. Dimitr Traikov - Theo Dockx Onze landgenoot Theo Dockx zorgde in de Vredeskoers voor een tweede Belgische zege, dit na René Dillen die rit 9 won,nog 2 landgenoten plaatsten zich in detop10. De 14e rit Halle-Potsdam was 157km en werd er met twee voor de zege gespurt, onze landgenoot versloeg zijn Bulgaarse medevluchter Dimitr Traikov, op 7 was de Rus Valeri Lichatchev nog eens de snelste voor Jean-Louis Danguillaume (Fr), Ludo Noels, Vladimir Nielubin (Urs), Kjell rodian (Den), René Dillen, Evert Diepeveen (Ned) en John Trevorrow Aus). Ryszard Szurkowski mag morgen als leider aan de laatste dag beginnen.
Op de tweede dag van Lisboa-Algarve werd er eerst een rit in lijn over 143km en daarna nog een criterium van 30km verreden. Voor de rit in lijn vertrok men te Cova de Pledade en was de zege te Grandola voor Carlos Vitorino die er 3.4245 over deed.
Het criterium te Grandola werd gewonnen door Americo Vieira die na 4625 mocht juichen.
. Fuente nog even in het spoor van Eddy In de Giro moesten de renners in de 6e rit, Milaan-Iseo del Lago, over 2 cols die voor het eerst in de Giro werden beklommen. Het waren na 97km de Gallo (763m.) en na 117km de San Fermo (1067m.). Reeds vrij vroeg in de wedstrijd was de Spanjaard Fuente die beschouwd werd als de grootste rivaal van Merckx in moeilijkheden gekomen, maar met de hulp van zijn ploegmaats was hij in het peloton kunnen blijven. Op de Gallo waar Merckx als eerste doorkwam voor Gimondi, Deschoenmaecker, Battaglin en Panizza dacht men nog dat Fuente die verrassend achteraan het peloton hing zijn krachten spaarde voor de tweede klim. Maar reeds vrij vlug bij aanvang van de San Fermo moest Fuente afhaken, Eddy had het gezien en gaf zijn ploegmaats de opdracht het tempo strak te houden. Maar reeds na drie km klimmen liet Fuente het hoofd hangen, en zou de top bereiken met 830 achterstand. Het was opnieuw Merckx die als eerste bovenkwam voor Panizza en Battaglin. Op 25 volgden Gimondi, Motta en Ritter die in de 20km lange afzink kwamen aansluiten wat ook Bitossi op zijn eentje deed. Op 500 meter van de meet begon Eddy de spurt maar verzwakte na 200 meters. Toen kwam Gimondi aan de leiding maar was het Gianni Motta die het haalde voor Felice Gimondi, Ole Ritter, Franco Bitossi, Wladimiro Panizza, Eddy Merckx en Giovanni Battaglin. Van de eerste achtervolgers op 123 was Roger De Vlaeminck de snelste. Eddy Merckx blijft uiteraard leider. Na de rit werd ook nog vernomen dat Fuente nadat hij reeds na de eerste drie km van de San Fermo was gelost, zich aan de kant van de weg van zijn fiets liet vallen. Hij wilde niet meer verder maar men kreeg hem toch zo ver dat hij verder reed. Na de top was het opnieuw hetzelfde en liet zich nogmaals vallen. Uiteindelijk is hij dan toch herbegonnen, eindigde op plaats 106 met 12 achterstand. Zelfs het flesje water dat men hem gaf liet hij na een slok gedaan te hebben tegen het asfalt kapot vallen.
Een vijfde ritzege was er voor de Rus Valeri Lichatchev die de 13e rit in de vredeskoers won. De rit Dresden-Halle was 168km en daarvoor had hij 4.2242 nodig. Plaats twee was voor de Fransman Jean-Louis Danguillaume, verder volgden Claudio Guarnieri (It), Jaroslav Poslusny (Pol), Ever Diepeveen (Ned), Stanislas Szozda (Pol) e.a. De Pool Ryszard Szurkowski blijft leider.
Net als verleden jaar kwamen 137 renners een rugnummer afhalen te Oostkamp. Het werd een saaie wedstrijd. Aanvallen met Bruggeman en Verplancke en nadien Pollentier, Reniers, Gakens en Bal (Ned) brachten weinig aarde aan de dijk. De beslissing viel na 100km toen De Boever wegreed en Gakens kwam aansluiten. Later voegden zich bij de twee vluchters, Van Bruwaene, Schoeters, Collaer, De Bal, Vander Linden en Pintens. Deze acht mochten voor de overwinning spurten en was het Tony Gakens die vrij verrassend won. Verder volgden, Alfons De Bal, Paul Collaer, Raf Van Bruwaene, Jos Schoeters, Georges Pintens, Ludo Vander Linden en Jaak De Boever. Voor plaats 9 op 26 was Dirk Baert sneller dan Ludo Van Staeyen, Willy De Geest, Cees Priem (Ned) enTony Houbrechts. Plaats 14 op 30 was voor Georges Claes voor Willy Planckaert, Eric Leman e.a.
. Ritzege voor Gerben Karstens De vijfde rit in de Giro vertrok te Saint-Vincent (Aosta) om na 173km op de Vigorelliwielerbaan in Milaan te eindigen. Door de hitte en het gesloten blijven van de groep kwam het tot meerdere valpartijen in de groep. Een ervan gebeurde al na 20km bij het zoeken naar drinken. In een bocht stopten enkele renners vooraan in het peloton bij een kleine herberg. Ward Janssens, Staf Van Roosbroeck, Riccomi en Colombo zagen te laat wat er gebeurde en sloegen tegen het verschroeiende wegdek. Konden de 2 Italianen onmiddellijk verder onze landgenoten daarentegen bleven liggen, en sprak men zelfs hen naar een kliniek over te brengen. Zij zijn wel opnieuw kunnen vertrekken. Nog een landgenoot Maurice Dury die viel 50km voor het einde, toen men aan 60km per uur reed en moest met een hersenschudding de wedstrijd verlaten. Het tempo zakte niet meer zodat elke poging om weg te rijden geen kans maakte. Met 100 renners reed men naar de piste en ging 1km voor het binnenrijden Merckx in den aanval en kwam als eerste de wielerbaan opgedraaid. Het was Bitossi die als eerste voorbij Merckx ging maar stilviel met Sercu in zijn wiel. Dan kwam Ongarato aan de leiding om de spurt aan te trekken voor Basso met in zijn wiel Karstens. Deze reed plots naar beneden om met klein verschil te winnen. Ook Basso dacht gewonnen te hebben maar werd na het bekijken van de film Gerben Karstens toch als winnaar aangeduid. Op 3 eindigde Patrick Sercu voor Rik Van Linden, Roger De Vlaeminck en werd leider Eddy Merckx tiende.
Verleden jaar besliste de UCI, dat 6 jaar nadat Harm Ottenbros te Zolder wereldkampioen werd België in 1975 opnieuw het WK mag inrichten. Vandaag werd tijdens de vergadering van de Algemene Raad van de BWB nadat de omslagen werden geopend het WK toegewezen aan de groepering Mettet-Yvoir die het hoogste bod hadden gedaan. Zij hadden driemaal geboden, eenmaal voor Mettet, eenmaal voor Yvoir en eenmaal voor gezamenlijk. Telkens met het zelfde bedrag van 14.601.681 frank. Op de tweede plaats kwam Soumagne met 12.511.112 frank. en Zolder als derde die boden 8.888.888 frank. Nu is het nog enkel wachten op de definitieve goedkeuring van de voorgestelde omlopen. Dat Mettet-Yvoir zo veel kon bieden komt vooral omdat men drie jaar na mekaar had gehoopt het BK te organiseren in Yvoir of Mettet. Maar achtereenvolgens werden Martelange, Bornem en Soumagne waar dit jaar op 24/6 het BK zal plaatsvinden de uitverkoren clubs. Men heeft dan maar de spaarcenten samengevoegd en er alles op gezet om het WK te kunnen inrichten en is hun doel bereikt.
. Zbigniew Kreszowiec Rit 12 in de Vredeskoers werd verreden tussen Goerlitz en Dresden en mocht er na 98km al gespurt worden. Het was een voltallige groep die zich aanbood en won de Pool Zbigniew Kreszowiec voor de winnaar van gisteren Thomas Huschke (Ddr), de Tsjech Antonin Bartonicek, de Nederlander Evert Diepenveen, de Pool Andrzej Kaczmarek, de Fransman Jean-Louis Danguillaume e.a. Geen enkele landgenoot kon zich in de top 10 plaatsen. De Pool Ryszard Szurkowski blijft leider.
Te Seraing was na 100km Willem Peeters de snelste voor de Nederlander Piet van Katwijk en Jacques Martin. Voor Peeters die 2.41 had gekoerst werd het zijn derde overwinning.
Na 3 overwinningen in vijf dagen mag het even rustiger en mag zelfs ploegleider Robert Lelangue mee op de fiets, onder het goedkeurend oog van mijn klasgenoot
. Thomas Huschke De Oostduitser Thomas Huschke heeft van de eerste rit in zijn land gebruik gemaakt om meteen maar te zegevieren. De renners reden van Lubin (Polen) naar Goerlitz en mochten 110km. afleggen. Het werd een eentonige rit en moest de leider Ryszard Surkowski het in de spurt met de tweede plaats stellen. Twee landgenoten knden zich in de top20 nestelen. Op 18 Theo Dockx en Ludo Noels op 20. In het klassement is René Dillen met zijn 7e plaats onze eerste landgenoot.
Moerbeke-Waas kreeg maar liefst 142 renners aan de start voor 108km te koersen. Het was Lieven Malfait die na 2.42 koers de massasurt won voor Dirk Ongenae, Jean-Marie Coenen, Wilfried Wesemael, Eric Vande Wiele, Etienne Van Der Helst, Roger Verwimp, Yvan Van De Steene, Roger Van Den Eede en werd op plaats 10 61 renners gelijk geplaatst.
Te Nessonvaux-Fraiponts moest men het met 63 renners stellen. Hier behaalde André Coppers zijn vierde seizoenszege en deed 2.45 over de 105km. Tweede werd Raymond Vanstraelen voor Jean Maris, Jean-Luc Yansenne, Henri Gevers, Gustaaf Verboven, Joseph Civatone (It), de Nederlanders Henk Mutsaars en Bennie Ceulen, Romain Bellis, Jean-Marie Bonfond, Richard Lagasse en werden 16 renners gelijk geplaatst op plek 13.
De wedstrijd te Templeuve werd een groot succes voor de renners van Jossart en De Kimpe, zij hebben liefst de eerste vier plaatsen bezet. In de eerste omloop van 93km gingen na een uur 4 renners in de aanval, Fontaine, Zwaenepoel, Demeyer en de heroptredende Bodart en namen in 20km 1 voorsprong. Fontaine en Zwaenepoel lieten de twee anderen achter, Demeyer wegens bandbreuk en Bodart die moest lossen. Maar bij het einde van de grote omloop was alles opnieuw samen. Geen 20km verder reden 17 renners weg waarvan er op 35km van het einde er 6 de beslissing afdwongen, waaronder 4 Watneys. Het was Georges Vanconingsloo die door de steun van zijn 3 ploegmaats op het einde alleen wegreed en won met 5 voor Paul Aerts, en 8 Eddy Verstraeten, Ludo Van Staeyen, de Fransman Bernard Masson en José Van Ackere. Op 30 was Roger Loysch voor plaats 8 sneller dan Guido Van Sweevelt, Julien Van Geebergen, Eddy Cael, e.a.
Rit 4 in de Giro werd verreden tussen Genève-Zwitserland en Aosta-Italië over een afstand van 163km. Voor het eerst in deze Giro heeft de Spanjaard Manuel Fuente Merckx doen rijden. De kleine Spaanse klimmer sloeg toe op de Col San Carlo, na de eerste 127km op Frans grondgebied waarin niets gebeurde. Een volledig peloton reed door de Mont Blanc en moesten de volgers ver voor de renners uitrijden, om het anders niet mogelijk was de lucht te verversen in de 12,6km lange tunnel. Het bleef nog enkele kilometers stil tot de aanval van Fuente kwam. Deze reed reeds een eerste maal weg toen de weg begon te stijgen, pas op 5km van de top bij zijn derde poging moest ook Eddy hem laten rijden. Fuente kon echter niet doordrijven en kwam maar met 10 voorsprong op Eddy over de top. Met nog 30km te dalen tot Aosta bleek er geen probleem re zijn voor Eddy tot hij lek reed en van fiets veranderde en opnieuw 30 achterstand telde. Op 20km van het einde kwam Eddy met Aja ploegmaat van Fuente en de jonge Italiaan Battaglin opnieuw aansluiten. In de spurt won Eddy vrij vlot van José-Manuel Fuente (Sp), Giovanni Battaglin (It) en Gonzalo Aja (Sp) die allen 1 werden aangerekend. Op 24 won Roger De Vlaeminck de spurt van het eerste peloton voor Domingo Perurena (Sp), en de Italianen Felice Gimondi, Enrico Paolini, Franco Bitossi en is met Gianni Motta de top10 volledig. Eddy Merckx blijft uiteraard leider. Onze twee landgenoten Gérard David (naar huis geroepen wegens ziekte van zijn vrouw) en Albert Van Vlierberghe (ziek) zijn niet meer gestart, en hebben de Italianen Ezio Cardi en Vittorio Urbani de wedstrijd verlaten. Morgen hebben de renners een dagje rust.
In Ieper had na 110km afgelegd in 2.52 Eddy Vantieghem 15 voorsprong op Henri Gekiere, Eddy Furnière, Norbert Dujardin en Raoul Lecluse. Plaats 6 op 45 was voor Willy Vandemoortel. Op plaats 7 eindigde Ronny De Meyere die al op 225 volgde, en nr 8 Serge Vandaele moest 330 prijsgeven. Op 9 volgde Guido Donck 445 en sluit Roger David de top10 hij had een achterstand van 540.
In Frankrijk werd er gekoerst te Henin-Beaumont waar slechts 68km mpest worden gekoerst. De zege was voor Claude Tollet die na 1.3816 een voorsprong van 31 had op Robert Mintkiewicz en werd onze landgenoot Walter Planckaert derde op 40.
. Rit 3 Karstens wint maar wordt gedeclasseerd Rit 3 van Luxemburg naar Strasbourg is een rit voor niets geworden, de renners reden aan een wandeltempo en haalden op het einde van de rit amper 34km per uur. Op de bochtige wegen naar de aankomstlijn gebeurde wat altijd gebeurt als een groep van meer dan 100 renners naar de meet vliegt met alle gevolgen vandien. Voor de laatste rechte lijn bereikt werd, lagen al vijftig renners tegen het asfalt. De Italiaan Walter Riccomi, moest bewusteloos uit het kluwen getrokken en ter plaatse verbonden, en werd naar het ziekenhuis overgebracht. Vooraan ging het gevecht verder, tussen Karstens,Basso,Van Roosbroeck en Van Linden. Karstens kwam plots als door een katapult weggeschoten vooruit. Hij won voor Van Roosbroeck en een vloekende Basso. Toen de groep uitgebold was, vlogen 50 meter na de streep Aldo Moser en Ole Ritter op mekaar en heeft men beiden kemphanen moeten scheiden. Ook een woeste Basso ging op zoek naar Karstens die zich echter niet liet pakken. Volgens Roger De Vlaeminck trok Karstens zich af aan Van Linden en maakte Basso het even bont. Ook Eddy Merckx zei dat het ongelooflijk was wat hier gebeurde. Terwijl men Karstens tot winnaar uitriep geraakten ook Dierickx en Dominoni met elkaar slaags. Ook Rik Van Linden had zijn zegje over Karstens. Laat me gaan, brulde hij achter mijn rug toen ik naar de leiding spurtte. Plots voelde ik zijn hand aan mijn trui, hij schoof naar voren en ik bleef ter plaatse hangen. Uiteindelijk werden Karstens en Van Linden gedeclasseerd. De zege ging nu naar Staf Van Roosbroeck en bleef dus in het kamp van Rokado. Verder volgden Marino Basso (It), Gavazzi (It), Parecchini (It), Roger De Vlaeminck, Franco Ongarato (It), Marcello Osler (It),Daniel Ducreux (Fr), Franco Bitossi (It) en is met Arnaldo Caverzasi (It) de top10 volledig. Eddy Merckx blijft leider. Na de rit mochten de renners nog een verplaatsing maken van Strasbourg naar Genève wat toch een 400km is. De renners deden het wel per vliegtuig waarvan een eerste groep reeds iets na 18uur vertrok. Daarna kwam het vliegtuig terug, en kwam o.m. Eddy Merckx en zijn ploeg rond 21uur ophalen.
In Frankrijk werd er op twee plaatsen gekoerst. Bordeaux-Bergerac over een afstand van 160km werd gewonnen door Pierre-Raymond Villemiane zijn tijd was 4.1750, hij versloeg in een spurt met twee Guy Mazet. Op 1.05 werd plaats drie ingenomen door Alain Cigana.
In Evreux bestond na 168km afgelegd in 4.13 het podium uit op 1.Michel Le Denmat, Mauduit en Bouguennec.
In Nederland werd de Omloop van de Kempen betwist, eerste aanvaller was Bram van der Stelt, daarna was het de beurt aan Gerrit Mohlmann, Gerard Tabak, Ton Jansen en Frist Schur maar werden reeds vlug opnieuw ingelopen. Er volgden nog verschillende pogingen, maar was bij het binnenrijden van Bladel alles opnieuw samen. Op een 30tal kilometers van het einde valt de beslissing, Schur rammelt alles uiteen en zijn enkel zijn ploegmaat Aling en van Katwijk en Groen zijn mee. Het is vooral Schur die van Katwijk en Groen wil murw rijden met zijn verwoede uithalen, wat echter niet lukt en dan maar de spurt aantrekt voor zijn ploegmaat. Jan Aling wint voor Alfons van Katwijk, Frits Schur en Dick Groen. Op 54 is Jan de Groot voor plaats 5 sneller dan Jaak Schuitemaker. In de uitslag zijn twee landgenoten te vinden, Paul Wellens werd 17e en Clement Cuypers op plaats 27.
In Italië kon men kiezen uit drie wedstrijden. Te Trento was er de Trofeo De Gasperi. Na 142km was Giampaolo Flamini sneller dan de Zwitser Fausto Stiz. Op 10 volgde Armando Lora (It).
Te Moncigoli was er de Omloop der 2 provincies. Het was de Brit Phil Edwards die won voor 2 Italianen, Cesare Sartini en Remo Rocchia.
De derde wedstrijd werd ook door een buitenlander gewonnen. Te Galluzzo won na 154km de Nieuw-Zeelander Bruce Biddle met 220 voorsprong. Plaats twee was voor de Deen Jurgen Marcussen en werd Alfredo Chinetti (It) op 230 derde.
In Zwitserland was er de Belchen Rundfhart over een afstand van 145km. Na 3.4751 had Hans Wuthrich 10 voorsprong op Ruedi Frank en volgde Ernst Nyffeler als derde op 55.
Te Zurich was er een tijdrit van 69km, Roland Salm deed er 1.3633 en had 10 voorsprong op Meinrad Vögele en volgde de derde Albert Knobel op 211.
Rit 11 in de vredeskoers werd verreden tussen Torun en Poznan over een afstand van 150km. Na 3.0048 werd het een vierde zege voor de Rus Valeri Lichatchev, na hem volgden 2 Polen, de leider Ryszard Szurkowski en Stanislas Szozda. Deze 3 renners hebben samen al negen ritten gewonnen. Op 4 eindigde Jean-Louis Danguillaume (Fr) en werd de Roemeen vijfde Teodor Vasile. Eerste landgenoot werd René Dillen op plaats 12 in dezelfde tijd als de winnaar. Op 18 volgde Victor Devalckeneer op 146, Alex Robberecht werd 21e, Ludo Noels 34e,Edmond Verbruggen 47e en Theo Dockx 59e allen met 616 achterstand. In de rangschikking van onze landgenoten staat enkel René Dillen met plaats 6 in de top10. Ludo Noels is gezakt naar plaats 15. Verbruggen is 34e, Robberecht 42e, Dockx 45e en Devalckeneer 77e.