Tijdens een ruzie ben je er zeker van: jij hebt gelijk, en hij slaat de bal mis. Als er iets misloopt, is het zonder enige twijfel zijn schuld want jij bent degene die altijd iets doet en hij nooit. Maar is dat wel zo?
Schuld is als een atoombom Psycholoog David Burns legt uit dat er veel redenen zijn om de schuld bij de andere te leggen. "Maar dat maakt het nog niet juist. Integendeel: de schuld bij de ander leggen is als een atoombom onder jullie relatie leggen. Het vernietigt alles dat in de weg staat."
Lijstje Wat doe je dan wel? "De redenen achter de problemen analyseren op een productieve manier, zoals een kosten/baten-analyse." Een soort pro/contra-lijstje dus, waarbij je de voordelen en de nadelen van de schuld bij de ander leggen opsomt.
Voordelen zijn bijvoorbeeld: je moreel superieur kunnen voelen, kunnen neerkijken op de ander, je eigen rol niet moeten onderzoeken, je kan het slachtoffer spelen, jij moet niet veranderen, je mag boos zijn, je voelt geen schuld of schaamte, je haalt steun bij je vrienden en het verrechtvaardigt wraakacties.
Maar zoals altijd zijn er ook nadelen verbonden aan deze strategie. Daar heb je misschien nog niet over nagedacht, maar als je het toelaat wordt het wel duidelijk. Zo raak je gefrustreerd omdat er niets veranderd, de ander voelt zich veroordeeld en steekt de schuld op jou, het vreet energie, er ontstaat een kloof met de ander, je groeit niet op emotioneel niveau en mensen raken het zat om jou te horen klagen.
Balans De volgende stap is de lijst beschouwen als een balans. De volledige lijst is 100, en die punten verdeel je over de twee kanten. Welke kant is belangrijker en waarom, en hoe belangrijk is het dan voor jou? Denk er niet te lang over na, ga af op je gevoel en geef de twee lijsten elk een cijfer, dat samen 100 vormt.
Vooruitgang of niet? Zijn de voordelen voor jou groter dan de nadelen? "Slecht nieuws", zegt Burns. "De ervaring leert mij dat deze mensen nooit enige vooruitgang maken in hun relaties en dat de problemen nooit opgelost raken. Ze blijven discussiëren en ruziën, zonder dat er ooit een einde aan komt."
"Wie daarentegen inziet dat zij ook een deel van de schuld dragen, zijn er op gefocust zichzelf aan te passen. Ze vergeten het schuld-spelletje en zien hun relaties snel verbeteren", aldus Burns. Een gouden les dus als je staat te roepen en te tieren: kijk ook naar je eigen aandeel in de problemen. Als je de wereld wil veranderen, moet je nu eenmaal bij jezelf beginnen. (edp)
David Burns ¿ 'Feeling Good Together: the secret to making troubled relationships work'.
**********
|