.Tot ver in de Middeleeuwen heeft de mens voor verlichting gebruik gemaakt van eenvoudige olielampjes. De olie werd peperst uit zaden. Een pit, meestal in een tuit, zoog de olie op uit een reservoir.
Het uiteinde werd aangestoken.
In de kaarsenindustrie slaagde men erin de olie uit het schape - en rundvet te scheiden van de vaste bestanddelen. Er bleef zo stearine over, dat minder snel smelt, en daardoor beter brandt. het gebruik van petroleum in de negentiende eeuw leidde tot een betere verlichting met eenvoudiger lampen. In de negentiende eeuw kwam ook gasverlichting in gebruik. Eind negentiende eeuw werd de booglamp uitgevonden.Wanneer men elektrische vonken laat overspringen tussen koolspitsen, ontstaat een verblindend fel wit licht. In 1879 construeerde Edison een bruikbare gloeilamp. Deze lamp zou langzamerhand alle andere vormen van verlichting verdringen.
allemaal een leuke vrijdag gewenst voor alle bloggers
. hey beste bloggers we zijn vandaag alweer 2 mei en we hebben hier mooi weer, het beloofd een mooie week te worden voor de volgende week. vele groetjes van hycinttje.
. Naam: bruinvis
Wetenschappelijke naam : Phocoena phocoena
Leeftijd: 12 jaar (max 15 jaar)
Lengte: 1,5 - 1,8 m, bij de geboorte 67 - 85 cm
Gewicht: 45 - 60 kg (max 90 kg), bij de geboorte 7 - 10 kg
Voedsel: vooral haring en makreel
Verspreiding: gematigde kustwateren op het noordelijk halfrond.
.Bruinvissen paren van juni tot begin augustus. Bruinvisvrouwtjes zijn geslachtsrijp als ze vijf of zes jaar oud zijn en de meesten krijgen niet ieder jaar een jong. De draagtijd van het jong is ongeveer 11 maanden. Bij de geboorte is het jong al 70 tot 80 cm lang, ongeveer half zo groot als het moederdier.
De kalfjes gaan voor het eerst wat vis eten als ze een maand of vier zijn. Tot die tijd drinken ze alleen bij hun moeder. Ze blijven overigens bij hun moeder drinken tot ze een maand of acht zijn. Pas daarna eten ze alleen vis. Jonge bruinvissen eten vaak grondels.Dat zijn kleine, op de zeebodem levende visjes.
.Bruinvissen eten kleine levende dieren zoals vissen, garnaal, enz. Deze vinden ze met behulp van echolocatie. Ze zwemmen voornamelijk vlak onder het oppervlak van het water. Ze kunnen net als een dolfijn uit het water springen, maar doen dit vrijwel nooit.
.De bruinvis is een dolfijn-achtige die ook in de Noordzee voorkomt. Het is een vrij klein dier, bruingrijs van kleur met een driehoekige rugvin.
Doordat bruinvis op dezelfde vissen jaagt als menselijke vissers, raken de bruinvissen vaak in visnetten verstrikt. Naar schatting verdrinken er alleen al in de noordzee zo'n 7000 bruinvissen per jaar. Deze bijvangsten vormen de grootste bedreiging voor de bruinvis. Er wordt onderzoek gedaan om tot een visserijmethode te komen waarbij geen bruinvissen in de netten terechtkomen.
.hey beste bloggers morgen staat het weekend al weer voor de deur.morgen gaan we veel zon hebben en zondag ook dus een weeknd om eens een lekker barbecuetje te doen. vele groetjes van hyacinttje
.hey beste bloggers we zitten al weer aan de helft van de week wat gaat het toch allemaal rap voorbij.ik hoop dat we nog een mooie week hebben .
vele groetjes van hyacinttje.
.De toekan maakt zijn nest in holtes van bomen.Ze maken niet zelf hun nesten, maar ze gebruiken bestaande holtes in de bomen die ze groter maken, door het rottende hout weg te halen. Het nest wordt met verse bladeren bekleed en die worden vervangen als ze verwelkt zijn.
Het vrouwtje legt 2 tot 4 witte eieren, die in 2 tot 3 weken uitgebroed worden. de beide ouders, moeder en vader zorgen voor de jongeren. na 6 tot 9 weken vliegen de jongen uit.
.De Toekan eet vooral vruchten die ze met het einde van de snavel plukken, dan achterover gooien en doorslikken. Ze eten ook insecten en kleine reptielen en soms vallen ze zelfs vogelnesten aan.
.De toekan komt voor in de tropische gebieden van Zuid en Midden Amerika. In Argentinie, Mexico en ook in Suriname. Ze komen niet voor in Nederland, alleen bijvoorbeeld dierentuinen zoals in Artis, maar niet in de vrije natuur. Ondanks hun opvallende kleuren zijn ze nauwelijks te herkennen, totdat ze gaan vliegen of roep laten horen. De vogels leven in groepen van ongeveer twaalf dieren. Elke groep heeft verschillende slaapplaatsen, en ze verhuizen als ze gestoord worden.
.De toekans zijn familie van de spechtvogels, de poten zijn gebouwd zoals een spechtvogel.
Mannetjes en vrouwtjes zien er hetzelfde uit, het meest opvallende kenmerk van de toekan is de grote snavel die ook veel kleuren heeft. De snavel is bijna net zo groot als het dier zelf.
Waarom de snavel zo groot is daar zijn de wetenschappers het nog neit over eens, men denkt dat toekan een grote snavel heeft, om het reukvermogen groter te maken, maar daarvoor bestaat geen bewijs.
nog een foto van de groene spechtvogel.
.De Toekan is een grote zwarte vogel van ongeveer 35 tot 65 cm hoog. Er zijn bijna 40 soorten verschillende toekans.
Je hebt bijvoorbeeld de roodsnavel toekan, de reuzentoekan en de zwartsnavel toekan.
Zijn vleugels zijn kort en zijn staart is lang, zijn rugveren zijn glanzend zwart en vaak heeft hij op zijn borst een bontgekleurd verenpak.
Hierbij nog een foto van de reuzentoekan.
.Tussen de 90 en de 100 dagen vliegen de jonge vogels uit, waarna ze nog enige tijd door de oudervogels gevoerd worden. deze jonge vogels zien er nog niet zo uit als de volwassenen.
Hun staart is korter en de snavel nog lichter van kleur.
.In het wild wordt het nest meestal in holle bomen gebouwd. het vrouwtje legt twee of drie eieren. Een nest is van veraf al te herkennen. Vaak steekt de staart van deze dieren uit het nest.
In de nestkas worden ook 2 of 3 hagelwitte eieren gelegd van de afmetingen 47,0 x33,9 mm. de broedperiode bedraagt 26 tot 28 dagen.
.Als je twee ara's wilt koppelen kun je het beste beginnen door de koien bij elkaar te zetten (als dit mogelijk is). Daarna bij voorkeur de twee gelijkertijd in een nieuwe volliere plaatsen en ze de eerste tijd goed in de gaten te houden. Bij ernstige ruzies kan dan snel ingegrepen worden. gevechten kunnen echter wel beperkt worden door voldoende uitwijk- en verstopmogelijkheden in te bouwen. Als ara's een paar vormen, doen ze dit voor het leven.
.De temperatuur in de broedmachine op 37,5 graden Celcius en in de couveuse op 35 graden celsius met een vochtigheid van 60%. De temperatuur en vochtigheidsgraad in de couveuse moet elke week langzaamaan verlaagd worden totdat de vogel vleugelpennen heeft. Dan wordt de vogel op 31 graden gehouden tot dat de vleugels opengaan. Dan verhuist het kuiken naar een warme kamer. Hij krijgt dan een grote open doos waarin hij wat rond kan kruipen.Wanneer de vogel interresse toont in de wereld buiten zijn doos en naar boven klimt, wordt hij in een (echte) kooi geplaatst. Het duurt ongeveer zeven maanden voordat deze grote, lieve papegaaien geheel zelfstandig eten en hun ( menselijke ) verzorger hiervoor niet meer nodig hebben. Voeren: Wacht min 12 uur met de eerste voeding. Gebruik een goed opfok voer voor papegaaien (verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaken. De jonge vogels worden om de twee uur gevoerd met een spuitje. Na een week zie je de verandering al, de snavel is al zwart de ogen zijn open en de eerste veertjes beginnen door te komen. Vanaf 5 weken worden de ara's gevoerd met een grotere spuit 5 maal per dag. Na een aantal weken kunnen de ara's met een gebogen lepeltje worden gevoerd, dit gaat wat makkelijker en is ook fijner voor de vogels. Na het voeren moet de snavel schoongemaakt worden. Na het eten zijn jonge ara's zo moe dat ze spontaan omvallen, jonge ara's hebben ook erg veel aandacht nodig. hierbij nog een foto van een arajong en araeieren