Kaas maakt men van melk. bij het maken van kaas worden de vaste stoffen in de melk ( eiwitten, vetten en mineralen) gescheiden van het vocht. Tijdens de bereiding voegt men aan de kaas stremsel, zuursel en zout toe. Kaas is gezond en bevat vooral veel calcium, vitamines A,B, en D.
Wrongel
Als eerste voegt men stremsel en zuursel toe aan melk. Hierdoor gaan de eiwitten, vooral het caseïne, in de melk samenklonteren, waarbij het vet en vocht ingesloten wordt. Zo ontstaat de wrongel. Het zuursel bevat de melkzuur- bacterie Lactococcus, de 'bolvormige melkbacterie'. Stremsel wordt gewonnen uit de maaginhoud van jonge dieren, bijvoorbeeld van kalveren. Het wordt ook wel kunstmatig gemaakt.
Vervolgens wordt door het snijden en verwarmen van de wrongel zoveel als mogelijk vocht uitgeperst. Het afgetapte vocht heet wei. De wei bevat nog waardevolle stoffen, die bijvoorbeeld in dierenvoeding kan worden gebruikt, of in sommige frisdranken.
Pekelbad:
De wrongel komt vervolgens in een vat en wordt verder samengeperst. Dan dompelt men de wrongel in zout water ( het zogenaamde pekelbad). Het zout dat in de kaas dringt, bevordert de korstvorming, de stevigheid, de smaak en ook de houdbaarheid. Een fabriekskaas blijft langer in de pekel liggen dan een echte boerenkaas, daardoor neemt de kaas meer vocht op ( meer kilo's, dus een hogere verkoopsprijs) en wordt de kaas zouter. Een normale Goudse fabriekskaas zit op ongeveer 4% zout, een fabriekskaas met 25% minder zout (Maaslander) op ongeveer 3%, en een boerenkaas op ongeveer 2%.
Rijpen:
De kaas is na het pekelbad nog slap. Door het rijpen wordt kaas steviger. De rijping duurt vier weken tot een jaar. Hoe langer de kaas rijpt, des te zouter hij wordt, maar de kaas krijgt daardoor ook meer smaak
Behandeling van haaruitval door stress bestaat uit twee aspecten. Massage van de hoofdhuid is zeer belangrijk. Met massage stimuleer je de doorbloeding van de hoofdhuid waardoor adrenaline sneller afgevoerd wordt. Zo komt er minder melkzuur in de transpiratie terecht.
Vervolgens dient het melkzuur bestreden te worden. Een speciale lotion (Hydrotoxa) zorgt ervoor dat de melk- zuurkristallen afgebroken worden. Deze lotion kalmeert ook de gespannen huid.
Als melkzuur in de haarwortel komt en de celgroei stopt, sterft de haar af. De vloeistof in de wortelschede wordt een harde bol die gevangen blijft zitten in de wortelschede. Dit wordt ook wel coque sereuse genoemd.
Als nieuwe haar zich wil ontwikkelen zit de oude haar in de weg. De nieuwe haar kan hierdoor ook afsterven. Er maar een beprkt aantal zgn moedercellen zijn waaruit nieuwe haren kunnen groeien. Door het vroegtijdig afsterven van de haren worden deze cellen heel snel opgebruikt. Als er geen moedercellen meer aanwezig zijn ontstaat (vroegtijdige) kaalheid.
Melkzuur op de hoofdhuid beïnvloedt het haar op 3 manieren. ten eerste beschadigt het melkzuur de kitsubstantiedie de haarschubben aan elkaar plakken. Hierdoor gaan de schubben los zitten en worden de haren poreus en fijn.
Wanneer het melkzuur in de haarwortel komt, wordt de wortelschede aangetast. het haar laat dan los en valt uit of blokkeert de groei van een nieuwe haar.
Een teveel aan melkzuur zorgt er ook voor dat de huid gaat jeuken, plakken en dat de lymfestromen blokkeren. hierdoor wordt het stofwisselingsproces van de cellen geblokkeerd en wordt de groei van de haren belemmerd.
Kort en bondig kan gezegd worden dat door stress extra melkzuur in het zweet terecht komt. Hierdoor sterft de haar voortijdig af en ontstaat vroegtijdige kaal- heid. Hoe dit proces precies werkt staat hieronder beschreven.
Invloed van stress:
Tijdens stress produceert het lichaam meer adrenaline. Adrenaline wordt afge- broken tijdens zware fysieke inspanning of door de lymfeklieren. Omdat de bloedcirculatie in de hoofdhuid relatief zwak is, blijft de adrenaline hier lang achter. De adrenaline komt in de talgklieren terecht, waardoor er extra melk- zuur in de talgklieren wordt gevormd.
Vuur heeft warmte, brandstof en zuurstof nodig. brandstof is bijvoorbeeld het hout van de open haard. Met de warmte die je maakt met een lucifer steek je het aan. Het vuur gebruikt de zuurstof uit de lucht om te blijven branden.
Vuur is warm. Vuur heeft licht. je kunt je eraan warmen en je kunt er eten op maken. Heet kan heel gezellig zijn, en het kan indrukwekkend zijn. veel mensen worden dromerig van het kijken naar een knapperend vuurtje. Maar vuur kan ook gevaarlijk zijn. daarom hebben sommige dingen een speciaal teken om aan te geven dat het brandbaar is.
Heel erg lang geleden hebben de mensen zo het vuur ontdekt. Ze ontdekten dat het gevaarlijk maar ook dat het heel nuttig was. Je kon je eraan warmen, voedsel erop bereiden en de wilde dieren waren er bang van heel erg belangrijk voor de mens! Een tijd lang hebben mensen waarschijnlijk gloed bewaard. Tot ze erachter kwamen hoe ze zelf vuur maakten.
Dat was natuurlijk een hele belangrijke ontdekking !
Er waren twee manieren om vuur te maken: door met vuurstenen tegen elkaar te slaan snel rond te draaien op een stuk hout. Door heel hard te wrijven ontstaat warmte. Als je dat kan branden zoals droog hout en papier ontstaat vuur.
Vuur is iets natuurlijks. Vuur is niet uitgevonden. Het is een natuurverschijnsel. Vuur hoort bij de aarde en de natuur.
Binnen in de aarde is het heel erg heet. Hoe we dat weten? Als een vulkaan uitbarst komt er lava uit. Dat is steen dat zo heet is dat het vloeibaar is. De lava die uit de vulkaan komt zet alles in brand. Vuur kan ook uit de lucht komen. Door de bliksem. Zo zijn vaak bosbranden ontstaan.
Natte schoenen mag je niet bij de verwarming zetten om te drogen, want daardoor wordt het leer heel hard. Bovendien krimpen schoenen dan vaak. Een goed soldatenmiddeltje is de natte schoenen opvullen met krantepapier, of opspannen met niet-verniste houten spanners. Leg ze daarna op hun zijkant, zodat ook de zool goed kan drogen.
De vorm van een natuurlijke parel wordt bepaald door die van de indringer die het weekdier met parelmoer bedekt. Zo'n parel kan dus heel veel verschillende voormen hebben. Ronde natuurlijke parels zijn heel zeldzaam en daardoor extra kostbaar.
Gekweekte of gecultiveerde parels zijn vaak voorgevormd. Stop je een rond stukje parelmoer in de schelp, dan groeit er haast zeker een ronde parel in.
Ook in de Noordzee?
Parelduiken in de Noordzee levert niets op. Er leven wel oesters, maar er zitten geen parels in. In de natuur komen parels voor in Sri-lanka, Zuid-India, de Perzische Golf, Saoedi-Arabië, Iran , Oman, Tahiti en voor de kusten van Japan, Mexico, Panama en Californië.
De glans van een parel
Wat een parel zo speciaal en mooi maakt, is zijn glans. Die ontstaat door de verschillende laagjes parelmoer waaruit hij is samengesteld. Elke laag is een beetje doorschijnend. Daardoor breekt het licht dat op de parel valt en wordt weerkaatst. Hoe dunner de laagjes en hoe meer het er zijn, des te mooier glanst de parel.