Ik ben Letourneur Leo, en gebruik soms ook wel de schuilnaam spitfire.leo.
Ik ben een man en woon in Wolvertem (België) en mijn beroep is met pensioen.
Ik ben geboren op 22/01/1946 en ben nu dus 78 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: eerste en tweede wereldoorlog, geschiedenis en zo voort.....
als een spitfire door de lucht
mijmeringen en andere gedachten
07-11-2008
Kan een zwarte president de geschiedenis gunstig beïnvloeden?
De kogel is door de kerk. Hoesein Barrack Obama wordt in januari 2009 de 44ste president van de Verenigde Staten van Amerika. Het zou een doodgewoon bericht zijn tussen de honderden die dagelijks ons medialandschap bevolken, ware het niet dat de man een donkere huidskleur heeft met roots in Kenia en een naam heeft die in de V.S. een sinistere klank heeft.
Het staat waarschijnlijk model voor de afkeer die de Amerikanen hadden gekregen voor de politiek gevoerd door George W. Bush en zijn kliek hardliners. Was in den beginne de oorlog in Irak en het verdrijven van de dictator Sadam Hoessein nog voor velen plausibel, het lang wegblijven van de US-troopers, de aanslepende oorlog daar met de vele slachtoffers en de regelmatige terugkeer van dode Amerikanen in bodybags werd stilletjes aan te veel, des te meer de nachtmerrie van Vietnam bij menigeen nog vers in het geheugen gegrift was.
De economische crisis ontstaan in de V.S., de moeilijke leef omstandigheden voor velen naar aanleiding van het bankendebacle en het besef dat de financiële problemen in de rest van de wereld voor een groot stuk bij hen lagen, hebben blijkbaar de Amerikanen aangezet tot het massaal kiezen voor verandering.
Het is inderdaad een fenomeen dat zoveel kiezers opgedaagd zijn als je weet hebt van de inspanning die Amerikaanse burgers zich moeten getroosten om te mogen gaan kiezen. Niet alleen moeten ze zich vooraf laten registreren, maar bovendien leggen ze soms zeer grote afstanden af om hun kiesverrichtingen te vervullen. Dat ze dit maal met zo velen opkwamen is wellicht synoniem van hun wil tot verbetering.
Velen hebben het al geschreven, maar de taak van de nieuwe president is zeker niet te onderschatten. Vandaag vernemen we dat hij trouwens al begonnen is met consultaties voor de samenstelling van zijn regering. Tijdens de campagne die trouwens zoveel geld kost dat we dit met onze Europese normen bijna niet kunnen vatten werd door de republikeinse kandidaat MacCain nogal minachtend gedaan over de internationale ervaring van Obama. Het is dus weer een teken van de bijzondere intelligentie van de nieuwe president dat hij volop gebruik maakt van de adviezen en medewerking van oud-Clinton gedienden. De internationale ervaring zal hierbij zeker voldoende gewaarborgd worden hetgeen zeker hoopgevend is voor de toekomst en de samenwerking met andere landen.
Er wordt van alle kanten gejuicht en euforisch gedaan over deze historische verkiezing van een zwarte medemens in het land dat bij uitstek symbool was voor raciale uitbuiting (slavernij), segregatie en achteruitstelling van medeburgers. Dat dominee Jackson zijn tranen de vrije loop liet, is dan ook niet verwonderlijk. Europa en ook ons eigenste landje kunnen hier een voorbeeld aan nemen om ook bij hen valabele medeburgers met een andere origine of huidskleur meer te betrekken in de regeling van het dagelijkse leven.
Maar dat men zich niet vergisse! Obama is en blijft een Amerikaan die eerst en vooral de belangen van zijn eigen land en zijn eigen burgers voorop zal stellen. Een voorbeeldje?
Laten we even nadenken over zijn voorstel om de Amerikaanse bedrijven te belonen die de werkgelegenheid in eigen land houden. Laten we wel wezen. Dit wordt gezegd door wat je politiek een neo-liberaal zou kunnen noemen, in tegenstelling met een MacCain die je als conservatief liberaal kan situeren.
Ooit al dergelijk voorstel gehoord in ons landje? Noch vanwege de conservatieve noch door de zogenaamde progressieve partijen hoorde ik hier dergelijke stelling. De laatste jaren is immers een uitverkoop bezig van Belgische bedrijven, laatst nog bevestigd door de splitsing en verkoop van Fortis aan Nederland en Frankrijk en de uitbesteding van Dexia aan Frankrijk. Alvele jaren is een beweging van delocalisatie aan het werk in ons land en bijna geen enkel bedrijf is in Belgische handen gebleven. Het zoeken naar winst door verhuis naar lage loonlanden - kreeg absolute voorrang op de verankering in eigen land zoals ook weeral jaren terug werd gepleit door o.a. Luc Vandenbrande.
Indien Obama zijn voorstel doorgedrukt krijgt en Amerikaanse bedrijven inderdaad aangemoedigd worden om eigen volk in eigen locaties te werk te stellen, dan heeft hij de kans om de werkgelegenheid aan te zwengelen en van zijn land terug een economische grootmacht te maken. Dat hij hierbij het voornemen heeft de minderbedeelden wat voorkeurregelingen te geven en de rijken wat meer te doen bijdragen, kan zijn populariteit bij de grote massa slechts ten goede komen.
Dat een kleine hoeveelheid mensen op een perverse? manier er in slaagt om de grootste hoeveelheid geld en luxe te beheren, en het grootste aantal mensen hierbij uit de welvaartsboot tuimelen , is trouwens niet te verantwoorden, laat staan moreel te noemen.
Dit is trouwens niet alleen geldig voor de V.S., maar kan wereldwijd doorgetrokken worden. De globalisatie van de wereldmarkt heeft er zeker en vast bij toegedragen dat meer mensen van een zekere welvaart kunnen genieten in vergelijking met vroegere tijden, maar toch blijft het schrijnend dat op te veel plaatsen nog veel te veel mensen in armoede moeten leven en gespeend blijven van de meest elementaire zorgen.
Wie werkt verdiend loon naar werken, maar wie door tegenslag getroffen wordt verdiend evenzeer te mogen terugvallen op de solidariteit van iedereen die het beter heeft.
Wordt onder de impuls en de leiderschap van Obama een inhaalbeweging ingezet die de wereldvrede helpt realiseren en de armoede in de wereld verbant? Een utopische gedachte misschien, maar ik wil er graag mee gaan slapen en weer opstaan.