkelt in het drijfzand.
Wanneer hij ongeveer is weggezakt tot over zijn enkels, passeert er een brandweerwagen. 'Heeft u hulp nodig ?', vragen de brandweerlieden. - 'Nee, dank U, niet nodig, de Heer zal me bijstaan !', antwoordt de pastoor.
Wanneer hij tot zijn middel is weggezakt, passeert de brandweerwagen opnieuw en de brandweerlieden vragen : 'Heeft u hulp nodig?', 'Nee, nee, dank U, niet nodig, de Heer zal me bijstaan !', antwoordt de pastoor weer.
Wanneer enkel nog het hoofd van de pastoor boven het zand uitsteekt, passeert de brandweer een derde maal. 'Heeft U nog steeds geen hulp nodig ?', vragen ze. 'Nee, nee, nee, niet nodig, de Heer zal me redden !', antwoordt de pastoor.
Uiteindelijk verdwijnt de pastoor helemaal onder het zand...
Aangekomen in het paradijs zegt hij tot God : 'Ik ben echt wel naïef. Ik dacht werkelijk Heer dat U me ter hulp zou zijn gekomen!'
En de Heer antwoordt : 'Ik heb je 3x de brandweer gestuurd. Ik zie niet in wat ik nog meer kon doen...!
Tips om ruzie met je schoonmoeder op kerst te vermijden
Je schoonmoeder ontlopen is onmogelijk in de kerstperiode, want je kan haar moeilijk niet uitnodigen, of niet op haar uitnodiging ingaan of het familiefeest skippen enkel en alleen om haar niet te zien. Dus zál je haar zien, en loop je kans opmerkingen te krijgen op je feestoutfit, kapsel, de menu, de wijnkeuze of de manier waarop je groenten snijdt. Ze heeft de enige nog overblijven stofpluk gevonden, en werkt als enige binnen de vijf minuten op je zenuwen. Zo komt het niet goed, en dat weet je ook. Met deze tien tips kan je het kerstfeest redden.
1) Kies je strijd Weeg af of haar opmerkingen het waard zijn om over te strijden. Maakt ze een opmerking over de tafelschikking of de manier waarop je eten opdient, antwoord dan simpelweg: 'Wat een goed idee, zo had ik het nog niet bekeken' en de kous is af. Wat niet wil zeggen dat je zomaar moet toegeven voor de lieve vrede: wat je draagt, welk kapsel je kiest, welke cadeautjes je kinderen krijgen: dat is jouw keuze, en dat mag ze ook weten. 2) Vlieg niet in de fles Het lijkt een gemakkelijke manier om met je schoonmoeder om te gaan (en je zenuwen te kalmeren): wat achterover slaan. Maar dat is het uiteindelijk niet: je beoordelingsvermogen wordt zwaar aangetast door de alcohol en je remmingen vallen weg, waardoor je mogelijk ongepaste opmerkingen maakt. Bovendien geef je haar zo munitie in handen: als ze je elke keer onder invloed ziet, kan ze beginnen roddelen dat je een drankorgel bent.
Kan je het echt niet aan, verdwijn dan voor een kwartiertje naar je slaapkamer of de badkamer. Neem eventueel een vertrouweling mee, zodat je alles weer een beetje in perspectief te zien krijgt. 3) Plan de dag Als jij het kerstfeest organiseert, zorg dan voor een beetje structuur in het feest. Plan een wandeling na het hoofdgerecht, bijvoorbeeld. Tijdens zo'n wandeling verloopt een gesprek veel natuurlijker dan aan een tafel.
4) Laat je partner helpen Betrek je partner erbij en maak ook duidelijk dat jullie samen het feest hebben samengesteld of gemaakt. Het is moeilijker voor haar om kritiek te geven als haar geliefde zoon er ook bij is betrokken.
Bedenk of je schoonmoeder zich misschien betrokken wil voelen, en laat haar helpen, of laat haar een beetje vroeger dan de rest komen, zodat ze rustig kan acclimatiseren.
Vraag je man welk soort cadeautje ze graag heeft, of haal haar lievelingsdrankje in huis. Wie zich bedreigd of genegeerd voelt, gedraagt zich niet op zijn best, probeer dat dus te vermijden. 5) Kanten kiezen Vraag nooit aan je man om te kiezen tussen jou en zijn moeder, zeker niet in gezelschap en nog minder tijdens een feestje. Mannen kiezen in zo'n situatie trouwens het vaakst de kant van hun moeder, omdat ze haar zwakker vinden dan hun vrouw en daarom zijn steun meer nodig heeft. Boven alles wil hij de vrede bewaren. Moeten jullie een echt probleem oplossen, spreek dan een andere keer een strategie af. 6) Haar mening is haar mening Jij mag haar meningen, visies en gewoontes belachelijk vinden, maar het is wel haar recht om haar eigen mening, visie en gewoonte te hebben. Probeer haar opmerkingen niet persoonlijk te nemen en niet te zien als kritiek op jou, maar wel als haar mening en niets meer dan dat. Je hoeft haar daarom niet altijd gelijk te geven, maar je hoeft ook niet alles te weerleggen wat ze zegt. Richt ze toch een opmerking naar jou, neem daar dan akte van, maar weerleg ze elegant. Bijvoorbeeld: ze geeft een opmerking over je korte rok, zeg dan: 'ik weet dat het kort is, maar ik kon het niet weerstaan. Ik had zin om iets nieuws te proberen'. 7) Laat je irritatie niet zien Wordt het je desondanks te veel, laat je irritatie dan niet de bovenhand krijgen. Het is een van de moeilijkst te controleren emoties, maar het geeft je niet het recht om onbeleefd te zijn. Praat met iemand anders, verlaat de kamer of roep in een kussen. Kom haar pas terug onder ogen als je weer kalm bent. 8) Verborgen boodschappen Zoek niet naar verborgen boodschappen in haar cadeautjes. Zeep wil niet zeggen dat je stinkt, een te grote trui betekent niet dat je te dik bent, keukengerei is geen stille boodschap dat jouw taak in de keuken is. Accepteer, glimlach, bedank en denk er niet meer over na. 9) Blijf (glim)lachen Een moeilijke schoonmoeder is net als een klein kind dat er plezier in schept om jouw te pesten. Ga niet in op de lokkertjes, maar beheers jezelf en blijf vriendelijk lachen. Op die manier bevestig je haar niet in haar oordeel dat jij lastig en onhandelbaar bent. 10) Naar huis Onthou dat er een eind komt aan het feestje, ooit gaat zij (of gaan jullie) weer naar huis. En kunnen jullie eindelijk lachen om haar opmerkingen. (edp)
'Baby, all I want for Christmas, is you!' Wijze woorden van Mariah Carey, als je het ons vraagt. Kerstmis wordt vooral gepromoot als familiefeest, maar het is niet onbelangrijk om ook tijd te nemen voor jullie twee. Met de kerstlichtjes aan, onder een tv-dekentje, knus samen, een privékerstfeestje houden: gezellig toch? Trendystyle.net geeft nog enkele tips om deze kerst extra romantisch te maken. 1) Sexy foto Trek sexy lingerie of een kerstpakje aan, neem een foto van jezelf en stuur het naar jouw geliefde. Een toffe manier om aan elkaar te denken tijdens de feestdagen of een beetje voorspel voor jullie echte feestje! Opgelet: doe dit enkel in een stabiele relatie, wil je niet dat de foto binnenkort op het internet te bewonderen valt.
2) Eigen Kerst-mix Combineer zijn en jouw kerstliedjes tot één playlist of cd, en maak er jullie vaste soundtrack van. Dat maakt niet uit dat het geen traditionele liedjes bevat, zolang jullie het maar leuk vinden! Zing luidop mee, slow op de keukenvloer of hou het als achtergrondmuziek... altijd toepasselijk!
3) Kerstsfeer Versier samen het huis, bak koekjes en kijk naar typische kerstfilms, die je altijd een traantje doen wegpinken. Zwelg in de kerstsfeer, in alle intimiteit onder een tv-dekentje met een kop dampende chocolademelk.
4) Geef jezelf een cadeautje Koop jezelf iets waarvan je weet dat hij het graag zal zien: een kostuum, een nieuw lingeriesetje of een pittig kleurtje in je kapsel. 5) Avondwandeling Wie in een stad woont, kan ook een gezellige avondwandeling plannen via de gezellig verlichte lege winkelstraten, naar een kerstmarkt en eindigend met een glas glühwein (of twee). 6) Zijn standje Verleid hem meedogenloos met een erotische massage, en doe zijn favoriete standje cadeau! 7) Een eigen kerstdiner (of ¿ontbijt of ¿lunch) Een dinertje bij kaarslicht, enkel voor jullie twee. Maak zijn (of jullie) favoriete gerecht, en geniet van jullie nestje, ver weg van de koude, donkere buitenwereld. Heb je geen tijd voor een diner, dan kunnen een gezonde kerstlunch (ter afwisseling) of uitgebreid kerstontbijt ook. 8) Wees creatief Trek samen een gek kerstpak aan, of kleed de huisdieren om, en maak jullie eigen knotsgekke kerstkaartjes met oprechte wensen voor vrienden en familie. 9) Lees elkaar voor Een kerstverhaal of een klassieker zoals Oliver Twist, waarbij je elkaar elk om beurt voorleest. 10) Samen voor de wereld Kerst, tijd voor vrede op aarde voor mensen met goede wil. Zo klinkt het toch, maar zo simpel is het niet. Zet jullie daarom samen in voor de minderbedeelden. Deel soep uit, doe boodschappen voor je bejaarde buurvrouw of veeg haar stoep schoon: een kleine daad is al veel waard. (edp)
In heel wat winkels en tuincentra staat de kerstdecoratie al voluit te blinken: tijd om je huis een 'kerstlook' aan te meten. Bepaalde kleuren krijgen tijdens de kerst meer aandacht. Rood en goud blijft het goed doen, net als paars dit jaar, zilver of lila.
Inspiratie De meeste mensen decoreren hun interieur tijdens de feestdagen met een bepaald kleurenschema. Dat maakt het decoreren een stuk makkelijker. Inspiratie voor je persoonlijke kerstdecoratie kun je halen uit je favoriete kerstbal of kerstversiering. Kijk ook eens in woonbladen met daarin de nieuwste woontrends of winkeletalages. Of haal je inspiratie uit mooi cadeaupapier of stoffen en linten.
Welke kleuren je ook kiest, hou er rekening mee dat de kleuren van de kerstdecoratie niet vloeken met je interieur. Een kerstboom met traditionele stro guirlandes en stoffen elfjes passen niet bij een moderne inrichting met chroom/zilver en zwart.
Natuurlijke look Klassieker bij uitstek is sneeuwwit. Gebruik het als dominante kleur en combineer met crème of zilver voor een pittig accent. Eenvoudige en eerlijke materialen als vergrijsd hout, borden met kaarsen op tafel, rieten manden en ruw woontextiel, staan mooi bij een witte kleur. Ook crème, aubergine en nogatinten, in combinatie met lila en paars kunnen.
Stralen Kerst mag schitteren. Dat kan perfect met zilver, goud en kopertinten. Combineer ze met warm oranje of diep rode accenten.
Tips -Op de vensterbank zou je in één of twee grote potten een klein kerstboompje kunnen zetten en deze met lichtjes en dezelfde kleur kerstballetjes kunnen decoreren als in de grote boom.
-Ook kun je op een wat grotere pot een kerstkrans leggen en deze decoreren met lampjes en dennenappels. Bovenop leg je dan een mooie grote kerstbal.
-Een paar kerstsokken aan de haard geeft een leuk effect en past goed bij de nostalgische kersttrend van nu.
-Koop voor iedere gast een mooie kerstbal en trek het hele ophangoogje inclusief afdekkapje uit de bal. Vul hem vervolgens met een klein laagje water, zo blijft hij recht staan en rolt de bal niet meer weg. Nu heb je een minivaasje, waarin je bijvoorbeeld een chrysant kunt steken. Een pareltje in de bloem maakt het helemaal af. Als de gasten naar huis gaan mogen ze hun eigen kerstbalvaasje meenemen. Een ideale decoratietip voor als je niet veel ruimte op de eettafel hebt. Overigens zou je ook nog een naamlabel aan de bloem kunnen hangen zodat meteen de tafelschikking geregeld is.
-Geen kerst zonder kaarsen. Deze sfeermakers kunnen niet ontbreken. Massa's kaarsen: allerhande windlichten, theelichten en drijfkaarsen, lantaarns en fakkels buiten...als het maar schittert. Duur zijn ze niet en het effect is echt betoverend! In een romantisch interieur kan je met dikke kaarsen op ruwe houten of oude zilveren kandelaars werken. Voor een strak effect zet je gewoon een reeks eenvoudige glazen theelichthouders. Dan lichten dimmen en genieten van het feeërieke schouwspel. Plaats er eventueel enkele aan de voordeur.
LED-licht Over verlichting gesproken: wil je deze betaalbaar houden, neem dan LED verlichting. Kerstverlichting met LED-lampjes verbruikt namelijk veel minder energie dan andere soorten verlichting.
Buiten Het is ook een duidelijke trend om buiten wat meer licht in de donkere maanden te brengen. Behalve de buitenkerstboom kan een mooie conifeer, boompje op stam, leiboom of heester met verlichting een extra uitstraling krijgen. Hang aan de kale takken wat glaasjes met waxinelichtjes en de boom verandert in een toverboom. Weinig ruimte? Picea glauca 'conica' is klein en door zijn piramidevorm een echt mini kerstboompje. Ook later in het seizoen is dit mini kerstboompje als wintergroen accent tussen bijvoorbeeld bloeiende bloembollen of violen een aanrader. (lvl)
De meeste symptomen van de overgang zijn wel bekend, zoals opvliegers, slecht slapen, plots veel zweten, vermoeidheid en stemmingswisselingen. Maar dat hart- en vaatziekten ook een overgangsverschijnsel zijn, weten maar weinig mensen.
Slechts een derde van de vrouwen is zich bewust van het feit dat vrouwen in de overgang hetzelfde of zelfs méér risico hebben op hart- en vaatziekten dan mannen. En maar liefst tweederde van de artsen weten dit niet, waardoor diagnose en behandeling regelmatig te wensen overlaten.
Bewustzijn van het risico Vrouwen maken zich tijdens de overgang meer zorgen over andere aandoeningen, zoals osteoporose en borstkanker. Toch is het ook belangrijk om rekening te houden met hart- en vaatziekten. Er sterven namelijk meer vrouwen aan hart- en vaatziekten, dan alle andere doodsoorzaken bij elkaar opgeteld.
Tijdens de overgang verschuift het vet door hormonale veranderingen van het onderlichaam naar de buik. Hierdoor stijgt ook het cholesterolgehalte. De LDL-cholesterol, die als slechte cholesterol wordt gezien, stijgt het hardst. Bovendien neemt de bloeddruk vaak toe.
Dit alles leidt tot een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Je kunt het risico zo klein mogelijk maken door je cholesterol en bloeddruk zelf goed in de gaten te houden. Als die dan blijken te stijgen, kun je snel ingrijpen.
Cholesterol checken Het kan dus raadzaam zijn om zelf naar je huisarts te gaan en te vragen of je een cholesterolmeting kan krijgen. Het is ook verstandig om zo'n meting regelmatig te herhalen, bijvoorbeeld eens in de twee jaar.
Als je cholesterolgehalte stijgt, zijn er verschillende manieren om die in bedwang te houden. Je kunt voor medicijnen kiezen, maar je kunt ook je levensstijl aanpassen. Overleg dit dan wel eerst met je huisarts.
Vaak is bewust gezonder eten al een heel goede methode. Vervang daarbij ongezonde vetten zoveel mogelijk door goede vetten. Neem eens een stukje zalm in plaats van een biefstuk.
Soja en vezels houden je cholesterol ook laag. Daarbij kun je bijvoorbeeld boter of yoghurt met plantensterolen, die je cholesterol verlagen, gebruiken.
Bloeddruk laag houden Ook de bloeddruk is belangrijk om in de gaten te houden. Als deze stijgt, stijgt je risico op hart- en vaatziekten mee. Probeer je bloeddruk dus laag te houden. Dit kun je doen door meer te bewegen en minder zout te eten. Maar ook hiervoor zijn hele goede medicijnen beschikbaar, overleg daarom eerst met je arts.
Hier nog een aantal tips om de kans op hart- en vaatziekten te verminderen: Als je rookt, stop dan onmiddellijk. Eet zo gezond mogelijk. Drink niet te veel alcohol. Zorg ervoor dat je genoeg beweging krijgt. Een half uurtje per dag wandelen, kan al wonderen doen.
Tijdens een ruzie ben je er zeker van: jij hebt gelijk, en hij slaat de bal mis. Als er iets misloopt, is het zonder enige twijfel zijn schuld want jij bent degene die altijd iets doet en hij nooit. Maar is dat wel zo?
Schuld is als een atoombom Psycholoog David Burns legt uit dat er veel redenen zijn om de schuld bij de andere te leggen. "Maar dat maakt het nog niet juist. Integendeel: de schuld bij de ander leggen is als een atoombom onder jullie relatie leggen. Het vernietigt alles dat in de weg staat."
Lijstje Wat doe je dan wel? "De redenen achter de problemen analyseren op een productieve manier, zoals een kosten/baten-analyse." Een soort pro/contra-lijstje dus, waarbij je de voordelen en de nadelen van de schuld bij de ander leggen opsomt.
Voordelen zijn bijvoorbeeld: je moreel superieur kunnen voelen, kunnen neerkijken op de ander, je eigen rol niet moeten onderzoeken, je kan het slachtoffer spelen, jij moet niet veranderen, je mag boos zijn, je voelt geen schuld of schaamte, je haalt steun bij je vrienden en het verrechtvaardigt wraakacties.
Maar zoals altijd zijn er ook nadelen verbonden aan deze strategie. Daar heb je misschien nog niet over nagedacht, maar als je het toelaat wordt het wel duidelijk. Zo raak je gefrustreerd omdat er niets veranderd, de ander voelt zich veroordeeld en steekt de schuld op jou, het vreet energie, er ontstaat een kloof met de ander, je groeit niet op emotioneel niveau en mensen raken het zat om jou te horen klagen.
Balans De volgende stap is de lijst beschouwen als een balans. De volledige lijst is 100, en die punten verdeel je over de twee kanten. Welke kant is belangrijker en waarom, en hoe belangrijk is het dan voor jou? Denk er niet te lang over na, ga af op je gevoel en geef de twee lijsten elk een cijfer, dat samen 100 vormt.
Vooruitgang of niet? Zijn de voordelen voor jou groter dan de nadelen? "Slecht nieuws", zegt Burns. "De ervaring leert mij dat deze mensen nooit enige vooruitgang maken in hun relaties en dat de problemen nooit opgelost raken. Ze blijven discussiëren en ruziën, zonder dat er ooit een einde aan komt."
"Wie daarentegen inziet dat zij ook een deel van de schuld dragen, zijn er op gefocust zichzelf aan te passen. Ze vergeten het schuld-spelletje en zien hun relaties snel verbeteren", aldus Burns. Een gouden les dus als je staat te roepen en te tieren: kijk ook naar je eigen aandeel in de problemen. Als je de wereld wil veranderen, moet je nu eenmaal bij jezelf beginnen. (edp)
David Burns ¿ 'Feeling Good Together: the secret to making troubled relationships work'.
Wie kent het niet? Vlak na het eten of in de late namiddag krijg je een vaag hongergevoel. Zin in chocolade, een koekje en niet in een appel of een yoghurtje. Zin in zoet dus, waarbij de minst voedzame snacks het eerst passeren.
Een moeilijk af te leren gewoonte. "Zoet is de geprefereerde smaak vanaf de geboorte. Koolhydraten stimuleren de vrijlating van serotonine, het zogenaamde gelukshormoon. Suiker is een vorm van koolhydraten, net als volle granen, fruit en groenten. Maar suiker heeft de voorkeur omdat de smaak ervan ons kalmeert en een natuurlijke 'high' geeft.
Bovendien hebben we geleerd suiker als 'beloning' te beschouwen, en als 'troost', wat de zin erin versterkt. Maar eigenlijk eten we al heel veel suiker, en zitten ze ook 'verborgen' in brood, yoghurt, fruitsap en bereide maaltijden.
Daarom deze 13 tips om de zin in zoet tegen te gaan: acht op korte termijn en vijf op lange termijn.
Tips op korte termijn:
1) Geef toe (een beetje) Een béétje toegeven, kan geen kwaad. Sterker nog, je wordt er gelukkiger van dan als je er tegen vecht. Op voorwaarde dat je het doet met mate: één snack, minder dan 150 calorieën, is aan te raden. 2) Combineer voeding Als je weet dat je het niet bij één koekje kan houden, zorg er dan voor dat je zin in zoet volledig bevredigd raakt. Zoals het combineren van een koekje met een stuk fruit. Dip een banaan in chocoladesuas, of eet een koekje én een mandarijn. Zin weg én je hebt nog goede voedingsstoffen binnen ook. 3) Kick af Kies voor de korte pijn en ban alle suikers uit je dieet. De eerste twee à drie dagen zijn lastig: je bent moe, krijgt hoofdpijn en je hebt een vreselijk humeur. Maar de zin vermindert er wel door of verdwijnt zelfs helemaal. Vergeet niet dat je lichaam drijft op gewoonte: als je elke dag snoept, ga je ook elke dag zin hebben. Als die gewoonte doorbroken is, vermindert de zin. Heb je toch eens goesting, dan kan je er gemakkelijk aan toegeven en maat houden omdat je sneller verzadigd bent. 4) Kauwgom Kauwgommen kan de zin doen afnemen, puur omdat je een smaakje hebt gehad in je mond. Bovendien krijg je zo zeer weinig calorieën binnen, als dat niet goed is voor de lijn! 5) Grijp naar fruit Een tip die we allemaal kennen, maar die we niet vaak genoeg toepassen. Tip: neem het fruit gewoon mee naar het werk en leg het in het zicht. Krijg je zin in 'iets', grijp dat eerst naar het fruit (of note, of zaden).
6) Maak een wandelingetje Als de zin komt opzetten, loop dan even rond (en niet richting snoepautomaat!) om het hoofd leeg te maken.
7) Kies voor kwaliteit Als je dan toch toegeeft aan je zoete zin, ga dan voor iets extreem zondig (maar klein). De perfecte chocoladetruffel (in plaats van een reep), en geniet van elke hap, heel bewust. Maak niets verboden, want uiteindelijk ga je er alleen grotere porties van eten. Verwerk het, maar verklein de portie.
8) Eet regelmatig Dé manier om de zin in zoet te bevechten is regelmatig te eten. Te lang wachten tussen maaltijden is vragen om zin in caloriebommen. Eet je daarentegen elke drie tot vijf uur iets, dan blijft je bloedsuikerspiegel stabiel en vermijd je irrationeel eetgedrag. Proteïnen, vezels en granen zijn de beste methode. Op lange termijn: 1) Vermijd kunstmatige zoetstoffen Het klinkt als een geweldig idee, maar ze stillen je zin in ziet niet en ze zouden overgewicht stimuleren.
2) Beloon jezelf Als je goed omgaat met je zin in zoet mag je jezelf best belonen. Onthou wel waarom je het doet! 3) Zoek steun Als je een emotionele eter bent (eten uit frustratie, boosheid, irritatie, depressie of stress), zoek dan eerst steun bij anderen. Ventileer je emoties en praat erover. Voeding kan emotionele problemen en zorgen niet oplossen! 4) Vertraag Sta stil bij wat je eet en waarom. Volg jezelf voor een week (of twee). Noteer wanneer je zin komt op zetten, waar je zin in hebt en waarom. In een tweede fase plan je je 'zin in zoet'. Komt die zin opzetten, eet dan wat je gepland had en niet in het wilde weg. 5) Combineer Combineer verschillende theorieën, als één niet volstaat om met de zoete zin om te gaan. Dat komt natuurlijk omdat de oorzaak niet altijd dezelfde is. Geef je niet over als je 'gewone' tactiek niet werkt, want dan herval je en moet je terug opnieuw beginnen. Probeer gewoon een ander trucje tot je jezelf niet meer voor de zot kan houden. (edp)