Om bij tijd, eens terug te genieten van de plaatsen waar je ooit geweest bent! De wereld in een muisklik http://www.alovelyworld.com/index2.html
OP REIS MET DE BLAUWE VOGEL - Cruise op deNijl -
1.Lezers die het hele REISVERSLAG WENSEN TE LEZEN.... weet dat dit in omgekeerde orde staat.
Het begint met de terugreis 15.09.06 (zie blog vanaf 3december 06) en eindigt met het vertrek op 01.09.06 ( zie blog vanaf 3 oktober 06)
2.Verder wordt deze blog aangevuld met EGYPTE NU:actuele feiten en vondsten...
15-10-2009
WAARSCHUWING VOOR VROUWEN !! 'Mijn habibie is anders'
WAARSCHUWING VOOR VROUWEN !! Mijn habibie is anders
Sodom en Gomorra aan de Rode Zee en een gewaarschuwd mens........
Eenzame vrouwen uit Nederland laten zich inpakken en uitkleden door loverboys in de Egyptische badplaats Hurghada. Ze trouwen hun habibie via het islamitische orfi-contract, ook wel bekend als de neukvergunning.
HURGHADA Een gezette Europese vrouw op leeftijd staat geëxalteerd te praten met een jonge souvenirverkoper op het strand van deze badplaats aan de Rode Zee. Voor haar postuur draagt de vrouw een nogal onthullende bikini. Na een omhelzing loopt ze kontwiegend het hotel in. Achter haar rug maakt de knaap een obsceen gebaar. Even later gaat hij haar achterna.
Inge ziet het hoofdschuddend aan. Die gaat spijt krijgen, zegt ze aan het eind van een ochtendje zonnen. Ze dacht hier ook de liefde van haar leven te hebben gevonden. Vier jaar geleden was ze voor het eerst in Hurghada, onder Europese zonaanbidders een populaire en goedkope vakantiebestemming. Hij was heel verlegen, vertelt ze over de toen 25-jarige Mustafa. Zij was vijftig, slecht ter been en woog 135 kilo.
Ik waarschuwde hem dat het toch niets zou worden, dat het leeftijdsverschil te groot was en dat ik teveel ellende had meegemaakt, vertelt Inge even later in haar rommelige appartement aan een stoffig achterafstraatje waar nieuwe vakantiewoningen uit de grond worden gestampt. Maar hij zei dat hij daarom nog meer van me hield. Later realiseerde ik me pas waarom. Ik was natuurlijk het perfecte slachtoffer: eenzaam en verdrietig.
Inge had een uitgeblust huwelijk in Nederland. Ze geloofde de hartstochtelijke woorden van de jonge Egyptenaar maar al te graag. Hij zou rechten hebben gestudeerd, maar werkte als strandjongen omdat hij geen betere baan kon vinden. Ze had het met hem te doen. We werden verliefd, maar hij wilde niet met me naar bed zolang we niet getrouwd waren.
Ze stemde in met een orfi-contract, een volgens islamitische richtlijnen geoorloofd, zij het onvolwaardig, huwelijk, waardoor een man en vrouw samen mogen zijn. Het betekende niets, een soort samenlevingscontract, zo drukte Mustafa haar op het hart. In een goedkope wijk huurde ze voor 300 euro per maand een flatje waar ze samen introkken. Het waren de gelukkigste dagen van mijn leven.
Al snel kwam Mustafa met de eerste financiele verzoeken. Dan lag zijn moeder op sterven, dan ging zijn zus trouwen. Wanneer ze eens in de drie maanden in Nederland was, vroeg hij per sms om geld. Inge stuurde 10.000 euro via Western Union omdat er een stuk strand te huur zou zijn. Er was haast bij, want het was een buitenkansje. Toen ze twee weken later weer in Hurghada kwam, bleek Mustafa alles te hebben verbrast.
Geleidelijk ontdekte Inge dat Mustafa er meerdere orfi-vrouwen op nahield. Ook zij stopten hem regelmatig geld toe. Een maand geleden heeft ze hem op straat gezet. Ik kon al die leugens niet meer aan. Nog geen week later had ze al weer een nieuwe habibie. Ik weet, het is stom, maar ik kan nergens heen, verontschuldigt ze zich. In Nederland heb ik niets meer.
Het wemelt in Hurghada van oudere Europese vrouwen die zich laten inpakken en uitkleden door Egyptische loverboys. Het probleem is zelfs zo groot dat op internet zwarte lijsten worden bijgehouden waar foute mannen aan de schandpaal worden genageld (dezy-house.net en kunstkamera.net).
Maar die lijsten zijn vooral bekend bij vrouwen die door schade en schande wijs zijn geworden. Nieuwkomers willen het niet weten, zegt Janneke een Belgische van 58 die een vermogen heeft verloren aan ene Ali. Elke dag stappen er weer nieuwe prooien van het vliegtuig. Ze zijn op zoek naar seks en genegenheid en laten hun verstand achter.
Hurghada staat onder Egyptenaren bekend als de poel des verderf, het Sodom en Gomora aan de Rode Zee. Jonge mannen die nergens werk kunnen vinden, komen uit het hele land naar deze kustplaats in de hoop op een baantje in een van de talloze hotels, restaurants, bazaarwinkels, theehuizen en strandtenten, om vervolgens te bezwijken voor de financiele en vleselijke verleidingen van de Westerse bezoekers.
Het heet niet voor niets Hoer-ghada, zegt Janneke. Ze zit op Fayrouz beach, een publiek strand waar je voor anderhalve euro een ligbed kan huren. Europese vrouwen in bikini liggen in de zon te bakken. Egyptische vrouwen in zwart gewaad en gezichtssluier luieren in de schaduw van een parasol. Jonge mannen proberen de aandacht op zich te vestigen door opzichtig tussen de ligbedden te slenteren. Op de achtergrond klinkt vanaf de moskee de oproep voor het middaggebed.
Ze kennen vijftig woorden uit het Engelse woordenboek en kunnen daarmee precies zeggen wat een oude eenzame vrouw wil horen, zegt Janneke. Ze ontmoette Ali vijf jaar geleden in de discotheek op de laatste avond van haar vakantie. Het was een welkome afwisseling want ze was al zes jaar eenzaam gescheiden. Nog geen maand later reisde ze weer naar Hurghada. Hij haalde me van het vliegveld af en we reden meteen naar een advocaat om orfi te trouwen. Daar scheurden ze een 1-pond biljet doormidden, schreven er een liefdesverklaring op en wisselden het uit. Je bent de liefde van mijn leven, had hij geschreven. Niet veel later begon hij haar te mishandelen. Het ging altijd over geld.
Telkens gaf Janneke hem zijn zin. Ze kocht een bazaarwinkeltje om hem aan het werk te zetten, maar hij haalde alleen de kas leeg. Ze betaalde voor de schoenen voor zijn broers, de kleren voor zijn moeder en het ziekenhuis voor zijn vader. Ze bezocht Alis familie in Luxor en liet een nieuw huis voor hen bouwen. Dat was voor het goede doel, want ze woonden in een lemen hut. Uiteindelijk is ze aan Ali meer dan 50.000 euro kwijtgeraakt.
Ze heeft het net uitgemaakt, maar hij is nog altijd welkom, ook al weet ze dat hij talloze vooral Russische - vriendinnen erop nahoudt. Het gaat me niet om de seks, het gaat me om de aandacht, om het samenzijn.
Janneke geeft vooral zichzelf de schuld. Ik heb hem verslaafd gemaakt aan mijn portemonnee, zegt ze uitkijkend op de azuurblauwe zee. In het begin willen ze geen geld van je. In tegendeel. Ze betalen alles. Anders krenk je hun eer. Maar echt lang houden ze dat niet vol. Vroeger of later komen ze met zielige verhalen. Uiteindelijk plukken ze je helemaal kaal.
Ze staat op om te vertrekken: Ze verzamelen orfi-contracten alsof ze aan het kwartetten zijn. Als ze meer dan vier papieren hebben scheuren ze er een door, want ze mogen volgens de islam niet met meer dan vier vrouwen tegelijk getrouwd zijn.
Zes hoog in een afgeleefde flat achter Sheraton Street - de hoofdstraat van Hurghada - houdt advocaat Kamel Sherif kantoor. Hij gaat gekleed in een versleten broek, smoezelig hemd en slippers. Op zijn bureau staat een asbak vol met smeulende peuken. Het is heet en het stikt van de vliegen. Sherif kan in mum van tijd een orfi-contract opstellen. A raison van omgerekend nog geen 50 euro. Meestal laten die jongens hun nieuwe liefde dat nog betalen ook, lacht hij. Hij trekt een la open en laat een stapel concepten zien. Inclusief de handtekeningen van fictieve getuigen. Alleen de namen van het bruidspaar hoeven nog ingevuld.
Waarom is zon orfi-contract nodig? Omdat wij moslim zijn, klinkt het ernstig. Het is voor ons verboden om seks te hebben voor het huwelijk. Maar met vroomheid of gewetensbezwaren heeft het weinig te maken. Omdat toeristen in Hurghada zoveel worden lastiggevallen, houdt de politie geregeld razzias. Egyptische mannen lopen het risico te worden opgepakt wanneer ze met een Europese vrouw over straat gaan of een hotelkamer of appartement delen. Met een orfi kan je aantonen dat je bij elkaar hoort, aldus Sherif.
Het orfi-contract geldt zolang het origineel in handen is van een van de partners. Als die het vernietigt, is het huwelijk ontbonden. Maar het papier is veel gevaarlijker dan de meeste loverboys willen doen geloven. Talloze vrouwen hebben zich laten oplichten. Zo ook Laura (54) die jarenlang met haar Nederlandse man naar Hurghada kwam om te duiken. Hij overleed vier jaar geleden. Nadat ze zijn as over de Rode Zee had uitgestrooid, is ze orfi-getrouwd met hun beste Egyptische vriend. Dat was handig om zaken te kunnen doen, had hij me wijsgemaakt, vertelt ze aan een hibiscussapje op een terras. Ze wilde investeren in een winkel, opende een bankrekening en stortte 25.000 euro. Binnen enkele dagen was het geld weg. Ze bleek met de orfi ook een machtiging te hebben getekend. Laura begon een rechtzaak, maar haar advocaat spande samen met haar minnaar. Inmiddels heeft ze een ton verloren.
s Avonds op de Mamsha, een boulevard waaraan vijfsterren-resorts zijn gelegen, worden de hordes toeristen belaagd door souvenirverkopers. Ze bieden allemaal hetzelfde aan: zelfgemengde parfum, faraonische beeldjes, flesjes gekleurd zand, kettingen, zonnebrillen en t-shirts. Telkens klinkt dezelfde tekst: Where are you from? What is your name? Het is moeilijk lang vriendelijk te blijven. De toeristen die stoicijns doorlopen worden in het Arabisch uitgescholden. De Egyptische charme waar veel Europese vrouwen voor zeggen te vallen, is hier ver te zoeken. Een wulps geklede Russische wordt door twee jongemannen met de ogen uitgekleed. De een graait wat in zijn kruis, de ander maakt een schunnige opmerking. Dan geven ze elkaar luid lachend de hand.
In het drukbezochte Cafe Harafisch zit doktor Amr (48), een huisarts in Hurghada, thee te drinken. Ook hij heeft een paar Europese vriendinnen, onder wie een Nederlandse. Maar ik ben ouder, dat is anders, zegt hij. Tegelijkertijd is hij getrouwd met een Egyptische en heeft vier kinderen.
Schuin achter hem zit een bink in strak T-shirt en zonnebril een oudere vrouw op te vrijen. Aan een ander tafeltje zitten twee jonge blondines geadoreerd te kijken hoe hun Egyptische vriendjes de waterpijp roken en backgammon spelen. Ik zie die knullen van het platteland hier allemaal kapot gaan, zegt Amr. Ze vergooien zich aan die mooie Russinnen voor de seks en prostitueren zich voor het geld aan oude vrouwen uit Holland.
In een conservatief land waar vrouwen hun maagdelijkheid voor het huwelijk dienen te bewaren, zijn de mannen niet gewend aan de losbandigheid van Westerse toeristen, legt hij uit. De verleiding van geld en makkelijke seks is te groot. Hij noemt Hurghada het afvoerputje van Egypte.
Het zijn die oude vrouwen die hier alles hebben verziekt, zegt hij boos. Je denkt toch niet dat zon gezonde knul voor zijn lol het bed induikt met een bejaarde? Om hun weerzin te overwinnen, gebruiken ze alles wat Allah verboden heeft: verdovende middelen, alcohol en Viagra.
Miranda (49) denkt er hetzelfde over. Ze ligt de volgende dag op de Old Vic, een van de eerste strandjes waar Europese vrouwen twintig jaar geleden hun heil zochten. Ze heeft haar relatie met Gamal, een duikinstructeur, onlangs verbroken. Hij begon me te slaan, zegt ze droog. Hij zou door haar een minderwaardigheidscomplex hebben gekregen.
In zee wordt een oudere vrouw op een luchtbed door een jonge Egyptenaar voortgeduwd. Het is onze eigen schuld, zegt Miranda. Het is wanstaltig, vrouwen van vijftig die hier naar een massagehuis gaan om een beurt te krijgen van een twintigjarige jongen uit een boerendorp. Die is voor zijn leven verziekt.
De meeste werknemers in de toeristenindustrie krijgen slecht betaald. Dus een suikertante is dan heel verleidelijk, aldus Miranda. Nieuwkomers worden zo snel mogelijk gecorrumpeerd door hun collegas. Ze krijgen een afgeragd oud wijf toegeschoven die aandacht nodig heeft. Anderen hebben haar al leeggemolken, maar dat weet hij natuurlijk nog niet. Toos, een weduwe van 69, is daar misschien het meest bekende voorbeeld van. Ze heeft in drie jaar tijd vijf orfi-huwelijken versleten: parfumverkoper Bob (37), matroos Mohamed (34), kapitein Mustafa (48), schoonmaker Ahmed (28) en toen weer terug bij Bob.
Geen wonder dat veel Egyptenaren Westerse vrouwen losbandig vinden. Veel respect dwingt dat hier niet af. De meeste zijn seksverslaafd en gebruiken ons als hoeren, zegt Emad (26), een continu toeterende taxichauffeur die vorig jaar met een Nederlandse was getrouwd. Ze maken misbruik van onze armoede.
Ook homoseksuele mannen bezoeken Hurghada om aan hun trekken te komen, weet Emad te vertellen. Hij kent jongens die hun lichaam voor een habbekrats aan buitenlandse mannen verkopen. De meeste zijn doorgedraaid aan de drugs en bestelen hun klanten. Twee jaar geleden werd een Nederlandse homo gekneveld aangetroffen in zijn appartement. Hij was door zware mishandeling om het leven gebracht.
Emad bestrijdt dat de habibies van Hurghada bedriegers zijn. Ik was echt verliefd op haar, maar zij wilde alleen seks, vertelt hij over zijn Nederlandse orfi die drie weken duurde. Hij zegt haar nooit om geld te hebben gevraagd, behalve een keer omdat hij de huur niet kon betalen. Dat was 70 euro.
Op een terras met uitzicht op de onontkoombare souvenirstalletjes, drinkt Simone (59) een glas bier. Ze schat dat driekwart van de bazaarwinkels wordt gefinancierd door vrouwen uit Europa. Dat is verkeerd, zegt ze beslist. Die man is niet jouw Derde Wereldproject. In hun cultuur moet de man voor de vrouw zorgen, niet andersom. Zodra ze om geld vragen, moet je de benen nemen.
Ze is voor de Nederlandse wet getrouwd met Ashraf, bediende in een hotel. Waarom? Omdat ik anders toch maar voor zon snolletje wordt aangezien. Ze heeft alles tot in de details vastgelegd: Dat ik geen moslim wordt, dat hij me niet kan vertellen hoe ik me moet kleden of gedragen, dat ik alcohol mag blijven drinken, dat ik een echtscheiding kan aanvragen en dat ik mijn bezittingen houd.
Iedereen zegt: die van mij is anders, maar ik houd mezelf niet voor de gek, zegt Simone. Als hij zijn nicht wil trouwen, dan kan ik hem niet tegenhouden. Ik mag hem het recht niet ontnemen kinderen te krijgen. Zo gaat dat nu eenmaal hier.
Ze woont nu vijf jaar in Hurghada en heeft veel Europese vrouwen kapot zien gaan. Ze vertelt over een Nederlandse die zich eerst liet overreden een gezichtssluier om te doen en daarna twee jaar gegijzeld in een flatje leefde. Haar orfi-echtgenoot had haar paspoort afgenomen. Vorig jaar is ze met hulp van Simone het land ontvlucht. Laatst belde ze dat ze weer bij hem terug is.
In een nieuwe wijk buiten de stad is Jos (53) samen met de dertigjarige snorkelgids Ayman haar appartement aan het inrichten. De container met haar spullen is deze week aangekomen. In Nederland heeft ze haar baan opgezegd en het huis verkocht. Ze leeft van een weduwepensioen. Ayman heeft haar nooit om geld gevraagd. Daar is hij te trots voor, vertelt ze in haar tuin vol paarse bougainvilles. Wel heeft ze zijn rijbewijs betaald en twee autos voor hem gekocht.
Jos geeft taalles aan Egyptenaren in Hurghada die naar Nederland willen emigreren. Haar Ayman heeft geen belangstelling, maar Ahmed wel. De 27-jarige verkoper van woestijnsafaris is ook getrouwd met een Nederlandse. Hij moet over drie maanden inburgeringexamen doen op de ambassade in Kairo. Zijn ouders zijn er op tegen, maar hij wil hier weg. Waarom? Hurghada is haram.
(Geen van de geïnterviewde vrouwen wilde met hun volledige naam en foto in de krant.)
Het orfi-contract is sinds 2000 weliswaar erkend maar zeer omstreden in Egypte omdat het voorhuwelijkse seks zou aanmoedigen. De door het islamitische recht geoorloofde constructie was oorspronkelijk bedoeld om weduwen in staat te stellen te hertrouwen zonder hun pensioen of erfenis te verliezen. Nu wordt het vooral gebruikt door jonge stellen die zich geen volwaardig huwelijk kunnen veroorloven en als dekmantel voor prostitutie voor mannelijke toeristen uit het Arabische Golfgebied die naar Egypte komen om legaal seks te hebben met dochters uit arme gezinnen die door hun ouders als huwbaar worden aangeboden. Een orfi-huwelijk wordt niet geregistreerd en kan door beide partijen worden ontbonden zonder financiele verplichtingen aan elkaar door het originele contract te vernietigen. In de praktijk is het meestal de man die het document bewaart, waardoor de vrouw niet in staat is te scheiden. Terwijl de moslim geoorloofd is met vier vrouwen tegelijk gehuwd te zijn, is het voor een vrouw verboden een andere man te trouwen wanneer zij nog in de echt verbonden is. In Egypte is dat strafbaar tot zeven jaar gevangenis. Buitenlandse vrouwen zijn daar veelal niet van doordrongen wanneer zij een orfi-contract tekenen.
Vanwege het groeiende sekstoerisme naar Hurghada heeft de gouverneur van het Rode Zee-gebied hoteliers en makelaars geboden gemengde stelletjes met orfi-contracten te weigeren.
Twee op drie Egyptische mannen vallen vrouwen lastig
Twee op drie Egyptische mannen vallen vrouwen lastig
Twee Egyptische mannen op de drie geven toe dat ze vrouwen seksueel lastigvallen. Dat blijkt uit onderzoek van het Egyptische Centrum voor Vrouwenrechten. Bovendien legt de overgrote meerderheid van de ondervraagde mannen de schuld van hun gedrag bij de vrouwen zelf. Ze dragen namelijk te strakke kleding. De meeste mannen vinden trouwens dat vrouwen na 20 uur niet meer op straat horen te lopen.
Dagelijks? 83% van de in Caïro ondervraagde Egyptische vrouwen zei ooit te zijn lastiggevallen. Bij buitenlandse vrouwen ging het om 98%. De helft zegt dat het dagelijks gebeurt. Aangifte wordt zelden gedaan. Dat zou toch niet helpen en bovendien de reputatie van de vrouw schaden. Overigens vinden de meeste Egyptische vrouwen net zoals de mannen dat geslachtsgenotes ongewenste intimiteiten meestal aan zichzelf en hun losbandige vestimentaire keuzes te danken hebben.
Onder lastigvallen wordt onder meer verstaan: lonken naar vrouwen, het maken van seksuele opmerkingen en het bovenhalen van het mannelijk geslachtsdeel. (bf
Arriveren in Caïro is een overweldigende ervaring. Het leven in de Egyptische hoofdstad, het New York van de Arabische wereld, staat standaard in de vijfde versnelling.
Het rijk gedecoreerde graf van Seti I in Luxor.
Letterlijk. Vanaf het vliegveld raast rook uitbrakend verkeer over uitpuilende wegen richting het centrum. Met gevaar voor eigen leven slalommen overstekende voetgangers tussen de auto's door.
Bij het naderen van het stadshart komt het verkeer geleidelijk aan volledig tot stilstand. De lange files produceren dag en nacht ware toeterconcerten in de hopeloos verstopte metropool. De snel uitdijende hoofdstad herbergt ruim twintig miljoen inwoners.
Caïro's immense grootte dringt pas goed tot je door op de 41ste verdieping van het Grand Hyatt Hotel. In het langzaam ronddraaiende restaurant - hoofdgerechten vanaf ongeveer vijftig euro - of de direct eronder gelegen bar trekt de metropool aan je voorbij. Het uitzicht over de hoofdstad, in tweeën gespleten door de majestueuze Nijl, is indrukwekkend. In de verte zie je zelfs de wereldberoemde piramides van Gizeh.
De piramides liggen aan Caïro's stadsrand en trotseren al 4500 jaar de elementen. Wie bij de voet van de piramide van Cheops aankomt, met 137 meter de hoogste van de iconische graftombes, snapt meteen waarom. Dit duizelingwekkende monument, het enige nog overgebleven oude wereldwonder, is gebouwd met wonderbaarlijk strak uitgehouwen rotsblokken.
Vroeger moeten de piramides een nog indrukwekkender aanzicht hebben geboden. Ze waren bedekt met een beschermende laag kalksteen, zoals nog te zien is op het topje van de buurman van Cheops. In de loop der tijd is deze glimmende steenlaag, die zonlicht schitterend weerkaatste, van de piramides gesloopt en gebruikt voor de bouw van paleizen en moskeeën.
Behalve de koningsgraven vind je op het plateau van Gizeh ook de sfinx. De leeuw met het vrouwenhoofd, zo mogelijk nog beroemder dan de piramides, is kleiner dan verwacht en mist de neus. Over deze verminking gaan de wildste verhalen.
Zo krijgt Napoleon Bonaparte, die Egypte eind 18de eeuw binnenviel, vaak de schuld. De strip Asterix & Cleopatra schrijft het drama zelfs toe aan een onbesuisde actie van Obelix. In werkelijkheid vernielde een overijverige geestelijke, die de sfinx beschouwde als godslasterlijk, het reukorgaan al in de 14de eeuw.
Gelukkig zijn er ook massa's topstukken van de beschaving van de oude Egyptenaren onbeschadigd bewaard gebleven. Ga maar eens kijken in het Egyptologisch Museum. Dit culturele instituut is zonder twijfel één van de belangrijkste musea ter wereld, maar de collectie is beschamend gepresenteerd.
In de tuin bij de ingang van het zalmroze gebouw zitten kinderen op de rug van een stenen sfinx. Een meisje peutert in de stenen neus voor de foto. Het bordje 'Niet aanraken' onder diens klauwen slaat ze in de wind.
Eenmaal binnen lijkt het soms net alsof je in het magazijn bent beland in plaats van in het museum zelf. Het staat waanzinnig vol met sarcofagen en sfinxen, zelfs op kasten en in vensterbanken staan beelden. Bijschriften - vaak alleen in het Arabisch - zijn verfrommeld, hangen ondersteboven of ontbreken volledig. Stofdraden ontsieren menig godsbeeld.
Eén van de uitzonderingen is de kamer gewijd aan Toetanchamon. Deze farao dankt zijn beroemdheid niet, zoals veel mensen denken, aan zijn leiderschap - hij heerste slechts negen jaar - maar aan het feit dat zijn graftombe als enige volledig onbeschadigd is gevonden. Wat heet: alles in de ruimte, van de kleinste ring tot Toetanchamons verbluffend goed bewaard gebleven masker, is van goud en blinkt alsof het gisteren is gemaakt.
Dat geldt in zekere zin ook voor de ietwat lugubere mummiekamer. In de enige ruimte van het museum met klimaatbeheersing liggen de uitgedroogde overblijfselen van verscheidene farao's. Nagels, huid, hoofdhaar en zelfs wimpers zijn perfect geconserveerd. Bij één van de mummies, die stierf op het slagveld, zijn de wonden duidelijk herkenbaar. Buikdanseressen De overvloed aan cultuurschatten is een terugkerend fenomeen in Egypte. Het land bezit zoveel erfgoed dat zelfs fervente liefhebbers moeten oppassen voor een overdosis tempels en tombes. Gelukkig leeft Caïro ook in de 21ste eeuw. Onder het conservatieve uiterlijk van de stad - sluiers zijn aan een opmars bezig - schuilt een ondeugende laag. In de vele verweerde kroegen in het centrum schudden buikdanseressen op oorverdovende Arabische klassiekers hun heupen.
Waterpijprokende mannen bestrooien hen met bankbiljetten. De rijke jeugd trekt zich nog minder aan van de oprukkende religieuze normen. In hippe clubs als de Mojito Lounge op het dak van het Nile Hilton dansen schaars geklede twintigers uitbundig op 50 Cent en andere westerse popgoden.
Geloof het of niet, maar Caïro heeft ook een rustige kant. Wie even wil ontsnappen aan het lawaai, de mensenmassa's en de smog maakt een wandeling door de Formal Gardens op het riviereiland Gezira. Op bankjes langs de klotsende Nijl genieten verliefde stelletjes van de rust en van elkaar. Moeders kletsen bij met vriendinnen terwijl hun kinderen ongestoord spelen aan de waterkant.
Ook park Al-Azhar, even buiten het centrum, is een prettige plek om de hectiek achter je te laten. Het plantsoen, aangelegd op een oude vuilnisbelt, is de perfecte plek om de zonsondergang te bewonderen. Daarna kun je een vorkje prikken tussen de elite van Caïro in restaurant Citadel View. Fietsen door Thebes In Caïro kun je gemakkelijk weken doorbrengen, maar er wacht meer moois langs de Nijl. De prima spoorwegverbinding naar het zuiden, aangelegd door de Britten, loopt door felgroene velden die bloeien bij de gratie van 's werelds langste rivier. De vruchtbare grond langs de rivier, waar boeren hun akkers nog bewerken met trekossen en houten ploegen, huisvest negen van de tien Egyptenaren.
Na een dag comfortabel treinen wacht Luxor. De stad, vroeger Thebes geheten en tegenwoordig bekend als het grootste openluchtmuseum ter wereld, was rond 2000 jaar voor Christus Egypte's hoofdstad. Aan weerszijden van de Nijl kun je nog altijd smullen van die immens rijke periode. De oostoever herbergt Karnak. Dit enorme tempelcomplex doet om tien uur 's ochtends niet onder voor de Kalverstraat op zaterdagmiddag. Russisch, Chinees en Japans sprekende gidsen leiden hun non-stop fotograferende tourgroepen in sneltreinvaart langs de hoogtepunten.
Gelukkig kan het ook anders. Heb je geen behoefte aan belachelijk vroeg opstaan, maar wil je ook niet met de meute door Luxors indrukwekkendste paleis sjokken? Slaap dan rustig uit, eet een uitgebreid ontbijt langs de Nijl en stap rond het middaguur op een huurfiets (4 euro per dag). Bij aankomst in Karnak zwaai je de zwermen vertrekkende touringcars uit. Op het complex is vrijwel geen sterveling meer.
En de hitte dan, zo midden op de dag? In de winter, de beste reis- periode, wordt het hooguit 25 graden. Bovendien zorgen de faraonische bouwwerken voor voldoende schaduw. Wandelend door de oudheid dringen zich allerlei vragen op: hoe zag dit complex eruit toen de hiërogliefen nog gekleurd waren, de obelisken nog waren belegd met goud en de entree vanaf de Nijl nog intact was? Hoe zou de farao zich hebben gevoeld toen hij zich tijdens de jaarlijkse viering van het Opetfestival vanaf de Nijl Karnak liet binnendragen?
Met je hoofd nog half in de oudheid nuttig je na Karnak een welverdiende lunch in café Oasis, letterlijk een oase van rust. De eveneens aan de oostoever gelegen Luxor Temple bezoek je bij voorkeur 's avonds, wanneer de warme verlichting dit indrukwekkende complex extra mysterieus maakt. Toetanchamon Meer schatten wachten op Luxors westoever. De zoektocht van de farao's naar een veilige plek voor hun graftombes - de piramides werden telkens leeggeroofd - leidde hen naar een witte berg met een piramidevorm, het symbool voor de eeuwigheid. In de vallei rondom de berg, tegenwoordig bekend als de Vallei der Koningen, zijn tot nu toe 62 koningsgraven ontbloot. Tussen de drommen toeristen die van tombe naar tombe hoppen, zijn archeologen nog altijd aan het werk. ,,Twee weken geleden nog werden hier twee mummies gevonden!'' vertelt de gids trots.
De bekendste tombe is ongetwijfeld die van farao Toetanchamon, in 1922 ontdekt door de Britse archeoloog Howard Carter. Maar het graf van 'Toet' is relatief gewoontjes. Veel spectaculairder is de hangende grafkamer van Thoetmosis, alleen te bereiken via een steile trap. Kruip-door-sluip-door loop je als een ware Indiana Jones door het complex, waarvan de muren volledig zijn beschilderd met goden en hiërogliefen.
De tempel van Hatsjepsoet is een ander hoogtepunt westelijk van de Nijl. Hatsjepsoet ¿ de vrouwelijke farao verkleedde zich als man en liet zich liet afbeelden met snor en baard ¿ liet onderin een massieve rotswand een paleis bouwen dat door zijn superstrakke vormgeving modern aandoet. Wellicht was de architect zijn tijd iets té ver vooruit, want hij moest zijn meesterwerk met de dood bekopen. Hatsheput liet hem vermoorden om te voorkomen dat hij ooit nog een vergelijkbaar monument kon bouwen. Stukgesneden Farao Drie uur treinen zuidwaarts, aan de grens met Soedan, ligt Aswan. Slenterend over de lange boulevard - de Nijl is hier bespikkeld met eilanden - passeer je keer op keer de driehoekige zeilen van de klassieke Egyptische felucca-zeilboten. Egyptische bootsmannen werven voortvarend klanten: ,,Welkom in Egypte! Ga mee varen! Niet duur, nee echt, niet duur!"
Ga je op de avances in, dan zeil je al snel langs Elephantine Island. Op het grootste riviereiland, waar Nubiërs wonen, waan je je meteen meer in Afrika dan in de Arabische wereld.
Wederom op en top Egypte is de tempel van Ramses II in Abu Simbel, een dorp dat alleen bereikbaar is vanuit Aswan. In 1813 herontdekte Jean Louis Burckhardt hier de onder het zand bedolven, kolossale standbeelden van de farao's Ramses, Amun, Ptah en Ra-Horakhty. Hondervijftig jaar later stond niet zand, maar water de drieduizend jaar oude faraobeelden letterlijk tot de lippen. Door de aanleg van een gigantische hydro-elektrische dam zou de trots van Abu Simbel onder het grootste kunstmatige meer ter wereld, het Nasser-stuwmeer, zijn verdwenen.
Om het monument te redden, sneden archeologen uit de hele wereld de tempel eerst in tweeduizend blokken variërend van tien- tot veertigduizend kilo, om het monument 65 meter hoger opnieuw op te bouwen. Het project kostte 40 miljoen dollar. Eén blik op de ontwakende farao's in de ochtendzon zegt je dat het mammoetproject zijn geld dubbel en dwars waard is geweest.
Archeologen vinden enorme gebouwen in Egyptische vestiging Daphnae
Archeologen vinden enorme gebouwen in Egyptische vestiging Daphnae
Archeologen hebben in de oud-Egytische militaire stad Daphnae de overblijfselen van reusachtige gebouwen uit 700 voor Christus opgegraven. De resten werden aangetroffen in de oostelijke rand van de Nijldelta.
De vestiging, die voor het grootste deel dateert uit de tijd van farao Psammetichus I (664 - 610 v. Chr.), was 380 op 625 meter groot. Rondom de stad zou een 13 meter sterke muur hebben gestaan.
Tempel Het Egyptische opgravingsteam ontdekte drie op elkaar volgende zalen, een tempel uit kalksteen en een klein paleis met 8 kleine ruimtes. Op het terrein, dat naast de moderne stad Ismailija ligt, bevinden zich ook 22 grote voorraadgebouwen. Die zouden dienst hebben gedaan als opslagplaats voor wapens en voedsel. (dpa/eb)
Een heteluchtballon zweeft over de Vallei van de Koningen in Luxor.
In de Vallei van de Koningen bevinden zich schitterende graftomben van Egyptische farao's.
De tempel van Ramses III.
De Nijl.
Maritim Jolie Ville Luxor ligt in een domein op een privé-eiland in de Nijl.
Hotel Sofitel ligt langs de oevers van de Nijl.
Sofitel Old Winter Palace ligt in het centrum van Luxor.
Ines en Moustafa startten twee jaar geleden hun reisbedrijfje El 'Youm op.
Reizigers kunnen in het vakantiehuis van Ines en Moustafa verblijven.
Eén keer in je leven moet je een tocht maken met een luchtballon, de vlinders in je buik voelen bij het opstijgen en in stilte genieten van een zonsopgang boven de mysterieuze tempels van de farao's.
Afspraak om kwart voor vijf. Je moet er wat voor over hebben om de zon te zien opgaan boven de graven van de farao's. Op de Corniche in Luxor is het één en al bedrijvigheid. Taxi's en minibusjes rijden af en aan met toeristen. Rechtover het legendarische Winter Palace stappen we in de tuffende bootjes om naar de westelijke oever van de Nijl te varen, naar de Vallei van de Koningen. Het gezelschap is prettig internationaal en de Amerikanen uit Texas zijn ingeduffeld alsof ze naar de Noordpool zouden reizen. Een goede raad uit hun Lonely Planet-gids, zo blijkt.
Op de afgemaaide suikerrietvelden van de West Bank heerst een spookachtige drukte. Het is nog donker. Schimmige gedaantes zijn druk in de weer met touwen en gasflessen. Ze hijsen met vereende krachten de corpulente toeristen 'Made in USA' in de korven. Tot 30 man kan er in zo'n ballonkorf, de rieten mand is praktisch in compartimenten opgedeeld, zodat je toch heel comfortabel kan genieten van het uitzicht rondom.
We krijgen een spoedcursus ballonvaren: hoe je je straks, een beetje opgerold op je hurken, moet ontspannen om het schokje van het landen op te vangen. In de centrale korf is de piloot druk in de weer met touwen en hendels, keurig in uniform, een smetteloos wit hemd met gouden strepen op de epauletten.
De trossen worden losgegooid en met een lichte zucht laten we de aarde los. Flinke warmtestoten met de gasbrander doen ons stijgen en stijgen. Het is muisstil in de ballon, ademloos kijken we naar het wegglijdende landschap onder ons. Dit is zoveel indrukwekkender dan een blik uit een vliegtuigraampje. Als een gondel zweven we geruisloos over de tempel van Ramses III. Vanuit de lucht lijkt het wel een lucifersdoosje! Vreemd toch hoe we gisteren bij ons bezoek nog onder de indruk waren van die indrukwekkende massieve kolommen en zuilen. We glijden verder naar de tempel van Hatsepsoet, nietig en klein tegen de bergwand aangeleund. Op de parking lost een bus zowaar haar eerste lading toeristen.
We stijgen alsmaar hoger en zien in de nevelen van de Nijl hoe de zon opkomt boven Luxor. In het ochtendgloren tellen we niet minder dan 24 ballonnen. Een prachtig onwezenlijk gezicht, al die bontgekleurde stipjes in de rozerode lucht.
Koninklijke graven De piloot laat ons zachtjes neerdalen boven de huizen van een dorp. Ongegeneerd kijken we binnen in die afgesloten binnenhofjes, ezels balken, vanop de minaret roept de imam op tot het gebed. Hup, alweer een warme branderstoot om te stijgen en we glijden geruisloos over het bergplateau naar de Vallei van de Koningen en zien hoe destijds de ingangen van de koninklijke graven nauwelijks zichtbaar waren weggemoffeld in de glooiingen van de bergwoestijn. Hoe is het mogelijk dat men jaren lang oogluikend heeft toegelaten dat de mensen hier op en tussen die eeuwenoude graven kwamen wonen! De nieuwe gouverneur van Luxor heeft pas heel onlangs besloten dat die huizen weg moeten, en vanuit de lucht zien we hoe een paar kilometer verder een nieuwe woonwijk wordt gebouwd!
Het uur in de lucht is voorbijgevlogen, hier en daar zien we hoe ballonnen al weer op de begane grond zijn geland. Busjes rijden naar de plek om de passagiers op te laden, ijverige mannetjes komen aangerend en proberen de schokken van het landen wat op te vangen, maar ons contact met de begane grond verloopt vlekkeloos. Een pluim voor de piloot, hij heeft zijn gouden epauletten verdiend.
Boeken Een ballonvaart over de Nijl en de Vallei van de Koningen kan je boeken bij je reisleider voor of na een Nijlcruise of tijdens een verblijf in Luxor. De tochten worden dagelijks in de vroege ochtend georganiseerd. Maar als er te veel wind staat, wordt er niet opgestegen. Prijs: ± 95 euro, met transfer naar boot of hotel inclusief.
Hotels met beste ligging aan de Nijl Wil je optimaal genieten van je verblijf aan de Nijl, dan kies je het best voor een vier-of vijfsterrenhotel, met een goede ligging, comfortabel en met veel privacy. Dit zijn onze favorieten.
Maritim Jolie Ville Luxor (****) ligt in een domein op een privé-eiland in de Nijl. De kamers bevinden zich in achthoekige bungalows. Vanaf 775 euro per persoon voor zeven nachten met ontbijt, vluchten inbegrepen. Bij Pegase. Meer info: http://www.pegase.be
Hotel Sofitel Karnak (****) is een luxehotel in Oosterse stijl, op een groot domein langs de oevers van de Nijl. Vanaf 665 euro/persoon voor zeven overnachtingen met ontbijt, vluchten en transfers inbegrepen. Bij Thomas Cook. Meer info: http://www.thomascook.be
Sofitel Old Winter Palace (*****) is een legendarisch hotel in het centrum van Luxor. Prestigieus, smaakvol en chic. Alle kamers zijn verschillend ingericht. Achteraan bevindt zich een grote tuin. Vanaf 1.115 euro per persoon voor zeven nachten met ontbijt en vluchten. Bij Pegase. Meer info: http://www.pegase.be
Vlaamse Ines toont echte Egypte Wil je wel eens het échte Egypte ontdekken en heb je het niet begrepen op massahotels? Dan kan je sinds twee jaar terecht bij de Antwerpse Ines Van de Weghe en haar Egyptische echtgenoot Moustafa. Zij startten twee jaar geleden hun eigen reisbedrijfje op: El 'Youm.
Ines en Moustafa kiezen voor een heel persoonlijke aanpak. Het koppel werkt niet met vaste uren: een excursie duurt net zolang als de reiziger zelf wil. Het programma kan à la minute worden aangepast. Moustafa spreekt Nederlands en Arabisch. Zo komen de toeristen op plaatsen waar ze anders nooit zouden komen.
Egyptereizigers kunnen bovendien verblijven in het vakantiehuis van Ines en Moustafa in de kuststad Dahab, aan de Rode Zee, op een uurtje rijden van de luchthaven van Sharm El Sheikh. Ze bieden twee vakantiehuisjes aan. Verwacht geen vijfsterrenluxe, wel het échte Egypte. Prijs: 20 euro per persoon per nacht.
Jeepsafari Maar het is ook mogelijk via El 'Youm een all-inclusivehotel te boeken in een chique badplaats, zoals Sharm El Sheikh, net als een tocht door de Sinai, een jeep- of quadtrip naar een oase, of een overnachting in de woestijn. Ook in Caïro weet Moustafa de beste adresjes. Een zevendaags circuit met verblijf in het vakantiehuis in Dahab en uitstappen naar het St. Catharinaklooster, en een jeepsafari in de woestijn, kost, zonder vluchten, per persoon 425 euro.
Op dinsdag 14 oktober 2009 verzorgt Huub Pragt een lezing in Yarden Crematorium en Begraafplaats IJsselhof te Gouda. In een avondvullende lezing verneemt u hoe het graf van Toetanchamon in 1922 werd ontdekt door Britse archeoloog Howard Carter. Prachtige grafschatten zoals het beroemde gouden mummiemasker zullen worden besproken. Dieper wordt ingegaan op de mysterieuze dood van de achttienjarige koning. Voor meer informatie klikt u hier op: Lezing.
Lezing 'De Nachtelijke Hemelreis en Wedergeboorte'
Op woensdag 20 oktober 2010 verzorgt Huub Pragt een lezing voor het Huis van Horus & Mehen in Leiden. In deze lezing verneemt u hoe het nachtelijke verblijf van de dode in het moederlichaam van de hemelgodin Noet er op gericht is om de dode weer tot leven te wekken middels een wedergeboorte. Voor meer informatie klikt u hier op: Lezing.
Rondleiding 'Archeologie van het Oude Egypte'
Op zondag 13 december 2009 verzorgt Huub Pragt twee identieke rondleidingen over de Egyptische afdeling van het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden. Tijdens de rondleiding zal aandacht worden besteed aan de archeologische vondstomstandigheden van de tentoongestelde Egyptische voorwerpen. De eerste rondleiding start om 12.30 uur. De tweede rondleiding vangt aan om 15.00 uur. Een rondleiding duurt 90 minuten. Iedere deelnemer wordt vanaf een half uur voor aanvang van de rondleiding in het museumcafé ontvangen met een kop koffie of thee. Voor meer informatie klikt u hier op: Rondleiding.
Cursus 'Kunst van het Oude Egypte'
Bij het kijken naar de kleurrijke wandschilderingen in Egyptische graven valt het op dat het perspectief ontbreekt. In de vlakverdeling lijken alleen de belangrijke kenmerken te zijn afgebeeld. Gezichten en ledematen van personen zijn in profiel weergegeven terwijl ogen, halzen en schouders frontaal worden afgebeeld. Een grafeigenaar wordt vaak meer dan levensgroot afgebeeld terwijl zijn zoon, die minder belangrijk is, vaak niet hoger reikt dan tot de knie van zijn vader. De Egyptische kunst is niet zozeer gericht op het aanschouwen ervan als wel op het uitdragen van een inhoudelijke boodschap. De cursus gaat in Amsterdam van start op dinsdag 12 januari 2010, in Hilversum op dinsdag 12 januari 2010 en in Leiden op zaterdag 9 januari 2010. Voor meer informatie klikt u hier op: Cursus Kunst.
Cursus 'Religie van het Oude Egypte'
De Egyptische religie was geen geloof met één enkele god of één scheppingsleer om het ontstaan der dingen te verklaren. Juist een groot aantal goden en godinnen konden naast elkaar bestaan en zich op allerlei manieren manifesteren. Om inzicht te krijgen in de godsdienstbeleving van de Egyptenaren verdiept deze cursus zich in de mythen, de oude verhalen over de goden. Van daaruit wordt de diepere betekenis van de rituelen in de tempels verklaard. Ook wordt de rijke offercultus voor de doden toegelicht. De cursus gaat in Amsterdam van start op dinsdag 9 maart 2010, in Hilversum op dinsdag 9 maart 2010 en in Leiden op zaterdag 13 maart 2010. Voor meer informatie klikt u hier op: Cursus Religie.
Reis 'Op zoek naar de Aton'
Van vrijdag 12 februari tot en met zondag 21 februari 2010 leidt Huub Pragt een cultuurreis door Egypte langs monumenten uit de Amarnaperiode. Deze tiendaagse reis is bedoeld voor de ervaren Egypte-bezoeker. We starten onze zoektocht naar de zonneschijf Aton in het Egyptisch museum in Caïro. We verplaatsen ons vervolgens naar Loeksor, het oude Thebe. Daar bezoeken we de restanten van het paleis Malkata, de vermoedelijke geboortegrond van Achnaton. We bezoeken de graven van Cheroeëf en Ramose. We gaan achter de Karnaktempel op zoek naar de plaats waar ooit de tempel 'Gempaäton' heeft gestaan. Drie dagen worden uitgetrokken voor een uitgebreid bezoek aan de graven en ruïnes van de oude stad Achetaton. De reis wordt afgerond met een bezoek aan de Nederlandse opgravingen in Sakkara. Daar bezichtigen we ondermeer de graven van Meryneith en Ptahemwia uit de Amarnaperiode. Deze bijzondere reis is tot stand gekomen in samenwerking met reisorganisatie Orion Reizen in Utrecht. Voor meer informatie klikt u hier op: 'Op zoek naar de Aton'.
Lezingen door anderen
Op dinsdag 10 november 2009 verzorgt Dr. Rob Demarée (Universiteit Leiden) een lezing onder de titel Schandalen in Deir el-Medina. Deir el-Medina is bekend als nederzetting van de arbeiders en kunstenaars die de graven in het Thebaanse Dal der Koningen en Koninginnen uithakten en prachtig decoreerden. Vele bronnen vertellen over het leven en werken van deze bijzondere artiesten en hun families. Maar Deir el-Medina biedt meer. In dit kleine dorp woonden circa tachtig families dicht op elkaar in nauwe straten. Zij stonden dagelijks met elkaar in contact. Spanningen konden in zo'n kleine gemeenschap natuurlijk niet uitblijven. En ook die zijn ruim gedocumenteerd. Vermakelijke verhalen over diefstal, vreemdgaan, schendingen, kleine aanvaringen en andere escapades tussen de bewoners van deze gemeenschap. Een lezing over komische schandalen uit het dagelijkse leven in Deir el-Medina, waarbij ook Paneb natuurlijk niet mag ontbreken. Plaats: Universiteit Leiden, Lipsiusgebouw 1175 zaal 147, Cleveringaplaats 1 in Leiden. Aanvang: 19.30 uur. De zaal gaat open om 19.15 uur. Einde ca. 21.00 uur. Kosten: 8,- voor donateurs van Huis van Horus & Mehen, 10,- voor anderen. Reserveren: gewenst en uitsluitend via Huis van Horus & Mehen. Tel: 020-6755033 na 19.00 uur, e-mail: info@huisvanhorus.nl. Voor een routebeschrijving klikt u hier op: Lipsiusgebouw.
Op dinsdag 24 november 2009 verzorgt Prof. Cemal Pulak de Byvanck lezing. Dit is een engelstalige lezing onder de titel 'The Uluburun Shipwreck and Late Bronze Age Maritime Trade in the Eastern Mediterranean'. Hierin zal onder andere worden gesproken over de vondst van een gouden scarabee met de naam van Nefertiti. De lezing gaat om 20.00 uur van start in het Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28 te Leiden. De zaal is open vanaf 19.30uur. De lezing wordt georganiseerd door de stichting Babesch in samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden. De inleiding wordt verzorgd door Prof. em. Fik Meijer. De lezing is gratis toegankelijk. Na afloop wordt u een drankje aangeboden. Reservering is gewenst per e-mail: secretary@babesch.org.
Op zaterdag 28 november 2009 verzorgt Drs. Marieke van der Kuijl een lezing onder de titel Dromen en Droomduiding in het oude Egypte. Wat is de betekenis van slaap, van onze dromen en onze droombeelden? Wat droomden de oude Egyptenaren? Sinds Jung en Freud ziet de psychoanalyse dromen als een toegang tot het onbewuste. Maar eigenlijk is dit helemaal niet zo nieuw. In veel oude culturen is de droom een ingang tot de andere wereld, met boodschappen van Goden, overledenen en het Hiernamaals. Bij de Grieken, Romeinen en Babyloniërs gebruikten koningen hun dromen in staatszaken en oorlog. En ook ´gewone stervelingen` bezochten priesters en wijzen om hun dromen te duiden, voor advies, bij alledaagse problemen en bij ziekte. Van alle culturen, waren het de oude Egyptenaren die als eerste hun dromen optekenden en naar een systeem van interpretatie zochten, vastgelegd in ´boeken van droomduiding`. Wat droomden de Egyptenaren? Hoe zagen zij de slaap en betekenis van hun dromen? De lezing van Marieke van der Kuijl neemt u mee naar de belangrijkste Oudegyptische bronnen en hun betekenis. Na uitgebreide bespreking keert zij terug naar Freud en Jung. Wat heeft de Egyptologische invalshoek over hun benaderingen van droombeelden te vertellen? Plaats: Museum Meermanno, Prinsessegracht 30 in Den Haag. Aanvang: 14.15 uur. Einde ca. 15.45 uur. Kosten: 6,- voor donateurs van Huis van Horus & Mehen, 8,- voor anderen. Dit is exclusief de toegang tot het museum. Een geldige Museumjaarkaart of Vriendenpas van het Meermanno verleent gratis entree tot museum. Reserveren: gewenst en uitsluitend via Huis van Horus & Mehen. Tel: 020-6755033 na 19.00 uur, e-mail: info@huisvanhorus.nl. Voor een routebeschrijving klikt u hier op: Museum Meermanno .
Tentoonstellingen
In het Rheinisches Landesmuseum te Trier wordt tot zondag 25 oktober 2009 de tentoonstelling 'Schönheit im Alten Ägypten - Sehnsucht nach Vollkommenheit' gehouden: info en info.
In het Allard Pierson Museum te Amsterdam zal van vrijdag 19 februari tot en met zondag 23 mei 2010 de tentoonstelling 'Doden voor de rechter, Het Egyptisch dodengericht in perspectief' worden gepresenteerd. Voor de oude Egyptenaren was de laatste reis het belangrijkste. In het graf werd alles meegenomen wat nodig was voor het eeuwige leven in het hiernamaals. Mummies, sarcofagen en talloze grafgiften zijn hier de stille getuigen van. Deze laatste reis kon echter niet beginnen zonder eerst verantwoording af te leggen voor het doen en laten tijdens het leven. Van de Egyptenaren is het oudste uitgewerkte ritueel bekend waarin deze verantwoording na de dood centraal staat. De overledene moest zich namelijk rechtvaardigen voor een godenrechtbank. In de tentoonstelling 'Doden voor de Rechter' wordt via een interculturele dialoog de vergelijking gemaakt tussen hedendaagse christelijke en islamitische denkbeelden rondom de dood en die van het Oude Egypte. De bezoeker legt als het ware de weg van de overleden Egyptenaar af en maakt onderweg steeds kennis met parallellen uit deze twee wereldreligies: info.
Audiotour voor kinderen
Tot en met donderdag 31 december 2009 wordt voor jeugdige fans van mummies, piramides en Egyptische farao's een spannende zoektocht door het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden georganiseerd. Deze zoektocht is in de vorm van een audiotour waarbij tv-presentator Sipke Jan Bousema kinderen meeneemt over de Egyptische afdeling van het museum. De audiotour kan worden gedownload op een mp3-speler. Sipke Jan is bekend van de tv-programma's Museumbende, Opsporing Verzocht en het Junior Songfestival. Hij vertelt over zijn reis door Egypte en zijn vakantiefoto's. Er is echter een vreemd voorwerp te zien op een van zijn foto's. Kinderen ontdekken samen met Sipke Jan de mysterieuze mummies, raadselachtige hiërogliefen en imposante beelden uit het oude Egypte. Voor meer informatie klikt u hier op: Audiotour.
Onderzoek in het Dal der Koningen
Op zijn Engelstalige website neemt Dr Zahi Hawass u mee naar het Dal der Koningen. Daar worden momenteel onder zijn leiding zeer intensieve opgravingen verricht. Bekijk hier het fraaie videofilmpje vervaardigd door Sandro Vanini: KV64. Ook wijst Hawass op nieuwe vondsten met inscripties: Ostraka.
Op drieëneenhalf uur rijden van Luxor -een route die je dwars door de woestijn voert- en 22km ten noorden van Hurghada ligt El Gouna. Afgezien van het mooie weer en de nabijheid van woestijn en de Rode Zee heeft deze badplaats weinig of niks te maken met het echte Egypte.
Samih Sawiris, een steenrijke zakenman, zocht enkele jaren geleden een geschikt optrekje voor zijn meterslange jacht, en besloot dan maar meteen een heel vakantiedorp in het desolate landschap in te planten. Lagunes en hotels domineren het aanzicht van het Venetië van Egypte.Zelfs een rondje golfen in het midden van de woestijn is hier mogelijk.
Een erg leuke en intense uitstap is een quadtocht dwars doorheen de woestijn. Na een uurtje stof bijten beland je in een heus be- doeïenenkamp, waar je bij je positieven kan komen met een ambachtelijk vervaardigd kopje thee. De plaatselijke bewoners geven je een rondleiding in hun 'dorp' en de kamelen staan ter beschikking voor een workshop 'bultrijden'. En eens terug in je hotel, spoelt een frisse duik in het zwembad het woestijnzand gewoon weg. (bdr)
Oktober : Stefanie Vereecken Een bakkerij uit het Oude Rijk in Sjeich-Sa'id
Sinds 2008 wordt er in het kader van het Dayr al-Barsja project van de K.U.Leuven ook onderzoek verricht in het nabijgelegen Sjeich Sa'id. De opgravingen hebben een enorme hoeveelheid aan aardewerk opgeleverd. Het meerendeel van dit aardewerk werd ge-bruikt bij het maken van brood. Voor een aantal typische aarde-werkvormen uit Sjeich Sa'id zijn er tot nu toe enkel parallellen be-kend uit de nederzetting van de piramidebouwers te Giza. In deze lezing gaan we dieper in op de verschillende types aardewerk uit Sjeich Sa'id en hun gebruik.
Leuven: dinsdag 13 oktober 2009 Gent: donderdag 15 oktober 2009
November: Dr. René Preys Het graf van Thoetmosis III in de Vallei der Koningen: de farao op zoek naar Osiris
Het graf van Thoetmosis III is het eerste graf van de Vallei der Koningen dat met zekerheid kan gedateerd worden. Het is ook het graf dat voor generaties de architecturale vorm en het decoratieve schema van het koninklijk graf zal bepalen. De afdaling in het graf symboliseert de afdaling in de wereld van Osiris. De ovale vorm van de grafkamer suggereert de wereld van Sokaris waar zelfs de zonnestralen van de zonnegod niet doordringen. Dit alles wordt uiteengezet in de prachtige decoratie van de grafkamer die als cen-trale thema de nachtelijke reis van de zonnegod heeft. In de diepste rotsen van het Thebaanse gebergte verenigt Thoetmosis III zich met de zonnegod om op zoek te gaan naar Osiris en aldus zijn ei-gen eeuwig leven te garanderen.
Leuven: dinsdag 17 november 2009 Gent: donderdag 26 november 2009
December: Dr. Marleen De Meyer Wat Reisner miste: de ontdekking en heropgraving van de schacht van Djehoetinacht in Dayr al-Barsja
In 1915 ontdekte de Amerikaanse archeoloog George Reisner in Dayr al-Barsja het Middenrijksgraf van gouverneur Djehoeti-nacht en zijn vrouw. Hoewel grafrovers de inhoud van de kamer grondig doorheen gegooid hadden, was het merendeel van de rijke grafuitrusting nog aanwezig. De objecten maar ook de beroemde cederhouten lijkkisten werden naar het Museum of Fine Arts in Boston getransporteerd, waar van 18 oktober 2009 tot 16 mei 2010 een speciale tentoonstelling aan het graf gewijd wordt onder de titel The secrets of Tomb 10A: Egypt 2000 BC. In 2009 groef de missie van de K.U.Leuven dit graf opnieuw op. Deze lezing vertelt het verloop van de missie van 1915 aan de hand van de dagboeken en notities van Reisner en zijn kompaan Lyman Story, maar ook wat de heropgraving van het graf opgeleverd heeft. Reisner heeft in zijn haast namelijk een plekje in de schacht over het hoofd gezien
Leuven: dinsdag 15 december 2009 Gent: donderdag 10 december 2009
De lezingen in Gent vindt plaats in de auditoria economie, auditorium V, aan het Sint-Pietersplein (het auditorium is te bereiken via de Sint-Pietersnieuwstraat en dan het eerste straatje rechts, de Hoveniersberg); in Leuven traditiegetrouw in het Monseigneur Sencie Instituut (Erasmusplein 2, achter de centrale bibliotheek van de KULeuven). De lezingen starten telkens om 20 uur.
Zahi Hawass hier met president Obama bij de pyramides. FOTO EPA/MATTHEW CAVANAUGH
CAIRO - Egypte heeft alle banden verbroken met het Louvre in Parijs, tot het museum vijf ,,gestolen zuilen uit de tijd van de farao's teruggeeft''. Dat liet het Egyptische hoofd van antiquiteiten, Zahi Hawass, woensdag weten.
Het museum kocht de zuilen met inscripties in 1980, hoewel het wist dat ze gestolen waren, stelt Hawass. De stèles zijn afkomstig uit een tombe bij de toeristische bestemming Luxor, 700 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Caïro.
Het besluit heeft onder meer gevolgen voor conferenties van het museum, net als voor Franse werkzaamheden aan de oud-Egyptische dodenstad Saqqara, net ten zuiden van Caïro. Hawass benadrukt dat het besluit twee maanden geleden is genomen en dus niets te maken heeft met het feit dat de Egyptische minister van Cultuur, Farouk Hosni, vorige maand niet is gekozen tot hoofd van de VN-cultuurorganisatie Unesco.
Het Louvre liet in een reactie weten open te staan voor teruggave. Een medewerker van het Louvre liet op voorwaarde van anonimiteit weten dat het gaat om decoratieve fragmenten van zuilen uit de Vallei der Koningen bij Luxor. Volgens de medewerker zijn de objecten op ,,transparante'' manier verkregen. Maar ,,het proces de voorwerpen te retourneren is in gang gezet''.
Volgens de medewerker besluit het Louvre niet zelf over eventuele teruggave, maar heeft het museum de goedkeuring nodig van de nationale commissie voor museumcollecties. Deze commissie komt aan het einde van de week bijeen om over de objecten te spreken. Als het panel besluit de antieke voorwerpen terug te sturen, dan moet vervolgens het Franse ministerie van Cultuur nog het groene licht geven. (ANP)
Aan de rand van het zwembad genieten van het voorbijglijdende landschap.
De Oberoi Zahra is de enige Nijlcruiser met een spa aan boord.
De kajuiten zijn met hun 26 m² net zo groot als een gewone hotelkamer.
Niet alle Nijlschepen hebben een goede reputatie: de hygiëne wat het eten betreft zou ondermaats zijn. Dit is niet het geval met de Oberoi Zahra, het meest luxueuze schip dat op de Nijl rondvaart. Uitgerust met onder meer een massagesalon, een groot zwembad en draadloos internet. Bovendien is de keuken top. Wij deden de test.
"Welcome back", klinkt het elke keer hartelijk als we terug aan boord komen van ons schip. Zelfs als we maar een uurtje of twee een tempelcomplex zijn gaan bezoeken. Steevast krijgen we ook een nat doekje aangereikt om ons even te verfrissen. In het restaurant kennen de obers al na een dag onze drankkeuze: "Sparkling water, as usual, sir?". Een heel persoonlijke service krijg je op de M/S Oberoi Zahra, en dat is onder meer mogelijk, omdat er maximaal 54 passagiers aan boord zijn. Het schip bestaat uit 25 luxesuites. Zij zijn zo maar even 26,4 vierkante meter groot, net zo groot als een doordeweekse hotelkamer. Twee grand suites van 50 vierkante meter hebben een eigen terras en jacuzzi. Er is zelfs meer personeel dan dat er bezoekers zijn. Door de grootte van de boot loop je elkaar hier eigenlijk nooit voor de voeten. Sommigen zitten te relaxen in de airconditioning van hun kajuit, anderen liggen te zonnen op het dek bij het zwembad, nog anderen zitten in de bar voor de afternoon tea of om hun e-mails te lezen en tenslotte kan je ook plaatsnemen op de massagetafel.
Thaise masseuses Van de bijna 300 Nijlcruisers is de M/S Oberoi Zahra de enige met een spa aan boord. En dat levert een surrealistische ervaring op: terwijl een feloek, zo'n ouderwetse zeilbootje, voorbijvaart en kinderen vanop de oevers in het water springen, krijg je een massage van een échte Thaise masseuse en met een kopje Thaise thee achteraf. Verder is er een verzorgingssalon, een fitnessruimte en een groot salon met een bibliotheek en verschillende bordspelen. Meer dan genoeg ontspanningsmogelijkheden dus. En dat is maar goed ook: om te genieten van het voorbijglijdende landschap, wordt er meestal overdag gevaren. Ook de meeste maaltijden worden al varend genomen. 's Ochtends is het er ontbijtbuffet, maar 's middags en 's avonds eet je à la carte met voorgerecht, soep, hoofdgerecht en dessert. Steeds staat er een Indiaas gerecht op de kaart, want de chef-kok is een rasechte Indiër. We nestelen ons op een van de ligbedden aan het zwembad. Meteen komt een ober een glaasje vers sinaasappelsap aanbieden. Een verblijf aan boord van de M/S Oberoi Zahra wordt bijna altijd gecombineerd met een uitstap naar Caïro. Ook hier zitten we alweer op de eerste rij. Het Oberoi Mena House ligt immers naast het plateau van Gizeh. Vanuit onze kamer hebben we zicht op de piramide van Cheops, het enige antieke wereldwonder dat nog overeind staat.
Topniveau Conclusie: een Nijlcruise is aan boord van de Oberoi Zahra inderdaad wat de brochures en de websites beloven. Service, keuken en kamers zijn van topniveau. De cruise is haar geld tot de laatste eurocent waard.
Praktisch Erheen: met Egyptair van Brussel naar Luxor. Meer info op http://www.egyptair.be of bij de reisagent. Beste periode: onze herfst en winter. Dan is het aangenaam warm, maar koelt het 's avonds wel af. Documenten: visum voor Egypte kost 15 euro en kan bij aankomst worden gekocht. Een internationaal paspoort is aangewezen maar in principe volstaat een identiteitskaart. Je moet dan wel 2 pasfoto's bij je hebben. Verblijf: de Belgische touroperator Escape is gespecialiseerd in Nijlcruises en verblijven in Egypte (http://www.escapetravel.be of bij de reisagent). Een tiendaagse rondreis 'Oberoi in Luxury' met twee nachten hotel in Luxor en een zevendaagse cruise met de M/S Oberoi Zahra (volpension, uitstappen inbegrepen) kan vanaf 2.129 euro per persoon op basis van een tweepersoonskamer vluchten incluis. Info:http://www.oberoihotels.com
Conservatieve Egyptische politici willen de import van valse maagdenvliezen uit China verbieden. Wie het verbod overtreed riskeert stokslagen of wordt het land uitgezet.
Het Chinese bedrijf Gigimo verkoopt een kit waarmee vrouwen hun maagdenvlies kunnen 'herstellen'. "Maak je niet druk om het verlies van je maagdelijkheid. Met dit product kan je je eerste keer altijd terug krijgen." meldt de website van het bedrijf.
Het nep-maagdenvlies kan worden ingebracht in de vagina en lekt een substantie die op bloed lijkt bij seksueel contact.
Die kit kost rond de 20 euro en vindt gretig aftrek in de moslimlanden, waar het gebruikelijk is dat de vrouwen nog maagd zijn als ze in het huwelijk treden.
In Egypte wil men het product verbieden uit vrees voor seksuele bandeloosheid.
Hoogste moslimautoriteit Egypte tegen nikab(hoofddoek)
Hoogste moslimautoriteit Egypte tegen nikab(hoofddoek)
CAIRO (ANP) - De hoogste islamitische autoriteit in Egypte en een van de invloedrijkste stemmen in de soennitische islam, sjeik Mohammed Tantawi, zal een religieus decreet uitvaardigen tegen kleding die de vrouw (vrijwel) volledig bedekt, zoals de nikab. Dat meldde de BBC maandag.
Volgens Tantawi, die de grootimam van de prestigieuze islamitische al-Azhar universiteit in Caïro is, heeft een hoofddoek die het gezicht volledig bedekt, niets van doen met het islamitische geloof. In Egypte dragen de meeste vrouwen een hoofddoek waarmee het haar wordt bedekt, maar een groeiend aantal vrouwen gaat over tot het dragen van de nikab.
Die trend baart de Egyptische autoriteiten zorgen. De nikab wordt vaak geassocieerd met de radicale islam. De overheid verspreidt in moskeeën folders waarin het dragen van deze kleding wordt afgewezen. Tantawi is in dienst van de Egyptische staat.
De kwestie kwam onlangs aan de orde toen Tantawi een meisjesschool bezocht waar een van de leerlingen een nikab droeg. De grootimam vroeg haar die te verwijderen omdat het volgens hem geen verplichting is maar een traditie.
Zelfs de oude Grieken reisden al als toeristen de Middellandse Zee over om vol bewondering te bekijken wat de Egyptenaren drieduizend jaar eerder al hadden gebouwd. De piramiden, tempels en met hiërogliefen versierde bouwwerken - herinneringen aan het ooit zo machtige Egypte - stelden niet teleur.
Veel van die pracht en praal is nog altijd te bezoeken. National Geographic besteedt onder de naam Secrets of Egypt elke maandagavond uitgebreid aandacht aan de oude Egyptische beschaving.
Scorpion King Op de eerste avond is er aandacht voor The scorpion king (ook bekend uit de lm The Mummy), een gewelddadige koning die wel eens de grondlegger van de Egyptische beschaving zou kunnen zijn. Hij verkocht zijn ziel aan de god Anubis in ruil voor onoverwinnelijkheid.
Toetanchamon Burying King Tut (22.00 uur) gaat over de zeventig dagen tussen de dood van Toetanchamon en zijn begrafenis. De begrafenis van de beroemdste farao ooit bleek een haastklusje te zijn geweest: Egypte had het destijds veel te druk met de machtsstrijd rond zijn opvolging.
Piramide Het is bijna niet te bevatten, maar de piramide van Cheops is 4500 jaar oud. Het is het enige van de zeven wereldwonderen dat de tijd heeft overleefd. In The great pyramid (23.00 uur) is te zien dat zo ongeveer alle Egyptenaren des tijds moeten hebben gewerkt om de twee miljoen stenen van de piramide voor de bouw te verplaatsen.
In Egypte is ophef ontstaan over het voorwenden van maagdelijkheid met behulp van een apparaatje. De invloedrijke islamitische schriftgeleerde Abdul Mouti Bayoumi roept op om mensen die het apparaatje gebruiken of verhandelen, te straffen met de doodstraf.
Taboe Volgens de Bayoumi zorgt de verkoop van het apparaatje voor een verspreiding van ondeugd in de maatschappij. Het apparaat verspreidt een op bloed gelijkende vloeistof. Een vrouw kan hierdoor tijdens haar huwelijksnacht doen alsof zij haar maagdelijkheid verliest. Op seks voor het huwelijk rust in sommige delen van de Arabische wereld een groot taboe.
Het uit China afkomstige apparaat wordt gezien als een goedkoop alternatief voor een maagdenvliesherstel-operatie. Die operaties worden in speciale klinieken in het Midden-Oosten uitgevoerd.
Morele afschrikking Bayoumi is verbonden aan de prestigieuze al-Azhar universiteit in Cairo. Het apparaat ondermijnt volgens hem de morele afschrikking van ontucht. Leden van het Egyptische parlement hebben ook al opgeroepen tot een verbod op het voorwerp.
Wadi al-Hitan of Whale Valley (Walvis Vallei) werd op 10 februari 2008 door de First Lady van Egypte, H. Exc. Suzanne Mubarak ingehuldigd. Deze plek in de natuur, gelegen in de Westelijke Woestijn, is de eerste op de Werelderfgoedlijst van Unesco in Egypte en het Arabische gebied. De minister van Milieu heeft de werkzaamheden laten voltooien om het gebied te ontwikkelen als een uniek openluchtmuseum.
Wadi Al-Hitan is s werelds belangrijkste plaats om een van de beeldende veranderingen te laten zien dat een record van leven op Aarde vormt: de evolutie van walvissen die hier 40 miljoen jaar geleden leefden. De vorm en levenswijze van deze dieren bij hun overgang van land- naar zeebestaan wordt er zeer levendig uitgebeeld. Het overschrijdt de waarden van andere vergelijkbare plaatsen in termen van aantal, concentratie, kwaliteit van zijn fossielen, toegankelijkheid en met op de achtergrond een aantrekkelijk, beschermd landschap
CAIRO - In een straat in de Egyptische hoofdstad Caïro is een geparkeerde auto in een plotseling ontstaan gat verdwenen. Het gat van twintig meter lang en zeven meter diep ontstond als gevolg van bouwwerkzaamheden in een straat in de wijk Bab al-Sharia, berichtte vrijdag de krant al-Shoruq.
Zeven geparkeerde autos verdwenen opeens in de diepte. Zes konden er betrekkelijk snel worden geborgen, maar de zevende ligt nu in het snel gedichte gat begraven. De autoriteiten vonden het onverantwoordelijk het gapende gat langer open te laten, uit vrees voor instorting van omliggende panden.
De meest bekende piramiden zijn die van Gizeh vlak bij de Egyptische hoofdstad Caïro. Het complex wordt beheerst door de drie grote piramiden, de piramide van Cheops en drie naast die van Mykerinos, daarnaast zijn er nog enkele kleinere piramiden. Deze piramiden werden gebouwd tijdens de vierde dynastie (tussen ca. 2551 en 2472 v.Chr.) en zijn dankzij hun zeer stabiele constructie goed bewaard gebleven.
De buitenste witte kalksteenlaag is in de loop der tijden grotendeels verdwenen doordat men het materiaal heeft gebruikt voor andere bouwwerken. Alle piramiden zijn reeds in de oudheid beroofd van hun inhoud.
De Sfinx van Gizeh is het grootste en meest bekende beeld van een sfinx ter wereld. Het staat bij de drie grote piramiden in Gizeh, waarvan de piramide van Cheops de bekendste is. Er bestaan nog veel onduidelijkheden over de sfinx, er zijn dan ook tal van theorieën over het ontstaan en de vorm. Ook zouden er nog ruimten onder de sfinx zijn, die nog niet zijn verkend.
Oorsprong Het is niet duidelijk wat de oorsprong en wie precies de makers waren. Pas in 1817 werd de sfinx helemaal uitgegraven door kapitein Giovanni Caviglia.
Opvallend aan de sfinx is dat het hoofd niet bij de rest past. Er is dan ook een theorie dat het oorspronkelijk een veel groter en ouder beeld was, wat door erosie zo was aangetast dat toen een nieuw hoofd is uitgehakt.
Het lichaam van de leeuw vertoont verticale goten, de meest waarschijnlijke verklaring is dat deze goten tekenen zijn van erosie door langdurige en hevige regenval. Er zijn onderzoekers die hebben uitgerekend hoe lang het geleden zou zijn, dat het zo lang geregend heeft. En dat was rond het jaar 10.500 voor Christus. Rond die tijd zou de sfinx volgens de theorie een leeuw zijn, die was gericht op het punt waar zijn evenbeeld aan de sterrenhemel s morgens opkwam. Maar de farao die bij de Sfinx ligt begraven was koning in het jaar 2551 voor Christus. Deze veronderstelling wordt overigens niet gedeeld door een meerderheid van archeologen.
De grote sfinx ten zuiden van de Grote Piramide, vlak bij de daltempels van de piramide van Chefren, was mogelijk bedoeld als de wachter van de dodenstad. Vermoedelijk is hij tijdens het bewind van Chefren uit een stuk rots gebouwd dat nog was overgebleven nadat de rest van de stenen al voor de Grote Piramide was gebruikt. De kop is nu ernstig beschadigd. Een theorie is dat de gelaatstrekken waarschijnlijk van Chefren zijn. De inscriptie op de grote granieten droomstèle tussen de voorpoten vermeldt hoe een prins, de latere Tutmoses IV, eens na de jacht bij de sfinx lag te slapen en droomde dat de sfinx hem toesprak en hem de troon beloofde als hij hem uit het zand zou graven. Ook staat er een woord op deze stèle welke bijna precies overeen komt met de naam Chefren. Echter deze letters zijn niet geschreven in een cartouche. Alle faraonamen uit het oude Egypte werden geschreven in een cartouche. Het is daarom zeer onwaarschijnlijk dat deze letters de naam van de bouwer van de sfinx bevatten. De Sfinx wordt door orthodoxe egypthologen geschat op ca 2620 v.C. De reden voor deze datering schuilt in het feit dat de Sfinx wordt toegeschreven aan Chefren. Verder is er geen enkele aanwijzing dat de Sfinx rond 2620 v.C. gebouwd is. Het probleem met de datering van stenen objecten schuilt namelijk in het feit dat er geen C-14 (koolstof) datering op verricht kan worden. Dit omdat koolstof alleen voorkomt in organismen welke ooit geleefd hebben.
Een 35-jarige Française is de toegang tot een zwembad ontzegd, omdat ze te water wilde in burkini Dit zwempak laat alleen voeten, handen en gelaat bloot. De zwemster, de moslima Carole, deed onmiddellijk haar beklag bij de plaatselijke politie in Emerainville en overweegt verdere juridische stappen.
De badmeester aldaar beklemtoont dat er geen sprake is van een politiek of religieus conflict. Het zwembad weigert de kledij om hygiënische redenen. Een parlementariër die lid is van de commissie die het fenomeen burqua (boerka) in Frankrijk onderzoekt, André Gerin, denkt dat Carole met haar rare duikerspak enkel wil provoceren.
De burkini is een creatie van de Libanees/Australische Aheda Zanetti en is bedacht voor moslimas die toch willen zwemmen in het openbaar. Veel aanhangers van de Islam vinden namelijk dat dames niet met ontblote lichaamsdelen in herengezelschap ~anders dan hun eigen echtgenoot~ mogen verkeren.
DEN HAAG - Ouders in de vier grote steden geven hun kind relatief vaak de naam Mohamed. De naam staat bovenaan in de ranglijst van nieuw aangemelde jongensnamen in de steden Amsterdam, Utrecht en Den Haag. In Rotterdam staat Mohamed op een tweede plek en is Jayden de populairste jongensnaam.
Foto: Reuters
De variant Mohammed staat in drie van de grote steden ook in de top 5 over het jaar 2008. Dat blijkt uit gegevens die de Sociale Verzekeringsbank woensdag heeft verstrekt. De PVV in de Tweede Kamer heeft het kabinet deze week gevraagd welke namen inwoners uit Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht het vaakst aan hun baby geven. De partij stelde die vraag nadat was gebleken dat de top 7 van babynamen in Brussel veel buitenlandse namen bevat, waaronder Mohammed, Amine en Hamza.
De top 5 van meisjesnamen in de vier grote steden in Nederland wordt gedomineerd door westerse namen als Sara, Emma en Sophie.
De Sociale Verzekeringsbank publiceert elk kwartaal een overzicht met de meest populaire kindernamen in heel Nederland. Daaruit komt naar voren dat ouders een jongetje momenteel vaak Daan, Sem of Ruben noemen. Pasgeboren meisjes krijgen het vaakst de roepnaam Emma, Sophie of Julia mee.
De Sociale Verzekeringsbank beschikt over een overzicht van alle babynamen omdat de organisatie zich bezighoudt met de uitbetaling van kinderbijslag.
Dat Mohamed in de grote steden op nummer 1 staat, heeft natuurlijk een demografische oorzaak: er wonen veel moslims in de grote steden, aldus namendeskundige Doreen Gerritzen van het Meertens Instituut. Wel wijst zij erop dat de naam Mohamed relatief vaak voorkomt bij Marokkanen en andere Arabischtalige bevolkingsgroepen, al bestaan daarover geen harde cijfers. Bij meisjesnamen is er meer variatie, aldus Gerritzen.