Bonn 1770 –Wenen 1827 Duits componist, behoort tot de meest bewonderde componisten uit de westerse muziekgeschiedenis.Uitgaande van de Weense klassieke traditie ontwikkelde hij geleidelijk een individuele stijl, waarmee hij de voorbode werd van de romantiek. Hij heeft in de 19de eeuw een zeer grote invloed uitgeoefend.
____________________________
Mozart
Salzburg 1756 – Wenen 1791
Oostenrijks componist, geldt als een van de grootste fenomenen uit de muziekgeschiedenis. Zoon van Leopold Mozart en Anna Maria Pertl (1720–1778), toonde al zeer vroeg een grote muzikale aanleg, die vanaf 1760 door zijn vader werd ontwikkeld.
____________________________
Chopin
Frédéric François (Pools: Fryderyk Franciszek) Zelazowa Wola, bij Warschau, 1810 – Parijs 1849
Pools componist en pianist Chopin was de zoon van een Franse vader en een Poolse moeder.
Schreef vrijwel uitsluitend pianomuziek, waarin elegante, expressieve melodieën. Experimentele harmonieën en vrije vormen worden gecombineerd met een briljante pianotechniek. Zijn werk vormt het hoogtepunt van de romantische pianomuziek en is excellent voor het instrument geschreven. Het vormt een persoonlijke synthese van Pools-traditionele en West-Europese klassieke elementen. Aanvankelijk trad hij op als concertpianist. Later echter trok hij zich steeds meer uit de openbaarheid terug en concentreerde hij zich op het lesgeven.
____________________________
Mensen kun je vergelijken met muzieknoten . Als ze eenmaal op elkaar zijn afgestemd , vormen ze een prachtig orkest. Deze mooie tekst schreef Amouretje in mijn gastenboek.
____________________________
____________________________
____________________________
____________________________
Liberace in London Classic Concertos
The piano - Michael Nyman
Beethoven - Moonlight Sonata
____________________________
____________________________
____________________________
Mijn blog is gestart op 13/11/2007 en bestaat vandaag 6350 dagen!
Zijn snoep en chocolade even verslavend als sigaretten? Ja, beweren Nieuw-Zeelandse wetenschappers. Levensmiddelen die grotendeels uit geraffineerde suikers bestaan hebben dezelfde eigenschappen als verslavende tabak.
Hersenen "Zwaarverwerkte koolhydraten zoals cornflakes, snoep en croissants verhogen de hoeveelheid suiker in je bloed", vertelt onderzoeker dr. Simon Thornley. "Die drang naar suiker wordt door dezelfde hersendelen gestimuleerd als nicotine en andere drugs".
Waarschuwingen Als de onderzoeker gelijkt heeft, vraagt de strijd van obesitas een heel andere aanpak. "Drugsverslaafden vinden het moeilijk om te stoppen", vertelt Thornley. "Ze blijven verder doen, ondanks de negatieve gevolgen. Ook worden ze depressief wanneer ze stoppen. Mensen reageren net zo als ze verslaafd zijn aan geraffineerde koolhydraten. Meer onderzoek moet uitwijzen in welke hoeveelheden geraffineerde voedingsmiddelen de gezondheid kunnen schaden. Net als op het pakje sigaretten, dringen we nadien aan op bepaalde gezondheidswaarschuwingen". (lvl)
Ban het dieet van het goede voornemenlijstje. Vermageren kan tijdens het koude seizoen het immuunsysteem verzwakken. Onderzoekers adviseren om te wachten tot de lente alvorens kilootjes te verliezen.
Virale infectie Oma heeft alweer gelijk: wie een gezonde appetijt in de winter heeft, krijgt minder snel griep. Een caloriearm dieet maakt dat het langer duurt voordat virale infecties genezen. Een grootschalig onderzoek aan de Michigan University maakt dat duidelijk.
Reserves De resultaten onderschijven het klassieke idee dat rijkelijke stoof- en winterpotjes de gezondheid bevorderen tijdens de koude. "Je lichaam heeft nood aan reserves opdat het elke vorm van stress aankan", vertelt onderzoeksleider Dr. Elizabeth Gardner. "De strijd tegen virussen is daar één van. Diëten kan acht maanden per jaar, vier maanden niet". (lvl)
Tom Algie, een winkelier uit Settle in het noorden van Groot-Brittanië, heeft een wel erg gedurfde stunt uitgehaald. Hij had zoveel vertrouwen in zijn klanten dat hij zijn winkel een hele dag opende zonder personeel. Hij kwam alvast niet bedrogen uit.
De man wilde een dagje verlof voor zichzelf en voor zijn drie personeelsleden. Tegelijkertijd wilde hij ook zijn klanten niet in de kou laten staan.
Eerlijk
Algie koos dan maar voor de gulden middenweg: de winkel bleef open, maar zonder personeel. Hij plakte een briefje in de winkel en vroeg zijn klanten om zichzelf te bedienen en het geld achter te laten in een 'eerlijkheidsdoos'.
Toen Algie de winkel 's avonds kwam sluiten, vond hij 187,66 pond in de 'kassa'. Het bedrag bleek exact te kloppen met wat er die dag uit de winkelrekken was gehaald.
De klanten waren niet alleen eerlijk, maar ook dankbaar. In de eerlijkheidsdoos vond Algie immers ook een heleboel bedankbriefjes.
Meer en meer Belgen raken verslaafd aan het internet. Volgens onderzoek van Internet Society Belgium (Isoc), een belangenorganisatie voor veilig internetgebruik, surft, chat en mailt vijftien procent van de Belgische bevolking dwangmatig. Rudi Vansnick van Isoc roept de overheid op om in 2009 een actieplan te ontwikkelen tegen problematisch internetgebruik.
Sociale internetsites Niet alleen kinderen en jongeren maar ook opvallend veel volwassenen verliezen zichzelf urenlang in msn-gesprekken of online zoektochten. Met het succes van netwerksites als Facebook wordt een verdere stijging van het aantal cyberjunkies verwacht, en dat terwijl de verslavingszorg nog nergens staat. Volgens Internet Society Belgium valt een verslaving niet af te meten aan het aantal uren dat je achter de pc zit. "Net zoals je een rookverslaving niet op het aantal sigaretten mag afrekenen. Het is een onweerstaanbare drang. Het constant willen weten of er iets in je mailbox zit kan al op een verslaving wijzen." (belga/vsv)
Regel nummer één: verander je liefste niet. Is hij geen romanticus of handige harry, dan zal hij dat nooit worden. De aard en het karakter zijn nu eenmaal moeilijk te wijzigen.
Probeer elkaars minder leuke kantjes te accepteren. Kort gezegd, hou van je partner zoals hij of zij is. Van een macho maak je geen bescheiden persoontje. Een verlegen iemand wordt niet gauw een haantje-de-voorste.
Ruzie mag Al denken velen dat ruziënde koppels geen lang leven gegund zijn, niets is minder waar. Discussies en ruzies zijn nuttig, want zo wordt de relatie volwassener en rijper en zorgt voor een flinke dosis intimiteit. Op die manier kweek je nieuwe uitdagingen. Wie zich steeds volledig aan de ander aanpast, doet alle stimulansen verdwijnen.
De manier waarop partners communiceren, zegt veel over hun relatie. In een goede relatie kan hartstochtelijk ruzie worden gemaakt, maar waken beide partners erop dat ze elkaar niet fundamenteel bekritiseren of belachelijk maken. In het heetst van de strijd blijven goede koppels elkaar subtiele signalen geven (verbaal of non-verbaal) dat ze elkaar mogen, respecteren en vertrouwen. Wat nog niet wil zeggen dat daarmee het probleem is opgelost.
Luisteren Vertel elkaar wat jullie tijdens de dag hebben gedaan, gedacht of gevoeld. Een dagelijkse babbel is een ware boost voor de relatie en is vaak veel constructiever dan een weekendje uit.
Duidelijk communiceren Het eerste wat te leren, maar het moeilijkst te hanteren is communiceren. Nochtans is dit de basis van elke gezonde relatie. Tracht niet te mokken of hem dingen te weigeren, maar zet jouw bezwaren of problemen rustig uiteen en zoek naar een oplossing dat voor beiden aanvaardbaar is.
Verschillen accepteren Houdt hij van fietsen en jij van tennis? Geen probleem, verschillende interesses zijn geen belemmering voor een stabiele band. Ga eens met vriendinnen op stap, schrijf je in voor die interessante cursus en laat hem gerust zijn hobby uitoefenen. Een relatie blijft zo levendig en gezond. Ken jezelf Wat zoek je in een partner en wat verwacht je van hem of haar? Wie zichzelf niet kent en niet weet welke eigenschappen hij bij die ander belangrijk vindt, loopt het risico van de ene mislukking naar de andere te lopen.
Een dosis mensenkennis Als je weet wat je zoekt, moet je ook in staat zijn die eigenschappen in de ander te herkennen. Makkelijk als je enkel naar de uiterlijkheden kijkt, status en inkomen. Een persoonlijkheid en karakter herkennen, is heel wat moeilijker. Een karakter van vrouw/man nadien nog veranderen, is niet evident en vrijwel onmogelijk.
Gelijk gezind Hoe meer partners op elkaar lijken in hun sociaal-culturele achtergrond, opleiding en maatschappelijke positie, hoe beter op termijn voor hun relatie. Want wie dezelfde opvattingen deelt, stelt vaak dezelfde prioriteiten.
Gelijk waardig Wie doet de afwas? Wie maait het gras? Het gaat erom dat partners hun taken zodanig verdelen dat beiden tevreden en er zich nuttig en gewaardeerd door voelen. Wie wat doet, maakt niet uit. Ook traditionele rolpatronen kunnen best, als dat een eigen keuze is.
Inlevingsvermogen Rekening houden met de ander zijn gevoelens, is van essentieel belang. Weten hoe de ander in elkaar steekt en zich in verschillende omstandigheden voelt, lijkt simpel, maar is niet. Er is een grondige kennis van zijn/haar verleden en heden voor nodig. Wat heeft hij/zij meegemaakt, wat wil hij/zij bereiken, wat is zijn favoriete TV-programma, waar is hij op het werk mee bezig? (lvl)
Het aankomende jaar zal in België een seconde langer duren. Dat heeft de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) meegedeeld. Deze schrikkelseconde heeft tot doel het verschil tussen de atoomtid UTC en de tijd die verbonden is met de rotatie van de Aarde, kleiner dan een seconde te houden.
Atoomklokken Officieel wordt de tijd bepaald op basis van het gewogen gemiddelde van ongeveer 300 atoomklokken, waarbij er ook vier staan in het tijdslaboratorium van de Koninklijke Sterrenwacht van België. Men gewaagt daarbij van de Internationale Atoomtijd (TAI). Vermits een seconde bekomen met een atoomklok, korter is dan een seconde bepaald als de fractie van een zonnedag, zal de TAI afwijken van de tijdsschaal gebaseerd op de aardrotatie, ook wel de Universele Tijd genoemd.
Zonnetijd Voor praktische doeleinden is het echter noodzakelijk om ons tijdssysteem zo dicht mogelijk te laten aansluiten bij de zonnetijd. Hiervoor werd in 1971 de Universele Gecoördineerde Tijd (UTC) geïntroduceerd. Deze UTC wordt bepaald door, indien nodig, een geheel aantal seconden toe te voegen aan de TAI, opdat het verschil tussen deze tijd en de omwentelingstijd van de Aarde kleiner zou blijven dan 0,9 seconden. De lokale tijd wordt dan verkregen door aan de UTC de correctie van de tijdzone toe te voegen, en een eventuele correctie voor de zomertijd.
De aardrotatie volgt immers niet de tijd die de atoomklokken aangeven, want onze planeet heeft de tendens alsmaar langzamer te gaan draaien. De tijd die één dag duurt, kan op 24 uur tot enkele milliseconden wijzigen. De UTC en de door de aardrotatie gedefinieerde astronomische tijd drijven dus uit elkaar.
Indien dit te veel wordt, grijpt men sinds 1972 naar de techniek van de niet altijd onomstreden schrikkelseconde. Die wordt, uitgedrukt in wereldtijd, overal ter wereld op hetzelfde ogenblik doorgevoerd. Op sommige plaatsen kan het dan dag zijn, op andere weer nacht.
Extra seconde In de komende Nieuwjaarsnacht komt er opnieuw zo'n seconde. Maar naargelang de ligging van een land ten opzichte van de tijd in Greenwich (nabij Londen), die het best bekendstaat als GMT, gebeurt dit, uitgedrukt in lokale tijd, op een ander tijdstip. Landen in de GMT-zone voeren de schrikkelseconde in op 31 december om 23.59.59 uur. In België moet dit op 1 januari om 00.59.59 uur gebeuren. Want wij bevinden ons (tijdens de winter) in een zone GMT+1, dus één uur later dan de tijd in Greenwich.
Computerproblemen Schrikkelseconden kunnen wereldwijd tot problemen leiden bij computers die qua tijd stipt op elkaar afgesteld staan. Het zijn dan ook vooral Amerikaanse experts die de schrikkelseconde afgeschaft willen zien. Maar er zijn ook heftige tegenstanders, in het bijzonder in kringen van astronomen en de Britten die de positie van Greenwich en zijn Nulmeridiaan ondermijnd zien. (belga/gb)
De Amerikaanse zangeres Anastacia, bekend van singles zoals 'I'm Outta Love' en 'Sick and Tired', beweert dat ze muziek haat. Ze verkiest naar verluidt niets boven de stilte.
"Muziek schrijven en optreden vind ik superleuk, maar ik zal nooit naar muziek luisteren", aldus de zangeres in 'The Daily Mail'. "Ik verkies de stilte boven muziek. Het ontspant me niet, het irriteert me en ik kan niet goed denken als er muziek speelt."
Zes jaar jonger
In hetzelfde interview bekent de zangeres ook dat ze haar ooit jonger voordeed dan ze eigenlijk was. "Mijn platenmaatschappij deed alsof het een aantrekkelijk voorstel was: me zes jaar jonger voordoen dan ik was. Maar uiteindelijk was het een stomme beslissing die me veel last heeft bezorgd. Zo moest ik continu rekenen om mijn geboortejaar te kennen, of de leeftijd van mijn broers en zussen. Mijn eigen schuld, ik was zeker geen willoos slachtoffer, ik was gewoon jong en naïef."
Economie
De zangeres maakte ook duidelijk dat ze maar weinig last heeft van de economische crisis. "Ik leef altijd alsof het de laatste dag is, en zo geef ik mijn geld ook uit. Ik maak me er geen zorgen om. De economie gaat slechter, en dan weer beter. Er zijn ergere dingen om je zorgen over te maken."
Zo overwon de Amerikaanse kanker en leeft ze al jaren met de ziekte van Crohn. "Nu ik kanker heb gehad, kan ik alles aan. Ik ben van niets nog bang."
Ben je stiekem jaloers op je collega of vriend die nooit ziek wordt? Die ene persoon die blakend gezond is terwijl iedereen loopt te kuchen en te sniffen. We geven je gezonde tips waardoor ook jij virussen beter kunt afweren.
Beweging Als je intensief sport, stroomt je bloed sneller door je lichaam. Hierdoor stijgt het aantal witte bloedcellen en kunnen ze sneller virussen opsporen en 'doden'.
Geen stress Stop met je zorgen te maken over ziek worden, dit kan namelijk je immuunsysteem verzwakken. Dit verhoogt je niveau van cortisol en epinefrine in je bloed. Dat heeft dan weer een negatieve invloed op je immuunsysteem.
Geest en lichaam De Amerikaanse Melissa Galt: "Ik heb geen tijd om ziek te zijn. Ik geloof niet er gewoon niet in." Haar visie werkt nog ook, dat is wetenschappelijk bewezen. Een positieve houding verhoogt het niveau van nitraatoxide in je bloed, wat je immuniteit verhoogt en je bloedcirculatie verbetert. Daarnaast blijkt ook uit onderzoek dat gelukkige, enthousiaste en kalme mensen minder kans hebben op ziektes.
Mediteren Yoga-intructrice Felice Rhiannon zegt dat ze gezond blijft door meditatie en ademoefeningen. Dit verbetert niet alleen haar lichamelijke, maar ook haar emotionele gezondheid. "Ik heb minder last van verkoudheden dan vroeger, slaap beter en heb minder stress. Ik ben ook minder zenuwachtig, wat goed is voor mijn immuunssysteem." Onderzoek toonde ook aan dat mensen die vaak mediteren minder vaak ziek worden.
Sociaal leven Extroverte mensen krijgen minder snel een verkoudheid dan introverte mensen. Ze hebben meer contact met anderen, waardoor ze meer weerstand ontwikkelen tegen virussen. Het is ook belangrijk om met mensen uit verschillende sociale groepen bevriend te zijn, uit onderzoek blijkt dat je dan minder hartziekten krijgt en langer leeft.
Slapen Slaap is één van de beste manieren om gezond te blijven. Mensen die 8 uur per nacht slapen, zijn het gezondst. Daarbij is het ook belangrijk dat je aan één stuk door slaapt. Dit verhoogt de hoeveelheid melatonine in je bloed en ook dat is goed voor je immuunsysteem. (ep)
Tegenwoordig kunnen we op zoveel verschillende manieren communiceren dat het lijkt alsof mensen niet in meer in staat zijn een goed gesprek te voeren. De Britse journaliste Catherine Blyth geeft de voordelen van conversatie en tips voor een goed gesprek.
Mentale gezondheid Onderzoek toont aan dat zeven op de tien mensen liever een sms of mail stuurt dan te praten met zijn medemens. Vaak zien mensen een gesprek als iets stresserend. Als ze kunnen, zullen ze het vermijden. Maar eigenlijk is dit een kleine ramp. Recent onderzoek toont aan dat slechts vijf dingen ons mentaal gezond houden: contact met anderen, actief zijn, nieuwsgierig zijn, blijven leren en geven aan anderen. Een goed gesprek combineert al deze vaardigheden. Een goed gesprek is even cruciaal voor je als je dagelijkse portie fruit en groenten voor je lichamelijke gezondheid.
Complex De Britse journaliste Catherine Blyth schreef een boek over de kunst van een goede conversatie. "Ik heb het niet enkel over diepgaande gesprekken met je naasten. Het gaat ook over dat praatje met iemand op te trein of de winkelbediende. Het lijkt wel alsof we het te druk hebben om te praten, we haasten ons van de ene naar de andere plek. Converseren is een vaardigheid die je moet leren, maar eens je het onder de knie hebt, geniet je van verschillende voordelen. Het helpt je veel over jezelf leren, maar ook over anderen. Een sms of mail is niet even doeltreffend als een gesprek. Een echte conversatie is subtieler en complexer dan elektronische communicatie. Het meest cruciale element van een gesprek is luisteren. Je moet intonaties kunnen inschatten, nuances horen en dingen interpreteren. Daarnaast moet je nog gezichtsuitdrukkingen lezen. Dat maakt het nu zo'n moeilijke menselijke vaardigheid, je moet verschillende dingen tegelijkertijd doen."
Kwetsbaar "Je moet altijd een drempel overwinnen als je een gesprek aangaat, zeker met een vreemde. Je stelt je namelijk kwetsbaar op. Wat als het niet lukt? Onthoud dat een gesprek niet altijd grappig of spannend hoeft te zijn. Niet elke conversatie die je aangaat zal succesvol zijn, maar laat dat geen reden zijn om het gewoon nooit te proberen. Weet je niet hoe je moet beginnen? Met oogcontact, een glimlach en een hallo kom je vaak al heel ver", aldus Blyth.
Talrijke voordelen De beloning van een goede conversatie zijn talrijk. Je kunt er de man van je leven door ontmoeten of je droomjob ermee bemachtigen, je kan er een lachbui door krijgen met een vreemdeling, een kennis kan plots een goede vriend worden, het kan een uitlaatklep zijn of zelfs voor nieuwe ideeën zorgen. (ep)
Lichaamstaal vertelt heel wat over hoe iemand zich voelt, ook al zegt hij of zij het niet met woorden. We geven enkele tips hoe je zijn gevoelens voor jou kunt afleiden uit zijn knuffels.
Hij trekt je tegen zijn borstkas aan Hij wil stoer overkomen, maar eigenlijk is je partner een softie. Door je dicht tegen zijn hart te brengen, wil hij tonen dat hij van je houdt. Zijn borstkas is ook één van de mannelijkste delen van zijn lichaam, het is voor hem een manier om je te laten weten dat hij je kan beschermen. Ook neemt je partner graag de leiding in bed. Hij houdt van de missionarishouding of doet het graag op zijn hondjes.
Lepeltje Je partner is graag dicht bij je. Hij houdt ervan wanneer jouw kont dicht bij zijn geslachtsdeel is, terwijl hij zijn handen vrij heeft. Dit betekent dat je partner een hoge seksuele drift heeft. Hoewel hij graag knuffelt, heeft hij het moeilijk om zichzelf emotioneel uit te drukken. Hij zal zijn liefde voor jou eerder met daden dan met woorden tonen.
Hij legt zijn hoofd in je schoot Mannen die deze knuffel verkiezen, zijn heel aanhankelijk. Ze hebben een vriendin nodig om zich goed te kunnen voelen. Hij kan zich makkelijk emotioneel uitdrukken en praat ook graag over zijn gevoelens. Je gelukkig maken, dat is zijn doel. Ook in bed zal hij je graag verwennen, hij vindt het leuk om je naar een hoogtepunt te helpen.
Eén arm rond je Je vastnemen met een arm, is niet echt een intieme positie, het is een soort van knuffelminimum. Hij beseft dat jij nood hebt aan lichamelijk contact, maar hij doet daarbij het nodige om je tevreden te stellen, meer niet. Hij zal zich niet aan je aanpassen. Het goede nieuws is wel dat hij moeite doet om je te plezieren, ook op seksueel vlak. Geef hem de nodige begeleiding en hij zal beter worden in knuffelen en ander lichamelijk contact. (ep)