Zondag, 10 november 2002 - 22.30u. Ofwel in Thaïs ofwel al in Maleisisch water. Alleszins onderweg naar Penang.
14. Zij.
Het restaurant is echt schitterend. Heerlijk nostalgisch. Veel spiegels en koper. (Een beetje het wafelbakpaleis van de Sinksenfoor.) Ge verwacht elk moment dat Kapitein Onedin himself u een taske thee gaat komen brengen. We kunnen zelfs met twee aan tafel zitten! Is al heel de dag gelukt. De maître d' zegt gewoon : "Do as you please madam, we want our guests to be happy!". En met de glimlach krijgen we onze privacy en moeten we niet aan een tafel van acht man aanschuiven.
In de voormiddag kregen we de verplichte drill voor als het moest misgaan. Het klassieke zwemvesten- en reddingsbotenfestijn dus. Vooral de crew die met een brancard helemaal van beneden in de boot door de smalle gangetjes en trappen naar boven moest terwijl wij het allemaal allang beu waren en terug naar beneden aan 't trekken waren zorgde voor hilarische momenten. Daarna heeft de kapitein al de officieren (en hun papegaai) voorgesteld.
We zijn mooi tussen de Batong eilandjes doorgezeild, prachtige zichten langs alle kanten. Groene eilanden, witte strandjes, blauwe zee. En daarop zij met haar witte zeilen in de zon. Fak. Gloeiend heet, efkes in een van de twee pooltjes geplonsd. Heel gevaarlijk. Ge moet goed zien dat ge niet per ongeluk aan uw poep krabt of uw bikini wat op orde trekt want in dat verzonken zwembad zitten ramen in de wanden die uitgeven in de pianobar. Dus iedereen die daar rustig zijn koffieke zit te drinken ziet u krabben en dabben. Altijd goed opletten dus, voor ge letterlijk een spektakel van uw eigen maakt.
Voor anker gegaan voor een van de kleine eilandjes, en na de lekkere lunch met een tenderke afgezet op het strand. Ze hebben 4 snelle kleine tenders die ineens ook als reddingsboten dienst doen.
De Star Flyer is het enige schip dat in dit marine nature park mag komen, dus geen last van andere toeristen. Omdat het de eerste keer is dit jaar dat ze hier aanleggen, is de crew mee van boord gegaan met hopen vuilzakken en hebben ze de stranden ontdaan van alle zooi die met de SW-monsoon is aangespoeld. Wel tof dat ze de zaak zo goed verzorgen en hun best doen voor het milieu. Ze ontzilten hier aan boord ook hun eigen water. Moet ook wel want het zijn astronomische aantallen liters die hier verbruikt worden.
De zee was lekker warm om te snorkelen en spiegelglad, maar de zichtbaarheid was heel droevig. Amper een meter of 7 in plaats van de 25 à 30 die het nu zou moeten zijn. Massa's dikke vette doopvontschelpen in de waanzinnigste kleuren en tekeningen. Denneboomwormkes. Wat anemonen met clownsvissen, en voor de rest de gewone visboel. Vrij weinig koraal. Flink zwemmeke gedaan naar verlaten strand en daar gewoon aangespoeld op 't zand en slaapke gedaan. Best lekker, niemand in de buurt. De Sony ook maar uit zijn zwempak gehaald en nog wat fotoos genomen. Er lagen warboelen ineengestrengelde aangespoelde touwen en visnetten in alle kleuren. Denk dat het wel wat leuke fotoos kan opgeleverd hebben. And if not, het was alleszins heel gezellig daar gelijk een babytje in 't water te zitten plonzen, van God en klein Pierke verlaten. Hoop alleen dat ze op de Starflyer geen sterrekijkers hebben ofzo.
Tegen half zes met een bomvol tenderke terug naar de Starflyer gebracht. Onderweg wat gebabbeld met twee Vlaamse vrouwen van rond de 30 die me gisteren al opgevallen waren. Een is een heel grote blonde, en de andere een klein roske. Ik hoorde hen op een geestige, cynische manier alles bekommentariëren, en ik moest direkt aan Myriam zaliger en mijzelf denken. Toen we daarstraks opeengepakt zaten heb ik wat met hen zitten babbelen. Ze zijn gezellig met zijn tweetjes op trot en komen juist van Birma. Het moet er nog altijd even tof zijn als toen wij er waren.
Rond 6 uur in de zonsondergang weggevaren. Met een beetje zeil, maar weer eerder pro forma want veel schot kwam er weer niet in de zaak. Als we alleen met de wind in Penang zouden moeten geraken waren we er waarschijnlijk volgende week nog niet. Als we zo blijven eten kunnen ze ons natuurlijk ook al evengoed tot daar rollen, of laten drijven.
Paul wou daarstraks een beetje de macho uithangen en is met uit het tenderke te stappen met zijn sjokkedijzen in 't water gevallen. Op zich is dat niet erg, maar al wat in de draagzak zat is wel nat. Dus nu hangen er in ons gezellig kajuitje allemaal waslijntjes met natte spullen. De gezelligheid is er wel iets op achteruit gegaan. De orde en de geur ook.
Vanavond gaf de showbol een lezing in de library (mooi, mooi, mooi, heel knus plekje, alles in hout, met open haardje en rode pluchen zeteltjes), en die was heel interessant. Het is eigenlijk een heel wijze kerel, hij weet ontzettend veel. Hij is de cruise-director en een echt zeilmens, hij vaart al 7 jaar mee op deze boot en is echt stapelverliefd op haar. Hij is dus allesbehalve een animator. Hij gruwt van karaoke, casino's en alle aanverwante dingen die op normale cruises thuishoren. Op 't eerste zicht ziet hij er een beetje te glad uit (1m90, knalbruin, lange blonde paardestaart), maar hij valt eigenlijk best mee. Alleen is zijn uitleg nogal ongestructureerd, maar wel heel interessant. Heb ontzettend veel bijgeleerd.
Ik weet nu waarom de Andaman eilanden nog altijd eigendom van Indië zijn, hoewel ze op 700 km er vandaan liggen, en 10 keer dichter bij Thailand en Birma. Indië weigert hen op te geven want ze gebruiken ze
als nucleaire testsite. Lekker ver van hun eigen deur. Net zoals de Fransen in Polynesië flikken.
Om te vermijden dat al het scheepsverkeer door de straat van Malakka moet (tussen Sumatra en Maleisië) zouden ze een kanaal willen graven door het smalle stuk van Thailand. Het zou ontzettend veel problemen oplossen, maar Singapore steekt daar natuurlijk een flinke stok voor. Want dan kunnen die hun boetiek wel sluiten. Per dag komen daar momenteel 450 internationale schepen binnen of buiten!
De straat van Malakka moet een ramp zijn om door te varen (en niet alleen voor piraterij), er liggen daar rondwandelende zandbanken, en op een bepaald punt is het maar twee meter een half diep! Als bonus-ramp zijn de getijden niet te voorspellen omdat het de doorgang is van de Indische naar de Pacific, en het is de oceaan die op dat ogenblik domineert die het getij veroorzaakt. Maakt het dus allemaal heel spannend voor de gigantische tankers die er heel voorzichtigkes op hun buikske doorschuiven en niet weten wanneer en hoe lang het eb of vloed gaat zijn
Vanavond weer een zevengangenmaaltijdje achter de kiezen gestoken. Helemaal niet slecht, en daarna aan de brug op Costa gelopen en gezellig klapke gedaan onder 1 miljoen sterren. In de verte waren er twee indrukwekkende onweren met mekaar aan t concureren, dus nog lightshow erbij gekregen ook. Prachtig op die manier de nacht in te zeilen. Het is de eerste keer dat Konstantin met haar vaart, normaal zit hij op haar zus, de Star Clipper. Hij heeft spijtig genoeg twee jaar geleden ook de maiden trip van het nieuwste paradepaardje van de rederij, de Royal Clipper, moeten meemaken en dat moet een minder interessant avontuur geworden zijn. Elke nacht kroop hij in zijn kooi met een manual, liet hem open liggen en ging slapen. Werd de volgende dag wakker, en dan bleek het volgende onderdeel al kapot, dus de volgende handleiding opengeslagen. Na een week heel zijn kotteke vol open handleidingen en alle onderdelen bleven maar in sneltempo in duigen vallen. (Zij is dan ook de enige van de drie die niet in België gebouwd is
, maar in Polen.) Peter (de ex-showbol) heeft haar ook al bezocht maar is er ook niet op gevallen. Nochtans is zij nu het grootste tall ship van de wereld, en is ze veel sneller en krachtiger als de Starflyer, alleen is ze veel minder wendbaar, en daarom gebruiken ze haar meer voor Atlantic crossings en aanverwanten in plaats van voor cruises tussen kleine eilandjes.
Terwijl wij daar zo gezellig met ons drietjes een half uur stonden te kletsen, was een van de officieren konstant van links naar recht op de brug aan 't stappen. Echt het ijsberengedrag uit de Zoo. Die mensen moeten hier toch wel de nodige beweging tekort komen. Ze hebben ook geen enkele dag vrij. Iedereen gaat altijd maar door, zes maand aan een stuk. Ze hebben zelfs geen aparte kajuitjes. Ik zou zot worden.
De Starflyer is nu niet meer de grootste zeilboot maar nog altijd wel de hoogste. Haar masten zijn 68 meter. Wat een serieus probleem vormt want de laatste jaren is het voorschrift voor de hoogte van de bruggen 60 m. Dus Londen kan ze al niet meer binnen. Door het Suezkanaal geraakt ze gelukkig nog juistekes want die hebben net een brug gebouwd van 70m hoogte. Vorige maand bij de grote overtocht naar hier zijn ze eronderdoor gevaren en dat moet wel een spannend moment geweest hebben.
Ze lijkt zo klein maar ze is toch echt wel gigantisch, een enkel zeiltje heeft al een oppervlak van 360 vierkante meter! Er moeten kilometers touwen op zitten. Moet ik morgen eens aan Peter vragen, dat is zo ongeveer een wandelende encyclopedie van dit schip.
En te bedenken dat ik vorig jaar aan de oevers van de Schelde met mijn verrekijkerke verlekkerd naar de Tall Ships stond te kijken, en dat ik nu op de tweede grootste van de wereld zit
En dan nog zo'n schoontje!
Ga nu mijn Pandorake mee terug naar binnen nemen, en tussen mijn waslijnen proberen te maffen. Morgen leggen we aan in Georgetown, en dat zou wel eens een leuke dag kunnen worden, dus ik moet een beetje fit zijn.

|