Op 28 januari melden verschillende media dat een tiental plunderaars het Egyptologisch Museum van Cairo was binnengedrongen. 'Ik wilde weten wat er aan de hand was', zegt Jacques Kinnaer, die het museum bezocht tijdens zijn opleiding in de jaren '80.
'Zelf naar Egypte afreizen was helaas geen optie. Daarom richtte ik de Facebookpagina op, om daarop alle mogelijke informatie over de roof te verzamelen.'

Beeldjes als hamer

Kinnaer is geschokt door het brute geweld waarmee de plunderaars te werk gingen. 'Volgens sommige bronnen gebruikten ze eeuwenoude stenen beeldjes als hamers om de ruiten van de vitrinekasten mee in te slaan.'

Die grove werkwijze doet vermoeden dat de inbrekers met weinig archeologische voorkennis in het museum zijn binnengedrongen.
'Ze zijn vooral op zoek gegaan naar goud om te verkopen', zegt Kinnaer. 'Uit één beeldengroep hebben de dieven het gouden beeld van farao Toetanchamon meegenomen.
 De houten boot waarop hij stond, hebben ze zwaar beschadigd achtergelaten.'

Burgerwacht

In tegenstelling tot eerdere berichten is de inbraak in het museum niet het werk van de demonstranten op het Tahrirplein. 'De betogers hebben snel gemerkt dat plunderaars het museum zijn binnengedrongen', zegt Kinnaer.
 'Ze hebben een menselijke ketting gevormd rond de site, zodat de plunderaars niet veel buit konden maken. Het gaat tenslotte om hun nationale trots
.'Daardoor kon erger worden voorkomen. 'Enkele waardevolle objecten werden teruggevonden in de onmiddellijke omgeving van het Tahrirplein.
Een beeld van de grootvader van Toetanchamon is teruggevonden in een vuilniscontainer in de buurt.'

Toch is er volgens Kinnaer weinig reden tot optimisme. Een achttiental beelden en voorwerpen uit de unieke collectie is nog steeds spoorloos. Kinnaer beseft dat de verdwenen toppers uit de museumcollectie niet meteen boven water zullen komen.
'Sommige beelden zijn zo bekend dat geen enkele verkoper het in zijn hoofd zou halen ze te verhandelen. Maar minder bekende stukken kunnen gemakkelijk in een ondergronds circuit verzeilen. Het is zelfs al gebeurd dat musea objecten krijgen aangeboden, die gestolen zijn uit de collectie van een ander museum.'

Zoektocht

Kinnaer heeft de UNESCO en SAFE (Save Archaeology for Everyone) gecontacteerd om mee te zoeken. De UNESCO vergewist zich momenteel van de toestand van de Egyptische collecties. SAFE probeert historisch erfgoed in het ondergrondse antiekcircuit op te sporen.

Kinnaer koestert toch een sprankeltje hoop dat de verdwenen kunstschatten ooit nog opduiken. 'We hebben contact met een aantal kunst- en antiekhandelaars die mee zullen uitkijken naar de objecten die uit Cairo verdwenen zijn.
Zij zullen melden wanneer ze een van de schatten te koop aangeboden krijgen. Ik hoop dat onze webpagina daar op een of andere manier toe kan bijdragen.'