Rik Van Looy himself was naar Roeselare gekomen met een ploeg van twintig renners.
Reeds kort na de start kwamen Pollentier, De Boever, Vermeeren en Bruggeman tot een akkoord, zij kregen 1'05" voorsprong. Toen werd er achtervolgd door eerst, Steegmans en Dierckx en daarna Van Vlierden en David en volgde kort daarna de hergroepering. Even later splitste de groep zich in drie, en ongeveer halfkoers werd er een kopgroep van 36 renners gevormd.
Een 40km voor het wedstrijdeinde viel de beslissing, acht renners konden zich afscheiden, waarvan in de laatste ronde Willy Planckaert solo naar de meet reed. Op 35" werd Frans Van Looy tweede voor de Nederlanders Cees Priem en Jan van Katwijk. Verder volgden, Noël Vantyghem, Jaak Deboever, Johan Demuynck en Theo Fierens. Vervolgens kwamen op 1'12" Jos Abelshausen en Ronny Vande Vijver toe. Voor plaats 11 op 1'35" was Louis Dierickx sneller dan, Gust Herijgers, Willy Abbeloos, Jacky Coene, Johny Soenens, Michel Pollentier en Daan Holst (Ned).
Baardegem kreeg na 108km Rudy Brusselmans als winnaar, hij legde de 108km af in 2.49'. Op 1'55" werd Johny Vanderveken tweede voor de Nederlander Petrus Kuys.
Voor Willy Verschueren uit Hallaar geen 2 op 2 te Huppaye. Na winst eergisteren moest hij het vandaag afleggen tegen Jos Gijsemans zijn gebuur uit Heist o/d Berg en werd Jean-Marie Coenen derde. De 108km werden afgelegd in 2.45'.
Nederlandse zege te Moerbeke-Waas, Bert Broere was na 110km die hij aflegde in 2.40' sneller dan Roger De Beukelaer en Roger De Backer
Zijn derde zege behaalde Eric Serlet te Vinkt, na 115km afgelegd in 3uur rond had hij 5" voorsprong op Ghisleen De Clercq en Eric Van Hoecke.
In de Ronde van Slovakije won de Tsjech Rudolf Labus de achtste rit.
De Rummense Sportvrienden kregen 70 renners aan de start en gingen Leenen en de Nederlander van Midden voor de anderen uitrijden. Na amper 6km hadden de twee reeds 1' voorsprong, na een paar ronden werden ze opnieuw ingelopen.
Vanaf dat ogenblik ging het tempo de hoogte in en heelwat renners staakten de strijd. Toen het na 80km begon te stortregenen was het voor velen het sein om te stoppen, en bleven amper 30 renners in koers.
Na een poging van Loysch met Verhaegen en In't Ven die niets opleverde was het swerts die toesloeg. Bourguignon probeerde nog op zijn eentje Swerts bij te benen, zag dat zijn poging niets opleverde en liet zich opnieuw afzakken. Dan is Houbrechts op zoek gegaan naar de leider maar die kreeg Van Schil mee als waakhond.
Roger Swerts won met 35" voorsprong op Tony Houbrechts en Vic Van Schil. Voor plaats 4 op 1' was de Nederlander Jan van Katwijk sneller dan Patrick Sercu, Roger Loysch, Eddy Verstraeten, Eric Leman, Frans Verhaegen, Bernard Bourguignon e.a.
De beroepsrennerskoers te Haaltert waarvoor zich 47 renners aanboden kende het stereotiep verloop: enkele weinig betekende ontsnappingen in de eerste rond met een maximum voorsprong van 15" voor Van Braekel, Zelck en Tabak (Ned). Nadien een nieuwe poging van Van Braekel en De Cauwer die Abbeloos en Goossens meekregen.
Deze vlucht liep wat verder vermits men tot 1'15" kon nemen. Halfkoers was echter het hele peloton kompleet en kon de beslissing afgewacht worden. Deze kwam in de 7e ronde, Janssens, Van Staeyen, Hordijk (Ned), Van Clooster, Laeremans, Van Rijmenant, Wuytack, Dillen en opnieuw Goossens geraakten aan een voorsprong van 1'45". Dat zou voldoende zijn om de groep op afstand te houden.
Gilbert Wuytack verschalkte zijn medemaats in de ultieme kilometers en hield 11" over op Noël Van Clooster, Ludo Van Staeyen, René Dillen, Bas Hordijk (Ned), Paul Laeremans, Ward Janssens, Eddy Goossens en Fernand Van Rijmenant. De Colombiaan Giovani Jimenez werd op 3' 10e. De groepsspurt 15" later werd gewonnen door Richard Bukacki voor Leopold Vanden Neste e.a.
Met 37 renners aan de start was Kortemark het minst bedeeld van de drie wedstrijden.
Willy Van Malderghem leek bijzonder zijn zinnen gezet te hebben op een dikke premie, die over enkele spurten te verdienen viel. Die vette kluif van 5.000 fr. haalde hij, maar daarbij strekte hij zich met de gedachte iedereen uit de groep van 17, waarin hij rondenlang aan de spits reed, aan te kunnen. Enkele kms voor de eindstreep in het zicht kwam, waagde hij dan ook zijn kans.
De eerste die reageerde was Jacky Coene en zijn voorbeeld werd gevolgd door Daniël Verplancke maar zij slaagden er niet in Willy te vervoegen. Jacky Coene werd 2e op 20" en volgde Daniël Verplancke op 32". De groepsspurt op 45" werd gewonnen door Noël Vantyghem voor Gerry Catteeuw, José Van Ackere, Willy Vanneste, Roger Verschaeve, Daan Holst (Ned), Fernand Bruggeman e.a.
De Fransman Jean-Jacques Fussien heeft na gisteren nu ook de laatste rit gewonnen in de Vuelta a Cantabria. Rit 5 Polanco-Santander over 119km legde de winnaar af in 3.07'30". Opnieuw moest Domingo Perurena zich gewonnen geven. Plaats drie was voor Agustin Tamames gevolgd door José-Luis Abilleira en werd onze landgenoot Roger Rosiers 5e.
Eindwinnaar Jesus Manzaneque legde de 772km af in 21.42'19" en had 47" voorsprong op Luis Ocana en 1'44" op Miguel-Maria Lasa. Verder bestond de top10 uit, 4.Bernard Labourdette (Fr) 2'02", 5.José-Antonio Gonzales-Linarès 2'09", 6.Alain Santy (Fr) 2'43", 7.José Pessarodona z.t., 8.Antonio Martos 2'49", 9.Domingo Perurena 2'53" en op 10.Francisco Galdos 3'06".
Reeds gedurende de eerste ronde te Geraardsbergen gingen van de 62 vertrekkers, Bruggeman en Vanspringel er vandoor, maar meer dan 200 meter kregen ze niet. In de derde ronde mochten, Janssens, Ebo, Van Braekel, Soenens en Deschoemaecker even wegrijden. Een goed rijdende Van Brakel ontliep in de zevende ronde de nogmaals de groep, nu met Vanryckeghem en opnieuw Vanspringel. Ritserveldt kwam tot bij de leiders maar bracht Merckx himself de groep tot bij de drie vooraan. Eddy ging dan zelf met Verbeeck, Maertens en De Witte. Onder impuls van Godefroot en Vanspringel viel de groep na een eerste hergroepering in twee stukken uit elkaar. We kregen aldus 15 renners aan de leiding tot 3km van het einde. Jos Huysmans ging solo naar de meet en hield 50 meter over op Eddy Cael, Jos Deschoenmaecker, Ronald De Witte, Etienne Van Braekel, Luc D'hondt, Daniël Vanryckeghem, Freddy Maertens, Herman Vanspringel, Frans Verbeeck, Walter Godefroot, Eddy Merckx en Franky Ebo. Op 5'30" werd Aimé Delaere 15e voor Lucien De Brauwere e.a.
De druivenkoers te Overijse heeft een spetterende finale gekend toen, in de voorlaatste ronde der tien af te leggen ronden, Roger Swerts, Tony Houbrechts, Staf Hermans en Jos Van Olmen oprukten uit een kopgroep van dertien.
Van Olmen bezweek echter onder het geweld van Swerts, zodat ze met drie naat de finish reden. Op de laatste beklimming van de Schaveiberg liet Swerts zijn medevluchters achter. Roger won met 5" voor Gustaaf Hermans en Tony Houbrechts. Op 45" werd Leon Thomas 4e voor Hervé Vermeeren, Ludo Noels, Roger Kindt, Jean Vanderstappen, Tino Tabak (Ned) Julien Van Lint e.a. Roger De Vlaeminck en Willy Planckaert hebben de wedstrijd niet uitgereden.
Voor de 31ste uitgave van de G.P. van Putte namen 59 renners de start. Er was een massale belangstelling maar hebben de renners er geen denderend vertoon van gemaakt. In het eerste gedeelte heeft Eddy Verstraeten zich in de kijker gereden maar kreeg nooit meer dan 30". Ook enkele andere pogingen kenden geen succes, zodat twee ronden van het einde nog 47 renners samen waren.
Het werd een massaspurt vrij vlot gewonnen door de Nederlander Richard Bukacki voor zijn landgenoot Jan van Katwijk, Frans Verhaegen, Jos Schoeters, Jos van Beers (Ned), Staf Van Roosbroeck e.a.
De Fransman Jean-Jacques Fussien ploegmaat van Ocana heeft de 4e rit in de Vuelta a Cantabria gewonnen. Remosa-La Corrales over 212km heeft hij in 5.58'35" afgewerkt. Verder bestond de top5 uit, drie Spanjaarden, Domingo Perurena, Pedro Torres, José-Antonio Ponton en Alain Santy landgenoot en ploegmaat van de ritwinnaar.
In Frankrijk werd de Route Nivernaise betwist, met start en aankomst te Cosne-sur-Loire. Na 260km werd er met 7 voor de zege gespurt.
Jean-Pierre Danguillaume was na 6.33'08" wedstrijd de snelste van de koplopers. Na hem volgden Raymond Poulidor, Serge Lapébie, Michel Perin, Claude Tollet, Règis Ovion en Jean-Claude Meunier. De groepsspurt op 2'11" voor de 8e plaats werd gewonnen door Jean-Luc Molineris voor Cyrille Guimard, Règis Delepine e.a.
De Nederlander Mathieu Buckx was na gisteren te Erwetegem nu ook in Châtelineau waar men met 33 aan de start stond te sterk voor onze landgenoten. Nu verwees hij na 100km afgelegd in 2.40' Roger Vanderavero naar plaats 2. Op 39" was Rudy Pevenage voor plaats 3 sneller dan, Michel Leclercq, Jean-Claude Rogge, Joël Chanoin, Van Belle, Marcel Louyet, Roger Loysch en is met André Coppers de top10 volledig.
In Dendermonde mocht men de zegebloemen overhandigen aan Walter Dingemans waarmee zijn teller op 5 staat. Na 70km die werden afgelegd in 1.55' was hij sneller dan Wilfried Wesemael en Benoni Michiels.
In Destelbergen mocht men 43 rugnummers uitreiken. Hier kwam de winnaar uit Limburg, Paul Wellens die zijn totaal op 3 bracht had na heeft de 100km afgelegd in 2.25'. Op 5" was Leo Huysmans sneller dan Ivan Van de Steene, Alain Desaever, Ludo Bruylandts e.a.
Antoine De Meyer bracht met zijn overwinning te Sint-Martens-Latem zijn aantal zeges op 5. De dichtste ereplaatsen waren voor Eddy Vanhaerens en Ghisleen De Clercq. De 110km werden afgelegd in 2.25'.
In de Ronde van Slovakije was er in de 7e rit winst voor de Tsjech Miroslav Sykora.
Voor de Belgische liefhebbers op de wereldkampioenschappen is een nieuwe rouwdag achter de rug. Waar de baanrenners er niet het minst van terecht gebracht hebben, heeft de eerste wedstrijd op de weg al een even ontgoochelende eindresultaat gekregen.
De vier die ons land vertegenwoordigde, Alex Van Linden, Willy Govaerts, Rudi Rijpens en Marc Meernhout hebben in de 100km tijdrijden per ploeg een zware nederlaag moeten incasseren.
De 17e plaats op 23 is een schril kontrast tegen de twee voorbije resultaten. Verleden jaar werd België 4e op de Olympische Spelen maar mocht na de deklassering van Nederland het brons in ontvangst nemen. In 1971 te Mendriso werd de wereldtitel behaald door het viertal, Gustaaf Hermans, Gustaaf Van Cauter, Louis Verreydt en Ludo Van der Linden.
De wereldtitel was voor de Polen met Lujan Lis-Ryszard Szurkowski-Stanislas Szozda en Wojcieh Mytnik die de 100km hebben afgelegd in 2.03'29" of een gemiddelde van 48km589 . Bij nader toezien bleek dat er slechts 96km zou zijn gereden waardoor men naar een gemiddelde van 46km645 is gezakt.
Op twee eindigde Rusland op 1'42" hiervoor reden, Mikhailov-Kommatov-Goukhov en Sinitzin. Plaats 3 op 3'12" was voor Zweden met Fagerlund, Filipsson, Hansson en Nilsson.
Door de dopingsaffaire op de O.S. verleden jaar kreeg Nederland een slechte startpositie. De traditie wil dat de ploegen worden ingedeeld naar de uitslag van het vorige wereldkampioenschap. In de Olympische jaren gelden de uitslagen van de Olympische Spelen.
Als "strafmaatregel" moesten de Nederlanders als tweede ploeg achter Chili vertrekken. Na 25km had Nederland al 1' goedgemaakt op de Chilenen. Bij de tweede doortocht reden zij reeds op kop, en werden door de transfeer van Cruyff naar F.C.Barcelona door de Spanjaarden aangemoedigd. Alleen Zweden, Noorwegen, Polen en Rusland waren in de eerste 25km sneller.
Een km verder sloeg het noodlot toe Gevers had spaakbreuk en kreeg een nieuw wiel. De Hertog, sleepte zijn ploeggenoten naar De Waal en Knetemann die vooruit waren gereden. Hoe hard de Nederlanders ook nog reden verder dan een vijfde plaats geraakten zij niet. De vier Nederlanders Fedor Den Hartog, Wim De Waal, Ad Gevers en Gerrie Knetemann werden op 4'38" slechts vijfde.
In de 100km tijdrijden per ploeg reden vijf Nederlanders mee. In de Canadese ploeg reed ook Henk Koning, een talentvolle wegrenner uit Toronto die 13 jaar geleden met zijn ouders naar Canada was geëmigreerd.
Vlak voor start van het wereldkampioenschap 100km tijdrijden voor ploegen diende Polen een protest in tegen de samenstelling van de Russische ploeg. Aan de start ontdekte de Poolse ploegleider dat Rusland twee renners had opgesteld die niet aan de UCI waren opgegeven. Het protest dat onder voorbehoud was ingediend werd niet in behandeling genomen omdat Polen won.
Zweden , dat derde werd hoorde na afloop van het WK over het Poolse protest maar toen was het echter te laat zodat de jury de uitslag handhaafde.
Erwetegem kreeg na 101km een Nederlander als winnaar Mathieu Buckx die er 2.28' over deed. Plaats twee was voor Johan Van Uffel en was plaats 3 voor Fred. Becaus.
Zijn tiende overwinning behaalde Eric Van Lent te Haaltert waar hij na 110km afgelegd in 2'28" met voorsprong toe kwam. John Bollaerts als 2e kwam 15" later over de streep voor Johny Vanderveken.
Een 3e overwinning behaalde Willy Verschueren te Huppaye. Na hem werden Guy Minsart en Luc Van Ouytsel 2&3.
In de einde seizoenwedstrijd van Kaprijke speelden de Meetjeslanders de hoofdrol.
Van de 38 deelnemers maakten er 9 renners deel uit van de beslissende ontsnapping. Ivan De Vriendt won uiteindelijk met 35" voorsprong op Kamiel Dhooghe en Eddy Cackaert. Vijf tellen later was Dirk Van Den Berghe de snelste voor de 4e plaats door de rest van de leiders achter zich te houden. Wilfried Vyncke 5e, Rudy Hesters 6e, Frans De Belie 7e, Martin De Clercq 8e, Alex Claeys 9e en Dirk Kosolowski vervolledigen de top10.
Te Lendelede zag men Eric Rosseel zijn 5e wedstrijd winnen. Plaats 2&3 waren voor Gilbert Van Compernolle en Fr. Van Marcke.
Merendree kreeg Albert De Cuyper als winnaar en brengt zijn totaal op 3. Hier werden Lucien De Volder en Jack Desmet 2&3.
François hield te Moerkerke-Waas twee Nederlanders achter zich. De jongere broer van Albert won voor Peter Godde en Bert Broere.
In Roeselare liet na Dirk Ongenae 100km Eddy Ronquetti en Gilbert Eeckhout achter zich.
Onze landgenoot Bernard Draux was de beste in de zesde rit van de Ronde van Slovakije.
Van de 117 renners aan de start van de beker Sels te Merksem stond enkel Frans Verbeeck niet in de clubtrui. De trui van de Stoempers uit Leuven moest plaatsmaken voor zijn nationale trui.
Wel was Frans dominerend van bij de eerste kilometers, heeft in het wedstrijdeinde talloze keren gepoogd zijn tegenstanders te verschalken. Maar niemand gaf hem een meter vrijheid. Door de vele premies zijn er gans de wedstrijd heelwat ontsnappingen tot stand gekomen, die echter nooit ver droegen. De eerste ernstige uitval kwam er half wedstrijd, toen Van Sweevelt, Spruyt en Vrijders gingen aanvallen en even later Pintens en Brusselmans aansloten. Dit vijftal mocht tot 1' voorsprong nemen maar moesten zich 5 ronden voor het einde gewonnen geven.
Bij het ingaan van de laatste ronde boden zich nog meer dan 100 renners aan, waarbij ook nog heelwat liefhebbers. Op 8km van het einde is een bijzonder sterke August Herijgers ten aanval getrokken en won na 2 jaar wachten op een zege bij de profs nu zijn tweede wedstrijd in 1 week.
Op 25" werd Vic Van Schil tweede voor Florimond Van Hooydonck (liefh.) zij waren de naaste achtervolgers.
Frans Verbeeck volgde 35" en was voor plaats 4 sneller dan Rik Van Linden, Herman Vrijders, Herman Vanderslagmolen, Frans Van Looy, Roger De Beukelaer (liefh.), Willy Teirlinck, Freddy Maertens e.a.
De Dijlespurters uit Mechelen met 24 punten won de interclub voor Egmondspurters 36p., Lierse , de Lagevrienden en Hoboken . . Spurt plaats 4
Vandaag reden de renners in de Vuelta a Cantabria in de 3e rit van Noja naar Remosa waarvoor zij 215km dienden te overbruggen.
Antonio Menendez had er 6.27'50" voor nodig en won in de spurt voor, Domingo Perurena, Miguel-Maria Lasa, Antonio Martos en Luis Ocana, Vicente Lopez-Carril, Francisco Galdos, Jesus Manzaneque, Gonzales-Linares, José Pessaradona en de Fransaman Bernard Labourdette. De leiderstrui blijft in het bezit van Jesus Manzaneque.
In Frankrijk werd er gekoerst te Plouay en behaalde Jean-Claude Largeau er zijn eerste overwinning. Na 205km die werden afgelegd in 5.09' had hij 42" voorsprong op Gilbert Bellone, 45" op Guy Sibille, Robert Mintkiewicz volgde op 1'17" en eindigde voor Regis Delepine, Cyrille Guimard e.a.
De laatste Italiaanse grote koers in het vooruitzicht van het wereldkampioenschap, de Coppa Agostoni, is gewonnen door Arnaldo Caverzasi die 8" voorsprong had op, Giancarlo Santambrogio, Franco Bitossi, Davide Gazzola en werd onze landgenoot Joseph Bruyère op plaats 5 de eerste buitenlander. Gimondi, Merckx en Roger De Vlaeminck eindigden in het grote peloton op meerder minuten van de winnaar.
In de Vuelta a Cantabria werden vandaag 2 ritten afgewerkt, men begon met een rit in lijn en daarna volgde een race tegen de tijd.
Rit 2a) Solares-Noja was 91km en werd na 2.30'17" gewonnen door de Fransman Jean-Jacques Fussien die sneller was dan de ritwinnaar van gisteren, Domingo Perurena, Javier-Francisco Elorriaga, onze landgenoot Roger Rosiers en op 5. José- Luis Abilleira.
Rit 2b) Gama-Santona moest er 24km gekoerst worden tegen de klok. De beste tijd werd verwezenlijkt door Jesus Manzaneque die er 6'12" over deed. De tweede Luis Ocana moest al 47" prijsgeven. Verder bestond de top5 uit, 3.Miguel-Maria Lasa 1'44", de Fransman Bernard Labourdette 1'44" en José-Antonio Ponton op 1'47". Door zijn zege in de tijdrit mag Manzaneque ook de leiderstrui aantrekken.
Voor Bernard Thevenet was er na 108km winst te Montceau in Frankrijk. Stonden mee op het podium Jean-Pierre Danguillaume en Charles Rouxel.
Te Alken kwamen 50 renners aan de start. Bruno Jaremko reed na 105km die werden afgelegd in 2'40" met 2'voorsprong solo over de streep. Na hem werd er met acht voor de 2e plaats gespurt. De Nederlander Hub Geilenkirchen was sneller dan zijn landgenoot Peter Kuys, onze landgenoot Georges Bortels, de Nederlander Mathieu Maessen, onze landgenoten, Jean Bemong, Op de Beeck, Smeets en H.Marx.
Nummer drie is binnen voor Maurice Bellet. Te Bertrix was hij na 90km sneller dan Joseph Hensen en Jean-Pierre Dartet.
Een vijfde zege behaalde Bertil Cael te Komen na 105km versloeg hij in een spurt met twee Lieven Malfait. Op 30" volgde Eric Rosseel als 3e.
Na gisteren te Brakel was het nu te Geraardsbergen opnieuw prijs voor Paul Lannoo wat zijn aantal overwinningen op 14 brengt. Thuisrijder Rudy Pevenage veroverde op 30" plaats 2 voor de Brit Terry Carroll.
Grez-Doiceau kreeg Wim Schroeyens na 104km als winnaar. Na 2.34' wedstrijd had hij 2' voorsprong op Frans Costermans die de Nederlander Johan Peels achter zich liet.
In Jupille-sur-Meuse namen de Nederlanders het ganse podium in. Na 100km die werden afgelegd in 2.25' werd 1. Frits Slüper, 2. Henk Smits en 3. Bennie Ceulen.
Rik Van Horenbeke moest in zijn Overijse tevreden zijn met een 3e plaats. Na 110km die werden afgelegd in 3uur moest hij winnaar Jozef Janssens en Henri Vandenbrande laten voorgaan.
Rit 5 in de Ronde van Slovakije werd rit 5 gewonnen door de Tsjech Vlastimil Moravec.
De finale bij de stayers is een eentonige strijd geworden. Twee van de drie Nederlanders aan de start, Piet De Wit en Cees Stam bleven gedurende vele ronden boven elkaar hangen. Uiteindelijk won Stam de wereldtitel dit met 1 wiel voorsprong op De Wit, die in de laatste 3 minuten een felle eindstrijd had ingezet.Het heeft wel veel vraagtekens opgeroepen. De Fransman Christian Raymond behaalde brons, hij had 795meter achterstand. Onze landgenoot Romain De Loof moest tevreden zijn met een vierde plaats op 1040meter. De derde Nederlander Nico Been heeft de strijd gestaakt.
Bij de huldiging klonk het "s Wiens Neerlands bloed door d'aderen vloedt". Na de ereronde ontdekten de UCI-organisatoren de kapitale fout en zette de nieuwe plaat met het Wilhelmus op.
In de 1/2 finale sprint won onze landgenoot Robert Van Lancker vrij gemakkelijk van de Italiaan Borghetti. En in de tweede wedstrijd versloeg de Italiaan Turrini zijn landgenoot Cardi.
In de kleine finale werd het brons gewonnen door Ezio Cardi en moest Luigi Borghetti met een vierde plaats tevreden zijn.
In de eerste reeks van de finale reed Van Lancker aan de leiding, dreef bij het ingaan van de tweede ronde het tempo op en liet zich verrassen door Turrini bij het uitkomen van de voorlaatste bocht.
Turrini dook inderdaad onder Van Lancker door. Onze landgenoot stak onmiddellijk de hand in de hoogte ten teken van protest. Even later werd de Italiaan door de rechters gedeclasseerd omdat hij de baan had verlaten.
In de tweede reeks heeft onze landgenoot het bewijs willen leveren dat hij 's werelds snelste spurter is. De Italiaan vertrok ditmaal aan de leiding, zeer langzaam. Van Lancker wist maar duidelijk dat de Italiaan hem een surplace wilde opdringen. Daarom ook ging de titelverdediger, op het ogenblik dat zijn tegenstrever stilstond, bij het begin van de twede ronde (van de drie) plots uit volle macht wegspurten.
Twee ronden lang stoof Robert als een boliede over de Anoetabaan en voor de Italiaan betekende zulks de zwaarste nederlaag die hij ooit had moeten incasseren
De laatste rit in de Italiaanse Settimana Bergamasca werd gewonnen door Giovanni Sabbadini.
De eindwinst was voor Gaetano Baronchelli die 1'14" voorsprong had op Pierluigi Fabbri en volgde de derde Daniele Mazziero op 1'59".
In het Luxemburgse Tetange werd Edy Carier winnaar voor onze twee landgenoten, Roland Wiscour die op 4'25" volgde en had de derde Jean-Marie Wanlin 7'30" achterstand.
In de Ronde van Slovakije werd rit 4 gewonnen door de Tjech Jiri Vicek
Voor de dames was er de finale achtervolging. Het goud was voor de Russische Tamara Garkoushina die 4'01"60 reed over de 3km. De Nederlandse Cornelia van Oosten-Hage kreeg het zilver, haar tijd was 4'04"48. Voor het brons was er strijd tussen twee Britse vrouwen. Baryl Burton 4'08"38 haalde het van Carol Barton 4'12"31.
In de 1/2 fond bij de profs werd de herkansing verreden. De Fransman Christian Raymond won de 1e reeks voor de Nederlander Nico Been. De Duitser Axel Krause staakte de strijd. Aangezien de 2e reeks werd stopgezet gaan enkel de Fransman en de Nederlander mee naar de finale.
In de 1/4 finale Olympische achtervolging gaan, Polen, Duitsland, Groot Brittannië en Nederland naar de 1/2 finale.
Bij de profs werden de 1/4 finale sprint betwist. Onze landgenoot Robert Van Lancker en drie Italianen Ezio Cardi, Luigi Borghetti, GiordanoTurrini gaan naar de 1/2 finale.