BV-kapper Glenn Gemeiner is na een maandenlange strijd bezweken aan de vleesetende bacterie. Hoe gevaarlijk is die bacterie?
De vleesetende bacterie heet officieel stretptococcus pyogenes. Als je geïnfecteerd bent met de bacterie lijd je aan de infectie fasciitis necrotans. Infectie gebeurt doorgaans via een kleine wonde. Besmetting kan veroorzaakt worden doordat je zelf drager bent van de bacterie, maar ook door direct contact met een drager.
Zo kan het gebeuren dat een gezonde persoon de bacterie in zijn keel draagt. Door hoesten kan die bacterie vrijkomen. Als iemand anders dan een klein wondje heeft, bijvoorbeeld op zijn handen, kan die persoon besmet raken.
Ter hoogte van die wonde krijgt de patiënt last van een verschrikkelijke, onverklaarbare pijn, die niet in verhouding staat tot die wonde. Vandaar de naam vleesetende bacterie: patiënten hebben het gevoel dat ze binnenin opgegeten worden. Dit gaat al snel gepaard met overgeven en diarree.
Op enkele uren tijd zorgt de infectie ervoor dat weefsel gaat afsterven. Dit kan erg snel gaan. Als de patiënt niet wordt behandeld, kan hij eraan sterven. De infectie kan binnen de 48 uur een dodelijke afloop hebben. Amputatie van het geïnfecteerde lichaamsdeel is vaak de enige redding.
Zeldzaam Belangrijk om weten is dat de ziekte zeldzaam is. Slechts in uitzonderlijke gevallen ontwikkelt de bacterie zich tot een vleeseter. In de meeste gevallen krijgen patiënten gewoon een keelontsteking. De bacterie wordt pas gevaarlijk als ze in de bloedbaan terechtkomt.
Het aantal gevallen is dit jaar wel gestegen in vergelijking met vorig jaar.
De verspreiding van de bacterie zou afgeremd kunnen worden door de handen te wassen, zeker na hoesten of niezen en ook voor je eten klaarmaakt.
Door: Liselotte Ampe
**********
|