Beekforellen hebben van alle forellen de grootste verspreiding. Hoewel ze in de delen van hun areaal van verschillende ondersoorten van de Zeeforel af stammen, zijn ze op uiterlijke kenmerken en ook door hun levenswijze nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Beekforellen zijn dwergvormen binnen deze grote verwantschapskring, die zich hebben aangepast aan snelstromende, zuurstofrijke beken, tot in de brongebieden. Ze worden meestal ongeveer 30 cm lang, zelden 50 cm. Beekforellen zijn trouw aan de standplaats. Ze hebben vaste schuilplaatsen, bijvoorbeeld onder overhangende stenen of wortels, die ze tegen concurrenten verdedigen; ze zijn dus territoriaal ingesteld. Hun voedsel hangt van het aanbod af, maar omvat kleine kreeftachtigen, insecten (vooral kokerjufferlarven) en kleine vissen.
Beekforel in het Arctikum museum, in Rovaniemi, Finland. auteur : Zouavman Le Zouave CC 3.0
In zeer koude, dus ook voedselarme beken zijn ze merendeels aangewezen op vliegende insecten, die ze van het oppervlak wegvangen of zelfs met een sprong boven water verschalken. Forellen in zeer hoog gelegen bergbeken of -meren worden vaak niet langer dan ca. 15 cm; ze worden wel steenforellen genoemd. Beekforellen worden bij gunstige omstandigheden in hun derde of vierde jaar geslachtsrijp. Dieren uit gebergten beginnen al vanaf oktober te paaien, maar in het laagland verschuift de rijtijd naar later, soms tot in maart.
beekforel
De paaiplaatsen liggen meestal stroomopwaarts van de normale voedselterritoria, zodat ook deze vorm vaak (bescheiden) trektochten onderneemt. Anders dan bij de Zee- en Meerforellen komt bij de Beekforel geen zilverkleurige, in open water jagende jeugdvorm voor; de dwarsgestreepte jongen van de Beekforel krijgen al vanaf een lengte van ca. 10 cm dadelijk het kleed van de ouders, met zwarte en rode stipjes. Beekforellen hebben geen grote economische betekenis, omdat ze alleen in kleine, ook s zomers koude wateren voorkomen; de temperatuur mag niet lang boven 18 °C komen. Bij hengelaars zijn ze echter erg geliefd omdat men er met de veeleisende techniek van het vliegvissen jacht op kan maken, gebruik makend van hun schitterende reflexen bij het vangen van vliegende of drijvende insecten.
beekforel auteur : Patrick van den Bogaard
Verspreiding : Geheel Europa en West-Azië, oostwaarts ongeveer tot het Aralmeer; ook in Noord-Afrika (Atlasgebergte en omgeving). Beekforellen zijn ook op andere continenten uitgezet.
De Amerikanen kennen hem als breedstaart of brookie (Verspreid in de oostelijke V.S. en Canada).
Duits: Bachforelle Engels: brown trout Frans: truite de rivière
Bron : De natuur
Reacties op bericht (4)
11-01-2010
Avondgroetjes
11-01-2010 om 18:31
geschreven door sloefke
Een fijne week!
11-01-2010 om 14:12
geschreven door cates
Zeer Mooi ....
En omschrijving
11-01-2010 om 11:45
geschreven door alfons
een forel zal beter smaken dan een verloren maandag worstenbroodje
Een aangename week toegewenst vanwege Amor Fati !
Iedereen klaagt over zijn geheugen, niemand over zijn oordeel.
Denken, is zo buitengewoon vermoeiend dat velen de voorkeur geven aan oordelen.