Aardperen lijken op gemberwortels. Maar onder hun knobbelige schil zit romig, wit, krokant en zoet vruchtvlees. De nootachtige smaak heeft wat weg van artisjok en schorseneer. Aardperen bevatten insuline, een suiker die bij vertering geen glucose vormt en daardoor bijzonder geschikt is voor diabetici. Voor gebruik moeten ze worden gewassen en schoongeboend of geborsteld. De schil is perfect eetbaar. Onder de schil zitten de meeste voedingsbestanddelen. Als je de schil toch wil verwijderen, en dat is vooral bij oudere aardperen aangewezen, kook of stoom ze eerst. Verwerk ze dan in hun geheel, in schijfjes, blokjes, of als puree.
09-02-2012 om 12:08
geschreven door julie (Arlette)
Valentijnsdagis een dag waarop geliefden elkaar extra aandacht geven met cadeautjes, bloemen, of kaarten. Valentijnsdag wordt gevierd op14 februari. PausGelasius Iriep in49614 februari uit tot de dag van deHeilige Valentijn.
Commercie
In deVerenigde Statenis men, uit commercieel oogpunt, begonnen met het verleggen van de nadruk van anonieme liefde naarliefde. Valentijnsdag is inBelgiëenNederlandin korte tijd, sinds middenjaren 90, een groot commercieel succes geworden: cadeauwinkels, boekwinkels en bloemenwinkels profiteren hiervan. Ook de Nederlandse posterijen deden hieraan mee door een valentijnspostzegel uit te geven.(wikipedia)
08-02-2012 om 15:40
geschreven door julie (Arlette)
'n dag zonder jou is een tuin zonder bloemen een dag zonder jou kun je geen dag meer noemen een dag zonder jou is een dag zonder licht en dáárom is zo'n dag geen gezicht
het huis is leeg en koud als ik je stem niet hoor de tafels, stoelen en het bed het stelt geen moer meer voor een boom zonder takken 'n hemel zonder blauw m'n lief - dat is een dag zonder jou
Toon Hermans
06-02-2012 om 11:34
geschreven door julie (Arlette)
Sommige mensen leven om te leven. Anderen om te proberen zo laat mogelijk dood te gaan.
Menigeen vindt zijn hart pas als hij zijn hoofd verloren heeft.
De wereld is als een spiegel: kijk er boos in en zij kijkt boos naar je terug; glimlach en zij glimlacht ook
* Luisteren betekent voor velen: wachten totdat de ander is uitgesproken. * Houd van de mensen zoals ze zijn; er zijn geen anderen. * De zegen van een goede gezondheid is dat je keuzes maken kunt, terwijl je bij een minder goede gezondheid keuzes maken moet. * Je kunt wachten tot je perfect bent, maar je kunt ook nu al van jezelf houden. * Oud en wijs wil niet zeggen dat je alle antwoorden weet; je hebt alleen niet zoveel vragen meer. * De rijke is niet gelukkiger dan hij die genoeg heeft. * Voordat je tot een ander kunt gaan, moet je tot jezelf gekomen zijn. * Vergeet wie je dacht te zijn, en accepteer wie je bent. * Bergen verzet je door elke dag kleine keien te verplaatsen. * Een stap terug doen brengt je soms verder dan een dozijn stappen vooruit. * Wat is haasten als er geen tijd bestaat? (Stef Canters) * De belangrijkste dingen in het leven zijn geen dingen.
06-02-2012 om 11:29
geschreven door julie (Arlette)
Kafir-limoenblaadjes De milde citroensmaak is perfect voor curry's, soepen en roerbakgerechten. Altijd eerst wassen.
Citroengrasstengel Deze tropische plant geeft een citrusaroma aan sauzen en marinades uit de Aziatische keuken. Ook ideaal voor in soepen, stoofpotjes of als thee.
Thaise aubergine Bestaat in grote en kleine varianten. Wordt meestal rauw gegeten. Als je hem stooft, moet er altijd nog wat beet op zitten.
Kleine verse chilipepers De goene onrijpe zijn het zachtst van smaak. De rode zijn heel pikant: na het snijden was je beter meteen je handen.
Galangawortel Lijkt sterk op gember maar heeft een sterkere smaak. Let op voor het sap, want het maaky vlekken die zeer moeilijk te verwijderen zijn.
Thaise bieslook Ziet en smaakt helemaal anders dan de bieslook die wij kennen. De Thaise variant is veel houteriger en straffer. Wordt vooral gebruikt in curryschotels.
Wing-beans Of goabonen, een decoratieve boon die qua smaak te vergelijken is met onze groene bonen. Rijke bron van vitamine A,C, ijzer en calcium.
05-02-2012 om 00:00
geschreven door julie (Arlette)
- Kook de diepgevroren scampi's en pel ze. (14 stuks) - Kuis 1 stengel prei en en snij hem in keine stukjes - Kuis 1 teentje look en maak hem fijn in de lookknijper - 1 à 2 tomaten (hangt af van de grootte) - mascarpone - droge witte wijn - peper, zout, paprika, 1 kl lepeltje sambal (opgepast is pikant) en wat kurkuma (voor de kleur) - 1 lepeltje groentebouillon (pasta)
Zo maak ik het - Prei stoven in een klont boter - tomaten en look bijvoegen en wat kruiden met peperen zout - voeg je scampi's bij dit alles - laten stoven en wat wijn toevoegen. - Na enkele min de mascarpone eronder mengen - Alle kruiden nu toevoegen - Als je saus te dik is doe er nog een scheutje wijn bij. Als ze te dun is, voeg er nog wat mascarpone bij. - De hoeveelheid kruiden hangt af van je eigen smaak. Regelmatig proeven! - Dien op met spirelli's of met stokbrood.
01-02-2012 om 15:35
geschreven door julie (Arlette)
ABSINT of shiba Heeft een bittere smaak en wordt gebruikt voor het op smaak brengen an saus en gebraad
BONENKRUID Heeft een knoflooksmaak en wordt rauw gebruikt voor soepen, salades, sausen, eieren en aardappelen
HYSOP Heeft een aangename geur, maar een beetje wrange smaak en wordt gebruikt voor groenten, soep, salades, wild, gebraden vees en vullingen
LAVAS Heeft een geur en smaak van selderij en wordt gebruikt voor soepen, salades, sausen en vlees.
PIMPERNEL Heeft de geur en smaak van gezouten augurk en wordt gebruikt voor salades, soepen, vis en kruidenboter
GROENE ANIJS Heeft een aromatische geur, warme, zoet smaak en wordt gebruikt voor wildmarinades, gebak, banket en anijsdranken
KARDEMON Heeft een peperachtige, aromatische smaak en wordt gebruikt voor marinades met azijn, inmaak van groente, noordelijk gebak, recepten uit het verre oosten
RAS EL HANOUT Heeft een aromatische geur,gekruide smaak en wordt gebruikt voor alle Noordafrikaanse gerechten, tajine, couscous, schapenvlees, kip
Dit zijn enkele niet zo gekende kruiden die toch lekker zijn indien men ze op de juiste manier en in de juiste hoeveelheid gebruikt. Met kruiden mag men trouwens nooit overdrijven want als je het kruid in een gerecht te veel doorsmaakt dan is heb je overdreven en dan is je gerechtje mislukt.
29-01-2012 om 17:41
geschreven door julie (Arlette)
Nodig Voor de compote: - 2 rijpe bananen - 1 el rietsuiker - sap van 1 limoen
Voor de mascarponemousse: - 500 g mascarpone - 3 eierdooiers - 50 g rietsuiker - 2,5 bl gelatine geweekt in koud water - scheutje rum - 3 eiwitten, opgeklopt - enkele gedroogde merengues
zo maak je het Plet voor de compote de bananen met suiker en breng op smaak met limoensap en -rasp. Klop de suiker en de eierdooiers wit. Smet de gelatine in de rum, voeg samen met de mascarpone toe aan de eierdooiers, klop goed los en spatel er eiwit onder. Vul de glaasjes voor 1/3 met de compote van de bananen, erop de mousse van mascarpone en werk af met merengue en wat limoenzeste. (recept van P. Goossens)
26-01-2012 om 12:00
geschreven door julie (Arlette)
Weetjes over bananen - Zeg nooit zomaar banaan tegen een bakbanaan. Wat wij in het westen bedoelen met banaan is de gele, zoet dessertbanaan, maar in Afrika en Zuid-Amerika staat de bakbanaan veel hoger in aanzien.
- Gebruik voor dessertbereidingen altijd de gewone dessertbanaan. Bakbananen zijn zo'n 30 tot 40 cm lang en worden net als aardappelen gebakken of gekookt omdat de vrucht rauw moeilijk verteerbaar is.
- Groene, onrijpe bananen zijn stevig en bevatten 20 keer zoveel zetmeel als suiker. Na rijping is dat omgekeerd: hoe rijper, hoe zoeter.
- Waarom bananen krom zijn? Een banaan krijgt zijn kromme vorm omdat de bloemtros door de zwaartkracht naar beneden gaat hangen, maar de kleine banaantjes koppig naar boven blijven groeien.
Bakbananen
Gewone bananen
24-01-2012 om 12:05
geschreven door julie (Arlette)
Citroenmelisse Smaak Citroenmelisse heeft zoals de naam al aangeeft een uitgesproken citroensmaak Gebruik Om de frisheid en de zachte smaak te behouden, kan u de blaadjes beter niet koken met andere ingrediënten. Voeg ze toe net voor het serveren. Geslaagde combinaties Citroenmelisse wordt vooral gebruikt in patisserie: in bereidingen die ook sinaasappel of citroen bevatten; ze wordt bv gebruikt in koekjes, taarten en desserten. Fijngehakte citroenmelisse is ook heerlijk in soepen, salades en kruidensausjes en zowel bij vis als bij vlees
19-01-2012 om 15:22
geschreven door julie (Arlette)
Voorbereiding - pers de citroen en de sinaasappelen - snij 1 nectarine in blokjes en besprenkel met wat citroensap. Zet apart voor de versiering. - snij de overige 5 nectarines in blokjes en besprenkel met citroensap. Voeg toe aan het sinaasppelsap. - snij de passievruchten doormidden en lepel het vruchtvlees uit. Zeef, verwijder de pitjes en voeg bij het sinaasmengsel. - verkruimel de koekjes.
Bereiding 1. Mix het sinaasmengsel tot een glad soepje. 2. Verdeel het soepje over 8 kommetjes. Versier met blokjes nectarine, een straalje bloedsinaasappelsap, koekjeskruimels en een takje citroenmelisse
TIP In de winter kan u nectarines vervangen door rijpe peren.
19-01-2012 om 15:14
geschreven door julie (Arlette)
k Heb menig menig uur bij u gesleten en genoten, en nooit en heeft een uur met u me een enklen stond verdroten. k Heb menig menig blom voor u gelezen en geschonken, en, lijk een bie, met u, met u, er honing uit gedronken; maar nooit een uur zo lief met u, zoo lang zij duren koste, maar nooit een uur zoo droef om u, wanneer ik scheiden moste, als de uur wanneer ik dicht bij u, dien avond, neêrgezeten, u spreken hoorde en sprak tot u wat onze zielen weten. Noch nooit een blom zo schoon, van u gezocht, geplukt, gelezen, als die dien avond blonk op u, en mocht de mijne wezen! Ofschoon, zoo wel voor mij als u, - wie zal dit kwaad genezen? - een uur bij mij, een uur bij u niet lang een uur mag wezen; ofschoon voor mij, ofschoon voor u, zoo lief en uitgelezen, die rooze, al was t een roos van u, niet lang een roos mocht wezen, toch lang bewaart, dit zeg ik u, t en ware ik t al verloze, mijn hert drie dierbre beelden: u dien avond - en - die rooze!
GUIDO GEZELLE
17-01-2012 om 18:14
geschreven door julie (Arlette)
Piet Römer was een bekend Nederlands acteur. Römer werd op 2 april 1928 geboren in Amsterdam als helft van een eeneiïge tweeling.
Sinds 1956 speelde hij in vele televisieseries, zoals het legendarische "Stiefbeen en Zoon" en "'t Schaep met de vijf poten". Hij was volgens de NOS ook te zien in meer dan zestig theaterproducties en een twintigtal films.
Vanaf 1995 tot 2006 speelde hij de rol van de Amsterdamse rechercheur Jurriaan de Cock (met C-O-C-K) in de immens populaire serie "Baantjer", die ook op de Vlaamse openbare televisie te volgen was en is. Hij speelde er naast de Belgische acteur Serge-Henri Valcke die Commissaris Buitendam gestalte gaf.
Römer grossierde in televisie- en theaterprijzen, onder andere voor "Baantjer" waarvan de titelmuziek mede door Toots Thielemans is ingespeeld en waarin ook Michael Pas in een maandagavond op de VRT uitgezonden aflevering acteerde. Het acteren in Baantjer leverde de overleden acteur het ereburgerschap van Amsterdam op. Ook was Römer als zanger actief, bijvoorbeeld in het liedje "Het zal je kind maar wezen".
Eind 2010 en begin 2011 lag Römer zeven weken in het ziekenhuis met een zware longontsteking. Een deel van die periode lag hij in coma. In juli 2011 kondigde Römer aan dat hij hersteld was en opnieuw wilde gaan acteren. Hij zag een rol in één of andere televisiereeks wel zitten, zei hij toen. Dit alles volgens het Nieuwsblad
17-01-2012 om 17:43
geschreven door julie (Arlette)