het boompje van Nottingham (UK)
Nu de Sint weer voor een jaar naar huis is en hopelijk alle gelul over zijn Pieten meegenomen heeft, mogen we denken aan kerstbomen. Bij de buren werd al ene geleverd. Een mastodont. Die werd tot na 6 december ondergebracht in de tuin van de andere buren, kwestie van de kleinkinderen niet in de war te brengen.
Op het Net circuleren bomen in alle maten & modellen, van allerlei makelij, banale, mooie, grappige. De kleinste tot nu toe is enkel tweedimensionaal te zien, is gemaakt van 42 waterstofatomen en heeft een wijdte van 10 nanometer, 10 miljoensten van een mm.
Een nanometer is een miljardste van een meter ofte 0,000 000 001 m. Een nanometer is een miljoenste van een millimeter ofte 0,000 001 mm. En ik heb al problemen om een draad door een naald te halen.
Hier is de nano-boom :
Of de dure apparatuur van het onderzoekscentrum kan of mag gebruikt worden voor spelerij laat ik in het midden. Misschien noemen ze het in Nottingham een project, en dan kan het wel ? Voor wie écht de werkwijze wil weten, de jongen met de kerstmuts legt het uit.
Dat is Professor Moriarity van de universiteit van Nottingham. De vorm en de kleur van zijn hoofddeksel zijn bewust gekozen volgens mij, de witte pompon staat voor een waterstofatoom, de donkere puntige muts staat voor een silicone-atoom.
De lichtende puntjes verschijnen telkens waar een waterstofatoom (de witte pompon) weggenomen werd van het silicone-atoom (een grijs pinneding). Om op die manier een decemberboompje te tekenen neemt men de waterstofatomen weg volgens de contouren van een kerstboom. Tenminste, dat is wat ik ervan begrepen heb en ... de lichtjes hangen er nog in!
klank aanzetten, desgewenst ondertitels activeren, ze zijn in ‘t Engels https://www.youtube.com/watch?v=gRF9hM_eFPU 08min15, voor wie tijd en zin heeft, nu of straks.
m – HiH-12/2016, bijgewerkt - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nanometer , https://news.softpedia.com/news/Worlds-Smallest-Christmas-Tree-Is-Made-from-42-Atoms-Video-468326.shtml#sgal_0
|