Als de moed je in de schoenen zakt, ga dan op je kop staan.Gaat het niet zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat. Ik heb alles wel op een rijtje, maar niet in de goede volgorde.Je kan beter een muisarm hebben dan een apestaartje.
Over mijzelf
Ik ben
Ik ben een vrouw en woon in () en mijn beroep is .
Ik ben geboren op 01/03/1945 en ben nu dus 79 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .

De twee " oudjes"

Foto
Mijn favorieten
  • Ani
  • Jos
  • Marisca
  • Albert en Lenie
  • Michelly
  • Myette
  • Folion
    Mijn favorieten
  • Rud
  • Cecile
  • Chrisje
  • Ingrid
  • Jeske
  • Ria
  • Meeuw
  • Redpoppy
  • Patty enFreddy
    Mijn favorieten
  • Jeannine
  • Dion
  • Rita
  • Myriam
  • Maarten
  • Dirk
  • Rebecca
  • Annie
  • Jansen
    Mijn favorieten
  • Roosje
  • Kinrooiradio
  • Monique
  • Ella
  • Klaproosje
  • Monica
  • Vifke
  • Tiny en Ans
    Categorieën
  • Humor (562)
  • Onze jaren in het buitenland A: Mexico (27)
  • Onze jaren in het buitenland B: Venezuela (19)
  • Onze jaren in het buitenland C: Peru (16)
  • Onze jaren in het buitenland D: Nigeria (69)
  • poëzie (165)
  • Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Een interessant adres?
    Blog als favoriet !
    Een interessant adres?
    Een interessant adres?
    voor-blog-2022

    20-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom zijn de bananen krom?
    Gisteren hebben we een uitstap gemaakt met de bus en onder begeleiding van een prima gids. We vertrokken om 8u10 vanaf het hotel waar we werden opgehaald en kwamen ’s avonds rond 18u30 terug . Gedurende gans die rit heeft onze gids niet gezwegen en toch hij heeft ons geen moment verveeld. Hij is een Belg die hier al 40 jaar woont en perfect Nederlands, Frans en Spaans spreekt en heel wat van het eiland weet. Maar daar heb ik het op een andere keer wel over.

    We bezochten een bananenplantage in de bergen en hoewel we door ons verblijf in Afrika heel wat van bananen afwisten, hebben we toch geboeid geluisterd en veel bijgeleerd.

    Hoe wordt zo’n plantage aangelegd?

    Naast de buitenplantages die zo’n 3m hoog worden, zijn hier ook veel plantages in serres die zo’n 7 m hoog zijn want de bananenplanten daarin worden tot 6 m hoog.
    Omdat de bananenplant geen boom is maar een struik en daardoor niet zo stevig is, wordt de stengel waar de trossen aan groeien met touwen vastgebonden om ze te ondersteunen.
    Hoewel bananenplanten hermafrodiet zijn = zowel de mannelijke als de vrouwelijke geslachtsorganen heeft, m.a.w. tweeslachtig is, gebeurt de voortplanting niet door bestuiving maar wel via de wortels.
    Wanneer een bananenplant +- 6m oud is en zo ongeveer 6m hoog ontstaat er een bloem aan de steel maar men noemt dat een valse bloem omdat die uit schutblaren bestaat en feitelijk daar onder pas de echte bananenbloem( man en vrouw) groeien. Na een tijdje krullen die schutblaren zich op om uiteindelijk af te vallen. Dan zie je al duidelijk de bananen hangen en die groeien volgens de wet van de zwaartekracht logisch naar beneden. De bovenste bananen van de tros zijn de vrouwelijke en de onderste de mannelijke. Eenmaal ze het licht zien, groeien de bananenbloemen spontaan naar het licht toe en daarom zijn de bananen krom!
    Aan elke banaan groeit een bloem. Die worden één per één manueel met een mes of snoeischaar afgeknipt. Een geduldwerk als je het mij vraagt zeker gezien de omvang van de  plantage!! Zo ontstaat er een litteken onderaan de banaan en dat beschermt precies de banaan tegen ziekten en insecten. Je moet maar eens een banaan bekijken die heeft inderdaad aan één uiteinde een litteken!
    Ik zei reeds dat de mannelijke bananen onderaan de tros groeien. Die worden per laag stelselmatige verwijderd vandaar dat jullie op de foto zien dat er plots onder de tros bananen een stengel groeit waar niets aan hangt. Men mag die mannelijke bananen echter niet ineens verwijderen want dan gaat de tros kapot!
    Zo’n bananentros weegt tussen de 60 à 100 kg ( vandaar dat ze ondersteuning nodig hebben) en als ze volgroeid zijn worden ze “ groen” afgeknipt. Daarna wordt de plant ook verwijderd want die sterft anders toch af. Soms snijdt men die tot op de bodem af en wordt dan aan de koeien gegeven als voedsel, soms snijdt met de plant tot op de helft af en dan vloeit het vocht in de stam terug naar de bodem. Naast de afgesneden plant groeien nieuwe scheuten ( een 4tal). Men laat daar één van staan om een nieuwe plant te vormen, de andere worden verwijderd en uitgeplant om op dan opnieuw een nieuwe bananenplant te vormen, zo gebeurt de voortplanting!

    Het viel ons op dat er in de buurt van bananenplantages vaak veel koeien rondlopen. Het is mij niet bekend dat koeien speciaal van zeelucht (want  eiland) houden :lol: maar toch heeft dat een bedoeling. Ik zei reeds dat de plant na de oogst afgesneden wordt om aan te koeien te geven. Die plant is vezelig en fungeert als een soort gras. In ruil voor dat “ gras” krijgen de plantageboeren de koeienmest die ze dan mengen met de afval van de planten en zo als compost en mest voor hun plantage gebruiken!. Voor wat hoort wat!!

    Elke bananenplant krijgt zo’n 10 à 15 l water per dag. De plantage die we bezochten was +- 15000m2 groot met zo’n 3000 planten. Dat betekent dat ze dagelijks tussen de 30.000 à 45.000 l water nodig hebben en in de zomer kan dat oplopen tot 60.000 à 75.000 l per dag! Dat water komt van een stuwdam uit de buurt en van waterreservoirs.
    De stuwdammen op het eiland dienen niet om elektriciteit te produceren maar wel om water te voorzien voor allerlei planten en plantages omdat het hier niet voldoende regent. Nu gebruikt men ook al heel wat zeewater om te bevloeien maar pas nadat men het ontzilt heeft ( natuurlijk zonder Chloortoevoeging)! Van de blaren van de bananenplant die veel vezels bevatten, maakt men ook touwen .
    De foto’s hieronder verduidelijken de uitleg.


    Bananenplantage

     

     Valse bloem met schutblaren die opkrullen. Hier zie je hoe de bananen initieel naar beneden groeien!Zie de bloemen op het uiteinde van de banaan!




    Bananentros en bloem. Zie de lege steel tussen tros en bloem. Daar werden mannelijke  bananen al verwijderd. Banaan groeit al naar het licht.

     

    Tros die al naar het licht gegroeid is en opzij de nieuwe scheut die zal dienen als nieuwe plant.



     Mannelijke bananen onder de schutblaren die laag per laag langzaam verwijderd worden.



    Natuurlijke insectenverdelger in de plantage!!

     


    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (12)

    23-01-2011
    Welkom terug thuis Natoken

    Een aangename dag toegewenst vanwege Amor Fati !

    Een tevreden mens kan reizen door zijn eigen thuis.

    Reizen is naar jezelf kijken tegen een andere achtergrond

     

    23-01-2011 om 12:54 geschreven door Amor Fati


    ...
    Weeral wat bijgeleerd,en het levert weeral mooie foto's op he Natoken,profiteer er nog effe van...of ben je al terug...dan welkom thuis met een dikke knuffel!
    zondag306kt6.gif
    Wens jullie veel plezier op deze zondag"
    Geniet ervan zolang het kan!
    dikke kus van Lipske

    23-01-2011 om 12:23 geschreven door lipske


    22-01-2011
    rijker...
    weer wat slimmer geworden met die uitleg over de bananen. Een goede gids doet echt veel...Toen wij een bananenplantage bezochten op Tenerife én op de dominikaanse republiek werd daarvan niet gesproken. Nochtans werd toen ook de vraag gesteld...waarom de bananen krom zijn...antwoord...nihil.
    Allez ik lees hier ondertussen dat je wellicht vandaag of morgen terug thuiskomt...Zie maar dat ge uwen dikke frak bij hebt, want het is hier heel wat frisser dan de 23° die je had op Gran Canaria...dat lekkere zonnetje is een mens vlug gewend he...
    In elk geval...welkom thuis...en lieve groet.

    22-01-2011 om 23:12 geschreven door klaproosje1


    vraagske...
    ...zijn die mannekes-bananen niet eetbaar??? zo'n klein bruin dik bananeke is misschien wel superlekker? Die houden de bananenboeren voor zichzelf zeker?
    Straks : welkom thuis! jullie hebben de rotweek van het jaar gemist. Echt waar : vorige maandag zou de meest depressieve dag van het jaar zijn, hoorde ik op de radio. Het was grijs en somber weer en wij zijn hier overladen met : kleinzoon accute appendicitis, voke met maagbloeding in allerijl naar ziekenhuis, onze jongste 2 wijsheidstanden laten trekken, dat alles in de laatste toneelrepetitieweek en gisterenavond première, die weliswaar schitterend verliep. Onze zieken zijn alle gelukkig aan de beterhand. Tot gauw lieve buurvrouw xxx ook aan T!

    22-01-2011 om 14:19 geschreven door paz


    Een warm gezellig weekend wens ik jullie
    Nanneke welkom thuis straks
    ik ben in jullie  koelkast geweest !
    er staat daar wat lekkers voor jullie
    ben zelf op den trot als jullie ariveren..
    naar het toneel waar onze dochter en der helft in meespelen
    met een etentje vooraf ...

    Wees dankbaar voor elk dag die je mag meemaken,

    ook al verdwijnt er elke dag een stukje van je jeugd.

    HP- Dreaming of music
    ik wens je een heel toffe en warme gezellige dag

    en een aangenaam weekend,

    dikke knuff. Jeske

    22-01-2011 om 14:16 geschreven door Jeske


    21-01-2011
    net op tijd
    om je weer welkom thuis te heten ! wat zie je er goed uit , daar tussen de bananen . mijn weekje was wat minder , maar allé , 't valt op te lossen

    21-01-2011 om 16:46 geschreven door ani


    ..
    Als de aarde blijft opwarmen  zit het er in dat we van onze eigen Vlaamse bananen eten. Profiteer nog een dagje van het zonnetje, morgen weer met een rode neus van de kou in de tuin, zoeken naar een  goed plaatske voor de bananen struik. Kuskes.

    21-01-2011 om 16:15 geschreven door ludovikus


    ..
    als ik u daar zie staan in de zon onder die boom in uw bloesje dan snak ik naar warmte en zon.
    Geniet er nog heerlijk van!

    Dikke knuffel,

    21-01-2011 om 10:59 geschreven door bojako


    CHEERY , groetjes en heel leerrijk over de bananen.


    21-01-2011 om 10:43 geschreven door CHEERY


    Een ochtend groetteke uit Retie
    Awel dat moet mooi zijn om te zien ...en het raadsel is ook op gelost waarom ze krom zijn ...ik las van de week nog dat de bananen ook met een ziekte geplaagt zaten ...en dat ze bang waren dat er over een aantal jaren gee bananen meer zouden zijn ..dat ene vrouwte op de fotoke is toch een slimmeke dat ze niet onder die tros gaat staan ...

    oeps ,het weekend ligt op de loer,

    De week is bijna weer klaar.

    Het weekend kan weer gaan beginnen,

    En kunnen we ons op volgende week bezinnen.



    vrijdag Pictures, Images and Hosted by ImageShack.us

    Wat je ook doet ,

    of waar je ook bent

    Ik wens je gewoon een heel fijn weekend>

    warme groetjes en knufffffff van ikke voor jou

    21-01-2011 om 08:59 geschreven door Jeske


    Hallo

    Mooi die plantage en interessante uitleg






    21-01-2011 om 01:27 geschreven door Athea


    20-01-2011
    zeker de moeite waard om te bezoeken Natoken, tot en met de verzending....en nu weet je ook waarom ze krom zijn de bananen

     

    Een aangename avond  toegewenst vanwege Amor Fati !

     

    Als we de zo vurig verlangde rust eindelijk hebben, hebben we er niets meer aan.

     

    In het ongeluk vinden wij meestal de rust terug, waarvan wij door de vrees voor het ongeluk beroofd werden


      
    bloemenmetgezicht.jpg

    20-01-2011 om 23:14 geschreven door Amor Fati









    Laatste commentaren
  • Gezellige woensdag (Jan en Elena )
        op Ja het was goed
  • Blij te lezen Nancy dat de bbq goed gelukt is. (eddy meuris)
        op Ja het was goed
  • Dag Nancy dat is ook zo van mijne kant minder bloggen op dit moment maar vergeten doe ik je niet geniet van het mooie weer nu (Roosje)
        op Ja het was goed
  • Morgen zijn mijn ouders zeventig jaar getrouwd! (Maarten)
        op Ja het was goed
  • Dag Natoken ,, (Ingrid.)
        op Ja het was goed
  • Blij voor Van Aert! (Maarten)
        op Ja het was goed
  • . . . (Chris)
        op Ja het was goed
  • goeiemorgen (ani)
        op Ja het was goed
  • hou het koel vandaag ! (meeuw)
        op Ja het was goed
  • Wens u nog een hele fijne zondag (Dirk)
        op Que la fête commence
  • E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Archief per jaar
  • 2024
  • 2023
  • 2022
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007

    Archief
  • Alle berichten

    Zoeken in blog



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!