CITROENGRAS Deze ongeveer 1 m hoge, meerjarige struik met zijn rietachtige halmen met scherpe kanten is lid van de grassenfamilie. citroengras komt oorspronkelijk uit India en Sri Lanka. Tegenwoordig wordt het echter overal in Zuidoost Azië en in Zuid-Amerika verbouwd. Smaak en aroma Door de grote hoeveelheid citroengrasolie geurt citroengras heel sterk naar citroen als het wordt geraspt. Het smaakt als een mengsel van citroen, gras en gember. Kippensoep met citroengras. voor 4 pers. 2 stengels citroengras 1 stukje verse galangawortel (ongeveer 5 cm) 3 kaffirlimoenblaadjes 1 blikje kokosmelk (400 ml) 250 g oesterzwammen 2 tomaten, 3 chilipepers 500 g kippenfilet 4 eetl citroensap 4 eetl vissaus vers korianderblad Bereiding Het citroengras wassen en in stukken van 3 cm snijden. De galangawortel wassen,in dunne plakken snijden. Kaffirblaadjes in vieren snijden. Kokosmelk verwarmen, ctroengras, kaffirblaadjes en galangwortel toevoegen en op een matig vuur zonder deksel een min of 2 laten koken. 3/4 l water toevoegen. Dan het in 1 cm brede repen gesneden vlees, de in hapklare stukken gesneden oesterzwammen en de in vieren gesneden tomaten toevoegen, bij lage temp. zonder deksel 5 min. laten inkoken. Chilipepers, citroensap en vissaus aan de soep toevoegen. Galangawortel en citroengas voor het serveren eruit halen. Met gehakte koriander serveren.
galangawortel (licht gemberachtig)
ctroengras
19-11-2012 om 17:36
geschreven door julie (Arlette)
De Rederijkerskamer van Poperinge "De Langhoirs Victorinen" brengen voor u "Amlett" . Een stuk van Jan Decorte.
Een stuksken historie (Regisseur: Chris Debruyne).
lllll
Nen tijd geleden, in Denemarken, werd de koning vergiftigd door zijn broer. Kort daarachter hertrouwde de koningin-weduwe, die mede in tkomplot zat, mee diene valse moordenaar die zo doende de nieuwen koning werd.
Haren zoon Amlett weet van gans da spel niksken totdat tspook van zijn vader hem de waren toedracht komt vertellen. Amlett weet nie wa dat hij hoort en zint op wraak, maar hoe doede da, wraak ?
Samen mee zijnen maat Horatio bedenkt hij een truksken om zijn moeder en zijn stiefvader tegen de lamp te laten lopen. Maar in al zijn geweld doet hij par malheur Polonius, raadgever van de koning en vader van zijn lief, Ophélieken, dood. Da meisken, halfzot van verdriet, verdrinkt haarzelven in de beek bij tpaleis
Haar broer Laërtes mee nu twee sterfgevallen in de familie bedisselt samen mee de valsen koning een planneke om Amlett dood te steken, maar alles loopt zon beetje in thonderd en op t eind zijn zallemaal dood.
En den een en den anderen en uzelven ook vaneigens zien dat allemaal zomaar gebeuren
(William Shakespeare)
Regisseur Chris Debruyne
15-11-2012 om 16:50
geschreven door julie (Arlette)
POMPOENSOEP Nu Halloween voorbij is hebben de pompoenen hun werk gedaan, het is tijd om er een dampende soep van te maken.
Ingredienten
Voor 4 Personen:
- 600 gram pompoen (in blokjes, zonder schil/zaadjes) - 1 ajuin (fijngesneden) - 1 wortel (geschild, in blokjes) - 1 takje selder (fijngesneden) - 2 aardappelen (geschild, in blokjes) - 100 ml room - boter - peper en zout - 2 Liter kippenbouillon
Bereidingswijze
Verwarm de boter in een soepketel en fruit hierin de ajuin. Voeg de wortel, selder, aardappelen en de pompoen toe en fruit alles nog even mee. Doe er de kippenbouillon bij en breng aan de kook. Laat 20 minuutjes doorkoken en mix de soep. Doe er de room bij, breng op smaak met peper en zout, en werk af met de peterselie. Indien gewenst kan men er ook geitenkaas in verwerken in plaats van room.
14-11-2012 om 17:16
geschreven door julie (Arlette)
Over de ontstaansgeschiedenis van het feest zijn veel speculaties. Vaak wordt verondersteld dat het feest teruggaat op een Germaans winterfeest, maar ook een zuiver kerkelijke oorsprong is mogelijk. Wel duidelijk is dat de ontwikkeling tot algemeen, door alle gezindten gevierd, volksfeest tamelijk recent is.
Oorsprong
De Schotse antropoloog James George Frazer veronderstelt een heidense oorsprong van het feest: het ronddragen van het (heilige) vuur zou een voorchristelijk vruchtbaarheidsritueel zijn, wijdverspreid over West-Europa. Het heidense ritueel zou dan door de kerk zijn overgenomen, vooral om het vertrouwen van de bevolking te winnen. Veel andere onderzoekers stellen echter dat er niets heidens aan het feest valt op te merken. De Duitse volkskundige Dietz-Rüdiger Moser stelt dat het feest door de kerk is geïntroduceerd. In Lucas vinden we de tekst: Niemand steekt een lamp aan en zet die in de kelder of onder de korenmaat, maar op de standaard, opdat wie binnentreden het licht zien (Lukas 11:33 e.v.). Deze regels uit het evangelie werden vaak op 11 november voorgedragen en in de mis besproken. Moser neemt aan dat door deze voorlezing in de mis de bevolking werd aangespoord tot een lichtjesfeest.
Moderne onderzoekers houden vaak het midden tussen beide standpunten. Sint-Maarten is een bedelfeest, en bedelfeesten waren nodig in de moeilijke wintermaanden. Bedeloptochten zoals met Sint-Maarten werden en worden (in Vlaanderen) ook gehouden met Driekoningen of met Nieuwjaar, en ook het Sinterklaasfeest heeft kenmerken van een bedelfeest
08-11-2012 om 12:03
geschreven door julie (Arlette)
Over het algemeen is Sint-Maartenviering in Vlaanderen minder wijdverspreid dan in Nederland, wat echter niet wil zeggen dat de traditie in niet intensief gevierd wordt
08-11-2012 om 11:56
geschreven door julie (Arlette)
DIAMANT Diamant is de enige edelsteen die uit één element bestaat: koolstof. De steen heeft een extreem compacte structuur die voor de grote hardheid zorgt. Dit is de eigenschap die hem uitermate geschikt maakt voor talrijke industriële en wetenschappelijke toepassingen.
SMARAGD Deze brylsoort is één van de mooiste edelstenen. De kwalitatief beste stenen komen uit Colombia en zijn heldergroen met een prachtige glans en zuiverheid.
Robijn Robijn is een korundsoort. In zijn zuivere vorm is dit een volledig transparant en kleurloos mineraal, maar de aanwezigheid van onzuiverheden zorgt voor diverse aantrekkelijke schaduwen en kleurenschakeringen. De naam robijn is exclusief voor de rode stenen. De tinten variëren van oranjerood tot diep paars-rood.
SAFFIER Net zoals robijn is ook saffier een korundsoort.Saffieren zijn gewoonlijk blauw, hoewel ze ook in andere kleuren voorkomen. De kleur verandert wanneer ze vanuit verschillende hoeken bekeken worden. Ze moeten daarom uiterst voorzichtig worden geslepen zodat de kleuren het beste utkomen.
Topaas Vanwege zijn hardheid is topaas zeer geschikt voor gebruik in sieraden. Topaas varieert in klezur van lichtblauw of kleurloos tot geel, oranjerood, bruin en zelfs roze. De kostbaarste stenen zijn de gougele en roze exemplaren.
AQUAMARIJN Net zoals smaragd is aquamarijn een berylsoort. In de 19de eeuw waren groenere stenen erg populair. De mooiste kwaliteit aquamarijn komt uit Brazilië en Pakistan.
PAREL Parels ontstaan door het verdedigingsmechanisme bij irrritatie van sommige weekdieren. Het dier zet lagen parelmoer af rond de irritatie zodat een min of meer ronde vorm ontstaat. Dit is een natuurlijk proces. Het kan op gang worden gebracht door het inbrengen van een korreltje in het weekdier. Het diertje vormt hier vervolgens een parel van. De kleur van de parels varieert van glanzend wit tot zwart.
KORAAL Koraal is het beschrmende kalkstenen skelet van minuscule zeediertjes, de koraalpoliepen. Koraalpoliepen leven in kolonies en hun skeletten vormen samen deze kostbare steen. Koralen zijn er in vele kleuren: rood, roze, wit, blauw en zwart.
Jade Deze edelsteen heeft een fijne textuur en bijzonder hard, waardoor ze ideaal zijnvoor graveren In China worde al 20000 jaar voorwerpen van jade gemaakt. Groene jade is het populairst hoewel jade een grot kleurvariëteit heeft.
KWARTSGROEP Tot deze groep behoren: agaat, jaspis, amethist,citrien, opaal, bergkristal, vuursteen... Vele stenen uit de kwartsgroep worden gebruikt in sieraden. Daarnaast werd de vuursteen als een van de eerste materialen door de mens gebruikt. groene jaspis amethist
05-11-2012 om 11:39
geschreven door julie (Arlette)
Traagzaam trekt de witte wagen door de stille strate toen, en 't is weenen, en 't is klagen dat ze bin' de wijte doen! Stap voor stap, zoo gaan de peerden, traagzaam, treurig, stille en stom, en zij kijken, of 't hun deerde, dikwijls naar hun' Meester om; naar hun' Meester, die te morgen zijn beminde peerdenpaar, onder 't kammen en 't bezorgen zei de droeve nieuwemaar. "Baai," zoo sprak hij, "Baai en Blesse, heden moeten ... stille! fraai! moeten wij naar de uitvaartmesse, met den wagen, Blesse en Baai!" En toen, na zijn hand te doppen in 't gewijde water klaar, zegent hij de hooge koppen van 't onachtzaam peerdenpaar. En hij kust en kruist ze beiden, en "gij," zegt hij, "Blesse en Baai, moet een lijk naar 't kerkhof leiden, Baai en Blesse, stille! fraai! Schuimen zoudt ge en lastig zweeten, zoo 'k u zonder wete liet van de mare, en zoudt verheeten, gave ik u den zegen niet!" En hij zelve kruist en wijdt hem, eer hij ze in den breidel vangt, met het water, dat bezijd hem aan de ruwe bedspond hangt. Want hij slaapt bij zijn beminde peerden en bezorgt ze trouw, trouwer als voor eigen kinde eigen Moeder zorgen zou. Hij besproeit, en met gewijden pallem speerst hij peerd en stal, om de lijkvaart te bevrijden van gevaar en ongeval. Ha! wie weet hoe veel gevaren die niet hebben uit te staan, die met peerden, - God bewaar' hen! - die met hunne meesters gaan? Traagzaam rijdt en rolt de wagen, treurig door de strate voort, en 't is krijschen en 't is klagen, dat men onder 't dekzeil hoort. Stap voor stap zoo gaan de peerden, ziende naar hun' meester om; stap voor stap, als of 't hun deerde, traagzaam, treurig, stille ... en stom! GUIDO GEZELLE
01-11-2012 om 15:29
geschreven door julie (Arlette)
Stoofvlees in portosaus - 1 kg stoofvlees (rund) - 100g gerookte spekreepjes - 1 ui - 2 teentjes knoflook - 2 eetl. boter - 2 dl lichte room -2 eetl. Luikse siroop -1 eetl. tomatenpuree - 1eetl. mosterd - 1 eetl. tietsuiker -2 dl porto - 3 dl vleesbouillon(1/2 blokje opgelost in 3 dl heet water) - 2 blaadjes laurier - peper en zout Bereiding - smelt de boter en laat ze kleuren in een groete kookpot.Bak het vlees aan alle kanten aan. Kruiden met peper en zout. - Voeg de fijngesnipperde ui , het knoflook en de spekreepjes toe. Laat nog enkele min. roerbakken. - Overgiet met de bouillon en de porto. Voeg de laurierblaadjes , de rietsuiker, de tomatenpuree en de mosterd toe. Dek af en laat sudderen tot het gaar is op een zacht vuurtje. - Giet er de room en de Luikse siroop bij. Kruid naar smaak met peper en zout. Opdienen met wortelpuree en/of selderpuree eventueel raapjes of groene kool past er ook heel goed bij.
17-10-2012 om 16:39
geschreven door julie (Arlette)
Special agent Patrick Bowers houdt er een eigenzinnige methode op na om de dader van een misdrijf op te sporen. Een unieke aanpak die niet altijd kan rekenen op sympathie van zijn collega's. Sterker nog: de helft van de tijd weet hij zelf niet of zijn analyse ergens toe leidt. Maar wanneer het lichaam van een jonge vrouw wordt gevonden in de heuvels van North Carolina, doet hij er alles aan om de puzzelstukjes met elkaar te verbinden en een daderprofiel te schetsen. Dan laat de dader van zich horen.- hij noemt zchzelf de illusionist. Deze seriemoordenaar laat schaakstukken achter op de plaats van het delict, waarmee hij Patrick meelokt in een spel op leven en dood. Het lukt de gevaarlijke om steeds één zet voor te blijven. Dat brengt Patrick op duistere plekken, waaronder en zelfmoordsekte. Wanhopig zoekt hij naar een manier om de illusionist schaakmat te zetten. Want als zwart wint, is alles verloren.
11-10-2012 om 16:33
geschreven door julie (Arlette)
De bladerloze bomen, on- gedurig en verlegen, staan vechtende in den voorjaarswind, en weg- en weêrgeslegen; ze buigen, dat de grond opheft en dat hun wortelpezen, hoe vaste ook en hoe verre en die- pe zijwaards ingevezen, begeven moeten. t Zoeft alom en t zucht. De takken tieren lijk wolven, die verhongerd in de wilde bossen zwieren. Geen mussen meer, geen vogels, die t bestaan een huis te nazen, daarin zo menige onbekende en boze gasten razen: ze vluchten! t Is al eendlijkheid, al woede, en wilde vlagen, die, tegen t taaie takgebouw vereend, hun wijsheid wagen, en wijken moeten. Buigen maar, gij bomen: eer veel tijden zal t uitgewaaid en verder zijn gevlucht, dat felle strijden.
Guido Gezelle
10-10-2012 om 17:42
geschreven door julie (Arlette)