De boter laten smelten in een grote kookpot Het in reepjes gesneden spek bruin bakken tesamen met 1 ui Daarna op de bodem van de kookpot de bladselder en een beetje peterselie leggen Alles goed kruiden met paprikapoeder, mosselkruiden en 5- bessenkruiden De mosselen toevoegen met daarop de in ringen gesneden ui.Alles kruiden metpeperen zout. Als de mosselen gaar zijn de kookpot van het vuur nemen, de mosselen eruit nemen en uit de schelp doen, mischien een paar houden voor versiering. Het blik kreeftensoep toevoegen aan het kookvocht van de mosselen. Voeg nu dezelfde hoeveelheid water toe en laat opwarmen De mosselen over diepe borden verdelen en de soep erover scheppen Serveren met stokbrood.
Tip van de chef:
Deze zeer lekkere soep mag flink gekruid zijn. Ooit klaar gemaakt voor 60 personen en die kwamen allemaal het recept vragen.
Tongschar met groene kool en spekreepjes.( hoofdgerecht)
Ingredienten:
- 8 dubbele tongscharfilets - 12 bladen groene kool - 8 reepjes fijn gesneden vers spek - 8 aardappelen - 5 dl visfumet - 1 dl room - 100 gr malse boter - kervelpluksels - peper en zout
Bereiding:
Blancheer 8 koolbladen in 5 dl gezouten water.Kook de aardappelen beetgaar in gezouten water. Krui de tongscharfilets met peper en zout. Leg er een geblancheerd koolblad op samen met een reep spek en rol ze op. Saus: Kook 5 dl visfumet met 5 dl van de groenekooljus tot de helft in,voeg de room toe en laat verder inkoken tot sausdikte.Werk de saus af met 50 gr boter en breng op smaak met peper en zout. Snij de aardappelen in schijven en bak ze in 50 gr boter. Stoom de visrolletjes 5 min. in een stoommandje of afgedekt met folie in een 200° warme oven. Leg een koolblad op elk bord, schik de gevulde scharrolletjes erop en lepel de saus erover. Schik de gebakken aardappelen ernaast en versier met kervelblaadjes.
Tip van de chef:
Het koolblad onder de rolletjes mag ook lichtjes gepocheerd worden en daarna afgekoeld in ijskoud water (voor de mooiekleur) Fijn gesneden en gestoofd met wat ajuin en spekjes en dan een bedje in het midden van het bord kan natuurlijk ook.
Alle vlees zeer goed spoelen en zuiver maken Ajuin versnipperen (Grof) De kop samen met het hart gaarkoken en ontbenen Poot + oor appart gaarkoken samen met een laurierblad(mag niet teveel water zijn)bruikbaar vlees bijhouden. In het kookvocht van poot en oor de ajuin stoven totdat hij zacht is. Dit mengsel is de lijm van de kipkap Het gare vlees fijnmalen De lever eventjes appart stoven.en meemalen met het vlees. Ook de gestoofde ajuin meemalen Alle gemalen vlees (kop ,hart, lever, poot,oor + ajuin) samen stoven in het overgebleven vocht van poot + oor. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat . Azijn toevoegen naar smaak. ( zuur of minder zuur ) In kommen doen en laten opstijven. Smakelijk!!!
Indien het echt niet lukt kom ik het zelf helpen klaarmaken. En eigenlijk voor max. 12 personen want anders is het niet haalbaar in een gewone keuken Als ik mag meeeten tenminste!!!!.