Er waren voldoende ingrediënten om voor een weekend vol afwisseling te zorgen. Twee dagen lang Tournée Générale Feest op de Grote Markt, zaterdagavond de verkiezing van de nieuwe Hopkoningin en als orgelpunt de 22ste Hoppestoet.
De publiciteit voor Tournée Générale op radio en televisie heeft zijn effect niet gemist. Zaterdag zagen presentatoren Jean Blaute en Ray Cokes dat er al heel wat volk op de been was. En zondag kon je over de koppen lopen. Het Tournée Générale Evenement stond volledig in het teken van het Belgische bier. Je kon er tientallen bieren proeven, waaronder ook de Tournée Générale Tripel Hop. Vreemd was wel dat de eigen Poperingse en Watouse bieren niet vertegenwoordigd waren.
In de Hoppestoet zondag mochten ze op de nieuwe praalwagen plaatsnemen, die ontworpen werd door leerlingen van de afdeling Hout van het Poperingse VTI. Toen er zondag kort na de middag een hevige regenbui losbarstte boven Poperinge, vreesde iedereen het ergste. Maar toen de stoet goed en wel op gang was gekomen, brak de zon door de wolken, zodat het nog een heerlijk zonnige namiddag werd die heel veel volk op de been bracht. De stijlvolle stoet vertelde het hopverhaal in al zijn facetten
19-09-2011 om 10:31
geschreven door julie (Arlette)
De driejaarlijkse Internationale Hoppefeesten vormen tijdens het derde weekend van september een prachtig weekend vol festiviteiten. De hoofdstad van het goede leven maakt haar naam waar met muzikale verbroederingen, een taptoe, de Hopkoninginverkiezing, een kleurrijke stoet met meer dan 1500 figuranten en een slotspektakel, daarbij staat de hop- en biercultuur centraal. Het bruisende volksfeest op zondag 18 september betekent meteen ook de feestelijke opening van het vernieuwde stadscentrum.
Programma vrijdag 16/9
10.00 - 18.00u: Tentoonstelling 'Hop en Gezondheid' Tijdens deze tentoonstelling, in het Hopmuseum, krijg je een zicht op de grote diversiteit van de medische doeleinden van de hop. Kom en laat je verrassen door alle goede eigenschappen van deze typisch Poperingse plant.
9.30 tot 12.00u en van 13.30 tot 18.00u: Tentoonstelling Aquarellen en pentekeningen uit het Poperingse Tentoonstelling van Luc Ameel in de Gasthuiskapel met o.a. typische Poperingse hommelhoven, hommelkeeten, kapellen en reistekeningen. Toegang gratis.
14.00 tot 16.30u: Seniorennamiddag Muzikale ontspanning voor senioren met het Oberkrainerorkest 'Die Original Spitzbuam' in de feesttent op het Oudstrijdersplein. Toegang: 5 euro, 1/2 liter bier inbegrepen.
20.00u: Bruisend openingsfeest Feestelijke verbroederingsavond in de feesttent op het Oudstrijdersplein. Je waant je tijdens deze avond in een Münchens Brouwershuis. Tussen de lange houten tafels en de schuimende potten bier leer je de vrienden uit de zustersteden van Poperinge kennen. Zowel Hythe, Zatec, Wolnzach als Rixensart zijn aanwezig. Enkele live-orkesten geven de avond een muzikale toets.
20.30u: NYC Band
22.30u: Marktkapelle Wolnzach
Dit blaasorkest uit zusterstad Wolnzach brengt typisch Duitse Oberbayern muziek.
programma zaterdag 17 september 2011
10.00 - 18.00u: Tentoonstelling 'Hop en Gezondheid' Tijdens deze tentoonstelling, in het Hopmuseum, krijg je een zicht op de grote diversiteit van de medische doeleinden van de hop. Kom en laat je verrassen door alle goede eigenschappen van deze typisch Poperingse plant.
9.30 tot 12.00u en van 13.30 tot 18.00u: Tentoonstelling Aquarellen en pentekeningen uit het het Poperingse Tentoonstelling van Luc Ameel in de Gasthuiskapel met o.a. typische Poperingse hommelhoven, hommelkeeten, kapellen en reistekeningen. Toegang gratis.
Vanaf 13.00u: Opening Tournée Générale evenement Jean Blaute en Ray Cokes nodigen iedereen uit op het eerste Tournée Générale Evenement op 17 en 18 september in Poperinge. Een gezellig en warm familie evenement waarin de rijke bierbrouwcultuur centraal staat. Ontdek er de lekkerste Belgische bieren, proef van de beste streekproducten of geniet van de talloze activiteiten voor groot & klein.
15.00u: Taptoe in het centrum Op zaterdagmiddag vullen verschillende muziekkorpsen de centrumstraten van Poperinge. Sint-Cecilia, De Volksvreugd, De Speelschaar, De Musikkapelle van Wolnzach en Harmonie Municipale de Bailleul bevestigden hun aanwezigheid. Gratis toegang.
16.00u: Spektakel taptoe op de Paardenmarkt Na de taptoe door de centrumstraten komen de korpsen samen op de Paardenmarkt. Ze brengen elk een show van twaalf minuten en het korps van Belle brengt een show van 20 minuten. Rond 17u30 is er het gezamenlijk optreden van alle korpsen. Het einde is voorzien rond 18u. Gratis toegang.
20.00u: Hopkoninginverkiezing Tijdens de Hopkoninginverkiezing strijden drie trios op een sportieve manier naar het felbegeerde kroontje. Een aantal proeven beslissen welk trio met het kroontje en de scepter gaat lopen. De Hopkoningin en haar eredames worden drie jaar lang de ambassadrices van de hoppestad. Presentatrice Saartje Vandendriessche leidt de avond in goede banen en kroont de winnares. Wie er in 2008 bij was, weet dat de kandidates en hun supporters er een ongelofelijk feest van maakten. Dat zal dit jaar niet anders zijn. Toegang: 7 euro.
9.30u: Plechtige hoogmis in de Sint-Bertinuskerk met Poperings Federaal koor en koor van Rixensart.
9.30 tot 12.00u en van 13.30 tot 18.00u: Tentoonstelling Aquarellen en pentekeningen uit het het Poperingse Tentoonstelling van Luc Ameel in de Gasthuiskapel met o.a. typische Poperingse hommelhoven, hommelkeeten, kapellen en reistekeningen. Toegang gratis.
10.00u: Doorlopend geleide bezoeken aan het Hopmuseum
In het Hopmuseum ontdek je het verhaal van de hop en haar troeven op een boeiende manier. De aparte geur van deze plant, het interactieve gedeelte, de oude filmpjes, ... zorgen voor een geslaagd museumbezoek. In het stadsschaal-complex, waar vroeger hop werd gewogen, gekeurd en gestapeld, wachten op zondag 18 september op elke verdieping enkele gidsen de bezoekers op. Zij doorspekken het bezoek met tal van pittige anekdotes. Van 25 juni tot 25 september 2011 loopt de tentoonstelling Hop en Gezondheid in de expositieruimte van het museum. Het museum is doorlopend open van 10-18u. Toegang: 5 euro voor volwassenen, 2,5 euro voor jongeren ( - 16jaar) , 4 euro voor senioren, gratis voor inwoners van Poperinge.
10.30u: Plechtigheid aan het monument
Vanaf 13.00u: Doorlopend Tournée Générale evenement Op zaterdag 17 en zondag 18 september nodigen Jean Blaute, Ray Cokes en de vzw Vlaamse Hopregio groot, klein, jong en oud uit op het eerste Tournée Générale Evenement. Verscheidene Belgische brouwerijen, chefs en producenten van streekproducten bieden de bezoekers allerlei lekkers aan tijdens de Route van de Smaak. Proef letterlijk en figuurlijk van een vleugje Tournée Générale dankzij de herkenbare look & feel, de typische easy jazz soundtrack, het Tournée Générale Tripel Hop bier, boeken en dvds.Uiteraard zullen ook Jean Blaute en Ray Cokes aanwezig zijn. Iedereen kan vrij langs de gezellige kraampjes kuieren.
15.00u: Hoppestoet Dit kleurrijk spektakel vertelt het verhaal van de hop in al haar facetten. Meer dan 1300 figuranten beelden het verhaal van de hop in de wereld uit, de geschiedenis van de plukkers en de werking van de handmatige pluk. De kinderen charmeren het publiek als vrienden en vijanden van de hop (piepauws, rupsen, libellen, ). Tientallen paarden en ruiters flaneren fier in de stoet. Gratis toegang. Vanaf 17.00u: Afsluitend programma in de feesttent
17.30u: Die Lustigen Freunde 19.30u: Kempner Musikanten 22.30u: Freundschafts Blaskapelle uit Diksmuide
12-09-2011 om 17:35
geschreven door julie (Arlette)
Door hard te werken, is nog nooit iemand omgekomen, maar ik denk: "Waarom zou ik het risico lopen?" (Ronald Reagan)
Sommige principes houden er een heleboel mensen op na. (Cees Buddingh)
De eerlijkheid van de vinder hangt meestal af van de vondst. (Peter Sirius)
Een idee is niet verantwoordelijk voor de mensen die erin geloven. (Don Marquis)
Wanneer een diplomaat ja zegt, bedoelt hij "misschien, en wanneer hij misschien zegt, bedoelt hij nee. Als hij nee zegt, is het geen diplomaat. (Henry L. Mencken)
Kinderen zijn kleine mensen. Mensen zijn grote kinderen. (Onorato Fava)
Spiegels zouden er goed aan doen, even na te denken voor ze de beelden terugkaatsen. (Jean Couteau)
Praat niet over uzelf, dat gebeurt wel, als u weg bent. (Herbert Tulleken)
Het leven is als een bos; Rechtdoor kan nooit. (Oleg Popov)
Geen enkele overwinnaar gelooft in het toeval. (Friedrich Nietzsche)
Er zijn twee soorten mensen op de wereld...... Ik, en de anderen. (Kamagurka)
10-09-2011 om 17:09
geschreven door julie (Arlette)
Portovijgen met notenijs en kaneel. Voor 4 pers. 12 verse vijgen 4 dl portwijn 4 kaneelstokjes 1/2 l notenijs
Bereiding Snijd de vijgen in 2 Doe de vijgen, port en kaneel in een niet te grote pan en laat 10 min. koken. Haal de vijgen eruit en reduceer het kookvocht tot de helft. Leg de vijgen er terug in en laat ze nog 1 min. opwarmen. Verdeel de vijgen en de saus over 4 borden. Schep er een bol notenijs bovenop en versier met een stokje kaneel. Serveer onmiddellijk.
08-09-2011 om 16:12
geschreven door julie (Arlette)
Sinds februari 2009 vocht Corsari tegen darmkanker. Na zijn afscheid van de televisie bleef hij zo veel mogelijk weg uit de media en verscheen hij nog maar enkele keren op het kleine scherm. In 1997 was hij te zien in het vtm-programma 'Het Mooiste Moment' met presentator Luc Appermont en in 2003 kwam Bart Peeters bij hem op bezoek naar aanleiding van vijftig jaar Vlaamse televisie. Zijn laatste tv-optredens maakte hij eind 2010 in 'De Jaren Stillekes' en 'De Pappenheimers'. Op dat moment was al duidelijk dat de presentator erg ziek was.
Ondanks verschillende therapieën en operaties, zaaide de darmkanker uit naar de lever en sinds kort ook naar de hersenen. Corsari verbleef al een tijdje op de dienst palliatieve zorgen van een Gents ziekenhuis, maar dat weerhield hem er niet van om zijn vriendin Stella Borgelioen twee weken geleden nog ten huwelijk te vragen. Zijn echtgenote Jacqueline was overleden in 2006 en Corsari wilde nog graag trouwen met zijn jeugdliefde. De plechtigheid vond plaats op 20 augustus in Tienen. Corsari kreeg toen ook het ereburgerschap dan de stad.
03-09-2011 om 17:27
geschreven door julie (Arlette)
Tony Corsari is op 84-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Corsari was tijdens de jaren '50 en '60 op de toenmalige BRT een populaire presentator van tal van shows. Ook als zanger scoorde hij grote hits. Twee weken geleden stapte de zwaar zieke tv-legende nog in het huwelijksbootje.
03-09-2011 om 17:22
geschreven door julie (Arlette)
POPERINGE -Ongeveer 6.000mensen voor de 25ste editie van Marktrock.
Al voor het avant-festival vrijdagavond verzamelende zo'n kleine duizend toeschouwers op de Grote Markt. Zaterdag startte Marktrock al vroeg in de namiddag met de Ketnet Band. Zij brachten het jonge publiek in de juiste sfeer. In de vooravond mocht Daan het podium op. Vanaf dan werd er op het podium een feestje gebouwd met Steve Harley & Cockney Rebel en daarna Fisher-Z. In totaal kwamen er 6.000mensen opdagen
Jubileumvuurwerk
De hoofdact Killer Queen had slechts enkele dagen voor de start van Marktrock afgezegd. De organisatoren slaagden er echter in om dit op een originele manier op te vangen. Eerst werden op groot scherm enkele nummers van Queen en David Bowie getoond en daarna volgde een spetterend jubileumvuurwerk. Tot slot zorgde DJ M'Sieur c'Rock voor de juiste danssfeer tot 2uur 'snachts.
Ongeveer tien minuten later begon het stevig te regenen, waardoor de festivalgangers de Grote Markt vlug verlieten. Marktrock kon rekenen op 130vrijwillige medewerkers. Er werden geen speciale problemen gemeld. Over de toekomst van het festival zullen de organisatoren zich de komende weken beraden, want voorzitter Martin Dewulf denkt aan stoppen
30-08-2011 om 16:21
geschreven door julie (Arlette)
Donderdag 1 september is het zover. Leerlingen en leraars moeten terug naar school. Na 2 maanden zomervakantie moeten we met volle moed de lessen hervatten. Het is de mooiste tijd van je leven. Probeer er het maximum uit te halen, je zal er later de vruchten van plukken. LEVE DE STUDENTENTIJD!!!
30-08-2011 om 16:11
geschreven door julie (Arlette)
500 g ongepelde grijze garnalen 1,5 l visfumet 1 ui 1 wortel 2 tenen knoflook 1,5 eetl tomatenpuree 2 tomaten 2 eetl bloem gas droge wtte wijn een scheut cognac een scheut arachideolie kruidenulte (peterslie, ijm, laurier) bieslook bter peper en zout
Bereiding 1. Pel de garnalen. Verhit arachideolie in een pan en fruit de garnalenschalen. Giet de olie weg en voeg een klont boter toe aan de schalen. 2.Snijd de groenten fijn en voeg eveneens toe aan de pan. Laat 2 min.zacht stoven. Blus met de cognac en fambeer. 3. Voeg de tomatenpuree en de grofgehakte tomaten toe.Laat nog 2 min. stoven 4. Bestrooi met de bloem, meng goed en laat even drogen op het vuur. Blus met de witte wijn en bevochtig met de visfumet. Kruid met peper, zout en het kruidentuiltje en breng al roerend aan de kook. 5. Laat 30 min. zacht koken en giet nadien door een fijne zeef. Schep in 4 borden en werk af met de gepelde garnalen en bieslook.
25-08-2011 om 16:05
geschreven door julie (Arlette)
Snijbonen zijn tegenwoordig het hele jaar door vers verkrijgbaar, maar vroeger waren ze een echte zomergroente. De brede platte peulen werden in fijne reepjes gesneden met een molen omdat zich in de rug van de peul een hinderlijke draad bevond. Inmiddels is die weggekweekt, dus boontjes in reepjes snijden is niet langer nodig. Boontjes eerst koken en dan bij een bruingebakken ui laten stoven. Je kan ze onderdompelen in gezouten kokend water en daarna afspoelen onder koud water om de kleur te behouden en de vitamines te bewaren, maar ook stomen geeft een zeer lekker resultaat. Bak de bonen daarna even op in wat boter met een gebruinde ui. Ze zijn heerlijk bij vlees van lam en varken, maar ook bij gebakken vis. De liefhebbers maken er zelfs "stoemp" mee.
22-08-2011 om 16:51
geschreven door julie (Arlette)
Sla bestaat voor 90% uit water en is uitermate caloriearm: met z'n 7 kcal per 100 gram behoort sla tot de meest caloriearme groenten. Natuurlijk betekent elke toegevoegde lepel dressing of mayonaise een extra portie calorieën. Soms is het jammer dat de eigen smaak van sla op die manier verhuld wordt. Verder bevat sla heel wat vezels, is sla rijk aan nitraat, provitamine A (beta-caroteen), kalium, fosfor, ijzer, vitamine C en ook mangaan en chroom. De vitamine C die sla oplevert, is te vergelijken met die van een stuk fruit op voorwaarde dat het gaat om een ruime portie (zo'n 100 gr).
Variëren in slasoort is niet alleen leuk als inspiratiebron. Ook qua voedingswaarde vertonen slasoorten een toch niet onbelangrijke variatie. Zo bevat ijsbergsla veel vezels, krulandijvie is dan weer nitraatrijk en veldsla rijk aan ijzer. Belangrijk om op te merken is dat het goed is om zoveel mogelijk van de meest groene (buiten)bladeren te behouden. Hoe groener het blad, hoe rijker aan voedingsbestanddelen de sla is. Volgens een studie in het Norwich Institute of Food Research (Groot-Brittannië) raden wetenschappers af om de slabladeren te veel te scheuren vooraleer de sla op het bord te schikken. Op die manier komen enzymes vrij die anders o.a. de flavonoïden vasthouden. Op die manier gaat een deel van de voedingswaarde verloren.
Om af te slanken is ijsbergsla niet de beste keuze. Ijsbergsla is wel knapperig en heeft een milde smaak, maar helaas bevat ijsbergsla niet veel voedingsstoffen. Vandaar dat ijsbergsla de maag niet snel vult, waardoor het niet de beste keuze is in combinatie met een dieet. Beter is om te kiezen voor de standaard soorten sla. Daarmee krijgt men meer voedingsstoffen en vezels binnen. Een leuke combinatie om een leuk dieet te maken is het mengen met groentjes die kort gekookt worden. Groentjes zoals spinazie, soorten kolen en blaadjes van de paardebloem geven het geheel een hogere voedingswaarde.
Slaapverwekkend
Er zijn mensen die beweren dat sla slaapverwekkend en dus een kalmerend effect heeft. Uiteraard werd hierover heel wat onderzoek gepresteerd. De Latijnse naam voor sla, Lactuca, verwijst naar het woord 'melk'. En dat heeft dan weer veel te maken met het witte vocht dat wordt afgescheiden bij de bladbasis. Nu blijkt dat gekweekte soorten sla ook lactucarium bevatten in hun melksap. Deze stof bezit een zwak pijnstillende, kalmerende en enigszins slaapverwekkende werking. Gekweekte slasoorten bevatten minder van dit lactucarium dan wilde soorten sla. Dat heeft te maken met het feit dat lactucarium voorkomt in de stengel van de sla en veel minder in de bladeren en dus de krop. Onze kropsla bijvoorbeeld, wordt geoogst vooraleer een bloemstengel ontstaat. Daarom bevat de sla die op ons bord komt, weinig of geen lactucarium en is er dus geen fysiologisch effect merkbaar. Kortom: geen reden om een slaatje tijdens de werklunch te weigeren op basis van het lactucariumverhaal!
In de periode van november tot april is de winterkropsla trouwens een ideale wintergroente en kan het ook gebruikt worden voor een warme bereiding. Bijvoorbeeld 5 minuutjes stoven waarna het kan gebruikt worden als basis van een heerlijke soep.
Tips bij de aankoop van sla
Verse sla herkent u aan het frisse en knapperige uitzicht. Ze hebben geen verwelkte buitenbladeren.
Sla bestaat vooral uit water, daarom is de groente kwetsbaar en verwelkt ze snel. Verbruik sla snel na de aankoop: hoe verser, hoe lekkerder!
Wilt u de sla toch een dagje bewaren: doe dit dan in de koelkast, verpakt in een open zak.
Was de sla, dep de bladeren goed droog of laat droogzwieren in een slacentrifuge.
De meeste slasoorten komen amper aan 7 kcal per 100 g en zijn dus zeer lijnvriendelijk
18-08-2011 om 16:11
geschreven door julie (Arlette)