Om bij tijd, eens terug te genieten van de plaatsen waar je ooit geweest bent! De wereld in een muisklik http://www.alovelyworld.com/index2.html
OP REIS MET DE BLAUWE VOGEL - Cruise op deNijl -
1.Lezers die het hele REISVERSLAG WENSEN TE LEZEN.... weet dat dit in omgekeerde orde staat.
Het begint met de terugreis 15.09.06 (zie blog vanaf 3december 06) en eindigt met het vertrek op 01.09.06 ( zie blog vanaf 3 oktober 06)
2.Verder wordt deze blog aangevuld met EGYPTE NU:actuele feiten en vondsten...
07-10-2009
Nijlcruise in stijl
Nijlcruise in stijl
Aan de rand van het zwembad genieten van het voorbijglijdende landschap.
De Oberoi Zahra is de enige Nijlcruiser met een spa aan boord.
De kajuiten zijn met hun 26 m² net zo groot als een gewone hotelkamer.
Niet alle Nijlschepen hebben een goede reputatie: de hygiëne wat het eten betreft zou ondermaats zijn. Dit is niet het geval met de Oberoi Zahra, het meest luxueuze schip dat op de Nijl rondvaart. Uitgerust met onder meer een massagesalon, een groot zwembad en draadloos internet. Bovendien is de keuken top. Wij deden de test.
"Welcome back", klinkt het elke keer hartelijk als we terug aan boord komen van ons schip. Zelfs als we maar een uurtje of twee een tempelcomplex zijn gaan bezoeken. Steevast krijgen we ook een nat doekje aangereikt om ons even te verfrissen. In het restaurant kennen de obers al na een dag onze drankkeuze: "Sparkling water, as usual, sir?". Een heel persoonlijke service krijg je op de M/S Oberoi Zahra, en dat is onder meer mogelijk, omdat er maximaal 54 passagiers aan boord zijn. Het schip bestaat uit 25 luxesuites. Zij zijn zo maar even 26,4 vierkante meter groot, net zo groot als een doordeweekse hotelkamer. Twee grand suites van 50 vierkante meter hebben een eigen terras en jacuzzi. Er is zelfs meer personeel dan dat er bezoekers zijn. Door de grootte van de boot loop je elkaar hier eigenlijk nooit voor de voeten. Sommigen zitten te relaxen in de airconditioning van hun kajuit, anderen liggen te zonnen op het dek bij het zwembad, nog anderen zitten in de bar voor de afternoon tea of om hun e-mails te lezen en tenslotte kan je ook plaatsnemen op de massagetafel.
Thaise masseuses Van de bijna 300 Nijlcruisers is de M/S Oberoi Zahra de enige met een spa aan boord. En dat levert een surrealistische ervaring op: terwijl een feloek, zo'n ouderwetse zeilbootje, voorbijvaart en kinderen vanop de oevers in het water springen, krijg je een massage van een échte Thaise masseuse en met een kopje Thaise thee achteraf. Verder is er een verzorgingssalon, een fitnessruimte en een groot salon met een bibliotheek en verschillende bordspelen. Meer dan genoeg ontspanningsmogelijkheden dus. En dat is maar goed ook: om te genieten van het voorbijglijdende landschap, wordt er meestal overdag gevaren. Ook de meeste maaltijden worden al varend genomen. 's Ochtends is het er ontbijtbuffet, maar 's middags en 's avonds eet je à la carte met voorgerecht, soep, hoofdgerecht en dessert. Steeds staat er een Indiaas gerecht op de kaart, want de chef-kok is een rasechte Indiër. We nestelen ons op een van de ligbedden aan het zwembad. Meteen komt een ober een glaasje vers sinaasappelsap aanbieden. Een verblijf aan boord van de M/S Oberoi Zahra wordt bijna altijd gecombineerd met een uitstap naar Caïro. Ook hier zitten we alweer op de eerste rij. Het Oberoi Mena House ligt immers naast het plateau van Gizeh. Vanuit onze kamer hebben we zicht op de piramide van Cheops, het enige antieke wereldwonder dat nog overeind staat.
Topniveau Conclusie: een Nijlcruise is aan boord van de Oberoi Zahra inderdaad wat de brochures en de websites beloven. Service, keuken en kamers zijn van topniveau. De cruise is haar geld tot de laatste eurocent waard.
Praktisch Erheen: met Egyptair van Brussel naar Luxor. Meer info op http://www.egyptair.be of bij de reisagent. Beste periode: onze herfst en winter. Dan is het aangenaam warm, maar koelt het 's avonds wel af. Documenten: visum voor Egypte kost 15 euro en kan bij aankomst worden gekocht. Een internationaal paspoort is aangewezen maar in principe volstaat een identiteitskaart. Je moet dan wel 2 pasfoto's bij je hebben. Verblijf: de Belgische touroperator Escape is gespecialiseerd in Nijlcruises en verblijven in Egypte (http://www.escapetravel.be of bij de reisagent). Een tiendaagse rondreis 'Oberoi in Luxury' met twee nachten hotel in Luxor en een zevendaagse cruise met de M/S Oberoi Zahra (volpension, uitstappen inbegrepen) kan vanaf 2.129 euro per persoon op basis van een tweepersoonskamer vluchten incluis. Info:http://www.oberoihotels.com
Conservatieve Egyptische politici willen de import van valse maagdenvliezen uit China verbieden. Wie het verbod overtreed riskeert stokslagen of wordt het land uitgezet.
Het Chinese bedrijf Gigimo verkoopt een kit waarmee vrouwen hun maagdenvlies kunnen 'herstellen'. "Maak je niet druk om het verlies van je maagdelijkheid. Met dit product kan je je eerste keer altijd terug krijgen." meldt de website van het bedrijf.
Het nep-maagdenvlies kan worden ingebracht in de vagina en lekt een substantie die op bloed lijkt bij seksueel contact.
Die kit kost rond de 20 euro en vindt gretig aftrek in de moslimlanden, waar het gebruikelijk is dat de vrouwen nog maagd zijn als ze in het huwelijk treden.
In Egypte wil men het product verbieden uit vrees voor seksuele bandeloosheid.
Hoogste moslimautoriteit Egypte tegen nikab(hoofddoek)
Hoogste moslimautoriteit Egypte tegen nikab(hoofddoek)
CAIRO (ANP) - De hoogste islamitische autoriteit in Egypte en een van de invloedrijkste stemmen in de soennitische islam, sjeik Mohammed Tantawi, zal een religieus decreet uitvaardigen tegen kleding die de vrouw (vrijwel) volledig bedekt, zoals de nikab. Dat meldde de BBC maandag.
Volgens Tantawi, die de grootimam van de prestigieuze islamitische al-Azhar universiteit in Caïro is, heeft een hoofddoek die het gezicht volledig bedekt, niets van doen met het islamitische geloof. In Egypte dragen de meeste vrouwen een hoofddoek waarmee het haar wordt bedekt, maar een groeiend aantal vrouwen gaat over tot het dragen van de nikab.
Die trend baart de Egyptische autoriteiten zorgen. De nikab wordt vaak geassocieerd met de radicale islam. De overheid verspreidt in moskeeën folders waarin het dragen van deze kleding wordt afgewezen. Tantawi is in dienst van de Egyptische staat.
De kwestie kwam onlangs aan de orde toen Tantawi een meisjesschool bezocht waar een van de leerlingen een nikab droeg. De grootimam vroeg haar die te verwijderen omdat het volgens hem geen verplichting is maar een traditie.
Zelfs de oude Grieken reisden al als toeristen de Middellandse Zee over om vol bewondering te bekijken wat de Egyptenaren drieduizend jaar eerder al hadden gebouwd. De piramiden, tempels en met hiërogliefen versierde bouwwerken - herinneringen aan het ooit zo machtige Egypte - stelden niet teleur.
Veel van die pracht en praal is nog altijd te bezoeken. National Geographic besteedt onder de naam Secrets of Egypt elke maandagavond uitgebreid aandacht aan de oude Egyptische beschaving.
Scorpion King Op de eerste avond is er aandacht voor The scorpion king (ook bekend uit de lm The Mummy), een gewelddadige koning die wel eens de grondlegger van de Egyptische beschaving zou kunnen zijn. Hij verkocht zijn ziel aan de god Anubis in ruil voor onoverwinnelijkheid.
Toetanchamon Burying King Tut (22.00 uur) gaat over de zeventig dagen tussen de dood van Toetanchamon en zijn begrafenis. De begrafenis van de beroemdste farao ooit bleek een haastklusje te zijn geweest: Egypte had het destijds veel te druk met de machtsstrijd rond zijn opvolging.
Piramide Het is bijna niet te bevatten, maar de piramide van Cheops is 4500 jaar oud. Het is het enige van de zeven wereldwonderen dat de tijd heeft overleefd. In The great pyramid (23.00 uur) is te zien dat zo ongeveer alle Egyptenaren des tijds moeten hebben gewerkt om de twee miljoen stenen van de piramide voor de bouw te verplaatsen.
In Egypte is ophef ontstaan over het voorwenden van maagdelijkheid met behulp van een apparaatje. De invloedrijke islamitische schriftgeleerde Abdul Mouti Bayoumi roept op om mensen die het apparaatje gebruiken of verhandelen, te straffen met de doodstraf.
Taboe Volgens de Bayoumi zorgt de verkoop van het apparaatje voor een verspreiding van ondeugd in de maatschappij. Het apparaat verspreidt een op bloed gelijkende vloeistof. Een vrouw kan hierdoor tijdens haar huwelijksnacht doen alsof zij haar maagdelijkheid verliest. Op seks voor het huwelijk rust in sommige delen van de Arabische wereld een groot taboe.
Het uit China afkomstige apparaat wordt gezien als een goedkoop alternatief voor een maagdenvliesherstel-operatie. Die operaties worden in speciale klinieken in het Midden-Oosten uitgevoerd.
Morele afschrikking Bayoumi is verbonden aan de prestigieuze al-Azhar universiteit in Cairo. Het apparaat ondermijnt volgens hem de morele afschrikking van ontucht. Leden van het Egyptische parlement hebben ook al opgeroepen tot een verbod op het voorwerp.
Wadi al-Hitan of Whale Valley (Walvis Vallei) werd op 10 februari 2008 door de First Lady van Egypte, H. Exc. Suzanne Mubarak ingehuldigd. Deze plek in de natuur, gelegen in de Westelijke Woestijn, is de eerste op de Werelderfgoedlijst van Unesco in Egypte en het Arabische gebied. De minister van Milieu heeft de werkzaamheden laten voltooien om het gebied te ontwikkelen als een uniek openluchtmuseum.
Wadi Al-Hitan is s werelds belangrijkste plaats om een van de beeldende veranderingen te laten zien dat een record van leven op Aarde vormt: de evolutie van walvissen die hier 40 miljoen jaar geleden leefden. De vorm en levenswijze van deze dieren bij hun overgang van land- naar zeebestaan wordt er zeer levendig uitgebeeld. Het overschrijdt de waarden van andere vergelijkbare plaatsen in termen van aantal, concentratie, kwaliteit van zijn fossielen, toegankelijkheid en met op de achtergrond een aantrekkelijk, beschermd landschap
CAIRO - In een straat in de Egyptische hoofdstad Caïro is een geparkeerde auto in een plotseling ontstaan gat verdwenen. Het gat van twintig meter lang en zeven meter diep ontstond als gevolg van bouwwerkzaamheden in een straat in de wijk Bab al-Sharia, berichtte vrijdag de krant al-Shoruq.
Zeven geparkeerde autos verdwenen opeens in de diepte. Zes konden er betrekkelijk snel worden geborgen, maar de zevende ligt nu in het snel gedichte gat begraven. De autoriteiten vonden het onverantwoordelijk het gapende gat langer open te laten, uit vrees voor instorting van omliggende panden.
De meest bekende piramiden zijn die van Gizeh vlak bij de Egyptische hoofdstad Caïro. Het complex wordt beheerst door de drie grote piramiden, de piramide van Cheops en drie naast die van Mykerinos, daarnaast zijn er nog enkele kleinere piramiden. Deze piramiden werden gebouwd tijdens de vierde dynastie (tussen ca. 2551 en 2472 v.Chr.) en zijn dankzij hun zeer stabiele constructie goed bewaard gebleven.
De buitenste witte kalksteenlaag is in de loop der tijden grotendeels verdwenen doordat men het materiaal heeft gebruikt voor andere bouwwerken. Alle piramiden zijn reeds in de oudheid beroofd van hun inhoud.
De Sfinx van Gizeh is het grootste en meest bekende beeld van een sfinx ter wereld. Het staat bij de drie grote piramiden in Gizeh, waarvan de piramide van Cheops de bekendste is. Er bestaan nog veel onduidelijkheden over de sfinx, er zijn dan ook tal van theorieën over het ontstaan en de vorm. Ook zouden er nog ruimten onder de sfinx zijn, die nog niet zijn verkend.
Oorsprong Het is niet duidelijk wat de oorsprong en wie precies de makers waren. Pas in 1817 werd de sfinx helemaal uitgegraven door kapitein Giovanni Caviglia.
Opvallend aan de sfinx is dat het hoofd niet bij de rest past. Er is dan ook een theorie dat het oorspronkelijk een veel groter en ouder beeld was, wat door erosie zo was aangetast dat toen een nieuw hoofd is uitgehakt.
Het lichaam van de leeuw vertoont verticale goten, de meest waarschijnlijke verklaring is dat deze goten tekenen zijn van erosie door langdurige en hevige regenval. Er zijn onderzoekers die hebben uitgerekend hoe lang het geleden zou zijn, dat het zo lang geregend heeft. En dat was rond het jaar 10.500 voor Christus. Rond die tijd zou de sfinx volgens de theorie een leeuw zijn, die was gericht op het punt waar zijn evenbeeld aan de sterrenhemel s morgens opkwam. Maar de farao die bij de Sfinx ligt begraven was koning in het jaar 2551 voor Christus. Deze veronderstelling wordt overigens niet gedeeld door een meerderheid van archeologen.
De grote sfinx ten zuiden van de Grote Piramide, vlak bij de daltempels van de piramide van Chefren, was mogelijk bedoeld als de wachter van de dodenstad. Vermoedelijk is hij tijdens het bewind van Chefren uit een stuk rots gebouwd dat nog was overgebleven nadat de rest van de stenen al voor de Grote Piramide was gebruikt. De kop is nu ernstig beschadigd. Een theorie is dat de gelaatstrekken waarschijnlijk van Chefren zijn. De inscriptie op de grote granieten droomstèle tussen de voorpoten vermeldt hoe een prins, de latere Tutmoses IV, eens na de jacht bij de sfinx lag te slapen en droomde dat de sfinx hem toesprak en hem de troon beloofde als hij hem uit het zand zou graven. Ook staat er een woord op deze stèle welke bijna precies overeen komt met de naam Chefren. Echter deze letters zijn niet geschreven in een cartouche. Alle faraonamen uit het oude Egypte werden geschreven in een cartouche. Het is daarom zeer onwaarschijnlijk dat deze letters de naam van de bouwer van de sfinx bevatten. De Sfinx wordt door orthodoxe egypthologen geschat op ca 2620 v.C. De reden voor deze datering schuilt in het feit dat de Sfinx wordt toegeschreven aan Chefren. Verder is er geen enkele aanwijzing dat de Sfinx rond 2620 v.C. gebouwd is. Het probleem met de datering van stenen objecten schuilt namelijk in het feit dat er geen C-14 (koolstof) datering op verricht kan worden. Dit omdat koolstof alleen voorkomt in organismen welke ooit geleefd hebben.
Een 35-jarige Française is de toegang tot een zwembad ontzegd, omdat ze te water wilde in burkini Dit zwempak laat alleen voeten, handen en gelaat bloot. De zwemster, de moslima Carole, deed onmiddellijk haar beklag bij de plaatselijke politie in Emerainville en overweegt verdere juridische stappen.
De badmeester aldaar beklemtoont dat er geen sprake is van een politiek of religieus conflict. Het zwembad weigert de kledij om hygiënische redenen. Een parlementariër die lid is van de commissie die het fenomeen burqua (boerka) in Frankrijk onderzoekt, André Gerin, denkt dat Carole met haar rare duikerspak enkel wil provoceren.
De burkini is een creatie van de Libanees/Australische Aheda Zanetti en is bedacht voor moslimas die toch willen zwemmen in het openbaar. Veel aanhangers van de Islam vinden namelijk dat dames niet met ontblote lichaamsdelen in herengezelschap ~anders dan hun eigen echtgenoot~ mogen verkeren.
DEN HAAG - Ouders in de vier grote steden geven hun kind relatief vaak de naam Mohamed. De naam staat bovenaan in de ranglijst van nieuw aangemelde jongensnamen in de steden Amsterdam, Utrecht en Den Haag. In Rotterdam staat Mohamed op een tweede plek en is Jayden de populairste jongensnaam.
Foto: Reuters
De variant Mohammed staat in drie van de grote steden ook in de top 5 over het jaar 2008. Dat blijkt uit gegevens die de Sociale Verzekeringsbank woensdag heeft verstrekt. De PVV in de Tweede Kamer heeft het kabinet deze week gevraagd welke namen inwoners uit Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht het vaakst aan hun baby geven. De partij stelde die vraag nadat was gebleken dat de top 7 van babynamen in Brussel veel buitenlandse namen bevat, waaronder Mohammed, Amine en Hamza.
De top 5 van meisjesnamen in de vier grote steden in Nederland wordt gedomineerd door westerse namen als Sara, Emma en Sophie.
De Sociale Verzekeringsbank publiceert elk kwartaal een overzicht met de meest populaire kindernamen in heel Nederland. Daaruit komt naar voren dat ouders een jongetje momenteel vaak Daan, Sem of Ruben noemen. Pasgeboren meisjes krijgen het vaakst de roepnaam Emma, Sophie of Julia mee.
De Sociale Verzekeringsbank beschikt over een overzicht van alle babynamen omdat de organisatie zich bezighoudt met de uitbetaling van kinderbijslag.
Dat Mohamed in de grote steden op nummer 1 staat, heeft natuurlijk een demografische oorzaak: er wonen veel moslims in de grote steden, aldus namendeskundige Doreen Gerritzen van het Meertens Instituut. Wel wijst zij erop dat de naam Mohamed relatief vaak voorkomt bij Marokkanen en andere Arabischtalige bevolkingsgroepen, al bestaan daarover geen harde cijfers. Bij meisjesnamen is er meer variatie, aldus Gerritzen.
De gedachtenpolitie is ook actief op universiteiten en in het onderwijs. Ons culturele zelfbeeld wordt gelijkgeschakeld in afwachting van verdere islamisering.
Vaak wordt beweerd dat Europa een culturele erfenis heeft te danken heeft aan de Arabieren en de islam. Deze culturele erfenis varieert van de vertaling van de werken van Aristoteles tot het inspireren van de Renaissance van de vijftiende eeuw en het voortbrengen van de moderne wetenschap.
De verkorte en populaire versie van de culturele ontwikkeling van Europa luidt als volgt:
Na de val van het Romeinse Rijk raakte in West-Europa de culturele erfenis van Grieken en Romeinen in verval. De kennis van het Grieks ging verloren. Alleen in kloosters werd af en toe nog een klassieke tekst bestudeerd. In het islamitische oosten werden de Griekse denkers echter uitvoerig bestudeerd, van commentaren voorzien en de kennis doorgegeven en vaak ook uitgebreid. T oen deze Arabische geschriften via Spanje en Sicilië weer in West-Europa kwamen ontstond er een nieuwe belangstelling voor de Griekse beschaving en Aristoteles in het bijzonder. Het waren dus islamitische denkers als Avicenna en Averroës, die de Griekse erfenis hebben bewaard en doorgegeven. Zo heeft de islam een belangrijke bijdragegeleverd aan het ontstaan van de Europese beschaving.
In een leerboek voor de middelbare school kunnen we lezen:
De Arabieren bouwden een indrukwekkende en verfijnde cultuur op. Die behoorde in de 8ste-9de eeuw tot de meest geëvolueerde van haar tijd. Europa was in vergelijking met de Arabische wereld in alle opzichten een barbaarse wereld. ( ) De opbloei van de West-Europese cultuur is in belangrijke mate schatplichtig aan de Arabische cultuur. (W. Schuermans, Memo-3, Middeleeuwen, p. 64)
Deze populaire versie is tamelijk vaag inzake wat we moeten verstaan onder belangrijke bijdrage en in belangrijke mate, zodat het nodig is om wat meer materiaal over dit onderwerp na te slaan:
Wanneer wij de Arabische wetenschap in grote lijnen overzien, doet zij zich hoofdzakelijk voor als een doublure van de Griekse, aangevuld met elementen van Oosterse oorsprong. Haar functie is ( ) meer conservatief dan creatief. Maar die conservatieve functie, waarin zij Byzantium in ieder geval overtreft wat den omvang van het bewaarde betreft, is historisch van het allergrootste belang geweest: zij heeft de voornaamste brug gevormd waarover de Griekse wetenschap West-Europa heeft kunnen bereiken en de grote intellectuele opleving die in de 12de en 13de eeuw te zien zullen geven, is dan ook in de allereerste plaats toe te schrijven aan het feit, dat de latijnse christenheid zich zo gretig open heeft gesteld voor de schatten van kennis en wijsheid, die haar uit Arabische bronnen toevloeiden. (Dijksterhuis, De mechanisering van het wereldbeeld, 1950 p. 124).
Deze [Arabische wetenschappelijke literatuur] is de erfgenaam van de klassieke wetenschap; zij heeft vele daarvan te zamen met Oosters geestesgoed op eigen wijze, vaak in dispuut met de oudere joods en christelijke geleerdheid, verwerkt en zij heeft gediend als doorgangshuis van dit alles naar het Westen: sinds de 10de eeuw kwamen geleerden uit Frankrijk en Engeland naar Spanje om hun kennis te vermeerderen. (Prof. Dr. L.O. Schuman, Winkler Prins Encyclopedie, 1971, 2, 312)
De kruistochten ten spijt veroverde de Arabische wetenschap stormenderhand de christenheid. De Arabische wetenschap lag ten grondslag aan de renaissance uit de 12de eeuw, in ieder geval was zij de drijvende kracht erachter. (J. Le Goff, De cultuur van middeleeuws Europa, 1987, p. 184).
Hiermee wil ik graag de lezing voor september in herinnering brengen. Die lezing wordt gegeven door ir. Willy Goossens en gaat over het goud van de farao's.
Dat goud in het Oude-Egypte overvloedig aanwezig was bewijzen o.m. de schat van Toetanchamon, ontdekt in 1922, en die van Tanis, in 1939 . De tot ons gekomen schatten van de Egyptische edelsmeedkunst zijn meer dan juwelen die blijk geven van een hoogstaand vakmanschap. Een sieraad, hoe schitterend ook, was nooit allen maar opschik maar had tevens een beschermende functie; het was veelal een amulet. Dat de edelsmeedkunst reeds beoefend werd meer dan 4000 jaar geleden bewijzen afbeeldingen in graftomben uit het Oude Rijk. Aan de hand van voorbeelden, gaande van de predynastische tot de Grieks-Romeinse periode, wordt de betekenis van de juwelen en de toegepaste edelsmeedtechnieken verduidelijkt.
Leuven: dinsdag 29 september 2009 Gent: donderdag 24 september 2009
De lezing in Gent vindt plaats in de auditoria economie, auditorium V, aan het Sint-Pietersplein (het auditorium is te bereiken via de Sint-Pietersnieuwstraat en dan het eerste straatje rechts, de Hoveniersberg); in Leuven traditiegetrouw in het Monseigneur Sencie Instituut (Erasmusplein 2, achter de centrale bibliotheek van de KULeuven). De lezingen starten telkens om 20 uur.
Ter info geef ik jullie ook al de data van de overige lezingen van 2009: 13 en 15 oktober, 17 en 26 november en 8 en 10 december. De dinsdagen zijn de lezingen in Leuven, de donderdagen die in Gent. Het onderwerp van die lezingen ga ik nog niet verklappen
BRUSSEL - Model Oksana Andersson, voetbalvrouw van de Zweed Christian Wilhelmsson, slijt haar dagen voortaan onder een boerka...
Oksana Andersson
De half Zweeds, half Russische Oksana(25) heeft heel wat over voor haar man. Ze is namelijk samen met de ex-topspeler van Anderlecht naar Saoedi-Arabië verhuist, waar Wilhelmsson bij Al Hilal is gaan spelen.
"Voor haar is het hier moeilijker, ja", vertelt Wilhelmsson aan Het Nieuwsblad. "Toen ik hier kwam spelen, zijn we getrouwd, anders mocht ze niet bij mij komen wonen. Al was dat nu ook niet de enige reden om te trouwen, nee. Zij mag hier niet met de auto rijden, bijvoorbeeld. Als ze ergens heen wil moet ze dus altijd een chauffeur regelen. En ze moet altijd een boerka dragen. Gelukkig voor haar kan ze nu en dan eens het land uit om wat modellenwerk te doen."
Vandaag vertrekken wij voor 15 dagen naar Sharm el Sheikh
Vandaag vertrekken wij voor 15 dagen naar
Sharm el Sheikh
later meer hierover....
De laatste 20 jaar is Sharm el Sheikh uitgegroeid tot de populairste vakantiebestemming in Egypte, en niet zonder goede reden! Deze badplaats bezit enkele van de beste troeven die je je als toerist kan indenken:
Als voornaamste natuurlijk het ideale woestijnklimaat dat het hele jaar door aangename temperaturen en vele uren zon garandeert, maar ook de Rode Zee met haar warm water en prachtige koraalriffen is een echte topattractie. De prachtige landschappen van het Sinaï schiereiland zijn ook meer dan een excursie waard: ontmoetingen met de bedoeinen en een tocht door één van de vele canyons, gecombineerd met een bezoek aan een ongerepte oase, leveren beslist enkele mooie herinneringen op
KAIRO Het was feest toen de waterleiding twee maanden geleden eindelijk was aangelegd. Voor het eerst waren alle huizen in het boerendorp Al-Barada in het gouverneraat Qalyubeiya ten noorden van Kairo aangesloten op stromend water. Nooit meer hoefden de vrouwen water te halen bij de tankwagen die dagelijks het gehucht binnenreed. Plotseling kwam schoon water uit de kraan, vertelt Yasser, een onderwijzer van de buurtschool. De ongekende vooruitgang in het stoffige dorpje met vijftigduizend inwoners werd uitbundig gevierd. Totdat de mensen opeens ziek werden. Het drinkwater bleek vervuild met rioleringswater.
Meer dan duizend inwoners zijn nu besmet met tyfus, een bacteriele ziekte die veelal verspreid wordt door het drinken van verontreinigd water. De regionale ziekenhuizen liggen vol met patienten die angstvallig in quarantaine worden gehouden. Die waterleiding heeft niets dan ellende gebracht, aldus Yasser.
Het gebrek aan veilig drinkwater en sanitatie is een van de meest dringende problemen in Egypte, meldt het jaarlijkse rapport van de ontwikkelingsorganisatie van de Verenigde Naties (UNDP). Er is sprake van een sluimerende noodsitutatie.
Naar schatting 17.000 Egyptische kinderen sterven elk jaar vanwege diarree en uitdroging als gevolg van besmet water. In de steden is weliswaar 82% van de huishoudens aangesloten op de riolering, maar daarbuiten is dat slechts bij 24% het geval. De Wereldbank en andere internationale donoren verstrekken honderden miljoenen euros om de hoognodige watervoorzieningen uit te breiden, maar ondertusen bezwijkt de bestaande infrastructuur aan overbelasting.
De tankwagens - zowel van het leger als van islamitische welzijnsorganisaties - zijn weer terug in de onverharde hoofdstraat van Al-Barada. Tientallen vrouwen verdringen elkaar in de modder om hun jerrycans, emmers en stalen potten met drinkwater gevuld te krijgen. Een tot aan de rand gevulde container wordt van het hoofd van een vrouw gestoten. Een scheldpartij breekt uit. Het is mensonterend. Ik heb me al twee weken niet gewassen , zegt Yasser. Ook niet met grondwater, want niemand vertrouwt het nog.
Hoe het heeft kunnen gebeuren is nog niet helemaal duidelijk. Volgens Gamal Yehi, de advocaat die de belangen van de dorpsbewoners behartigt, is het een typisch gevolg van de corruptie die het hele land teistert. Goede plannen worden slecht uitgevoerd met goedkope materialen door onbetrouwbare aannemers en een incompetente overheid. Ze verdelen het geld onderling over de rug van het volk, zegt hij tijdens een ontmoeting in een achterafstraatje buiten het zicht van de politie die hem heeft verboden met de pers te praten.
Dat het grondwater in Al-Barada verontreinigd is, mag geen wonder heten. De drainagekanalen die afvalwater naar de Nijl moeten afvoeren zitten hopeloos verstopt met vuilnis dat er door de dorpelingen achteloos wordt ingestort. Het water is veranderd in een stinkende zwarte drap.
Elders in Egypte is het niet veel anders. Ook de Nijl, die voorziet in ruim 85% van s lands watervoorziening, is ernstig verontreinigd. Jaarlijks verdwijnt 550 miljoen kubieke meter industrieel afvalwater in de rivier waar Egypte haar bestaan aan dankt. Daarnaast loopt 2,5 miljard kubieke meter drainagewater van de landbouw vervuilt met chemische pesticiden en kunstmest in de Nijl. Hoeveel onverwerkt rioleringswater in de levensader terechtkomt is niet bekend.
Bij gebrek aan alternatief drinkt bijna 40% van de Egyptische bevolking verontreinigd water, zo blijkt uit een recente studie van het Nationale Onderzoekscentrum. Dat verklaart mede waarom Egypte wereldwijd een van de hoogste percentages nieraandoeningen kent, aldus het rapport.
Egypte is een geschenk van de Nijl, zou de Griekse geschiedscrijver Herodotus ooit gezegd hebben, maar water is in Egypte een schaars goed geworden. Door de groeiende bevolking - momenteel 80 miljoen inwoners en naar verwachting 120 miljoen in 2050 - overtreft de vraag het aanbod is steeds ernstiger mate. Nu al is er slechts 860 kubieke meter water beschikbaar per hoofd van de bevolking per jaar, aanzienlijk lager dan de internationaal gehanteerde waterarmoedegrens van 1000 kubieke meter. Onlangs waarschuwde de regering dat het verder zal dalen tot 582 kubieke meter in 2017.
Aangezien de Nijl nu al niet meer aan de behoefte kan voldoen, is Kairo erop gebrand dat de toevoer vanuit de bovenstroomse landen onaangetast blijft. Een verdrag tussen Egypte en Sudan uit 1959 bepaalt dat Egypte jaarlijks recht heeft op 55,5 miljard kubieke meter. Al dat water wordt bijna tot de laatste druppel gebruikt en hergebruikt. Slechts een fractie stroomt de Middellandse Zee in om te voorkomen dat de rivier in het noorden verzilt.
Daarom voelt Kairo zich bedreigd wanneer de zuidelijk gelegen landen, met name Ethiopie vanwaar 85% van het Nijlwater uiteindelijk Egypte binnenstroomt, meer water willen gebruiken voor eigen doeleinden. Het aftappen van Nijlwater ten nadele van Egypte zou volgens de vroegere president Anwar Sadat zelfs beschouwd worden als een regelrechte oorlogsverklaring. Dat dreigement is door president Hosni Mubarak sinds 1981 aan de macht - nooit meer expliciet uitgesproken, maar de verhoudingen tussen Egypte en Sudan enerzijds en de bovenstroomse landen anderzijds zijn onlangs weer sterk verslechterd.
Opnieuw liepen de onderhandelingen in het kader van het mede door Nederland gesteunde Nile Basin Initiative onlangs vast op onenigheid. Het overleg werd in 1999 gestart om de rivier gemeenschappelijk te ontwikkelen en vrede en veiligheid in de regio te waarborgen, zo staat in de beginselverklaring. Maar de laatste sessie vorige maand in Alexandrie liep uit op een scherpe woordenwisseling. Het maakt niet uit wat zij vinden, alleen onze mening telt, zei de Egyptische minister voor water en irrigatie naderhand. De gespreksronde wordt over vijf maanden voortgezet wanneer de gemoederen wat zijn bedaard.
Terwijl Kairo het oude quotum onaangetast wil houden en liefst meer water opeist, willen de zuidelijke gelegen landen juist af van een Brits koloniale bepaling uit 1929 die Egypte een vetorecht geeft over grootschalig gebruik van Nijlwater in bovenstroomse gebieden. Kairo maakt bijvoorbeeld bezwaar tegen de bouw van hydro-elektische dammen voor het opwekken van waterkracht en de aanleg van irrigatiekanalen voor grootscheepse landbouw.
Ondanks de watercrisis, is de Egyptische bevolking bepaald niet spaarzaam met het beschikbare water. Door verspilling gaat een grote hoeveelheid water verloren, volgens de Wereldbank het gevolg van een te lage prijs die op water wordt geheven. Egyptenaren moeten veel zuiniger met hun water omgaan, zo waarschuwde Catarina de Albuquerque, een door de VN aangestelde afgezant, twee maanden geleden tijdens een bezoek.
Het meeste water wordt echter gebruikt in de landbouw. Door inefficiente irrigatiesystemen gaat bijna 85% van de waterconsumptie op aan de bevloeiing van gewassen. En zelfs dat is niet genoeg. Door de ongelijke verdeling van het water zien veel boeren zich genoodzaakt onverwerkt rioleringswater af te tappen voor hun gewassen. De minister van landbouw heeft daarom afgelopen week aangekondigd alle groente en fruit te vernietigen die met rioolwater is geteeld.
Ik kan niet anders, zegt Shabaan Said in het boerengehucht Al-Gomhureiya in de Fayoum ten zuidwesten van Kairo. Leidingwater komt hier niet en het opgepompte grondwater is ernstig verontreinigd. Net als veel dorpsgenoten heeft de 55-jarige maisboer een nieraandoening. Zelfs de dieren drinken het water hier niet meer. Een islamitische welzijnsorganisatie heeft daarom vorig jaar een kleine waterzuiveringsinstallatie aan de rand van het dorp neergezet. Elke dag zetten vrijwilligers de kraan twee uur lang open zodat de inwoners water kunnen halen. Zoveel water heeft dit land en dan komen we toch bijna om van de dorst, zegt Shabaan. Dat is toch onbegrijpelijk?
Egypte verbruikte afgelopen jaar 64 miljard kubieke meter water. Volgens het Nationale Onderzoekscentrum zal het land in 2017 ruim 86 miljard kubieke meter water nodig hebben, maar slechts over 71.4 miljard kubieke meter beschikken. Een verdrag tussen Egypte en Soedan uit 1959 bepaalt dat Egypte 55,5 miljard kubieke meter Nijlwater mag gebruiken. Nu voorziet de Nijl in ruim 85% van de nationale behoefte. In 2017 zal dit zijn gedaald tot 80,5%. Het ministerie van water en irrigatie ziet de oplossing voor de toenemende waterschaarste in het tegengaan van verspilling, meer onttrekking van bronwater en het gebruik van ontziltingsinstallaties. Darnaast propageert het een betere opvang van regenwater in de bovenstroomse landen zodat de Nijl meer water kan aandragen. De landen die in het Nile Basin Initiative zijn verenigd zijn Egypte, Soedan, Ethiopie, Oeganda, Kenia, Tanzania, Burundi, Rwanda, en de Democratische Republiek Congo.
KAIRO - Het is een emotioneel afscheid. Tarek (36) wrijft nog een laatste keer over het doffe dashboard van zijn veertig jaar oude Fiat 132 en kust het stuur. Masalama habibie, dag vriend, zegt hij tegen de afgeleefde taxi waar zijn vader ooit in begon. Het blauwe boze oog dat al die tijd tijd aan de achteruitkijkspiegel hing om afgunstige weggebruikers af te schrikken, steekt hij in zijn zak. De koran haalt hij vanachter de voorruit en stopt het in zijn tas. Dan parkeert Tarek de gammele auto op het afgebakende terrein in de woestijn bij hektometerpaal 10,5 langs de snelweg tussen Kairo en Alexandrie.
De dienstdoende functionaris neemt de autopapieren in ontvangst en laat Tarek een formulier ondertekenen. Honderden taxis zijn hem in de afgelopen weken voorgegaan. De wrakken staan als kleine Dinky Toys in het zand opgestapeld. Nog een laatste keer kijkt hij naar zijn gebutste Fiat. Hij was een beetje oud, maar deed het nog goed, zegt Tarek triest. Dan spiest een vorkheftruck de auto door de zijdeuren en tilt het de lucht in. Een kwart tank kostbare benzine die Tarek is vergeten af te tappen spettert op de grond. Voor zover er milieubepalingen zijn, worden ze niet zo serieus genomen in Egypte. In mum van tijd ligt het barrel bovenop drie andere oldtimers.
Op de openbare weg van Kairo vindt een kleine revolutie plaats. De stokoude taxis die het straatbeeld tot voor kort domineerden, verdwijnen in rap tempo. Voorbij zijn de tijden dat de roetpluimen van een zwart-witte Lada, Peugeot of Fiat het zicht op de tegenligger ontnemen. Niet langer hoeft de klant plaats te nemen op een smerige zitting die getekend is door smeulende sigarettenpeuken. Kapotte koplampen, losse bedrading, portieren die niet meer willen sluiten, taximeters die nooit hebben gewerkt, kromme wielassen, lekkende benzinetanks: het hoort binnenkort allemaal tot de verleden tijd. Op last van de staat moeten alle taxis ouder dan twintig jaar binnen twaalf maanden van de straat zijn.
De maatregel is bedoeld om het versleten imago van Kairo een beetje op te vijzelen. De botsautos zijn niet alleen een gevaar op de weg, maar bovendien een doorn in het oog van de gouverneur en de regering. Nieuwkomers in Kairo ervaren een tocht met de taxi als een regelrechte dodemansrit. Om de haverklap begeven de taxis het midden op straat en veroorzaken oponthoud in het toch al zo verstopte verkeer. Om van de vervuiling nog maar niet te spreken.
Tarek had niet veel keus. De brief die hij van de bank ontving, las meer als een dreigement, dan een aanbieding. Daarin werd hem een lening in het vooruitzicht gesteld als hij zijn oude taxi voor een nieuwe auto verruilde. Zo niet, dan zou hij zijn vergunning verliezen. Voor de Fiat kreeg hij een cheque van omgerekend 750 euro, te verzilveren bij de bank waar hij een lening aanging. Voor 54.000 pond (7000 euro) door de overheid van belasting ontheven - koos hij voor de Chinese Esperanza. Maandelijks moet Tarek honderd euro aan de bank aflossen na aftrek van de korting die hij krijgt omdat hij op de zijdeuren reclame maakt voor een merk chips. Dat wordt nog een hele klus, zegt de vader van drie kinderen. Hij houdt gemiddeld tien euro over na een dag rijden.
Van dankbaarheid is dan ook geen sprake. Veel taxichauffeurs denken dat het een verkapte manier is om de grote autodealers door de crisis te helpen. Het is toch op zijn minst verdacht dat de drijvende kracht achter het programma, de heer Mansour, zowel minister van transport is als eigenaar van s lands grootste en gelijknamige dealer. Geen wonder dat Mansour de meeste taxi-autos aanlevert. Daarnaast zou Ahmed Ezz, de grootste staalmagnaat van het land en tegelijk het belangrijkste parlementslid van de regeringspartij, al het oud ijzer van de autowrakken krijgen. De geruchten zijn voor velen het zoveelste bewijs van belangenverstrengeling tussen regering en zakenwereld.
Desondanks is het programa een overweldigend succes. Sinds april dit jaar zijn al 15.000 leningen uitgegeven en bijna vijfduizend nieuwe taxis opgeleverd. De moderne middenklassers uit China, Korea en de Verenigde Staten hebben weliswaar niet de charme van de oude Europese autos, maar de airconditioning en de meter werken tenminste zoals het hoort. Dat is al enorme vooruitgang: geen gesteggel meer over de prijs aan het eind van de rit.
Wanneer Tarek even later zijn afgiftebewijs inlevert bij een brommige ambtenaar, krijgt hij de sleutels en autopapieren van zijn nieuwe wagen. Hij loopt het terrein op waar honderden witte autos staan te wachten op hun nieuwe eigenaar. Na kort zoeken vindt hij de Esperanza met het corresponderende nummerbord. Hij neemt plaats achter het stuur en hangt het boze oog weer aan de spiegel. Het voelt nog een beetje onwennig. Het transparante plastic blijft voorlopig op de stoelen om niet meteen al vlekken te hebben. Ik hoop dat ie het net zolang volhoudt als mijn oude Fiat.
Onderweg terug naar Kairo, geeft Tarek toe dat hij heel tevreden mag zijn. Alleen zijn rijgedrag is er niet op vooruitgegaan. Net als andere weggebruikers kan hij maar niet van de claxon afblijven. Tijdens de rit van drie kwartier toetert hij welgeteld 213 keer.
Cursisten die de Vervolgcursus Hiërogliefenschrift hebben afgerond of zich hebben aangesloten bij een leesgroep, kunnen zich verder verdiepen in de Middelegyptische grammatica. Verspreid over het cursusseizoen worden zes lessen gegeven waarin specifieke werkwoordsconstructies worden behandeld. Aan deze cursus is geen huiswerk verbonden, tijdens de lessen worden heldere en korte voorbeelden gegeven van grammaticale constructies.
De volgende onderwerpen komen aan bod: 1. Naamwoordzinnen. 2. De Toestandsvorm. 3. De Pseudo-verbale zin 4. Deelwoorden en de sDm.ty=fy. 5. De relatiefvorm. 6. De Participial Statement.
Cursisten, die minimaal de Vervolgcursus hebben gevolgd, kunnen deelnemen aan deze cursus.
Aanbod seizoen 2009-2010
De cursus Middelegytpische grammatica staat zowel in Hilversum als in Leiden op het programma.
Hilversum
Aanvang woensdagavond 30 september van 19.30 tot 21.30 uur. Data: 30 september, 4 november, 9 december, 27 januari, 10 maart en 14 april. Locatie: Gebouw De Morgenster, Seinstraat 2 te Hilversum.
Aanvang zaterdagmiddag 26 september van 12.00 uur tot 14.00 uur. Data: 26 september, 28 november, 12 december, 6 februari, 6 maart en 1 mei. Locatie: Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28 te Leiden.
Leiden 168,- inclusief museumjaarkaart. Indien u in het bezit bent van een voor de cursusperiode geldige museumjaarkaart, betaalt u 148,-. De genoemde prijzen zijn inclusief het cursusmateriaal.
Op verzoek van Marc De Klerck was Drs. van Haarlem zo vriendelijk mee te willen werken aan dit interview, dat twee delen heeft: - over het werk van Drs. van Haarlem als conservator van het Allard Pierson Museum - over het onderzoek in Tell Ibrahim Awad http://cf.uba.uva.nl/apm/44n.htm
Het museumbezit bevat een uitgelezen collectie antiquiteiten uit de laatste duizend jaar van de Oudegyptische cultuur. De eerste fasen zijn echter minder sterk vertegenwoordigd. Zijn er plannen om op een of andere manier de bezoeker te informeren over vroegere periodes? Willem M. van Haarlem: Bij de komende herinrichting wordt de mogelijkheid om digitale informatie te verstrekken sterk uitgebreid. Bovendien kunnen bruiklenen, vooral uit het RMO in Leiden, in die behoefte voorzien. http://www.rmo.nl
Kunsthandel en veilingen bieden nog steeds legale stukken aan. Is het museum nog partij in de felle concurrentie die er op dit moment heerst? Willem M. van Haarlem: Nauwelijks, en misschien moet het museum dat ook niet willen. In hoeverre de bedoelde stukken echt legaal zijn is ook nog maar de vraag.
Vanuit Egypte wordt er zware druk uitgeoefend om belangrijke stukken (zelfs legaal verhandelde stukken) terug te brengen naar het land van herkomst. Hoe wordt dit in Nederland ervaren? Willem M. van Haarlem: Zeker als het recent uit het land ontvreemde stukken betreft als terecht; wanneer dat (veel) verder in de tijd terugligt staat dat ter discussie.
Informatie verstrekt door het internet is niet altijd betrouwbaar. Hebt U hierin als conservator een rol te vervullen en hoe ziet U die rol? Willem M. van Haarlem: Door op de website van het museum zelf en bij vragen uit de media en het publiek zoveel mogelijk van betrouwbare informatie uit te gaan en de bronnen daarvoor duidelijk aan te geven.
Is er een intense samenwerking met andere (en buitenlandse) musea en universiteiten, en hoe vertaalt zich dat specifiek voor het museum Allard Pierson? Willem M. van Haarlem: Met het RMO in Leiden bestaat intensieve samenwerking. Internationaal via het Comité international pour legyptologie, een subcomité van de internationale museumvereniging ICOM. http://icom.museum/international/cipeg.html Door bruiklenen van elkaar en het overnemen van tentoonstellingen.
Hoe ziet U uw taak als conservator en wat had U graag gerealiseerd voor Allard Pierson? Willem M. van Haarlem: Bewaken van het wetenschappelijke niveau van de collectie en de presentatie daarvan en de juiste informatieverstrekking daarover. In het kader van de complete herinrichting van het museum ook een nieuwe en eigentijdse Egypte-afdeling realiseren.
Vragen van Philippe Gossaert:
U bent mij het meest bekend van de opgravingen van Tell Ibrahim Awad. Dien ik mij een vlotte opgravinggeschiedenis voor te stellen, of was grondwater het enige probleem? Willem M. van Haarlem: In de eerste seizoenen wel; in de latere seizoenen werd dat een toenemend probleem, totdat op het laatst 20 uur per etmaal het grondwater op de diepste plaatsen moest worden weggepompt. Daarnaast was er de voortdurende dreiging van illegale agrarische landwinning aan de randen van de tell, en de vernieling van blootliggende meetpunten, etc.
Tell Ibrahim Awad is niet zo ver gelegen van Tell el Daba. Heb ik het juist voor dat de bewoning van de eerste site in tijd stopt, waar zo ongeveer de bewoning van de tweede start? Kan dit iets met elkaar te maken hebben? Wat zou de reden geweest zijn waarom de bewoning van Tell Ibrahim Awad stopgezet werd? Willem M. van Haarlem: Zo lijkt het, maar is het niet helemaal, want in Tell el Daba is in weliswaar verstoorde contexten ook pre-Middenrijks aardewerk gevonden. Waarschijnlijk werd de tell verlaten doordat de dichtstbijzijnde Nijlarmen zich verlegden, waardoor de plaats niet meer goed bereikbaar was.
De site is bewoond geweest van de predynastische periode tot het Middenrijk. Zijn er namen van faraos gevonden? Weet u hoe de site genoemd werd in de faraonische periode? Willem M. van Haarlem: De plaatsnaam is niet bekend. Gevonden koningsnamen zijn uit dynastie 0: Dubbele Valk, Ka en Narmer; dynastie 5: Oeserkaf.
Er zijn verschillende tempels ontdekt. Zijn er aanwijzingen gevonden welke god(en) er aanbeden werden? Willem M. van Haarlem: Mogelijk een (voorouder)bavianengod, zoals Hedjwer, door resten van een mogelijk cultusbeeld van een baviaan.
Wilt u zo vriendelijk zijn uit te leggen waarom de hier gevonden votiefvoorwerpen zo belangrijk zijn? Willem M. van Haarlem: Ze passen in de al eerder gevonden contemporaine votiefcorpora in Abydos, Hierakonpolis en Elefantine, en recent in het nabije Tell el-Farkha, en getuigen zo van een waarlijk nationale vroegdynastische trend.
Over een groep teruggevonden knotskoppen las ik bij David Wengrow in The Archaeology of Early Egypt (2006) p. 184 dat dit een onderdeel van een landelijk fenomeen kan zijn in die zin dat dit kan duiden op een officiële breuk omstreeks de vijfde dynastie met de vroegdynastische periode. Is dit zo en wat zou de reden hiervoor zijn? Meestal greep men net terug naar een voorgaande periode, dacht ik. Willem M. van Haarlem: Een interessante theorie, waar meer aanwijzingen voor zijn, zoals het nationaliseren van vroege provinciale tempels in die tijd. Er zullen wel eerst meer aanwijzingen voor moeten worden gevonden.
Is dat niet verschrikkelijk interessant: een chronologische opeenvolging van verschillende tempels op dezelfde plaats kunnen onderzoeken? Willem M. van Haarlem: Dat is het, net zoals dat bij de Satet-tempel op Elefantine het geval was. Alleen de tempel van Tell Ibrahim Awad gaat nog veel verder terug.
Werden in Tell Ibrahim Awad elitaire tombes opgericht? Willem M. van Haarlem: Op een ander deel van de tell werden inderdaad 2 rijke graven uit dynastie 1-2 gevonden.
Is de site belangrijk voor het onderzoek naar - en de evolutie van - begravingen van niet-elitaire personen? Willem M. van Haarlem: Vooral door het osteologische onderzoek van de circa 80 personen uit de onderzochte begraafplaats (dynastie 4-11). De bescheiden architectuur en grafvondsten kunnen een indicatie zijn voor sociaal-economische omstandigheden in deze tijden.
Zijn de onderzoekingen voltooid? Welke lectuur moet ik me aanschaffen om meer over Tell Ibrahim Awad te weten te komen? Willem M. van Haarlem: Op het moment worden ze niet voortgezet, maar dat betekent niet dat ze voltooid zijn.
Titel: De Verborgen Tombe Auteur: drs. Huub Pragt ISBN: 978-90-810474-2-5
De Verborgen Tombe is het debuut van de Nederlandse Egyptoloog Huub Pragt.
Het verhaal begint met de vermissing van twee Britse mannen en een Franse vrouw en daarna raakt er nog een Nederlandse journalist vermist. Het startschot voor een spannend verhaal over de jonge Britse Egyptoloog Kevin die een proefschrift maakt over Mencheperra, een Hogepriester van Amon en de Farao van het Zuidelijke Deel van Egypte.
Als Kevin een kaart ontdekt op de achterkant van een papyrus, haalt hij zijn vriend Marc, een student Geography, over om mee te gaan naar Egypte. Samen gaan ze daar opzoek naar de nooit gevonden tombe van Mencheperra. Later voegt de Franse Egyptologe Isabelle zich bij hen.
Maar het verhaal gaat niet alleen over Kevin en Marc. We krijgen ook een kijkje in de Egyptologie en het Egypte van de jaren 20 én we gaan nog verder terug in de tijd. We lezen namelijk ook het verhaal van Mencheperra en zijn familie. Waarom zij de farao's verplaatst hebben en wat ze met alle grafgiften hebben gedaan.
Huub Pragt heeft het talent om deze priesters uit verre tijden tot leven te wekken. Tijdens het lezen zag ik deze mensen dan ook heel duidelijk voor mijn geestesoog. Ik had nooit zo'n hoge pet op van deze priesters, omdat het enige wat ik wist, was dat ze zichzelf tot farao uitriepen terwijl er al een farao was.
Maar Huub Pragt heeft mijn beeld volledig gewijzigd. Ik zie deze priesters nu met hele andere ogen, ik begrijp nu waarom ze zichzelf tot farao uitriepen en dat zij het waren die de Goede Goden van een tweede dood hebben gered. Maar ook de andere hoofdpersonen uit zijn boek zijn levensecht.
Dit boek is in eigen beheer uitgegeven en het ziet er heel netjes uit. De kaft is mooi en het boek is goed gelijmd, iets dat erg belangrijk is voor een paperback. De voor- en de achterkant zijn voorzien van flappen zodat je tijdens het lezen de benodigde achtergrondinformatie op kan zoeken. Op de voorflap vind je de chronologie van de Farao's en de regerende Hogepriesters van Amon. Als je de flap openvouwt vind je een kaartje van Egypte met de nieuwe en oude plaatsnamen en daarnaast vind je een kaart van Loeksor/Thebe plus de westoever.
Op de achterflap staat de stamboom van de Farao en de priesters zodat je de familieverhoudingen kan volgen. Als je achterflap openvouwt vind je de achterkant van de Papyrus Aberdeen en een kaartje van de Dal der Koningen.
Voor iedereen die een origineel en goed verhaal wil lezen, raad ik De Verborgen Tombe van harte aan. En ik hoop stiekem dat Huub Pragt nogmaals achter de computer wil duiken om nog zo'n mooi boek te schrijven. Het boek is te bestellen via De Verborgen Tombe.nl.