mijn fiets- en wandeltochten
Welkom beste bezoeker.


Inhoud blog
  • Een krant gaan halen.
  • Doorheen Veldwezelt
  • Neem 'n paraplu mee en het regent niet.
  • Drie jaar bloggen.
  • Effe heen en terug naar Maastricht.

    Afgelegde kms. en gegevens van 2024:

    op datum van: 02-06-2024

    wandelen: 1.171,33 km.

    fietsen: 2.224,58 km.

    verbruikte Kcal: 128.803

    hoogtemeters: 14.771

    uren in beweging: 323u49

    aantal stappen: 1.561.773   +/- 10.000 stappen = 7,5 km

    aantal wandelingen: 125

    aantal fietstochten: 32


    Zoeken in blog




    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    19-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Smeermaas - Neerharen

    Het is er toch van gekomen, wat gewandeld in de namiddag. We wisten niet van de plannen waren voor vandaag, enkel dat we om 10u00 in Bilzen in de Kimpel (cultureel centrum) dienden te zijn voor het Lentefeest van onze kleinzoon Arne. Alle kinderen zouden er het beste van zichzelf geven tijdens hun optreden en naderhand werden ze allemaal bedolven onder de cadeautjes. Nadien werden we verwacht in het centrum voor 'n etentje. Maar al te lang mocht het niet duren, want Arne en zijn papa gingen naar Zolder om daar naar 'n autorace te gaan kijken. Dat was pas het ideale cadeau voor Arne.

    Zo waren we toch tijdig thuis en kon ik nog gaan wandelen. Ik vertrok naar Smeermaas om daar in het centrum, links af te slaan richting Hocht. Vandaag ging ik eens niet via het kasteel, maar rechtstreeks naar de sluis van Neerharen. In het centrum van dit dorp vind je nog tal van authentieke woningen en herenhuizen. Terugkeren deed ik via de Neerharenweg en domein Zangersheide. De Pontische Rododendrons staan nu prachtig.

    Veel foto's kon ik niet maken maar ik heb toch weer 10 km. gewandeld. Tussendoor effe op de pc naar het einde van de koers kijken in Italië.



















    19-05-2024, 16:53 geschreven door eddy meuris

    Reageer (3)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    18-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De benen wat losfietsen.

    Gisterenavond was het 'n verschrikking in de gemeente Voeren. Verschillende dorpen hebben er wateroverlast gehad, vooral het dorp Moelingen is zwaar getroffen. Ik fiets er geregeld doorheen, van thuis tot Moelingen is het slechts 24 km. Ik leef mee met de getroffen families.

    Deze namiddag wilde ik de benen wat los gooien, gewoon 'n kleine fietstocht met de stadsfiets. Een echt plan en doel had ik niet, even de benen wat in beweging zetten. Ik vertrok via de Bessemerberg naar Zutendaal. Daar maakte ik verschillende foto's, oa. de fontein aan het gemeentehuis, het mooiste gebouw van de gemeente, de pastorij en de plek waar ooit loopgrachten waren in WO II.

    Verder ging het naar Eik, 'n gehucht van Bilzen waar de O.L.Vrouwkapel staat, 'n gebouwtje van de 16de eeuw. En dan kwam ik na verschillende jaren nog eens langs kasteel Groenendaal. Wat ik niet meer wist, dat is de locatie op grondgebied Waltwilder. Je zou zeggen dat het korter bij Munsterbilzen of Hoelbeek gelegen is ..., niet dus. Het kasteel is van de 17de eeuw.

    In Hoelbeek heb je de site Jonckholt, dat had 'n middeleeuwse burcht moeten worden, maar verder dan de grachten - wallen en funderingen, zijn ze nooit geraakt. Terugkeren deed ik via de brug van Eigenbilzen en de schaapjes in Briegden.

    Ik ben aan dit verslag begonnen omstreeks 17u00 maar ben 'n kwartier later moeten stoppen wegens 'n heuse wolkbreuk. Effe redden wat er nog te redden diende te worden in de tuin. En daarna kletsnat zijnde, maar direct onder de douche gekropen en daarna ons avondmaal genuttigd.

    Wat morgen betreft, dat is nog niet uitgemaakt of er ruimte is om te sporten. Onze kleinzoon heeft dan zijn Lentefeest. Een groot deel van de dag wordt het dus met de kleine bezig zijn.



































    18-05-2024, 18:12 geschreven door eddy meuris

    Reageer (3)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    17-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nazareth

    Het was vandaag kiezen of delen, en het werd ... kiezen. Er werd veel regen voorspeld in het oosten van het land - waaronder Lanaken - en dus diende ik vanmorgen de keuze te maken tussen 'n wandeling of direct in de tuin te beginnen. Het is het laatste geworden. Hetgeen we gezaaid hebben, begint allemaal de kop op te steken en daar hoort natuurlijk geen onkruid tussen. Zodoende ben ik van 8u30 tem. 14u45 goed bezig geweest tot ..... grrrrrrr, .... het stevig begon te regenen. Een half uurtje langer droog weer, dan was ik volledig rond geraakt. Het zij zo.

    Het is nu 15u48 en het regent nog steeds goed, van 'n buitenactiviteit is er dus geen sprake meer, tenzij ik dat zou doen na het avondmaal. De buienradar geeft dan 'n droge periode. Maar de goesting is er niet meer, deze mens heeft zich vandaag al genoeg afgebeuld in zijn tuin.

    Maar 'n verslag schrijven zonder bijhorende foto's of dergelijke, dat kan natuurlijk niet. Ik ben dus even op zoek gegaan naar wat oude postkaartjes. Onder ons bloggers, is er iemand die woont in Nazareth, ik vond het dus plezant om van die gemeente wat oude kaartjes bijeen te zoeken. En wie Nazareth niet kent, de gemeente ligt in de provincie Oost-Vlaanderen en op 1/1/2023 zouden er 12.214 inwoners zijn geweest. Op 1/1/2025 gaat Nazareth met zijn deelgemeente Eke, 'n fusie aan met de gemeente De Pinte.

    Voila, mijn bijdrage voor vandaag. Geniet van die oude kaartjes en doe dat zeker ook van het verlengde weekend.



























    17-05-2024, 16:01 geschreven door eddy meuris

    Reageer (4)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    16-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maastricht

    Er zijn zo van die dagen dat het weer niet goed weet wat het wil, regenen - droog blijven - zonneschijn - ... Het was vandaag weer zo 'n dag. Vanmorgen eerst regen en daarna zonneschijn, maar tegen de middag weer wat gemiezer. Zou ik afgegaan zijn op de buienradar, dan was het 'n binnen-zit-dag geworden, maar dat staat uiteraard niet in mijn woordenboek.

    Goed gekleed met 'n lange broek en regenjas, vertrok ik toch omstreeks 12u30 naar Maastricht. Ik hoopte er te geraken vóór de regen, en dat is min of meer gelukt.

    Ik vertrok natuurlijk via Smeermaas. Daar liggen de kajakken te wachten op klanten. En dan heb je de voormalige St. Hubertuskerk, gebouwd in 1925 en diende als kerk voor de parochie Bosscherveld. Sinds 2009 is het 'n sportcentrum, dus geen wierook meer, maar nu de geur van zweet.

    Aan de Noorderbrug intrigeerde mij al lang 'n trapje naar beneden langs 'n binnenwatertje. Ik wilde wel eens zien waar dat wandelpad zou uitkomen. Zo gezegd, zo gedaan. En zoals ik hoopte, eindigde het pad aan het haventje van de Bassin. Dat rood huisje langs de Bassin, had ik ook al langer in het vizier, het wordt af en toe nog gebruikt voor kunsthappenings.

    Daarna ben ik wat gaan dwalen doorheen de stad. Zo kwam ik dat kapelletje tegen, gewijd aan St. Antonius van Padua. Volgens hetgeen ik er van gevonden heb, zou het opgericht zijn in 1805 samen met de Broederschap van St. Antonius van Padua. Op de Grote Markt heb je naast het stadhuis, verschillende panden met 'n mooie versiering boven de voordeur.

    Mijn pauze hield ik in de Boekenkerk, de voormalige Dominicanerkerk, gebouwd in de 13de eeuw. Sinds 2007 is het nu 'n boekhandel. Via de kermis op het Vrijthof, belandde ik toevallig in de volgende kerk, de Basiliek van O.L.Vrouw-Tenhemelopneming oftewel Sterre-der-Zee. Het gebeurt niet dikwijls, maar ik ben effe gaan zitten in de kerk. Er was juist 'n trio mooie muziek aan het maken met 'n klassieke zangeres. Het klonk prachtig en er waren op dat moment, heel wat toehoorders. Op het plein zelf, zat het goed vol, Maastricht wordt wel eens "ene groete café" genoemd.

    Ten slotte terug naar de Maas, naar mijn bushalte. Ik had op dat moment iets meer dan 10 km. op de teller, terugkeren naar Lanaken had gekund, maar dan was het in de regen geweest. Liever niet dus. Tot morgen.





































    16-05-2024, 20:39 geschreven door eddy meuris

    Reageer (5)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    15-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pietersheim

    Als je er al 'n paar weken niet meer bent geweest, dan is het effe goed kijken waar je je voeten moet zetten. Dat overkwam me deze morgen, ik wilde nog eens het bos instappen langs het toegangspunt naast de Maastrichterweg. De regen en de warmte van de laatste weken hebben er voor gezorgd dat 'n groot deel van het pad, volledig toegegroeid is. Ik diende mij dus te begeven tussen hoog opgroeiend gras, struiken en diverse woekerplanten. Gevolg: mijn broek was tot boven kniehoogte nat. Het had gisterenavond natuurlijk flink geregend bij ons.


    Maar eenmaal dat smalle pad voorbij, kon ik rustig wandelen doorheen het bos. Eerst langs camping San Lanaco en vervolgens langs domein Zangersheide. En dat water in het bos met die groene kleur, het blijft iets bijzonders. Aan het inwandelpunt achter de kinderboerderij, stak ik de weg over om daar te belanden in Pietersheim. Komi laat de kinderen dromen en ook die hekselketel doet hen fantaseren over trollen, heksen en andere sprookjesfiguren.


    Via de burchtruïne en die Canadese gans, was het tijd om huiswaarts te keren. De wolken begonnen wat donkerder te worden en bijna thuis zijnde, begon het al te miezeren. Of ik met die natte grond nog goesting heb om wat in de tuin te werken, wie weet ...?





















    15-05-2024, 12:43 geschreven door eddy meuris

    Reageer (6)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    14-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Naar Ohé en Laak.

    Als je naar de kapper gaat, dan zijn er altijd wat weetjes die je mee naar huis neemt, vanmorgen was het niet anders. Daarna naar de bakker om brood, om mij vervolgens klaar te maken voor mijn fietstocht. Het doel van vandaag was Ohé en Laak, rechts van de Maas om daar met het veer over te steken naar Ophoven, deelgemeente van Kinrooi.

    Fietsen is één zaak, maar het moet ook 'n beetje uitdagend zijn, vandaar mijn bedoeling om tot Ohé en Laak te fietsen. Dat ligt 'n eind boven Roosteren en qua kms. zou ik weer rond de 100 uitkomen. Daarenboven zou de wind ook zijn rol spelen, 3 à 4 bfr. vanuit de richting ZO. Ik koos er dus voor de wind wat in de zij te hebben bij vertrek en bovenaan Ohé en Laak, zelfs in de rug. Terugkeren zou ik dan doen via het oude kolenspoor tussen Maaseik en As, goed beschut door de bomen.

    En over Maaseik gesproken, ik diende in de buurt van de stad te zijn, net op de dag dat ons Koningspaar, Filip en Mathilde, Maaseik zouden komen bezoeken. Mijn vrouw zag het vanmorgen in de krant staan. Nu, in Maaseik-centrum hoefde ik gelukkig niet te komen.

    Maar om mijn rit wat te duiden, ik vertrok via de Noorderbrug in Maastricht om dan links af te slaan. En jullie kennen mij intussen, één kapelletje zal op mijn tocht altijd 'n bezoekje waard zijn. Deze keer was dat de O.L.V.-van-Banneuxkapel, gebouwd door de bewoners van Brommelen in 1959. In Stein reed ik door 'n mooi stukje natuur, 'n stiltegebied. Recent hebben ze er ook 'n volledig nieuw fietspad aangelegd.

    En dan Ohé en Laak, gelegen tussen de Maas en de Oude Maas. het hoort tot de gemeente Maasgouw. Bij 'n telling in 2021 had Ohé 630 inwoners, Laak had er toen 200. Dat kasteeltje heet Het Geudje of Huis Hasselholt. Het oudste deel dateert van de 16de eeuw. Later werd er nog 'n vleugel bijgebouwd. Op dat moment had ik +/- 55 km. op de teller, tijd dus voor 'n pauze. En de "puddingvlaai met greumele" zag er mij zo lekker uit dat 'n deel ervan, niet op de foto staat. Op het bootje naar de overkant, was ik toevallig de enige reiziger.

    De terugtocht ging dus richting Maaseik, niet door de stad dus, maar rechts via Wurfeld. Dan volgde het oude kolenspoor naar As. Je bent er goed beschut voor 'n stevige tegenwind. Ondanks dat het wat bergop loopt, haalde ik op die weg dikwijls 28 à 29 km/uur. Aan de brug over de Zuid-Willemsvaart sneuvelde mijn laatste boterham. Nadien reed ik nog via het station van As naar Zutendaal om tenslotte in Gellik mijn "guilty pleasure" te drinken. Het weer was er dorstig genoeg voor.

    Zo mensen, ik kan terugkijken op 'n speciale week, van verleden woensdag tem. vandaag dinsdag, fietste ik in totaal zo 'n 340 kms. Niet slecht, al zeg ik het zelf. Het was vandaag warm, de fietstocht was geweldig, er was wind maar daar had ik dus weinig last van, en de dag eindigde hier in Lanaken omstreeks 18u20 met 'n stevige bui en onweer. Nu 19u26 is het weer droog en rustig.



























    14-05-2024, 19:32 geschreven door eddy meuris

    Reageer (3)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    13-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gaan schaken.


    Vandaag heb ik 'n snipperdag genomen, niks te sporten maar gewoon naar de schaakclub. Ik heb weliswaar de ganse voormiddag in de tuin gewerkt (lees: op mijn knieën gezeten om onkruid te verwijderen); dat telt misschien ook als sporten.

    Hoe ook, in de namiddag trok ik naar het Dienstencentrum om te gaan schaken. Het lot bepaalde dat ik het tegen Herman diende op te nemen en Herman heeft driemaal in het zand gebeten. Toen was het welletjes voor mij en kon ik aan 'n klein ommetje beginnen. Ver wilde ik niet gaan. Gewoon langs het rusthuis en de muurschildering aan het gemeentehuis, om vervolgens "de mosselgats" door te wandelen, het mosselpad genoemd omdat een der bewoners sinds jaar en dag, daar lege mosselschalen heeft liggen als grondbedekker. Daarna nog even op ziekenbezoek geweest bij 'n familielid.

    Bijna thuis, 'n laatste foto van de zon die zich verstopte achter de wolken. Wat morgen brengt, ... mogelijk 'n fietstocht. Nog effe afwachten wat de weersvoorspellingen zijn. 













    13-05-2024, 18:41 geschreven door eddy meuris

    Reageer (3)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Gastenboek
  • Dag Eddy mooie foto's en doe zo maar rustig verder ik geniet er ook van
  • Eddy
  • MOJI MILÍ KAMARÁDI
  • Goedemorgen van ons eddy
  • Fijne zondag lieve vrienden.Geniet er van.

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Over mijzelf
    Ik ben Eddy Meuris
    Ik ben een man en woon in Lanaken (België) en mijn beroep is gepensioneerd.
    Ik ben geboren op 03/03/1954 en ben nu dus 70 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: wandelen - fietsen - genealogie - schaken.

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Mijn favorieten
  • seniorennet.be
  • Facebook
  • Geneanet
  • Aldfaer
  • Bèssemgezèt
  • Corba Jack
  • Benthe & Ferre
  • Mariska
  • Oneroosje
  • Charlotte

    Mijn favorieten
  • Anneke en Henk
  • Evert
  • Jos
  • Marianne
  • Ester
  • Rebecca
  • Meidje
  • Meeuw
  • Sylvain
  • José

    Mijn favorieten
  • Patty & Freddy
  • Patricia
  • Bunic Jos
  • Dirk
  • Ingrid
  • Steffie
  • Annie
  • Arlette
  • Natoken
  • Gerda

    Mijn favorieten
  • Claire
  • Myriam
  • Albert
  • Albert en Lenie
  • Martin
  • Christiane
  • Alois
  • Eddy
  • Fons
  • Pascha

    Mijn favorieten
  • Ani
  • Albert
  • François
  • hennie
  • Monique
  • Rita
  • Jeannine
  • Leo
  • Jan en Elena

    Mijn favorieten
  • Godelieve
  • Maria
  • Harmke
  • Derktje
  • Roske
  • Dini
  • Willy
  • Ton
  • Hugo
  • Annie en Rogier

    Mijn favorieten
  • Bernward
  • Marleen
  • Leen
  • Myette
  • Vlasta
  • Liliane
  • Alfy
  • Pol
  • Klaproosje
  • Gerda

    Mijn favorieten
  • Jean & Maria

  • Archief per week
  • 27/05-02/06 2024
  • 20/05-26/05 2024
  • 13/05-19/05 2024
  • 06/05-12/05 2024
  • 29/04-05/05 2024
  • 22/04-28/04 2024
  • 15/04-21/04 2024
  • 08/04-14/04 2024
  • 01/04-07/04 2024
  • 25/03-31/03 2024
  • 18/03-24/03 2024
  • 11/03-17/03 2024
  • 04/03-10/03 2024
  • 26/02-03/03 2024
  • 19/02-25/02 2024
  • 12/02-18/02 2024
  • 05/02-11/02 2024
  • 29/01-04/02 2024
  • 22/01-28/01 2024
  • 15/01-21/01 2024
  • 08/01-14/01 2024
  • 01/01-07/01 2024
  • 25/12-31/12 2023
  • 18/12-24/12 2023
  • 11/12-17/12 2023
  • 04/12-10/12 2023
  • 27/11-03/12 2023
  • 20/11-26/11 2023
  • 13/11-19/11 2023
  • 06/11-12/11 2023
  • 30/10-05/11 2023
  • 23/10-29/10 2023
  • 16/10-22/10 2023
  • 09/10-15/10 2023
  • 02/10-08/10 2023
  • 25/09-01/10 2023
  • 18/09-24/09 2023
  • 11/09-17/09 2023
  • 04/09-10/09 2023
  • 28/08-03/09 2023
  • 21/08-27/08 2023
  • 14/08-20/08 2023
  • 07/08-13/08 2023
  • 31/07-06/08 2023
  • 24/07-30/07 2023
  • 17/07-23/07 2023
  • 10/07-16/07 2023
  • 03/07-09/07 2023
  • 26/06-02/07 2023
  • 19/06-25/06 2023
  • 12/06-18/06 2023
  • 05/06-11/06 2023
  • 29/05-04/06 2023
  • 22/05-28/05 2023
  • 15/05-21/05 2023
  • 08/05-14/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 24/04-30/04 2023
  • 17/04-23/04 2023
  • 10/04-16/04 2023
  • 03/04-09/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 20/03-26/03 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 06/03-12/03 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 13/02-19/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 23/01-29/01 2023
  • 16/01-22/01 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 26/12-01/01 2023
  • 19/12-25/12 2022
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 21/11-27/11 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 07/11-13/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 10/10-16/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 19/09-25/09 2022
  • 12/09-18/09 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 29/08-04/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 01/08-07/08 2022
  • 25/07-31/07 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 27/06-03/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 13/06-19/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 23/05-29/05 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 11/04-17/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 07/03-13/03 2022
  • 28/02-06/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 10/01-16/01 2022
  • 03/01-09/01 2022
  • 27/12-02/01 2022
  • 20/12-26/12 2021
  • 13/12-19/12 2021
  • 06/12-12/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 22/11-28/11 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 27/09-03/10 2021
  • 20/09-26/09 2021
  • 06/09-12/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 09/08-15/08 2021
  • 02/08-08/08 2021
  • 26/07-01/08 2021
  • 19/07-25/07 2021
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 28/06-04/07 2021
  • 21/06-27/06 2021
  • 14/06-20/06 2021
  • 07/06-13/06 2021
  • 31/05-06/06 2021


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!