Maandag, 17 januari 2011.
10. Diverse soorten speelvogels.
Hoofdpijn, nekpijn, tinnitus, kortom mijn dag begon met vanalles en dat is niet de tofste manier om wakker te worden.
Paul besloot aan het zwembad-restaurant een ontbijtje bij mekaar te gaan sprokkelen zodat we het in de stilte van ons eigen terras konden opknabbelen. De eerste lading die hij aanvoerde bestond uit een flinke portie papaya en ananas en een kom yoghurt met wat honing. (De tijd dat ik in Azië, soms wel vier weken aan een stuk, elke dag begon met yoghurt met verse vruchten, twee spiegeleieren, een flinke portie spek, gebakken tomaat en ajuin, gevolgd door enkele pannenkoeken - tenminste als het geen dikke deegflappen waren - en om de zaak af te maken vier sneetjes toast belegd met boter en appelsienconfituur verorberde is voorbij.)
Hij vertrok voor een tweede raid om zijn geliefde wentelteefjes te halen. Ik was zo blij dat ik thuis in alle rust zou kunnen eten dat ik ondertussen een mooie setting maakte om een foto van onze dejeuner sur leau te maken. De ligbedden werden met handdoeken bedekt, de thee stond op het tafeltje, ik had mijn instellingen voor mijn foto al gemaakt en er werd geklopt! Perfecte timing! Als altijd helemaal in mijne pure wierp ik enthousiast de voordeur open en riep : Dag schat ik heb-. Dat had moeten worden : Dag schat, ik heb de tafel al gedekt en een mooie foto-setting gemaakt! Gesteld dat het mijn echtgenoot was geweest die voor de deur stond.... en niet een piepjonge nieuwe roomboy...
Onze normale kamerjongen poetst pas na de middag dus dit was kompleet niet te voorzien. Voor hem waarschijnlijk ook niet.
Enfin, de dag was hiermee toch al weer heel geestig ingezet.
Het ontbijt was super de luxe. Niet zozeer door wat er op tafel stond maar wel door de omgeving en de rust.
Na al het zalige eten langzaam gesavoureerd te hebben (een ander woord bestaat er voor zon genoegen niet) heb ik nog wat zitten schrijven. Ik heb ondertussen reisverhalen van elke dag, alleen... geen enkel is afgemaakt, noch nagelezen. Het zijn allemaal nog kladjes... Maar kom, het thuisfront zal het met de halve zinnen en de hele dt-fouten moeten doen. Ik wil mijn tijd hier bij mijn vissen spenderen en niet achter mijn laptop.
Alweer kwam ik buiten de lagune, achter onze bungalow, een schildpad tegen. Heel kalm dreef ze door het water als een eilandje op zichzelf. Ze kwam even lucht happen en liet zich even rustig terug zakken. Ik zweefde erboven en voelde mij een potvis. Maar wel een gelukkige potvis. We vonden ook een school van honderden gele gestreepte visjes en daar mocht ik rustig tussen gaan hangen om close-ups te maken. Ik zwom mee, geluidloos en glad tussen hen in, vis onder de vissen, van rots naar rots. Ze hadden het veel te druk met eten om aandacht aan mij te schenken. Af en toe flitste er een papegaaivis door hun school, maar ook dat kon hun niet schelen.
De pret bleef duren tot mijn fotoapparaat aandampte. Ik ben dan maar een sapje gaan drinken aan het zwembad want Paul zat nog ergens in de Indische Oceaan. We waren mekaar verloren want de golven waren net iets te hoog om mekaar te kunnen zien.
De foto-oogst van deze morgen is redelijk. Ik ben vooral blij met mijn schildpad.
Op de middag lekkere currys gaan eten in het lagune-restaurant waar Haris werkt. We genieten er nog maar even van zijn goede zorgen want volgende week gaat hij voor een paar dagen naar zijn thuiseiland. Elke avond leert hij ons plezante trukjes met tandenstokers, maar of ik ze met mijn gammele geheugen ga onthouden is nog een andere zaak. Alleszins, ik zal hem wreed missen als hij vertrekt.
Toen we door de tuin liepen lag Aïsha genoeglijk te drijven in het vijvertje met de fontein. Ze stapte onmiddellijk uit het water naar me toe voor een uitgebreide begroeting. Een geweldig dier om mee te knuffelen, een echte speelvogel, zowel letterlijk als figuurlijk. Deze keer heeft Paul er heel plezante fotos van kunnen nemen.
We maakten een praatje met Raj, de rechterhand van Prem, en hij vertelde dat het verjaardagsfeestje heel tof was geweest. Ze waren van plan om tot 1 uur nog wat te blijven drinken om net voor t slapengaan nog de nieuwe Chinese gasten te kunnen verwelkomen. Maar dat is enigszins anders gelopen.
Om te beginnen had de Chinezen hun vliegtuig een uur vertraging. Dan twee uur. Dan drie uur. Dan vier uur... Uiteindelijk kwamen ze in Male airport terecht op een speedboat die alleen nog maar in eerste versnelling raakte en noodgedwongen moest terugkeren. Het resultaat was dat de gasten vrij murw aankwamen om 5 uur vanmorgen. Verwelkomd door een eveneens vrij murw managersteam vrees ik.
Prem hebben we alleszins van de hele dag nog niet bespeurd.
De Chinezen daarentegen zijn ondertussen al terug in volle form. Ze zwemmen van kop tot teen in lichte wet-suits ingepakt in het zwembad en de 50 meter naar hun waterbungalow leggen ze af onder grote parasols... Vervolgens trekken ze al hun gordijnen dicht zodat er toch maar geen straaltje zon kan binnenkomen, zetten hun voordeur wagenwijd open en beginnen in hun schemerige hol met zijn allen te kaarten. En te gokken waarschijnlijk want Chinezen zijn ook speelvogels. Echt iets waar ge voor naar de Malediven moet komen.
In de namiddag snorkelden we langs de pier, op weg naar de roggen, en kwamen terecht in de dikke school tonijnen. Razendsnel zwommen ze kriskras, heel opgewonden, door mekaar. Mij van geen kwaad bewust begon ik er weer gezellig tussen te zwemmen. Tot Paul iets uit de verte broebelde wat ik niet kon verstaan. Bleek dat er op de kant een man vis zat te kuisen en die wierp de afval in zee. Daar zaten die beesten dus op te wachten. Plots plofte er zon portie visafval voor mijn neus en ik kwam terecht in een tornado van uitzinnige tonijnen. Een wel héél speciale ervaring. Het enige dat ge kunt doen is u zo klein mogelijk maken en zo stil mogelijk blijven zweven. Nu niet dat ze mij per ongeluk voor visafval zouden kunnen aanzien - of t zou een ingewand van een walvis moeten zijn - maar het zijn uiteindelijk wel roofvissen. Ja, het was enigszins sensationeel en t plezante is dat Paul het op film heeft. Ge moet de uitdrukking op mijn snuit zien.
Uiteindelijk kwamen we bij de roggenplek en hoewel het nog meer dan een uur zou duren eer ze eten gingen gooien waren ze toch al in de buurt. Eerst een beetje aperitieven zullen ze denken. Ze zweefden tussen de twee rotswanden heen en weer van de lagune naar de zee. Als ge u daar in de buurt ophoudt kunt ge meeliften! Zo zalig om mee boven zo een enorm beest drijven. Nou ja, drijven. Het is meer flink doorzwemmen want ze ontwikkelen een behoorlijke snelheid, zelfs in weinig water. Ondanks hun grootte zijn ze even wendbaar als kleine vissen. Ik dacht altijd dat ze glad zouden zijn maar hun vel voelt aan als schuurpapier.
Ze hadden dan ook nog net een robbertje gevochten met een paar tonijnen in de lagune dus sommige hadden kleine wondjes. Ik moet er wel een klein beetje voorzichtig mee zijn want het zijn pijlstaartroggen en ze hebben een flinke giftige stekel op hun staart. Maar ze zijn het duidelijk gewoon om met velen bij mekaar te zwemmen en een mens of een rog maakt voor hen zo te zien helemaal geen verschil.
Moe maar gelukkig ging ik thuis mijn foto-oogst bekijken en er zijn heel plezante roggen bij. Veel makkelijker te fotograferen dan een viske van 10cm. Alhoewel... die roggen komen zo dichtbij dat ik soms alleen 1 oog op mijn foto heb staan. Nu dat weer.
Terwijl Paul ging voetballen genoot ik weer als allerenigste levende ziel op deze wereld van een indrukwekkende zonsondergang. Ik leg mijn kin op de terrasballustrade en ze gaat pal voor mijn neus onder. Geruisloos.
s Avonds gingen we onze kapotte camera afgeven aan Raj om hem in Male te laten repareren. Het is niet echt nodig, want zijn twee broers werken nu perfect, maar de Sony-mensen werken hier snel en goed en goedkoop, dus kunnen we hem best hier laten herstellen.
Ondertussen hoorden we Donald de crab race commentariëren aan de bar. Een spel waarvan ik vrees dat wij ooit de grondslagen gelegd hebben... Heel, heel lang geleden kwamen we eens aan op een Kuda Hura, een minuscuul Malediefje, en de eerste keer dat ik mijn dure echte onderwatercamera in zee meenam ging hij kapot. Ik was ontroostbaar want de eerste maal dat ik onder water zou gaan fotograferen viel in het water. Nogal letterlijk. Wat moest ik nu 5 dagen op dit stuk zand van 30 meter op 300 gaan zitten doen?... Al na een dag had ik talloze zaken gevonden waar ik me mee kon amuseren. Eén daarvan was samen aan de waterlijn gaan zitten met elk enkele kreukels, dan trokken we een cirkel in het natte zand en het eerste diertje dat de lijn overschreed was de winnaar. Telkens zochten we het strand af naar wat wij dachten dat een snelle ging zijn. Het was een zeer relaxte manier van amusement. Na de wedstrijd liepen de kreukels terug naar zee en voor de volgende ronde werden andere, en hopelijke snellere, exemplaren gezocht.
Hier is dat spel ondertussen uitgegroeid tot een waar evenement met allerlei voorzieningen.
De kreukels zitten in plastic potten, ze dragen een nummer, de toeristen kiezen hun dier, en geven het dan nog een naam ook... Op een heel grote achthoekige tafel wordt op de zijkanten een laagje zand aangebracht, de grenslijn, en in het midden worden de kreukels in een cirkeltje van zand geplaatst onder een stolp. Iedereen schaart zich rond de tafel (met massas fotoapparaten), de dramatische muziek start, de stolp wordt opgetild en de race kan beginnen.
De mensen moedigen hun Clara, Jurgen, Spiderman, of Pinokkio aan en wie eerst de zandrand bereikt heeft gewonnen.
Ik vermoed dat de Chinezen er wel op zullen gokken.
Als laatste taak van de dag gaan internetten aan de receptie. Ik opende mijn mail en besloot mijn blog ook een keer te bekijken, en zag dat mijn voorgeprogrammeerd bericht over dat ik op reis zou gaan net verschenen was. Tot mijn grote verbazing zag ik dat er al een paar enthousiaste reacties onder stonden. Ik heb dus blijkbaar toch nog lezers! Opeens kreeg ik terug zin om mijn reisverhalen op het blog te zetten. Het zal niet simpel zijn, maar ik ga het doen. Ik had voor mijn vrienden al een Picasa album gemaakt en dat had maar liefst een half uur geduurd om de fotos op te laden. Thuis gaat dat op 1 minuutje...
Ik wil elke dag een reisverhaal plaatsen. Zelfs al zijn het maar kladjes. Over de dt-fouten moet maar overgelezen worden en de halve zinnen moeten maar aangevuld worden. Later, in mijn echte thuis, zal ik er wel fotos bij plaatsen.
Morgen het vervolg!
|