Verzadigde vetten zijn slecht voor je cholesterol. Maar wat betekent dat concreet voor je voedingspatroon?
Het is belangrijk dat je voeding evenwichtig is samengesteld. Ideaal is het als in een maaltijd maximaal 30 procent van de energie uit vetten komt, waarvan maximum 10 procent uit verzadigde vetten. Maar hoe pas je dit concreet toe?
Vlees Verzadigde vetten zitten veel in vette vleessoorten. Kies voor mager vlees en beperk de hoeveelheid. Honderd gram vlees per dag is voldoende. Vervang ook twee keer per week vlees door vis.
Snoep en koekjes In roomboter, koekjes, chocolade en gebak zitten veel verzadigde vetten. Vervang daarom snoep door fruit, nootjes en gedroogd fruit. Koekjes eet je best met mate. Kies voor vezelrijke of droge koekjes.
Vetstof Wees zuinig met minarine of margarine op je boterham. Als je bakt, gebruik dan vloeibare margarine of olie. Wees ook gewoon zuinig met vetstof: één eetlepel vetstof per persoon is voldoende.
Zuivel Wees zuinig met zuivel: drink of eet er maximum een halve liter per dag van. Kies ook voor magere of halfvolle zuivel, want in volle zuivelproducten zitten veel verzadigde vetten.
Door: Liselotte Ampe Bron: Universitair Ziekenhuis Antwerpen
**********
|