.de Katharen (van het Grieks katharos = zuiver) of Albigenzen vormden een religieuze beweging, die zich vanaf het midden van de twaalfde eeuw over heel West-Europa verspreidde.
.In frankrijk bevinden zich naast de vele kastelen ook burchten zoals die van de Katharen, een religieuze groep uit de late Middelleeuwen. Het merendeel van deze burchten bevindt zich in het departement Aude in de streek Les Corbières.
.Tijdens de balts lichten de mannetjes herhaaldelijk snel de kopveren op, tillen hun staart op en openen en sluiten deze snel als een waaier, en roepen met zachte tonen die duidelijk anders zijn dan hun gebruikelijke geluiden. Korte glijvluchten en achtervolgingen horen bij het baltsritueel.
Het nest wordt in de vork van een tak van een hoge boom gebouwd, is groot en is van boven overdekt, met een verborgen ingang. het is versterkt met aarde en klei en gevoerd met dunne wortels. als de bladeren vallen worden de grote nesten goed zichtbaar. Als geschikte bomen schaars zijn wordt het nest soms in bosjes of heggen gebouwd.
De (5 à 8 maximaal 10) eieren zijn voor de maat van de vogel aan de kleine kant; ze wisselen wel van kleur maar zijn meestal blauwgroen met een dichte
bruine en grijze vlekjestekening. Ze worden in april gelegd, en er wordt per jaar maar 1 nest jongen grootgebracht tenzij een nest vroeg te gronde gaat.
In landelijke gebieden is de vogel door bejaging vaak schuw maar in buitenwijken komt hij veel voor. Als hij niet wordt bejaagd lijkt hij zelfs wel bij voorkeur in bewoonde gebieden voor te komen.
Lieve Pa, Dat je ons verliet, het is alweer een jaar geleden. je bent niet meer bij ons. Het leven, het zit ons even niet mee. Maar door jou heb ik nu, op het leven een andere kijk. Want andere dingen in het leven zijn opeens niet meer zo belangrijk. Ik probeer nu te genieten van de kleine dingen in het leven Want je bent hier op aarde niet zolang het is maar even. Elke dag denk ik even aan jou Gewoon, omdat ik nog steeds van je hou Het enige verdriet wat je mij hebt aangedaan is, ons te verlaten en weg te gaan.
.Net als bij andere kraaiachtigen wandelen ze over de grond maar als ze worden aangetrokken door voedsel of door een bijzonder voorwerp verplaatsen ze zich met kleine sprongetjes zijwaarts, met de velugels iets opengespreid.
De voorkeur van de hele familie voor blinkende objecten is bekend. de ekster eet vrijwel alles van dierlijke oorsprong; jonge vogels en eieren, kleine zoogdieren en insecten, maar ook eikels, graan en andere plantaardige voedselbronnen worden niet versmaad.
In aantallen prooien maken op de grond gevangen insecten ca 70-90 % van het dieet uit. Uit onderzoek is tot nu toe niet gebleken dat een gezonde eksterstand ten koste gaat van die van andere kleine zangvogels die op het menu staan van de ekster. De omnivore aard van de ekster heeft er toe geleid dat de naam pica een aanduiding in de geneeskunde is geworden voor het eten van oneetbare dingen.
.De ekster is een bekende kraaiachtige in ons land.
hij is opvallend zwart en wit. Het zwart heeft een metaal-achtige glans: blauw op de vleugels, groen, paars en blauw op de zeer lange staart. zijn geluid is een opvallend 'getjakker'. In open landschap trekt de vogel de aandacht door in groepjes van twee of drie met snel bewegende vleugels een voor een langs te vliegen, onderwijl krassend. Als de vogel neerstrijkt wordt de lange staart meteen omhoog getild, en zorgvuldig van de grond gehouden. Soms vormen twee of drie eksters een groepje dat b.v. katten pest, dwz schijnaanvallen uitvoert op deze dieren, mischien een reactie op de kat als concurrent. In de winter is de ekster meer in groepen te vinden bij het verplaatsen en fourageren, en vaak gezamelijk overnachtend. In het voorjaar vormen zich grotere groepen voor paarselectie.
. Als je mij nog iets wilt geven dan zou ik vragen sterf niet met mij omhels het leven je mag bedroefd zijn maar wanhoop niet verdrink niet in tè groot verdriet Als je mij nog iets wilt schenken dan zou ik willen Blijf dan toekomst zien Blijf hoopvol denken Zodat je uitgroeit en voluit leeft Het leven alle kansen geeft.
.Het weer is zo zacht Dat niemand dit jaar winter verwacht De natuur heeft Zich nog niet voorbereid Op de komst van het Kind in de Kersttijd De witte daken van weleer Duiken op in herinnering weer De krakende sneeuw,berijpte bomen Heldere lucht, verschijnen in dromen Wat zal de natuur ons geven in 2006 Zon,wind of regen? In wezen kan het ons niet deren Als wij en warme Kerstsfeer creeren
. Naam: Ijsvogel
Wetenschappelijke naam: Coraciiformes
Voedsel: Vooral vis, ongewervelden en insekten.
Onderverdeling: 10 families
Aantal soorten: 110
Verspreiding: wereldwijd, vooral in warmere streken.
.De meerderheid van de beide groepen ijsvogels broedt in gaten over de oever. maar er zijn een paar soorten, waaronder de Australische kookaburra, die in boomholten broeden, en sommige gebruiken hiervoor termietenheuvels, waar ze veiliger zijn voor hun vijanden. Hij heft ander vogels van zijn soort nodig om zijn jongen groot te brengen. Deze helpers, vaak jongen van het voorgaande jaar, helpen met het voeden en het verjaagen van vijanden.