Wie kent het niet? Vlak na het eten of in de late namiddag krijg je een vaag hongergevoel. Zin in chocolade, een koekje en niet in een appel of een yoghurtje. Zin in zoet dus, waarbij de minst voedzame snacks het eerst passeren.
Een moeilijk af te leren gewoonte. "Zoet is de geprefereerde smaak vanaf de geboorte. Koolhydraten stimuleren de vrijlating van serotonine, het zogenaamde gelukshormoon. Suiker is een vorm van koolhydraten, net als volle granen, fruit en groenten. Maar suiker heeft de voorkeur omdat de smaak ervan ons kalmeert en een natuurlijke 'high' geeft.
Bovendien hebben we geleerd suiker als 'beloning' te beschouwen, en als 'troost', wat de zin erin versterkt. Maar eigenlijk eten we al heel veel suiker, en zitten ze ook 'verborgen' in brood, yoghurt, fruitsap en bereide maaltijden.
Daarom deze 13 tips om de zin in zoet tegen te gaan: acht op korte termijn en vijf op lange termijn.
Tips op korte termijn:
1) Geef toe (een beetje) Een béétje toegeven, kan geen kwaad. Sterker nog, je wordt er gelukkiger van dan als je er tegen vecht. Op voorwaarde dat je het doet met mate: één snack, minder dan 150 calorieën, is aan te raden.
2) Combineer voeding Als je weet dat je het niet bij één koekje kan houden, zorg er dan voor dat je zin in zoet volledig bevredigd raakt. Zoals het combineren van een koekje met een stuk fruit. Dip een banaan in chocoladesuas, of eet een koekje én een mandarijn. Zin weg én je hebt nog goede voedingsstoffen binnen ook.
3) Kick af Kies voor de korte pijn en ban alle suikers uit je dieet. De eerste twee à drie dagen zijn lastig: je bent moe, krijgt hoofdpijn en je hebt een vreselijk humeur. Maar de zin vermindert er wel door of verdwijnt zelfs helemaal. Vergeet niet dat je lichaam drijft op gewoonte: als je elke dag snoept, ga je ook elke dag zin hebben. Als die gewoonte doorbroken is, vermindert de zin. Heb je toch eens goesting, dan kan je er gemakkelijk aan toegeven en maat houden omdat je sneller verzadigd bent.
4) Kauwgom Kauwgommen kan de zin doen afnemen, puur omdat je een smaakje hebt gehad in je mond. Bovendien krijg je zo zeer weinig calorieën binnen, als dat niet goed is voor de lijn!
5) Grijp naar fruit Een tip die we allemaal kennen, maar die we niet vaak genoeg toepassen. Tip: neem het fruit gewoon mee naar het werk en leg het in het zicht. Krijg je zin in 'iets', grijp dat eerst naar het fruit (of note, of zaden).
6) Maak een wandelingetje Als de zin komt opzetten, loop dan even rond (en niet richting snoepautomaat!) om het hoofd leeg te maken.
7) Kies voor kwaliteit Als je dan toch toegeeft aan je zoete zin, ga dan voor iets extreem zondig (maar klein). De perfecte chocoladetruffel (in plaats van een reep), en geniet van elke hap, heel bewust. Maak niets verboden, want uiteindelijk ga je er alleen grotere porties van eten. Verwerk het, maar verklein de portie.
8) Eet regelmatig Dé manier om de zin in zoet te bevechten is regelmatig te eten. Te lang wachten tussen maaltijden is vragen om zin in caloriebommen. Eet je daarentegen elke drie tot vijf uur iets, dan blijft je bloedsuikerspiegel stabiel en vermijd je irrationeel eetgedrag. Proteïnen, vezels en granen zijn de beste methode.
Op lange termijn: 1) Vermijd kunstmatige zoetstoffen Het klinkt als een geweldig idee, maar ze stillen je zin in ziet niet en ze zouden overgewicht stimuleren.
2) Beloon jezelf Als je goed omgaat met je zin in zoet mag je jezelf best belonen. Onthou wel waarom je het doet!
3) Zoek steun Als je een emotionele eter bent (eten uit frustratie, boosheid, irritatie, depressie of stress), zoek dan eerst steun bij anderen. Ventileer je emoties en praat erover. Voeding kan emotionele problemen en zorgen niet oplossen!
4) Vertraag Sta stil bij wat je eet en waarom. Volg jezelf voor een week (of twee). Noteer wanneer je zin komt op zetten, waar je zin in hebt en waarom. In een tweede fase plan je je 'zin in zoet'. Komt die zin opzetten, eet dan wat je gepland had en niet in het wilde weg.
5) Combineer Combineer verschillende theorieën, als één niet volstaat om met de zoete zin om te gaan. Dat komt natuurlijk omdat de oorzaak niet altijd dezelfde is. Geef je niet over als je 'gewone' tactiek niet werkt, want dan herval je en moet je terug opnieuw beginnen. Probeer gewoon een ander trucje tot je jezelf niet meer voor de zot kan houden. (edp)
**********
|