Vandaag 2 ritten in de Ronde van Frankrijk, a) Luchon-Gourette en b) Gourette-Pau. Rit 16a was 145km lang en direct na de start moest de col de Peyresourde ( 2e cat.1563m.) worden beklommen dit kon gebeuren onder een stralende zon. Alhoewel Eddy Merckx zich niet lekker voelde kwam hij als 3e op 5 op de col door, Lucien Van Impe kwam er als 1e door voor Fuente. De 13km lange klim naar de 2e col van de dag de Aspin (2ecat.1489m.) werd in groep beklommen en was het opnieuw Van Impe die nu voor Merckx boven kwam en volgde Rinus Wagtmans op 10 met Fuente in zijn spoor. Onze 2 landgenoten reden samen naar de Tourmalet (1ecat.2113m.) en begonnen deze klim met 30 voorsprong. Opnieuw kwam Van Impe als 1e boven maar had nu wel 110 op Eddy Merckx en Joop Zoetemelk die op de eerste hellingen bij de 2 leiders was gekomen. In de afdaling slaagde Van Impe alleen weg te rijden maar kreeg 20km verder opnieuw het gezelschap van Merckx en Zoetemelk. Bij het begin van de Col de Soulor kwamen ook Vanspringel, Lopez-Carill, Mortensen, Agostinho, Letort, Wagtmans en Labourdette aansluiten. Tijden de afdaling van de Soulor reed Merckx 2 maal plat en was dit de gelegenheid van Labourdette om weg te rijden. Ondertussen was er een hevig onweer uitgebroken en reed de Fransman verder weg van zijn achtervolgers. Op de Aubisque (1ecat.1710m.) had Labourdette 150 voorsprong op Lopez-Carril, Van Impe, Merckx, Guimard, Letort, Zoetemelk, Agostinho en Mortensen, als 10e had Rinus Wagtmans al 205 achterstand. Met 132 voorsprong op Eddy Merckx won Bernard Labourdette de rit, verder volgden Van Impe op 134, Zoetemelk 135, Guimard 139, Lopez Carril 144, Letort 119, Agostinho 151, Mortensen 220 n als 10 Wagtmans op 257. Drie renners gaven op, Boifava, Campagnari en Casas.
Zich even verfrissen en een lichte maaltijd nemen en de renners konden er opnieuw aan beginnen, 1 pluspunt voor hen was dat door het slechte weer de afdaling van de Aubisque uit het rittenschema verdween en de afstand van 72km naar 57,5km werd teruggebracht. De beklimming van de Côte Louvie-Juzon (3e cat.) werd na 20km in groep aangevangen. Het was Van Impe die als 1e doorkwam, wat hij ook op de volgende helling de Côte de Piètat deed, door zijn demarrage ontstond er een kopgroep van ongeveer 20 renners. Op 16km van het einde werd de Côte dEsquillot aangedaan en ja Lucien was weer 1e boven nu voor Merckx. Even voorbij de top rijden Herman Vanspringel en Willy Vanneste uit dit groepje weg en zullen in deze volgorde op het autocircuit van Pau over de streep bollen. Voor de 3e plaats op 24 is het Cyrille Guimard die het haalt voor Merckx die natuurlijk leider blijft. Van Impe die gisteren 12 punten voorsprong had in het bergklassement heeft dat vandaag naar 49punten gebracht en is de eindzege in dit klassement een feit.
In het Nederlandse Ulvenhout won Leo Duyndam een wedstrijd over 100km die hij aflegde in 2.2641. Zijn landgenoot Harry Jansen werd 2e, onze landgenoten Tony Houbrechts 3e,en Tony Gakens 4e. Dan volgden 2 Nederlanders Ben Janbroers en Wim Bravenboer, voor onze landgenoot Staf Van Roosbroeck was er een 7e plaats.
In Oost-Duitsland te Cottbus was er de Olympia-Preis een ploegentijdrit over 100km. Het werd een zege voor onze landgenoten die de 100km aflegden in 2.0907. De Belgische ploeg bestond uit Marc Demeyer, Gustaaf Van Cauter, Louis Verreydt en Gustaaf Hermans. Plaats twee was voor Polen 2 zij hadden 128 achterstand. 3e werd de DDR 2 op 137 en 4e DDR 1 op 219, Zweden werd 5e op 311 en 6e Hongarije op 341.
. Frans Melckenbeeck Slechts 42 renners kamen te Temse aan de start om in 17 ronden 150km af te leggen. Ondanks het kleine deelnemersveld is het een boeiende wedstrijd geworden. Zoals dikwijls in een kermiskoers was er nu ook een vroege aanval. In de 3e ronde zijn Roger Cooreman en Flory Ongenae voorop gaan rijden, behaalden een max. voorsorong van 140 maar iets voor halfweg werden ze ingelopen. Vanaf dan volgden de ontsnappingen elkaar op maar was het 4 ronden voor het einde dat Raymond Steegmans en Frans Melckenbeeck wegreden. De 2 sloegen een grote kloof maar een ronde verder reed Steegmans plat en hield Melckenbeeck van de 130 nog 100meter over aan de streep. Voor plaats 2 versloeg Walter Planckaert het ganse peloton en werd Roger Jochmans 3e. In de laatste ronde reden zowel Vic Nuelant (24e) als Flory Ongenae(30e) lek. In volle spurt was er nog een val van Franky Ebo maar zonder al te veel schade, hij werd 29e.
. José-Manuel Fuente Vandaag in de rit Luchon-Superbagnères werd er voor zover geweten voor de 1e maal zonder gele trui gestart aangezien Eddy Merckx weigerde met een trui te starten die hij volgens hem niet verdiende, hij droeg wel de witte van leider in de combiné. Tevens werd er de kortste rit in lijn ooit verreden. Met 99 zijn ze in zeer slecht weer gestart, om de 19,6 km met een hoogteverschil van 1171 meter naar de top van de Superbagnières te overbruggen. Eén van de eerste achterblijvers was onze landgenoot Ferdinand Bracke die last had met zijn versnellingsapparaat maar zich goed herpakte en uiteindelijk 24e werd op 254. Een eerste schifting kwam er al na 5km toen drie ploegmaten en Merckx zelf even versnelden. Iets verder nam Merckx de leiding voor Van Impe, Zoetemelk, Fuente en Thevenet. De 3e aanval van Fuente was de goede, op 3800meter van de top had hij al 45 voorsprong op een groepje onder leiding van Merckx. Op minder dan 3km van de top was het Van Impe die met Thevenet uit het groepje Merckx wegreed. In de laatste kilometer versnelde Lucien Van Impe nog eens en kwam tot op 26 van de winnaar José-Manuel Fuente, 3e op 28 werd Bernard Thevenet, Eddy Merckx als 4e volgde op 1 met in zijn spoor Joop Zoetemelk. Onze landgenoot Eddy Peelman eindigde als 99e en laatste op 938 en was daarmee 6 na sluitingstijd binnen gelopen en zou uit koers worden genomen. Toen is er een aardig woordje gevallen vanwege zijn sportdirecteur die het niet kunnen vond dat een renner als Fuente die normaal sinds de 11e rit toen hij als voorlaatste op 3520 uit koers moest genomen worden, mag verder rijden en dan nog 2 ritten wint. Eddy Peelman mag morgen starten en zal Eddy Merckx wel de gele trui aantrekken.
Laatste rit in de Ronde van Luxemburg voor veteranen werd verreden tussen Mondorf en Luxemburg stad over een afstand van 80km. Lucien Vanderaerden die gisteren een pandoering kreeg heeft revanche genomen en won de laatste rit voor de Nederlander Willy Van den Heynden en Pierre Kumps, Leon Van Belle werd 10e, Leonard Hardy 12e, Tony Pulings 16e, Maurice Heylen 29e en Leopold Stasse 31e. In het eindklassement heeft Pierre Kumps 5 02 voorsprong op Lucien Vanderaerden, eindstand andere Belgen, 9e Tony Pulings, 11e Leon Van Belle, 14e Leonard Hardy, 28e Leopold Stasse en 30e Maurice Heylen. Van de 55 die zijn vertrokken hebben 31 de wedstrijd uitgereden: de 7 Belgen, 4 Oostenrijkers, 7 Duitsers, 1 Italiaan, 1 Zwitser, 3 Luxemburgers, 6 nederlanders en 2 Fransen.
Uitslagen van de wedstrijden verreden op de wielerbaan van Nijmegen/Nederland. In het onderdeel Sprint wint de Nederlander Leijn Loevesijn voor Gordon Johnson (Aus), Jack Simes (Usa) en Tim Mountford (Usa). In de 1/2 fond is het de Nederlander Cees Stam die wint voor Jaap Oudkerk (Ned), de Duitser Ehrenfried Rudolph, Piet De Wit (Ned) en onze landgenoot Leo Proost. Bij de liefhebbers won de Duitser Rainer Podlesch diens landgenoot Horst Gnas en de Nederlander Cor Groenewegen.
. Georges Claes - Zonhoven Beroepsrenners te Bornem, Georges Claes wint voor Georges Claes. Voor de 9e Grote Prijs van Bornem kwamen 55 renners opdagen. Was Flory Ongenae de 1e aanvaller, de 39 jarige Jan Goots die als individueel rijd was de 1e pechvogel. Bij het einde van de 1e grote ronde was de voorsprong van Ongena al opgelopen tot 1 minuut, maar in de volgende ronde namen Hugo Hellemans, Alfons Leenen en Georges Barras het commando over maar echter voor niet lang. Tijdens de 1e kleine ronde reed Raf Hooyberghs nadat zijn stuur was losgekomen tegen een stilstaande wagen en werd naar de kliniek overgebracht. Na een poging van Englebert Opdebeeck, Jean Ronsmans en opnieuw Hugo Hellemans die het 1 ronde volhielden, kwam de beslissende ontsnapping met 13 en viel het peloton in 3 stukken. In de laatste bocht naar de meet plaatste Georges Claes uit Zonhoven zijn jump en won voor Georges Claes uit Kerkom, 3e werd Jean Ronsmans, 4e de Nederlander Jos van Beers, 5e Roger Loysch, 6e Englebert Opdebeeck, 7e Georges Vanconingsloo, 8e Eddy Goossens, 9e Frans Maes, 10e de Brit Michaêl Wright, 11e Frans Brands, 12e Hugo Hellemans, 13e Willy In t Ven. Op 120 won Roger Jochmans de spurt van het 1e achtervolgend groepje. Voor plaats 21 op 4 was Guido Van Damme rapper dan Willy vanden Eynde en de rest.
In Sleidinge was er ook een vlugge ontsnapping hier waren ze met 4, Jaak Zwaenepoel, Gérard David, Jacky Coene en Eric Raes, waarbij enkele ronden verder nog twaalf aansloten, hiervan zou de Italiaan Italo Zilioli door pech wegvallen. In de 6e ronde was alles opnieuw te herbeginnen en was het wachten tot km 70 wanneer de beslissing viel. Het waren Johan De Muynck, Willy Van Maldergem, Raf Van Bruaene, Jaak De Boever en de Fransman Alain Santy die wegreden. Toen hun voorsprong 150 bedroeg vond André Dierickx het tijd om te achtervolgen en bracht het peloton in 1 ronde tot op 40. Op 20km van het einde toen de koplopers op punt stonden van te worden ingelopen reed De Muynck op een kasseistrook weg en hield het vol tot aan de meet terwijl de groep nog in 2 brak. Op 112 won Walter Planckaert de spurt voor de 2e plaats voor Raf Van Bruaene, Christian Callens, Eric Raes, Alain santy, Emiel Lambrecht, Dirk Baert, Willy Van Malderghem, Gérard David, André Dierickx, Paul Mahieu, Paul Crapez en Urbain De Brauwer. Op 250 kwamen Jacques Clauwaert en Jacky Coene als 15 en 16 binnen. Voor plaats 17 op 310 was Jaak De Boever de snelste.
. Luis Ocana Voor de 14e rit in de Ronde van Frankrijk vind de startcontrole plaats aan de Kathedraal Sainre-Cécile te Albi waarna de renners met autobussen naar Revel worden gereden waar men om 9.55 in groep vertrekt en om 10uur de vliegende start is. De eerste col van de dag is de Côte du Vicaria (4e cat.) daarna volgen de col de Portet dAspet (3e cat.1070m.), de col de Menté (2ecat.1350m.) en de Col du Portillon (2e cat.1308m.). Na enkele schermutselingen was het Vasseur met Van Katwijk die wegreden even later kwamen Martellozo, Fuente en Letort aansluiten. De vliegende spurt aan km 65 werd gewonnen door Van Katwijk, even verder begon men aan de 1e beklimming de Vicaria waar Fuente als 1e doorkwam. Bij de bevoorrading te Saint-Girons hadden de 5 leiders al 6 voorsprong. Even buiten de stad gaan Roger Swerts en Cyrille Guimard in de achtervolging. Twee Belgen Nassen en David doen beroep op de tourdokter. Fuente gaat er vooraan alleen vandoor en heeft op de Col du Portet dAspet al 210 voorsprong op Vasseur en 245 op Letort. Op de top van de Col de Menté had Fuente nu 440 voorsprong op Guimard, en kwamen 5 later Merckx, Van Impe, Zoetemelk en Ocana in deze volgorde door. Dan brak er plots een hevig onweer los, de weg was zeer gevaarlijk door de regen en modder. Toen gebeurde het Ocana mist een bocht en valt, Zoetemelk rijd nog de gele truidrager aan, ook Martinez en Swerts vallen over de Spanjaard. Ocana lag een vijftal minuten groggy, kloeg over pijn aan de rug en werd met een ziekenwagen afgevoerd en daarna met de heli naar het ziekenhuis van Saint-Gaudens overgebracht. Ook Merckx deed nog een val maar kon opnieuw aansluiten. Agostinho en Wagtmans kwamen in een afgrond terecht maar konden hun weg verder zetten. Ook Zoetemelk ging tegen de grond. Fuente komt ook als 1e door op de Col du Portillon waar hij 620 voorsprong heeft op Van Impe, Lopez-Carill, Merckx en Zoetemelk. Aan de meet had José-Manuel Fuente 621 voorsprong op Eddy Merckx, Lucien Van Impe, Vicente Lopez-Carill, Lucien Aimar (die nog was komen aansluiten) en Joop Zoetemelk. Twee Belgen gaven op, Wilfried David en Marc Lievens, verder nog Luis Zubero, Andres Gandarias, Gösta Pettersson en de onfortuinlijke Luis Ocana. Merckx is nu leider met 221 op Joop Zoetemelk.
In de 3e rit van de Ronde van Luxemburg voor veteranen heeft onze landgenoot Pierre Kumps de macht gegrepen. Kumps werd leider na de 3e rit Weiswampach-Mondorf over een afstand van 108km die hij won voor de Duitsers Werner Gerstner en H.Flaeming. Onze landgenoten eindigden: 13e Leon Van Belle, 15e Lucien Vanderaerden de vorige leider die meer dan 5 verloor in deze rit, 18e Leonard Hardy, 19e Tony Pulings, 28e Leopold Stasse en 29e Maurice Heylen.
. Te Zele kregen de inrichters 74 deelnemers voor hun beroepsrennerskoers . Ondanks het warme weer is het een boeiende wedstrijd geworden. Reeds vrij vlug reed Flory Ongenae weg, kreeg het gezelschap van de Nederlander Ben Janbroers , de Canadees Dave Watson, Willy Scheers en de Fransman Roland Demeyer, toen ook André Dierickx in de achtervolging ging werden zij door een gesloten overweg even afgeremd en kwam na 40 km alles opnieuw samen. Een poging van een 5tal werd ook vlug gekortwiekt. Aan km 70 was het Jos Abelshausen die het probeerde, kwamen aansluiten Maurice Dury, Hugo Hellemans, André Poppe, Willy In t Ven en de Fransman Santy, maar ook zij bleven niet vooruit. Toen op 3 ronden van het einde Roger Rosiers en Tony Gakens wegreden kregen zij even later het gezelschap van de Nederlanders Leo Duyndam en Harry Van Leeuwen, toen nog 10 renners kwamen aansluiten was de goede ontsnapping een feit. Tot een spurt met 14 kwam het niet want het was Staf Van Roosbroeck die op het einde nog wegreed en aan de meet 10meter overhield op de spurtende achtervolgers waarvan Tony Gakens de snelste was voor de Nederlander Richard Bukacki, André Dierickx, Frans Verbeeck, Frans Melckenbeeck, de Nederlanders Leo Duyndam en Harry Van Leeuwen, verder Roger Rosiers, Alfons Debal, Emile Bodart, Tony Houbrechts, de vaderlandsloze Marian Polansky en Eddy Goossens. Op 130 was Eef Dolman de vlugste van de groep.
Vandaag stond er te Albi een tijdrit over 16,3km op het programma van de Tour. De inrichters hadden het reglement naar de letter toegepast. Het dragen van een zijden trui werd verboden. Herman Vanspringel die niet tijdig een andere trui had gekregen had voor hij was gestart al een straftijd van 15 aan zijn been, hij zou ook de enige zijn die werd gestraft. Eddy Merckx won met 11 voorsprong op Luis Ocana, Merckx zou na de rit zijn beklag maken dat Ocana teveel werd bevoordeeld door de wagen van de televisie. Als 3e op 26 eindigde Charly Grosskost die lange tijd met de beste tijd stond. Ferdinand Bracke die moest tevreden zijn met een 5e plaats op 26 hij moest zelfs Cyrille Guimard met enkele tienden van een seconde voorlaten.
In Spanje werd de Vuelta a Cantabria met een rit tegen de tijd,en een rit in lijn afgesloten. De tijdrit werd gewonnen door Gonzalo Aja hij legde de 12km tussen Solars en Pena Caborga af in 2817. In de rit in lijn Lierganes-Santander behaalde Domingo Perurena zijn 4e ritzege en kon onze landgenoot Willy Moonen zich als 4e plaatsen. In de eindstand heeft Gonzalo Aja 59 voorsprong op Andrès Oliva en 108 op Joaquim Galera, 4e werd Domingo Perurena hij had 127 achterstand. Voor Willy Moonen die uitkomt voor de Nederlandse ploeg Gazelle Cycles van Ton Vissers was er in het eindklassement een 14e plaats, en hij kwam in de acht ritten die zijn verreden liefst 6 maal in de toptien.
In Portugal was er de Trofee Commercio te Porto over een afstand van 180km de winnaar Firmino Bernardino had 137 voorsprong op Antonio Machado, Vitor Rocha, Leonel Miranda, Francisco Valada, Antonio Castro, Duarte Ribeiro, Vitor Pereira, Gabriel Azevedo en als 10e Lino Santos.
In Kaisten/Zwitserland werd er een wedstrijd voor profs en liefhebbers betwist, hier ging de zege naar Jean Cornette een Franse liefhebber, ook plaats 2&3 waren voor liefhebbers, Herbert Auchli en Fritz Wehrli beiden uit Zwitserland.
In het Franse Pedernec won Loïc Le Bourhis met 105 voorsprong op Gèrard Moneyron en was de 3e man op het podium Lèon-Paul Mènard.
Felice Gimondi won in Italië de wedstrijd te Laveno Mombello hij had 135 voorsprong op Aldo Moser en werd Alberto Della Torre 3 op 205.
Roland Wiscour behaalde zijn 2e seizoenszege en ook nu was het weer in het Groot Hertogdom Luxemburg nu was hij de beste te Kopstal waar hij na 132,4km deze 2 renners mee op ht podium kreeg, Nico Meyer en Valentin Langehegermann.
De 2e rit in de Ronde van Luxemburg voor veteranen werd gewonnen door de Duitser Werner Gerstner die te Weiswampach onze landgenoten Lucien Van Der Aerden en Pierre Kumps mee op het podium kreeg. Uitslag van de andere Belgen: 11e Leon Van Belle, 13e Leonard Hardy, 15e Tony Pulings, 23e Leopold Stasse, 28e Maurice Heylen en 31e Louis Lambotte. In het klassement heeft Lucien van Der Aerden nu 1 voorsprong op Pierre Kumps. Van de 55 renners die zaterdag vertrokken blijven er na vandaag nog 33 in koers.
. Met 100 werd er vertrokken te St.Martens-Lierde om 180km af te leggen, in het begin werden ontsnappingen genoteerd maar geen enkele die het lang uithield. Na 120km wedstrijd was er wel een kopgroep van een 30tal renners waaruit uiteindelijk de winnaar zou komen. De beslissing viel na 130km toen Englebert Opdebeeck wegreed en Etienne Buysse en de Nederlander Daan Holst reageerden, later sloten in verschillende fases nog 7 renners aan, en deze tien zouden voor de zege spurten. Het was van zeer ver dat Etienne Buysse aan de spurt begon, Englebert Opdebeeck kwam fel aandringen maar werden nog voorbij gesneld door de winnaar Gèrard David die zijn 1e zege van het seizoen behaalde, Frans Verhaegen werd 2e, dan volgden Englebert Opdebeeck, Etienne Buysse, Willy Vanden Eynde, Franky Ebo, Etienne Antheunis, de Nederlander Daan Holst, Rudy De Groote en Romain Furnière. Op 130 won Christian Callens de spurt van de groep voor Roger Kindt e.a.
Serge Del Amore is te Mazée kampioen van Namen /liefhebbers geworden na 110km had hij 5 voorsprong op Julien Van Geerbergen, Marcel Louyet, Michel Leurquin en Giusseppe Palladini
Vandaag streden te Duffel de nieuwelingen en vrouwen voor de nationale driekleur. Bij de nieuwelingen werd mede door het parcours een snelheidsrace en was de hitte de grootste vijand van de renners. Eerste aanvaller van de dag was Denis De Haes maar werd in de 2e ronde al opnieuw bijgebeend, even reed Van Der Aerschot aan de leiding. In de 3e ronde waren het Johan Bollaert en René Martens die hun kans waagden en deed Eddy Copmans een poging om bij de vluchters te geraken maar mislukte in zijn opzet. Toen op 3 ronden van het einde Patrick Lefevere wegreed scheen het ernst te zijn hij kreeg het gezelschap van 2 andere Westvlamingen Luc Doom en Luc Coussens en de Oostvlaming Willy Brulee, maar bracht Eddy Copmans alles opnieuw samen. Toen in de voorlaatste ronde De Haes, Alfred Dockx en Luc Lowie hun kans waagden was het opnieuw Copmans die voor de hergroepering zorgde. Bij het ingaan van de laatste van de 7 af te leggen ronden was het Willy Wouters die wegsprong en werd er niet direct gereageerd, tot Eddy Van Puyenbroeck in de achtervolging ging, even scheen hij niet in zijn opzet te slagen. Met 2 werd er voor de titel gespurt en haalde Willy Wouters het van Eddy van Puyenbroeck. De spurt van de groep op 7 werd gewonnen door Wilfried Degreef voor Eddy Copmans, Marcel Dumarey, Johan Bollaert, Willy Vonckx, Ludo Lipkens, Tony Mermans en met Jan De Cleir is de top10 volledig.
Bij de Dames won Mariette Laenen na 44km met 320 voorsprong op Christiane Geerts, Francine Verlot, Christiane Goeminne, Nicole Van den Broeck, Marguerite Dams, Johanna Bosmans, C.Sergeys, Hermina Dorme, met haar 10e plaats werd Marie-Jeanne Fontaine kampioen bij de nieuwelingen, 11e en tweede nieuweling is Alida Simon, 12e Arlette Fontaine, 13e Rosette Patoor, 14e en derde nieuweling Olga Janssens, 15e Rosita Rosiers, 16e S.Heylen, 17e Monique Soenen (nieuw.), 18e Claudine Roels (nieuw.), 19e Roberta Dopchie (nieuw.), 20e Sonja Callebaut (nieuw.)
Na de rustdag van gisteren was het vandaag vroeg opstaan, om 7.30 werd de startcontrole al geopend en om 8.10 vertrokken de renners uit Orcières-Merlette om na 251km in Marseille toe te komen. Waar men donderdag was opgereden moest men nu weer afdalen, was het afgesproken werk van de Moltenis in ieder geval Wagtmans reed onmiddellijk weg en reageerden Merckx en Huysmans zodat men met 3 ploegmaten was, verder sloten nog aan de Italianen Paolini en Armani de Nederlander Vander Vleuten, de Fransen Aimar, Bouloux en Letort. Leider Ocana was verrast door deze plotse aanval en had na 39km te Gap al 145 achterstand. In de achtervolging kreeg Ocana steun van de ploeg van groene trui Guimard en door enkele lekke banden bij de Moltenis waardoor enkel Vanspringel nog kon afstoppen kwam de groep 110 terug.Toen Ocana aan km 122 ook nog lek reed steeg de voorsprong van de leiders na 129km tot 210. Op een helling van 4e cat. kwam Merckx als 1e door, in de twee vliegende spurten was het Vander Vleuten die telkens won voor Merckx en alzo Eddy telkens enkele seconden bonificatie afnam. Door de lange rechte wegen zag het peloton op zeker ogenblik de vluchters rijden en kwam men tot 125 terug. Toen de vluchters aan de afdaling naar de oude haven begon heeft Wagtmans zich op kop gezet en hield er een hels tempo op na. Letort en daarna Bouloux probeerden nog weg te geraken echter zonder succes , in de lange rechte lijn kwam er nog een aanval van Aimar en Armani, Merckx was even verrast maar kwam zo machtig opzetten dat uiteindelijk de foto-finish moest uitmaken wie won. Het verdict viel in het voordeel van Luciano Armani, Eddy werd 2e, Lucien Aimar 3e, Vander Vleuten 4e, Enrico Paolini 5e, Désiré Letort 6e, Robert Bouloux 7e, Rinus Wagtmans 8e, en Jos Huysmans 9e. Van de eerste achtervolgende groep won op 156 Cyrille Guimard de spurt voor de 10e plaats. Door een val van Luis Zubero in het begin van de wedstrijd en de vroege aanval van Wagtmans is de Spaanse ploeg Kas niet meer bij het peloton geraakt, al had men aan de aankomst al beslist om de tijdsgrens van 8 naar 10% te brengen ook dat kon nog niet baten. Uiteindelijk heeft de jury beslist aangezien het hoge gemiddelde en in overleg met de sportdirecteurs de 13 renners die op 3431 eindigden opnieuw op te vissen. Van de Kas ploeg waren dat 8 renners en ook de Nederlander Jan Van Katwijk en de Belg Willy Vanneste konden hiervan profiteren. De Spanjaard José Grande van de ploeg Werner was de enige opgever. Eddy Merckx die nu op 723 van leider Ocana komt te staan is ook leider geworden in de Points Chauds met 1punt voorsprong op Pieter Nassen. Het dagelijks ploegenklassement was ook voor de ploeg Merckx, in het puntenklassement is hij 2e, in het bergklassement staat hij op plaats 4,kreeg de premie van de strijdlust, die van de elegantie en staat 1e in de combiné. De ploeg die tot nu het meeste heeft verdiend is de ploeg Merckx. Door zijn 2e plaats in de rit moest hij samen met Armani, Ocana, Tamames en Eric De Vlaeminck het potje gaan vullen. De beminnelijkste was Kurt Rub men kan Eddy toch niet alles geven.
De 5e rit in de Vuelta a Cantabria: Castro Urdiales-Torrelavega over een afstand van 163,6km werd met 40 voorsprong gewonnen door José Marin-Esterlich voor Andrès Oliva ende Portugees Fernando Mendes.
De Dorpenomloop te Drenthe/Nederland voor liefhebbers werd gewonnen door Arnold Voogt die de 157km heeft afgelegd in 3.3826, in een spurt meet 2 versloeg hij Frits Schür, op 34 werd Hennie Kuiper 3e dan volgden op 39 John Cornelissen en op 42e Herman Snoeijink.
Vandaag vertrokken 55 veteranen voor de 26e Ronde van het Groothertogdom Luxemburg, wat betreft de 1e rit weet ik enkel dat onze nationale kampioen Lucien Vanderaerden 3e werd te Grevenmacher.
. Michel Van Vlierden Ook vandaag geen wedstrijd voor de beroepsrenners in België. Voor de liefhebbers was er te Wanfercée-Baulet de Omloop van Henegouwen waar reeds half koers het deelnemersveld flink was uitgedund van de 99 die waren gestart bleven nog circa 30 renners in koers, vooral de warmte was de grote boosdoener. Enkele favorieten als Luc Van Goidsenhoven, Rik Van Linden en kampioen Victor Peeters waren zoal de voornaamste die afhaakten en Freddy Maertens en Paul Aerts door bandbreuk opgaven. De beslissende ontsnapping kwam tot stand na 90km op de helling van Strepy waar Benny Paulissen de jongere broer van gewezen prof Valère Paulissen wegreed en even later het gezelschap kreeg van Christian De Buysschere zij bleven voorop tot men aan de lokale ronden begon, toen liet Christian zijn metgezel achter maar werd in de 2e ronde bijgehaald door toedoen van een sterk rijdende Eric Wijckaert die daarna wegreed met de latere winnaar Michel Van Vlierden die de 186km aflegde in 4.4925. Op 5 werd Wijckaert 2e, Ludo Vanderlinden 3e die nog sterk terugkwam had 24 achterstand en werd Gustaaf Van Cauter 4e, op 27 werd Adolf Huysmans 5e, Julien Van Geerbergen als 6e volgt op 105 met in zijn spoor Luc Pels, Leon Thomas, Theo Dockx en Romain Vercauter die de top10 afsluit. Slechts 16 renners hebben de wedstrijd uitgereden. Voor de winnaar was het zijn 10e overwinning.
. In de Tour hebben de renners een rustdag. Domingo Perurena heeft opnieuw met de zege aangeknoopt na 2 dagen tweede te zijn geworden. In de 4e rit van de Vuelta a Cantabria : Lardeo-Castro Urdiales 127,1km versloeg hij onze landgenoot Willy Moonen en de Fransman Jacques Botherel. Perurena blijft natuurlijk leider
Buiten een wedstrijd voor Liefhebbers te Mol gewonnen door Karel Sels voor Gustaaf Verboven en Albert Segers is er geen wielerbedrijvigheid in België. Zondag is er wel het BK voor Nieuwelingen en Dames te Duffel . Bij de nieuwelingen zijn er 114 renners aangeduid. Bij de vrouwen zijn er 2 categorieën,de Internationalen (17 ingeschreven)en de Nieuwelingen (7 ingeschreven). Wat betreft de Dames Internationalen hebben 4 rensters zich gaan voorbereiden in Zweden en wonnen alles wat er te winnen was. Voor titelverdedigster Nicole Van Den Broeck zal het gevaar dus komen van haar 3 metgezellinnen , Christiane Geerts, Mariette Laenen en Marguerita Dams .
. Daags voor de rustdag heeft Luis Ocana zwaar uitgehaald in de rit Grenoble met aankomst op de Orcières-Merlette. Wie niet meer aan de start verscheen tot groot ongenoegen van zijn ploegmakkers is Gianni Motta die in de nacht naar Italië is afgereisd. Onmiddellijk na de start is er de helling Brie et Angonne waar in gesloten groep wordt overgereden. Even verder begint de strijd wanneer de Côte de Laffrey (2ecat.910m) moet worden beklommen, Agostinho komt met 15 voorsprong boven voor Van Impe, Ocana, en Zoetemelk op 115 en volgt Merckx op 2. In de afdaling komen de 3 achtervolgers tot bij de Portugees,te Pierre Chatel is Ocana de snelste in de vliegende spurt en is daardoor virtueel leider.
Op de Côte de Terrasses (4e cat.) is het Van Impe die als 1e doorkomt. Na 82km begint men aan de Col du Noyer (2e cat.1664m) waar Ocana reeds vanaf de 1e hellingen wegrijd en op de top reeds 355 voorsprong heeft op Van Impe, 4 op Agostinho, 405 op Zoetemelk en komt Merckx als 5e door op 525 en is er al een tijdje geen enkele ploegmaat bij hem. In de afdaling komt de groep Merckx aansluiten bij Agostinho en Zoetemelk , maar rijd Ocana met ruime voorsprong op kop en is Van Impe de 1 achtervolger. Voor de klim is Roger De Vlaeminck uit de wedstrijd gestapt. Bij aankomst op Orcières-Merlette (1ecat.1817m) heeft Luis Ocana liefst 552 voorsprong op Lucien Van Impe en wint Eddy Merckx op 842 de spurt voor de 3e plaats voor Joop Zoetemelk. Vanaf Francisco Julia op plaats 39 met een achterstand van 3214 zouden normaal alle renners zijn uitgesloten. Nu werden enkel Godefroot, Befatto en Levati die op bijna 39 eindigden uitgesloten. Opgevers waren de reeds vermelde De Vlaeminck, Gualazzini, Conti en de gisteren regional de letape Rivory.
In de Vuelta a Cantabria werd de 3e rit Reinosa-Santona over een afstand van 155,7km gewonnen door Manuel Santisteban en werd Domingo Perurena net als gisteren 2e, Andrés Oliva 3e, de Nederlander Mat Gerrits 4e, de Fransman Jacques Botherel 5e. Perurena blijft leider.
De wedstrijd te Melle die bij zeer warm weder verreden, is gedomineerd door 14 renners die door een aanval van Johan De Muynck voorop waren geraakt. In de slotronde reed André Dierickx weg uit dit groepje dat nog uiteen zou vallen. Op 35 werd Alfons Debal 2e,voor Roger Rosiers, Fernand Hermie, Giovanni Jimenez, Willy De Geest en Willy Scheers. Voor plaats 8 op 115 was Roger Loysch de rapste voor Roger Kindt, Christian Callens, Georges Vanconingsloo, Etienne Buysse, Hugo Hellemans en Johan De Muynck. He peloton had een achterstand van 725 en hiervan won Richard Bukacki de spurt.
Rit 10 in de Tour is St. Etienne-Grenoble is 188,5km en met 5 beklimmingen 2 van 4e cat.,1 van 3e cat en 2 van 1e cat. Roger De Vlaeminck die gisteren veel had afgezien heeft zijn gipsverband vervangen door een plasticspalk. Onmiddellijk na de start begon men aan de Col Grand Bois (3e cat. 1160m.) in het zicht van de top was het Jos Spruyt die wegreed en het gezelschap kreeg van Cyrille Guimard die als 1e de top bereikte, op 300meter van de top reageerde Motta en ging Merckx mee, Eddy kwam als 2e en Motta als 3e boven, dan volgden Van Impe, Zoetemelk en Ocana. In de afdaling kwam het ganse peloton weer samen. Pierre Rivory die naar zijn streek reed waagde zijn kans en had na 40km een voorsprong van 8, ondertussen kwam de melding dat Tino Tabak de Ronde had verlaten. Na 70 km op kop werd Rivory opnieuw tot de orde geroepen maar had hij wel de vliegende spurt meegenomen. Net na de bevoorrading ging Letort in de aanval, 14 renners waaronder Merckx gingen in de achtervolging maar onder impuls van Motta werden zij opnieuw ingelopen. Letort deed dapper verder en kwam als 1e door op de Croix Bayard en de Côte de Berland beiden 4e cat. , in de afdaling was er een val van Roger Swerts. De achtervolgers kwamen steeds korter en op de Col du Cucheron (1ecat.1140m.)had hij nog 5 op de 2e Lucien Van Impe. In deze afdaling miste Merckx een bocht en reed ook lek, het was Vanspringel die Eddy een ander wiel gaf maar ondertussen was er veel tijd verloren. Vooraan heeft men natuurlijk niet gewacht en hebben tijdens de klim van de Col de Porte (1ecat-1326m.) Zoetemelk en Ocana er een strak tempo op nagehouden, en verloor Merckx nog meer tijd en zou als 9e op 2 boven komen. Luis Ocana kwam als 1e door voor Gösta Pettersson en Joop Zoetemelk, op 45 volgde Lucien Van Impe. Met vierreed men naar Grenoble waar Bernard Thevenet het haalde voor Gösta Pettersson, Joop Zoetemelk die leider werd en Luis Ocana, vervolgens op 109 kwamen Cyrille Guimard en Lucien Van Impe over de meet, Eddy Merckx volgde als 7e op 136 met in zijn spoor Luis Zubero. In het algemeen klassement heeft Zoetemelk nu 1 voorsprong op Ocana, 40 op Gösta Pettersson en 1 op Eddy Merckx. In het puntenklassement heeft Cyrille Guimard nu 97punten, Walter Godefroot 96p, Gerben Karstens 94p. en Roger De Vlaeminck 87punten. Pieter Nassen blijft leider in de Points chauds. Na Tabak zijn ook nog , De Pra, Fritz, Michelotto, Balmamion, Gomez-Lucas en Bellone afgestapt en zijn er nog 114 in koers.
Tweed dag in de Vuelta a Cantabria waar Andrès Oliva de rit Comillas-Reinosa wint met 33 voorsprong op de leider Domingo Perurena die leider blijft.
De rappe Rik Van Linden ging in Honselersdijk de Nederlanders aftroeven na 100km was hij vlugger dan Sjef van der Burg en Koos Van der Knaap.
Nog een Belgische overwinning dit op de wielerbaan in Oost-Duitsland waar Manu Snellinckx de G.P. van Karl-Marxstadt snelheid won voor de Oost-Duitser Richter, de Fransman Gérard Quintin.
. Te Poperinge werd de start gegeven door de weduwe van Jean-Pierre Monseré die verleden jaar deze wedstrijd won voor Roland Callewaert en Willy Donie. Eerste aanvaller was Willy Planckaert en daarmee de bergpremie won. Daarna namen Jaak Clauwaert, Christian Van De Gehuchte, Daniel Verplancke en de Fransman André Mollet de fakkel over net toen Tony Gakens pech had, maar later wel opnieuw kon aansluiten bij het peloton. Tony was er ook bij als de goede ontsnapping tot stand kwam, en kreeg Van Bruaene, Van Rijckeghem, De Haes mee, na een achtervoging van 20km kon ook Dirk Baert aansluiten. Waar iedereen de rappe Van Rijckeghem verwachtte waren het Gakens 1e en Hugo De Haes 2e die een verbeten strijd leverden, werd Raf Van Bruaene 3e, Daniel Van Rijckeghem 4e en Dirk Baert 5e. Op 9 won Etienne Sonck de spurt van de groep voor Rudy De Groote en Jaak Clauwaert. Vanaf plaats 9 werden de renners gelijk geklasseerd.
In Sint-Niklaas namen 75 renners de start onder een flinke belangstelling, maar waren na halfkoers door de hitte al de helft van de renners zich gaan omkleden. Men moest 10 ronden afleggen en al onmiddellijk na de start reed Herman Vander Slagmolen weg maar hield het niet lang vol. In de 3e ronde ontstond er een kopgroep van acht, De Geest, Polansky, Mariën, Leenen, Verhaegen, Opdebeeck, Abelshausen en de man van de streek Antheunis, zij zouden tot 30 uitlopen op een groep van 26 en 2 op het peloton dat later uit de wedstijd verdween. De 26 kwamen vooraan ansluiten, maar reden er 4 weg, opnieuw Abelshausen en Polansky met Rosiers en Van Roosbroeck. Toen de achtervolgers de leiders bijna hadden ingehaald reden Rosiers en Van Roosbroeck weg, op het einde liet Roger Rosiers zijnkompaan nog achter en won mt 5 voorsprong op Staf. Het peloton was ook nog uiteengevallen en won Richard Bukacki (Ned) de spurt van de eerste achtervolgers voor Ronald De Witte,Jos Van Beers (Ned), Raf Hooyberghs, Marian Polansky, Hugo Hellemans, Jos Abelshausen, Harm Ottenbros, Englebert Opdebeeck, Alfons Leenen, Etienne Antheunis en Artur Vande Vijver. Voor plaats 16 op 240 was Roger Jochmans de snelste, en Hendrik Mariën op 320 was de rapste van het 3e groepje.
Voor de Liefhebbers was er de Omloop van Brabant te Vorst/Brussel. Met 74 werd er vertrokken voor 130km en kwamen de renners bijna allemaal afzonderlijk binnen. Adolf Huysmans won voor Lucien Pratte, 3e op 105 werd Pierre Buslot, 4e Luc Van Goidsenhoven 127, 5e Paul Collaer 145, 6e Ludo Van Staeyen 207 en 7e Bernard Delchambre, 8e André Peirsman 230, 9e Jean Vanderstappen 232 en 10e André De Bilde op 241.
. André Dierickx Christian Brasseur was de bedrijvigste renner te Nederbrakel, maar hield André Dierickx wel alles onder controle. Brasseur ging de 1e maal op pad met Johan De Muynck, Eric Raes de Australiër Neville Veale en de Fransman Jacques Guiot, maar zorgde Dierickx voor de hergroepering, waarbij het peloton in twee viel. Opnieuw ging Brasseur nu met Walter Planckaert op stap, Dierickx en Loysch gingen in de achtervolging maar uiteindelijk kwam alles weer samen. Bij zijn 3e poging was het Maurice Dury die Brasseur ging terughalen. Met nog 60km te rijden ging Dierickx met De Muynck er vandoor maar ook zij werden na km 40 opnieuw gegrepen, dit was het moment van Dierickx om allèèn weg te rijden en met 235 voorsprong te winnen, op een eerste groep waarvan Walter Planckaert de spurt won voor Tony Houbrechts, Maurice Dury, Gilbert Wuytack, Dirk Baert, Johan De Muynck, Willy Monty, Christian Brasseur, Rudy De Groote en Victor Nuelant.
Voor de 9e rit is Roger De Vlaeminck met zijn pols in het gips aan de start gekomen, de renners moesten 153 km afleggen om van Clermont-Ferrand naar St.Etienne te rijden. Een groepje van 10 renners reed weg na 44km op de 1e klim van de dag de Côte de Tourbies (4e cat.) was het Roger Swerts die als eerste doorkwam, maar was na 55km de hergroepering een feit. Wie er niet bij was zijn, Reybroeck, Peelman, Vianen, Van Katwijk en Roger De Vlaeminck. Aan km 60 waren het Danguillaume, Lopez-Carill en Spruyt die het peloton in de steek lieten en in deze volgorde over de Col des Fourches (4e cat.) reden, in de afdaling reed Spruyt lek maar kon opnieuw aansluiten, waarna Schutz en Genty ook aansloten. Deze vijf begonnen dan aan de Col des Pradeaux (4e cat.), Schutz moest echter onmiddellijk lossen, en kwamen de leiders in dezelfde volgorde als bij de vorige beklimming door, gevolgd door Aimar en Francioni die in de afdaling zouden aansluiten. Op weg naar de laatste beklimming de Col Croix de lHomme mort (3e cat.1162m) zijn Godefroot en Wagtmans in de achtervolging gegaan. Op de top kwam opnieuw Danguillaume als 1e door voor Francioni, Loez-Carill en Spruyt. Uiteindelijk werd er met 5 gespurt voor de overwinning en was het Walter Goderoot die het haalde voor Wilmo Francioni, Jos Spruyt, Jean-Pierre Danguillaume en Rinus Wagtmans. Cees Rentmeester kwam na sluitingstijd binnen, opgevers waren, Mario Anni, Lino Farisato, Guido Reybroeck en Gerard Vianen. Pieter Nassen blijft leider in de Points chauds, Zoetemelk in het Bergklassement, en Gerben Karstens behoud de Groene en Eddy Merckx de Gele trui.
Met de start van de Vuelta a Cantabria zijn we al aan de 11e rittenwedstrijd dit jaar in Spanje. Deze rittenwedstrijd werd voor het eerst verreden in 1925 (4-6/9). Winnaar werd Teodoro Monteys. Vandaag waren er 2 ritten, a) Santander-Potes 117,6km en werd gewonnen door Domingo Perurena die ook na de middag de rit b) Potes-ST.Vicente de la Barquera 76km won, hierin werden de Nederlanders Wim Wanders 4e en Jan Serpenti 5e.
In de Tour rijden de renners van Nevers naar de Puy-de-Dôme over een afstand van 221km. Deze rit is een lijdensweg geworden voor de Nederlander Tino Tabak die zich al enkele dagen niet te best voelde, is vertrokken met griep en zware koorts, maar kon het tempo niet volgen en zou als laatste eindigen op 2259. Na 34km was er de vliegende spurt welke gewonnen werd door de Italiaan Wilmo Francioni voor zijn landgenoot Virgino Levati en de Nederlander Jan Van Katwijk, in d stand blijft Pieter Nassen met 27p. aan de leiding. Het was na deze tussenspurt dat Eddy Merckx aanviel met 4 van zijn ploegmaats, en zouden nog 13 andere aansluiten. In het peloton moest Roger De Vlaeminck even bij de dokter langs. Na 20km strijd tussen de leiders en het peloton kwam alles opnieuw samen. Opnieuw reed De Vlaeminck die met moeite zijn stuur kon vasthouden tot bij de dokter en kreeg een pijnstillende inspuiting . Aan km 190 begon men aan Le Cratère (3e cat.780m.) de Fransman Labourdette kwam als 1e door voor Van Impe en Zoetemelk. In het zicht van La Baraque ging Thevenet in de aanval, 2km hoger ,aan de Font de lArbre had hij 20 op Merckx die een groepje op sleeptouw nam. Op 3km van de top van de Puy d Dôme(1e cat.1415m.) nam Ocana 30meter, en 500meter verder bedroeg zijn voorsprong al 35. Luis Ocana won de rit met 7 voorsprong op Zoetemelk, 13 op Agostinho en 15 op Merckx. Een ontgoochelde Lucien Van Impe moest tevreden zijn met een 13e plaats op 215. Eddy Merckx heeft nu 36 voorsprong op Joop Zoetemelk en 37 op Luis Ocana. In de Combiné is Merckx ook leider voor Zoetemelk. Na de rit werd de fiets van Lucien Van Impe gestolen maar is op de late avond teruggevonden.