Normaal vernieuwt onze huid zich na 25 tot 30 dagen. Bij mensen met psoriasis is dat niet het geval. Daar vernieuwt de huid zichzelf al om de vier tot zes dagen. Omdat er voortdurend te veel nieuwe huidcellen komen, stapelen de oude cellen zich op en ontstaan er ontstekingen. De huid begint daardoor extreem te schilferen en te jeuken. De pijnlijke en rode plekken komen meestal voor op de hoofdhuid, de ellebogen, de knieën en de onderrug.
Oorzaak Psoriasis is genetisch bepaald. Bij 30 tot 50 procent van de patiënten zit de huidaandoening in de familie. Toch krijgt niet iedereen met die erfelijke aanleg psoriasis. Soms krijgt men de ziekte pas op latere leeftijd. Vaak wordt het uitgelokt door bepaalde factoren, zoals roken, alcohol, zonnebrand of een beschadigde huid. Het verloop van de ziekte heeft ook te maken met de mentale toestand van de patiënt en met hormonale invloeden.
Kans op besmetting? Rond psoriasis hangt nog steeds een taboe, omdat mensen er van uit gaan dat de ziekte besmettelijk is. Nochtans is psoriasis helemaal niet besmettelijk. Dus moet je geen schrik hebben om psoriasispatiënten aan te raken.
Behandeling Op dit moment is psoriasis nog een ongeneeslijke ziekte. Gelukkig kunnen de symptomen wel behandeld worden. Zo heeft de zon vaak een heilzame werking. Medicijnen kunnen de ziekte ook onder controle houden. Deze zijn vaak ontstekingsremmend en ze zorgen voor een betere huidvorming. Welke oplossing voor welke patiënt geschikt is, hangt af van hoe erg de huidaandoening gevorderd is. Bij kleine plekken die nog gemakkelijk behandelbaar zijn, zal de dokter meestal een zalf of huidcrème voorschrijven. Als de letsels te erg worden en insmeren niet meer gaat, stappen patiënten beter over naar lichttherapie.
Verschillende vormen Er zijn verschillende soorten psoriasis. De meest voorkomende vorm is psoriasis vulgaris. Die wordt gekenmerkt door dieprode plekken die zich meestal op de behaarde hoofdhuid, de knieën en ellebogen bevinden en die vaak gepaard gaan met een jeukend gevoel. Een van de ergste vormen is psoriasis erythrodermie, waarbij het hele huidoppervlak aangetast is en de patiënt een opname in het ziekenhuis kan nodig hebben.
Daarnaast zijn er nog andere vormen:
- Nagelpsoriasis: beschadigt de nagel
- Omgekeerde psoriasis: meestal zonder schilfers, vaak in de lichaamsplooien of onder de oksels
- Psoriasis palmo-plantaris: komt voor op handpalmen en de voetzolen
- Druppelpsoriasis: de patiënt vertoont roodroze ronde vlekjes op de romp en ledematen
- Psoriasis pustulosa: zeldzame vorm met puistjes
- Psoriasisartritis: psoriasis in combinatie met artritis
**********
|