Darwin werd gelovig opgevoed en opgeleid volgens de filosofie van de in die tijd in Engeland gangbare natuurlijke theologie, die religie en wetenschap verenigde. Dankzij de waarnemingen en ontdekkingen die hij in de loop van zijn leven deed ging hij echter steeds meer twijfelen over zowel de gangbare ideeën over soortvorming als zijn persoonlijke geloof. Tijdens een onderzoeksreis met het schip de Beagle (1831-1836) bezocht Darwin Zuid-Amerika, Australië, het zuiden van Afrika en diverse eilandengroepen in de Pacifische en Indische Oceaan. Op al deze plekken bestudeerde hij de plaatselijke dieren, planten, fossielen en geologie. Een groot deel van zijn verdere leven was gewijd aan het onderzoeken en classificeren van de op zijn reis verzamelde voorwerpen en het was onder andere dankzij dit onderzoek dat hij op zijn theorie over het ontstaan van soorten kwam.
Darwins werk zorgde voor een revolutie binnen de wetenschap, maar had ook invloed op maatschappij, filosofie en religie. De acceptatie van evolutie zette de mens neer als een diersoort, onderdeel van de natuur, in plaats van een boven de natuur staande levensvorm. Samen met de erfelijkheidsleer van Mendel vormt Darwins evolutietheorie tegenwoordig de basis van alle biologische kennis.(Wikipedia)
13-02-2009 om 15:20
geschreven door julie (Arlette)
Op 12 februari was het precies 200 jaar geleden dat Charles Darwin geboren werd en in november is het 150 jaar geleden dat zijn boek 'On the Origin of Species' verscheen. Daarin doet hij zijn evolutietheorie uit de doeken.
Darwin maakte een vijf jaar durende reis rond de wereld aan boord van de HMS Beagle. Op de Galápagoseilanden, een afgelegen en ruige, maar wondermooie eilandengroep voor de kust van Ecuador, observeerde hij dieren zoals reuzenschildpadden, leguanen en vinken. Terug thuis gebruikte hij het materiaal om in zijn evolutietheorie te bewijzen hoe nieuwe soorten ontstaan.
13-02-2009 om 15:17
geschreven door julie (Arlette)
Ingrediënten - 12 vastkokende aardappelen - 800 g lamsvlees (schouder) - 2 uien - 1 knoflooktentje - 1 blikje tomatenpuree - 1 blokje gevogeltebouillon - 1 soeplepel paprika -1 bosje basilicum - 2 volle soeplepels Maïzena Bereiding - Het vlees in blokjes snijden. - In de braadpan, het vlees en de gesnipperde uien in de boter bakken tot ze goudbruin zijn. - De geperst knoflook, de tomatenpuree, het bouillonblokje, de paprika, de aardappelen en een liter water toevoegen. - De pan afdekken en gedurende 45 min. op een laag vuurtje laten sudderen. - 1/4 uur voor het einde van de braadtijd, in een opscheplepel de Maïzena met wat saus aanlengen - Het mengsel in de pan gieten en roeren met een houten spatel. - De saus naar smaak kruiden met peper en zout - De gehakte basilicumblaadjes toevoegen en opnieuw aan de kook brengen SUGGESTIE Heel lekker met zelfgemaakte puree.
11-02-2009 om 15:44
geschreven door julie (Arlette)
Valentijn (Latijn: Valentinus) (3e eeuw) is de naam van een of twee martelaren uit de derde eeuw. De feestdag Valentijnsdag (14 februari) is de dag der geliefden en gaat indirect op deze heilige(n) terug. De historische Valentijn(s)
Een van deze martelaren zou een Romeins priester zijn geweest die omkwam tijdens de christenvervolgingen onder keizer Claudius II Gothicus (268-270). Een andere Valentijn was bisschop van Terni (vandaar: Valentinus van Terni) en zou eveneens in Rome de martelaarsdood zijn gestorven. Mogelijk gaat het hier echter om dezelfde persoon. 7 februari is de feestdag van de heilige Valentinus van Raetia, met wie men de bovengenoemde Valentijn(s) ook verwarde.
Paus Gelasius I riep in 496 14 februari uit tot de dag van de heilige Valentijn. In de tijd van paus Gelasius was er echter geen enkel biografisch gegeven meer over hem bekend. Sint Valentijn werd genoemd als een van degenen 'die terecht door mensen worden vereerd, maar wiens daden slechts aan God bekend zijn' Legende
Volgens de legende kwam een jong paar bij bisschop Valentijn met het verzoek hen te trouwen. De man was een heidense soldaat, de vrouw een Christen. Valentijn vond de liefde zwaarder wegen dan de wetten van de keizer en huwde het stel. Al gauw kwamen meerdere paren met hetzelfde verzoek. Hij werd aangegeven en gearresteerd. Toen hij voor de keizer moest verschijnen probeerde hij die te bekeren. Claudius voelde zich beledigd en liet Valentijn martelen en onthoofden. Dat gebeurde op 14 februari, maar het jaar is onduidelijk. Voor het vonnis werd uitgevoerd, zag hij nog kans het dochtertje van de gevangenisbewaarder een briefje toe te stoppen. Van je Valentijn, stond erop.
Legende
Volgens een ander verhaal kwam een cipier (of de stadhouder van Rome) bij de toen al in de gevangenis zittende Valentijn met het verzoek zijn blinde dochter te genezen. Valentijn zorgde voor een geneesmiddel, maar dat werkte niet. Op de dag van zijn onthoofding probeerde de vader van het meisje nog wanhopig het vonnis tegen te gaan, maar tevergeefs. Na Valentijns terechtstelling ontving het meisje een klein briefje van Valentijn, waaruit een gele bloem viel (als mensen hem om raad vroegen gaf hij hen een bloem, vandaar de bloemengroet op Valentijnsdag). Op het briefje stond 'Van Valentinus' en direct kon ze weer zien. Volgens de legende werd de vader daarna bekeerd tot het christendom. wikipedia
09-02-2009 om 11:13
geschreven door julie (Arlette)
GESTOOFD WITLOOF MET SPEK. Ingrediënten - 750 g witloof - 750 g rode uien - 2 teentjes look - 35 g gezouten boter - 1 bosje verse tijm - 400 g vers gesneden spek in grote blokjes - 250 g gerookt spek in blokjes - 1 blokje gevogelte- of vleesboillon Bereiding - De harde kern met de bittere smaak uit de witloofstronken verwijderen - Het witloof in de lengte snijden - De rode uien heel fijn snipperen - De look pellen en de tijmtakjes binden. - De boter in de pan laten bruinen en het witloof stoven - Het witloof uit de pan verwijderen en vervangen door de spekblokjes, het spek bruinbakken. - De temp. verlagen en de fijngesnipperde uien toevoegen en ze afgedekt op een klein vuur laten sudderen. - Regelmatig roeren. - Wanneer de uien glazig zijn, het witloof toevoegen. - Overgieten met 50 tot 75 dl water. Het witloof moet halfhoog ondergedompeld zijn in het water. - De knoflookteenjes persen en ze samen met de tijm en de bouillonblok in de pan leggen - Heel zachtjes laten stoven ongeveer 1 uur SUGGESTIE Dit gerecht gaat perfect samen met enkele aardappelen in de schil of met zelfgemaakte puree.
09-02-2009 om 11:08
geschreven door julie (Arlette)
Ingrediënten -8 kleine ronde courgettes - 2 blikken gepelde tomaten - 2 knoflookteentjes - 2 soeplepels olijfolie - 2 uien - 4 beshuiten - 150 g grookte ham - zout en peper - tijm Bereiding - Een soeplepel olijfolie gieten in een grote braadpan; - Eén gesnipperde ui laten glazig worden - 2 blikken gepelde tomaten, een fijngehakt knoflookteentje en enkele takjes tijm toevoegen. - Kruiden met peper en zout. - De bereiding laten sudderen en inkoken. - De hoedjes van de courgettes afsnijden en het vruchtvlees verwijderen. - In een slakom een gehakte ui, de in kleine stukjes gesneden ham, de verkruimelde beschuiten, een deel van het vruchtvlees van de courgettes en de olijfolie aanbrengen, peper en zout toevoegen en goed mengen. - De courgettes met dit mengsel vullen, in een braadpan schikken op een laagje tomatensaus. - Laten sudderen op een laag vuurtje gedurende ongeveer 30 min. Suggestie
Als de courgettes klaar zijn ze enkele min onder de grill plaatsen om ze te laten bruinen
05-02-2009 om 17:50
geschreven door julie (Arlette)
GESTOOFDE PEREN MET HONING EN PEPERKOEK Ingrediënten - 4 peren (niet te rijp) - 3 plakken peperkoek - 10 dl witte wijn - 3 soeplepels vloeibare honing - 50 g ongezouten boter - Het sap van een citroen Bereiding - De peren schillen en halveren, het klokhuis en de pitjes verwijderen. -- De peren in een braadpen leggen, besprenkelen met het ctroensap. - De peren vervolgens gedurende 5 minuten met de boter op een hoog vuur aanbraden en ze af en toe zachtjes omdraaien. - Van zodra de peren goudbruin zijn, ze in een braadpan schikken en de honing, de wijn, alsook de verkruimelde plakken peperkoek toevoegen. Goed mengen. - De pan afdekken en in de oven plaatsen gedurende 30 min op 180° Het braadsap regelmatig over de peren gieten.
03-02-2009 om 15:48
geschreven door julie (Arlette)
Bereiding - De wortels in schijfjes snijden en de uien fijn snipperen. - De kippenfilets bruinbakken in de boter - De uien toevoegen en laten glazig worden. - Bestrooien met bloem, mengen en overgieten met het bier. - De wortelen, wat tijm en een laurierblaadje toevoegen. - Kruiden met peper en zout. - De plakken peperkoek besmeren met mosterd en ze bovenop het vlees leggen in de pan. - Het deksel op de pan plaatsen en ongeveer een uur laten sudderen op een laag vuurtje. - Af en toe roeren. TIP: Bij dit recept is het drinken van hetzelfde bier aan tafel aanbevolen.
03-02-2009 om 15:34
geschreven door julie (Arlette)
600 g gemengd gehakt 1 ui 1 teentje look 1/2 courgette 1/2 aubergine 250 g champignons rode wijn (scheutje) 1 doos tomatenblokjes met bacillicum 1 bolletje mozzarella 100 g geraspte kaas peper (rode en gewone) 1 kippenbuillonblokje spirelli room
- bak je vlees terwijl je voortdurend roert. - Stoof je champignons in wat boter. - Snij je overige groente in stukjes (Courgette en aubergine) - Stoof je ui die in ringeltjes gesneden is goudgeel en voeg de fijngesnipperde look eraan toe en laat kort meestoven. Voeg er dan de in blokjes gesneden groente bij met de kippenbuillon.(blokje) Als alles klaar is voeg er dan de doos tomatenblokjes en de champignons bij. Kruiden naar keus (mag pikant zijn) en een scheutje wijn bijvoegen. Kook de spirelli's. Neem een grote vuurvaste schotel Doe het gebakken vlees in de schotel en leg de in schijfjes gesneden mozzarella erop giet daarop je groenten en laatst je spirelli's Giet er nu een goeie scheut room over en bestrooi alles met gemalen kaas. Laat korsten in de oven.
02-02-2009 om 15:08
geschreven door julie (Arlette)
Geo Joosten streeknieuwsfotograaf, ploetert over een nachtelijke, bevroren akker. Op de plaats van het ongeval knippen agenten de koplampen van hun busje aan. Om hem te helpen? Of om hem in de gaten te houden? De BMW 730 is rond een electriciteitspaal geplooid. Het is de wagen van een Limburgs ex-minister en gereputeerd rokkenjager Oswald Latet. Achter het stuur zitten noch Latet, noch zijn steenrijke echtgenote Bieke van Weynsberg. Het doodsbleke gezicht met de gestifte lippen is van de Joegoslavische Elena. Is zij een carjacker? Latets callgirl? Een zakenrelatie? Een ding is duidelijk: Elena is dood. Hoe verder Geo zich in de zaak verdiept, hoe viezer het ruikt. Hij stoot op verlaten fabrieksterreinen, execlusieve feestjes, gebalde vuisten van de staatsveiligheid en ... lucratieve, zwarte suiker. Er vallen steeds meer doden, terwijl bewijsmateriaal verdwijnt. Zou Geo zich niet beter toeleggen op het herwinnen van zijn geliefde ex, Estelle? En zich erbij neerleggen dat er dingen zijn die liever niet het daglicht zien...
31-01-2009 om 00:00
geschreven door julie (Arlette)