Een bericht van de Deutsche Presse-Agentur is in de Belgische wielerwereld ingeslagen als een bom. Er werd medegedeeld dat Florent Van Vaerenbergh de Duitse ploeg Rokado zou leiden. Nochtans was Florent op 25/11 in Berg aanwezig waar de nieuwe sportgroep Van Cauter Magniflex-De Gribaldy boven de doopvont werd gehouden. Samen met Lomme zou hij deze ploeg leiden. In Duitsland heeft Florent 7 miljoen frank ter beschikking. De ploeg heeft voor volgend jaar reeds 22 renners aangeworven, door de komst van Florent is de kans groot dat er nu ook nog enkele Belgen mogen aansluiten.
. Ben al eens gaan zien op de Ballon d'Alsace Vandaag werden de namen bekend gemaakt van drie nieuwe steden waar een aankomst zal plaatsvinden in de Tour van 72. Namelijk St.Brieuc, Orcières Merlette en Briançon. Daarvoor waren al zes aankomstplaatsen bekend gemaakt. La Baule, St.Jean de Monts, Bordeaux, Pau, Luchon en Aix-les-Bains. Ook Angers de plaats waar volgend jaar de start zal gegeven worden was al bekend. Op het Circuit de Merlin Plage zal een ploegentijdrit verreden worden. Met den Aubisque in de 7e rit begint het zware werk. In rit 8 rijden de renners over de Tourmalet, Aspin en Peyresourde. De Portet dAspet wordt in de 9e rit beklommen. Rit 11 eindigt op de Ventoux. In rit 12 rijd men over de Pety, Manse en Merlette. De Vars en Izoard is voor rit 13. De 14e rit is in 2 delen in de voormiddag rijd men over de Lautaret en de Galibier en na de middag moet men De Télégraphe, Grand Cucheron en de Granier beklimmen. Le Revard is voorRit 15 en de laatste klimdag moeten de renners nog over de Hundruck, Oderen en Ballon dAlsace.
De internationale cross van Gorla Minore in Italië ging van start met 45 renners. Eric De Vlaeminck ziek en Renato Longo kwamen niet aan de start. Na 23,5km was het onze landgenoot Albert Van Damme de beste, hij had 116 voorsprong op René Declercq en dan volgden de Italiaanse liefhebbers Franco Livian als 3e op al 344. Zijn landgenoot Luigi Torresani als 4e volgde op 505. Als 5e kwam Franco Vagneur over de streep zijn achterstand was 535.
In Vorst-Brussel werd het Belgisch kampioenschap Omnium voor liefhebbers betwist. Raf Constant won de afvalling, achtervolging, en in de 500meter was hij ook de beste maar moest de 1e plaats delen met Manu Snellinx. De puntenrit was voor Van Laethem. Met 7,5 punten werd Raf Constant kampioen voor Eugeen Demedts 16p., werd Albert Van Laethem met 17p. derde, voor Robert De Guchtenaere was er met 18p. een vierde plaats. Manu Snellinx met 18,5p was 5e en Eric Demeyer als 6e had 24 punten.
Er waren te Vorst ook medaille wedstrijden. Bij de liefhebbers won Manu Snellinx de sprint, de achtervolging was voor Henri Michiels. Bij de juniores was Jean-Pierre Sterckx de beste in de sprint. Bij de nieuwelingen won Jean-Marie Spect de sprint.
Sinds enkele jaren loopt de baansport op krukken. Duitsland heeft gedacht alles op de 6daagse te mogen zetten, zodat er bijna geen plaats is voor andere meetings. De internationale wielerinstanties laten begaan. Enkel de officiële kampioenschappen zijn hun zorg, maar zijn het de inrichters die voor de onkosten opdraaien. Zo was er in België zelfs geen kampioenschap halve fond en kreeg Theo Verschueren door gebrek aan tegenstand zijn titel zonder te rijden. In Frankrijk was het nog erger daar werden geen kampioenschap voor profs ingericht. Volgens Frankrijk komt het door gebrek aan winterbanen, Grenoble is nog de enige. In België hebben wij natuurlijk Antwerpen, Gent en na 2 jaar te Charleroi is het baantje naar Vorst gekomen. Ook de baandirecteurs en hun matchmakers hebben fout. Zij hebben teveel de wegrenners aangetrokken en de baanrenners opzij geschoven. De gevestigde waarden zorgen er voor dat geen nieuw talent aankomt. Het zijn vooral Post-Sercu en Pfenninger die de lakens uitdelen en in plaats van 1 zesdaagse rijden zij nu een achttienzesdaagse. Gent eindigde op zondagavond, maandagavond stonden zij al aan de start te Grenoble en gisteren stonden zij aan de start e Zürich.
In Zürich begint vandaag de 6daagse met 12 ploegen van 3 renners. Van Belgische zijde treden volgende renners aan: Patrick Sercu die ploeg vormt met Peter Post en de Zwitser Jürgen Schneider, een volledig Belgische ploeg bestaat uit Norbert Seeuws, Julien Stevens en Robert Van Lancker. De 2 Nederlanders Wim Bravenboer en Harry Jansen hebben onze landgenoot Theo Verschueren als ploegmaat. Onze landgenoot Willy Debosscher staat aan de start met de Brit Norman Hill en de Amerikaan Tim Mountford. Een volledige Nederlandse ploeg is er met Gérard Koel, Cees Stam en Piet De Wit. Ook de liefhebbers zijn van de partij hier nemen 40 renners aan deel zij vormen wel ploegen van twee. Wat het totaal aan renners op 76 brengt en deze komen uit 12 landen. Bij de liefhebbers nemen volgende Belgen deel: Julien Vermote Milo Cools, Wilfried Wesemaal krijgt Xaver Kurmann als ploegmaat. Clément Van Ransbeeck vormt ploeg met Bruno Hubschmidt en Leon Daelemans met Roman Hermann. Voor Nederland is er de ploeg Klaas Balk Roy Schuiten.
Met 2 A-crossen-3 B-crossen-3 C-crossen en 1 regionale-cross is het wel een drukke dag in het veld.
Met 24 kwam men aan de start van de A-cross te St.Martens-Lierde om 23 km in het veld te rijden. Na 48 kwam Julien van Den Haesevelde als 1e over de streep. Hij had 15 voorsprong op René De Clercq en al 55 op de 3e Norbert Dedeckere. Op 105 kwamen in deze volgorde over de meet: André Geirlandt, Gérard David en Marc De Block.
In Wemmel namen 35 renners de start van de A-cross. Zij moesten 24km afleggen, wat Flory Ongenae in een tijd van 50 deed. De 2e plaats op 10 was voor Albert Van Damme en werd Willy Vermaercke op 20 de derde renner op het podium. Voor Jef Thielemans was er op 45 een vierde plaats. Voor de 5e plaats reed August Badts 120 trager dan de winnaar.
Te Gistel was Eric Desruelle de beste in de B-cross waar hij na 25km de 2e Lionel De Keyser met 25 versloeg. Voor Lionel Mahieu was er op 55 de 3e plaats.
In Gistel reden ook de Cs hun wedstrijd en was de zege voor Freddy Deschacht die 50 voorsprong had op Charles Palmans en 105 op Wim Albrecht.
In de tweede B-cross die te Munte werd verreden behaalde Robert Van De Sompele zijn tweede zege van het week-end, waar hij Leo Arnouts en Julien Declercq vooraf reed.
Een Nederlandse zege was er in de B-cross van Nieuwmoer Kalmthout waar Johan Spetgens Jos Pauwels en zijn landgenoot Gertie Wildeboer mee op het podium kreeg.
De C-cross van Gruitrode ingericht door de Sparta Club kreeg slechts 16 renners waaronder de nationale kampioen Jos Six aan de start. Reeds vroeg in de wedstrijd reden Schepers en Six van de anderen weg. Vooraan viel Schepens door pech met het versnellingsapparaat weg en moest Six toekijken hoe Lievens kwam aansluiten. Het was deze laatste die in een spurt met twee de nationale kampioen met 2 lengten versloeg. De 3e plaats was voor Bruno Vrancken en werd de ongelukkige Jos Schepers op 145 nog 4e.
De 3e C-cross vond plaats te Kalken en werd Ronny De Vos winnaar, hij had 55 voorsprong op J.Knoops en Sylvain Engels.
Hand in hand de pas gestichte wielerclub van Metsteren-St.Truiden kreeg 35 renners aan de start van hun regionale cross. Het was Bourguignon die de groep op sleeptouw nam, maar na een halve ronde kwam Lemmens al aan de leiding. Van Vlierden en Mertens kwamen vooraan aansluiten en kwam Van Vlierden in de 4e ronde zelfs aan de leiding. De volgende rond kwam hij bij het nemen van een hindernis ten val en nam Lemmens weer de leiding. Uiteindelijk was het Frans Lemmens die met 23 voorsprong op Michel van Vlierden won. Frans Mertens als 3e volgde al op 150. De 4e plaats op 250 was voor Jean-Pierre Cuypers en had de 5e Roger Van Hove al 415 achterstand en bleef hij met 2 uit de greep van Lucien Vanderaerden. Voor de eerste aanvaller Bernard Bourguignon was er op 2 ronden een 19e plaats.
In Grenoble werd de 6daagse gewonnen door het Franse duo Alain Van Lancker Jacky Mourioux zij hadden 393 punten, op plaats twee eindigde de Nederlandse Franse ploeg Peter Post Cyrille Guimard met 260p. Plaats 3 was voor onze landgenoten Patrick Sercu Ferdinand Bracke met 209 punten. Bij de liefhebbers ging de zege naar de Duitsers Ernie Claussmeyer Günther Haritz zij hadden 4 ronden voorsprong op onze landgenoten Milo Cools Julien Vermote en werden de Zwitsers René Savary Bruno Hubschmid 3e.
Te Hannover werd de veldrit gewonnen door Rolf Wolfshohl na 24,5km had hij 41 voorsprong op Ekkehard Teichreber en Klaus Jördens.
In Luxemburg te Wiltz was van de 30 deelnemers Lucien Zeimes de beste voor zijn landgenoot Lucien Didier die op 15 volgde. Ook de 3e was een Luxemburger Georges Richartz hij had 20 achterstand. Voor de in België verblijvende landloze Marian Polanski was er op 115 een vierde plaats.
7 Wedstrijden in het veld. 3 A-crossen, 1 B-cross, 2 C-crossen en 1 regionale cross.
In Essen boden zich voor de A-cross 43 renners aan waaronder een paar streekrenners , die alleszins op de zege gebrand waren. Wij denken hier vooral aan Ongenae, Pauwels en wegrenner Herman Beysens. Reeds in de eerste ronde sloeg Ongenae een bres. Een uitval waarop enkel Badts, Van Den Haesevelde, Arnouts, Pauwels en Thielemans konden antwoorden. Dat was de kopgroep die alle weerstand brak. Toen Ongenae in de achtste ronde zijn tegenstanders opnieuw op de proef stelde , kon hij geholpen door een val van Thielemans met 200 meter voorsprong winnen. De top5: 1.Flory Ongenae, 2.Jef Thielemans, 3.Leo Arnouts, 4.Julien Van Den Haesevelde, 5.August Badts.
Voor de 2e A-cross te Zuun/St.Pieters-Leeuw kwamen 30 renners afgezakt. Het werd weer maar eens een zege voor Albert Van Damme die 40 voorsprong had op Norbert Dedeckere en volgde de 3e André Geirlandt al op 220 de 4e Freddy Nijs moest 250 prijsgeven en als 5e had Leon Scheirs 320 achterstand.
De 3e A-cross te Westkapelle waar men met 29 de start nam werd gewonnen door Eric Desruelle hij had 35 voorsprong op Robert Vermeire en werd de 3e Michel Baele op 55 gefietst. Voor Freddy Naert op 105 was er een 4e plaats en als 5e op 150 volgde Gérard David. Vanaf plaats 14 had men 1 ronde aan zijn broek.
Voor de tweede uitgave van hun C-cross kreeg de wielerclub De Sprinter 22 renners aan de start met daarbij de Belgische kampioen Jos Six. Het was hij die er voor zorgde dat na 1 ronde 6 renners aan de leiding reden. Enkele achtervolgers konden de aansluiting bewerken maar moesten na 1 ronde al de kopgroep opnieuw laten rijden. Waar iedereen de Belgische kampioen naar voren schoof als winnaar, was het Jos Schepers die in de 7e ronde 50meter voorsprong nam. Hij behield echter zijn voorsprong en won Jean Knors de spurt voor de 2e plaats voor Jos Six.
In de C-cross van Zarren reed Wim Myngheer met 25 voorsprong naar de zege. Voor de 2e plaats was Charles Palmans sneller dan Freddy Deschacht.
Met 30 werd er vertrokken in de regionale cross van Sint Barbara te Zonhoven. Het was Mertens die het best weg was en slechts na 3 ronden het gezelschap kreeg van Lemmens. Ook Van Vlierden kwam geweldig opzetten maar kon de aansluiting niet bewerken en bleef op een 10tal meters hangen. In de 8e ronde was het Frans Lemmens die afstand nam en met 20meter voorsprong op Frans Mertens won. Michel Van Vlierden werd knap 3e en had 120meter achterstand.
Op de wielerbaan van Rotterdam won Lijn Loevesijn de Sprint tegen onze landgenoot Robert Van Lancker.
De ploegkoers was voor het duo Piet Vander Lans-Harry Van Leeuwen voor het Nederlands-Duits koppel Harry Jansen-Rainer Müller. Op 1 ronde volgden Wim Bravenboer-Cees Stam. Het NK omnium voor liefhebbers was met 5 punten voor Klaas Balk, de 2e Jan Breur had 15 punten, dan volgden nog Peter Nieuwenhuis 20p. en John Moret 22punten.
Roger De Vlaeminck die omwille een financieel geschil niet deelneemt aan de 6daagse van Greboble (29/11-5/12) legt er voor een maand de riem af. Hij zal vanaf 8/12 in het gezelschap van zijn nieuwe sportbestuurder Franco Cribiori naar Cortina dAmpezzo afreizen. Op 14/12 krijgen zij het gezelschap van Patrick Sercu. Op 1/1/72 herbegint voor Roger de training op de weg, en zal die maand een 4tal crossen rijden, waaronder de koppelveldrit te Eeklo met Eddy Merckx als partner. Zijn nieuwe ploeg Dreher gaat vanaf 1 februari op oefenkamp. Zijn seizoen begint met de Ronde van Sardinië en vervolgens Tirreno Adriatico waarna Milaan San Remo. Verder zullen waarschijnlijk enkel de klassiekers De Ronde Van Vlaanderen en de Waalse Pijl volgen. Hoofddoel is de Giro met Patrick Sercu aan zijn zijde.
Ex-wereldkampioen Rudi Altig die alvorens bondstrainer der amateurs te worden nog de 6daagse van Bremen en Keulen wou rijden, wordt er wegens gezondheidsredenen toe verplicht zijn carrière vroegtijdig te stoppen. Door problemen aan het zitvlak was hij in de 6daagse van Münster al vroegtijdig moeten afstappen. Zijn dokter gaf hem de raad in een operationele ingreep toe te stemmen. Hiervan wil Rudi echter niet weten en volgens hem zou met 4 weken rust het gezwel wel verdwijnen, aangezien het niet kwaadaardig is.
Vandaag is de Italiaan Salvatore Crippa te Monza overleden, stad waar hij op 2/11/1914 is geboren. Crippa was prof van eind 1937 t/m 1950. In1937 won hij de Coppa del Re. Voor 1938 was er een zege in de 5e rit van de Giro. Derde werd hij in de Ronde van Lombardije in 1939. Ereplaatsen in het eindklassement van de Giro: 6e in 39 4e in 46 en 8e in 1947.
Vandaag werd het parkoers voor het BK te Bornem op 25/6/72 verkend en kreeg zonder de minste aarzeling de zegen van de B.W.B. Het zwaartepunt ligt aan het kapelletje van O.L.Vrouw van Tranen, op de hoek van de kasseiweg die licht oploopt tussen Luipegem en Zavelberg.Deze smalle kasseiweg zonder fietspad bezijde heeft een lengte van 2,9km. Waardoor de renners met 20 ronden toch een 58km kasseien onder de wielen krijgen geschoven. Met zijn 20 ronden van 13,4km en een aanloop van circa 7km komt de totaalafstand op 275km.
De 6daagse van Grenoble in Frankrijk is de 2e editie. Op 25/1 van dit jaar vond de 1e plaats en werd gewonnen door het duo Peter Post (Ned) vertrokken met Gerben Karstens- Alain Van Lancker (Fra) gestart met Jacky Mourioux. Voor onze landgenoten Walter Godefroot Ferdinand Bracke was er toen een 4e plaats. Van Belgische zijde komt enkel de ploeg Patrick Sercu Ferdinand Bracke aan de start. Ook bij de liefhebbers is er een Belgische ploeg aan de start: Milo Cools Julien Vermote.
Verschillende Belgen mochten in het Buitenland hun kunsten tonen. In Duitsland te Berlijn waren Eric De Vlaeminck, Albert Van Damme en Bertje Vermeire aan de slag. 6.000 toeschouwers waren present om de 5 profs die met een handicap van 15 vertrokken en 50 liefhebbers aan het werk te zien. Deze handicap werd echter vlug teniet gedaan. Eric en Albert hebben gans de wedstrijd het tempo aan, maar in de laatste km is Rolf Wolshohl van hen weggereden om met 30meter te winnen. Eric werd 2e en Albert 3e. Voor Bert Vermeire was er de 4e plaats op 21. Als 5e op 55 kwam de gebaarde Ekkehard Teichreber over de streep.
In Frankrijk te Boeil-Bezing een dorpje met een 900tal inwoners gelegen in de Pyrénées-Atlantiques (regio Aquitanië). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Pau. Heeft onze landgenoot René De Clercq bij ijzigkoud en regenweer de zege behaald. Na 20km had hij 155 voorsprong op de Spanjaard Gonzales en liefst 825 op de Fransman Pierre Bernet.
Te Birmingham in Groot-Brittannië was het ook een Belgische zege, Freddy Naert was er de beste voor de Brit John Atkins en de Zwitser Walter Müller.
Ook te Diekirch Luxemburg mochten wij juichen, daar was Willy Vermaercke de beste van 29 starters. Na 24km had hij 13 voorsprong op de Fransman André Wilhelm en was onze tweede landgenoot Roger Bijn derde op 38. Eerste Luxemburger was Lucien Didier die met 401 achterstand 4e werd. Nog enkele Belgen in de top15: 7e Eric Mathijs op 438, Marian Polansky ( een Vaderlandsloze maar in België wonend werd 8e in z.t., Alain Clausse uit Arlon eindigde 13e op 1001.
Liefst 9 wedstrijden in het veld vandaag, 3 A-crossen, 3 B-crossen, 2 C-crossen en 1 regionale cross. In Yvoir en Dworp was het tevens het PK.
Vandaag geen Eric De Vlaeminck, Albert Van Damme of Robert Vermeire aan de start in een Belgische cross zij en nog enkele anderen hebben een verbintenis in het buitenland.
In de A-cross van Dikkelvenne rijd Flory Ongenae met 55 voorsprong naar de zege. Voor de 2e plaats is Marc De Block sneller dan Alfons Van Parijs.
In Kachtem kwamen 25 renners aan de start van de A-cross en won André Geirlandt met 45 voorsprong op Jefke Thielemans, de 3e Eric Desruelle volgde op 220 Gérard David als 4e keek al op een achterstand van 420 en de 5e Emiel Vergote moest 440 toegeven.
Voor de A-cross van Tollembeek kwamen 27 renners opdagen. Freddy Nijs als winnaar had 150 voorsprong op Norbert De Deckere en al 248 op de 3e Julien Van Den Haesevelde, René Cortens werd 4e en August Badts vijfde.
In de B-cross van Klein-Sinaai was de zege voor Leo Arnouts die 15 voorsprong had op Robert Van De Sompele en Pierre Blommaert.
De B-cross van Yvoir was tevens het PK. Na 22km afgelegd in 53 was Jan Teugels winnaar voor Raymond Buyle en Lucien Goossens. De titels waren bij de junioren voor S. Bourgeois als 8e en bij de liefhebbers werd met een 15e plaats Jacques Martin de kampioen
De 2e B-cross ging door te Drongen waar Karel (Charles) Palmans het haalde voor Ronny De Vos en Wim Albrecht.
Voor het Brabants Pk werd het te Dworp in de C-cross een broederstrijd waar Henri (Hendrik) Vandenbrande (14/4/54) het haalde voor zijn oudere broer Jean-Philippe Vandenbrande 4/12/55) die op 30 volgde. Als 3e kwam Michel Leclercq over de streep.
43 deelnemers namen bij mooi weer de start in de regionale-cross van de wielerclub Onder Ons van Bloemendaal Halen. Van bij de start kwam Frans Mertens aan de leiding en dit zou de ganse wedstrijd het geval zijn. Van Hove en Hollebeke waren de enigen die wat weerstand konden bieden. Toen echter Hollebeke zijn vork brak, hij werd overgebracht naar het ziekenhuis, en Van Hove die over de ongelukkige was gevallen met het gevolg dat zijn kadans was gebroken. Roger Van Hove als 2e op 120 kon nog net uit de greep van Frans Lemmens blijven die op 5e van de tweede eindigde. Voor de 4e plaats was Alfons Ban Hout op 230 de snelste voor Jean-Pierre Cuypers, Hubert Achten, Lucien Vanderaerden, Gilbert Billen, André Verbraecken en sluit Jos Schepers de top10 af.
De finale in de 6daagse van Gent beleefde opnieuw een duel tussen de 2 toploegen, Sercu-De Vlaeminck en Post-Bracke. Op tien minuten van het einde was het Sercu die det welletjes vond en met Roger 1 winstronde nam. In de eindspurt was Roger ook nog de beste. 1.Patrick Sercu-Roger De Vlaeminck 262p. op 1 ronde Peter Post-Ferdinand Bracke 196p.Derde ploeg op het podium was Julien Stevens-Theo Verschueren op 4 ronden en 221punten. In de Toekomstzesdaagse was de zege voor het Belgisch-Nederlands duo Marc Demeyer- Klaas Balk voor Roland Boulard-Eric Demeyer op 2 ronden werden Van Laethem-Daelemans 3e.
Ook in Münster liep de 21e 6daagse teneinde. De laatste koppelrit over een uur werd het Nederlandse koppel Duyndam-Pijnen fataal. Duyndam kwam ten val en moest de strijd staken. De Duitser Muddeman stapte eveveens van de fiets en zo kwam er een nieuwe ploeg Pijnen-Fritz. Ook hier viel de beslissing op het einde,op 20 van t slot namen Klaus Bugdahl-Dieter Kemper 1 ronde voorsprong zij hadden 350p. Wilfried Peffgen-Wolgang Schulze met 489p.werden 2e, en het Duits-Franse koppel Jürgen Tschan-Alain Van Lancker met 414p. derde. De nieuw gevormde ploeg met de Nederlander René Pijnen en de Duitser Albert Fritz 345p. werd 4e deze drie ploegen eindigden op 1 ronde.
Voor vandaag staan er op het programma 2 A-crossen, 1 B-cross en 1 regionale cross.
Met 49 zijn ze gestart in de A-cross van Ruddervoorde waar de 25km werden afgelegd door Norbert De Deckere in 1.09. De 2e plaats op 5 werd behaald door Eric Desruelle met in zijn spoor Flory Ongenae, Julien Van Den Haesevelde en Alfons Van Parijs. Op 18 volgde dan Gérard David als 6e.
Weinig tegenstand voor Albert Van Damme te Schoonaarde, enkel André Geirlandt kon enkele ronden bij Berten blijven. Toen Van Damme nog een beetje harder op de trappers duwde in de modder moest ook Geirlandt achterblijven. Enkel voor plaats 3 was er nog strijd. Aanvankelijk waren Marc De Block, Jos Thielemans, Freddy Nijs en Theo Verlinden samen. Er kwam afscheiding tussen dit viertal want De Block en Thielemans slaagden erin hun twee medemaats achter zich te laten. In de achtste ronde zakte Thielemans af naar het groepje Nijs. Winnaar Van Damme had 122 voorsprong op Geirlandt en 308 op De Block. Voor plaats vier was Jos Thielemans sneller dan Freddy Nijs. Verder in de top10: 6.Theo Verlinden, 7.Jan Teugels, 8.August Badts, 9.Leon Scheirs en 10.Pierre Blommaert. Amper een tiental renners werden niet gedubbeld.
In de B-cross van Lokeren was Jos Pauwels de beste van 38. In een spurt met drie versloeg hij Robert Van De Sompele met 1 lengte en moest zijn broer Leo op 2 lengten tevreden zijn met plaats 3.
Op de Bolleheide te Thiewinkel-Lummen werd de regionale cross voor de 3e maal ingericht door De Harp FC. De 36 renners namen bij goed weer de start. Reeds vlug reden Mertens en Lemmens samen aan de leiding. In de 2e van de 12 te rijden ronden ging Frans Mertens solo en zou tot 130 uitlopen op Frans Lemmens. Voor de 3e plaats op 230 was Edward Lievens sneller dan Jean-Pierre Cuypers, Roger Van Hove en Alfons van Houdt.
In het 200 hectare groot Kralingse Bos te Rotterdam won Gertie Wildeboer na 23,6km met 312 voorsprong op J. Spetgens en werd Cock vander Hulst 3e op 340.
Bernard Delchambre (19/1/1949) uit Momignies zal volgend jaar uitkomen voor de Franse ploeg Sonolor-Lejeune waar hij ploegmaat zal worden van Willy Teirlinck en Daniël Van Ryckeghem. Bernard behaalde dit seizoen 8 overwinningen waarvan vier in België, Namen - Grand-Leez, Namen Clermont, Acoz en Barbençon. De andere vier werden behaald in Frankrijk, Lievin, Sedan, 1e rit Ronde van Artesië en Paris-Epernay. Deze vier overwinngen in Frankrijk en het feit dat zijn oudere broer Yvonnic in 1966 prof was bij Pelforth-Sauvage-Lejeune zal ook wel meegespeeld hebben.