Albert Van Damme heeft zondag in het Zwitserse plaatsje Melchnau vrede moeten nemen met een tweede plaats achter de Fransman André Wilhelm. Albert die samen met Wilhelm gans de wedstrijd aan de leiding had gereden, zou in de spurt nochtans gezwind langs de Elzasser gaan, maar werd achteraf door de wedstrijd commissarissen wegens afwijken van zijn lijn gedeclasseerd. De top10 bestond uit: 1.André Wilhelm de 22km in 5222 en 2. Albert Van Damme. 3. Hermann Gretener 222. 4. Albert Zweifel (Zwit), 5. Richard Steiner (Zwit). Op 6 de Duitser Wolfgang Renner en 7. Max Gretener (Zwit) allen dezelfde tijd. Dan volgden nog drie Zwitsers, op 3 Peter Frischknecht en Ueli Muller en op 320 Ivan Schmid.
In Deftinge waren de A & C-crossers aan het werk. Bij de As kwamen er 36 aan de start. Julien Vanden Haesevelde legde de 22km af in 55. Op 1 volgde Norbert Dedeckere en had Julien De Clercq al 2 achterstand. Plaats vier op 230 was voor Jos Thielemans met in zijn spoor, Hendrik Arnouts, Michel Baele, Gilbert Pijnaert, Jozef Sluyts, Raf De Clercq en sluit Kamiel Dedeckere de top 10 af.
Bij de Cs werd na 16km afgelegd in 39 Luc Naudts winnaar voor Gérard De Vos en Martin De Cock.
Dudzele kreeg Eric Desruelle als winnaar voor zijn A-cross. Op 4 volgde Bertje Vermeire en Guido Paridaen als derde had 2 achterstand. Op 245 volgde Freddy Naert, Raymond Talloen, Willy Planckaert, Libert Mahieu, Emiel Vergote, Germain De Keyser en is plaats 10 voor Eric de Bruyne.
Koersel kreeg 61 crossers aan de start, waaronder groot favoriet en plaatselijke renner Frans Mertens. Van bij de aanvang waren het Mertens, Scheirs, Verlinden en Lemmens die het commando namen. In de tweede ronde liet Mertens zijn kompanen achter, maar moest enkele ronden later het gezelschap dulden van Scheirs. De lokale man liet Scheirs achter maar werd half wedstrijd door pedaalbreuk geremd, en kon pas na 300meter lopen een nieuwe fiets nemen. Alhoewel hij zijn achterstand nog kon verkleinen moest hij Leon Scheirs met 25 voorsprong laten winnen. Na Mertens werd Theo Verlinden op 35 derde. Plaats vier op 130 was voor de Nederlander Wil Brouwers, als 5e op 140 volgde de Duitser Dieter Uebing, op 6 met 2 achterstand eindigde August Van Rijmenant, op 7 Lode Van Den Bosch op 225 en op acht Frans Lemmens op 235 die in het begin mee vooraan was. Plaats 9&10 waren voor Jos Poelmans op 3 en Theo Verlinden op 320.
Stekene kreeg voor zijn A-cross August Badts als winnaar voor René De Clercq die op 15 volgde en Leo Arnouts die 40 achterstand had. Bij de Bs reed Robert Van De Sompel met 15 voorsprong op Willy Vermaercke over de meet, en Willy Devos derde.
De B-cross van Weelde kreeg met Chris Looyen een Nederlander als winnaar. Plaats 2&3 waren voor Ludo Van Ginhoven en Jos Echelpoels zij volgden op 30.
De Fransman Cyrille Guimard gisteren nog winnaar van de 6daagse van Grenoble won vandaag de grote prijs van Biot. De Nederlander Jan Janssen maakte van deze wedstrijd gebruik om van het Franse wielerpubliek afscheid te nemen. In de spurt liet Guimard volgende renners achter zich, Bernard Labourdette, Francis Campaner, Roland Berland, Guy Sibille, Raymond Poulidor, Jan Janssen (Ned), Raymond Riotte, Yves Hézard en Gilbert Bellone wat de top10 betreft.
Vandaag eindigden de 6daagse van Frankfurt en Grenoble. De Nederlander Léo Duyndam en de Duitser Jürgen Tschan 424 punten wonnen voor de Duitse ploeg Sigi Renz-Wolfgang Schulze 415p. Plaats drie was voor de Duitsers Albert Fritz-Wilfried Peffgen 389p. Op 1 ronde volgde onze landgenoot Patrick Sercu met de Australiër Graeme Gilmore 335p. De Nederlander Gérard Koel en zijn Duitse ploegmaat Dieter Puschel 108p.op plaats 7 hadden vijf ronden achterstand. Piet De Wit (Ned) met Karl-Heinz Küster (D) 149p. als 8e hadden 7 ronden aan hun broek. En onze landgenoten Theo Verschueren-Robert Van Lancker op plaats 9 met 175 punten hadden maar liefst 13 ronden achterstand.
Bij de liefhebbers wonnen de Duitsers Steins-Schumann.
Grenoble kreeg de Fransen Cyrille Guimard-Alain van Lancker 732punten als winnaar, met 403p. Op plaats twee eindigde de ploeg Charly Grosskost (Fr)-René Pijnen (Ned) met 403p. Op 1 ronde volgde onze landgenoot Norbert Seeuws met zijn Italiaanse ploegmaat Felice Gimondi 671p. De Nederlanse-Belgische ploeg Jan Janssen-Julien Stevens 465p. werden eveneens op 1 ronde 4e. Voor Cees Stam (Ned) en Jacky Mourioux (Fr) was er plaats 5, Régis Ovion (Fr) en onze landgenoot Ferdinand Bracke werden zesde beide ploegen volgden op 3 ronden. En de Nederlander Gerben Karstens met zijn Franse ploegmaat Jean-Pierre Danguillaume als 7e volgden op 4 ronden.
De Zwitsers Xaver Kurmann-René Savary wonnen bij de liefhebbers met 4 ronden voorsprong op onze landgenoten Wilfried Wesemael- Robert Maveau.
Ertvelde mocht voor zijn B-cross 34 rugnummers uitdelen om 25km in het veld te rijden. In 1.3 heeft Norbert Dedeckere de klus geklaard. Hij had 110 voorsprong op Alfons Van Parijs en had de nr 3 Julien De Clercq al 145 achterstand. Het peloton volgde op 2 daarvan was Gilbert Sey sneller dan Franklin Van de Moortele, Simon Steenbeke, Marnix Lannoo e.a.
Voor eigen volk won Freddy Deschacht de C-cross van Raversijde-Oostende waar hij 34 tegenstrevers had. Op 115 eindigde Wim Albrecht op de tweede plaats en volgde Rudi Spilliers als derde al op 130.
Oostham kreeg 44 C-crossers aan de start voor 11 ronden. Reeds na 2 ronden konden Schepers en Lievens een 100m voorsprong nemen. Half koers was reeds de helft van de deelnemers door de leiders gedubbeld. In de voorlaatste ronde nam Jos Lievens 20meter voorsprong en zou die ook behouden. Tweede werd Jos Schepers en op 230 kwam Jan Knors als derde toe en was met zijn vierde plaats Bruno Vrancken de laatste niet gedubbelde renner.
In Steenhuffel had men voor de A-cross niet minder dan 60 starters. August Badts legde de 25km af in 1.10 en had 17 voorsprong op Julien Vanden Haesevelde. De Nederlander Gertie Wildeboer als derde volgde op 35. Plaats vier op 40 was voor Marc De Block en volgde als vijfde 7 later de Nederlander Marc Scheffer. Leon Scheirs als zesde had 155 achterstand. Dan volgden op 2 August Van Rijmenant, Petrus Blommaert, Jos de Block, Ban Meyer (Ned), Theo Verlinden, wegrenner Herman Vrijders, Lucien Goossens, Jos Thielemans e.a.
In de A-cross van Zarren stond men met 38 aan de start. Eric Desruelle legde de 25km af in 1.10. Zijn naaste achtervolger André Geirland moest 115 prijsgeven, en werd 20 later Guido Paridaen derde. Plaats vier was voor Walter Planckaert die 2 na de winnaar over de meet kwam. Germain Dekeyser werd vijfde op 210. Ook Willy Planckaert was van de partij en werd elfde in dezelfde tijd als Dekeyser.
In Zele mochten de 48 anderen voor plaats twee rijden want Albert Van Damme was aan de start. Na 24km had René De Clercq als tweede 50 achterstand en volgde Leo Arnouts als derde al op 1. Plaat vier op 4 was voor Flory Ongenae die Daniël Van Damme, Hendrik Henri Arnouts, de Nederlander Chris Looyen, Willy Vermaercke, Willy Devos, Michel Baele, wegrenner Marian Polansky e.a. achter zich liet.
Bij de Cs in Zele mocht Ronny De Vos met de bloemen naar huis, hij had 10 voorsprong op Luc Naudts en Gérard De Vos.
In Italië werd te Biassano de Coppa dInverno voor liefhebbers betwist. Na 146km afgelegd in 3.18 was er winst voor Ettore Rinaldi voor Alfiero Di Lorenzo, Alberto Meroni, Claudio Guarnieri en Mario Da Ros.
Een Zwitsers journalist is er achter gekomen dat er een fout is gemaakt bij het uurrecord van Eddy Merckx. Volgens hem heeft men Eddy 1 ronde te weinig aangerekend. Hij vraagt dan ook het proces-verbaal van het record te herzien. Men zou de tijd opgetekend hebben van twee ronden tegelijk. Volgens een Belgische journalist zou het verschil tussen de 18 en 25 meter zijn.
Op 8/11 zal Eddy om 20 uur de aftrap geven in het Astridpark voor de Europacupwedstrijd SC Anderlecht-Sparta Trnava (Slowakije).
In de 6daagse van Frankfurt staat het Duitse duo Wolfgang Schulze-Sigi Rens 205punten aan de leiding. Nog vier ploegen staan in dezelfde ronde: Albert Fritz-Wilfried Peffgen 191p., Patrick Sercu-Graeme Gilmore 168p., Léo Duyndam Jürgen Tschan 136p. en Klaus Bugdahl-Dieter Kemper 74p. Onze landgenoten Theo Verschueren-Robert Van Lancker 106punten volgen al op 10 ronden. De 6daagse eindigt op 4/11.
Te Kortenberg had na 25km Norbert Dedeckere 25" voorsprong op August Badts en 55" op Flory Ongenae.
Te Lochristi is men voor de B-cross maar liefst met 57 vertrokken en had na 25km Leo Arnouts 45" voorsprong op Daniël Van Damme en most nr 3 Freddy Naert 1'55" toegeven, in zijn spoor volgden, Willy Devos, Alfons Van Parijs, Gilbert Peynaert e.a.
Te Meeuwen kreeg de club "Rap en Knap" 45 crossers aan de start. Onmiddellijk na de start voor 15 ronden reden Mertens, Lemmens en Agten van de anderen weg en hadden weldra 20" voorsprong. Tijdens de vierde verdapperde Mertens, Achten moest achterblijven en kon Lemmens nog even bij de leider blijven. Frans Mertens behaalde zijn zesde overwinning met 30" op Frans Lemmens. Op 1'40" werd Jos Schepers derde voor Jozef Renwardt. Op 2' was plaats vijf voor Alfons Van Houdt. Plaats zes op 2'10" ging naar Roger Van Hove voor Lucien Vanderaerden, Hubert Agten e.a. Vanaf plaats 16 had men 1 ronde achterstand.
Te Merksplas was in de B-cross Nederland boven. Gerrit Scheffer haalde het met 12" op Chris Looyen. Eerste landgenoot werd Louis Vanden Bosch als derde volgde hij op 2'51". Eddy Lievens werd vierde voor Herman Arnouts, Ludo van Ginhoven, Flory Van Hooydonck, Jos Lievens e.a.
St Joris-ten-Distel kreeg 50 crossers aan de start. Na 25km afgelegd in 1.10 had Robert Vermeire 20 voorsprong op Eric Desruelle en volgde nr 3 Eric De Bruyne op 130. Libert Mahieu als vierde had al 350 achterstand. Op vijf met volgde Emiel Vergote, Eric Windels, Lucien Beheydt, Georges Desruelle, Frans Sierens, Kamiel Dhooghe e.a. zij volgden op 515.
St Maria-Horebeke kreeg in de A-cross Marc De Block als winnaar voor Albert Van Damme en Julien Vanden Haesevelde. Luc Naudts won met 40 voorsprong op Gérard De Vos en Wim Albrecht
In Spanje was er nog een wedstrijd te San Sebastian en was de zege voor de Spanjaard Santiago Lazcano 11punten en werd Raymond Poulidor (Fr) tweede met 9punten. Plaats drie was voor Antonio Menendez (Sp)met 5punten.
De technische directeur van Eddy Merckx, Gorgio Albani heeft te Milaan gezegd dat Eddy niet zal trachten zijn wereldrecord nog scherper te stellen. Hij wou op de erelijst komen en dat is hem ook gelukt. De superlichte fiets die door Eddy werd gebruikt staat thans te Monza tentoongesteld. Over een paar weken gaat dit gebeuren in België en Frankrijk.
Vandaag starten er twee zesdagen, in Duitsland te Frankfurt waar Patrick Sercu met de Australiër Graeme Gilmore aantreed, en Theo Verschueren ploeg vormt met Robert Van Lancker. Van Nederlandse zijde heeft Léo Duyndam de Duitser Jürgen Tschan als ploegmaat. Gérard Koel vormt ploeg met de Duitser Dieter Puschel en Piet De Wit met Karl-Heinz Küster eveneens uit Duitsland.
In die van Grenoble heeft Norbert Seeuws als ploegmaat Felice Gimondi. Julien Stevens vormt ploeg met de Nederlander Jan Janssen en Ferdinand Bracke met de Fransman Régis Ovion. Van Nederlandse zijde is René Pijnen ploegmaat van Charly Grosskost, Cees Stam heeft Jacky Mourioux als ploegmaat en Gerben Karstens zijn ploegmaat is Jean-Pierre Danguillaume.
In Frankrijk is te Tourriers Julien Maitron op 91 jarige leeftijd overleden. Hij werd geboren te Dompierre-sur-Nièvre op 20/02/1881. Werd prof in 1904 en was 1912 zijn laatste jaar. Maitron heeft zesmaal aan de Tour deelgenomen en behaalde er 1 ritzege.
. Hendrik "Henri Arnouts Te Aartselaar won Hendrik Henri Arnouts na 24km met 20 voorsprong op de Nederlanders Chris Looyen en Ben Meyer.
Frans Mertens blijft maar winnen, nu was hij de beste te Gruitrode. Zijn naaste achtervolger Frans Lemmens moest 145 prijsgeven en volgde nr 3 Gilbert Billen op 220.
Te Maria-Aalter won Freddy Naert de B-cross met 45 voorsprong op Gilbert Peijnaert die Marnix Lannoo voor bleef.
Julien Vanden Haesevelde won de A-cross van Massemen, na 25km afgelegd in 1.02 volgde August Badts op 35 en had René De Clercq 120 achterstand.
Te Oostkamp mochten de A en C-crossers aantreden. Bij de As liet Eric Desruelle de Fransman André Wilhelm 15 achter zich. Plaats drie op 30 was voor Robert Vermeire, met in zijn spoor Walter Planckaert, Emiel Vergote, Libert Mahieu, Kamile DHooghe, Michel Baele e.a.
Freddy De Schacht was de beste bij de Cs waar hij Ronny en Gérard De Vos naar plaats 2&3 verwees.
Zijn tweede zege van het week-end behaalde Lucien Goossens in de Bcross te Vonêche, hij reed er Edward Lievens op 35 en volgde Armand Pintens op 105. De Luxemburger Lucien Zeimes werd op 125 vierde.
In het Kuipke te Gent was er een reuzegrote belangstelling om Eddy na zijn knalprestatie in Mexico, in eigen land aan het werk te zien. Van het aangekondigde internationaal omnium tussen België en Italië kwam niets in huis. Marino Basso (zou ziek zijn) stuurde zijn kat. Men heeft dan maar een omnium België (Eddy Merckx-Walter Godefroot-Patrick Sercu) Nederland (Klaas Balk, LéoDuyndam, Tino Tabak) laten doorgaan. Men begon met de snelheid die alle drie door onze landgenoten werden gewonnen. Godefroot won met 10cm van Balk, laatste ronde in 103, Sercu had 1 wiel over op Duyndam 104 en Eddy klopte Tabak 105.
In de puntenkoers werden de spurten gewonnen door Sercu (3), Merck (2), en Godefroot. België staat aan de leiding met 49punten tegen 22 voor Nederland.
De 1km met aanloop, België 1007 en Nederland 1025.
In de achtervolging over 5km loopt België na 15 ronden en 140 meter de Nederlanders in.
De afvalling bracht de enige Nederlandse zege, Duyndam won voor Merckx, Balk, Sercu, Tabak en Godefroot.
In de eindstand heeft België 6punten en Nederland 9p.
De trofee der wegrenners, een wedstrijd op eigen kracht over 50km, werd gewonnen door Staf Van Roosbroeck 9punten die 1.0851 over de 50km deed. Plaats 2 was voor de Italiaan Giorgio Morbiato, Julien Vermote werd derde. Op 1 ronde werd Georges Barras vierde en de Italiaan Alberto Della Torre vijfde. Op 2 ronden werd Robert De Guchtenaere zesde. Op 3 ronden werden Hilton Clarke (Aus) en Jaak Zwaenepoel 7&8. Dan volgden op 4ronden zeven renners, Rik Van Linden, Eddy Demedts, Willy De Bosscher, de Italianen Luigi Borghetti en Ezio Cardi, en onze landgenoten Marc Lievens en Roger Kindt. Als 16e op 5ronden eindigde Willy Van Malderghem en werd Noël Vanclooster 17e. Voor Eddy Peelman was er plaats 18 op 6 ronden.
De ploegkoers voor liefhebbers over 25km werd gewonnen door Leon Daelemans-Ernie Blommaert voor Raf Constant-Albert Van Laethem. Plaats drie was voor Roy Schuiten (Ned)-Marc Meernhout en op vier eindigden Roland Boulard-Lucien Zelck.
In Zurich won de ploeg Fritz Pfenninger (Zwit)-Alain Van Lancker (Fr) een ploegkoers over 60 zij legden 50km250 af. Tweede werden de Zwitsers Louis Pfenninger- Erich Spahn. Op 1 ronde werden de Nederlanders Gérard Koel-Leijn Loevesijn derde.
Voor de Blauwe Band werd er 30 individueel gereden en was het de Zwitser René Savary die won, hij had 24km130 afgelegd tweede werd de Duitser Horst Schütz en eindigde Roman Hermann uit Liechtenstein derde op 1 ronde.
In Spanje werd er nog gekoerst te Oyarzun waar na 120km Miguel Maria Lasa 2 voorsprong had op José Pesarrodona en volgde Santiago Lazcano als derde op 123.
Voor de liefhebbers waren er in Frankrijk twee wedstrijden, te Longjumeau werd het criterium der Overwinnaars betwist over een afstand van 150,1km. Christian Seznec had 8 voorsprong op Michel Demore, 10 op Patrick Béon, 15 op Georges Talbourdet en werd Contenseaux vijfde.
Te Chablis had de koppeltijdrit Fléche dOr plaats. Winnaars werden na 73km met een tijd van 1.4514 Jean-Claude Misac-Christian Poissenot voor Henry-Paul Fin- Patrick Perret die op 211 volgden en werden Noël Geneste-Jean Lamon op 330 derde.
Ook in Italië hadden de liefhebbers twee wedstrijden, te Castelfidardo werd er 23,2km tegen het uurwerk gefietst. Na 35492 werd Francesco Moser winnaar, hij had 16 voorsprong op Giampaola Flamin en 124 op Fausto Bertoglio
De wedstrijd Nice-Genua over een afstand van 202km werd gewonnen door de Italiaan Alfiero Di Lorenzo, hij deed er 5.03 over, voor de Pool Ryszard Szurkowski, Pierino Gavazzi (It) wiens echte voornaam Piermattia is, onze landgenoot Michel Pollentier en werd Massimo Tremolada (It) vijfde.
Cheratte waar een B-cross werd verreden kreeg 29 renners aan de start waarvan na 24km Jos Renwart de beste was. Op 20 volgde Alfons Van Houdt de en werd Roger van Hove op 55 derde, in zijn spoor volgden, Jean-Pierre Cuypers, Victor Maes e.a.
Erps-Kwerps kreeg voor zijn B-cross Lucien Goossens als winnaar en mochten Edward Lievens en de Nederlander Chris Looyen mee op het podium.
Hamme waar 52 crossers het veld indoken was na 24km de overwinning voor Willy Vermaercke, hij had 20 voorsprong op Leo Aernouts en volgde Willy Devos op 30.
Roger Swerts is te Heusden-Berkenbos de start komen geven. Roger die last heeft van een pijnlijke rug, opgelopen door het wachten op zijn onmiddellijke tegenstander bij aankomst van de Landenprijs, gaat zich na de wedstrijd normaal gezien onmiddellijk omkleden maar heeft dit nu niet gedaan. Hij zal ook niet deelnemen aan de meeting morgen op de piste van Gent. Grote afwezige te Heusden is Eric De Vlaeminck dit ondanks een ondertekend contract met een heel fatsoenlijke startpremie. Wie er wel was zijn Albert Van Damme en Norbert Dedeckere, van bij de start lieten zij het hele deelnemersveld in de steek. Slechts vier renners zijn door het leidende duo niet gedubbeld. Winst was er voor Albert Van Damme die met 100meter Norbert Dedeckere achter zich liet. Op 3 werd Frans Mertens derde, plaats 4 op 315 was voor de Nederlander Gerrit Scheffer. Op vijf volgde Leon Scheirs met 415 achterstand. En op zes en de laatste die niet gedubbeld werd Theo Verlinden met 505 achterstand.
Jos Schepers was in de C-cross van Mol 5 vlugger over de streep dan Martin De Cock en Marcel Peeters.
Te Sint-Jan-in-Eremo waren de A en C-crossers van de partij. Bij de As vertrok men met 45. Na 25km had Roger De Vlaeminck 30 voorsprong op Marc De Block en volgde Eric Desruelle als derde op 45. In dezelfde tijd volgden René De Clercq, August Badts, Eric De Bruyne, Alfons Van Parijs, Guido Paridaen, Freddy Naert e.a.
Bij de Cs was er winst voor Gérard De Vos gevolgd door Ronny Devos, Freddy De Schacht, Luc Naudts en Wim Albrecht.
Te Sint-Michiels Brugge had men 40 crossers aan de start die 25km moesten afleggen. Het was Robert Vermeire die na 1 uur het met 45 voorsprong haalde op de Duitser Rolf Wolfshohl en volgde Julien Vanden Haesevelde als derde op 140. Plaats vier op 2 was voor de Zwitser Herman Gretener, 5 later werd de Nederlander Gert Wildeboer vijfde. Op zes Libert Mahieu met 230 achterstand.De Fransman André Wilhelm werd zevende op 315, Germain De Keyser als achtste had al 335 achterstand. De Brit John Atkins op 4 werd negende in zijn spoor volgden Raymond Talloen, de Duitser Dieter Uebing, de Nederlander Toon Vander Valck e.a. waaronder Walter Planckaert die 17e werd.
Een indrukwekkend leger fotografen, ruim het dubbel van bij het slot van de Tour heeft deze voormiddag te Zaventem Eddy Merckx ontvangen, samen met een hele staf radio-, T.V.- en persreporters en met enkele honderden sympathisanten die op het balkon van de grote hal hadden plaatsgenomen. Wij hadden meer volk verwacht, werd er geopperd. Dan had U hier gisteren moeten zijn, repliceerde een Sabena agent . Toen was hier evenveel volk als vandaag en ook fotografen en kineasten, mensen die slecht ingelicht werden. Frans Ceulaers, sportvoorzitter, en Pol Vandevelde, ondervoorzitter BWB waren Eddy namens de Bond komen verwelkomen. (Voorzitter Moyson was naar Parijs geroepen). Jean Van Buggenhout, Lucien Acou en Guillaume Michiels kwamen achteraan. Om drie uur riep Eddy ter afscheid tot Michiels. Om 3 uur voor een massage en om de fiets klaar te maken voor het optreden te Gent, zondag, voor Eddy is elk optreden belangrijk, aldus de vertrouwensman.
. Eddy tijdens het testen van zijn fiets Enkele nabeschouwingen door collega-renners van Eddy Merckx betreffende zijn uurrecord. De Deen Ole Ritter vond het jammer dat Eddy op één na (5km) hem alle records heeft ontfutseld, maar ik doe mijn pet af en wil hem graag gelukwensen met zijn exploot.
Luis Ocana, die momenteel in een ziekenhuis verblijft te Bordeaux, waar hij een lichte heelkundige ingreep onderging, heeft de uurrecordpoging van Eddy op de voet gevolgd. Luis zei, ik wist wel dat Eddy als hij het in zijn hoofd had het record te verbeteren, ook alle kansen had om te slagen.
In Italië verklaarde Vittorio Adorni, gewezen ploegmaat van Eddy, de prestatie van Eddy is net zoals zijn persoon: fenomenaal.
Gianni Motte was volledig eens met Adorni maar had Eddy dichter bij de 50km verwacht.
En tenslotte Felice Gimondi die was één en al bewondering voor Eddy. En gaf nog mee: de mensen hebben de mond vol van 49 en 50km per uur, maar realiseren zij zich wel wat het betekent, met een fiets tegen dergelijke snelheid rond te toeren.