Inhoud blog
  • Kerstmis 1914
  • Vriendschap is....
  • Mijmeren bij
  • 11 novemmber 2023
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Bezoek ook eens deze links
  • seniorennet.be
  • http://blog.seniorennet.be/lana/
  • Pierre GrandeGuerre
  • Ester en Leon
  • Derktje
  • charlotte
  • patty en freddy
  • trucker John
  • sloefke
  • maurits
    Bezoek ook eens deze links (vervolg 1)
  • Willy en Ria
  • Patty en Freddy
  • Corry Bosters
  • Paul Geyskens
  • met informatie over vliegtuigen
  • waaroemni
  • Over mijzelf
    Ik ben Letourneur Leo, en gebruik soms ook wel de schuilnaam spitfire.leo.
    Ik ben een man en woon in Wolvertem (België) en mijn beroep is met pensioen.
    Ik ben geboren op 22/01/1946 en ben nu dus 78 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: eerste en tweede wereldoorlog, geschiedenis en zo voort.....
    als een spitfire door de lucht
    mijmeringen en andere gedachten
    07-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kan een zwarte president de geschiedenis gunstig beïnvloeden?

    De kogel is door de kerk. Hoesein Barrack Obama wordt in januari 2009 de 44ste president van de Verenigde Staten van Amerika. Het zou een doodgewoon bericht zijn tussen de honderden die dagelijks ons medialandschap ‘bevolken’, ware het niet dat de man een donkere huidskleur heeft met roots in Kenia en een naam heeft die in de V.S. een sinistere klank heeft.

    Het staat waarschijnlijk model voor de afkeer die de Amerikanen hadden gekregen voor de politiek gevoerd door George W. Bush en zijn kliek hardliners. Was in den beginne de oorlog in Irak en het verdrijven van de dictator Sadam Hoessein nog voor velen plausibel, het lang wegblijven van de US-troopers, de aanslepende oorlog daar met de vele slachtoffers en de regelmatige terugkeer van dode Amerikanen in ‘bodybags’ werd stilletjes aan te veel, des te meer de nachtmerrie van Vietnam bij menigeen nog vers in het geheugen gegrift was.

    De economische crisis ontstaan in de V.S., de moeilijke leef omstandigheden voor velen naar aanleiding van het bankendebacle en het besef dat de financiële problemen in de rest van de wereld voor een groot stuk bij hen lagen, hebben blijkbaar de Amerikanen aangezet tot het massaal kiezen voor ‘verandering’.

    Het is inderdaad een fenomeen dat zoveel kiezers opgedaagd zijn als je weet hebt van de inspanning die Amerikaanse burgers zich moeten getroosten om te mogen gaan kiezen. Niet alleen moeten ze zich vooraf laten registreren, maar bovendien leggen ze soms zeer grote afstanden af om hun kiesverrichtingen te vervullen. Dat ze dit maal met zo velen opkwamen is wellicht synoniem van hun wil tot verbetering.

    Velen hebben het al geschreven, maar de taak van de nieuwe president is zeker niet te onderschatten. Vandaag vernemen we dat hij trouwens al begonnen is met consultaties voor de samenstelling van zijn regering. Tijdens de campagne – die trouwens zoveel geld kost dat we dit met onze Europese normen bijna niet kunnen vatten – werd door de republikeinse kandidaat MacCain nogal minachtend gedaan over de internationale ervaring van Obama.
    Het is dus weer een teken van de bijzondere intelligentie van de nieuwe president dat hij volop gebruik maakt van de adviezen en medewerking van oud-Clinton gedienden. De internationale ervaring zal hierbij zeker voldoende gewaarborgd worden hetgeen zeker hoopgevend is voor de toekomst en de samenwerking met andere landen.

    Er wordt van alle kanten gejuicht en euforisch gedaan over deze historische verkiezing van een zwarte medemens in het land dat bij uitstek symbool was voor raciale uitbuiting (slavernij), segregatie en achteruitstelling van medeburgers. Dat dominee Jackson zijn tranen de vrije loop liet, is dan ook niet verwonderlijk. Europa en ook ons eigenste landje kunnen hier een voorbeeld aan nemen om ook bij hen valabele medeburgers met een andere origine of huidskleur meer te betrekken in de regeling van het dagelijkse leven.

    Maar dat men zich niet vergisse! Obama is en blijft een Amerikaan die eerst en vooral de belangen van zijn eigen land en zijn eigen burgers voorop zal stellen. Een voorbeeldje?

    Laten we even nadenken over zijn voorstel om de Amerikaanse bedrijven te belonen die de werkgelegenheid in eigen land houden. Laten we wel wezen. Dit wordt gezegd door wat je politiek een neo-liberaal zou kunnen noemen, in tegenstelling met een MacCain die je als conservatief liberaal kan situeren.

    Ooit al dergelijk voorstel gehoord in ons landje? Noch vanwege de conservatieve noch door de zogenaamde progressieve partijen hoorde ik hier dergelijke stelling. De laatste jaren is immers een uitverkoop bezig van Belgische bedrijven, laatst nog bevestigd door de splitsing en verkoop van Fortis aan Nederland en Frankrijk en de uitbesteding van Dexia aan Frankrijk. Al  vele jaren is een beweging van delocalisatie aan het werk in ons land en bijna geen enkel bedrijf is in Belgische handen gebleven. Het zoeken naar winst – door verhuis naar lage loonlanden - kreeg absolute voorrang op de ‘verankering’ in eigen land zoals ook weeral jaren terug werd gepleit door o.a. Luc Vandenbrande.

    Indien Obama zijn voorstel doorgedrukt krijgt en Amerikaanse bedrijven inderdaad aangemoedigd worden om eigen volk in eigen locaties te werk te stellen, dan heeft hij de kans om de werkgelegenheid aan te zwengelen en van zijn land terug een economische grootmacht te maken. Dat hij hierbij het voornemen heeft de minderbedeelden wat voorkeurregelingen te geven en de rijken wat meer te doen bijdragen, kan zijn populariteit bij de grote massa slechts ten goede komen.

    Dat een kleine hoeveelheid mensen op een –perverse? – manier er in slaagt om de grootste hoeveelheid geld en luxe te beheren, en het grootste aantal mensen hierbij uit de welvaartsboot tuimelen , is trouwens niet te verantwoorden, laat staan moreel te noemen.

    Dit is trouwens niet alleen geldig voor de V.S., maar kan wereldwijd doorgetrokken worden. De globalisatie van de wereldmarkt heeft er zeker en vast bij toegedragen dat meer mensen van een zekere welvaart kunnen genieten in vergelijking met vroegere tijden, maar toch blijft het schrijnend dat op te veel plaatsen nog veel te veel mensen in armoede moeten leven en gespeend blijven van de meest elementaire zorgen.

    Wie werkt verdiend loon naar werken, maar wie door tegenslag getroffen wordt verdiend evenzeer te mogen terugvallen op de solidariteit van iedereen die het beter heeft.

    Wordt onder de impuls en de leiderschap van Obama een inhaalbeweging ingezet die de wereldvrede helpt realiseren en de armoede in de wereld verbant? Een utopische gedachte misschien, maar ik wil er graag mee gaan slapen en weer opstaan.

    07-11-2008 om 02:44 geschreven door spitfireleo

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.het is weer een tijdje geleden
    Ola senoritas, senoras y senores,

    Het is toch weeral een tijdje geleden dat ik de toetsen van mijn klavier nog eens kon bespelen om hier wat informatie te spuien. Met deze kan dit nu dan een beetje rechtgezet worden.
    Het drukke schema van een gepensioneerde was er oorzaak van dat ik te weinig tijd kon besteden aan het bijeenflansen van letters tot goed klinkende woorden die dan ergens toch nog een boodschap mochten of konden bevatten.
    Dat laatste is uiteraard altijd wel een beetje moeilijk zoniet delicaat, want tenslotte is het  niet aan mij om met opgestoken vingertje door het geschreven landschap te wandelen. Als het zo moest overkomen, sorry dan...... helaas kan ik geen sorry-pas uitreiken maar enkel mijn welgemeende excuses aanbieden....
    Zo, als introductie nog  niet slecht, dacht ik van mezelf....en dus tot een volgende krabbel maar weer.

    07-11-2008 om 00:48 geschreven door spitfireleo

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van waar de naam spitfire.leo?

    Heb je je dat ook al afgevraagd? Van waar de naam spitfire.leo afkomstig is? Als ik mijn mailadres meegeef aan iemand wordt die vraag me regelmatig gesteld en voel ik me dus moreel verplicht de uitleg hierover uit de doeken te doen.

    Eigenlijk beantwoordt dit aan mijn nooit vervulde jeugddroom. Ik ben geboren in de eerste maand van 1946 en ben eigenlijk nog een ‘oorlogsproduct’. Als ik dit aan mensen van een oudere generatie vertel, dan trekken die de schouders op, want zo’n ‘snotaap’ – in hun ogen althans – verwachten ze dit alvast niet. Toch is het niet helemaal onwaar. Hoe dat zoal komt? Hier volgt een stukje familiegeschiedenis dat alles duidelijk maken zal.

    Mijn vader is geboren in het jaar des heren 1912 en als dusdanig een echte deelnemer aan de wereldbrand van 1940 opgestart door dat schreeuwlelijk monster met een snorretje en een bles op het voorhoofd.

    In realiteit betekende dit dat vader na zijn legerdienst meermaals werd opgeroepen (gemobiliseerd) voor kampen en andere militaire aangelegenheden om daarna zo veel malen weer gedemobiliseerd te worden. In die tijd was dat voor jongeling schering en inslag. Het waren dan ook troebele en onzekere tijden. In mei 40 was het dan zo ver en moest vader binnen voor het echte krijgsspel. Als antitankschutter werd hij ingezet bij de verdediging van het vaderland en bevond zich op zeker ogenblik aan de oevers van de Leie waar hij met zijn eenheid toegevoegd werd aan de Ardeense Jagers. Je weet wel, die mannen met die rare grote bruine mutsen uit de Walen, die een echte ijzervreters reputatie hadden en toch heel wat weerstand boden aan de binnenrukkende vijand.

    Net zoals voor vele anderen kwam voor hem echter ook een einde aan de gevechten toen te kort aan munitie en performant materieel  een ernstig probleem werden en koning Leopold III een einde maakte aan het bloedvergieten. Ook zoals vele anderen volgde voor vader een lange mars in krijgsgevangenschap met als einddoel een stalag ergens in Oostenrijk.

    Er volgden enkele maanden van gevangenschap maar geluk bij een ongeluk maakten dat hij toch nog redelijk vlug naar huis mocht vertrekken. Niet alleen zijn Vlaamse identiteit was hiervan oorzaak, maar het feit dat hij als treinbestuurder (machinist) een veel gevraagd product was, gaf hem de mogelijkheid om bij de eersten terug te keren. Zet  daar nog bij dat een begin  van bevriezing van de voeten een ernstige bedreiging was en dat hij bovendien nog wegens de slechte omstandigheden aan de maag moest geopereerd worden (twee derde van dit orgaan werden bij zijn terugkeer op operatieve wijze weggenomen) en je hebt alle redenen op een rijtje om die snelle repatriëring te begrijpen.

    Nadat hij voldoende hersteld was, mocht/moest hij snel weer de baan op om met treinen te zorgen voor het nodige vervoer van reizigers, militairen en allerhande krijgsmateriaal. Locomotieven en treinstellen waren uiteraard geliefkoosde voorwerpen van geallieerde vliegtuigaanvallen, maar het lot was hem bijzonder goed gezind en zelfs bij de intensieve bomaanval op de fabrieken van de Erla in Mortsel kon hij zijn vervoerscombinatie bijtijds doen stoppen om na de aanval voorzichtig (stapvoets vertelde hij me) zijn reis verder te zetten naar Antwerpen.

    Zijn stelplaats was Den Dam in Antwerpen en voor diegenen die het niet zouden weten, bevindt deze plaats zich op het einde van de Italiëlei (rechts) in die tijd tegenover het Entrepot van douane (nu al enkele jaren spijtig genoeg afgebroken en onder andere vervangen door het Administratieve Centrum) en dicht bij verschillende dokken zoals o.a. Kattendijkdok en zo meer.

    Na de geallieerde ontscheping in Normandië op 6 juni 44, werden de Duitse troepen stilletjes aan teruggedreven naar hun heimat, maar Antwerpen bleef toch nog een hele tijd bezet net als het eiland Walcheren. Dank zij de pientere tussenkomst van een man uit Boom (dacht ik toch) konden de Britten toch op zekere dag doordringen tot aan en in de stad en de laatste Hun verjagen. Ter herinnering aan deze daad, noemt men het einde van de A12 trouwens de ‘Bevrijdingstunnel’ en heeft er jaren een ‘Cromwell-tank’ gestaan als herinnering aan dit heugelijke feit. Tijdens de vernieuwingswerken werd deze tank verplaatst en ze bevindt zich nu een beetje meer naar ‘den Beerschot’ toe.

    De ‘Slag van de Ardennen’ kwam als laatste stuiptrekking ontstaan uit het (ziekelijke) brein van Adolf Hitler nog wat roet in het eten gooien, maar dank zij de inzet van de jonge Amerikaanse G.I.’s kon toch nog bijtijds een einde aan de Duitse aanwezigheid in België gemaakt worden tot grote opluchting van de getergde bevolking die meer dan vier jaren onder de meedogenloze verdrukking van de bezetter had geleefd. Toch was dit nog niet het einde van alle ellende, want de in Nürenberg aangekondigde nieuwe wapens bestonden wel degelijk en alhoewel ze te laat kwamen om de krijgskansen nog te keren, zouden ze nog zorgen voor veel kommer en kwel in Antwerpen. Deze ‘Vergeltunswaffen’ werden dan ook massaal ingezet en de V 1’s en V 2’s bezorgden de inwoners van Antwerpen nog veel ellende door beschadigingen en dodelijke slachtoffers.

    Mijn moeder woonde toen in Merksem, achter Den Dam, en je begrijpt het al, tijdens een aanval leerden moeder en vader elkaar kennen. Toen vader nog leefde placht ik hem te plagen door te zeggen: ‘toen de V 1 naar beneden kwam, dook jij waarschijnlijk de gracht in en kwam zo op moeder terecht, die geprikt door de netels en de distels onder haar kont naar boven wipte en zo mijn ontstaan bevorderde, zeker?!’. De conceptie gebeurde nog in 1945 dus en daarom dat ik altijd beweer dat ik nog een oorlogsproduct ben. We konden er nog om lachen.

    Mijn kinderdroom was om piloot te worden. Ik las toen nogal veel en vertoefde met regelmaat in de omgeving van de ‘Wezenberg’. In vroegere tijden was daar een vliegveld gelegen van waarop o.a. Jan Olieslagers nog zijn vliegtochten begon en eindigde. Bovendien was de slag om Engeland ook toen al een legende en de Spitfire sprak in die tijd tot menigeen’s verbeelding! Ook tot de mijne dus! Verschillende Belgische piloten – die tijdens de oorlog bij de RAF waren gegaan – kwamen terug naar ons landje en werden hier als helden beschouwd. Zij lagen mee aan de basis van de uitbouw van de Belgische Luchtmacht en de Spitfire werd hierbij ook ingezet.

    Helaas was mijn lichamelijke conditie niet van dien aard om piloot te kunnen worden en een zekere graad van kleurenblindheid sloot volledig de deur voor een vliegende loopbaan bij de luchtmacht. Maar de droom is altijd gebleven net als mijn  ver- en bewondering voor de Spitfire! Vandaar dus!

    Een goede vriend en nog steeds actieve collega zorgde voor een goede foto waarop mijn kop in de cockpit van zulke Spitfire ingeplant werd en bijgevolg is de bestendiging van mijn roepnaam met deze dan vastgelegd. In de rubriek ‘Over mijzelf’ links van deze blog zie je de verkleinde foto en op vraag van iemand die me dierbaar is, vind je ze ook hier terug in een iets groter formaat. Zo zie je maar dat des mensen leven soms eigenaardige kronkels kent.

    Voor diegenen die het vliegtuig niet zouden kennen, is er informatie genoeg te vinden op het internet en op de luchtmachtbasis van Florennes staat een exemplaar in het museum. Ook daarvan vind je een fotootje terug.

    De kleine luchthaven van Deurne wordt geflankeerd door een klein – maar interessant - museum over Stampe en Vertongen (het SV4 vliegtuig deed nog lang dienst als opleidingsmachine bij de Belgische luchtmacht) en tijdens de winterperiode staat er gewoonlijk een nog vliegend exemplaar van een Spitfire die dan overgebracht wordt uit het Verenigd Koninkrijk. Ook dat museum is een bezoek waard.

    Zo dat was dan weer een hele boterham, niet? Laat hem je smaken! Met de groetjes van spitfire.leo.





    07-11-2008 om 00:00 geschreven door spitfireleo

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 05/02-11/02 2024
  • 04/12-10/12 2023
  • 06/11-12/11 2023
  • 30/10-05/11 2023
  • 23/10-29/10 2023
  • 16/10-22/10 2023
  • 26/04-02/05 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 21/12-27/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 06/10-12/10 2008

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!