Bonn 1770 –Wenen 1827 Duits componist, behoort tot de meest bewonderde componisten uit de westerse muziekgeschiedenis.Uitgaande van de Weense klassieke traditie ontwikkelde hij geleidelijk een individuele stijl, waarmee hij de voorbode werd van de romantiek. Hij heeft in de 19de eeuw een zeer grote invloed uitgeoefend.
____________________________
Mozart
Salzburg 1756 – Wenen 1791
Oostenrijks componist, geldt als een van de grootste fenomenen uit de muziekgeschiedenis. Zoon van Leopold Mozart en Anna Maria Pertl (1720–1778), toonde al zeer vroeg een grote muzikale aanleg, die vanaf 1760 door zijn vader werd ontwikkeld.
____________________________
Chopin
Frédéric François (Pools: Fryderyk Franciszek) Zelazowa Wola, bij Warschau, 1810 – Parijs 1849
Pools componist en pianist Chopin was de zoon van een Franse vader en een Poolse moeder.
Schreef vrijwel uitsluitend pianomuziek, waarin elegante, expressieve melodieën. Experimentele harmonieën en vrije vormen worden gecombineerd met een briljante pianotechniek. Zijn werk vormt het hoogtepunt van de romantische pianomuziek en is excellent voor het instrument geschreven. Het vormt een persoonlijke synthese van Pools-traditionele en West-Europese klassieke elementen. Aanvankelijk trad hij op als concertpianist. Later echter trok hij zich steeds meer uit de openbaarheid terug en concentreerde hij zich op het lesgeven.
____________________________
Mensen kun je vergelijken met muzieknoten . Als ze eenmaal op elkaar zijn afgestemd , vormen ze een prachtig orkest. Deze mooie tekst schreef Amouretje in mijn gastenboek.
Een slaatje (zonder vette sauzen) is een gezonde keuze, maar weet je ook hoe gezond? Deze vier redenen geven je extra zin om wél te kiezen voor dat slaatje. 1) Vezels Groenten bevatten veel vezels, die allerlei positieve effecten hebben: minder constipatie, minder cholesterol en het geeft je een verzadigd gevoel, waardoor je minder eet én uiteindelijk afvalt. 2) Tegen kanker (Donker) groene en oranje groenten hebben extra veel gezondheidsvoordelen: anitoxidanten, vitamines, foliumzuur, alfa- en betacarotenen. Zeker als je ze rauw eet, zoals in een salade. Samen verminderen ze de kans op kanker.
3) Minder calorieën, meer tevreden Uit studies blijkt dat een slaatje van maximaal 150 calorieën rapper een verzadigd gevoel geeft, wat het aantal calorieën opgenomen tijdens de maaltijd vermindert. Hoe groter het slaatje in volume, hoe beter: het wijst meestal op meer groenten en minder vette, calorierijke sausjes en dressings.
4) Goede vetten Vetvrij eten is niét gezond, maar je moet wel de foute vetten schrappen en de goede overhouden. Die goede vetten vind je onder meer in olijfolie, avocado en noten en zij helpen je lichaam beschermde chemicaliën opnemen, zoals lycopene uit tomaten en luteïne uit groene groenten. 5) Dagelijkse portie Door van een begeleidend slaatje een dagelijkse gewoonte te maken, verorber je zeker je portie groenten per dag waardoor je optimaal geniet van de voordelen van deze gezonde voedingsstoffen. Je lichaam bouwt geen tekorten op en beschermt je optimaal tegen ziektes.
Vuistregels voor een lekkere salade:
- kies een salsoort die je lekker vindt. Een krop geniet de voorkeur over voorverpakte porties
- speel met kleuren en smaken: gooi er al eens fruit of noten door, of gebruik groenten die je bijna niet eet.
- opgelet met sauzen en dressings: deze caloriebommen doen het slaatje naar binnen glijden, maar dat is niet de bedoeling. Op een salade moet je kauwen. Moet je na elke hap je mond afvegen, dan is er zéker te veel dressing. Probeer te werken met een beetje olijfolie en versie kruiden in plaats van mayonnaisesauzen.
- Beperk ook de porties kaas en vlees die je er bij gooit: een lekker extraatje, maar ook daar schuilt gevaar in. Kies voor mager vlees als ham of kip en beperk zeker de portie kaas.(edp)
Normaal vernieuwt onze huid zich na 25 tot 30 dagen. Bij mensen met psoriasis is dat niet het geval. Daar vernieuwt de huid zichzelf al om de vier tot zes dagen. Omdat er voortdurend te veel nieuwe huidcellen komen, stapelen de oude cellen zich op en ontstaan er ontstekingen. De huid begint daardoor extreem te schilferen en te jeuken. De pijnlijke en rode plekken komen meestal voor op de hoofdhuid, de ellebogen, de knieën en de onderrug.
Oorzaak Psoriasis is genetisch bepaald. Bij 30 tot 50 procent van de patiënten zit de huidaandoening in de familie. Toch krijgt niet iedereen met die erfelijke aanleg psoriasis. Soms krijgt men de ziekte pas op latere leeftijd. Vaak wordt het uitgelokt door bepaalde factoren, zoals roken, alcohol, zonnebrand of een beschadigde huid. Het verloop van de ziekte heeft ook te maken met de mentale toestand van de patiënt en met hormonale invloeden.
Kans op besmetting? Rond psoriasis hangt nog steeds een taboe, omdat mensen er van uit gaan dat de ziekte besmettelijk is. Nochtans is psoriasis helemaal niet besmettelijk. Dus moet je geen schrik hebben om psoriasispatiënten aan te raken.
Behandeling Op dit moment is psoriasis nog een ongeneeslijke ziekte. Gelukkig kunnen de symptomen wel behandeld worden. Zo heeft de zon vaak een heilzame werking. Medicijnen kunnen de ziekte ook onder controle houden. Deze zijn vaak ontstekingsremmend en ze zorgen voor een betere huidvorming. Welke oplossing voor welke patiënt geschikt is, hangt af van hoe erg de huidaandoening gevorderd is. Bij kleine plekken die nog gemakkelijk behandelbaar zijn, zal de dokter meestal een zalf of huidcrème voorschrijven. Als de letsels te erg worden en insmeren niet meer gaat, stappen patiënten beter over naar lichttherapie.
Verschillende vormen Er zijn verschillende soorten psoriasis. De meest voorkomende vorm is psoriasis vulgaris. Die wordt gekenmerkt door dieprode plekken die zich meestal op de behaarde hoofdhuid, de knieën en ellebogen bevinden en die vaak gepaard gaan met een jeukend gevoel. Een van de ergste vormen is psoriasis erythrodermie, waarbij het hele huidoppervlak aangetast is en de patiënt een opname in het ziekenhuis kan nodig hebben.
Daarnaast zijn er nog andere vormen:
Nagelpsoriasis: beschadigt de nagel
Omgekeerde psoriasis: meestal zonder schilfers, vaak in de lichaamsplooien of onder de oksels
Psoriasis palmo-plantaris: komt voor op handpalmen en de voetzolen
Druppelpsoriasis: de patiënt vertoont roodroze ronde vlekjes op de romp en ledematen
Psoriasis pustulosa: zeldzame vorm met puistjes
Psoriasisartritis: psoriasis in combinatie met artritis
Ooit leek het simpel: als je calorieën telt en niet boven een bepaald aantal uitkomt, dan verdik je niet. In combinatie met sport en een beetje minder eten dat je normaal moet, val je af. Gemakkelijk, toch? Over- of onderschat Maar het werkt niet (altijd) en dit is waarom: omdat het aantal calorieën vaak tot een kwart wordt over- of onderschat. Dat meldt het wetenschappelijke blad The New Scientist. De reden is dat voedingsproducenten gebruik maken van verouderde technologie om de voedingstabellen samen te stellen.
Verouderde techniek De calorieën van een product wordt nog altijd bepaald op basis van een theorie ontwikkeld in de late 19de eeuw door de chemicus Wilbur Olin Atwater. Op basis van calorimetrie, de hoeveelheid warmte die vrijkomt bij de verbranding, schatte hij dat koolhydraten en proteïnen gemiddeld 4 calorieën per gram tellen, en vet 9. Na een paar aanpassingen, werden zijn metingen algemeen voor waar aangenomen.
Vertering Maar dit zijn benaderde waarden. Ons lichaam gebruikt voedsel niet zomaar, het verteert het. Dit proces vergt energie, en de hoeveelheid verschilt per stof. Afhankelijk van wat je verteert kan je lichaam 5 tot 25 procent minder calorieën opnemen dan op het label staat.
Minimaal verschil, maximaal effect Voedingsvezels bijvoorbeeld, die zoveel energie kosten om te verteren dat een kwart van de kilocalorieën niet door het lichaam wordt opgenomen. In plaats van 2 calorieën per gram, tellen zulke vezels maar 1,5 calorieën per gram.
Dat lijkt een klein verschil, maar een kleine rekenfout van 20 kilocalorieën te veel per dag kan je op een jaar tijd een kilo extra vet opleveren. En als je bedenkt dat de rekenfout op véél voedingsstoffen van toepassing is, dan is het effect nog dramatischer.
Zacht versus hard Van zacht voedsel zal je dus sneller dikker worden. Je moet minder kauwen en het vergt minder energie om te verteren. Dat bleek ook al uit eerder Japans onderzoek bij 450 jonge vrouwen. Wie hard voedsel at, dat moeilijk was om te kauwen, had een slankere taille dan wie gemakkelijk voedsel had.
Ook de manier waarop voedsel wordt klaargemaakt, heeft zo een invloed op de calorieën die het bevat. Hoe zachter gekookt, hoe gemakkelijker te eten én te verteren, en hoe gemakkelijker het je doet bijkomen. De calorieën die je niet verbruikt, door vertering of verbranding via dagelijkse activiteiten of sport, worden immers opgeslaan als vet.
Opgenomen calorieën De zaken worden enigszins bemoeilijkt door het feit dat sommige calorieën gemakkelijker in het lichaam worden opgenomen dan andere. Bewerkt voedsel, zoals geraffineerde bloem, leveren meer calorieën én ons lichaam haalt er ook meer calorieën uit, omdat het gemakkelijker opgenomen wordt. Ongeveer tien procent blijft in de darmen achter als onverteerd, wat bij volle granen oploopt tot 30 procent.
Netto-calorieën Er gaan dan ook stemmen op om de voedingslabels aan te passen en het aantal 'netto calorieën' te vermelden ofwel het aantal dat overblijft na vertering. Ook zouden mensen kookadvies moeten krijgen, zodat ze de voedingsstoffen op een calorievoordelige manier naar binnen werken. (edp)
De Daily Mail herberekende enkele (Britse) favorieten met het nieuwe caloriesystee. Dit was het resultaat:
Sherlock Holmes en zijn assistent dr.Watson zitten op een camping.
Zegt sherlock ineens: "Kijk eens naar boven en zeg me wat je ziet. Redeneer, formuleer en concludeer!".
Dr.Watson kijkt omhoog en zegt: "Het is een donkere nacht met miljarden sterren op miljoenen kilometers afstand. Er zijn miljoenen planeten. Dus ik concludeer hieruit dat er ergens nog een planeet is zoals die van ons, met mensen!"
Heel Vlaanderen twittert, facebookt en kletst er over: zumba, de nieuwste fitness-sensatie. Maar wat is dat nu eigenlijk, en is het echt zo leuk als ze zeggen? Wij trokken naar het dichtstbijzijnde fitnesscentrum om het uit te zoeken.
Wat is zumba? Zumba is een soort aerobics op opzwepende, zuiderse salsa- en meringuemuziek. Afhankelijk van de instructeur is het vooral verschillende oefeningen, van traag naar snel of van basis tot moeilijker, tot heuse dansen die de oefeningen combineren. Daarom wordt het ook wel een soort dans genoemd.
Plezant bewegen De bedoeling is dat je door de zwoele ritmes en de zuiderse muziek 'vergeet' dat je aan het sporten bent en plezier maakt, terwijl je jezelf toch traint. Dat is ook de betekenis van de naam 'zumba': snel bewegen en lol hebben.
Hype Het werd door de fitnesstrainer Alberto Perez in het midden van de jaren '90 bedacht in Colombia. In 1999 verhuisde Perez naar de Verenigde Staten en hij nam zumba mee. Na een trage start begon zumba in 2005 te boomen, tot het uiteindelijk internationale faam bereikte. In juli 2009 werd zumba beoefend op 40.000 plaatsen in 57 landen. Een hype dus, en wij smijten er ons in.
Zweten Wat we moeten verwachten, is een vraagteken maar zuiderse feestjes zijn ons niet vreemd dus de getuigenissen die 'zweten' en 'uitputtend' vermelden, geloven we zonder meer. En er bleek geen woord van gelogen, al kan het zwoele weer er ook voor iets tussen hebben gezeten.
Stappen De dansinstructrice laat er geen gras over groeien en laat ons meteen in een aardig tempo stappen. We zullen tijdens dat uur veel, in elke richting en in een behoorlijk tempo stappen zetten, met bijhorende armbewegingen. Door de herhaling pik je de routines snel op en door de ritmes heb je er nog plezier in ook. Dat is wellicht het meest onderschatte effect van Zumba: de positieve energie en zonnestralen die zich in je hoofd vestigen.
Niet uit de boot Je voelt je op geen enkel moment erg uit de boot vallen: je hebt geen speciale lenigheid nodig, de pasjes zijn meestal niet van die aard dat je er weken op moet studeren en de rest is zo druk bezig met zich amuseren dat ze er helemaal niet op letten dat je eens een pasje mist.
Het tempo De salsa- en meringuemuziekjes zwepen het tempo ongemerkt op en doen je behoorlijk werken, maar dat merk je vooral op het moment je tien seconden stilstaat om iets te drinken of omdat de muziek gewisseld wordt.
Al is dat eigenlijk niet de bedoeling: de hele zumbales door zou je moeten blijven bewegen, ook al is het met kleine stapjes. De bedoeling daarvan is niet helemaal duidelijk, maar het heeft vast iets te maken met het in stand houden van het ritme én je metabolisme.
Vet verbranden? Zumba wordt aangeprezen als vetverbrandend en 'sporten zonder dat je het doorhebt'. Het lijdt geen twijfel dat je behoorlijk zweet en je hartslag stijgt bij een zumbales. In combinatie met de doorlopende bewegingen in een redelijk tempo, zal dus wel wat vet verband worden. Maar de vraag is hoeveel?
Op het internet staat het waanzinnige cijfer van '1000 calorieën per uur', wat erg veel is. Ter vergelijking: een gezonde vrouw zonder overgewicht moet daarvoor 1,5 uur op fitnesstoestellen (loopband, fietsen, langlauftoestel) kruipen met een behoorlijke weerstand. De vraag is dus ook of dit cijfer klopt.
Wie? Niet iedereen verbrandt evenveel bij een les: wie overgewicht heeft, zal bijvoorbeeld meer verbranden dan wie geen overgewicht heeft. Bovendien zou het betekenen dat je in één uur twee derde van wat je mag eten per dag (1600 à 1800 calorieën) verbrandt. Kan dat? Volgens aanhangers wel.
Ritmeprogressie Het geheim is de trainingstechniek genaamd 'ritmeprogressie'. Met elke swingende zumba-workout beweging werkt u aan uw onderlichaam, buikspieren, middel en bovenlichaam en wordt er vet verbrand in alle gebieden tegelijk.
Juich niet te snel, want om een kilo vet te verbranden moet je zo'n 7500 calorieën verbranden. Panikeer ook niet als je de kilo's er niet ziet afvliegen: spieren zijn zwaarder dan vet, dus in eerste instantie zal je op de weegschaal wellicht niet veel merken van je intensieve work-out.
Strandfeestjes Maar als we eerlijk zijn, geef je daar weinig om tijdens de zumbales. De zuiderse muziekjes kruipen in je hoofd en dat is wat zumba echt leuk maakt. Opzwepend, zuiders en zomers roept het onbewust beelden op van wilde strandfeestjes, bloemenkransen en verfrissende cocktails.
De bewegingen zelf hadden niet bijzonder veel om het lijf, zeker niet als je wel eens een les pilates, yoga of jazz dance hebt gevolgd. Alleen in combinatie met kronkelende heupbewegingen wilden de pasjes nog wel eens mislopen. Maar dat geeft niet: bij zumba kan alles. (edp)
Veel vrouwen hebben geen goed gevoel over hun lichaam. Dat gaat van af en toe zeuren over wat ze zouden veranderen tot regelrechte monologen over waarom zij de lelijkste en meest misvormde vrouw ter wereld zijn. De meeste mannen vinden de problemen waar vrouwen zo zwaar aan tillen niet zo erg. Straffer, ze zouden ze zelfs niet zien als hun vrouwen ze er niet op zouden wijzen.
Maar waarom blijven sommige vrouwen hun lichaam haten, ondanks de steun van hun partner? Waarom zien ze alleen maar 'lelijke benen', 'dikke enkels', 'slappe borsten', waar anderen een fitte, slanke vrouw zien? "Ik haat dat mijn vrouw haar lichaam haat", zo vatte iemand het probleem samen.
Pam Spurr, relatietherapeute, heeft tips over hoe je met deze irrationele haat tegenover het eigen lichaam kan omgaan.
1) Stel grenzen Je kan niet hulpeloos toekijken hoe je geliefde zichzelf kwelt met die irrationele gedachtes. Het slechte nieuws is dat je haar niet kan dwingen haar lichaam anders te zien. Dat zal stap voor stap moeten gebeuren. Eerste stap: stel grenzen. Maak duidelijk dat je een haatcampagne tegenover zichzelf niet accepteert, en onderbreek haar telkens ze erover begint.
2) Negeren Negeer haar wanneer ze toch blijft doorgaan over alle slechte punten aan haar lichaam. Dit veroorzaakt waarschijnlijk een groor emotioneel drama, omdat ze de gewoonlijke tegenwind ('nee, dat is niet waar, je bent prachtig') niet meer te horen krijgt, wat haar onzeker zal maken. Vreemd genoeg is dit de bedoeling: door de onzekerheid moet ze beginnen nadenken over wat ze zegt en wat ze jullie als koppel aandoet.
3) Weggaan Als bovenstaande tips te subtiel zijn, moet worden overgeschakeld naar de grove middelen: de kamer/het pashokje/de auto verlaten als ze zichzelf toch blijft bekritiseren.
De bedoeling is om uiteindelijk de realiteitszin terug aan te wakkeren. Niet tevreden zijn met je lichaam en daar iets aan doen, is één ding. De sfeer in de relatie totaal verzuren en zichzelf de dieperik in praten is onaanvaardbaar. (edp)
Professor Rik Roelandts, huidarts van de Universitaire Ziekenhuizen Leuven, wijst erop dat een verbrande huid onherstelbaar beschadigd is. Als je huid verbrand is, ben je te laat. De schade die dan ontstaan is en die op termijn kan bijdragen tot huidkanker kan niet meer hersteld worden.
Maar als je toch verbrand bent, en je wil van de pijn af, dan kan je een aantal natuurlijke middeltjes uitproberen. Schijfjes komkommer op de verbrande plekken zorgen voor verfrissing, net als een moesje van rauwe appels. Doordat je huid verfrist wordt, heb je wat minder last van het verbrande gevoel. Maar schade herstellen doen ze niet.
Ook aftersuncrèmes helpen niet om de zonneschade ongedaan te maken. Ze zijn alleen bestemd om de huid die door de zonnewarmte wat uitgedroogd is, weer te hydrateren.
Roelandts wijst er ook op dat je met een verbrande huid best uit de zon blijft tot hij weer volledig genezen is. Zelfs een kleine extra dosis zonlicht leidt immers tot nog meer verbranding en schade aan de huidcellen.
De zichtbare en pijnlijke verbranding is daarbij slechts één aspect van de schade die toegebracht wordt. De ware schade die op termijn tot huidkanker kan bijdragen, zit dieper en is onzichtbaar. Ze blijft, ook wanneer de schroeiende roodheid en de pijnlijke blaren al lang verdwenen zijn.
"Facebook misbruikt profielfoto's in datingadvertenties"
Netwerksite Facebook zou een nieuwe, enigzins dubieuze manier gevonden hebben om geld in het laatje te brengen. De makers zetten willekeurige profielfoto's bij datingadvertenties met de vermelding 'Local singles are waiting for you'.
"Het leeghoofd bij Facebook dat bedacht heeft om foto's van leden zo te gebruiken moet leren dat 'transparantie' in onze levens niet betekent dat je ons hele levensverhaal kan kneden en veranderen voor commerciële doeleinden", vertelt Mitch Radcliffe, correspondent bij ZDNet, die het misbruik ontdekt heeft.
Gratis
"Dit is eigenlijk smaad, aangezien mijn naam nu wordt geassocieerd met overspel." Facebook negeert immers de 'relatiestatus' van zijn leden en zet de foto's zelfs op datingadvertenties wanneer iemand op zijn of haar profiel heeft aangegeven 'getrouwd' te zijn.
Volgens Ratcliffe begint het misbruik van persoonlijke gegevens nu pas echt. Als een bedrijf zoals Facebook een dienst gratis aanbiedt, wordt er volgens de correspondent indirect wel betaald in de vorm van informatie, afbeeldingen en privégegevens.
Begin je dag met knuffelen, dat houdt een mens fit en gezond. Volgens een Amerikaanse professor is elkaar aanraken de ideale ochtendgymnastiek. Op voorwaarde dat er een knuffelaar in de buurt is, natuurlijk.
Geen stress Geen ochtendmens en geen zin om de eerste uren enige lichamelijke inspanning te doen? Wie energie wil, begint beter meteen te knuffelen bij het ontwaken. Door elkaar te omhelzen, wordt de bloedsomloop geactiveerd, waardoor stress en nerveuze gedachten als sneeuw voor de zon verdwijnen.
Hart- en ademhaling Niet alleen doet knuffelen wat met onze emoties, ook ons lichaam vaart er wel bij. Het hart en de ademhalingsorganen worden aangezet tot extra arbeid, zelfs de lever krijgt een extra impuls.
Beter presteren De prof deed onderzoek bij vijftig paren. Wie het knuffelen als ochtendgym beoefende, bleek over betere cholesterol- en bloeddrukwaarden te beschikken. Ook het prestatievermogen bleek een stuk beter. Nog volgens het onderzoek komen zij sneller op gang en verhoogt het concentratievermogen tijdens het autorijden en op de werkplek. (lvl)
Een koppel dat het lang uitzingt, heeft meer gemeen dan alleen liefde tussen hen beiden. Dezelfde houding tegenover alcohol, de leeftijd van het koppel bij hun huwelijk, hun opleidingsniveau en het feit of ze roken, spelen een grotere rol in het voortbestaan van de relatie. Een Australische studie bevestigt daarmee officieel wat de meesten van ons al langer aanvoelden of vermoedden.
Roken & drinken Koppels die ongeveer evenveel drinken hebben meer kans om bij elkaar te blijven dan een koppel waarvan een partij meer drinkt dan de andere. Hetzelfde geldt voor roken: als de twee wel of niet roken, hebben ze meer kans om bij elkaar te blijven dan wanneer de ene rookt en de andere niet.
Te jong, te oud Koppels die op jonge leeftijd in het huwelijksbootje duiken hebben dan weer meer kans om uit elkaar te gaan "omdat ze niet weten wat bij hen past of wat ze willen in het leven". Hetzelfde geldt voor wie laat trouwt, omdat het aanbod geschikte kandidaten dan kleiner is, net als de kans om er de liefde van je leven uit te pikken.
Mannen met jongere vrouwen mogen dan langer leven, maar hun huwelijk niet. Een leeftijdsverschil van negen of meer jaren, verhoogt de kans op een echtscheiding aanzienlijk. Zowel een significant jongere vrouw als een significant jongere man doen de relatie sneller eindigen.
Kinderen vs opleiding Kinderen uit een vorige relatie doen de liefde ook snel bekoelen, net als werkloosheid en economische crisissen. Hoogopgeleide koppels kunnen de liefdesvlam langer laaiende houden dan laagopgeleide koppels.
Dat alles bleek uit een onderzoek bij 2.500 koppels die 6 jaar lang gevolgd warden. Tegen het einde van het onderzoek was een kwart van de koppels uit elkaar, wat de onderzoekers deed besluiten dat de helft van de koppels na 25 jaar niet meer zou bestaan. (edp)
Officieel is het allemaal niet, maar dit kan wel eens de kleinste hond ter wereld zijn. Scooter, een zes maanden oude Maltezer uit Nieuw-Zeeland, is zo klein dat hij in een theekopje past. Het hondje is amper 8 centimeter hoog, meet zo'n 20 centimeter van kop tot staart en weegt een schamele 400 gram.
Volgens baasje Cheryl McKnight is Scooter gestopt met groeien en is hij dus kleiner dan de huidige recordhouder Boo Boo, een Amerikaanse chihuahua van iets meer dan 10 cm. Scooter is zo klein dat hij uit een eierdopje eet en in een schoenendoos slaapt. Het hondje uitlaten lukt niet, want geen enkele riem is klein genoeg. Om ongelukken te voorkomen heeft McKnight een truitje voor Scooter gemaakt uit een paarse sok. (sps)
Wie loopt het meest risico: vleeseter of vegetariër?
Er wordt vaak de nadruk gelegd op de gezondheidsaspecten van een evenwichtig vegetarisch dieet: minder kans op kanker, bijvoorbeeld. Maar is vegetarisch eten altijd de gezondste oplossing? De Daily Mail zet veel voorkomende gezondheidsproblemen op een rijtje.
1) Artritis Hebben het meeste kans: vleeseters Reumatische artritis is een gevolg van het immuunsysteem dat gewrichten aanvalt, wat pijn en stijfheid veroorzaakt. Vijf of meer keer per week rood vlees eten verhoogt het risico op artritis. Wie elke dag vlees eet, heeft zelfs dubbel zoveel kans dan wie slechts twee keer per week rood vlees at.
De reden ligt bij de stoffen in het vlees zelf. Collagenen zetten het immuunsysteem in werking, het vele ijzer hecht zich dan weer aan de gewrichten, wat schade veroorzaakt. 2) Onvruchtbaarheid Hebben het meeste kans: vegetariërs Bij ongeveer één op zes koppels verloopt de bevruchting moeizaam. De zaken worden bemoeilijkt door een vegetarisch dieet, en dan vooral door het populaire vervangproduct soja. Een onderdeel van soja, genistein, saboteert het sperma terwijl het naar de eicel zwemt. Vegetarische vrouwen die zwanger willen raken, vermijden best soja voor een bepaalde tijd. 3) Galstenen Hebben het meeste kans: vleeseters Galstenen worden gevormd als de gal in de galblaas stenen vormt, in plaats van vloeibaar te blijven. Een pijnlijke aandoening die ertoe kan leiden dat de galblaas moet verwijderd worden, als dit onbehandeld blijft.
Een mogelijke oorzaak is het verzadigde vet in het vlees. Uit onderzoek bij 45.000 mannen bleek dat mannen die veel vlees aten 18 procent meer risico liepen op galstenen dan wie meer groenten en onverzadigde vetten at. Die laatste houden de insuline op peil, wat de vorming van galstenen tegengaat. 4) Tanderosie Hebben het meeste kans: vegetariërs Groenten als courgettes, paprika's, uien en aubergines veroorzaken tanderosie doordat de aanwezige zuren in aanraking komen met de tanden. Ook fruit is redelijk zuur en kan de tanden aantasten.
Geroosterde groenten zijn slechter omdat de hoge temperaturen een chemische reactie op gang brengen die de zuurtegraad nog verhoogt.
5) Alzheimer Hebben het meeste kans: vleeseters Alzheimer staat in verband met 'hoopjes' proteïnen die gevormd worden in het brein. Antioxidanten, vitamines en polyfenolen (een stof in planten) zou beschermen tegen die hoopjes.
Wie 'mediterraans' eet (relatief weinig vlees) heeft 48 procent minder kans om geheugenproblemen te ontwikkelen. Wie zijn vleesconsumptie vermindert en meer groenten, fruit en granen eet, ziet de kans op milde geheugenproblemen met een derde dalen.
6) Osteoporose Hebben het meeste kans: vleeseters Osteoporose treft ongeveer een op drie vrouwen en een op twaalf mannen. Dierlijke proteïnen, vooral van rood vlees, hebben een slechte invloed op de botten door de zuurresten die ontstaan bij de vertering ervan. Die zuren moeten gecompenseerd worden met mineralen als calcium, zoals in groene bladgroenten.
7) Depressie Hebben het meeste kans: vegetariërs Het tekort aan vitamine B12, gevonden in vlees en zuivel, kan milde neurologische problemen veroorzaken, zoals mood swings en depressie. B12 is nodig voor celgroei en zenuwfuncties. Slechts enkele sneetjes vlees per dag is voldoende om je (kleine) noodzakelijke portie binnen te krijgen. Maar wie niet aan die portie per dag komt, riskeert depressieve buien, vermoeidheid en geheugenstoornissen. 8) Spieratrofie Hebben het meeste kans: vegetariërs Afname van spierweefsel is een neveneffect van een dieet arm aan proteïnen. Zij helpen immers mee de spieren opbouwen en in standhouden. Goede bronnen van proteïnen zijn vleesvervangers als quorn, tofu en seitan en groenten als bonen en broccoli. Ook rijst en pindakaas bevatten veel proteïnen. 9) Voedselvergiftiging: Hebben het meeste kans: vleeseters De meeste gevallen van voedselvergiftiging zijn gelinkt aan zuivel, schaaldieren, ongewassen salade, rood vlees en gevogelte. Vooral rauw rood vlees is een bron van gevaarlijke organismen als E.coli, salmonella en campylobacter.
Het vlees in een afgesloten bak onderaan de koelkast bewaren zodat er geen ander voedsel of vocht aankan, is een goed begin. De handen wassen voor je met rauw vlees in aanraking komt ook. (edp)
Verscholen achter videospelletjes en televisie, verliezen kinderen alle contact met de natuur. "Dat is een ware tragedie", zo stelt een Amerikaanse auteur op Timesonline.
Kindertijd Hebben wij een leukere kindertijd gehad dan de huidige kinderen, vraagt de auteur van het boek 'Last Child in the Woods' zich af? Urenlang ravotten in de bossen, spelen in het park of op rustige plekjes: het lijkt er tegenwoordig niet meer bij. Zelfs in de meest stedelijke gebieden lijkt het erop dat kinderen vroeger meer van de natuur proefden in een park of ander plekje. Spontaan buiten spelen, met of zonder vriendjes uit de buurt: kan het nog?
Huidige kinderen weten alles over het milieu en zijn gevaren, maar verliezen wel elk fysiek en psychisch contact met de natuur. Elke kind kan vertellen over het regenwoud in de Amazone, maar niet over die keer dat ze in het veld luisteren naar de wind of kijken naar de wolken.
Natuurstoornis "Ik wil liever binnen spelen, want daar zijn al mijn spelletjes", vertelde een tienjarige onlangs. De high-tech maatschappij geeft aan jongeren nieuwe kansen, allicht, maar tot welke prijs?", stelt de auteur terecht. De auteur heeft het over een nieuwe term, een 'natuurstoornis', een vervreemding van de natuur, dat bij de meeste jongeren flink tiert. Favoriete herinnering Onderzoekers in Engeland, America, Scandinavië en Australië onderschrijven het bestaan van dergelijke trend en waarschuwen voor de gevolgen ervan. Een rondvraag aan 3.000 parents leert dat spelen in het park of tuin tot hun meest favoriete herinnering behoort van de kindertijd, gevolgd door het bouwen van kampen en de fauna en flora ontdekken in het bos. Vandaag spenderen slechts 38 procent van alle kinderen meer dan een uur buiten. 13 procent van de kinderen speelt nog op 'natuurrijke plaatsen', vroeger was dat 40 procent. 75 procent van de volwassenen beweerde in de buurt een eigen plekje te hebben waar het leuk vertoeven was, meer dan de helft verbleef er enkele keren per week.
Geen voeling Een onderzoek door BBC Wildlife Magazine, rapporteerde dat nog weinig kinderen enige voeling hebben met diersoorten als libellen of kikkers. Spelen op het platteland stond als minst populaire bezigheid aangestipt. Het rapport doet de wenkbrauwen fronsen, ook die van Sir Attenborough: "niemand kan de natuur beschermen zolang we ze niet verstaan".
Onveilig Waarom spelen ze niet meer buiten? Amerikaans onderzoek legt tal van redenen bloot. Gaande van minder natuurgebieden, meer tv- en computerconcurrentie tot gevaarlijker verkeer, meer huiswerk en drukke tijdschema's. Bovenaan prijkt de vrees van ouders voor ontvoeringen. Onveiligheid is de belangrijkste reden, terwijl onderzoek uitwijst dat de kans op een daadwerkelijke misdaad zoveel kleiner is dan media doet geloven.
Emotioneel welzijn Een spijtige zaak, want de natuur doet heel wat goeds voor een jongere. Zet kinderen in een kamer met natuuruitzicht en stress verdwijnt, vooral bij kinderen die daar gevoelig voor zijn. Een wandeling in park bant eveneens depressieve gevoelens.
De natuur pakt leerstoornissen aan, activeert de creativiteit, verhoogt het leer- , ervarings- en testvermogen. Volgens Zweeds onderzoek zijn kinderen die minstens zes uur per week buiten spelen, minder ziek en lijden ze minder aan obesitas. Tips Kan je als ouder helpen om je kind naar buiten te krijgen? Jawel, stelt de auteur. Vertel waarom die plek zo speciaal was tijdens je kindertijd, help hen een eigen plekje te vinden.
-Laat hen buiten kamperen. Koop een tent of maak een tipi. Laat deze de hele zomer buiten staan.
-Ga op insectenonderzoek, leg af en toe een 'groen uurtje' vast met de hele familie. Klim met hen in de bomen, kijk naar de bloemen of ga wandelen.
-Leer kinderen hun zintuigen gebruiken. Gebruik een blinddoek en leer hen ruiken, voelen en proeven.
-Leg een moestuin aan. Gebruik zaadjes die snel resultaat geven zoals radijsjes of laat kruiden groeien in potten. (lvl)
De woorden 'Ik hou van je' zijn onbetaalbaar. Letterlijk zelfs, blijkbaar zijn ze meer dan 190.470 euro waard. Het bedrag werd berekend nadat duizend Britten een beoordeling dienden te geven aan vijftig belangrijke gebeurtenissen uit hun leven.
Op de eerste plaats prijkt 'een goede gezondheid, goed voor 209.912 euro in een mensenleven. De magische woorden 'I love you' staan tweede, gevolgd door een duurzame relatie, goed voor 180.476 euro. 'Wonen in een veilig en vreedzaam land' werd becijferd op 150.871, 'het hebben van kinderen' op 144.046 euro.
Lachen boven seks Seks lijkt minder belangrijk dan gedacht. 'De liefde bedrijven' strandt onderaan, lager dan 'lachend door het leven' te wandelen. Ook 'op vakantie gaan' en 'lezen' komen in het lijstje voor.
Alternatief voor geld Steve Henry, die de gegevens gebruikt in zijn boek 'You Are Really Rich: You Don't Know it yet', wil met zijn publicatie een antwoord bieden aan de huidige financiële crisis. "Dit boek biedt een alternatief aan. Mensen zoeken naar andere manieren om beter te leven, naar iets dat geld kan vervangen. Als het er echt op aankomt, is geld minder belangrijk. De meesten leggen vooral de focus op familieaangelegenheden en vrienden, op rustige momenten beleven en nieuwe plaatsen ontdekken". (lvl)
Eén van de eerste maatregelen die de Mexicaanse overheid nam tegen de Mexicaanse griep was het uitdelen van neus- en mondmaskers. Helpen die echt?
Het is goed een onderscheid te maken tussen maskers en zogenaamde respirators. De belangrijkste doelgroep voor maskers zijn zieke mensen die hun infectie kunnen overdragen op anderen. De maskers gaan dit tegen. Ze beletten dat ultrafijne druppeltjes die virussen kunnen bevatten zich bij uitademen, niezen of hoesten in de omgeving verspreiden. Hun afdichting is echter niet waterdicht. Ze beschermen niet, zoals veel mensen denken, tegen het inademen van zulke deeltjes. Maar ze verhinderen wel dat je met handen en vingers aan neus of mond komt, iets wat mensen zeer vaak en totaal onbewust doen.
Respirators, een Engelse term voor gas- en stofmaskers, beschermen wel tegen inademing van ongewenste partikels. Zogenaamde N95-respirators houden minstens 95 procent van alle fijne luchtstofdeeltjes tegen. Ze worden onder meer gedragen tijdens chirurgische ingrepen, maar ook op bouw- of afbraakwerven met veel fijn stof. Voorbeelden kan je op deze website onderaan bekijken.
N95-respirators beschermen tegen inademing van ziektekiemen, maar er is geen duidelijkheid over hun effect tijdens epidemieën. Hun gebruik ligt immers niet voor de hand. Deze soepele maskers moeten zodanig vervormd worden dat ze nauw op het gezicht aansluiten en zo goed als alle ingeademde lucht door het masker passeert. Dat is ietwat vermoeiend en maakt hen dus minder geschikt voor mensen met ademhalingsmoeilijkheden.
Tijdens epidemieën weet je nooit of de persoon voor je besmet is of niet. Dus moet je de respirator in principe altijd dragen. Maar na verloop van tijd gaan ze vaak de huid irriteren. Zeker bij warm en vochtig weer of wanneer je zweet. Ze worden na verloop van tijd vochtig door de uitgeademde lucht en dat maakt hen minder aangenaam om dragen. Wanneer je ze wat nonchalanter en minder aansluitend gaat dragen, vermindert echter hun bescherming omdat een groot deel van de ingeademde lucht niet meer door de respirator passeert.
Zowel maskers als respirators zijn bestemd voor eenmalig gebruik.
Het leren controleren van je hongergevoel en zin in lekkernijen is het grootste probleem van diëters, aldus voedingsconsulent Harald Stossier. Daarom geeft deze succesvolle professor enkele tips waardoor je minder gaat eten.
Luisteren naar je lichaam "Omdat we als kind verplicht werden ons hele bord op te eten, kunnen de meeste mensen de juiste grootte van een portie niet inschatten. Ze weten niet wanneer ze genoeg hebben gegeten. Velen zijn dus te dik omdat ze simpelweg te veel eten. Je moeten leren luisteren naar je lichaam, dat is belangrijker dan te kijken naar wat er op je bord ligt. Het is een kwestie van training", aldus Stossier.
Genoeg? Het geheim is volgens de professor dat wanneer je een vol gevoel hebt, je eigenlijk te veel hebt gegeten. Vaak hebben we zin in iets omdat we het zien in plaats van dat we echt honger hebben en veel dingen stoppen we in onze mond uit gewoonte. Dus vanaf vandaag eindig je vijf minuten eerder met je maaltijd voor je dat normaal gezien zou doen. Of wanneer er nog een kwart van je eten op je bord ligt. Doe dan even tien minuten iets anders, zet je vervolgens terug aan tafel en vraag je af of je nog altijd hongerig bent. Het is bijna zeker dat dit niet zo zal zijn. Schep dus de volgende maaltijd minder op en als je bijna gedaan hebt, doe je weer hetzelfde als hierboven. Heb je echt nog honger, eet dan je bord leeg.
Tips om je hongergevoel en de grootte van je porties te controleren: - Gebruik kleinere borden. Voor je hoofdmaaltijd kun je bijvoorbeeld een dessertbord gebruiken. Het klinkt heel eenvoudig maar het werkt. Je hersenen zullen je maag vertellen dat je alles op hebt, waardoor deze het signaal krijgt dat je genoeg hebt gegeten.
- Drink genoeg water tussen de maaltijden, twee tot drie liter is aanbevolen. Veel mensen verwisselen dorst namelijk met een hongergevoel.
- Neem je tijd. Door traag te eten geef je je hersenen de kans om de boodschap naar je maag te sturen dat je genoeg hebt.
- Probeer twee keer per week genoegen te nemen met een kom soep met volkorenbrood als avondmaal, zo wordt je er gewoon aan minder te eten. Als je 's ochtends dan hongerig wakker wordt, kun je een stevige maaltijd eten. Bij het ontbijt en de lunch werkt je verteringsstelsel optimaal, dat zijn de beste momenten om het meeste voeding te nuttigen.
- Slaap genoeg. Doordat je 's avonds geen zware maaltijden meer eet verbetert je nachtrust. Vermoeidheid maakt dat je zin krijgt in energierijke voeding.
- Zorg dagelijks voor een portie lichaamsbeweging. Zelfs al is het maar een wandeling in plaats van de auto te nemen of huishoudelijk werk.
- Met junk food krijg je geen vol gevoel omdat het weinig voedzame stoffen bevat. Hoewel het een caloriebom is, zal je lichaam blijven snakken naar de voedingstoffen die het nodig heeft. (ep)
Verzadigde vetten zijn slecht voor je cholesterol. Maar wat betekent dat concreet voor je voedingspatroon?
Het is belangrijk dat je voeding evenwichtig is samengesteld. Ideaal is het als in een maaltijd maximaal 30 procent van de energie uit vetten komt, waarvan maximum 10 procent uit verzadigde vetten. Maar hoe pas je dit concreet toe?
Vlees Verzadigde vetten zitten veel in vette vleessoorten. Kies voor mager vlees en beperk de hoeveelheid. Honderd gram vlees per dag is voldoende. Vervang ook twee keer per week vlees door vis.
Snoep en koekjes In roomboter, koekjes, chocolade en gebak zitten veel verzadigde vetten. Vervang daarom snoep door fruit, nootjes en gedroogd fruit. Koekjes eet je best met mate. Kies voor vezelrijke of droge koekjes.
Vetstof Wees zuinig met minarine of margarine op je boterham. Als je bakt, gebruik dan vloeibare margarine of olie. Wees ook gewoon zuinig met vetstof: één eetlepel vetstof per persoon is voldoende.
Zuivel Wees zuinig met zuivel: drink of eet er maximum een halve liter per dag van. Kies ook voor magere of halfvolle zuivel, want in volle zuivelproducten zitten veel verzadigde vetten.