Inhoud blog
  • Kerstmis 1914
  • Vriendschap is....
  • Mijmeren bij
  • 11 novemmber 2023
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Bezoek ook eens deze links
  • seniorennet.be
  • http://blog.seniorennet.be/lana/
  • Pierre GrandeGuerre
  • Ester en Leon
  • Derktje
  • charlotte
  • patty en freddy
  • trucker John
  • sloefke
  • maurits
    Bezoek ook eens deze links (vervolg 1)
  • Willy en Ria
  • Patty en Freddy
  • Corry Bosters
  • Paul Geyskens
  • met informatie over vliegtuigen
  • waaroemni
  • Over mijzelf
    Ik ben Letourneur Leo, en gebruik soms ook wel de schuilnaam spitfire.leo.
    Ik ben een man en woon in Wolvertem (België) en mijn beroep is met pensioen.
    Ik ben geboren op 22/01/1946 en ben nu dus 78 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: eerste en tweede wereldoorlog, geschiedenis en zo voort.....
    als een spitfire door de lucht
    mijmeringen en andere gedachten
    14-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De verbouwingen stap drie.

    De derde stap in de verbouwingen

    Als de vloer van de zolder klaar is en het overtollige materiaal daar opgeborgen, kunnen we de volgende stap zetten. De overblijvende gipsplaten moeten dan naar de kamers gebracht worden zodat we de muren kunnen opbouwen voor de wc en de badkamer. Hier weer eenzelfde scenario: aanbrengen van de profielen en isolatie, elektriciteitsleidingen leggen en aansluitdozen voorzien, de waterleidingen goed leggen en aansluiten naar de wc, de pompbak, de douche en de waterverwarmingsketel. De gipsplaten aanbrengen en daarbij de aansluitingen en leidingen voorzien voor de centrale verwarming. Ruimte voorzien voor de deuren en aansluiten van de afvoer van het water.

    Als dat allemaal klaar is, dan moeten eerst de voegen en de vijsgaten gedicht worden met jointfiller, gelijk geschuurd, nog eens gevuld en andermaal geschuurd. Daarna een afwerkinglaag aangebracht met floating. Vooraleer we dan verder kunnen moet alles droog genoeg zijn. Met de winter voor de deur betekent dit uiteraard extra verwarming voorzien. Ook dat is momenteel voorlopig geïnstalleerd zodat we echt niet in de kou moeten werken. Een hele opluchting toch! Dat hebben we dan te danken aan de creativiteit van mijn zoon.

    Een volgende stap zal dan bestaan in het aanbrengen van de definitieve vloer. Eerst een geluiddempende laag en daarop een laminaatparket. Voor de badkamer moet die bovendien waterdicht zijn. Het is slechts daarna dat we de deuren zullen kunnen uitmeten, bestellen en plaatsen. Tegelijkertijd zullen we dan ook de afwerking van de veluxramen onder handen kunnen nemen. Ook daar moet immers een kader voorzien worden, zodat het geheel schoon afgewerkt is.

    Vervolgens moeten we dan de wc plaatsen, de pompbak met toiletkastje en de douchekabine. Daarbij zullen we toch voorzichtig moeten werken voor de aansluiting van de afvoer. Deze moet helemaal naar beneden in de kelder – dwars door alle plafonds en vloeren heen – om daar aangesloten te worden op de grote afvoerbuis naar de riool. Daar wringt uiteraard het schoentje want de grote afvoerbuis is in gres en de bewerking daarvan – laat staan het uitboren van het aansluitingsgat – is uiterst secuur. De minste onhandigheid kan een breuk veroorzaken met alle gevolgen van dien. Maar zover zijn we nog niet en zoon Wim heeft er goede hoop op dat alles vlot verloopt. Ik hoop het met hem. Als tenslotte de waterverwarmingsketel aangesloten is, dan zijn we al een heel eind verder!

     

    De daarop volgende stap zal zijn om de muren te verven. Gelukkig kunnen we hierbij rekenen op de hulp van de schoonvader van Wim. Niet alleen doet die dat graag maar bovendien kan hij het goed.
    Vele handen maken licht werk!

    Als dit dan allemaal voorbij is, kunnen we er aan denken de verwarmingselementen te plaatsen, de plaatjes op de schakelaars en stekkerdozen aan te brengen en de kamers in te richten zodat broer en zus kunnen verhuizen en eindelijk hun eigen kamer zullen bezitten. Een mooi vooruitzicht voorwaar en ik verheug me al op de dag dat ze voor de eerste keer hun eigen kleine territorium zullen mogen betreden. Ik denk dat de papa en de opa minstens even fier zullen zijn. Daarom doe je dat toch? Om de blijheid in kinderogen te kunnen zien, zou ieder mens alle drukte opzij moeten zetten!! Het geluk van kinderen is een recht voor hen en een verplichting voor alle volwassenen. Dat is toch wat ik er over denk en u moet het mij niet eens zijn, maar u mag het wel!

     

    14-11-2008 om 01:21 geschreven door spitfireleo

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verbouwingen stap 2

    De tweede stap in de verbouwingen

    Gisteren begonnen we op de zolder. Een eerste werkje was het aanbrengen van isolatie tussen de balken en draagplanken. Hiervoor gebruiken we thermofloc. Drie pakken moet voldoende zijn voor de isolatie van tien vierkante meter op een diepte van 10 centimeters. Het isolatiemateriaal is zo stevig samengedrukt dat je het uiteen moeten halen vooraleer het aan te brengen. Het is geluidswerend en thermische isolatie die in principe eveneens onbrandbaar is. Er is bovendien ook broomzout bijgevoegd. Bij het uiteenhalen van de isolatie komt er veel stof vrij had de verkoper ons gewaarschuwd en dat is inderdaad weldegelijk het geval. Het beste konden we werken met een stofmasker alhoewel de materie niet giftig is, maar toch heel wat stof doet slikken!

    In een eerste fase hebben we dat plichtsbewust gedaan, maar de maskers vlogen vlug af. Beiden zijn we brillendragers en na enkele seconden dampen deze zo aan dat je echt niet meer ziet waar je staat of zit. Het risico om door het nieuwe plafond te trappen wilden we vooral vermijden en daarom. Binnen de kortste keren proefden onze papillen de zilte smaak van het broomzout en bovendien liep onze neus vast. De kleur van het in de zakdoeken gedeponeerde goedje leek niet gezond! Alleen nu al door er over te schrijven proef ik het weer!

    Maar niet geklaagd, verder zullen we gaan. Telkens we een bepaalde hoeveelheid isolatie aangebracht hebben, kunnen we nu de vloerplaten aanbrengen. De structuur van een oud huis vraagt hier en daar wat inventiviteit om dakbalken en zo hun plaats te geven in de platen, maar traag en toch zeker zullen we vooruitgaan. Als de hele vloer ligt, kunnen we de gaten aanbrengen voor de verluchtingsroosters van wc en badkamer en de aansluiting voorzien naar buiten. Bovendien kunnen we dan ook heel wat materiaal van de kamers overhevelen naar boven zodat we wat meer ruimte hebben voor de volgende afwerking. Daar waar mogelijk en als andere bezigheden met niet aan de waggel houden, zal ik proberen overdag wat alleen verder te werken, maar veel zal moeten gedaan worden voor en na de werkuren van de zoon. Momenteel zal dit beperkt blijven tot de woensdagnamiddag, de zondag en de zaterdagen waarop hij een vroege dienst heeft en we de namiddag dan  nog een en ander kunnen fiksen.

    Voor de woensdag zullen we echter moeten beroep doen op oma om de kinderen bezig te houden beneden terwijl wij boven ons zweet vrijelijk doen vloeien naar de aardse vloer. Duimen maar dat oma niet te veel sukkelt met haar gezondheid dus.

    14-11-2008 om 00:49 geschreven door spitfireleo

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De geschiedenis van het inrichten van nieuwe kamers 1

    Het is sinds de zevende november geleden dat ik nog eens iets in de blog kon verwerken. Ondertussen is er heel wat gebeurd en dat wil ik dan ook wel even omzetten in wat letters toevertrouwd aan het scherm en bijgevolg te lezen door iedereen die het maar wil.

    Mijn zoon Wim ziet zijn ouderschapsverlof ten einde lopen en alhoewel de twee nieuwe kamers op de zolder vorm beginnen te krijgen, is nog heel wat werk op de plank. Er komt heel wat bij kijken en de uitvoering van de werken is evenredig aan onze deskundigheid. Het betekent niet meer of niet minder dat de snelheid van onze werken deze van amateurs is, redelijk traag dus, alhoewel de kwaliteit van wat we al gedaan hebben mag gezien worden. Er is trouwens al heel wat gedaan maar de afwerking vraagt heel wat geduld en tijd.

     

    Je moet wel bedenken dat we begonnen zijn met af te breken. Eerst hebben we de oude zolder vloer uitgebroken, de draagbalken versterkt waar nodig en tussenstukken geplaatst vooraleer we er nieuwe vloer hebben aangebracht in OSB platen. Nadien moesten de draagbalken en de raamstructuur gemaakt worden waarop onderaan het plafond van de kamers moest komen en bovenop de vloerplaten van de nieuwe zolderruimte die overbleef.

     

    Het voorzien van elektriciteit, water, centrale verwarming en afvoer was nog zo een hindernis die moest genomen worden vooraleer we konden denken aan het hechten van de Knauf-platen voor de plafonds van de kamers. Een volgende stap was dan het uitmeten en plaatsen van de profielen voor de wanden, voorzien van de ruimte voor de deuren en isolatie met rockwool-platen, gevolgd door het aanbrengen langs een kant van de opstaande Knauf-platen. Ook daar moesten we dan de elektriciteit voorzien, stekker- en schakelaardozen plaatsen en de waterleidingen aanbrengen waar nodig. Daarna kon dan de andere kant van de profielen bekleed worden met de gipsplaten, maar ook daar moesten we stekkers en schakelaars voorzien evenals de aansluitingen  voor waterleiding en afvoer.  De twee oorspronkelijke zijmuren moesten bepleisterd worden en gedroogd alvorens we vlot voort konden werken met de rest. De buitenmuren van hun kant werden dan weer voorzien van dikke gipsplaten met isolatie.

    De ruimte is nu vol materiaal en de workmate staat al evenzeer in de weg om gemakkelijk verder te kunnen. We moeten dringend beginnen aan wat ordening (opruiming noemt mijn vrouw dat) vooraleer we de volgende stap zetten. Maar dat is een verhaaltje voor het volgende hoofdstuk.

    14-11-2008 om 00:25 geschreven door spitfireleo

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 05/02-11/02 2024
  • 04/12-10/12 2023
  • 06/11-12/11 2023
  • 30/10-05/11 2023
  • 23/10-29/10 2023
  • 16/10-22/10 2023
  • 26/04-02/05 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 21/12-27/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 06/10-12/10 2008

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!