Om bij tijd, eens terug te genieten van de plaatsen waar je ooit geweest bent! De wereld in een muisklik http://www.alovelyworld.com/index2.html
OP REIS MET DE BLAUWE VOGEL - Cruise op deNijl -
1.Lezers die het hele REISVERSLAG WENSEN TE LEZEN.... weet dat dit in omgekeerde orde staat.
Het begint met de terugreis 15.09.06 (zie blog vanaf 3december 06) en eindigt met het vertrek op 01.09.06 ( zie blog vanaf 3 oktober 06)
2.Verder wordt deze blog aangevuld met EGYPTE NU:actuele feiten en vondsten...
04-06-2010
Het graf van Mereruka
Het graf van Mereruka
Het graf van Mereruka, gelegen op de begraafplaats van Saqqara, is een van de mooist versierde graven in het Oude Koninkrijk.
De mastaba is gelegen nabij het Teti Pyramid en is versierd met vele unieke scènes waaronder Mereruka, het schilderen van de vier seizoenen en vele interessante dieren in het wild scènes.
Deze foto toont de levensgrote KA standbeeld van Mereruka in de Grote Zaal van het graf. (Foto: SCA)
De vrouwen in het oude Egypte waren niet alleen verantwoordelijk voor het huishouden, maar moesten ook rondkomen met het (weinige) huishoudgeld. En dan moet je wel eens bijklussen. Volgens wetenschappers deden de vrouwen dat door met hun eigen oventje bedeltjes te maken.
Ten tijde van farao Achnaton hij regeerde rond 1300 voor Christus was faience heel populair. Dit turquoise aardewerk werd gebruikt in religieuze objecten, maar ook in veel kleinere sieraden. De grote voorwerpen werden volgens archeologen in fabrieken gemaakt. Maar minder prestigieuze producten konden ook in de oventjes van de Egyptische vrouw worden gecreëerd.
Heet Er is steeds meer bewijs dat dit werk in huis werd gedaan om extra inkomen te genereren, vertelt archeoloog Mark Eccleston. Hij analyseerde het aardewerk en toonde aan dat het mogelijk is dat de vrouwen het in hun oventjes bewerkten. Mensen zeiden dat we een broodoven niet zo heet konden stoken, maar we hebben aangetoond dat het kon.
Kind Grotere fabrieken besteedden het werk uit en de gezinnen kregen daar iets voor terug, bijvoorbeeld voedsel. Omdat het werk in huis moest gebeuren, is het aannemelijk dat vooral vrouwen zich ermee bezighielden. Wellicht droegen ook kinderen hun steentje bij.
Faience blijft een fascinerend materiaal; wetenschappers weten nog steeds niet precies waar het uit bestaat. Eccleton gaat zich de komende tijd dan ook richten op de samenstelling van het aardewerk.
Vrouwen zouden de blauwkleurige bedeltjes zoals op deze foto zelf hebben gemaakt. Foto: Australian Institute of Archaeology / Mark Eccleston
Groeiende weerstand tegen kinderhuwelijken in Egypte en Saudi-Arabië
Groeiende weerstand tegen kinderhuwelijken in Egypte en Saudi-Arabië
Y. ADMON EN L. AZURI - APRIL 2010
In Saudi-Arabië bestaat sinds kort een groeiende weerstand tegen kinderhuwelijken. Dit kwam tot uiting na het huwelijk van een twaalfjarig meisje met een tachtigjarige neef van haar vader, die al drie vrouwen had. Het verschijnsel van huwelijken van minderjarigen werd in de afgelopen twee jaar uitgebreid in de Saudische pers behandeld. Het is onder intense kritiek komen te staan van maatschappelijke organisaties en activisten, en nog recenter van Saudische prinsessen, die eisen dat hier een einde aan komt.
Als gevolg van deze golf van kritiek riep de Saudische pers op tot het publiceren van artikelen waarin de pogingen worden omschreven van overheids-, juridische en sociale instanties tot het beteugelen van deze gewoonte door aan te dringen op het afschaffen van huwelijken onder de leeftijd van achttien jaar.
Tot nu toe hebben deze pogingen echter weinig opgeleverd. Dit komt door de religieuze gewoonte, die alom heerst in Saudi-Arabië, die het huwelijk van minderjarige meisjes toestaat op basis van de traditie dat de profeet Mohammed zijn vrouw Aïsha huwde toen zij nog maar zes jaar oud was.
De strijd tegen kinderhuwelijken is ook opgelaaid in Egypte, waar het huwelijk onder de leeftijd van achttien jaar wel degelijk is verboden. Gedurende het afgelopen jaar is dit gebruik echter in het gehele land toegenomen. De Egyptische mufti Ali Guma veroordeelde dit verschijnsel en noemde het een zonde die straf verdient.
Woestijnzand bedekt oranje karavaan met dunne laag bruin stof
april 2010
Door Vries, Nol de
EL BAHARIYA Een voorruit die door steenslag kapot knalt, rokende motoren, worstelen door mul zand en kamp opslaan tijdens een zandstorm . Een dagje Oranje Trophy in de Western Desert van Egypte bij de eerste overnachting in de woestijn.
Op de snelwegen in Egypte zit soms een opening in de vangrail, bedoeld voor een U-turn. Doorgaans een simpele actie, maar in Egypte in de realiteit een gevaarlijke manoeuvre. Een auto als een blikje samengedrukt door twee vrachtwagens bij zo'n keerpunt gaf de Trophygangers een waarschuwing dat er scherp gereden moet worden.
En weer leek er een pechgeval op te komen. De rokende motor van de - tot dan toe - prima functionerende wagen van team Chipolopolo gaf aan dat geen auto gegarandeerd probleemloos de eindstreep gaat halen.
Dat ervoeren ook de Dukes of Meppel, die met hun Opel Manta door het oog van de naald kropen. Een opspattende steen verbrijzelde de voorruit en dwong bestuurder Menno Leeuwerink tot een koelbloedige reactie. "Er reden twee vrachtwagens achter elkaar op de andere weghelft en opeens hoorde ik een enorme knal. Direct kon ik niks meer zien en was de ruit veranderd in een vlak scherven. Een grote steen was door de vrachtwagens opgespat en had de vooruit volledig verwoest. Meteen heb ik het zijraam open gedraaid en mijn kop naar buiten gestoken. Bij die actie kwam ik even op de verkeerde weghelft, maar gelukkig was er op dat moment geen tegenligger."
Als die er wel was geweest, had Menno deze waarschijnlijk niet eens gezien, want de meeste wagens rijden als het donker is zonder licht. Nadat de kapotte ruit verwijderd was, reden de Dukes verder. Met skibrillen op om de ogen te beschermen tegen nog meer stenen en zand.
Die brillen kwamen later nog enorm van pas. De overnachting was op een zandduin gepland in de woestijn. Voor sommige wagens een peulenschil, voor andere onmogelijk te bereiken zonder een sleep. Alsof de weergoden de teamspirit van de Trophygangers op de proef wilden stellen, stak er vervolgens een enorme zandstorm op en binnen vijf minuten werd alles en iedereen gezandstraald.
Het leidde tot in het donker duwen, trekken, graven en slepen van de wagens, waarvan er nagenoeg geen enkele zonder schade op de top van de zandduin belandde. De storm duurde uiteindelijk tot diep in de nacht en bedekte de Oranje karavaan met een bruine laag stof.
Egyptische archeologen hebben in de buurt van Caïro een 3.300 jaar oude graftombe ontdekt
Egyptische archeologen hebben in de buurt van Caïro een 3.300 jaar oude graftombe ontdekt
30/05/10 16u07
Egyptische archeologen hebben in de buurt van Caïro een 3.300 jaar oude graftombe ontdekt. Dat heeft het Egyptische ministerie van Cultuur bekendgemaakt.
In dodenstad Saqqara Het gaat om het graf van Betah Mes, een hoge ambtenaar uit de negentiende dynastie (1.320 tot 1.200 voor Christus). Het graf is zeventig meter lang en bevat onder meer gebedsruimtes. Het werd ontdekt in de dodenstad van Saqqara, ten zuiden van Caïro. In het graf werden onder meer afbeeldingen ontdekt van de overledene en beeldjes.
Het graf is beschadigd door grafrovers en een deel is gebruikt geweest voor de bouw van kerken.
De archeologen hopen nog de mummie van Betah Mes, die bevelhebber van het leger was, en van zijn vrouw te vinden in de hoofdkamer van de tombe. (belga/lb)
GESCHIEDENIS25 mei 2010 om 9:49 uur0 reactiesAuteur: Caroline Hoek
Archeologen bestuderen op dit moment prehistorische afbeeldingen die in 2002 in een verlaten grot in de woestijn werden gevonden. Alles wijst erop dat de tekeningen voor eens en voor altijd duidelijk maken hoe het oude Egypte van een zompig moeras in een wereldmacht kon veranderen.
De grot ligt dicht bij de Egyptische grens met Libië en Soedan. Amateurs ontdekten de schat aan afbeeldingen een aantal jaren geleden. Professionals hebben nu het heft in handen genomen. En er is werk genoeg; de grot telt zon 5000 tekeningen. Deze zijn zon 8000 jaar geleden op de stenen getekend of gegraveerd.
Jagers en verzamelaars Volgens de archeologen hebben jagers en verzamelaars de tekeningen achtergelaten. Het is de meest verbazingwekkende grot in Noord-Afrika en Egypte, meent onderzoeker Karin Kindermann. Je kunt een puzzelstukje nemen en kijken waar het past. Het is een belangrijke vondst.
Klimaatverandering Het oostelijke deel van de Sahara is het meest droge en warme deel van de wereld. Jaarlijks valt er gemiddeld iets minder dan twee millimeter regen. Dat was in de tijd van de jagers en verzamelaars echter wel anders. Toen viel er veel meer neerslag waardoor een savanne ontstond. Maar ook dat was maar tijdelijk, zo blijkt uit onderzoek.
Nijlvallei Na 3400 jaar savanne kwam de woestijn terug en werden de mensen gedwongen om naar het oosten, richting de Nijlvallei te trekken, vertelt één van de onderzoekers. Daar droegen ze bij aan de vestiging van de Egyptische beschaving en meer naar het zuiden aan die van het Afrikaanse continent.
Rijke cultuur Rond de grot zijn inmiddels stenen gereedschappen en aardewerk aangetroffen. De tekeningen helpen de archeologen een beter beeld te krijgen van de beschaving van de woestijnbewoners. We verkrijgen steeds meer bewijs dat aantoont hoe rijk de prehistorische cultuur in het oosten van de Sahara was.
Al die kennis ging geleidelijk aan mee naar Egypte, waar de woestijnbewoners de moerasachtige delta omtoverden tot een weelderig gebied dat nog veel later een wereldmacht zou worden: toonaangevend op het gebied van kunst en cultuur en rijk aan kennis. Het lijkt er steeds meer op dat dit alles zonder de droogte in de woestijn nooit tot stand zou zijn gekomen.
(Novum/AP) - Het 3300 jaar oude borstbeeld van koningin Nefertiti dat al decennia in een museum in Berlijn staat, is legaal in Duitsland en kan breken als het naar Egypte vervoerd wordt. Dat heeft de Duitse minister van buitenlandse zaken gezegd.
Het Egyptische hoofd van oudheidkundige zaken gaf eerder aan dat hij formeel zal vragen om de terugkeer van het borstbeeld, omdat het in het begin van twintigste eeuw met valse documenten uit Egypte is weggenomen. Volgens Duitse deskundigen is het beeld echter te kwetsbaar om te vervoeren.
Egypte probeert duizenden stukken uit de oudheid terug te krijgen die in het koloniale tijdperk en daarna uit het land verdwenen zijn.
Oost-Afrikaanse landen willen meer water van de Nijl
Oost-Afrikaanse landen willen meer water van de Nijl
Zeer tegen de zin van Soedan en Egypte willen de Oost-Afrikaanse landen een groter aandeel aan water van de rivier de Nijl krijgen. Ministers van Oeganda, Ethiopië, Tanzania en Rwanda ondertekenden vrijdag in het Oegandese Entebbe een overeenkomst die het monopolie van Caïro en Khartoem moet breken.
Een verdrag dat nog uit de koloniale tijd stamt, bepaalt dat Egypte aanspraak maakt op het gebruik van 90 procent van het Nijlwater.
Voor de Oost-Afrikaanse landen aan de Nijl en het Victoriameer gaat het er vooral om ook tegen de wil van Egypte en Soedan in, irrigatieprojecten, stuwdammen en waterkrachtcentrales langs de langste rivier van Afrika te kunnen doordrukken. De voorbije jaren kregen vooral Kenia, Ethiopië en delen van Oeganda af te rekenen met droogte en een tekort aan water. (belga/mvdb)
In de Zuid-Egyptische stad Aswan is een Belgische toerist dinsdag ernstig gewond geraakt toen hij werd aangevallen door een Egyptenaar. De dader probeerde de keel van de toerist over te snijden met een mes. Hij werd door omstanders overmeesterd en opgepakt door de politie.
De Belgische man bracht samen met een groep toeristen een bezoek aan een museum toen hij werd aangevallen. De man is er erg aan toe. Hij werd met wonden aan zijn nek en borst overgebracht naar een plaatselijk ziekenhuis. Volgens Bart Ouvry, woordvoerder van de FOD Buitenlandse Zaken, verkeert de man niet in levensgevaar.
'Volgens de lokale veiligheidsdiensten had de Belgische toerist zich even afgezonderd van de groep', aldus Ouvry. 'Vervolgens werd hij aangevallen door een persoon die door de lokale veiligheid als 'een onevenwichtig iemand' wordt bestempeld.'
In de nacht van dinsdag op woensdag zal de Belg met een militaire vlucht worden overgebracht naar een hospitaal in de Egyptische hoofdstad Kaïro. Over de identiteit van het slachtoffer wil de FOD Buitenlandse Zaken pas communiceren nadat de familie op de hoogte is gebracht. DPA had eerder al gemeld dat het om een 29-jarige man gaat, maar volgens AFP is het slachtoffer 26 jaar.
Het motief van de dader is voorlopig nog onduidelijk. De man zou een docent zijn van de vermaarde islamitische universiteit al-Azhar. Hij raakte zijn job recent kwijt wegens psychische problemen.
Sinds in de jaren negentig een islamitische opstandelingengroep in het zuiden van Egypte werd ontmanteld werden er in de Nijlvallei nog maar weinig aanslagen gepleegd. In vakantieresorts aan de Rode Zee werden wel verscheidene aanslagen gepleegd.
Onderzoekers in Barcelona hebben de restanten van Egyptisch blauw gevonden. De blauwe verf zat op een altaarstuk uit de twaalfde eeuw. En dat is raar; Het pigment komt van de Egyptenaren en het recept ervoor verdween na de val van Romeinse Rijk Hoe kan het dan hier opduiken?
Egyptisch blauw pigment is veelvuldig door Egyptenaren en Romeinen gebruikt. Ze versierden er hun muren en objecten mee. Nadat het westelijke deel Van het Romeinse Rijk in 476 viel, verdween het pigment letterlijk van de aardbodem. Niemand maakte het meer. Dat het nu opduikt in het altaarstuk in de twaalfde eeuw is opvallend.
Raadsel Na grondige analyse bleek de verf toch Egyptisch te zijn. Hoe de mensen in de twaalfde eeuw er aankwamen, is een raadsel.
Eerlijk Gevonden? Volgens de onderzoekers is er een mogelijkheid: de Spanjaarden hebben ergens een restant van de Egyptische verf gevonden en dat gebruikt. Het is niet ondenkbaar omdat de kerk waar het altaarstuk deel van uitmaakt, is gebouwd op romeinse fundamenten. Tijdens, de bouw is men wellicht op de verf gestuit.
een herkenbaar verhaal dat je altijd tegenkomt ....
De Allermooiste Vrouw Die Hij Ooit Had Gezien
Door Paula, 04-04-2010 00:00, reacties: 12, vertoningen: 228
Toen de lente wel erg lang op zich liet wachten, boekten we een vlucht naar Egypte. Dat klinkt bijna oudtestamentisch, maar verder was er niets bijbels aan. We wilden alleen maar weg van de kou en op zoek naar de warmte. Die vonden we.
Met een goedkeurend hoofdknikje en een vage glimlach zette de Egyptische douanebeambte een stempel in onze paspoorten. We waren meer dan welkom in zijn land. Dat hartelijke welkom kregen de Russische toeristes na ons niet. Zij hadden hun visum niet in hun paspoort geplakt. Dat resulteerde in boze gezichten, felle armgebaren en een scheldkanonnade in het Arabisch. We hadden hen nog geprobeerd te waarschuwen. Youve got to stick it in your passport!, wijzend op hun papieren. Niet begrijpend hadden ze ons aangekeken. Ze giechelden wat ongemakkelijk en gingen verder met hun gesprek, alsof ze niet net door ons waren aangesproken en wij verder niet bestonden. Tja, Engels is een wereldtaal, maar blijkbaar niet in Rusland.
Ons hotel zat vol met Russen. Je herkende ze aan hun jaren80-outfit, hun omvang en de grote hoeveelheden eten die ze consumeerden. Vanaf een uur of tien s ochtends zaten ze al aan het bier en zonnen deden ze deels staand. Communiceren deden ze uitsluitend in het Russisch. Als daarop in een andere taal werd gereageerd, wendden ze hun hoofd beschaamd af. Engels spraken ze niet en gebarentaal niet of nauwelijks. Kortom, er viel niet mee te praten. Hadden we hier te maken met Russische Sjonnies en Anitas; de Igors en Olgas van deze wereld?! Hoe dan ook, vrienden werden we niet.
Meer aanspraak hadden we van de Egyptenaren zelf, al zaten we daar niet echt op te wachten. We vielen op door onze lengte en haarkleur. Een hoofddoekje waren we vergeten. Geert Wilders zou wat dat betreft trots op ons zijn geweest, maar gezien de situatie vond ik het toch niet zon slimme actie. Twee loslopende vrouwen zijn sowieso een bezienswaardigheid in Egypte. Alleen mannen komen buiten en hangen in groten getale rond op straat. Ze bemannen winkels, restaurants, bussen en taxis of zitten de hele dag op een stoel iets of iemand te bewaken. Wat of wie precies wordt nooit helemaal duidelijk. Vrouwen blijven thuis en gaan hooguit naar buiten onder begeleiding van hun echtgenoot, vader of broer. En die hadden wij niet meegenomen.
Bij gebrek aan een mannelijke bodyguard werden we onbeperkt aangesproken, nagefloten, toegeroepen en nagetoeterd. Hello! How are you? Where are you from? We kregen meerdere huwelijksaanzoeken en voor menige man waren we de allermooiste vrouw die hij ooit had gezien. Dat bleef zo totdat duidelijk werd dat we niet geïnteresseerd waren en ook niets wilden kopen. Deze afwijzing verdreef de glimlach van het gezicht van de man. Gekrenkt wendde hij zich af. Plotseling waren we veranderd in monsters die hij nooit meer wilde zien. Als we dan alsnog van gedachten veranderden, klaarde zijn gezicht weer op. We waren toch wel very special ladies. En met evenveel liefde verkocht de man vervolgens zijn waar voor de helft meer dan hij zijn landgenoten in rekening zou brengen.
(Novum/AP) - Archeologen hebben 57 oude Egyptische graftombes opgegraven. De meeste bevatten een beschilderde houten sarcofaag met een mummie
De Egyptische hoogste raad voor antiquiteiten zegt dat de oudste graftombe dateert van 2750 jaar voor het begin van onze jaartelling. Twaalf van de tombes behoren tot de achttiende dynastie die over Egypte heerste tijdens het tweede millennium voor het begin van onze jaartelling. De ontdekking zal volgens de raad nieuw licht werpen op oude Egyptische religies.
De tombes zijn opgegraven bij Lahoun, in Fayoum, zo'n honderd kilometer ten zuiden van Caïro
Ze zijn IDEAAL voor wie zijn sigaretten is vergeten . Voor een koel blikje . Voor verlegen tieners op zoek naar condooms. Verkoopmachines altijd open, zonder nieuwsgierige blikken van een verkoper.
Geen wonder dat ze al eeuwenlang een succes zijn. De Amerikaanse schrijver Christopher Salyers verzamelde wereldwijd voorbeelden voor zijn boek 'Vending Machines'.
Eeuwenoud concept
Volgens de Griekse Salyers was de wiskundige Hero de uitvinder van de verkoopautomaat, al in de eerste eeuw na Christus. Hij ontwikkelde een systeem waarmee tempelgangers in Egypte heilig water konden kopen met muntjes. Het idee kreeg een vervolg in de Engelse pubs uit de zeventiende eeuw, waar bezoekers tabak konden kopen via een eenvoudig systeem.
Na een korte bloeiperiode eind negentiende eeuw, maakten de apparaten pas echt een opgang vanaf de jaren dertig van de vorige eeuw. Eerst voorzichtig met de traditionele postzegels, kauwgom en tabak, daarna met koele blikjes.
Over een maand is het WK voetbal en dat zullen we geweten hebben. Mannen overal ter wereld eisen nu al een maand lang bier, chips en het alleenrecht op de tv. Vrouwen die voor de televisie willen passeren, moeten kruipen, en seks wordt gereduceerd tot vluggertjes zodat ze geen doelpuntenherhalingen missen.
Voor die mannen, die zo vriendelijk waren ons de regels ruim op voorhand mee te delen, hebben wij ook enkele 'regels' opgesteld. Want zoals iedereen weet, zijn mannen en vrouwen evenwaardig, en dus hebben wij evenveel recht om regels op te leggen.
1) Als jullie werkelijk de woonkamer en de televisie claimen, hebben wij er geen problemen mee de televisie uit het raam te gooien, de elektriciteit door te knippen of de afstandsbediening te verstoppen. Alleen door smeken en een lucratief compromis, zullen wij te vermurwen zijn.
2) Wie thuis blijft om tv te kijken, kan ook voor de kinderen zorgen. Hoezo, nee? Dat zeg je toch ook altijd tegen ons?
3) Naar de vluggertjes tussen de matchen door kan je fluiten, of dacht je nu echt dat je iets voor niets ging krijgen? Wij zullen ons wel behelpen - en kom niet klagen over een gebrek aan aandacht.
4) Wie stinkt naar bier, chips, barbecue en/of een combinatie daarvan komt het huis niet binnen. Daarmee bedoelen we zowel bed, wc als garage.
5) Wij zullen geen bier, chips, worsten of andere voetbalsnacks kopen met het gezinsbudget. Wie zijn gezondheid om zeep moet helpen moet dat maar elders doen, met zijn eigen geld.
6) Tijdens gezinsmaaltijden is gepraat over voetbal verboden. Kan je het niet laten? Dan eet je maar buiten, alleen, ook als het regent.
7) De hond en de kat laten zich niet misbruiken als mascotte. Worden er bewijzen opgespoord, dan schakelen we Michel Vandenbosch in.
8) Denk maar niet dat 'toevallige' cadeautjes als een weekendje Barcelona, een week Egypte of een saunabon voor drie vriendinnen ons zomaar het huis uitkrijgen. Oh, we zullen ze aanvaarden, en herboeken gewoon achter jouw rug. Hetzelfde geldt voor kittens, een nieuw paar schoenen, of de belofte om mee te gaan naar de tweede Sex and the city-film.
Als jullie denken dat we een maand naar jullie pijpen gaan dansen omdat er een spelletje is op tv, dan hebben jullie het mis. Wij hebben geen enkele band met mannen in shorts die tegen een bal sjotten. Een gewaarschuwd man is er... wel... één waard? Zeg niet dat we het niet gezegd hebben. Oh je luistert gewoon niet meer? Jouw probleem! (edp
Veel toespraken van Adolf Hitler werden naar het Arabisch vertaald voor radiopropaganda in het Midden-Oosten.
Het huidige islamfanatisme vindt zijn oorsprong in radioboodschappen van Adolf Hitler die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Arabische wereld werden uitgezonden . Die stelling wordt verdedigd in een nieuw controversieel boek van de Amerikaanse historicus Jeffrey Herf.
De compromisloze, religieus geïnspireerde jodenhaat werd voor het eerst uitgesproken door de propaganda-experts van nazi-Duitsland. Hun verhaal wordt vandaag overgenomen door radicale islamisten
De nationaal-socialisten maakten in het - destijds grotendeels ongeletterde - Midden-Oosten gretig gebruik van radiopropaganda. Hoewel weinig mensen een radiotoestel in hun bezit hadden, werd in cafés en bazaars massaal naar de radio geluisterd.
Rellen in Egypte "Jullie enige hoop op redding is dat de joden worden vernietigd voor zij jullie vernietigen!", verwoordde Hitler de nazistandpunten in een toespraak in 1942, een van de duizenden boodschappen die in het Midden-Oosten werden uitgezonden om steun te zoeken in de Arabische regio en er de antisemitische gevoelens aan te wakkeren.
"Een groot aantal joden die in Egypte wonen hebben - net zoals de Polen, de Grieken, de Armeniërs en de Fransen - wapens en munitie", zo probeerde Hitler in Egypte anti-joodse rellen te creëren. "Sommige joden in Caïro vroegen zelfs al toestemming om machinegeweren op de daken van hun huizen te posteren!"
Ook in Egypte is de strijd tegen kinderhuwelijken opgelaaid als gevolg van de recente toename van dergelijke huwelijken in verscheidene dorpen en steden. In 2009 werden ongeveer 9300 incidenten met betrekking tot huwelijken onder de wettelijke leeftijd gemeld, de meeste daarvan in de districten Cairo, Al-Mansura en Tanta. Deze bijzonderheden werden vrijgegeven aan het publiek door de Egyptische minister van Justitie die, in samenwerking met het ministerie voor gezinszaken, een campagne lanceerde om de Egyptische wetten op het gebied van kinderhuwelijken dwingend voor te schrijven.
De autoriteiten maken er ook werk van om het publieke bewustzijn op dit gebied te vergroten. De regeringspers ging ook verder in ophet onderwerp van kinderhuwelijken. Er werd uitgelegd dat het een misdaad is die een maximumstraf kan opleveren van twee jaar gevangenisstraf en een boete van vijfhonderd Egyptische pond. In de pers werden ook de oorzaken van dit verschijnsel behandeld alsmede de voorgestelde oplossingen.
De regeringskrant Al-Ahram publiceerde bijvoorbeeld verklaringen van deskundigen van de universiteiten van Al-Azhar en Ein Shams. Deze onderzoeken vormen een weerlegging van het geloof, dat wijdverbreid is onder Egyptenaren en Arabieren in het algemeen, dat het trouwen met een meisje onder zestien jaar een verjongende uitwerking heeft op de oudere mannen die met hen trouwen. Ook de bevindingen van de studies werden gepubliceerd. Hierin werden de emotionele traumas bestudeerd, die werden ervaren door meisjes die op jonge leeftijd trouwden en door de kinderen die zijn voortbrachten.
Klachten
Een hotline, die door de Egyptische autoriteiten werd geopend, ontving 136 klachten over ambtenaren die kinderhuwelijken sloten. Zo klaagde een vijftienjarig meisje over de beslissing van haar arme familie om haar tegen haar eigen wens uit te huwelijken aan een man die twaalf jaar ouder was. Toen haar familie erachter kwam dat de bruidegom over weinig middelen beschikte, werd het huwelijk afgeblazen.
De bruidegom bedreigde echter de familie en dwong het meisje om het huwelijkscontract te tekenen. Het jonge meisje rende echter terug naar huis en begon aan een hongerstaking. Zo dwong ze haar familie om de bruidegom op de hoogte te stellen van het annuleren van het huwelijk.
Toen de bruidegom compensatie eiste in de vorm van een bedrag van 5000 Egyptische pond, nam de familie een advocaat in de arm. Deze legde uit dat het huwelijk met een minderjarige onrechtmatig was. Hij verwees de familie naar de autoriteiten voor de noodzakelijke bijstand.
Het raadslid van de Egyptische nationale raad voor de mensenrechten, Samia Abd Al-Ghani Al-Mutim legde uit dat de toeneming van deze misdaden had geleid tot een tendens van het tijdelijk huwen van jonge meisjes met rijke Arabieren. Dit vindt bijvoorbeeld plaats in de zomervakantie of op feestdagen, in ruil voor het betalen van vijf- tot tienduizend Egyptische pond. Dit geld wordt vervolgens verdeeld tussen de tussenpersoon en de desbetreffende advocaat, de familie van het meisje en de geestelijken die het huwelijk voltrekken. Al-Mutim noemde dit een ernstig verschijnsel dat een serieuze bedreiging betekent van de sociale stabiliteit
. Zij meent dat dit geen geval van een huwelijk betreft maar het drijven van handel in jonge meisjes, een misdaad waartegen men zich moet verzetten. In een rapport van de nationale raad voor jeugd en moederschap staat dat 74% van de meisjes in de dorpen Abu-Nimris, Al-Hawamidiyya en Al-Badrashin ten prooi was gevallen aan dergelijke tijdelijke huwelijken.
Reliëfvoorstelling uit het graf van Ramose, Loeksor
Ramose was vizier en burgemeester van Thebe tijdens de laatste regeringsjaren van Amenhotep III en de eerste jaren van Amenhotep IV/Achnaton. Daarnaast was hij onder andere de hoofdopzichter van de koninklijke werken en opzichter van de priesters. Ramose was van noordelijke afkomst. Zijn vader Nebi was burgemeester van Memfis, hoofdopzichter van Amons vee en graanschuur in de Delta. Ramose was getrouwd met Merit-Ptah. Het graf van Ramose werd gebouwd onder toezicht van zijn broer Amenhotep. Deze gaf leiding aan de koninklijke bouwwerkzaamheden in Memfis. Dit is een mogelijke verklaring voor het zeer hoge niveau van reliëfs die zich op de zuidmuur van de voorkamer bevinden.
Het graf heeft zoals de meeste Thebaanse graven een gekantelde T-vorm. De afmetingen van de ruimtes zijn echter groter dan volgens de Thebaanse norm. Het graf van Ramose is onvoltooid. Dit komt misschien omdat Ramose, net zoals veel andere hovelingen, samen met farao Achnaton naar de nieuwe hoofdstad Achetaton (Tell el-Amarna) verhuisde. Er is echter in Tell el-Amarna niets gevonden dat in verband met Ramose kan worden gebracht. Een andere mogelijkheid is dat Ramose onverwacht overleed. Een argument hiervoor is het feit dat de afbeeldingen op de zuidwand van de voorhof met verf zijn aangebracht terwijl de andere wanden in reliëf zijn uitgevoerd. Dit zou kunnen duidden op het haastig voltooien van het graf. In de grafkamers zijn geen sporen van een begrafenis teruggevonden.
Zijn vrouw Merit-Ptah is in de tombe veelvuldig afgebeeld wat doet vermoeden dat de tombe ook als haar graf bedoeld was. De aanwezigheid van twee grafschachten onderschrijft dit vermoeden. Op de muren staan verschillende familieleden en andere gasten van Ramose afgebeeld. Er zijn echter geen kinderen afgebeeld wat erop kan duiden dat Ramose en zijn vrouw geen kinderen hadden.
Klaagvrouwen, graf van Ramose, Loeksor
Op de zuidmuur van de voorhof zijn Ramose, zijn vrouw en hun verwanten te zien. Priesters brengen offers naar de overledene en Ramose wordt ritueel gereinigd. Ernaast is het begrafenismaal afgebeeld. De gasten gaan gekleed in fijn linnen en dragen gedetailleerd weergegeven pruiken. De westwand toont de begrafenisprocessie. Deze afbeeldingen zijn op de wand geschilderd en zijn als enige in kleur. Verschillende producten worden naar het graf gebracht terwijl klaagvrouwen rouwen om het overlijden van Ramose.
In het graf is duidelijk de verandering in kunststijl te zien. De noordelijke muur van het voorhof is in de traditionele stijl van Amenhotep III uitgevoerd. Op de de zuidelijke muur zijn in de nieuwe Amarnastijl farao Achnaton en koningin Nefertiti afgebeeld, terwijl ze vanuit het verschijningsvenster Ramose voor zijn bewezen diensten belonen. Het naastgelegen tafereel is niet voltooid. In schets is te zien hoe Ramose de vertegenwoordigers uit de omringende landen ontvangt.
Boek over verschillende ontdekkingen in het oude Egypte
Het Horus Enigma - Wim Zitman
Wander Rooijackers
Boek over Verschillende ontdekkingen in Het Oude Egypte. Geschreven deur Willem Zitman.
Het gaat OM ALS de Astronomische Kennis van de Oude Egyptenaren te krijgen met de Hedendaagse Wetenschap ER NAAST Volkomen, ZO Stelt Wim Zitman in zijn boek Het Horus Enigma. Volgens de heersende wetenschappelijke opvatting was de sterrenkundige Kennis van This millennia-oude beschaving, ALS ER This al was, namelijk van EEN belabberd Niveau. Hierdoor Bestaan ER Vandaag de dag eigenlijk Twee oud-Egyptische beschavingen: de echte en de deur EEN sterven mettertijd Egyptologie is gemodelleerd. In DIT boek bewijst Zitman DAT de Egyptenaren Juist vergaande Astronomische Kennis en bezaten Laat ons voldaan Kennismaken HIJ de, volgens zoom, Echt Oud-Egyptische beschaving.
Zitman Stelt DUS DAT, volgens de heersende wetenschappelijke doctrine, De Oude Egyptenaren Weinig TOT Geen Hadden Kennis van Sterrenkundelaan. Ze zouden namelijk EEN gebrek Hebben Aan rudimentaire Wiskundige en DUS geometrische Kennis en daarom is het volstrekt onmogelijk Het DAT zij Astronomische Konden Metingen verrichten. Het vervaardigen Er van hemelkaarten, planeetomlopen van nauwkeurige sterrenbeelden is al. Helemaal uitgesloten, Laat Staan zij in DAT STAAT TOT zouden zijn geometrische en stereografische projecties op AARDE te Komen.
Gemodelleerde beschaving Vanuit DIT uitgangspunt heeft de Egyptologie This oude beschaving volgens Zitman DUS gemodelleerd. De auteur, sterven en bouwkunde studeerde en Sterrenkundelaan Zich specialiseerde in Egyptologie, Stelt DAT Egyptologen voornamelijk Uitgaan van de Teksten. Echter, Taal is slechts EEN aspect OM EEN beschaving Echt te kunnen begrijpen. Om This Teksten Goed te Vertalen en daarmee de beschaving Echt te kunnen doorgronden, Moët JE de strekking hierachter kennen, de inhoud en Het gedachteleven.
EEN centrale grondslag
Sterrenbeeld Orion
Volgens Zitman is DIT MAAR gedachteleven afschuwelijk te doorgronden vanuit de Astronomie. Net ALS BIJ Andere oude culturen, zoals sterven van China, Mesopotamië, India en Meso-Amerika, kenden de Egyptenaren EEN centrale grondslag van Hun levensbeschouwing: de sterrengodsdienst. DIT allesbepalende aspect is deur Egyptologen Buiten beschouwing gelaten echter van zelfs ontkend. Het ontbreken van motorrevisie Systematische Kennis van This Wetenschap heeft Veel Teksten verbasterd en Uit Hun context gehaald. Zo is De Tijd deur ER DUS EEN Heen Oud-Egyptische beschaving gemodelleerd sterven volgens Zitman Geen Recht doet Aan de werkelijkheid. Met EEN Scala Aan illustraties, Bronnen, bevindingen Uit Eigen research en Metingen Laat Zien Zitman Hoever DIT model afstaat van de schoffel Oud-Egyptische beschaving er, volgens de zoom, echt heeft uitgezien.
Zo Boven, Beneden ZO De Egyptenaren ontwikkelden EEN allesomvattend Systeem, gebaseerd op de kosmische Orde. Hun Wereldbeeld is gebaseerd op Het principe van de Eenheid Tussen Hemel en Aarde, ZO Boven, Beneden ZO. DIT TOT uitdrukking kwam in Teksten en boeken en voldaan Hun architectuur brachten zij This Samenhang letterlijk in beeld: De Staat Egypte ALS artificiële Spiegel van de Kosmos, de Hemelse macht uitgebeeld in de Aardse Infrastructuur. Zitman noemt tal van voorbeelden: Het piramideveld van Gizeh (EEN perfect nauwkeurige Aantal keren Van het sterrenbeeld Orion), de knikpiramide van Dashur (De Eerste Zonnewijzer op AARDE), de Sfinx, bootkuilen, tempels, ceremoniële wegen, mastaba's, Havens, Kanalen en Meren . De Goden huisden Echt in Egypte. Knap staaltje EEN 'Goddelijke geografie ", Aldus Zitman.
Kalender Het was haar allereerste Volk DAT Zeer nauwkeurige bezat Kennis van de Sterrenhemel. Door te ordenen en This de sterren in Te Delen in sterrenbeelden en de juiste omloopbanen van de planeten en de Zon voldaan Maan, Konden de Egyptenaren EEN kalender ontwikkelen van 365 Dagen, waarop de kalender Onze huidige jaarindeling is gebaseerd. Hun Jaar bestond Uit Twaalf moet numeriek van Elk dertig Dagen waar losse Ze Nog Vijf Dagen Aan toevoegden. Net ALS BIJ EEN dag Telde ons 24 uur. De hemelsfeer van 360 graden Werd verdeeld in 36 perioden van Tien Dagen, de zogeheten decanen. Elke van This horoscopen (de Woorden Horoscoop en Horus zijn overigens etymologisch verwant) van 10 graden zijn Kende Eigen Goden. Iedere decaan oefende zijn Eigen invloed op al. Uit Het Leven op Aarde. De Egyptenaren geloofden DAT De Mens Onder heerschappij van This decanen leefde. De dood god is verbonden Aan de geboortedag van EEN Persoon, bepaalt zijn veel van de Haar.
VOOR ingewijden Wie EEN Geschreven Vlot, 'populair-wetenschappelijk Verhaal' Wil Lezen, zAL Zich Twee Keer moeten bedenken OM Het Horus Enigma Gaan te Lezen. Veel Kennis wordt ALS Bekend verondersteld nl Het Bevat Redelijk Wat Technische Informatie wetenschappelijke, begrippen, literatuurverwijzingen, opsommingen, et cetera. Daarom is Het boek, Naar Mijn Mening, vooral VOOR ingewijden in de Egyptologie en Sterrenkundelaan van toegevoegde Grote Waarde. Diegenen sterven Zich in de kwestie verdiept en Hebben Bekend zijn voldaan aan de Discussie over de sterrenkundige Kennis van de Egyptenaren, zullen ER to Bekijk alle waarschijnlijkheid zelfs van Smullen.
Hierbij wil ik jullie onze lezing voor de maand mei in herinnering brengen.
Opgelet: deze lezing vindt niet plaats op de gebruikelijke dagen (en in Leuven ook niet in het gebruikelijke lokaal).
Leuven: donderdag 20 mei 2010, MSI 00.28 Gent: woensdag 19 mei 2010
Dr Marcel Zitman - Over het oog van Horus en de maan een wiskundig raadsel opgelost?
De ogen van de god Horus, ook bekend als de beide wedjat-ogen, horen tot de bekendste symbolen uit het oude Egypte, net als het anch-teken. Als teken van goddelijke bescherming zijn de wedjat-ogen ontelbare malen afgebeeld en verwerkt tot amulet. Maar er is iets vreemds met dit symbool. De zes delen van het wedjat-oog stellen namelijk ook breuken voor: 1/2, 1/4, 1/8, 1/16, 1/32 en 1/64. Wat doen getallen in goddelijke ogen, verbonden aan mythen? We gaan op zoek in de Egyptische godsdienst, dodengeloof, tempelvoorstellingen, wiskunde, astronomie en kalendertelling. Het antwoord zal wellicht verrassen. Het gaat om een Oud-egyptische formule voor de berekening van de maancyclus - ruim 1500 jaar ouder dan bekende Griekse en Babylonische berekeningen. Ook wordt de betekenis van deze formule in Oudegyptische mythen, tempel-feesten, het dodengeloof en de dodencultus besproken.
De lezing in Gent vindt plaats in de auditoria economie, auditorium VIII, aan het Sint-Pietersplein (het auditorium is te bereiken via de Sint-Pietersnieuwstraat en dan het eerste straatje rechts, de Hoveniersberg); in Leuven in het Monseigneur Sencie Instituut (Erasmusplein 2, achter de centrale bibliotheek van de KULeuven). De lezingen starten telkens om 20 uur.
Deze maand start de TROS met het uitzenden van een achtdelige documentaire over de werkstage van drie Utrechtse studenten diergeneeskunde bij Brooke Hospital in Egypte. De cameras volgden Claire, Morgan en Kim tijdens hun turbulente stage in de dierenklinieken in Luxor, Cairo en Alexandrië. De eerste uitzending wordt dinsdag 18 mei om 15.35 uitgezonden op Nederland 1.
De serie wordt in twee delen uitgezonden, namelijk op 18, 19, 20 en 21 mei om half vier en van 7 tot en met 10 juni om dezelfde tijd. De serie is een herhaling van de documentaire die vorig jaar in mei en juni werd uitgezonden.
Tijdens de stage hielden de drie stagiares een dagboek bij en maakten ze video-opnames van alles wat ze zagen. Wat de meiden meemaakten in Egypte zal ze voor de rest van hun leven bijblijven. En de kijker beleeft het mee. Drie Hollandse meiden; drie karakters; één droom, die ze delen met hun Egyptische vakgenoten: een beter leven voor paarden en ezels in Egypte.
Brooke Hospital for Animals trekt zich het lot aan van dieren en mensen in derde wereldlanden. Het leven voor werkdieren in landen als India en Egypte is zwaar. Ze moeten ploeteren in ondraaglijke temperaturen, ze worden verwaarloosd en krijgen stokslagen. De eigenaren van de dieren zijn straatarm. Zij zijn zo druk met overleven dat ze geen aandacht hebben voor hun werkdier.
Met gratis diergeneeskundige hulp helpt Brooke Hospital for Animals jaarlijks 500.000 werkpaarden en ezels. En met voorlichtingsprogrammas wordt de eigenaren het belang van dierenwelzijn bijgebracht. De toegewijde Brooke-dierenartsen zijn normaal gesproken afkomstig uit het land zelf. Dit jaar viert Brooke zijn 75-jarige jubileum. Bij wijze van hoge uitzondering nodigde de Egyptische Brooke-organisatie in dit jubileumjaar de drie Nederlandse studenten uit voor een onbetaalde stage.