Om bij tijd, eens terug te genieten van de plaatsen waar je ooit geweest bent! De wereld in een muisklik http://www.alovelyworld.com/index2.html
OP REIS MET DE BLAUWE VOGEL - Cruise op deNijl -
1.Lezers die het hele REISVERSLAG WENSEN TE LEZEN.... weet dat dit in omgekeerde orde staat.
Het begint met de terugreis 15.09.06 (zie blog vanaf 3december 06) en eindigt met het vertrek op 01.09.06 ( zie blog vanaf 3 oktober 06)
2.Verder wordt deze blog aangevuld met EGYPTE NU:actuele feiten en vondsten...
22-03-2011
Mummies en piramides
Mummies en piramides
Naar jaarlijkse gewoonte is het aal hens aandek in de hoofdbib tijdens jeugdboekenweek. Zij maken er zelfs bijna een jeugdboekenmaand van. Het thema dit jaar is de geheimen van het Oude Egypte. Heel wat mysteries worden dan ontsluierd zoals: Waarom werden er piramides gebouwd? Hoe werd een piramide gebouwd? Hoe maakten de Egyptenaren een mummie?
Elk jaar zakt een groot aantal klassen afnaar de bibliotheek om kennis te maken met het thema. De tentoonstelling is ook tijdens de openingsuren te bekijken en dat *van maandag 14 maart tot en met vrijdag 8 april.
Thorben en Noortje van Mariaberg vonden de verhalen van het Oude Egypte zo'tof eng' dat ze op woensdagmiddag met de broertjes Guus en Berrend terug kwamen.
Honderduit vertelden ze de verhalen van de verschillende goden met rare hoofden, de hiërogliefen, ... Maar het aller spannendste was de sarcofaag met een 'echte mummie' er in. *
zaterdag 19 maart 2011 00:00 VAASSEN - Op donderdagavond 31 maart wordt bij KuVa in Vaassen een lezing gegeven over oud-Egyptische kunst. Spreekster is de enthousiaste Cathelijne Devens die dit jaar haar studie Egyptologie in Leiden hoopt af te ronden. Het grootste verschil tussen Westerse en Egyptische kunst is volgens haar het ontbreken van perspectief. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat perspectief eigenlijk niet meer is dan een optische illusie,die de werkelijkheid vervormt. De Egyptenaren waren er sterk op gericht om de toeschouwer te laten zien wat er daadwerkelijk was. Tijdens de lezing laat Cathelijne Devens u aan de hand van beelden kennismaken met de verschillende ontwikkelingen binnen de Egyptische kunst. Bij de zogenoemde Amarna-kunst zal zij iets langer stilstaan, omdat deze lijkt af te wijken van de de gangbare kunst uit de Egyptische oudheid.
Aan het eind van de lezing heeft u een goed beeld van de belangrijkste kenmerken van de Egyptische kunst in het Oude Rijk, het Midden Rijk en het Nieuwe Rijk. Ook over andere aspecten van de oud-Egyptische cultuur kunnen vragen gesteld worden. Cathelijne is binnen de Egyptologie gespecialiseerd in erotiek en seksualiteit waarover zij veel parate kennis heeft. In verband met het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden te reserveren.
Aanvang lezing om 20.00 uur. Vanaf 19.30 uur geopend voor een kop koffie/thee, die bij de prijs van 5.- is inbegrepen.
Adres: Museum Vaassen Historie,Dorpsstraat 73 (eerste verdieping)in Vaassen. Reservering vanaf 2 weken voor de lezing bij KuVa in Museum Vaassen Historie of per email bij Hans van der Wateren: sieraden@atelier-de-enk.nl Voor meer informatie over KuVa zie: www.ku-va.nl
Reizigers schatten de gezondheidsrisico's van het reizen niet altijd goed in
. Infectieziekten liggen op de loer ook in bestemmingen als Turkije, Egypte, Marokko en Kroatië.
Toch gaat de helft van de reizigers onbeschermd op weg.
Nederlanders houden van reizen en kiezen steeds vaker voor exotische bestemmingen. In deze populaire vakantielanden komen meer typische reizigersziekten voor dan je zou denken.
Uit een onderzoek van TNS/NIPO blijkt dat 73% van de reizigers naar Egypte en 62% van de reizigers naar Marokko zich laat vaccineren. Voor Turkije is dat maar 54% en voor Kroatië slechts 39%. Een derde van de vakantiegangers die zich wel laten vaccineren, kiest voor een combinatie van hepatitis A en B.
Kosten vaccinaties Soms zien reizigers op tegen de kosten. Bedenk hierbij wel dat een aantal vaccins bescherming bieden voor 10 jaar (DTP) of 25 jaar (Hepatitus A). Vaccinaties worden vaak geheel of gedeeltelijk vergoed in een aanvullende zorgverzekering.
Reizigersadvisering Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) http://www.lcr.nl geeft een advies per land. Zo kun je gemakkelijk beoordelen welke risico's gelden voor jouw vakantiebestemming. Maak verder gebruik van de Reisadviezen voor veiligheid en gezondheid: http://www.back2.nl/reisadvies.htm
AMSTERDAM - De Egyptische minister van oudheden en tevens wereldberoemd Egyptoloog Zahi Hawass heeft zijn functie neergelegd. Hawass kan naar eigen zeggen niet langer aanzien hoe, sinds de revolutie in het land, nog steeds graftombes en musea worden geplunderd.
Zo werden er in januari tijdens de massale betogingen tegen het regime van toenmalig president Hosni Mubarak in de Egyptische hoofdstad Caïro belangrijke kunstvoorwerpen gestolen uit het Egyptisch Museum.
Volgens Hawass, de bekendste archeoloog en Egyptoloog van het land, ging het om acht belangrijke stukken, waaronder een verguld houten beeld van farao Toetanchamon, die wordt gedragen door een godin. Eenzelfde soort beeldje van Toetanchamon met een harpoen is ook zoek.
Hawass werd na het aftreden van Mubarak op 11 februari door (de inmiddels ook afgetreden) interim-premier Ahmed Shafiq aangesteld als tijdelijk minister van Oudheden.
Aanzien
Ik kan niet aanblijven en zien hoe de oudheden worden gestolen, terwijl ik er niets aan kan doen om het te stoppen, zegt Hawass in een vraaggesprek dat is gepubliceerd op zijn eigen website. Dit is niets voor mij. Ik heb er altijd voor gevochten om gestolen histrische voorwerpen terug te halen naar Egypte.
Er is nog een tweede reden voor zijn vertrek, zo schrijft Hawass. Oplichters zouden hem hebben beschuldigd van het stelen van antieke voorwerpen en jongeren hebben opgehitst om tegen de archeoloog te betogen.
Om deze redenen denk ik dat ik, als ik nog zes maanden aanblijf (tot de verkiezingen in Egypte, red.), niet in staat zal zijn mijn geliefde oudheden te beschermen. Ik zal niet kunnen werken in deze puinhoop, aldus Hawass. Daarom heb ik besloten af te treden.
Complotten in het Oude Rijk: Werd farao Teti vermoord? door Bart Van Dooren
Bij Manetho kunnen we lezen dat farao Teti vermoord werd door zijn lijfwachten. Echte bewijzen uit die periode zelf hebben we daar niet voor, maar er lijkt wel allerlei vreemds aan de hand in de graven uit die regeerperiode: graven die van eigenaar veranderen, namen die worden uitgekapt
. En waarom is de mastaba van vizier Mereroeka zo opvallend groot en mooi? En waarom duiken na de vijfde dynastie waarin de zonnecultus zo belangrijk was plots koningen op die niet genoemd zijn naar de zonnegod? Allemaal puzelstukjes waarmee een mooie hypothese kan worden opgebouwd, maar of er ook iets van klopt?
Leuven: dinsdag 29 maart 2011 Gent: donderdag 24 maart 2011
Lezing Egyptologica Vlaanderen Gent: auditoria economie, auditorium VIII, aan het Sint-Pietersplein (het auditorium is te bereiken via de Sint-Pietersnieuwstraat en dan het eerste straatje rechts, de Hoveniersberg) Leuven: het Monseigneur Sencie Instituut (Erasmusplein 2, achter de centrale bibliotheek van de KULeuven)
Jacques Kinnaer(Belg) probeert de verdwenen kunstvoorwerpen terug te vinden
Een Belg,Jacques Kinnaer probeert de verdwenen kunstvoorwerpen terug te vinden
Het Egyptologisch Museum aan het Tahrirplein werd bij de volksopstand eind januari brutaal geplunderd. Via de Facebookpagina 'Protect Egyptian Cultural Heritage' probeert de Belgische egyptoloog Jacques Kinnaer de verdwenen kunstvoorwerpen terug te vinden: 'Hopelijk zijn ze niet in handen van malafide kunsthandelaars.'
Op 28 januari melden verschillende media dat een tiental plunderaars het Egyptologisch Museum van Cairo was binnengedrongen. 'Ik wilde weten wat er aan de hand was', zegt Jacques Kinnaer, die het museum bezocht tijdens zijn opleiding in de jaren '80. 'Zelf naar Egypte afreizen was helaas geen optie. Daarom richtte ik de Facebookpagina op, om daarop alle mogelijke informatie over de roof te verzamelen.'
Beeldjes als hamer
Kinnaer is geschokt door het brute geweld waarmee de plunderaars te werk gingen. 'Volgens sommige bronnen gebruikten ze eeuwenoude stenen beeldjes als hamers om de ruiten van de vitrinekasten mee in te slaan.'
Die grove werkwijze doet vermoeden dat de inbrekers met weinig archeologische voorkennis in het museum zijn binnengedrongen. 'Ze zijn vooral op zoek gegaan naar goud om te verkopen', zegt Kinnaer. 'Uit één beeldengroep hebben de dieven het gouden beeld van farao Toetanchamon meegenomen. De houten boot waarop hij stond, hebben ze zwaar beschadigd achtergelaten.'
Burgerwacht
In tegenstelling tot eerdere berichten is de inbraak in het museum niet het werk van de demonstranten op het Tahrirplein. 'De betogers hebben snel gemerkt dat plunderaars het museum zijn binnengedrongen', zegt Kinnaer. 'Ze hebben een menselijke ketting gevormd rond de site, zodat de plunderaars niet veel buit konden maken. Het gaat tenslotte om hun nationale trots .'Daardoor kon erger worden voorkomen. 'Enkele waardevolle objecten werden teruggevonden in de onmiddellijke omgeving van het Tahrirplein. Een beeld van de grootvader van Toetanchamon is teruggevonden in een vuilniscontainer in de buurt.'
Toch is er volgens Kinnaer weinig reden tot optimisme. Een achttiental beelden en voorwerpen uit de unieke collectie is nog steeds spoorloos. Kinnaer beseft dat de verdwenen toppers uit de museumcollectie niet meteen boven water zullen komen. 'Sommige beelden zijn zo bekend dat geen enkele verkoper het in zijn hoofd zou halen ze te verhandelen. Maar minder bekende stukken kunnen gemakkelijk in een ondergronds circuit verzeilen. Het is zelfs al gebeurd dat musea objecten krijgen aangeboden, die gestolen zijn uit de collectie van een ander museum.'
Zoektocht
Kinnaer heeft de UNESCO en SAFE (Save Archaeology for Everyone) gecontacteerd om mee te zoeken. De UNESCO vergewist zich momenteel van de toestand van de Egyptische collecties. SAFE probeert historisch erfgoed in het ondergrondse antiekcircuit op te sporen.
Kinnaer koestert toch een sprankeltje hoop dat de verdwenen kunstschatten ooit nog opduiken. 'We hebben contact met een aantal kunst- en antiekhandelaars die mee zullen uitkijken naar de objecten die uit Cairo verdwenen zijn. Zij zullen melden wanneer ze een van de schatten te koop aangeboden krijgen. Ik hoop dat onze webpagina daar op een of andere manier toe kan bijdragen.'
Datum: woe. 16-03-2011 Tijd: 19.30 - ca. 20.45 uur Plaats: Leiden, Lipsius Gebouw Zaal: 227 Toegang: 8,-- voor donateurs Huis van Horus 10,-- voor niet-donateurs Aanmelden: gewenst via info@huisvanhorus.nl of 06-52008364
Geneeskunde stond in het oude Egypte op een hoog peil. Maar wat weten we eigenlijk van de Oudegyptische geneeskunde? Verschillende aspecten passeren de revue. Allereerst wordt ingegaan op de bronnen, waaruit we deze kennis hebben. De belangrijkste medische papyri worden kort behandeld. De belangrijkste artsen en soorten artsen komen aan bod. We bekijken verschillende ziekten en andere aandoeningen en hoe men deze poogde te genezen. Van sommige aandoeningen bestaan zelfs afbeeldingen.
Frans Strooband is arts en houdt zich reeds 20 jaar bezig met de Egyptologie. Tijdens deze lezing komen beide interesses samen. Met zijn medische achtergrond verschaft Frans Strooband u een nieuwe kijk op de oud-Egyptische geneeskundige kennis en mogelijkheden.
Foto: set medische apparaten afgebeeld in de tempel van Kom Ombo, bij het ritueel van het genezen van het wedjat-oog. Bjorn Koopmans
Het geheim van het Lambrecht-succes, kan samengevat worden in twee kernwoorden: familie en Vlaams.
De familieband is inderdaad van levensbelang voor onze zaak'', zegt Cécile Fache (62), weduwe van stamhoofd Frans Lambrecht. ,,Al onze zonen zijn intussen naar Egypte afgezakt.
Elk van hen draagt hier een grote last op de schouders. Christophe is net als zijn vrouw Susanne hotelmanager, Didier neemt de marketingafdeling voor zijn rekening en Pascal trekt naar de beurzen. We werken bijna dag en nacht . Met ons team proberen we het de klanten voor de volle honderd procent naar hun zin te maken.''
Daarnaast is ook Vlaanderen een belangrijk ingrediënt van het succesrecept.
,,Wij respecteren de Egyptische cultuur ten volle, maar proberen tegelijk de Vlaamse aanpak te importeren. Daarom doen we bijvoorbeeld beroep op Vlaamse koks en managers. Het resultaat is de typisch perfectionistische Vlaamse aanpak, die onze klanten bijzonder weten te waarderen.''
Belg pionier van massatoerisme aan Rode Zee in Egypte
Van 25 november to 09 december verbleven we in hotel " Kiroseiz - The three corners resort" gelegen vlakbij bij Naama Bay - Sharm-el-Sheikh.
Van vrienden wisten we dat dit hotel van Belgische eigenaars was. Wat we echter niet wisten was dat de "The Three Corners Resort" nu al 12 hotels omvatte. In onderstaand krantenartikel van 2005 vond ik een verslag over " hoe het allemaal groeide ! Gewoon fantastisch !
en wat belangrijk is: "The Touch of Belgian Hospitality at the Egyptian Sea"
Belg pionier van massatoerisme aan Rode Zee in Egypte
Begonnen met ijssalon en nu eigenaar van 10 mega-hotels
maandag 20 juni 2005
Auteur: Van onze reporter in Egypte Nicholas LATAIRE
De West-Vlaamse familie Lambrecht mag zich zondermeer dé uitvinder van het Rode Zee-toerisme noemen. Binnenkort opent farao Christophe Lambrecht (38) zijn tiende hotel in het land van de piramides. Samen met zijn 1.700 personeelsleden, verhuurt hij al 4.500 bedden. ,,En zeggen dat alles twintig jaar terug met een ijssalon in Hurghada begon...''
Het Egyptische succesverhaal van de familie Lambrecht, wortelt in het enorme marktgevoel van vader Frans, die drie maanden geleden op 65-jarige leeftijd, overleed. ,,Door zijn job in de textielsector, kende vader het Midden-Oosten in het algemeen en Egypte in het bijzonder, door en door.
Geen enkel stadje had nog geheimen voor hem'', zegt zoon Christophe (38). ,,Zeker Hurghada aan de Rode Zee-riviera niet. Zelfs op het moment dat het vissersdorpje nog maar 5.000 inwoners had, zei hij al: dít wordt het nieuwe Spanje.''
Gesterkt door papa's advies, trok Christophe in 1987 met een klein startkapitaaltje én een groot avonturiershart naar Hurghada. ,,Ik begon met een piepklein ijssalon. De klanten konden er genieten van de zelfgemaakte Lambrecht-ijsjes op het allereerste terrasje in Egypte.'' Maar het ijssalon was niet meteen een schot in de roos.
Daarom besloot de West-Vlaming het over een andere boeg te gooien. ,,Nog hetzelfde jaar opende ik Chez Pascale , het eerste restaurant à la carte, met West-Europese lekkernijen. Hiermee hadden we duidelijk wél een gat in de markt gevonden. Datzelfde jaar nog, serveerden we tot vierhonderd couverts per dag.''
Van het één kwam het ander. Binnen twaalf maanden gooide Christophe de deuren open van de Cha Cha , de eerste discotheek aan de Rode Zee. Maar nog was de ondernemershonger van Christophe niet gestild: in 1989 begon pas het zware werk. Toen rees het eerste hotel van de familie Lambrecht in Hurghada uit de grond. ,,Verwijzend naar de drie hoeken van de kamer waar ikzelf en mijn twee broers altijd ,,op straf'' moesten staan, doopten we het The Three Corners Village, een drie sterren-hotel met 82 kamers én een Vlaamse aanpak.''
Een gewaagde operatie want op dat moment vloog nog geen enkele Belgische touroperator op Egypte. ,,Om het West-Europese toerisme toch op gang te trekken, besloten we dan zelf een charter in te leggen. Dat kostte ons een smak geld maar op termijn rendeerde die investering. We slaagden erin om Egypte en zeker het Rode Zee-gebied, op de toeristische kaart te zetten.''
,,Langzaam maar zeker volgden de grote reisagentschappen ons voorbeeld en vlogen alsmaar meer vliegtuigen naar het land van de piramides. Na een tijdje besloten we ons hotel met meer dan 50 kamers uit te breiden.''
Maar zelfs dat bleek niet voldoende. ,,Door de uitstekende mogelijkheden voor duikers, de eeuwige zon én de piramides iets verderop, bleef het aantal toeristen maar toenemen'', gaat Christophe verder. ,,Zeven jaar later, in 1996 openden we een tweede hotel annex shoppingcenter in Hurghada met zevenhonderd bedden en zeventig winkels.''
Vanaf dan was het echte startschot gegeven: in de daarop volgende jaren rees het ene na het andere Lambrecht-hotel uit de grond. Niet langer alleen in Hurghada, maar ook in Taba, Sharm el Sheikh en El Gouna. Binnenkort openen de Lambrechts hun tiende hotel aan de Rode Zee.
,,We voorzien opnieuw in honderden kamers in een prachtig decor. De werken zijn al volop aan de gang.''
Hoeveel bedden de complexen in totaal tellen?
,,Oei. Dat moet ik even narekenen. We hebben 2.200 kamers, goed voor ongeveer 4.500 bedden. In totaal staan 1.700 personeelsleden in voor de service aan onze klanten.''
De Lambrechtsen kunnen zonder blikken of blozen stellen dat ze de voortrekkers van het West-Europese toerisme rond de Rode Zee zijn, zeker voor de Belgen. Nog is het einde niet in zicht, integendeel zelfs. ,,Er komen nog een aantal hotels bij en ik heb nog een paar toeristische verrassingen in petto'', lacht de Belgische farao Christophe.
Magische tentoonstelling met objecten uit Louvre en British Museum
Met 'Egyptische Magie' presenteert het Rijksmuseum van Oudheden een unieke tentoonstelling over de magische wereld van de oude Egyptenaren. U ziet ruim 300 amuletten, scarabeeën, magische beelden en teksten, tovermessen, godenbeelden en toverboeken op papyrus. Samen geven ze een compleet beeld van de belangrijke rol van magie in het oude Egypte.
De voorwerpen op de tentoonstelling komen uit topcollecties uit binnen- en buitenland. De basis vormt uiteraard de eigen collectie, die gerekend wordt tot de top-10 van de wereld op dit gebied. Speciaal voor deze tentoonstelling zijn bovendien objecten geleend van gerenommeerde buitenlandse musea, waaronder het Louvre en het British Museum.
Egyptische magie
Magie was voor de Egyptenaren heel gewoon. Het was onlosmakelijk verbonden met hun godsdienst. Ze geloofden in de absolute macht van de goden over hemel en aarde. Het enige middel waarmee mensen hun eigen lot konden beïnvloeden, was magie. Op allerlei manieren probeerden ze de goden gunstig te stemmen. Dat deden ze bijvoorbeeld door te offeren, of geluksamuletten te dragen. Zo konden ze de kleine dingen in het dagelijks leven de goede kant op sturen. Om het hele land en volk te beschermen voerden priesters uitgebreide tempelrituelen uit. Ook na de dood waren rituelen een grafgiften belangrijk. Magie was zodoende 24 uur per dag en op elke hoek van de straat aanwezig.
Magische praktijken springlevend
Al in de oudheid zelf stonden de Egyptenaren bekend om hun magische praktijken. Maar ook in latere tijden had hun magie invloed op vele andere culturen. In de talmud en de bijbel zijn de sporen ervan aanwezig, evenals in het islamitische geloof. In onze westerse wereld van de laatste eeuwen leeft die fascinatie voor Egyptische magie voort. Van de middeleeuwse wetenschap tot het hedendaagse geloof in de magische kracht van piramides en de populariteit van tarot. Egyptische magie is dus springlevend! Ook dit onderwerp komt u tegen op de tentoonstelling.
Nieuw boek van Maarten Raven en extra activiteiten
Bij 'Egyptische Magie' verschijnt een prachtig geïllustreerd boek van de bekende RMO-conservator en egyptoloog Maarten Raven: 'Egyptische Magie - op zoek naar het toverboek van Thot'.
De kindertentoonstelling 'Nieuws uit het Midden-Oosten' neemt je mee op reis door verschillende landen, en door de tijd. Je ziet niet alleen hoe het er nu is, maar ook hoe de mensen daar duizenden jaren geleden leefden. Wist je bijvoorbeeld dat het wiel in het Midden-Oosten is uitgevonden? Ook asfalt en zeep komen daar vandaan!
Je eigen krant maken
In de kinderexpo 'Nieuws uit het Midden-Oosten' ga je als verslaggever op pad door de landen van het Midden-Oosten. Je wandelt over de markt in Turkije, neemt een kijkje in een moskee in Afghanistan en belandt op een opgraving in Egypte. Door eeuwenoude objecten te bestuderen en spelletjes te spelen, krijg je informatie over alle gebieden en culturen. Die heb je nodig om aan het einde van de tentoonstelling je eigen krant te maken. Maak je de Afghaanse Courant, het Egyptisch Dagblad of geef je je krant je eigen naam? Schrijf je een reisverslag, interview, weerbericht of horoscoop? Je kunt zelf kiezen!
Kindercollege
Maak via deze proefles kennis met de MuseumJeugdUniversiteit, een collegereeks voor nieuwsgierige kinderen van 8 t/m 12 jaar. Elk half jaar is er een nieuwe collegereeks van de MuseumJeugdUniversiteit. Je kunt zo'n reeks colleges volgen dooor je van tevoren hiervoor in te schrijven. Op deze proefles kun je een keer komen kijken of je het leuk vindt.
Bestond er duizenden jaar geleden al asfalt? Mensen hebben heel veel uitgevonden: het vuur, de stoomlocomotief, de computer. Soms per ongeluk, maar meestal werd er lang over nagedacht. Ook de inwoners van het Midden Oosten vonden duizenden jaren geleden al allerlei dingen uit. Die zijn natuurlijk allemaal ouderwets en achterhaald. Of toch niet?
De proefles wordt gegeven door dr. Lucas Petit. Hij is conservator bij het Rijksmuseum van Oudheden.
kijk op deze website voor meer informatie over de MuseumJeugdUniversiteit`
Vakantieactiviteiten
Voorjaarsvakantie (19 t/m 27 februari 2011) Maak je eigen kleitablet met spijkerschrift, laat je omtoveren tot oosterse prins of prinses, en luister naar de verhalen van Duizend-en-één-nacht.
Meivakantie (30 april t/m 8 mei 2011) Stap binnen in het mozaïek-atelier. Teken, schilder, puzzel, en maak je eigen mozaïek.
Herfstvakantie (15 t/m 30 oktober 2011) Welkom in het theehuis: versier een theeglas en stel je eigen thee samen.
Kerstvakantie (24 december 2011 t/m 8 januari 2012) Het is feest! Maak een olielampje of een feestelijke placemat, knutsel een oosterse kerstversiering, en doe mee aan een workshop buikdansen.
Alle vakantieactiviteiten zijn gratis bij een museumbezoek. Kinderen t/m 12 jaar hebben gratis toegang tot het museum.
Bezoek met school
Bij de tentoonstelling is een museumles voor groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs. (Kosten: 75, max. 35 leerlingen).
Oudste voorloper van 'Steen van Rosetta' werd slordig gekapt
steun voor 'Griekse' farao
Oudste voorloper van 'Steen van Rosetta' werd slordig gekapt
maandag 28 februari 2011, 05u00
Auteur: Manu Tassier
BRUSSEL - De multiculturele samenleving was ook in de oudheid geen vanzelfsprekende zaak. Dat illustreert een nieuw meertalig priesterdecreet uit het Griekse Egypte, een gelijkaardig document als de beroemde 'Steen van Rosetta'.
Van onze redacteur
Op de 'Steen van Rosetta' staat eenzelfde tekst driemaal gebeiteld: in sacrale hiërogliefen, in het demotisch (het schrift voor de volkstaal) en het Grieks. De tekst was voor de pioniers van de egyptologie in het begin van de 19de eeuw een belangrijk hulpmiddel voor de ontcijfering van het Oud-Egyptisch.
Minder bekend is de inhoud van de tekst zelf: een decreet uit 196 voor Christus, uitgevaardigd door de Egyptische priesters ter ere van de 'farao'- een telg van het Macedonische geslacht der Ptolemaeën. Egypte stond immers sinds de verovering door Alexander de Grote onder Grieks-Macedonische heerschappij.
Op geregelde tijdstippen kwamen de priesters in een synode bijeen om de weldaden van de koning te loven en hem eer te bewijzen, wat in een decreet werd vastgelegd. De Duitse egyptoloog Heinz-Josef Thissen (universiteit van Keulen) kwam vorige week aan de KULeuven zo'n tot nu toe ongepubliceerd priesterdecreet voorstellen: 'De tekst dateert uit 243 voor Christus', zei Thissen. 'Het is het oudste voorbeeld van zo'n tekst en daarom een belangrijk document.'
Archeologen van de Egyptische oudheidkundige dienst vonden de in stukken gebroken tekst in 2000 tijdens opgravingen langs de Nijl in het plaatsje El- Khazindariya, 400 kilometer ten zuiden van Caïro. De oudheidkundigen restaureerden zo goed en zo kwaad mogelijk de steen (die nu circa 1,94 bij 1,08 meter meet) en vroegen aan Thissen en zijn collega Hartwig Altenmüller (Universiteit van Hamburg) om het decreet te publiceren.
De priesters kwamen bijeen in een tempel van de godin Isis in Alexandrië. Ze somden de weldaden van koning Ptolemaeus III op (erkenning van de eigendommen van de tempels, belastingverminderingen, amnestie), roemden zijn successen in een oorlog tegen de grote buur en rivaal (het Seleucidenrijk in Azië) en loofden zijn piëteit voor de goden. Daarom besloten de priesters tot allerlei eerbewijzen. Om dit in heel het land bekend te maken, moest een decreet in hiërogliefen, demotisch en Grieks in elke tempel 'van de eerste, tweede en derde categorie' opgesteld worden.
Deze tekst vertelt veel over de gecompliceerde verhoudingen in Ptolemaeïsch Egypte. De Grieken en Macedoniërs vormden de regerende elite boven de Egyptische bevolking, de samenleving is wel eens vergeleken met het apartheidsregime in Zuid-Afrika. Maar de overheersers hadden er ook alle belang bij dat het land rustig bleef en dat de economie bleef draaien. De Macedonische koningen wisten dat de religie voor de inheemse Egyptenaren van groot belang was: ze ondersteunden bijvoorbeeld financieel de bouw van nieuwe heiligdommen. Onder meer de beroemde tempels van Edfoe en Dendera stammen uit de Ptolemaeïsche tijd.
De priesterklasse vormde de bovenlaag van de autochtone Egyptenaren. Velen onder hen kozen eieren voor hun geld: in ruil voor het behoud van hun privilegies, steunden de priesters de regerende dynastie - zoals blijkt uit de priesterdecreten. Dit wil niet zeggen dat er geen verzet was: de bevolking kwam herhaaldelijk in opstand.
Om vooruit te komen in de maatschappij, leerden de ontwikkelde Egyptenaren ook Grieks - de Egyptische priesters hebben de Griekse versies van de priesterdecreten hoogstwaarschijnlijk zelf opgesteld. Maar op het nieuwe monument staat wel geen Griekse tekst, hoewel die volgens het decreet gepland was.
Waarom? 'Dit was blijkbaar een tempel van de derde categorie', zegt Thissen droog. Een kleine tempel in een uithoek dus, waar de instructies van hogerhand niet noodzakelijk naar de letter werden uitgevoerd. De tekst is bijvoorbeeld slordig gekapt: de hiërogliefen staan netjes in lijnen, maar de demotische tekst sluit er midden in een regel bij aan. De steenkapper vreesde dan dat hij er niet ging komen en ging het demotisch dichter bij elkaar proppen. Had hij geen plaats meer voor het Grieks? We zullen het wellicht nooit weten.
AMSTERDAM - Voordat Napoleon in 1798 met zijn legers Egypte binnenviel, wist men bijna niets over het land van de faraos. De reizigers, die het bezochten, begrepen niets van de cultuur. Kunstenaars, die het land verbeeldden zoals Piranesi, tekenden piramides die zo puntig waren als obelisken. Maar het land sprak wel enorm tot de verbeelding. Men geloofde dat de oude Egyptenaren een mystieke kennis bezaten over leven en dood.
Op de tentoonstelling Egypte & Napoleon toont het Teylers Museum in Haarlem de ontdekkingen die de 163 wetenschappers deden, die met het leger meereisden. Het museum bezit niet alleen het reisverslag van teamleider Dominique Vivant Denon, die later directeur werd van het Musée Napoleon (het huidige Louvre). In 1828 werd ook een eerste druk aangeschaft van de 23-delige Description de lEgypte, waaraan de Franse wetenschappers 20 jaar werkten. De platen uit de enorme boeken (keizerlijk formaat: 110 bij 72 cm) vormen het decor van objecten, die o.m. geleend werden van het Rijksmuseum van Oudheden, Naturalis en het Museum van Volkenkunde in Leiden. Zo zien we mummies, kledingstukken van de Mohammedaanse mammelukken, en opgezette dieren als ibissen en krokodillen.
Het is dit jaar 200 jaar geleden dat Napoleon Nederland en ook Teylers Museum bezocht, zegt Terry van Druten, conservator tentoonstellingen en kunstverzamelingen van het museum. Hij verbleef hier in 1811 twee maanden om ons land te inspecteren,dat sinds 1810 deel uitmaakte van het Franse keizerrijk. In de Grote Herenkamer van het voormalige woonhuis van Pieter Teyler ontving hij de notabelen van Haarlem. Hij kreeg ook een rondleiding door het museum en bood naar verluidt één van zijn soldaten aan als proefkonijn voor de grote elektriceermachine. Gelukkig was het vochtig weer en kwamen er slechts kleine vonken."
Op de tentoonstelling, die één grote zaal omvat, is een Egyptische tempel nagebootst waarin we een gemummificeerd 7-jarig meisje uit het Zeeuws Museum zien, dat door VOC-officier Adriaen Moens werd meegenomen, en de babymummie van graaf Willem Bentinck, die eenmaal opengesneden een brok hars bleek te bevatten. Verderop in de zaal is een Arabisch koffiehuis gebouwd, waarin men door middel van touchscreens de boeken van de Beschrijving van Egypte kan doorbladeren. Er zijn 12 boeken met platen en 13 boeken met wetenschappelijke artikelen over Antiquités (oudheden), Etat Moderne (het land en de cultuur) en Histoire Naturelle (van onbekende diersoorten tot het ontstaan van fata morganas).
Het Institut dEgypte, dat Napoleon in Cairo oprichtte, vormde het begin van de egyptologie. Het had een bibliotheek, werkplaatsen en laboratoria. Behalve objecten verzamelen en onderzoeken was het ook bedoeld ter ondersteuning van het enorme leger van 35.000 man. Zo diende het instituut om buskruit en uniformen te maken, voedsel en schoon drinkwater te verzorgen, en om bier te brouwen zonder hop.
Dankzij de bescherming van het leger konden de onderzoekers veel verder in Egypte doordringen dan individuele reizigers. Daardoor (her)ontdekten ze tal van tempels in het zuiden. De beschrijving van de gevonden Steen van Rosette leidde na terugkomst tot het ontcijferen van het hiërogliefenschrift door de jonge taalkundige Jean-Francois Champolion. De Steen van Rosette zelf ging samen met vele andere Egyptische vondsten naar de Engelsen, die de Fransen in Egypte hadden verslagen. Op de tentoonstelling is wel een papyrus, die privé door een Franse soldaat werd meegenomen. Hij hing tot Denons dood op zijn werkkamer en werd op een veiling gekocht door Baron van Westreenen van Museum Meermanno in Den Haag.
Egypte & Napoleon is nog en met 8 mei te zien in Teylers Museum, Haarlem. Voor de ware liefhebber zijn er op donderdag, zaterdag en zondag bezoeken onder begeleiding door de historische bibliotheek. Kosten 3 euro bovenop de toegangsprijs, voor tijden zie www.teylersmuseum.nl Parkeren in De Raaks en De Kamp.
Een uitstekend bewaard gebleven kunstteen die vastgebonden zat aan de gemummificeerde overblijfselen van een Egyptische vrouw, is de oudste functionele prothese ooit gevonden . Dat hebben wetenschappers in gemeld in het Britse tijdschrift The Lancet.
De kunstteen van hout en leer was van Tabaketenmut, dochter van een hogepriester, die tussen 950 en 700 voor Christus leefde. Haar lichaam werd tien jaar geleden gevonden in een necropolis bij de stad Luxor.
Onderzoekers lieten vrijwilligers zonder grote teen replica's van de kunstteen uitproberen, om te testen of die ook goed functioneerde. Ze moesten ook nagemaakte Egyptische sandalen dragen. De vrijwilligers vonden de teen zeer comfortabel. Wetenschappers noemden de resultaten spectaculair.
De kunstteen uit Egypte is meerdere eeuwen ouder dan een kunstbeen van hout en brons uit Capua, Italië. Dat was tot nu toe de oudste prothese. (anp/odbs)
Sociaalnetwerksites hebben een belangrijke rol gespeeld in de omwentelingen in Egypte. Uit erkentelijkheid daarvoor heeft een Egyptenaar besloten zijn pasgeboren dochter Facebook te noemen. Dat meldt de krant Al-Ahram.
Facebook heeft zowat vijf miljoen gebruikers in Egypte. Het netwerk was een bepalende factor in de revolutie in het land van de farao's. Via de site spraken de manifestanten af en werden de protesten georganiseerd.
Ook Twitter, YouTube en Google speelden een belangrijke rol bij de opstand tegen het regime van president Moebarak, maar zover bekend zijn daar nog geen Egyptische baby's naar vernoemd. (eb)
Egyptische gidsen smeken toeristen om terug te komen
Egyptische gidsen smeken toeristen om terug te komen
Reizen naar Egypte mag weer. Tenminste, het negatieve reisadvies is versoepeld door Buitenlandse Zaken voor de badplaatsen aan de Rode Zee en de golf van Aqaba. Die bestemmingen worden beschouwd als relatief veilig. Reizen naar Caïro en Luxor wordt nog afgeraden, maar de gidsen bij de piramides van Gizeh en Cheops kunnen niet wachten tot de toeristen weer komen.
Rustig rondwandelen op de site van de piramides kan een droom zijn voor toeristen. Maar het is een nachtmerrie voor de gidsen en souvernirverkopers die hun inkomsten mislopen. De piramides staan er wezenloos bij. De hotels zijn leeg en de cafés verlaten. Gizeh en Cheops zijn slechts een schim van de drukke toeristische trekpleister die ze waren voor de onlusten begonnen. Op een normale dag strijken hier immers zo'n 50.000 toeristen neer, nu blijven de parkings ongebruikt. De gidsen zijn wanhopig en richten nabij één van de zeven wereldwonderen een smeekbede aan de toeristen in alle mogelijke talen: "Come back, reviens, komm wieder, vuelve, Kom terug!"
Nieuw land "We moeten er voor zorgen dat de mensen terugkomen naar Egypte", verklaart de 27-jarige Hossam Khairy. "Toeristen over de hele wereld moeten de boodschap krijgen dat ze welkom zijn. Eens hier zullen ze een nieuw land ontdekken."
Khairy nam zelf deel aan de protesten op het Tahrirplein die leidden tot de val van Moebarak. Sommige gidsen en souvenirverkopers keerden zich af van de protestbeweging uit angst om hun inkomsten uit het toerisme te verliezen. Ze gingen naar Caïro en chargeerden gezeten op hun paarden en kamelen tegen de betogers.
De gidsen geven toe dat de meningen verdeeld waren over de politieke situatie in hun land maar nu sluiten ze opnieuw de rangen met een gemeenschappelijke oproep. Wat hun betreft, verdwijnt de politiek weer voorgoed naar de achtergrond. "De terugkeer van de toeristen is immers in het belang van iedereen", vertelt gids Hashem. "We hebben ons inkomen verloren door voor onze vrijheid te strijden, we hopen dat nu alles snel normaal wordt. Wij zijn alvast klaar om toeristen rond te leiden doorheen ons prachtige land." (kve)
Egypte: Thomas Cook vliegt weer naar Luxor vanaf 5 maart
(Belga) Touroperator Thomas Cook vliegt vanaf 5 maart weer toeristen naar Luxor, in het binnenland van Egypte. Dat laat de woordvoerder van de touroperator, Baptiste van Outryve, maandag weten. Eerder maandag liet Jetair al weten vanaf 26 februari weer naar Luxor te vliegen.
Beide touroperators kondigden vorige week al aan de vluchten naar de Egyptische badsteden te hervatten op 21 en 22 februari. Buitenlandse Zaken versoepelde al het reisadvies voor Egypte door reizen naar de badsteden aan de Rode Zee niet langer af te raden. Nu komt daar ook de hoge Nijlvallei bij, met de steden Luxor en Aswan. Voor de rest van het grondgebied blijven niet-essentiële reizen afgeraden. (LEE)
Egypte: touroperators vliegen binnenkort ook weer naar Luxor
Egypte: touroperators vliegen binnenkort ook weer naar Luxor
(Belga) Touroperator Jetair vliegt vanaf zaterdag 26 februari opnieuw naar Luxor, in het binnenland van Egypte. Thomas Cook hervat de vluchten naar Luxor wellicht begin maart. Er kunnen daardoor opnieuw Nijlcruises worden aangeboden. Dat melden de touroperators maandag. Beide kondigden eerder al aan de vluchten naar de Egyptische badsteden te hervatten op 21 en 22 februari.
Buitenlandse Zaken versoepelde eerder al het reisadvies voor Egypte door reizen naar de badsteden aan de Rode Zee niet langer af te raden. Nu komt daar ook de hoge Nijlvallei bij, met de steden Luxor en Aswan. Voor de rest van het grondgebied blijven niet-essentiële reizen afgeraden. Jetair vliegt vanaf donderdag ook opnieuw naar de hoofdstad Kaïro, maar biedt nog geen pakketvakanties aan naar die regio. Daarvoor wacht Jetair nog tot Buitenlandse Zaken het reisadvies nog meer versoepelt. Eind januari annuleerden de touroperators hun vluchten naar Egypte nadat er onlusten waren uitgebroken. Jetair evacueerde toen zelfs zijn klanten. (LEE)