Inhoud blog
  • fijn weekend
  • Meloen met sabayon
  • fijne vrijdag gewenst aan alle bloggertjes
  • Hortensia's
  • fijne zaterdag
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Photobucket
    Foto
    Foto
    Foto

    Photobucket

    Photobucket

    Foto

    Photobucket

    Photobucket

    .
    Foto
    Foto
    .Photobucket
    .Photobucket

    .Photobucket

    .Photobucket

    .Photobucket

    .Photobucket

    .Photobucket

    .Photobucket

    .Photobucket
    .Photobucket

    Foto
    Foto
    Foto
    allerlei

    09-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe wordt kaas gemaakt ?

    Kaas maakt men van melk. bij het maken van kaas worden de vaste stoffen in de melk ( eiwitten, vetten en mineralen)
    gescheiden van het vocht. Tijdens de bereiding voegt men aan de kaas stremsel, zuursel en zout toe. Kaas is gezond
    en bevat vooral veel calcium, vitamines A,B, en D.

    Wrongel

    Als eerste voegt men stremsel en zuursel toe aan melk.
    Hierdoor gaan de eiwitten, vooral het caseïne, in de melk
    samenklonteren, waarbij het vet en vocht ingesloten wordt.
    Zo ontstaat de wrongel. Het zuursel bevat de melkzuur-
    bacterie Lactococcus, de 'bolvormige melkbacterie'.
    Stremsel wordt gewonnen uit de maaginhoud van jonge
    dieren, bijvoorbeeld van kalveren. Het wordt ook wel
    kunstmatig gemaakt.

    Vervolgens wordt door het snijden en verwarmen van de
    wrongel zoveel als mogelijk vocht uitgeperst. Het afgetapte
    vocht heet wei. De wei bevat nog waardevolle stoffen, die
    bijvoorbeeld in dierenvoeding kan worden gebruikt, of in
    sommige frisdranken.

    Pekelbad:

    De wrongel komt vervolgens in een vat en wordt verder
    samengeperst. Dan dompelt men de wrongel in zout water
    ( het zogenaamde pekelbad). Het zout dat in de kaas dringt,
    bevordert de korstvorming, de stevigheid, de smaak en ook
    de houdbaarheid. Een fabriekskaas blijft langer in de pekel
    liggen dan een echte boerenkaas, daardoor neemt de kaas
    meer vocht op ( meer kilo's, dus een hogere verkoopsprijs)
    en wordt de kaas zouter. Een normale Goudse fabriekskaas
    zit op ongeveer 4% zout, een fabriekskaas met 25% minder
    zout (Maaslander) op ongeveer 3%, en een boerenkaas op
    ongeveer 2%.

    Rijpen:

    De kaas is na het pekelbad nog slap. Door het rijpen wordt
    kaas steviger. De rijping duurt vier weken tot een jaar. Hoe
    langer de kaas rijpt, des te zouter hij wordt, maar de kaas
    krijgt daardoor ook meer smaak



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (1)

    11-12-2009
    Een fijne avond,daar is nog veel werk aan maar dit eet ik zeer graag
    Image and video hosting by TinyPic 
    Echte vrienden krijg je niet,
    en kopen maakt je werled klein,
    Vrienden die verdien je,
     door er zelf een te zijn.
    Groetjes Brigitta

    11-12-2009 om 18:43 geschreven door Brigitta




    Archief per maand
  • 11-2013
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007

    E-mail mij

    Photobucket


    Foto

    Foto

    .Photobucket
    Foto

    Gastenboek
  • Een aangename zaterdag gewenst vriendin
  • Hopelijk gaat alles beter
  • Lieve midweekgroetjes lieve vriendin
  • Een fijne Dinsdag blogvriendin
  • Wens je een prettig weekend

    Photobucket


    Foto

    Foto

    Foto

    Blog als favoriet !


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Photobucket

    Photobucket


    Photobucket


    Photobucket


    .Photobucket

    .Photobucket


    .Photobucket


    .Photobucket


    .Photobucket


    .Photobucket


    .Photobucket

    .Photobucket


    .


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!