Om bij tijd, eens terug te genieten van de plaatsen waar je ooit geweest bent! De wereld in een muisklik http://www.alovelyworld.com/index2.html
OP REIS MET DE BLAUWE VOGEL - Cruise op deNijl -
1.Lezers die het hele REISVERSLAG WENSEN TE LEZEN.... weet dat dit in omgekeerde orde staat.
Het begint met de terugreis 15.09.06 (zie blog vanaf 3december 06) en eindigt met het vertrek op 01.09.06 ( zie blog vanaf 3 oktober 06)
2.Verder wordt deze blog aangevuld met EGYPTE NU:actuele feiten en vondsten...
15-08-2010
Vissen in de riool van Egypte
Vissen in de riool van Egypte
CAÏRO- Vissers aan de benedenloop van de Nijl halen nauwelijks nog iets boven. De rivier is te zwaar vervuild, klagen ze. Maar volgens de autoriteiten is het probleem alleen dat er meer vissers zijn dan vroeger.
Hussein Abdel Malek bekijkt zijn vangst van de ochtend: twee plastic flessen, een handvol zakjes en twee kleine tilapia's. Samen met zijn twee zoons was hij daarvoor vier uur onderweg op de Nijl. Abdel Malek van jongs af aan meer uren doorgebracht op zijn zes meter lange roeiboot dan aan land, maar al die ervaring helpt niet meer.
Toen hij jong was, haalden vissers op enkele uren een hele mand vis binnen. "De rivier was vroeger veel schoner", zegt Abdel Malek. "Er dreef geen afval rond, en dicht bij de oever kon je veel vissen zien zwemmen. Nu zijn er dagen waarop we helemaal niets vangen".
Aanvaardbaar vuil
Bij Aswan, in het zuiden van Egypte, kan je het water van de Nijl nog drinken, maar in Caïro is dat water zwaar vervuild", zegt Sherif Sadek, een voormalige ambtenaar van het ministerie van Visserij. "Sommige vissoorten zijn helemaal verdwenen uit de rivier".
De Egyptische regering geeft toe dat de Nijl veel huishoudelijk afvalwater, landbouwchemicaliën en lozingen van bedrijven en schepen te verwerken krijgt. Het leeuwendeel van de tachtig miljoen Egyptenaren leeft in de buurt van de Nijl, en een groot deel van de 12 miljoen kubieke meter afvalwater die ze elke dag produceren, verdwijnt onbehandeld in de machtige stroom. Bedrijven lozen nog eens 4 miljard kubieke meter afvalwater per jaar.
Volgens de autoriteiten blijft de vervuiling binnen aanvaardbare grenzen, maar daar geloven veel Egyptenaren niets van. "De Nijl is de riool van Egypte ik zou niets eten wat uit die rivier komt", zegt Mona Radwan, een marketingverantwoordelijke die in een rijke buurt in Caïro woont. "Veel mensen eten vis uit de Nijl, maar dat doen ze omdat ze geen vlees of kip kunnen betalen".
Experts maken zich vooral zorgen over de aanwezigheid van zware metalen en pesticiden in het water. Het risico is het grootst voor de pakweg 15.000 kleine vissers die van de rivier leven. Ze baden in de rivier, drinken onbehandeld rivierwater en eten veel vis. Veel vissers lijden aan nierproblemen, huidirritaties en schistosomiasis (bilharzia), een parasiet die via besmet water wordt overgedragen.
Meer vis
Maar Abdel Malek zit meer in met zijn dalend inkomen dan met zijn nieren. Hij verdient anderhalve tot zes euro per dag, afhankelijk van de grootte van zijn vangst. Net als veel andere vissers is Abdel Malek ervan overtuigd dat de visbestanden in de rivier teruglopen.
De autoriteiten zeggen dat de rivier meer vis voortbrengt dan ooit. De indruk dat er minder vis in de Nijl zit zou samenhangen met het toenemende aantal vissers, en met overbevissing in bepaalde zones dicht bij de steden.
Malcolm Beveridge, een expert van het WorldFish Centre in Maleisië, beaamt dat. Volgens hem groeien de visbestanden in de Nijl aan sinds de jaren tachtig. Door de massa's afvalwater en meststoffen die in de rivier gekieperd worden, groeien de algen waarvan veel vissen leven.
Volgens een studie van Egyptische en Amerikaanse onderzoekers die vorig jaar gepubliceerd werd, zou er nu drie keer meer vis worden gevangen in de Nijl dan in de jaren zestig. Maar de auteurs waarschuwen dat er een grens is die niet mag worden overschreden. "De toenemende concentratie van voedingsstoffen in het water kan de vangst vergroten, maar op een bepaald moment zal die weer teruglopen als gevolg van de slechte waterkwaliteit en overbevissing", staat er in het rapport.
De koptische kathedraal van Sint-Markus in Alexandrië
CAÏRO De vastenmaand ramadan, die woensdag is begonnen, is voor christenen in Egypte een moeilijke tijd. Het is niet mogelijk overdag in het openbaar te eten en te drinken. Vorig jaar zijn zelfs meer dan 150 christenen opgepakt omdat zij het islamitische vasten zouden hebben verstoord.
Tijdens de ramadan mogen islamitische gelovigen gedurende een maand tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten, drinken en roken. Voor het ochtendgloren eten moslims de sahoor, een ontbijt. Na zonsondergang is het tijd voor de iftar, het avondmaal dat families en vrienden vaak samen nuttigen.
De ramadan is een van de vijf zogeheten zuilen van de islam, naast de getuigenis, het gebed, de bedevaart en het geven van aalmoezen.
Opgave
De ramadan valt in Egypte midden in de zomer, met temperaturen van rond de 40 graden. Het niet mogen drinken is voor moslims een hele zware opgave, want er moet wel gewerkt worden overdag. Wel korter dan normaal . Om halfdrie sluiten overheidsinstanties en bedrijven. Dan spoedt men zich massaal naar huis om het eten te bereiden.
Naast moskeeën staan tenten met daarin lange tafels, waaraan de armen dagelijks gratis van eten en drinken worden voorzien. Een oude en goede gewoonte.
Arrestaties
Vorige jaar werden christenen door de Egyptische politie gearresteerd omdat zij op straat iets aten. Sommigen werden vrijgelaten na een borg van omgerekend bijna honderd euro te hebben betaald. Anderen verdwenen voor enkele dagen in de cel.
Dit soort arrestaties is in Egypte ongrondwettig. De grondwet garandeert immers volledige godsdienstvrijheid en in de Egyptische strafwet staat nergens dat mensen die zich niet aan het vasten houden een overtreding begaan.
Steeds meer aanwijzingen duiden op een gecoördineerde campagne van de Egyptische regering om de naleving van de ramadan af te dwingen. Van overheidswege wordt zelfs bevestigd dat er in verscheidene provincies een politiecampagne is opgezet om mensen ervan af te brengen het vasten in het openbaar te breken.
Mensenrechtenorganisaties vinden dat een dergelijke campagne in strijd is met de persoonlijke vrijheden en het recht op godsdienstvrijheid. Ze maken zich dan ook grote zorgen over het lot van de koptische christenen, die zon 10 procent van de bevolking in Egypte uitmaken.
Veel mensen vragen zich bovendien openlijk af of de regering probeert vromer te zijn dan de gewone islamiet. Toch ziet Egypte over het algemeen veel door de vingers. Dat heeft zonder twijfel met het toerisme te maken. Strengere regels zouden de jaarlijkse inkomstenstroom van 7,5 miljard euro in gevaar brengen.
Belijdenis
Niet alleen de moslims in Egypte onthouden zich van eten en drinken. Egyptische christenen vasten ook. Veel meer dagen per jaar en op een geheel andere manier.
Koptische christenen onthouden zich ongeveer 200 tot 210 dagen per jaar van bepaald voedsel: voor Kerst, voor Pasen, voor de apostelen, voor de heilige maagd. Daarnaast vast men iedere woensdag en vrijdag, behalve tijdens de vijftig dagen tussen Pasen en Pinksteren. Op woensdag herdenken de kopten de samenzwering tegen Jezus en op vrijdag Zijn kruisiging.
Voor de koptische christenen in Egypte betekent vasten een tijdelijke onthouding van het nemen van voedsel. Ze eten uitsluitend mager voedsel, dat wil zeggen zonder dierlijke producten, dus geen vlees, kip, vis, boter, kaas en eieren. Vastendagen zijn voor hen geen dagen van moeite en verdrukking, maar dagen van blijdschap tot eer van God. Vasten als een vorm van belijdenis.
Tot dertig procent van de toeristen die hun vakantie in een tropisch of subtropisch gebied doorbrengen, krijgen last van reizigersdiarree of turista. In de meeste gevallen blijft de aandoening vrij onschuldig, maar ze kan een vakantie wel behoorlijk vergallen. Een aantal hygiënische maatregelen kunnen het risico van op reizigersdiarree doen afnemen, maar nooit helemaal bannen.
De beste voorzorgsmaatregel tegen reizigersdiarree is het vermijden van een infectie via besmet water of voedsel, door de hygiënische maatregelen zo strikt mogelijk te respecteren.
Vermijd dus rauwe groenten, ongeschild fruit, rauwe of onvoldoende gekookte vis en zeevruchten, rauw of onvoldoende gebakken vlees, melkproducten, een restaurant of verkooppunt met veel vliegen, water uit de kraan, ijsblokjes, ijsjes...
2. Zonnesteek
Een zonnesteek is een uitgesproken vorm van verbranding door een te langdurige zonneblootstelling, vooral van nek en hoofd.
3. Zonneslag of hitteslag
Een hitteslag of zonneslag is een ergere aandoening dan een zonnesteek en kan voorkomen ook zonder sprankeltje zon. Arbeiders aan hoogovens of in serres, marathonlopers, renners enz zijn kandidaten voor een hitteslag. Ook slecht ventilerende kleding kan vermijden dat warmte uit het lichaam verdampt bijvoorbeeld bij een bejaarde die te warm aangekleed in de zon zit. Maar het kan ook voorkomen bij iemand die in volle zon op het strand in slaap valt, of bij een baby in een oververhitte wagen...
Meestal kan je zelf een zonnesteek of een milde hitteslag verzorgen. Zolang de patient bewust blijft, voldoende zweet en de lichaamstemperatuur lager blijft dan 38 graden C kan je zelf het slachtoffer verzorgen. Anders neemt u best zo snel mogelijk contact op met een arts.
4. Hoogteziekte
U bent net toegekomen op uw vakantiebestemming in de bergen. Maar als u 's morgens opstaat, hebt u barstende hoofdpijn en voelt u zich misselijk. De kans is groot dat u kampt met hoogteziekte.
De eerste uren van het verblijf op hoogte voelt men niets, maar tegen het einde van de dag voelt men zich futloos en moe. Velen schrijven dit toe aan de (lange) vermoeidende reis en kruipen daarom vroeg onder de dekens. Door de hoogte en de verandering van omgeving slaapt men echter de eerste nacht barslecht. De volgende ochtend staat men op met barstende hoofdpijn. Andere symptomen zijn misselijkheid, duizeligheid en soms lichtschuwheid en geïrriteerdheid. Meestal blijven de symptomen mild, maar op zeer grote hoogte (boven 3500 m) kan de aandoening levensbedreigende vormen aannemen. Enkel het toedienen van geneesmiddelen en zuurstof of - bij voorkeur - het zo snel mogelijk afdalen naar lager gelegen gebieden, brengt bij de zwaarste gevallen soelaas.
5. Teken
Tijdens een wandeltocht of vakantie zul je van een tekenbeet weinig merken. De symptomen van de ziekte van Lyme - die overigens lang niet na elke tekenbeet optreden - merk je doorgaans pas enkele weken tot maanden later. Dat neemt niet weg dat je een teek zo snel mogelijk moet verwijderen.
6. Rugklachten
Rugklachten hebben vaak dezelfde oorzaken als schouderklachten: een te zware rugzak, een verkeerd afgestelde rugzak en slapen op een dun matje. Wandelen met wandelstokken, slapen op dikkere matjes en een deel van je rugzak overhevelen naar een medewandelaar kunnen verlichting bieden. Bij ernstige pijn zit er helaas maar één ding op: de wandelvakantie afbreken.
7. Onderkoeling
Bergwandelaars die bij slechte weersomstandigheden verdwalen en gedwongen zijn de nacht buiten door te brengen, lopen het gevaar onderkoeld te raken. Onderkoeling begint met rillen, apathie en verward gedrag. Als de lichaamstemperatuur beneden 34 graden komt, worden de spieren stijf en doen zich geheugenstoornissen voor. Beneden 30 graden treedt een toestand van schijndood in. Alleen redding in een ziekenhuis is dan nog mogelijk. Als de temperatuur nog verder zakt, treedt uiteindelijk de dood in.
8. Zoutgebrek
Zoutgebrek komt vooral voor op inspannende meerdaagse trektochten bij warm weer en uit zich door krachteloze benen en algehele futloosheid. Zoutgebrek is gemakkelijk te verhelpen door zoute snoepjes of bouillon te drinken, maar het resultaat is meestal pas de volgende dag merkbaar. Wie ondanks extra zout toch slappe benen houdt, is wellicht oververmoeid. Remedie: langere rustpauzes, een rustiger wandeltempo en goed eten.
9. Reisziekte
Het gaat om verschillende symptomen (duizeligheid, misselijkheid, braakneigingen) die worden veroorzaakt door de bewegingen van het vervoermiddel (autobus, auto, boot of vliegtuig). Reisziekte kan voorkomen worden door niet te lezen in de auto of autobus, door ver voor u uit te kijken en met regelmatige pozen iets kleins te eten. Wanneer u zich op zee bevindt, is het raadzaam om in het midden van de boot of op het dek te blijven. Sommige geneesmiddelen verzachten deze ongemakken. Vraag raad aan uw huisarts.
10. Baden in zoet water & schistosomiasis
Schistosomiasis of bilharziasis wordt veroorzaakt door parasieten. Zoetwaterslakken zijn de belangrijkste dragers. Bij besmetting kan de huid na enkele dagen rood worden en beginnen jeuken. Koorts, rillingen, hoesten en spierpijnen treden op na 1 tot 2 maand. Er bestaat nog geen vaccin tegen schistosomiasis.
Deze ziekte komt voor in tropische streken en treft in Afrika vooral het gebied ten zuiden van de Sahara. Schistosomiasis vormt in Egypte en centraal China een groot probleem voor de volkgezondheid. Wanneer u door deze streken reist, baad dan niet in stilstaand zoet water.
In de periode waaruit de nieuwe teksten dateren (1ste-2de eeuw na Christus) was het Egypte van de farao's al lang verleden tijd. De Grieks-Macedonische dynastie van de Ptolemaeën had drie eeuwen over het land geheerst, toen in 30 voor Christus de Romeinen het land inlijfden.
De Romeinen hielden in Egypte een groot deel van het bestuur van hun voorgangers in stand, onder meer het gebruik van het Grieks als administratieve taal. De meeste teksten uit de forten zijn dan ook in het Grieks. Ze zijn neergeschreven op ostraka (potscherven). Dit materiaal was veel goedkoper dan het dure papyrus en werd onder meer gebruikt voor kopieën van officiële documenten en voor brieven.
De mijnen en forten van de oostelijke woestijn genieten de belangstelling van de archeologen sinds de overheid het gebied vrijgaf na de toenadering tussen Egypte en Israël.
Het Franse onderzoeksproject naar de forten staat onder leiding van de papyrologe Hélène Cuvigny (CNRS). Het wordt gefinancierd door het Institut français d'archéologie orientale in Caïro en het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken.
De levering van groenten en de bevoorrading met draaiende vrouwen' oftewel prostituees: Romeinse soldaten zaten niet alleen met de vijand in hun hoofd. Nieuwe documenten bieden een fascinerende blik achter de schermen van het Romeinse leger in Egypte.
Op Canvas loopt deze vakantie de heruitzending van Rome. In die tv-reeks lijken de Romeinen alleen maar aan seks en geweld te denken. Maar wat te denken van deze beschrijving: een klant heeft een prostituee zo afgerost dat ze het bed niet uit kan, haar voet is gebroken en ze is overdekt met wonden. Haar pooier beklaagt zich dat ze niet meer kan werken.
Dit kon een passage uit Matroesjka's zijn maar het is een fragment uit een tekst van circa 1.900 jaar geleden, gevonden in een Romeins legerkamp in de oostelijke woestijn van Egypte. In de vuilnishopen van een aantal forten hebben archeologen in de jaren negentig duizenden Griekse teksten op potscherven gevonden (zie inzet), vooral uit het einde van de 1ste en het begin van de 2de eeuw na Christus. Franse en Deense geleerden zijn al jaren bezig zich door deze massa nieuwe informatie heen te werken en reconstrueren langzaam maar zeker het dagelijkse leven van het Romeinse leger.
Wat hadden de Romeinse soldaten te zoeken in deze uithoek van het rijk? In de oostelijke woestijn bevonden zich belangrijke steengroeven. Bij de Mons Claudianus haalden ze bijvoorbeeld het dioriet voor de zuilen van het Pantheon in Rome. Door de woestijn slingerden zich ook belangrijke handelswegen. Het Romeinse Rijk bevond zich op zijn hoogtepunt, de keizer en de rijke Romeinen lieten het breed hangen. Rome trok als een magneet luxeproducten aan. Zijde uit China, specerijen en katoen uit India, wierook uit Zuid-Arabië, ivoor uit Afrika kwamen aan in de havens Berenike en Myos Hormos (nu Quseir al-Qadim) aan de Rode Zee. Karavanen brachten de handelswaren naar Koptos (Qift) aan de Nijl, vanwaar de kostbare waren via de rivier naar Alexandrië werden vervoerd en vandaar naar Rome en de rest van het rijk.
Om de steentransporten en de handelskaravanen te beschermen, legden de goed georganiseerde Romeinen een reeks forten (praesidia) aan. Die versterkte posten hadden niet alleen een militaire functie, maar waren ook belangrijk voor de logistiek: in elk fort boorden de soldaten een waterput waarmee ze passanten bevoorraadden. Er woonden ook burgers in of nabij de kampen, voornamelijk handelaars.
In elk fort dienden ongeveer vijftien soldaten, meestal twaalf infanteristen en drie ruiters. Ze waren afkomstig uit legerkampen in de Nijlvallei en deden een tour of duty in de woestijn. Nabij het fort van Krokodilo is een opschrift gevonden waarin de soldaat Dida meedeelt dat hij vijf maanden ter plaatse was. Volgens de onderzoekers is de lengte van de inscriptie de regels zijn meer dan drie meter lang in verhouding tot de verveling die hij in de woestijn moest verduren.
Want uit de teksten blijkt dat de soldaten lang niet altijd met krijgshaftige zaken bezig waren. Zeker, er zijn verslagen van de aanvallen van barbaren' (nomaden) op de kampen, maar een groot deel van de tijd waren de militairen zoet met routinetaken. In het leger is er in 2000 jaar soms weinig veranderd. Zo moest de soldaat van wacht in een logboek noteren wie er 's nachts op welk tijdstip langskwam.
In het reilen en zeilen van de soldaten vallen vooral de teksten over de prostituees op. Prostitutie was in de antieke wereld wijd verspreid, maar het is uitzonderlijk dat we een zo uitvoerig beeld krijgen van de praktische organisatie. Het blijkt dat de garnizoenen per maand een prostituee konden huren. De huurprijs bedroeg 60 drachme, met daarbovenop een transactiebelasting van 20 procent voor rekening van de klanten, dus 72 drachme in totaal. De teksten geven meestal aan of het tarief met of zonder belasting werd aangegeven (vergelijk btw inbegrepen'). In een garnizoen dienden vijftien soldaten die dus elk bijna 5 drachme per maand bijdroegen aan de huur. Een infanterist in deze forten kreeg mogelijk een soldij van circa 30 drachme per maand, maar daar werden nog voordelen in natura' als voedsel afgetrokken.
De pooiers waren burgers. Ze hadden een netwerk van tussenpersonen uitgewerkt om hun meisjes te laten renderen en te laten werken in de verschillende garnizoenen. De souteneur Longinus uit het dorp Persou bijvoorbeeld laat tussen de regels aan zijn agent Apollinaris in Krokodilo verstaan dat hij het meisje Sarapias voor zichzelf mag houden. Hij mag haar ook in een ander dorp verhuren, maar dan moet hij zorgen dat ze bij een betrouwbare man terechtkomt, zodat ze niet mishandeld wordt'.
Een andere pooier, Filokles, heeft ook een handeltje in wijn en groenten producten die buiten het normale rantsoen van de soldaten vallen. Hij biedt de soldaat Aquila aan de belasting en de transportkosten voor een meisje op zich te nemen ongetwijfeld als commerciële geste'.
De meisjes waren hoogstwaarschijnlijk slavinnen. In de tekst worden ze soms varkentjes' genoemd. We moeten ons weinig illusies maken over het leven van deze vrouwen. Hun activiteit wordt ook omschreven als kukleuein, ronddraaien': de prostituees deden hun ronde' bij alle soldaten van het garnizoen.
De houtsoorten, gereedschappen en technieken die de Egyptenaren gebruikten zijn grotendeels teruggevonden in voorwerpen, meubels en grafschriften. Het gereedschap werd in eerste instantie van koper gemaakt maar omstreeks 2000 v.Chr. vervangen door een legering van koper en tin dat sterker is.
Het belangrijkste gereedschap was de dissel, hiermee werd het hout gekantrecht, gespleten en glad gemaakt. Hamer en beitel werden voor het fijnere werk gebruikt. Verder werd een korte handzaag gebruikt, een els om gaten te maken en een fiedelboog. Om het hout te schuren gebruikte men zandsteen. Minder kostbare houtsoorten werden gladgestreken met een laagje gips. Verschillende inheemse houtsoorten zijn: acacia, amandel, wilgen, populieren en enkele houtsoorten die nu niet meer bestaan. Verschillende uitheemse houtsoorten zijn: ebbe, beuken, eiken, essen, taxus en buxus. De Egyptenaren kenden pen-en-gatverbindingen
Meubels werden op verschillende manieren opgewerkt. De meubels voor dagelijks gebruik werden meestal geschilderd in de kleuren wit, rood of donker geel, duurdere meubels werden vaak verguld of in meerdere kleuren geschilderd en soms zelfs van intarsia voorzien. Vaak werd de verf direct op het hout aangebracht maar er zijn ook meubels bekend die eerst met een in lijm gedrenkte grof geweven linnen doek zijn overspannen waarover een laagje gips werd aangebracht alvorens te worden geverfd. Ook kenden de Egyptenaren het laagreliëf, dat kon bestaan uit snijwerk waarover een laagje gips werd gestreken. Het laagreliëf werd ook wel in gips zelf aangebracht waarna de vlakken werden verguld of beschilderd.
De Egyptenaren gebruikten voor hun schilderwerk tempera verf, deze verf werd gemaakt van eigeel, kleurpigment en water, soms werd er nog een beetje azijn toegevoegd als bindmiddel. Wij weten een aantal kleurpigmenten die toen gebruikt werden zoals: henna, fijngemalen lazuursteen en malachiet. De Egyptenaren kenden ook vernis gemaakt uit hars om de verf te beschermen. Deze vernis kon kleurloos zijn of glanzend zwart.
De vorm van verschillende door ons gebruikte meubels lijkt zijn oorsprong in het oude Egypte te hebben. Meubels zoals het bed, de armstoel, het krukje, het vouwstoeltje en de salontafel zijn in meer dan 4000 jaar praktisch onveranderd gebleven en dit ook met betrekking tot de constructie.
De Egyptische meubelkunst moet in zijn tijd op een hoog peil gestaan hebben aangezien er in de omringende landen veel vraag naar was. Er zijn ook afwijkende meubels gevonden in Egypte (afwijkend maar ze voldeden ongetwijfeld aan de eisen van het modebeeld in die tijd). Zo is er de koningszetel uit het graf van koningin Hetepheres (ca. 2600 v.Chr.). Hiervan zijn de poten 23 cm hoog, de zitting is breder dan normaal, de rug is recht en hoog en ook de armleggers zijn hoger dan dat erchonomie normaliter toelaat.
De koningin moet hier op hurkzit op hebben gezeten. We weten dat de zetels zoals die van koningin Hetepheres voornamelijk door vrouwen werden gebruikt, mannen zaten vaak op zetels of schamels van normale hoogte. In de periode waarin de Egyptische beschaving zijn hoogtepunt bereikte (1567-1320 v.Chr. onder de 18e dynastie) werden de meubels nog vakkundiger en kostbaarder uitgevoerd. Dit resulteerde in een type zetel die beter op de lichaamsvormen was aangepast. De rugleuning werd schuin geplaatst en later ook rond gemaakt en de armleggers iets hol gebogen.
Kenmerkend voor Egyptische meubels was dat dierlichamen in meubels werden afgebeeld. Bijvoorbeeld: een panter, een tijger, een Nubische geit waarvan de vlekken van de huid werden gesimuleerd met ivoor. Ook werd de staart niet vergeten. Een ander meubel is de schamel of taboeret, dit is een rechthoekig krukje met een hol gebogen planken zitting op rechte poten die verstevigd zijn met diagonaal geplaatste schoren en sporten. De vouw- of klapstoel heeft een leren of linnen zitting en de gekruiste poten hebben vaak de vorm van dierpoten.
Het slaven of werkmanskrukje staat met een iets uitgediepte zitting op drie hol gebogen korte poten. De bedden waren erg kort (zo`n 172 cm) en stonden op pootjes van ongeveer 30 cm. Dan is er nog de monopod die echter alleen op grafschilderingen is aangetroffen. Het is een tafel met een rond blad dat een lotus moet symboliseren staande op een ronde poot of kolom. Kisten werden veel gebruikt en kwamen dan ook in alle maten en vormen voor. Het zijn vooral de deksels die uiteenlopende vormen hebben nl.: vlak, bol, gebogen, achter iets hoger dan voor, halve ton of zadeldak.
De Vruchtbare Sikkel of Vruchtbare Halvemaan - de laatste naam is bedacht door de bij leven aan de Universiteit van Chicago verbonden archeoloog James Henry Breasted - is een gebied in het Midden-Oosten, gelegen tussen de Eufraat en de Tigris in, dat (delen van) het huidige Israël, Palestijnse Autoriteit, Jordanië, Libanon, Syrië, Irak, Iran en Turkije omvat.
De term wordt meestal gebruikt om het archeologische gebied aan te geven waar zeer vroeg landbouw is ontstaan. Dit en de verspeiding van de landbouw staat bekend als de Neolithische revolutie. De Neolitische revolutie houdt in dat jagers en verzamelaars overgingen op landbouw en veeteelt. Onder andere Syrië en Mesopotamië behoren tot de Vruchtbare Sikkel. De oudste bewijzen van landbouw zijn koolstofdateringen van emmerkoren die gedateerd zijn op 8500 v.Chr.. Hiermee is het de oudste bewezen landbouw ter wereld, want andere landbouwgebieden, zoals China en in verschillende delen van Amerika, ontwikkelden zich pas later
. Het gebied was geschikt voor landbouw omdat er een regelmatige regenval is en er voor domesticatie geschikte plantensoorten voorkomen. De later zeer vruchtbare rivierdalen van de Eufraat en Tigris, werden pas na de introductie van irrigatie rond 6000 v.Chr. geschikt voor landbouw omdat de regen daar in het verkeerde deel van het jaar valt.
De grenzen van het gebied zijn niet precies gedefinieerd, maar het gebied is zo'n 400.000 tot 500.000 vierkante kilometer groot.
Velen zeggen dat Egypte ook bij de vruchtbare halvemaan hoort, aangezien rond diezelfde tijd in Egypte landbouw ontstond door de gunstige invloed van de Nijl. Algemeen wordt tegenwoordig dan ook aangenomen dat het gebied zich uitstrekte over Anatolië, de Levant, Mesopotamië, en het Oude Egypte.
The Art of Ancient Egypt De kunst van het Oude Egypte
The Art of Ancient EgyptDe kunst van het Oude Egypte
Researched by Nesima Onderzocht door Nesima
Imagine you are in a tomb, an Egyptian tomb, and you're looking the pictures painted and carved on the walls. Stel, je bent in een graf, een Egyptisch graf, en je bent op zoek naar foto's van de geschilderde en gesneden op de muren.You see warriors with bows hunting, servants plowing in the fields, falcon and jackal-headed gods, kings and queens sitting in their palace, musicians playing music. Je ziet krijgers met boog jagen, bedienden ploegen in het veld, Falcon en jakhals-koppige goden, koningen en koninginnen zittend in hun paleis, muzikanten spelen muziek.Egyptians loved to make art. Egyptenaren hield om kunst te maken.The Egyptians made statues, reliefs, paintings, pottery, jewelery, sculptures and coffins. De Egyptenaren maakte beelden, reliëfs, schilderijen, aardewerk, sieraden, sculpturen en doodskisten.They made art for gods, kings and queens, and for the dead in their tombs. Ze maakten kunst voor goden, koningen en koninginnen, en voor de doden in hun graven.Their beliefs and religion were often drawn on paintings like their predictions of what the afterlife was like, or pictures of gods doing certain things. Hun geloof en religie waren vaak getekend op de schilderijen net als hun voorspellingen van wat het hiernamaals was net, of afbeeldingen van goden bepaalde dingen te doen.Egyptian art was very delicate and beautiful. Egyptische kunst is zeer delicaat en mooi.
Influence Invloed
The Egyptians were influenced by many things. De Egyptenaren waren beïnvloed door veel dingen.Their religion and beliefs were shown in most of their paintings. Hun religie en overtuigingen werden getoond in de meeste van hun schilderijen.Paintings had pictures of gods and goddesses doing different activities. Schilderijen had foto's van goden en godinnen doen verschillende activiteiten.Colored portraits made predictions of the afterlife they believed in. Nature and everyday activities were main subjects too. Gekleurde portretten gemaakt voorspellingen van het hiernamaals zij geloofden inch Natuur-en dagelijkse activiteiten waren de belangrijkste onderwerpen ook.
Art Forms Kunstvormen
Egyptians had several kinds of art forms. Egyptenaren hadden verschillende soorten kunstvormen.Mummy cases, or sarcophaguses, were built for the bodies of kings or important people. Mama gevallen, of sarcofagen, werden gebouwd voor de lichamen van koningen of belangrijke mensen.They believed that the body went to an afterlife and the sarcophagus was to be a beautiful and valuable place for the body to rest. Ze geloofden dat het lichaam ging naar een hiernamaals en de sarcofaag was om uit te rusten een mooie en waardevolle plek voor het lichaam om.The body was wrapped in white bandages then it was put in its own case with a unique design. Het lichaam was gewikkeld in een wit verbanden dan was het zelf in zijn eigen zaak met een uniek design.But the more significant people were given more than one case, which were piled inside each other. Maar de meer belangrijke mensen kregen meer dan een zaak, die werden opgestapeld in elkaar.Another interesting art form was relief art. Een andere interessante vorm van kunst was reliefkunst.In relief art, the picture was carved into layers to give a raised look. In reliefkunst, foto is de gesneden in lagen te kijken geven een verhoogd.In the Old and Middle Kingdom, reliefs were made in soft limestone. In het Oude en het Midden-Koninkrijk, reliëfs zijn gemaakt in zachte kalksteen.During the New Kingdom sandstone was used. Tijdens het Nieuwe Rijk zandsteen werd gebruikt.Reliefs showed every kind of activity, from feasting to working, from learning to dancing. Lastenverlichting heeft elke soort van activiteit, van feesten samen te werken, uit te leren dansen.Statues were another common art form Egyptians liked making. Beelden werden andere veel voorkomende kunstvorm Egyptenaren hield maken.Most were of gods, goddesses, pharaohs, and queens. De meesten waren van de goden, godinnen, farao's en koninginnen.The statues could be made small or large. De beelden kunnen worden gemaakt klein of groot.Statues were not suppose to copy nature, but they were meant to be symbols of the people's beliefs. Beelden waren niet denken aan de natuur te kopiëren, maar ze waren bedoeld als symbool van het volk overtuigingen.Statues always had to be youthful figures. Beelden moest altijd jeugdige cijfers.The paintings and drawings of Egyptian people look flat and strange, because they were painted in a particular way. De schilderijen en tekeningen van de Egyptische platte en mensen kijken raar, want ze werden geschilderd in een bepaalde manier.I mportant people were painted larger than others. Ik BELANGRIJK mensen werden beschilderd groter dan anderen.Heads were shown from front view. Hoofden werden getoond vanaf de voorzijde te bekijken.Eyes and the top half of the body were shown from the front, but arms and legs were shown from the side, so that they were easier to see. Ogen en de bovenste helft van het lichaam werden getoond vanaf de voorkant, maar armen en benen werden getoond vanaf de zijkant, zodat ze makkelijker te zien waren.
Hieroglyphics Hieroglyphics
Egyptian language in writing was called hieroglyphics. Egyptische taal schriftelijk heette hiërogliefen.Because of its importance to the culture, this written and painted language was also an art form for the Egyptians. Hieroglyphics was a system with 24 alphabetic characters. Vanwege het belang ervan voor de cultuur, en schilderde deze schriftelijke taal werd ook een vorm van kunst voor de Egyptenaren. Hieroglyphics was een systeem met 24 alfabetische tekens.Vowels wouldn't be written down. Klinkers zou niet worden opgeschreven.Instead they had phonograms and ideograms. In plaats daarvan hadden ze fonogrammen en ideogrammen.Hieroglyphics were carved or painted. Hiërogliefen werden gebeeldhouwd of geschilderd.But for everyday purposes, they used a simple cursive form of hieroglyphics called hieratic. The picture writing, hieroglyphics was used for religious writings and for inscriptions on monuments. Maar voor alledaagse doeleinden gebruikten ze een eenvoudige vorm van cursieve hiërogliefen genoemd hiëratisch. Het beeld schrijven, hiërogliefen werd gebruikt voor religieuze geschriften en inscripties op monumenten.There were about 750 different hieroglyphs. Er waren ongeveer 750 verschillende hiërogliefen.It took as much as twelve years to learn to write in the Egyptians script. Het kostte zoveel als twaalf jaar om te leren schrijven in de Egyptenaren script.Many artists and scribes started learning at the age of four! Veel kunstenaars en schrijvers begonnen met het leren op de leeftijd van vier!They wrote on papyrus scrolls using colored inks and pens made from the softened ends of reeds. Ze schreven op papyrusrollen met gekleurde inkt en pennen zijn gemaakt van de geweekte uiteinden van riet.
Still,Egypt has its beautiful and delicate art. Toch, Egypte heeft zijn mooie en fijne kunst.Going to museums will help us to discover and learn more ancient art from Egypt. Naar musea zal ons helpen om te ontdekken en te leren meer oude kunst uit Egypte.You can look in tombs to see wall carvings, ancient pottery, and stone statues. U kunt kijken in de graven van aardewerk Zie de muur houtsnijwerk, oude, en stenen beelden.You never know, there may still be some new and undiscovered pieces of art. Je weet maar nooit, kunnen er toch nog enkele nieuwe en onbekende stukken van de kunst.Maybe you will find something too. Misschien wil je ook iets vinden.Egyptian art is loved by many people because of its mystery and wonderful colors. Egyptische kunst is geliefd bij veel mensen als gevolg van het mysterie en de prachtige kleuren.It can be admired still today. Het kan nog steeds te bewonderen vandaag.
SourcesBronnen
Hodge,Susie. Ancient Egyptian Art. Des Plaines, Hienemann Interactive Library, 1998. Hodge, Susie. Ancient Egyptian Art. Des Plaines, Hienemann Interactive Bibliotheek, 1998.
Gepubliceerd op 23.07.2010, 09:00 uur Door Frijke Broos
Bij een reis naar Egypte bezoeken de meeste mensen de piramides van Gizeh en Saqqara. Er zijn echter nog vele andere koninklijke graven te zien in het land. en westen van Cairo bevindt zich bijvoorbeeld een groot gebied met deze bijzondere bouwwerken. Deze maand zullen nog meer piramides open gaan voor publiek.
Tussen Gizeh en Saqqara ligt de koninklijke begraafplaats Abusir. Hier bevinden zich veertien piramides die vanaf deze maand te bezichtigen zijn. Nadat de zesde dynastie Gizeh had volgebouwd, begon de vijfde dynastie (2495 vc. - 2345 vc.) aan het gebied rond Cairo. De piramides van Abusir zijn kleiner dan die van Gizeh en zijn trappiramides. Ook is er naast sommige graven een kleinere piramide gebouwd voor de koningin. Hoewel sommige de tand des tijds niet hebben doorstaan en inmiddels zijn verdwenen, is het nog steeds de moeite waard om Abusir te bezoeken.
Piramide van Neferefre
Als je geïnteresseerd bent in de techniek waarmee de piramides zijn gebouwd, is het interessant om de piramide van Neferefre te bezoeken. Zijn graf is namelijk nooit afgebouwd en geeft daarom inzicht in de manier waarop piramides werden geconstrueerd.
De sfinxen van Luxor en Karnak
Naast de piramides van Abusir zullen meer toeristische attracties dit jaar open gaan voor publiek. Vanaf deze maand kan bijvoorbeeld het pad van de sfinxen tussen Luxor en Karnak bezocht worden. Hier zijn ongeveer negenhonderd beelden te bewonderen. In de buurt bevindt zich ook een recent opgegraven dorp uit de Romeinse tijd.
De Egyptische badsteden zijn gegroeid in de schaduw van de olievelden. Maar nu het toerisme in de lift zit en de olievoorraden stilaan uitgeput raken, gaan steeds meer stemmen op om de te stoppen met de oliewinning.
"We hebben dertig jaar hard gewerkt om een toeristische industrie op te bouwen rond onze wereldstranden en koraalriffen, en de olie-industrie zou alles kunnen vernielen", zegt Kamil Sedky, eigenaar van een strandhotel in Hurghada, vijfhonderd kilometer van de hoofdstad Caïro.
De 180 boorplatformen in de Golf van Suez zijn goed voor 80 procent van de Egyptische olieproductie. Historisch is het noordelijke gedeelte van de Golf het rijkst aan olie, maar nu de reserves er opdrogen, zakken de oliebedrijven steeds meer af naar het zuiden. Zo komen ze dicht bij badsteden als Hurghada en Sharm El-Sheikh, samen goed voor negentigduizend hotelkamers en werk voor meer dan een half miljoen Egyptenaren.
Ecosystemen
Hoewel decennia van olieproblemen in de Golf van Suez de koraalriffen vernield hebben en de stranden er zwart zien, blijft de rest van de Rode Zee een van de meest diverse ecosystemen ter wereld, met meer dan duizend soorten vissen, zeeschildpadden en vogels.
Die ecosystemen zijn van levensbelang voor het toerisme. De badsteden hebben hun duizelingwekkende groei te danken aan het glasheldere water en de wereldberoemde duiksites voor de kust. "Als de zee of de stranden vernield worden, mogen we onze zaken opdoeken", zegt Sameh Howaidek van de Red Sea Investors Association.
AMSTERDAM - Handelaren in namaakproducten concentreren zich steeds meer op de verkoop aan particulieren via internet in plaats van bulkverzendingen aan tussenhandelaren. Ze lopen hierdoor minder risico dat een partij wordt onderschept. Dit staat in een verslag van de Europese Commissie.
Driekwart van de illegale producten die in 2009 door Europese douane-ambtenaren is onderschept werd verzonden via de post of door de lucht. Dit wijst er op dat de verkoop van illegale items via internet is gestegen.
Opvallend is dat het niet langer alleen traditionele luxe artikelen zoals horloges en tassen zijn die nagemaakt worden. Douane-ambtenaren zagen juist een toename in de levering van illegale pruiken, make-up, schoenen en ontkrullingsmiddelen, met name in Ierland en het Verenigd Koninkrijk. In Egypte onderschepte de douane de meeste illegale handel in speelgoed, terwijl bijna 75 procent van de illegale medische producten afkomstig is uit de Verenigde Arabische Emiraten. De meeste voedingsmiddelen en alcohol die de EU illegaal binnenkomen komen uit Turkije.
Overigens voert China nog steeds de lijst aan van landen die de meeste illegale handel drijven met Europa. Vorig jaar heeft de EU een overeenkomst met China getekend om de illegale handel tegen te gaan. Volgens de Commissie is het nog te vroeg om het succes van deze overeenkomst te meten.
ASTRONOMIE23 juli 2010 om 10:30 uur Auteur: Caroline Hoek
Wetenschappers hebben in de woestijn van Egypte een zeer goed bewaard gebleven krater ontdekt. De krater die de naam Kamil heeft gekregen is zon 45 meter breed en werd met behulp van Google Earth ontdekt. Een meteoriet van zon 1.3 meter groot zou de krater veroorzaakt hebben.
Deze krater is een echte schoonheid, vertelt onderzoeker Luigi Folco. Hij is goed bewaard gebleven en kan ons veel vertellen over de kleinere meteorietinslagen op aarde. Het is zo leuk. Het is zo keurig. Het heeft iets buitengewoons.
Meteoriet De wetenschappers gaan er op basis van de kenmerken en grootte van de krater vanuit dat deze veroorzaakt is door een ijzeren meteoriet met een diameter van 1.3 meter. Deze meteoriet zou met een snelheid van zon 11.732 kilometer per uur op aarde zijn geland.
Jong Het is nog onduidelijk wanneer de meteoriet insloeg, maar de wetenschappers vermoeden dat het niet veel langer dan enkele duizenden jaren geleden was. Daarmee is dit een relatief jonge krater.
Foto: Museo Nazionale dell'Antartide Università di Siena
Erosie Over het algemeen worden dergelijke kraters enkel op de maan of op Mars aangetroffen; de processen in de atmosfeer en op het oppervlak zelf hebben daar weinig grip op de krater. Zo blijft deze goed bewaard. Op aarde speelt erosie een grote rol.
Dreiging In totaal hebben onderzoekers zon 175 kraters op aarde gevonden. Natuurlijk is de aarde wel vaker door rondvliegend puin geraakt, maar de restanten daarvan zijn door snelle veranderingen van het aardoppervlak voorgoed verdwenen. Dat maakt deze vondst dan ook van groot belang. Kleine meteorieten slaan vrij vaak op aarde in: elke tien tot honderd jaar wel een keertje. Het bestuderen van deze krater is een mooie kans voor wetenschappers om een beeld te krijgen van de dreiging van kleine objecten en wat wij daaraan kunnen doen.
Vrijwel elke maand stort puin ter grootte van een wasmachine in de atmosfeer rondom de aarde. Het meeste daarvan verbrandt in de atmosfeer. Het enige wat dan overblijft is een rode vuurbal in de lucht en zelfs deze wordt relatief weinig waargenomen.
De beroemde buste van Nefertiti is een vervalsing die in 1912 gefabriceerd, zo meldt de kunsthistoricus Henri Stierlin in een geschrift dat binnenkort nog moet verschijnen.
De aanwijzigingen die erop wijzen dat het onmogelijk is dat de buste van de Egyptische farao 3.400 jaar oud is stapelen zich op, aldus de Zwitserse kunsthistoricus.
Tiara Volgens Stierlin werd het borstbeeld door beeldhouwer Gerardt Marks gemaakt op de site waar in 1912 de archeologische opgraving plaatsvonden. De Duitse archeoloog Ludwig Borchardt had gevraagd om een portret van de farao, waarop ze de tiara (hoofddeksel) droeg, waarvan geweten was dat ze zich ermee vertoonde. Hij wilde het ook met min of meer realistische kleuren laten beschilderen met behulp van oude kleurstoffen die gevonden werden tijdens de opgravingen, zegt Stierlin nog.
Belachelijk maken Tijdens een bezoek van de Duitse prins op 6 december 1912 werd de buste opgemerkt en voor authentiek aanzien. De archeoloog zou daarop niet de moed hebben gehad om zijn gasten "belachelijk te maken", aldus de kunsthistoricus.
Authenticiteit In een reactie verklaardde Dietrich Wildung, directeur van het Egyptisch museum in Berlijn dat de buste tentoonstelt, dat hij geen "twijfelachtige" voorwerpen toont "aan de 700.000 bezoekers die we ieder jaar ontvangen". Volgens hem tonen verschillende wetenschappelijke analyses de authenciteit van het voorwerp aan. (belga/sps)
Bij een veiling van strips zijn afgelopen weekend twee originele zwart-wituitgaven van Kuifje voor elk 12.000 euro onder de hamer gegaan. Het ging om een exemplaar van "Kuifje in het land van de Sovjets" uit 1930 en "De sigaren van de Farao" uit 1942.
Een gekartonneerd exemplaar van "Asterix en de Gothen" uit 1961 veranderde voor 6.720 euro van eigenaar. Een exemplaar van "De fluit met 6 smurfen" uit de reeks "Johan en Pirrewiet" was 5.760 euro waard. (belga/jv)
De Egyptische president Hosni Moebarak is terminaal ziek en sterft mogelijk nog binnen het jaar, meldt de Jerusalem Post op basis van bronnen bij de Amerikaanse en Europese inlichtingendiensten. Moebarak zou bezwijken aan maagkanker en kanker aan de alvkleesklier. Mogelijk overlijdt hij nog voor de presidentsverkiezingen van september 2011. * De 82-jarige Moebarak had gisteren nog gesprekken met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, de Amerikaanse gezant George Mitchell en de Palestijnse president Mahmoed Abbas. * Moebarak werd in 1981 staatshoofd van Egypte nadat de toenmalige president Anwar Sadat tijdens een militaire parade werd gedood door terroristen die banden hadden met de Egyptische Moslim Broederschap die later de Egyptische Islamitische Jihard werd onder leiding van Ayman al-Zawahiri, de nummer twee van al-Qaida.
GESCHIEDENIS20 juli 2010 om 9:50 uurAuteur: Caroline Hoek
Howard Carter bracht vele jaren in Egypte door en beschreef duizenden voorwerpen en gebeurtenissen die leidden tot of voortvloeiden uit de vondst van de tombe van Toetanchamon. Dankzij een Engelse archeoloog kunnen we de dagboeken van Carter nu allemaal raadplegen: ze staan online!
In 1922 vindt Carter de tombe van Toetanchamon. Het is een historische ontdekking. In tegenstelling tot andere koninklijke Egyptische graven is deze tombe nog geheel intact en niet door schatzoekers leeggeroofd. In het graf lagen zoveel schatten dat Carter er tien jaar over deed om deze allemaal te beschrijven. De fotos, aantekeningen en dagboeken die die studie opleverden, worden tot op de dag van vandaag gekoesterd en liggen opgeslagen in het Griffith Institute.
Vragen Hoewel wetenschappers, maar ook amateurarcheologen veel over de vondst van Toetanchamon weten, zijn er ook nog veel vragen. Carter stierf zeven jaar nadat de opgraving eindigde. Hij had geen tijd gehad om zijn werk te publiceren en uit onderzoek blijkt dat hij er zelfs niet aan toegekomen is om alle 5398 objecten in het graf van Toetanchamon gedegen te bestuderen.
Onduidelijk In het graf lag van alles: wapens, muziekinstrumenten, strijdwagens, kleding en cosmetica. Sommige objecten waren gemakkelijk te identificeren, maar van anderen is nog steeds onduidelijk wat het precies voor moet stellen of waar het voor gebruikt kon worden.
Terugdeinzen
Archeologen willen natuurlijk niets liever dan afrekenen met al die vraagtekens. En ze realiseren zich heel goed dat ze dat niet alleen kunnen. Daarom roepen ze de hulp in van amateurs, experts en leken. Ik zeg vaak dat de echte vloek van Toetanchamon is dat Egyptologen terugdeinzen voor het werk, vertelt expert Marianne Eaton-Krauss. Deze stukken (uit het graf van Toetanchamon, red.) zijn prachtig gemaakt. Het is veel werk om ze te bestuderen. En je moet zowel verstand hebben van symboliek als van technologie.
Bestuderen Om er zeker van te zijn dat Carters vondst gedegen bestudeerd wordt, besloten de archeologen alle aantekeningen, fotos en dagboeken van Carter online te zetten. Iedereen die geïnteresseerd is, kan er nu bij. Er is dus geen excuus meer om Carters levenswerk links te laten liggen.
Dagboek Zon 98 procent van alle aantekeningen van Carter is nu online te vinden. De overige 2 procent verschijnt de komende drie maanden. Het mooiste deel van dit digitale archief is ongetwijfeld het dagboek van Carter. Hierin beschrijft hij op nuchtere wijze hoe het er tijdens de opgravingen aan toe gaat. Boven elke dag is te lezen waar hij zich bevindt en hoe hij daar gekomen is (veelal met behulp van twee ezels).
Unieke informatie
Het digitaliseren van dit enorme archief is een monnikenwerk geweest dat in 1993 startte en nu zon zeventien jaar later bijna af is. Nu kunnen de vragen wellicht eindelijk met een beetje hulp van anderen beantwoord worden. Want de aantekeningen van Carter bevatten informatie die nergens anders te vinden is. Zo beschreef de archeoloog nauwkeurig waar alle objecten in het graf lagen. De volgorde van deze voorwerpen was namelijk heel anders dan de volgorde die we nu in het museum zien.
Fotos Ook de fotos zijn van onschatbare waarde. Zo is op de fotos van Carter een prachtige leren sandaal te zien. Deze is versierd met bladgoud en gekleurde kralen. Maar wanneer we deze sandaal nu in het museum opzoeken, blijkt dat deze is vergaan tot een zwart hoopje.
Geheimen Archeologen hebben er alle vertrouwen in dat dit online archief voor antwoorden gaat zorgen. Dus: mocht u zichzelf deze zomervakantie vervelen dan weet u wat u te doen staat: de geheimen van Toetanchamon ontrafelen.
Voor de overzichtspagina met daarop links naar fotos, aantekeningen, belangrijke bronnen en Carters dagboeken klikt u hier. Voor de pagina met enkel fotos kunt u hier terecht.
Binnenkort vinden jullie onze nieuwsbrief weer in de bus. Hierbij wil ik alvast de lezing van september aankondigen en ons cursussenprogramma voor volgend werkjaar. Willy Goossens - De Vallei der Koningen
De koningen van het Nieuwe Rijk (1550-1070 v.Chr.) lieten zich be-graven in onopvallende rotsgraven uitgehakt in de klifwanden van twee wadi's in het Thebaanse gebergte. Wat bracht de Egyptische ko-ningen ertoe om hun graf hier aan te leggen? De aanleg van rotsgra-ven betekende immers een keerpunt in de koninklijke grafarchitec-tuur, omdat de samenhang tussen graf en dodentempel verbroken werd. In deze lezing worden de verschillende graftypes, de inplanting van de graven, het uithakken en het decoreren ervan uitvoerig be-handeld.
Leuven: dinsdag 28 september 2010 Gent: donderdag 30 september 2010
De lezing in Gent vindt plaats in de auditoria economie, auditorium VIII, aan het Sint-Pietersplein (het auditorium is te bereiken via de Sint-Pietersnieuwstraat en dan het eerste straatje rechts, de Hoveniersberg); in Leuven traditiegetrouw in het Monseigneur Sencie Instituut (Erasmusplein 2, achter de centrale bibliotheek van de KULeuven). De lezingen starten telkens om 20 uur.
Cursussen Egyptische teksten I
De cursus Egyptische teksten I vormt het vervolg op de cursus Hiërogliefen III en is bestemd voor iedereen die de grammatica van het Middelegyptisch beheerst. In de les wordt een diverse groep Middel-egyptische teksten gelezen om kennis te maken met de verschillende tekstgenres die het Egyptisch rijk is.
De cursus gaat tweewekelijks door in CC Romaanse Poort (Brusselsestraat, Leuven) op zaterdagnamiddagen tussen 15u en 17u. Inschrij-ving kost 140 euro (leden) of 200 euro (niet-leden) en kan door het juis-te bedrag te storten op het rekeningnummer 431-0594551-08 van Egyptologica Vlaanderen vzw met de mededeling Cursus Teksten I. Inschrijven voor 1 oktober 2010.. De cursus gaat door op 16/10, 30/10, 13/11, 27/11, 11/12, 15/1, 24/1, 12/2, 26/2, 12/3, 26/3, 9/4, 23/4 en 7/5 (data onder voorbehoud).
Egyptische teksten II
In deze cursus worden alle teksten gelezen op basis van foto's. Er komen teksten aan bod uit de gehele Egyptische geschiedenis, en dus geschreven in de verschillende taalfases van het Egyptisch (Oudegyp-tisch, Middelegyptisch en Nieuwegyptisch). Kennis van het Middel-egyptisch is vereist.
De cursus gaat tweewekelijks door in CC Romaanse Poort (Brusselsestraat, Leuven) op zaterdagnamiddagen tussen 12u30 en 14u30. In-schrijving kost 140 euro (leden) of 200 euro (niet-leden) en kan door het juiste bedrag te storten op het rekeningnummer 431-0594551-08 van Egyptologica Vlaanderen vzw met de mededeling Cursus Teksten II. Inschrijven voor 1 oktober 2010.. De cursus gaat door op 16/10, 30/10, 13/11, 27/11, 11/12, 15/1, 24/1, 12/2, 26/2, 12/3, 26/3, 9/4, 23/4 en 7/5 (data onder voorbehoud).
Het is ook mogelijk om zich in te schrijven voor beide cursussen. Dat kost 200 euro voor leden. Voor niet-leden is er geen voordeeltarief.
GESCHIEDENIS16 juli 2010 om 9:43 uur Auteur: Caroline Hoek
Archeologen hebben in het Egyptische Beni-Sueif de restanten van een 3000 jaar oude tempel gevonden. De tempel zou in opdracht van farao Ramses II zijn gebouwd en ook alleen voor deze machtige farao bedoeld zijn geweest. Nabij de tempel vonden archeologen beelden, aardewerk en potten.
In de resten van de tempel hebben archeologen tien cartouches (troonsnamen, red.) van Ramses II gevonden, vertelt expert Sabri Abdel Aziz. En daaronder een reliëf waarin stond dat de heerser deze tempel voor zichzelf had laten bouwen.
Nabij de tempel vonden archeologen tevens de restanten van verschillende gebouwen die uit de vierde of vijfde eeuw stamden. Ook doken er terracottabeelden van Isis, Aphrodite en Horus op.
Ramses II regeerde Egypte van 1279 tot 1213 voor Christus en was de zoon van Seti I, wiens tombe met geheime tunnel in juni werd blootgelegd. Ramses II wordt gezien als één van de machtigste faraos van Egypte. Hij liet ook heel wat indrukwekkende werken achter. Zo werden de tempels van Abu Simbel en het Ramesseum tijdens zijn regeerperiode gebouwd. Ook liet hij een complete stad uit de grond stampen: Pi-Ramses. Dit werd de hoofdstad van Egypte en hier zouden ook de tien plagen van Egypte hebben plaatsgevonden.
Radicalen vangen bot: '1001 Nacht' niet verboden in Egypte
Radicalen vangen bot: '1001 Nacht' niet verboden in Egypte
Justitie in Egypte heeft vandaag beslist geen gevolg te geven aan een klacht van islamistische advocaten, die de sprookjes van Duizend en Eén Nacht wilden verbieden wegens immoreel. Dat meldt het persagentschap Mena.
Procureur-generaal Abdel-Meguid Mahmoed heeft de klacht zonder gevolg geklasseerd. De klacht was ingediend na de publicatie door een regeringsorganisme van een nieuwe editie van de bekende sprookjes.
Aanzetten tot onzedig gedrag De advocaten wilden het werk in beslag laten nemen en de uitgevers laten opsluiten. Volgens hen zetten de referenties naar seks aan tot "zonde en onzedig gedrag" en vormen ze een belediging voor de publieke moraal.
De procureur ging daar niet mee akkoord en dat opperde dat de sprookjes al eeuwen zonder problemen worden gepubliceerd en als inspiratie hebben gediend voor talloze artiesten. Voorts zei hij dat de eisers niets nieuws hadden aangebracht tegenover een vonnis uit 1985, dat de publicatie van het meesterwerk had toegestaan. (afp/tw)
(Novum/AP) - In Egypte is een nieuwe belasting op tabakswaar van kracht gegaan. De prijs van sigaretten stijgt meer dan veertig procent, die van tabak voor waterpijpen is zelfs verdubbeld. Daarmee hoopt de regering het roken in Egypte te ontmoedigen en gezondheidsprogramma's te financieren.
De belastingmaatregel werd al in mei goedgekeurd. Verwacht wordt dat de belasting jaarlijks zo'n 280 miljoen euro oplevert.
Uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat het aantal rokers in het land de afgelopen dertig jaar ruim tweemaal sneller is toegenomen dan het bevolkingsaantal