Inhoud blog
  • Kerstmis 1914
  • Vriendschap is....
  • Mijmeren bij
  • 11 novemmber 2023
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Bezoek ook eens deze links
  • seniorennet.be
  • http://blog.seniorennet.be/lana/
  • Pierre GrandeGuerre
  • Ester en Leon
  • Derktje
  • charlotte
  • patty en freddy
  • trucker John
  • sloefke
  • maurits
    Bezoek ook eens deze links (vervolg 1)
  • Willy en Ria
  • Patty en Freddy
  • Corry Bosters
  • Paul Geyskens
  • met informatie over vliegtuigen
  • waaroemni
  • Over mijzelf
    Ik ben Letourneur Leo, en gebruik soms ook wel de schuilnaam spitfire.leo.
    Ik ben een man en woon in Wolvertem (België) en mijn beroep is met pensioen.
    Ik ben geboren op 22/01/1946 en ben nu dus 78 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: eerste en tweede wereldoorlog, geschiedenis en zo voort.....
    als een spitfire door de lucht
    mijmeringen en andere gedachten
    06-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belabsurdistan

    Belabsurdistan

    Voor de derde keer binnen een tijdsinterval van een twee weken, lukken gevaarlijke gangsters er in om te ontsnappen aan hun bewakers. De gebruikte middelen lijken wel zo gegrepen uit een Amerikaanse filmplot, maar vergis u niet, het gebeurde allemaal in ons klein Belgenland en ja, het was echt.  Laten we de zaken eens een voor een ontleden en bespreken.

    Geval nummer 1

    Een helikopter landt op de koer van de gevangenis van Brugge, drie van de gevangenen stappen in, een van de passagiers wordt buiten gewerkt en achtergelaten, waarna het toestel vertrekt zonder dat er maar iemand iets in de weg legt. Uit het onderzoek blijkt dat een tot de Islam bekeerd liefje van een van de topgangsters een schroefvliegtuig huurde en samen met een kompaan de piloot dwong tot landen op het terrein van de penitentiaire instelling.  De kompaan heeft de tegenslag om als ballast beschouwd te worden wegens overgewicht en onmogelijkheid van de toestel om daardoor de lucht in te gaan en wordt achtergelaten. Die medeplichtigheid aan de ontsnapping zal hem nu wat vrijheidsberoving kosten, maar dat zijn nu eenmaal de risico’s om in het scenario te stappen van niets ontziende boeven.

    De ontsnapte gevangenen en het liefje in kwestie landen een beetje verder in een wei en verplichten een dame te stoppen, pikken haar wagen in en verdwijnen als rook in de lucht. Enkele dagen later worden enkele overvallen gepleegd waarbij het gerecht vermoedt dat ze verricht werden door de drie ontsnapte gangsters. Videobeelden van een laatste overval blijken deze veronderstellingen te bewijzen en dus worden ze alle drie in verdenking gesteld door het gerecht.
    In het weekeinde wordt een van de ontsnapten door de Franse douane op de trein naar Parijs onderschept en op zicht van zijn vervalst identiteitsdocument meegenomen voor onderzoek en verhoor. In het station lukt hij er echter in te ontsnappen (nog maar eens) en te verdwijnen in het gewoel. Hij keert echter naar Brussel terug en wordt daar door de speciale interventiediensten gearresteerd in het appartement van zijn broer in Molenbeek. Twee medeplichtigen waaronder zijn broer Redouane, worden overgebracht naar de onderzoeksrechter die hen prompt in hechtenis laat nemen. Men vindt 20.000 euro, waarschijnlijk een deel van de buit bij de laatste overval, die geschat werd op een 100.000 euro. Van de andere voortvluchtigen, net als van het liefje, is nog altijd geen spoor teruggevonden. Blijkbaar hebben ze zich nu gesplitst hetgeen de opsporingen door de politiediensten heel wat bemoeilijkt. Tot daar geval een.

    Geval nummer 2

    In het gesloten complex van Merksplas, lukken enkele gevangen er in eveneens te ontsnappen. Toevallig staan er wat ladders op de koer die tegen een blote muur gezet worden en zonder noemenswaardige problemen noch enige tussenkomst van toezichters, is de ontsnapping zo geklaard. ‘Toevallig’ komt de moeder van een van de ontsnapten (Davy) vervroegd daar voorbij en wordt door haar zoon gesommeerd om te stoppen en de vluchters op te nemen. Enkele kilometers verder, stappen ze uit en verdwijnen in de natuur. De moeder wordt aangehouden, maar volhardt in haar uitleg dat ze niets wist en daar toevallig te vroeg was. Momenteel zijn de speurders nog alle sporen bijster. Tot daar geval twee.

    Geval nummer 3

    Enkele gevaarlijke gevangenen – die in Londerzeel brutaal een homejacking hebben verricht verleden jaar met wapenbedreiging van minderjarigen en gijzeling – worden naar het justitiepaleis van Brussel gereden om te verschijnen voor de rechtbank. In de rechtszaal aangekomen worden e van hun handboeien ontdaan, moment waarop twee gemaskerde en gewapende medeplichtigen te voorschijn komen en iedereen verplichten op de grond te gaan liggen. Weggevlogen zijn de vogels en ook hun spoor is nu nog niet teruggevonden en de twee medeplichtigen zijn geeneens herkend.
    Tot daar geval drie.

    Beschouwingen bij geval een

    Na een poging tot ontsnapping per helikopter tijdens de voorgaande legislatuur, beloofde de toenmalige minister van Justitie dat er snel en efficiënt werk zou gemaakt worden van systemen waarbij een dergelijke poging in de toekomst onmogelijk zou worden. We zitten ondertussen in een volgende legislatuur en aan de tweede minister van Justitie sindsdien en niets, maar dan niets werd gedaan om de infrastructuur aan te passen. Is het een kwestie van budgetten of van slechte wil van de politici en eventueel verantwoordelijke magistratuur? Ik ben geen onderzoeksjournalist, maar het is duidelijk dat er ergens fouten werden gemaakt. Indien het plaatsen van beschermende netten te duur zou uitvallen en te moeilijk om te realiseren, dan was het plaatsen van metalen masten op strategische plaatsen voldoende geweest om te beletten dat een heli zou kunnen landen. Het verkleinen van de open oppervlakten door die masten, zodat een hefschroefvliegtuig niet zou kunnen landen, moet toch zo moeilijk niet zijn en niet zo veel investering vragen. Het deskundig verbinden van die palen met kabels om te beletten dat een ontsnappingsladder of koord effectief zouden kunnen neergelaten worden uit zulk toestel, kan toch ook zo moeilijk iet zijn.
    Indien de fondsen ontbreken of onvoldoende zijn, zouden de goedbetaalde politici en hun vetbetaalde medewerkers hun solidariteit met de slachtoffers kunnen tonen door een vette kluif van hun inkomen af te staan aan Justitie voor de verwezenlijking van deze plannen. Desnoods moet men hen maar een fiscaal attest geven zodat ze een deel kunnen recupereren via hun belastingsaangifte.
    In creativiteit om hun vergoedingen rijkelijk aan te passen aan de welvaartsindex, hebben deze heren en dames geen gebrek, maar aan creativiteit om vlugge en effectieve maatregelen te treffen ter bescherming van de maatschappij, mangelt het hen duidelijk. Laat me duidelijk zijn dat deze stellingname niet alleen geldt voor de leden van de meerderheid, maar ook voor de oppositie, want die hoor je nooit op voorhand, maar wel naderhand met goedkope en al te subjectieve stellingen.

    Beschouwingen bij geval twee

    Merkwaardig dat in een penitentiaire instelling grote ladders zo maar ter beschikking staan op de koer waar de openluchtwandelingen plaats hebben en die grenst aan de buitenmuur. De dag daarop is men begonnen met het plaatsen van prikkeldraad op de muren om een volgende ontsnappingspoging te verijdelen. Hoe zegt het spreekwoord het weer? De put delven als het kalf verdronken is? De oplossing voor het vermijden van ontsnappingen zijn evenwel voor de hand liggend:

    1.       Laat geen ladders slingeren op een gevangeniskoer;

    2.       Zorg er voor dat de openluchtwandeling plaats heeft op een centrale koer, omgeven door gebouwen voorzien van elementen die ontsnappingen zo niet totaal uitsluiten dan wel ontraden;

    3.       Maak rond de gebouwen en de buitenmuur een veiligheidszone die oversteken onmogelijk maakt. Plaats signaaldraden, sensoren, camera’s, elektrische versperringen en dergelijke meer en voorzie de bovenkant van de muren van prikkeldraad, glasscherven of ander beveiligingsmateriaal ;

    4.       En gewapende toezicht van op de hoogte of vanuit de gebouwen zou eveneens mogelijk zijn.

    Beschouwingen bij geval drie

    Het is eigenaardig dat de toezichtcommissie het vervoer van deze zware jongens – die ik herhaal het niet aarzelden om kinderen een wapen tegen de slaap te drukken en schoten losten op toevallig voorbijkomende politieagenten – beschouwde als een niet risicovervoer. Bovendien zou men misschien toch maar eens moeten overwegen bij dergelijk vervoer de boeven te boeien aan de voeten en aan de handen met rond de heupen een metalen ketting waar beide boeien samengebracht worden. Het is misschien aangewezen om hierover de mosterd te gaan halen bij de Amerikaanse politie. Het ontdoen van boeien zou dan alleen maar mogen voor de handen zodat eventuele pogingen tot ontsnappen bemoeilijkt worden door de voetboeien. Zou elke ontsnappingspoging daarmee onmogelijk zijn? Waarschijnlijk niet, maar het zou zeker niets vergemakkelijken. Men heeft mij altijd geleerd dat je dieven uit je huis kunt houden door het plaatsen van veel hindernissen omdat dieven niet graag tijd verliezen. Zou dit ook niet opgaan voor de beveiliging van gevangenen op transport of in de gevangenis?

    Algemene beschouwingen

    De justitiële molen draait veel te langzaam en de politici verliezen veel te veel tijd met palaveren in plaats van adequate maatregelen te treffen.

    In plaats van te discussiëren over het al of niet toekennen van globale budgetten, overhandig de gevangenisdirectie een budget dat ze naar goeddunken mag gebruiken. De controle wordt dan uitgevoerd enerzijds door een speciale commissie die ter plaatse nagaat of er voldoende en efficiënte maatregelen werden getroffen en anderzijds door een gemotiveerde verslag vanwege de directie die dan kan bijgestuurd worden indien nodig en eventueel kan leiden tot ontslagen bij incompetentie. Bij duidelijk gemotiveerde aanvragen moeten zo vlug als mogelijk de nodige kredieten vrijgemaakt worden zodat de directie geen tijd verliest bij haar werkzaamheden en dus ook de nodige middelen mag aanschaffen. Overleg tussen de penitentiaire instellingen kan er voor zorgen dat men van mekaar leert en op zoek gaat naar de meest performante beveiliging.

    In het geval van de ontsnapping uit het Justitiepaleis te Brussel, lijken mij toch enkele maatregelen voor de hand liggend:

    1.       Bij transport van gedetineerden worden alle uit- en ingangen met uitzondering van een, gesloten voor de hele dag. Een metaaldetector en een versterkte controle van de binnen- en buitengaande personen moet er voor zorgen dat geen ongenode gasten binnenkomen, noch gewapende bandieten toegang hebben tot het gebouw;

    2.       Een scanning met een metaaldetector in de zaal zelf juist voor de aanvang van de zitting moet vermijden dat wapens kunnen verborgen worden in de zaal;

    3.       Het vervoer van de gedetineerden mag hen slechts ter kennis gebracht worden een korte tijdspanne voor het vertrek zodat geen contact kan gelegd worden met medeplichtigen;

    4.       De advocaten moeten op voorhand laten weten indien ze zullen pleiten voor uitstel of verschuiving van de procesdatum. Indien dit het geval blijkt, dan wordt het gevangenentransport uitgesteld. Indien ze dit niet op voorhand pleiten, dan kan dit niet meer op de zitting zelf.

    Dat misdadigers mensen zijn en bijgevolg recht hebben op een menswaardige behandeling kan niet tegengesproken worden, maar dit is heel wat anders dan hen te pamperen.

    Faciliteiten als fitnesszalen mogen hen gerust ontzegd worden. De penitentiaire instelling en de maatschappij moeten niet betalen om dergelijke boeven sterker te maken. Gevaarlijke elementen moeten afzonderlijk gelucht worden zodat ontsnappingspogingen beperkt blijven tot een enkele persoon en de hierboven beschreven maatregelen moeten er voor zorgen dat deze pogingen op voorhand al in de kiem gesmoord worden.

    Het verplaatsen van deze personen moet gebeuren onder strikte veilige maatregelen en het boeien moet efficiënt gebeuren zodat ontsnappen onmogelijk wordt. De protesten vanwege de Liga voor de Rechten van de Mens, moeten maar eens en voor altijd weerlegd worden en desnoods moet er maar een Liga voor de bescherming van de rechten van de slachtoffers opgericht worden als tegenbeweging. Iedere ontsnapping is immers een klap in het gezicht van de slachtoffers of hun nabestaanden. Zij konden immers niet op een menselijke behandeling rekenen!

    Is het u ook opgevallen dat de ontsnapte gevangenen allemaal personen zijn die reeds voorheen werden veroordeeld en dus recidiveren in de boosheid. Hun straf hebben ze nooit volledig uitgezeten, want hoe gevaarlijk ze ook waren en zijn, steeds konden ze bijna allemaal de gevangenis vroeger verlaten wegens goed gedrag of andere vergoelijkende reden. Het wordt dus hoog tijd dat een degelijke gerechtelijke hervorming plaatsheeft, die de instrumenterende rechter de mogelijkheid geeft in zijn vonnis te voorzien dat de veroordeelde niet mag genieten van vervroegde vrijlating. Misschien moet de mogelijkheid van opslorping van straffen bij samengestelde misdrijven maar eens weggeschreven worden en moeten de diverse beschuldigingen maar eens bij mekaar opgeteld worden, zodat een straf zwaarder maar naar verhouding rechtvaardiger wordt bij gebruik van bijvoorbeeld geweld, wapens en dergelijke andere bezwarende omstandigheden.  

    Minister van Justitie Stefaan De Clerck is de kop van jut en verliest even zijn politieke koelte

    Dat de minister van justitie zou uitgenodigd worden op televisie stond als een pijl boven water. Het was dan ook logisch gezien de opeenstapeling van ontsnappingen. Dat het nieuwsanker ging vragen of hij hieruit zijn conclusies niet moest trekken en dus best ontslag nam, stond toch ook in de sterren geschreven. Dat een ervaren politicus als De Clerck dan even zijn koelbloedigheid verliest is verwonderlijk, maar eigenlijk ook niet.

    Dat de oppositie hieruit garen zou spinnen was ook te verwachten. Dat onder andere het Vlaams Belang hierbij nogal wild tekeer ging, is inherent aan de politiek die deze partij voert en moet dan vooral op het conto van opportunisme geschreven worden. Maar dat Renaat Landuyt van SPa, en in een voormalig leven eveneens minister van justitie, met argumenten kwam aandraven die kant noch wal raakten, was er ver over. Vergeet die meneer misschien dat zijn partij twee volle legislaturen deel uitmaakte van de meerderheid en dat tijdens die periode het immobilisme op zijn minst zo groot was als nu? Heeft zijn partij dingen gerealiseerd ten bate van de penitentiaire instellingen? Was het niet een socialistische - weliswaar Franstalige – dame was die allerlei faciliteiten toekende ten voordele van veroordeelden, desondanks mooie beloften van ingrijpende veranderingen die o.a. ontsnappingen en vervroegde vrijlatingen zouden bemoeilijken?

    De regeringsvorming na de verkiezing en de winst van Y. Leterme werd met alle mogelijke middelen bestreden door socialisten en liberalen zodat geen enkele maatregel kon getroffen worden in die periode. De toenmalige minister, Jo Van Deurzen, was als jurist waarschijnlijk oprecht begaan met aanpassingen en verbetering, maar kon deze niet uitvoeren wegens de Fortis-affaire en de zogezegde inmenging van de uitvoerende macht in de rechterlijke macht.

    Nu horen we van de huidige minister van justitie dat eventuele maatregelen ter beveiliging van het Justitiepaleis verhinderd worden de houding en de beslissingen van het bestuur voor monumenten en landschappen. Heeft De Clerck dan geen punt als hij stelt dat de vraag over zijn verantwoordelijkheid belachelijk is? Je zou voor minder je geduld verliezen.

    De regeringsverantwoordelijken staan voor een grote uitdaging, namelijk het nemen van verantwoordelijkheid en het scheppen van ideale omstandigheden waarbinnen justitie, het gevangeniswezen, de politie en de gevangenenbegeleiders kunnen werken. Het zou een aangename verrassing zijn en eens het kenmerkte immobilisme van de Belgische politiek doorbreken.

    Mogen we hierop hopen of blijven de politieke partijen en hun verkozenen en met politieke postjes beloonde gunstelingen in hun coconnetje zitten van wereldvreemdheid, onbekwaamheid en te veel betaalde functies vegeteren en profiteren op de kap van de belastingsbetaler die dit alles moet aanzien met lede ogen, bij de meest betalende belastingplichtigen ter wereld horen en regelmatig in de kou worden gelaten door beleidsvoerders die vol zijn van hun eigen gelijk en alle voeling met de maatschappij hebben verloren.

    De toekomst zal het uitwijzen, maar ik vrees er voor.

    06-08-2009 om 03:07 geschreven door spitfireleo

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    05-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Afscheid van een trouwe compagnon

    Afscheid van een trouwe compagnon

    Op 14 juli was hij 12 jaar geworden, maar eigenlijk was er geen reden tot feesten.  Al enkele maanden geleden hadden we vastgesteld dat hij naast de aars een dikke bult aan het kweken was die hem het zitten niet makkelijk maakte. Een bezoek aan de dierenarts wees uit dat we te maken hadden met een gezwel waarin naast bloed en water nog wat andere celmaterie rondzwom die niets goeds te verwachten overliet. Chemo en bestralingen zouden misschien wel helpen, maar heel veel hoop kon onze dierendokter ons niet geven. Een spuitje bracht verlichting en zo konden we nog enkele maanden genieten van onze trouwe viervoeter.

    Rond het einde van de maand juni zagen we een echte gedaanteverwisseling gebeuren met onze trouwe Rakker.  Hij vermagerde zienderogen en werd bijna vel over been terwijl het eten van zijn droogvoeding – waarop hij voorheen zo gretig van smulde – blijkbaar een karwei werd of misschien niet smakelijk genoeg meer overkwam. Hij kon het ons niet zeggen! Voor ander voedsel was hij dan weer plotseling in vuur en vlam, hij at mee van onze maaltijden en durfde nu en dan wel eens iets van de tafel pikken en wegwerken met die schrokkerige beweging die eigen is aan honden. Dat had hij voorheen nooit gedaan. Zijn buik groeide uit tot abnormale proporties en zwol vooral in de breedte uit. Het deed ons denken aan een zwangere geit zoals we die wel eens in wilddocumentaires of wildparken te zien krijgen. Het rondlopen werd alsmaar moeilijker – bij het nemen van een bocht gebeurde het wel eens dat door de middelpuntvliegende kracht van zijn buik, de achterste poten onderuit schoven en het rechtkrabbelen moest ondersteund worden. We stelden vast dat hij bij het liggen moeilijkheden had om vrij te ademen. Zijn ademhaling kwam in korte en steunende zuchten. Terug naar de dierenarts leek ons een oplossing en weeral sprak de dierendokter zijn diagnose uit met niet zo gunstige verwachtingen. De dikke buik was gevuld met water en dat kon alleen maar betekenen dat ofwel zijn hart ofwel zijn lever het normale werken niet meer naar behoeven vervulden. De levendigheid waarmee hij nog met zijn baasje omging, deed ons besluiten om een definitief afscheid nog wat uit te stellen omdat onze trouwe vriend op eerste zicht – naast de wel waarneembare ongemakken -  geen pijn leek te hebben. Hij kreeg nog een spuitje om het hem wat comfortabeler te maken, maar eigenlijk moesten we ons voorbereiden om ten laatste einde de week daarop afscheid te nemen. Het werden nog drie volle weken!! Mijn vrouw en ik probeerden alles zo te regelen dat hij zo weinig mogelijk alleen hoefde te blijven en omdat hij de trappen niet meer op kon, bleef baasje maar beneden op de zetel slapen, dicht bij zijn vriend, zijn trouwe compagnon, zijn lieve viervoeter. Moeder de vrouw was enkele weken weduwe in haar grote bed. Overdag zocht hij soelaas in zijn grote nest – goed voorzien van oude dekens zodat hij zacht kon liggen – en soms hielp baasje hem in zijn lievelingszetel. Alleen geraakte hij er niet meer in, de voorpoten wilden wel, maar de achterste volgden niet meer en de buik zat in de weg, maar de kussens van de zetel brachten hem zichtbaar gemak  en daar kon hij nog lange periodes van rust doorbrengen. De kussens drukten minder hard op zijn buik als op zijn deken of in zijn nest en het middenrif kwam dan wat vrijer om te ademen. Voor baasje was het ook nog een gelukkige tijd want die kon dan bijschuiven in de zetel en mocht de trouwe kop van zijn vriend dan warm op zijn schoot voelen rusten. Er is wat afgestreeld in die tijd! Wandelen was er niet meer bij en de plas- en andere hygiënische bezoekjes aan onze  tuin werden alsmaar korter en niet veraf meer. Bij het plassen werd het opheffen van de poot langzaam aan een moeilijke oefening en de laatste dagen liet hij het als het ware bijna lopen, maar nooit of nimmer deed hij het in huis of op de koer. De tuin was zijn plekje en als de nood hoog werd en de deur gesloten was, dan werd de baas met enkele duwen van zijn snoet aangemaand om de deur maar vlug open te doen.

    Mensen die nooit dieren in huis hebben gehad, begrijpen dikwijls niet wat een verbondenheid mens en dier kunnen voelen. De vriendschap die je van zulk dier ontvangt is onvoorwaardelijk, trouw en oprecht. Geen schijnheiligheid! Geen achterbaks gedoe, maar zuivere vriendschap, liefde bijna of….laat die bijna er maar af.

    De vreugde bij elk weerzien was zo echt, zo eeuwig, of je nu drie minuten weg was geweest of meerdere dagen. Ik kon geen stap verzetten of hij was achter of naast mij, zijn ogen op zijn baas gericht of zijn oren rechtopstaand in mijn richting om te luisteren naar wat er te gebeuren viel. En alhoewel hij een zogenaamd alfa-mannetje was, kende hij zijn rangorde in ons gezin, zijn roedel, maar al te goed.

    De laatste week van juli verergerde de toestand. Liggen werd moeilijk en dit werd dan gecompenseerd door zitten en of rechtstaan, maar ook dat bleek niet eenvoudig. Zitten was schuinweg wegens het gezwel aan zijn aars en dus schoof hij onderuit en bij het rechtstaan was het gewicht in de buik een drukmiddel dat hem door de achterste poten deed zakken. De nacht van donderdag 30 juli was niet meer om aan te zien noch te horen, de ademhaling werd alsmaar moeilijker en in zijn ogen verscheen een blik met een duidelijke vraag: ‘doe hier iets aan, help me!’ Je kan dat niet vertellen aan mensen die nooit de ervaring van een huisdier hebben beleefd. Maar in die blik was een duidelijke boodschap. Vrijdag namen we dan terug contact op met onze dierenarts om de toestand te bespreken en we spraken af omstreeks 13 uur in zijn praktijk.

    We moesten nog even geduld oefenen in de wachtzaal omdat er nog een andere patiënt in behandeling was, maar de dierendokter gaf onze Rakker een kalmerend spuitje. Na een viertal minuten legde hij zich met een ontspannen zucht neer, zijn kop half op mijn rechtervoet, half op de linkervoet van mijn vrouw. Hij is niet meer wakker geworden want een beetje later hebben de dierenarts en ik hem moeten oppakken om hem op de behandelingstafel te leggen, zelf kon hij niet meer gaan. Daarvoor had zijn verzwakt lichaam geen kracht genoeg meer. Twee spuitjes verder was hij vertrokken naar de eeuwige jachtvelden waar hij – naar ik hoop – naar hartenlust achter konijntjes kan lopen en brokken krijgt die hij het liefst heeft. Het zal omstreeks 13.30 uur geweest zijn als hij zijn laatste – zwakke – adem uitblies. Mijn vrouw en ik waren er echt het hart van in en ook mijn ‘mannenhart’ kon de tranen niet tegenhouden.

    Het huis voelt nu leeg aan en ik betrap me dikwijls dat ik sta te luisteren of ik hem hoor. ’s Nachts word ik wakker en vraag me af waar hij ligt, want hij mocht in heel het huis zijn plekje zoeken. Sinds hij een inbraak enkele jaren geleden met kerstnacht verijdeld had en daarvoor een houten paneel van ongeveer 3 cm dik had doorgebeten van de keukendeur, bleven alle deuren open in huis en kon hij vrij rondlopen en slapen waar hij wou. Meestal echter lag hij op zijn mat aan de voet van ons bed en een enkele keer was hij er in geslaagd om geluidloos tussen ons beiden in te kruipen om er warmte te zoeken. Ons avondritueel was altijd hetzelfde. Nadat teevee of computer afgezet waren of het boek weggelegd, stond baasje recht en zei : ‘Kom Rakker, piske doen?’ en samen trokken we dan nog een laatste keer de tuin in voor die dag. Ik betrap me er nu nog op bij het stoppen van mijn activiteiten naar hem te zoeken en al tweemaal riep ik hem: ‘Rakker, kom, piske doen?’
    Ik denk dan bij mezelf: ‘ben ik nu onnozel of wat is dat?’ en kom tot de vaststelling dat mijn Rakker weliswaar een dier was, maar toch een bijzondere plaats in mijn leven en mijn hart had en dat ik hem mis…

    Rakker is een Mechelse scheper met de afmetingen en de juiste kleuren die van hem een rasdier maken. Zijn vader was een politiehond met stamboom, zijn moeder een heel mooie en lieve teef zonder stamboom. Bij de eerste en enige ontmoeting tussen hen beide, was het koekenbak. Een nest van tien pups was het resultaat. Een stevig nest want gewoonlijk wordt bij een eerste worp maximaal op 5 à 6 pups gerekend, maar hier waren het er direct tien. Het teefje hoorde toe aan een bevriend koppel en bij de bakker zagen we de aankondiging dat er pups te kopen waren. Het telefoonnummer kwam ons bekend voor en dus gingen we op bezoek om een poolshoogte te nemen van de situatie.

    We zaten toen elf met drie honden: een moeder (kruising van een fox met een tekkel), een vader (een straathond van het puurste ras) en een van hun zonen (een prachtig glanzende bruine fox met de trekken van zijn vader). Moeder was al van betamelijke leeftijd, de vader ietsje jonger en de zoon uiteraard de jongste van de drie. Een vierde hond er bij zag vrouwlief eigenlijk niet zo zitten en bijgevolg vreesde ze een beetje dat ik toch voor een pup zou kiezen, mijn voorliefde kennend voor een Mechelaar, die trotse, slimme dieren.

    Bij de vrienden aangekomen konden we met veel genoegen uitkijken naar het evolueren van de overblijvende acht pups want twee waren er verkocht. Een onder hen was bijzonder enthousiast bij het spelen en tijdens het gezellig bijbabbelen met de vrienden, werd het opeens warm aan mijn voeten. De kleine rakker had zich op mijn schoenen genesteld en was daar lekker in slaap gevallen. De dochter des huizes noemde hem pijl omdat hij een donkere streep op zijn staart had tot ongeveer een derde van zijn rug. Ik was kompleet weg van die pup, de kleine rakker had mijn hart veroverd! En dus gingen we buiten met pijl…pardon Rakker op de arm, de vrouw toch ook vermurwd door de kleine kerel en waarschijnlijk ook door de smekende ogen van haar echtgenoot.

    Bij aankomst thuis ondervonden we geen moeilijkheden: moeder deed haar instincten nog maar eens eer aan en nam onmiddellijk zijn verdediging op en vader kon ook nog ‘vaderlijk’ uit de hoek komen. Met de ‘stief’broer was de verhouding ietsje meer gespannen, maar toch werd rekening gehouden met de rangorde en de geplogenheden van een roedel. Als Flup onze Rakker te vlug af was of te sterk bleek, dan ging Rakker op de rug en moest Flup inbinden zo niet kreeg hij correctie van zijn moeder en/of vader. Eigenlijk was dat wel mooi en leerrijk om aan te zien. De wetten van de natuur zitten goed in elkaar en de hiërarchie vervult zijn rol.

    Onze jongste was nog thuis en ’s avonds zag je ons gezinnetje op wandel met vier honden. Rakker en Flup strijdend en trekkend om aan kop te lopen! Er zat niets anders op om wat gehoorzaamheidstraining te gaan volgen om dat fenomeen op te lossen. Een van mijn collega’s was een erkende hondentrainer en was bereid om mij wat privé training te geven. Samen met zijn golden retriever gingen we dan op stap langs de boorden van de Zenne in Zemst. De oudere hond moest als voorbeeld en opleider dienen voor de onze. Het is prachtig om zien hoe zo’n oudere getrainde hond een jongere mee op sleeptouw neemt en hem allerlei dingen leert waarbij geen menselijke hand noch stem nodig is.

    Onze Rakker groeide als kool en weldra was hij kop en staart boven de andere drie, maar de terechtwijzingen door Cindy (ons moedertje) en Rick (ons vadertje) bleef hij aanvaarden. Flup werd hij echter de baas en weldra was het deze die op zijn rug ging liggen en zijn keel aanbood in overgave. Ook daar werden de wetten van de natuur en van de roedel dus geëerbiedigd!

    Maar de natuur had ook wat anders in petto voor ons. Cindy stierf door ouderdom en Rick was 11 jaar toen hij aan kanker overleed. Flup daarentegen zag ooit de kans via het achterpoortje te ontsnappen en werd aangereden door een zware jeep, die eerst even stopte en daarna zijn weg gewoon verder zette zonder zich om het dier te bekommeren. Een vrouw die alles gezien had, raapte Flup op en bracht hem binnen bij een dierenarts aan de overkant van de straat. Gebroken poot en tand, diverse verwondingen en kneuzingen, herstelde langzaam, maar hebben toch zijn leven verkort. We moesten hem – enkele jaren later - maar vroeger dan voorzien afgeven. De heupgewrichten hadden waarschijnlijk ook te lijden gehad van het ongeval en de pijn werd te hevig en het verplaatsen onmogelijk.

    Zo bleef Rakker alleen over om al die leemtes te vullen en hij heeft dat perfect gedaan. Als we gingen wandelen op eenzame plaatsen, kon ik hem loslaten en vond ik plezier in het zien van de rondjes die hij rond mij draaide of wanneer hij met zijn kop haast tegen mijn knie, kilometers kon wandelen. Mijn grootste plezier was om mij te verstoppen achter een boom of een struik als hij weer eens voorop liep. Het was mooi om zien hoe zijn naar achter gespitste oren opvingen dat hij mijn stappen niet meer hoorde, zich omdraaide en begon te zoeken. Het duurde nooit lang voor hij me vond en een dikke knuffel en somtijds een hondenkoekje waren dan zijn beloning.

    Aan tafel zitten eten en plotseling iets warm en vochtig voelen op je knie of je dij en vaststellen dat je hond naast jou zit, zijn kop op je knie of dij, kwijlend voor een stukje van het lekkers op de tafel. Mooi! Maar dan consequent zijn en niets geven, alleen zijn droogvoer in zijn bak. Hard! Eindeloos oefenen op zit!, lig!, apporte!, zoek! Geduld! Herhaling!Belonen!Knuffel!Luidruchtig bewieroken: ‘goed gedaan, Rakker!Bravo!Goed, manneke!’. Mensen kijken op! Wat gebeurt daar?
    Aan de lijn leren lopen: hij links, ik rechts…hij rechts…ik voorwaarts…hij voorwaarts…ik terug rechts…hij rechts…ik omkeren!!! Eindeloos, tot hij aanvoelde naar waar ik wou gaan en het trekken minder werd. Ik heb het echter te weinig gedaan, want mijn onregelmatig werk slorpte me veel te veel op. Maar toch, een hond waarmee je intuïtief kan communiceren… Je leert wat onvoorwaardelijke trouw is en oprechte vriendschap. Veel mensen kunnen je dat niet geven!

    En nu? Mijn sprookje is uit…mijn vriend is vertrokken naar de eeuwige jachtvelden waarvan ik hoop dat ze echt bestaan zodat hij daar nog prachtige tijden kan meemaken en ooit hoor ik misschien nog eens zijn blaf – uit duizenden te herkennen  - die zei: ‘dag baas, ik heb je herkend’. Nog eens kijken in die mooie trouwe ogen die vertelden hoe blij hij was me te zien. De wind van zijn pluimstaart nog eens te voelen als hij opgewonden stond te wachten aan de kapstok op zijn lijn…

    Sentimenteel? Ja, als jij dat daar in ziet. Neen, want pure  vriendschap…liefde voor mijn trouwe Rakker.  Vaarwel, mijn vriend, weet dat ik je mis!

     











    05-08-2009 om 04:03 geschreven door spitfireleo

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 05/02-11/02 2024
  • 04/12-10/12 2023
  • 06/11-12/11 2023
  • 30/10-05/11 2023
  • 23/10-29/10 2023
  • 16/10-22/10 2023
  • 26/04-02/05 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 21/12-27/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 06/10-12/10 2008

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!