'k Kan heel spartaans leven, en aan boord van sommige schepen heeft dat gemoeten, maar een warme douche, een frigo die werkt en een Outlook met alles er op en er aan zijn nu wel een minimum. En een Belgisch azerty klavier, anders kan ik niet tegoei schrijven als ik geen klemtonen kan typen. Een qwerty is ploegen door klei. Een azerty is dansen op parket. Zonder Outlook en Azerty zou ik me miserabel³ voelen. Vooral op dagen dat ik veel te schrijven en te vertellen heb. Zoals vandaag: 'k heb een boodschappenlijstje gevonden! Een speciaaltje. Op een scheurtje papier. Het ligt hier vast aan een wasknijper want het is zo klein dat het zou kunnen verdwijnen. Ze liggen in deze supermarkt hier niet voor het oprapen, de lijstjes, het is echt speuren.
De Nederlandse auteurs van Psychologie van het Boodschappenbriefje hebben er 365 op een jaar tijd verzameld? Volgens mij hadden ze voor het inzamelen hulp van een heel eskader boodschappendoenders. Ofwel was het bluf en hebben ze er langer dan een jaar over gedaan.
“Veel mensen gaan gewapend met een boodschappenbriefje naar de supermarkt. Tefke van Dijk is gefascineerd door deze boodschappenbriefjes en de mensen erachter. Wat kopen ze, wat eten ze en wie en hoe zijn ze? Uit de boodschappenbriefjes, woordkeuze, het handschrift en de manier waarop ze zijn geschreven, kom je meer te weten over de maker ervan: de (pseudo)psychologie van het boodschappenbriefje. Dit boekje bevat een verzameling van die briefjes voorzien van deze pseudo-psychoanalyses (control freak, minimalistisch, burgerlijk, 'Oh la la'). Omdat de briefjes meestal ingrediënten voor een maaltijd bevatten, heeft coauteur Marloes Morshuis bij een aantal ervan recepten verzonnen. Een tiental recepten, zoals lasagne, krentelteefjes en bospaddenstoelenpakketjes met mangochutney, is opgenomen in het boekje, andere vind je terug op haar blog. Met afbeeldingen van de besproken boodschappenbriefjes en kleurenfoto's van de bij de recepten behorende boodschappen. Een aardig vormgegeven, grappig boekje dat iedereen met andere ogen naar de eigen boodschappenbriefjes zal doen kijken.”
Inkijkexemplaar : https://palmslag.nl/sites/default/files/psychologie_van_het_boodschappenbriefje.pdf Het inzamelen gaat nog altijd door, op het blog van Tefke Van Dijk : http://boodschappenbriefjes.blogspot.com/
m - EZW-12/2012, herwerkt -
|