In de nacht van zaterdag op zondag is het klokverzetcircus weer eens actief geweest en schakelden we over van zomertijd op wintertijd. De klok gaat één uur achteruit en we mogen een uur langer in bed blijven liggen. Vanaf dan komt de zon een uur vroeger op en gaat ze een uur vroeger onder en dat tot 25 maart 2018, wanneer we opnieuw overschakelen op zomertijd.
De meeste klokken en toestellen hebben zich al aangepast al zijn er ook nog een reeks die een manuele terugduw moeten krijgen!
“De zomertijd heeft zijn beste tijd gehad.” Het is inmiddels een bekende uitspraak van weerman Frank Deboosere. Hij is een grote fan van de wintertijd, die eigenlijk de ‘echte’ tijd is.
Is die omschakeling nu de laatste keer en waarom de zomertijd afschaffen en niet de wintertijd?
Algemeen gezien is het gepruts met de tijd een erg ingrijpend gebeuren. Wereldwijd zorgt het voor een hoop ellende en gemiste afspraken, aanpassingsproblemen in het gezin en het bedrijfsleven. De overgang van winter- naar zomertijd en omgekeerd heeft volgens studies ook een niet te negeren invloed op onze biologische klok en onze gezondheid. In de dagen na een tijdsovergang is er een stijging in het aantal beroertes, hartaanvallen en verkeersongevallen. Kortom, het artificiële spelletje met de tijd heeft een heleboel nadelige effecten. En dat twee keer per jaar.
“Blijf gewoon van de tijd af”, argumenteert weerman Frank Deboosere geregeld. Als het aan een groep van 70 Europarlementsleden ligt, is het in ieder geval mogelijk een van de laatste keren dat we ‘sjoemelen’ met de tijd. De afwisseling tussen zomer- en wintertijd heeft volgens de Europarlementsleden, uit alle acht fracties van het parlement, veel meer nadelen dan voordelen. In december wordt gestemd over een resolutie en als die wordt aangenomen, buigt de Europese Commissie zich over het vraagstuk. Als een meerderheid van de EU-landen voorstander blijkt van afschaffing, dan komt er een eind aan de zomer- en wintertijd. Maar welke tijd zullen we dan gebruiken? De zomertijd of de wintertijd?
Stof voor nieuwe discussies en ik vrees dat de oplossing nog niet in de directe toekomst ligt.
Wij hebben de laatste tijd weer last van gluurders. Niet dat er bij ons veel te zien valt, maar toch zijn er steeds van die ongewenste ogen die ons gadeslaan. We proberen het zoveel mogelijk te negeren en doen, vanwege onze privacy, maar vroeg de gordijnen dicht.
Het begon met één, maar inmiddels zijn het er meer geworden. Ze hebben het zich makkelijk gemaakt door zich tegen een raam of deur te installeren . Wie vraag je?
September / oktober is de tijd van het jaar dat de spinnenbevolking zich nog een laatste keer lekker kan vol eten voordat ze aan hun winterslaap gaan beginnen. Hun nevelige webben hangen zomaar ineens voor het raam en tussen de struiken. Eigenlijk zitten ze ons niet in de weg zolang ze maar op gepaste afstand van de deur blijven, maar dat is niet altijd het geval. Soms verlaat ik het huis als een wijwater sprenkelende priesteres als ik 's morgens de krant uit de brievenbus haal om maar niet in aanraking te komen met die kleverige draden die zich op korte tijd ergens vastplakken. Als het een beetje tegenzit, kan je nog uren het gevoel hebben dat behalve het web ook de bewoner zich tussen je kleren heeft gehuisvest.
Dat ze buiten hun web spinnen daar kan ik nog inkomen, maar binnen zijn die snelle "monsters" op acht poten niet echt welkom al denken ze soms van wel. Ik loop regelmatig op speurtocht ( ik wil niet dat men denkt dat ik ons huis niet netjes houd ) en kom ik er eentje tegen dan maken we daar snel korte metten mee. Zei ik we? Ik bedoel natuurlijk mijn slaapgenoot want ikzelf heb het er moeilijk mee al ben ik niet zo'n voorstander van die beestjes.
Nog even geduld en dan zijn ze weer in diepe slaap, waarmee ook de zomer en al een groot deel van de herfst voorbij zal zijn.
We leven al een paar dagen boven onze stand wat het weer betreft maar het onvermijdelijke komt er toch aan nl de herfst en alles wat er bij hoort.
Hebben jullie dat ook soms, dat weemoedig gevoel in oktober dat langzaam vanuit je tenen opstijgt? Horen jullie ook een stemmetje dat je influistert dat die mooie zomer weer eens voorbij is? En flits dan ook wel eens het liedje “’t is weer voorbij die mooie zomer” van Gerard Cox door je hoofd? Welkom in my world!
In onze natte lage landen kijken we maandenlang uit naar die lange zomerse dagen, maar voor we ’t weten zijn die weer allemaal voorbij. Ik heb het liedje nog eens beluisterd op Youtube, doe dat ook maar eens en dan zal je het meer dan normaal vinden dat ik een beetje weemoedig de herfst tegemoet zie.
Maar wat is weemoed en waar komt die vandaan? Waarom voelen we ons soms weemoedig en kijken we nostalgisch terug naar het verleden?
Ik vind weemoed een raadselachtig woord met een even raadselachtig gevoel. Ik ben blij en gelukkig, maar ineens koppel ik een lied, een beeld, een geluid … aan iets van vroeger en bekruipt me een warm verlangen naar toen, ik word overvallen door een soort heimwee en voel een zachte treurnis om wat voorbij is.
Nostalgie ervaar ik als gedachten van vroeger gestript van het gedoe van toen. Als ik dieper in mijn nostalgische herinneringen graaf, dan merk ik wel dat in iedere moment van mijn leven wel wat ‘gedoe’ was.
Een mooie zomer met uitgeregende uitstapjes en doornatte bbq’s.
Schattige baby’s met kilo’s pampers, uren gekrijs en hoofdpijn.
Interessante uitjes met vrienden, maar waar we niet altijd op dezelfde golflengte zaten.
Een mooi huis, maar ook een periode van stresserende financiën.
Toffe familiefeestjes, maar ook slepende conflicten.
Veel plezier op school, maar ook deadlines en moeilijke taken.
Geliefden moeten afgeven en het gemis dat blijft hangen.
En zo kan ik verder gaan.. Nostalgie doet ons dat allemaal vergeten.
Iemand zei ooit eens Nostalgie is een slijpmachine die onze herinneringen bewerkt alsof het ruwe diamanten zijn: grillige hoekjes worden afgeschaafd en het oppervlak opgepoetst tot ons verleden dermate schittert dat het iets begeerlijks lijkt.
Voorbije dingen lijken soms zo volmaakt. De snoepjes uit onze jeugd waren veel lekkerder, de liedjes veel mooier, het eten gezonder, de vriendschappen intenser en het leven zorgelozer en minder ingewikkeld... vul maar aan.
In het Engels bestaat een mooi gezegde Nostalgia is like a grammar lesson: you find the present tense, but the past perfect.
Misschien voelen we ons veilig in die nostalgische momenten omdat vroeger toch nooit terug kan komen. Vele dingen willen we echt niet opnieuw beleven. Weemoed wordt wel eens de brug tussen toen en nu genoemd. Maar ik begrijp echt wel dat ‘toen’ niet terugkomt.
Weemoed, nostalgie, dit kan een genezende balsem zijn voor wonden uit ons verleden, maar we mogen er niet in blijven hangen.
Ik ga genieten van misschien de laatste mooie nazomerdag en misschien zullen de kortere dagen me af en toe weemoedig maken. Maar hé, de herfst met al zijn kleuren is er en in de verte fonkelen al kerstlichtjes. Ik ga genieten van al het moois op mijn pad, het leven gaat al vlug genoeg.
Met de winter die eraan komt en een tuin die winterklaar moet gemaakt worden, is hier nog veel te doen maar .. ik probeer af en toe mijn rem op te zetten!
Van mensen met ADHD is bekend dat ze geen of een slechte rem hebben. Vol energie en overgave je ergens instorten en lekker doordraven. Als je dat als maatstaf neemt voor ADHD -en ik wil even heel duidelijk stellen dat dat niet de maatstaf is- dan zijn er wel heeeeel veel mensen met ADHD. Want je zelf een halt toeroepen omdat het echt even genoeg is, is lastiger dan veel mensen denken. Je hoeft dus geen ADHD te hebben om daar moeite mee te hebben.
Klinkt het vertrouwd in je oren als je het volgende leest?
“Nog even dit afmaken, dan kom ik.”
“Geen tijd voor pauze, want ik wil dit nog even afmaken.”
“Ik maak het vanavond nog wel even af.”.......
Hoor je het jezelf zeggen?
Kunnen stoppen omdat je genoeg gewerkt hebt en denken “Morgen is er weer een dag”. Kan jij dat? Of ga je elke dag over je grenzen heen?
In onze maatschappij is alles druk, druk, druk. We vergeten en onderschatten vaak het belang van rust. Het is moeilijk om niet bedolven te raken.
Tot recent had ik het er ook moeilijk mee maar ik begin het te leren om mezelf af te remmen en op tijd pauze te nemen. Het is nu toch al een poosje dat ik niet de opmerking kreeg van mijn slaapgenoot" wanneer ga je nu eens stoppen en gaan zitten het is genoeg geweest voor vandaag" ....
Het is al vaak genoeg aangetoond dat pauze nemen je productiviteit ten goede komt. Jezelf regelmatig opladen is nodig om er weer met nieuwe energie tegenaan te gaan en de kans is groot dat je weer frisse ideeën hebt.
Dit gezegd zijnde laat ik jullie alleen met dit logje, ik rem vandaag af en geniet van de zomerse dagen die we extra krijgen!
Hebben jullie ook pano gezien gisterenavond op éen! Ik ben er nog niet goed van!
Het ging over private verzorgingshuizen met een prijskaartje tussen de 2500 en 7500 euro per maand per persoon . Van de 809 woon-zorgcentra in Vlaanderen zijn er zo’n 138 in handen van private ondernemingen ( vaak multinationals ) waar gemiddeld minder personeel werkt dan in woon-zorgcentra van het OCMW of vzw en waar de dagprijs varieert tussen 59 euro ipv 52 of 54 en er zijn zelfs plaatsen waar men 250 euro per dag betaalt! Als je denkt voor die prijs een goede oude dag te krijgen dan sla er helemaal naast! Kleden ,wassen , verzorgen en eten moet in amper 12 min minuten per persoon en dat allemaal door een schrijnende gebrek aan personeel! Het is moeilijk om dan je job goed te doen, laat staan dat er tijd is om met de bewoners een praatje te slaan of te gaan wandelen! Winstbejag primeert op aandacht voor de levenskwaliteit van de oudjes . De isolatie , eenzaamheid en moedeloosheid was bij sommigen zo groot dat ze liever zouden sterven.
Luxe, personeel dat altijd klaarstaat, heerlijke menu’s bedacht door sterrenchefs… in de reclamefilmpjes van sommige centra lijkt het wel vakantie . Helaas de realiteit is helemaal anders. De heerlijke menu’s bestaat meestal uit een goedkope bruine brij. Volle plateaus werden weer meegenomen uit de kamer van oudjes die zelf niet meer konden eten maar ook geen hulp kregen. Gevolg is dat velen ondervoed geraken en daarom krijgen ze dan voedingssupplementen als ze er ten minste voor betalen!
De overheid zegt dat ze beseffen dat er een probleem is en dat er nieuwe afspraken met de sector moeten gemaakt worden..Zolang winstbejag primeert op levenskwaliteit , blijft het probleem bestaan!
We waren / zijn er allebei niet goed van …Je zou er zelfs een potje bij huilen als dat je eigen oude dag moet worden. Die eenzaamheid en dat wachten tot het einde .. dat is onze grootste angst en voor ons beiden hoeft het ook niet zo.
De ochtend is van mij. Niet dat ik dat wil of dat ik daar voor ijver. Het is gewoon zo. De vroege ochtend en ik wij zijn een duo gegroeid in de tijd. Ik ben diegene die de lichten aansteekt, de verwarming aan het werk zet en de ontbijttafel dekt. Die gewoonte is door de jaren heen zo gegroeid want mijn slaapgenoot is absoluut geen ochtendmens! Ik ben ook diegene die mijn planten als eerste aanspreek en ik wacht na al die jaren nog steeds op een antwoord.
De ochtend weet hoe ik geniet onder de douche en soms mijn dag neuriënd inzet maar ook hoe ik snel mijn mond houd als ik een deur hoor piepen. De ochtend weet dat ik niet voor mijn kleerkast moet staan omdat ik de avond voordien al alles klaargelegd heb wat past bij de nieuwe dag. Wanneer de keuken ondertussen opgewarmd is en het ontbij klaar staat, neemt de ochtend zijn biezen. Dan is het tijd om mijn halfbedde wakker te schudden. Door de jaren heen heb ik het geleerd om het niet erg te vinden dat ik altijd als eerste mijn benen vanonder het warme dekbed moet zwieren want zo is de ochtend en de rust die hij met zich meebrengt, van mij.
Alhoewel paddestoelen het hele jaar voorkomen worden ze door vrijwel iedereen geassocieerd met de herfst en dat is nu dus zover.
Vroeger verbaasde de mensen zich over paddestoelen. De mensen waren er zelfs een beetje bang voor. Paddestoelen verschijnen zomaar, lijkt het, en de mensen begrepen niet waar ze vandaan kwamen. Paddestoelen werden dan ook in verband gebracht met bovennatuurlijke zaken, zoals duivels, heksen en elfen. Aan veel namen van paddestoelen kan je dat nu nog merken: duivelsei, duivelsbrood, heksenboleet, heksenkringen en elfenbankjes. Omdat er geen duidelijke reden was waarom er soms wel en soms geen paddestoelen groeiden, verzonnen de mensen vroeger zelf maar een verklaring. Heksenkringen zouden ontstaan waar 's nachts heksen gedanst hadden. Elfen gebruikte paddestoelen om op te zitten: het elfenbankje.
Ook de naam paddestoel verwijst nog naar die verzonnen verklaringen. Padden, zo dacht men vroeger, waren de huisdieren van heksen en tovenaars. De paddestoel is hun zitplaats. Ook werd wel gedacht dat paddestoelen kabouterhuisjes waren.
Terwijl aan de ene kant van de tuin de laatste bloemen nog even herinneren aan de zomer, ademt de andere kant pure weemoed en nostalgie … en toch kan ook dat prachtig zijn. Ik heb me laten gaan want de variatie is enorm en daar mogen we even van genieten en dat op ons eigen stekje...daarom ging ik op shoot
Dit is de laatste lading komkommer van dit jaar! Onze enige stengel in de serre gaf ons zomaar 42 komkommers! Onze kleinzoon 2 heeft er kunnen eten tot ze zijn oren uitkwamen want hij is daar verzot op!
Maar wist je dat komkommers boordevol zitten met belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamines B en C, foliumzuur, calcium, ijzer, magnesium, kalium en zink. Deze frisse groente is ideaal om je energie op te krikken in de namiddag, maar net zo goed om je honger te stillen of een glas water wat meer smaak te geven.
Gisteren las ik dat je echter nog veel meer mee kan doen met komkommer dan enkel opeten. Te laat voor mij want ik heb bijna alles weggegeven…
Met schijfjes komkommer kan je ook...
...het aandampen van je spiegel vermijden Door met schijfjes komkommer over het spiegeloppervlak te wrijven, maak je komaf met een aangedampte spiegel. Bovendien krijgt je badkamer ook een fris aroma.
...op een groene manier poetsen Vergeet zware chemicaliën want kranen, lavabo’s en roestvrij staal kan je ook reinigen met een schijfje komkommer. Het laat geen strepen achter, beschadigt je vingers en nagels niet én zorgt voor een mooie glans.
...schoenen opblinken Een belangrijke afspraak op de planning en geen tijd om je schoenen nog uitgebreid op te blinken? Snijd dan een vers schijfje komkommer af en ga ermee over de schoenen. Ze zullen niet alleen een duurzame glans krijgen, maar ook ineens beter bestand zijn tegen water.
...piepende scharnieren te sussen Geen olie in huis om een piepende deur het zwijgen op te leggen? Wrijf erover met een schijfje komkommer en het probleem zou opgelost moeten zijn. ...ongewenste wasco- en stylostrepen weg te wissen Heeft je kleintje de muur gedecoreerd met wasco’s? Geen nood. Met een geschilde komkommer kan je ongewenste strepen langzaam wegwissen.
Om af te sluiten toch nog één eetbaar trucje met komkommer: wie na de maaltijd last heeft van een stinkende adem, kan een schijfje komkommer tegen het gehemelte duwen met de tong, gedurende 30 seconden. De bacteriën die voor de vieze geur zorgen, zullen verdwijnen.
In onze straat staan wilde kastanjebomen en in het najaar hebben we dat geweten. Niet alleen ligt de baan vol met platgereden kastanjes de voortuinen en opritten kleuren bruin van de afgevallen bladeren. Als ik dat zie dan denk ik aan een gedicht van G. Gezelle dat we in de lagere school nog geleerd hebben:
Hoe zeere vallen ze af,
de zieke zomerblâren;
hoe zinken ze, altemaal,
die eer zo groene waren,
te grondewaart!..........
( Guido Gezelle)
Dat is nog maar het begin!! Het ziet er dan misschien heel idyllisch uit maar dat is dan ook het enige positieve aan heel de situatie want die overlast van bladeren als de wind eens goed huisgehouden heeft of de eerste vorst de nachten teisterde die kan me niet bekoren hoor zeker niet als ze de oprit kleuren of tegen de voordeur gewaaid liggen!
Momenteel is het dus genieten van een fotootje .. deze morgen was het al heel wat minder want een flinke wind waaide een hele lading kastanjebladeren richting voordeur... en zo gaan de seizoenen voorspelbaar verder!
Stilaan begint de moestuin uitgebloeid te geraken maar in de serre is het nog ver van gedaan. De komkommerplant en onze speciale tomatenplanten blijven bloeien en wij blijven smullen!
Ik las de reactie van Ani en wil even reageren... Die tomaatjes hangen hier zo aan de stengel te pralen, ik heb ze niet opgeblonken hoor! IK denk dat ze stralen omdat ze nu het laatste woord hebben in de serre!
Hier zit ik dan weer achter mijn vertrouwde schermpje, de zondag deuntjes klinken zacht op de achtergrond en mijn kopje koffie geurt heerlijk naast mij. Ik haal eens diep adem en denk even na…hoe ik mijn mijmeringen op deze eerste oktober dag als een nuchter persoon kan overbrengen zonder direct als zweefteef te worden afgeschilderd ?
Tja.. misschien zo !
Aan welke kleur denk jij als het over oktober gaat?
Ik denk gewoonlijk aan allerlei bruin- en oranjetinten aan dwarrelende bladeren en het grijs van een lucht vol regen..
Rugpijn daar weet ik - zoals zovelen - over mee te praten en al beweeg ik zoveel mogelijk het blijft een feit dat een rug heel wat te verduren krijgt en soms is het kwaad al geschied voor je het weet en loop je voor de rest van de dag met een zeurende pijn in de onderrug rond.
Na de spuiten die ik recent kreeg, gaat het toch wat beter maar om op zeker te spelen hebben we ook voor een andere matras en hoofdkussens gezorgd. Veel rugklachten ontstaan door een verkeerde houding of een verkeerde beweging. Ook tijdens de slaap neemt men al snel een verkeerde houding aan, waardoor de klachten, die tijdens de slaap eigenlijk verlicht zouden moeten worden, tijdens de nachtrust toenemen. Een verkeerde (slaap)houding kan, op zowel korte als lange termijn, rugklachten veroorzaken of verergeren. Een goede matras ondersteunt het lichaam op de juiste plaatsen en zorgt ervoor dat de wervelkolom in de correcte positie ligt, zodat deze minimaal wordt belast. Met al die gegevens en goede raad in het achterhoofd gingen we shoppen en geloof me .. dat was geen gemakkelijk en simpele aanschaf..
De ene zweert bij een waterbed, de andere houdt het bij een bed van geheugenschuim, een derde verkondigt soelaas door een hardere matras te kiezen en zo kan ik nog even doorgaan. Er bestaat geen 'beste matras' voor mensen met rugklachten, omdat de keuze voor een matras erg persoonlijk is. Wij hebben dan ook onze tijd genomen en ons laten begeleiden door deskundigen om hopelijk de juiste keuze te maken. Gelukkig mocht ik veel matrassen uitproberen en na 6 weken wachten slapen we nu op een nieuwe matras! Dat een nieuwe matras pijnklachten kan verminderen dat wil ik best geloven al verwacht ik er geen wonderen van maar een juiste slaaphouding zal zeker helpen! Een goed bed kan het verschil maken tussen een slechte of goede nacht Ik ben benieuwd .Wordt zeker vervolgd.
Ze zijn niet meer zo talrijk als ze ooit geweest zijn maar onze gevleugelde insecten blijven me boeien en gelukkig hebben we nog bloemen in de tuin staan die hen aantrekken...Ik ging op vlindershoot in mijn tuin nu het weer nog meezit! Heerlijk!
Eigenlijk heb ik niets speciaals te melden of te vertellen maar tussen twee tuinbeurten in kom ik toch even langs ..
Vanaf vandaag wordt het droog, gaat de zon schijnen en stijgt het kwik naar ongeveer 20 graden. Echt een feest, dus. Maar helaas: de aanstaande periode van mooier weer duurt naar verwachting niet erg lang maar dat mag toch de pret van het nazomerweer niet drukken: we gaan genieten van elk straaltje zon. Een wandeling in de natuur is ook een optie want stilaan trekt die weer haar bontgekleurde herfstjas aan .. prachtig die verschillende kleurentinten. Ik ga één van de volgende dagen zeker met mijn cameraatje in aanslag op fotojacht! Ga je mee?
In mijn vorig logje zei ik het al :Ouder worden is onoverkomelijk. Het brengt mooie, nieuwe dingen met zich mee, maar is af en toe ook gewoon niet leuk (waar blijven die jaren..?).
Wat jouw gevoel er ook bij is, het helpt om het zo nu en dan even te relativeren en het vanuit een humoristisch perspectief te bekijken. Om even de draak met onszelf en het hele ouder worden te steken en er vooral niet te zwaar aan te tillen. Want zoals George Bernard Shaw zei: “Je stopt niet met lachen wanneer je oud wordt, je wordt oud wanneer je stopt met lachen.”
Daarom zet ik hier en paar quotes met een knipoog naar het ouder worden . Een paar extra lachrimpels kunnen er nog wel bij..
Als het regent en de zon schijnt, is het kermis in de hel.
Deze week regende het terwijl de zon scheen en dan zeggen we : Het is kermis in de hel . Wij West Vlamingen zeggen het nog sappiger : Het is kermis in de pastoor zijne lochting!!
Ik weet ook niet hoe we aan die uitdrukking " kermis in de hel" gekomen zijn. Ik stel me zo voor dat ze in de hel best blij zouden zijn met een regenbui omdat het er erg heet zou zijn. Nu, als de zon schijnt kunt je dat associëren met de hel en de regen is dan dus de kermis. (mensen worden vaak ook blij van de kermis toch?). De hel wordt vaak voorgesteld als iets vreselijks, iets waar het in ieder geval niet leuk is.
Kermis wordt over het algemeen gezien als iets dat juist wel leuk is. Als het dus "kermis in de hel" is, dan is dat heel bijzonder, iets dat zelden voorkomt. Die overeenkomst kan ook de reden zijn waaruit de uitdrukking ontstaan is.
Maar wisten jullie dat ‘kermis’ meer betekenissen dan het bekende volksfeest?
Zo wordt van een vrouw in de menstruatie gezegd, dat het bij haar kermis is (de rode vlag hangt uit).
Het is Breugel-kermis wil zeggen van een vrouw, dat ze ‘vlagt’ (haar onderrok onder haar rok uitkomt).
Ook kan kermis de betekenis hebben van ‘een huiselijke ruzie’. Men zegt dan: Het is er kermis: er wordt getwist en lawaai gemaakt.
In Antwerpen hebben ze het over duiveltjeskermis, in de Kempen is ’t duveltjes-, duvelkenskermis of de duvels houwe keeremesse.
Hoe dan ook mijne lochting was content met wat regen en zon samen want ik had juist een paar struiken uitgedund en verplaatst en dan zijn regen en zon een zegen voor de fijne worteltjes.